Dodaj do ulubionych

Opactwo wypięknieje za unijne pieniądze

IP: *.rybnet.pl 31.01.07, 07:46
Czemu nie napiszą w artykule o pieniądzach władowanych w opactwo i park przez
Elektrownię Rybnik?
Obserwuj wątek
    • Gość: krzychu Opactwo wypięknieje za unijne pieniądze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 08:10
      Czemu też nie napiszą o pieniądzach ze skarbu państwa wydanych właśnie na
      prowizoryczne dachy i odbudowę części zniszczonych ścian.... Dziś nie byłoby
      czego ratować, opactwo jeszcze w latach sześdziesiątych było ruiną bez
      dachów....
      Czemu nie napiszą o chojności dawnych mieszkańców (niemieckich i tych co
      wyjechali po wojnie), dzięki kórej zabytkowy kościół, cześć opactwa cieszy oko
      wiernych i zwiedzających....
      Czemu nie napiszą o sponsorach, dzięki którym w parku nie straszą połamane
      drzewa, a ścieżki nie są bagnistą koleiną.... I czy na koniec Panowie księża
      wyłożyli choc złotówkę na jedną chociaż ławkę, czy latarnię w parku???
      Poza tym po kasacji zakonu przez władze pruskie opactwo było rodową
      siedzibą ... osób świeckich....
    • Gość: gliwiczanka Re: Opactwo wypięknieje za unijne pieniądze IP: *.zsti.gliwice.pl 31.01.07, 10:39
      a ja prosze zeby przy odnowie za bardzo nie odnowic sal, bo jedna sala juz
      wyremontowana jest cala otynkowana i pomalowana na bialo i zatracila caly swoj
      urok. wyglada teraz jak zwykla salka katechetyczna.
      chcialabym zeby uchronili i nie zaslaniali pieknych cegiel.
      niech ktos madry dopilnuje tego remontu bo latwo zniszczyc unikalne piekno
      rudzkiego opactwa!
    • Gość: mieszaniec zauważ IP: 217.153.25.* 31.01.07, 11:14
      Tematem artykułu jest opisanie zamierzeń inwestycyjnych w następnych miesiacach
      i latach więc nie piszą o przeszłości bo to nie jest tematem tego art. - czytaj
      uważnie

Zaraz pewnie P.Kępski też się będzie upominał ;)
      • Gość: krzychu Re: zauważ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 13:04
        Czytam uważnie, bo tę elementarną wiedzę posiadłem