Gość: MAr IP: *.adsl.inetia.pl 18.01.07, 21:20 To dobrze bo moda "nauczycielska" jest okropna - stroje z targu, jakieś niechlujne swetry, ubrania z biedików - nareszcie będzie z tym koniec. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamut.stonoga Re: Nauczyciel też w mundurze 18.01.07, 21:50 > To dobrze bo moda "nauczycielska" jest okropna - stroje z targu, jakieś > niechlujne swetry, ubrania z biedików - nareszcie będzie z tym koniec. To Ty sobie rób koniec u siebie. A wolność obowiązuje i ubierać się mogę jak chcę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belfer Re: Nauczyciel też w mundurze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 08:19 Buhahahahaha, bedzie druga Korea ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ciumcia Re: Nauczyciel też w mundurze 19.01.07, 08:33 Niewykluczone, że wkrótce PiS zarządzi, że wszyscy mają chodzić w munurkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: decker Re: Nauczyciel też w mundurze IP: *.121.225.195.static.bait.pl 19.01.07, 09:58 Korea ma najlepszą szkołę na świecie. Podziwiana Finlandia jest dopiero druga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re: Nauczyciel też w mundurze IP: *.aster.pl 19.01.07, 10:25 Poracha!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rav107 Re: Nauczyciel też w mundurze IP: 82.177.11.* 19.01.07, 10:17 > To Ty sobie rób koniec u siebie. A wolność obowiązuje i ubierać się mogę jak > chcę. O nie nie, moja droga, prywatnie możesz ubierać się jak chcesz, ale w pracy ubierasz się tak jak tego wymaga pracodawca. A jeak sie nie podoba, to droga wolna. Odpowiednie reguły (dotyczące stroju) obowiązują w każdej szanującej się firmie i nie wiem dlaczego w szkole miałoby byc inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: Nauczyciel też w mundurze IP: *.4web.pl 19.01.07, 10:33 Odpowiednie reguły (dotyczące stroju) obowiązują w każdej szanującej się > > firmie i nie wiem dlaczego w szkole miałoby byc inaczej. W kazdej szanujacej sie firmie zarabia się ponad 1000 zł i dlatego w szkole jest inaczej - to nei jest szanujaca się firma. To tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: Nauczyciel też w mundurze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 10:56 Jeżeli warunki pracy i płacy Ci nie odpowiadają, to się zwolnij. Nigdzie nie jest powiedziane, że musisz pracować w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: Nauczyciel też w mundurze IP: *.4web.pl 20.01.07, 11:51 A ciekawe, gdzie wyczytałaś , ze ja pracuję w szkole? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PEN Re: Nauczyciel też w mundurze IP: *.gorzow.mm.pl 19.01.07, 10:36 Jeszcze umieścimy portrety weilkich braci w każdym miejscu z napisem-oni kontrolują Twe myśli i będziemy mieli KRLD lub Chiny Mao Zedonga. Pozdrawiam walczący z idiotyzmami PEN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ex-uczen_tej_budy Re: Nauczyciel też w mundurze IP: *.ds.ae.katowice.pl 19.01.07, 10:50 po pierwsze nauczycile nie zarabiaj az tak zle jak jest tu mowa moze ci mlodzi (dyplomowani, nie pamietam tych stopni) to tak po drugie ja mialem tez takie nauczycielki ktorym bylo widac stringi spod bialych spodni ale mialem tez nauczycielki ktore ubieraly sie z jakas klasa i modnie po trzecie to jest mala kameralna szkola wszyscy sie tam znaja bardzo dobrze(niestety chodzilem do niej, ten dyrektor byl nawet moim wychowawca) i tej szkole nie sa potrzebne takie ekstrawagancje bo w tej szkole i tak panowala zawsze bardzo duza dyscyplina w porownaniu z innymi szkolami chocby liceum do ktorego sam chodzilem(a to tez szkola o dosc wysokim poziomie dyscyplinie) wszyscy sie tam znaja choc moze to niejest typowa wiejska szkola (chodzi mi tu glownie o to ze juz chyba polowe tej szkoly stanowia uczniowie ktorych rodzice przeniesli sie z pobliskiego jak na polskiej warunki w miare duzego miasta) to ze nauczyciele nie protestowali woogole mnie nie dziwi bo ich znam poza tym pan dyrektor moze chce zaczac jakas kariere polityczna bo tak mi to wyglada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stan Re: Nauczyciel też w mundurze IP: *.00c.radom.pilicka.pl 19.01.07, 14:57 jak jesteś taki wolny to sobie zasponsoruj szkołę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak Wiocha pozostanie wiochą :-) IP: *.aster.pl 19.01.07, 08:22 Pewnie dyrektor to jakiś idiota z PiS-u. Na szzcęście w Warszawie nie mamy już z idiotami z PiS-u problemów, bo podziękowaliśmy tym palantom w wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Nauczyciel też w mundurze IP: *.mpips.gov.pl 19.01.07, 08:22 Czy Giertych tez bedzie chodził w mundurku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woj Re: Nauczyciel też w mundurze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.07, 08:47 Giertych?? Najpierw niech zacznie chodzić do sejmu Przeczytałem gdzieś że jest drugim co do "nieusprawiedliwionych nieobecności" w sejmie ;) Choć brunatny mundur zapewne chętnie założy, tak z drugiej strony... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic Nauczyciel też w mundurze IP: *.apeks.com.pl 19.01.07, 08:34 Jezu, tragedia, biedne dzieci....i nauczyciele :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia Re: Nauczyciel też w mundurze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.07, 08:53 a ja mysle ze to dobry pomysł. Tak jak uczniom zdazają się rożne wpadki (wystające spod spodni stringi czy bluzki ledwo zakrywające biust) tak samo i nauczyciele niejednokrotnie przecgodza samych siebie (makijaze jak z halloween, i podkolanówki antygwałty). Moze wiec wprowadzenie stonowanego stroju pomoze wszytskim skupic sie na tym co naprawde wazne czyli na nauce a nie na wytykaniu sobie tego i owego. Swoja droga jesli uczniowie nie moga nosic komórek do szkoły powinno to objąc i nauczycieli. Szkolne zasady powinny obowiązywac wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: resztka Re: Nauczyciel też w mundurze IP: *.ckzeto.com.pl 19.01.07, 09:00 nie ma mowy zeby zasady w szkole byly jednakowe dla wszystkich. ZASADY musza byc! ale inne dla nauczycieli, inne dla dyrekcji i INNE dla uczniów. jedyna zasada jaka powinna byc przestrzegana przez wszystkich - to przestrzeganie zasad. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woj Re: Nauczyciel też w mundurze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.07, 09:12 a czemu to inne dla nauczycieli a inne dla uczniów przecież człowiek (tak dla przypomnienia: uczeń to także człowiek) uczy się przede wszystkim przez modelowanie (naśladowanie) a może pierwsza jest zasada: "co wolno wojewodzie tonie tobie smrodzie?" (np. nie pal... czemu?... bo to szkodzi zdrowiu - mówi palący nauczyciel ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woj Re: Nauczyciel też w mundurze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.07, 09:18 inny przykład nauczyciel: noś mundurek uczeń: po co? nauczyciel: bo to oznacza, że z dumą reprezentujesz szkołę (mówi nauczyciel nie noszący mundurka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mis Re: Nauczyciel też w mundurze IP: *.brutele.be 19.01.07, 09:25 na szczescie mlodziez dzisiaj nieco madrzejsza niz kiedys. ma wlasny styl i przemyslenia. Sa indywidualni i nie potrzebuja wtapiac sie w mase kolektywu, zeby poczuc sie bezpiecznie, waznie, inne... Inny od tego co mysla dorosli, ale maja do tego pelne prawo. Nastolatek nie jest jak malpka, ktora zobaczy i powtorzy. Bo tak. tak sie ucza male dzieci. Starszym trzeba wytlumaczyc! tylko pokoleniu moherowych babc i PRLwskich barankow wychowanych masowo i karanych za mysli odstajace od reszty to sie nie podoba. Boj sie Pan Boga! Indywidualista?? Przesca tak sie nie da zyc! Ma byc rowno od linijki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyrektor Re: Nauczyciel też w mundurze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 10:49 Ten pomysł to koniec świata.Jeśli chcemy równych zasad dla wszystkich,to oddajmy dzieciom nasze karty kredytowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur g. Nauczyciel też w mundurze IP: *.icpnet.pl 19.01.07, 08:50 "Propozycja padła na jednym ze spotkań grona pedagogicznego. Nikt nie oponował. W każdym razie nie słyszałem żadnego głosu sprzeciwu - zapewnia Pilis. " Można jedynie współczuć uczniom, że mają takich nauczycieli, co wystarczy ich za mordę złapać i siedzą jak myszki, spełniając śmieszne ambicje wiejskiego dyrektorka Pilisa. Rodzice się zgodzili,bo w takiej wsi rodzice zgadzają się zawsze z plebanem i dyrektorem wiejskiej budy. Ale nauczyciele, a już zwłaszcza ten anglista...szkoda gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dubba Nauczyciel też w mundurze IP: *.socal.res.rr.com 19.01.07, 08:50 chodzilam w mundurku, z tarcza z logo i nazwa szkoly i oznaczeniem klasy. nosilam czapke uczniowska. kiedy bylam w prywatnym liceum tez nosilam mundurek. a na specjalne uroczystosci mialam stroj galowy. i nie bylo to wieki temu. fakt, ze moimi dyrektorami w szkole byly osoby wyksztalcone przed wojna. i jakos mi to nie zaszkodzilo, ani innym. w szkole nie dzialy sie takie cuda, o jakich teraz pisze prasa. jesli juz cos sie dzialo, byly to sporadyczne wypadki. a wtedy reakcja pedagogow byla natychmiastowa. moja mama opowiadala mi, ze przed wojna to bylo normalne, ze w dobrych szkolach obowiazywal mundurek. i ze uczniowie byli z tego dumni. co do stroju nauczycieli tez popieram. jestem w usa i widze na codzien, ze pracownicy wiekszosci instytucji nosza mundurki, co ciekawe, maja naszyta!! plakietke z imieniem. skoro polska to coreczka usa, jak nas nazywaja w swiecie.... gdzie ma byc porzadek i organizacja, to tam powinna byc. a prywatnie, prosze bardzo, wolnoc tomku.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrantka Re: Nauczyciel też w mundurze IP: *.range86-138.btcentralplus.com 19.01.07, 09:27 > chodzilam w mundurku, z tarcza z logo i nazwa szkoly i oznaczeniem klasy. > nosilam czapke uczniowska. kiedy bylam w prywatnym liceum tez nosilam > mundurek. > a na specjalne uroczystosci mialam stroj galowy. i nie bylo to wieki temu. > fakt, ze moimi dyrektorami w szkole byly osoby wyksztalcone przed wojna. i > jakos mi to nie zaszkodzilo, ani innym. w szkole nie dzialy sie takie cuda, o > jakich teraz pisze prasa. jesli juz cos sie dzialo, byly to sporadyczne > wypadki. Hmm... A kiedy ja chodziłam do szkół w żadnej z nich mundurek nie obowiązywał i jakoś też nie było takich wybryków, jak się teraz czyta w prasie. Cosik mi się wydaje, że jedno z drugim po prostu nie ma za wiele wspólnego. Raczej chodzi o to, że to inne czasy były i inny podział na grupy wiekowe. Nie było wtedy gimnazjów, gdzie się spędza dzieciaki w najgłupszym wieku. Swoją drogą nie jestem przeciwna mundurkom samym w sobie. Raczej ich odgórnemu, masowemu wprowadzaniu. Pamiętam dobrze, jak się wszyscy cieszyliśmy, kiedy się skończyła era obrzydliwych fartuchów szkolnych. Mndurki tanie też nie są, wiem z doświadczenia. Noszone codziennie niszczą się bardzo szybko, do tego problemy na co dzień czy zdąży wyschnąć, sytuacje podbramkowe jak dzieciak coś rano na siebie przed wyjściem wyleje... Jeśli mundurek to obowiązek dla wszystkich, w dodatku przestrzegany pod groźbą dużych restrykcji to nie jest to nic aż tak fajnego. Mniejsze restrykcje to narzekania dzieciaków "a dlaczego ja zawsze muszę, Adam nie zawsze ma mundurek i nic mu nie mówią". Ech... Z drugiej strony swoje dziecko posłałam do szkoły, gdzie obowiązywały mundurki. Pod wpływem Harrego sam chciał :) A teraz jestem w UK gdzie we wszystkich szkołach one obowiązują. Tyle, że tutaj jest długa tradycja ich noszenia, rodzicom nie kojarzą się one z komunizmem i fartuszkami, a biedniejsi mogą sobie całkiem swobodnie kupić używany uniformik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do dubby Re: Nauczyciel też w mundurze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 10:24 Za dużo prasy masz w głowie.Koniecznie się przewietrz.Przy takim wietrze jest szansa,że wywieje Ci antydemokratyczne hasełka z głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaźmierz Nauczyciel też w mundurze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.07, 08:59 To pięknie będzie jak za cara, ale na poważnie, dlaczego nie interesuje was co na ten temat sądzi drugi związek nauczycieli "Solidarność", którego Przewodniczącym na śląsku jest Lesław Ordon? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obiektywny Re: Nauczyciel też w mundurze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 09:17 1. W bankach - owszem noszą stroje służbowe, ale bank je finansuje. Jeśli ma być taki strój dla nauczyciela jako pracownika, to szkoła powinna je sfinansować, podobnie jak to robi co do WFistów płacąc im za dres. 2. Czy to Giertych czy inny... chyba nadal istnieje w Konstytucji zapis o rozdzielności władzy ustawodawczej (Sejm) z wykonawczą (Rząd). Powinien być zakaz zajmowania dwu tak ważnych stanowisk jednoczaśnie, bo nie ma bata - żadnej roboty nie da sie wykonać wtedy dobrze, co widać... Chciażby ze względu na bezrobocie :-) - jedno miejsce wiecej pracy. No ale te zachłanne sukinsyny (politycy) gó.. by spod siebie zjadły, na innego nasrały żeby tylko tej kasy się nachapać... Aż wstyd i żenada! Odpowiedz Link Zgłoś
przemogo2 Nauczyciel też w mundurze 19.01.07, 09:18 Bardzo dobry pomysł! Uczniowie chętniej włożą mundurki, jeżeli dorośli też będą je nosić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: Nauczyciel też w mundurze IP: *.4web.pl 19.01.07, 09:37 I moz ejeszcze zróbmy pagony oznaczajace nauczyciel stazysta, mianowany, kontrkatowy itp?:P Kretyznizm do bólu. Nie wiem do czego zachęca bura bura garsona nauczycielki - chyba do tego, zeby cuchneło od neij potem na 3 metry latem - bo jeszcze nie znam takich co piora "strój słuzbowy" codziennie... Odpowiedz Link Zgłoś
lexgm Dyrektor Pilis - brzmi prawie jak PiS. 19.01.07, 09:24 Prawie robi wielka różnicę, jednak widać, że chłopak mocno się stara. Sam kupił dwie marynarki ( z rekawami wiązanymi na plecach). Społecznośi szkolnej "gratuluję" dyrektora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi Re: Nauczyciel też w mundurze IP: 195.68.232.* 19.01.07, 09:25 już sie ucieszyłam że wreszcie nie będę musiała oglądać gaci połowy moich nauczycielek, różowych stringóe prześwitujących spod białych zbyt obcisłych spodni, wystających spod bluzek pępków, białych ramiączek spod koszulek itd. ale oni szyją tylko marynarki... i tak sie widać, sytuacja nie zmieni :( to może niech zrezygnują z tych uniformów? czemu w końcu one mają służyć? ujednoliceniu? to sie umówcie że wszyscy na jeden kolor... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic Re: Nauczyciel też w mundurze IP: *.aster.pl 19.01.07, 09:28 Nie jestem za uniformizacją, ale jakieś standardy mody dla nauczycieli to by się jednak przydały, bo razi mnie nauczycielka w dekolcie prawie odkrywającym piersi, z pępkiem na wierzchu czy mini mini. Nawet jak jest upał to można się przecież ubrać modnie a nie wyzywająco. Szkoła to nie agencja:) Uczniowie się podśmiewają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja99 Nauczyciel też w mundurze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 09:28 Skretynieli juz do reszty. Dyrektor to tyran. A ludzie boja się o pracę to nie podskakują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo przyklad plynie z gory. wreszcie ktos pomyslal. IP: 195.205.152.* 19.01.07, 09:30 brawo dla nauczycieli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: przyklad plynie z gory. wreszcie ktos pomysla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.07, 10:06 tak, wielkie brawa, poplyna na 120zl, co przy nauczycielskich pensjach nie jest mala kwota, brawa dla naiwnych, ktorzy 1/10 lub 1/8 swojej pensji oddaja dla idei, brawa - a potem zeby w sciane, bo boja sie odezwac. Szkola powinna zapewnic stroj sluzbowy i nauczyciele powinni sie zbuntowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Załosne Re: Nauczyciel też w mundurze IP: *.4web.pl 19.01.07, 09:34 Cały ten pomysł jest po prostu załosny...Nie ma to jak garsona w lecie i jeszcze brazowa...Załosne...A z Eton to wy macie wspólnego tyle ile ja mam wspólnego z Hansem Klosem...Nauczyciele vel tutorzy w Eton nie noszą mundurków, tak przy okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: japonici Nauczyciel też w mundurze IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 19.01.07, 09:49 China School --> Chine Town --> Chine Country a potem Europa i Azja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Nauczyciel też w mundurze IP: 193.164.126.* 19.01.07, 09:59 Jestem w anglii i uczylem tu sie od 5 roku zycia i pomimo mudurku obowiazkowego wsrod uczniow pomysl o mundurkach wsrod nauczycieli nigdy nie pad. Jesli pod uwage wezmiemy elitarne szkoly gdzie za tremestr placi sie 10 tysiecy funtow to to zmienia sprawe. Zreszta dlaczego uczniowie nie mieli prawa glosu. Tu przy zmianie mundurku udzial w jego wybraniu biora wszystkie zainteresowane grupy tzn. nauczyciele, uczniowie oraz rodzice. Poza strojem przyklad odgorny powinien plynac bardziej z zachowania i norm etycznych ktore mozna pokac noszys inny dobry nie lamiacy norm dobrego smaku stroj. A komentarz ze nauczyciele nie potrafia sie ubrac jest ponizej wszelkich norm intelektualnych. Odpowiedz Link Zgłoś
bziq2 Re: Nauczyciel też w mundurze 19.01.07, 10:11 Dobrze, że mam swoje zęby, bo sztuczne (te obowiązkowe, pasujące kolorystycznie do mundurka) by mi wypadły po przeczytaniu tego artykułu. Jestem wdzięczna losowi, że chodziłam do normalnej szkoły, moje nauczycielki (feminizacja zawodu jest znaczna, dlatego każdy facet zostaje dyrektorem, zupełnie niepotrzebnie, jak widać:))były kobietami "z jajem" a nie z "obowiązkowym, odgórnie kontrolowanym pissem";P. Pytanie higieniczne: jak można mieć mundurek, w którym codziennie trzeba być w pracy? Czy pan dyrektor nie jest jakimś nieszczęśliwcem z pisu, który musi się czymś wykazać? Widać, nie ma chłopisko czym się pochwalić... bo mundurek jest bardziej atrakcyjny niż "podmundurek". Chłopie, weź:) i zobacz:), czy ty jesteś jeszcze facetem. Bo myślę, że jesteś poważnym błędem statystycznym. ---- W Chinach też jakoś to się zaczęło. A potem poooooszło! Dlatego prawie wszyscy Chińczycy są sfrustrowanymi samcami, którym wmówiono, że kobiety nie muszą istnieć. Wystarczy dziura w chińskiej ścianie. Ale dziura w chińskiej ścianie nie przedłuża gatunku. I dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
yodogimi I dla ministra! 19.01.07, 10:03 Myślę że Roman powinien dać przykład uczniom :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś Może brąz to nie koniecznie :/ IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 19.01.07, 10:04 poza krótkimi okresami, kiedy bywa modny, to kolor biedy, często we wspomnieniach wyśmiewany tak samo jak śliwkowy garnitur u wiejskiego eleganta, ale to ich wybór. Sam pomysł dobry, bo faktycznie nauczyciele ze strojami przeginają, a przeciez maja dawać dobry przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rav107 Re: Nauczyciel też w mundurze IP: 82.177.11.* 19.01.07, 10:09 Myślę że "mundury" to troche przesada, ale nauczycieli powinny obowiązywać określone reguły stroju. Mężczyźni - oczywiście garnitur, koszula, krawat - to bez dwóch zdań. Kobiety może z nieco większą dowolnością, ale tez elegancko - kostium, żakiet albo inne eleganckie ubranie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: Nauczyciel też w mundurze IP: *.4web.pl 19.01.07, 10:16 Ciekawe jaki ty se kupisz garnitur zarabiając 1200 zł na rekę i płacąc za czynsz 700..Chyba z odzysku z PCK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rav107 Re: Nauczyciel też w mundurze IP: 82.177.11.* 19.01.07, 10:22 Po pierwsze nie wierzę że człowiek na jakims poziomie intelektualnym nie ma co najmniej jednego garnituru. W czym idziesz na ślub, pogrzeb, rozpoczęcie roku albo studniówkę Twojej klasy? W sweterku Kononowicza? Po drugie to jest taki sam problem jak w przypadku mundurków dla uczniów, więc może należałoby rozważyć dodatek dla nauczycieli na strój. To kwestia techniczna którą przy dobrej woli można rozwiązać. Ważniejsza jest sama zasada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: Nauczyciel też w mundurze IP: *.4web.pl 19.01.07, 10:28 I w tym JEDNYM garniturze, który miałeś na slubie będziesz latał do pracy dzień w dzień , tak? No to powodzenia. Ja na przyklad nie chcę zeby z moich podatków kasa szła na dodatek na bura garsonę i bury garniak, wolałabym, zeby za te kasę dzieciaki pojechaly na wycieczkę np. do rezerwatu przyrody z nauczycielem biologii i nauczyły sie odrózniać buk od jodły, a nie tylko czytaąły o nagonasiennych i okrytonasiennych w ksiązkach , nei majac pojecia jak drzewo sie nazywa i które jest które. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rav107 Re: Nauczyciel też w mundurze IP: 82.177.11.* 19.01.07, 10:53 Parę uwag: 1. Paleta kolorów eleganckich strojów sięga nieco dalej niż tylko kolor "bury". 2. Praca w określonych zawodach wymaga stosownego stroju. Jak nauczyciel ma wymgaać od uczniów schludnego stroju czy przysłowiowych mundurków i być dla nich autorytetem, jeżeli sam chodzi ubrany byle jak? 3. Jeżeli nie garnitur, to chociaż porządne garniturowe spodnie i koszula (dla mężczyzn). Precz z jeansami, T-shirtami i wyciągniętymi sweterkami w przypadku nauczycieli, bo to nie ddodaje im autoryteteu, a wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no name Re: Nauczyciel też w mundurze IP: *.4web.pl 20.01.07, 11:54 autorytet nie miesci sie w spodniach i T-shirtach, albo w garniaku . Autorytet człoweik ma, albo nie ma - zaden garnitur nie pomoze, jesli ktoś uczy byle jak i nei ma kompletnie kontaktu z uczniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolorowy braz, kawowy?? IP: *.wat.edu.pl 19.01.07, 10:09 to tak niedaleko od brunatnego... Odpowiedz Link Zgłoś
bziq2 Re: braz, kawowy?? 19.01.07, 10:14 Ludzie, którzy wybierają takie kolory, powinni pomyśleć o zmianie zawodu. Współczuję uczniom i ich rodzicom. Odpowiedz Link Zgłoś
efka41 Re: Nauczyciel też w mundurze 19.01.07, 10:20 Pomysł jest kretyński. Czy wyobrażacie sobie kwiaty tylko w jednym kolorze, tylko jednakowe futro wszystkich czworonogów itd? Piękno jest w różnorodności, fakt,że ktoś się źle ubiera może wynikać z faktu: chodził w młodości w chałacie (mundurku, fartuszku itp) i nie miał potrzeby zastanawiania sie jak się ubrać. Człowiek z klasą potrafi się ubrać stosownie do miejsca i okoliczności, niedoubierane panie dyrekcja {z klasą) potrafi taktownie zmobilizować do dbana o prestiż szkoły. Szkoła uczy i WYCHOWUJE. Powinna też kształtować (starać się) umiejętność stosownego ubierania się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak tylko Re: Nauczyciel też w mundurze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 10:35 Ciekawe czy gorliwy pan dyrektor zorganizuje również pranie tejże cudownej odzieży roboczej/ochronnej, jej nieodpłatną wymianę(np.1x w roku) do czego jest na mocy prawa pracy zobowiązany.Ciekawe kiedy zauroczone paniusie wraz ze szczebiocącym anglista zaprotestują,że ciągłe pranie uniformiku za 120zł jest kosztowne, kostiumik się zmechacił i w ramach praw pracowniczych należy im się ekwiwalent za zakup i pranie odzieży roboczej. A może mamusie z rady rodziców w ramach poprawy ocen z zachowania bądą prały nauczycielkom mundurki? Niech nam żyje sojusz robotniczo-chłopski. Odpowiedz Link Zgłoś
michalparadowski Nauczyciel też w mundurze 19.01.07, 10:26 Proponuję mundury jakie nosili nauczyciele w prywiślańskim kraju. Albo od razu sutanny! Odpowiedz Link Zgłoś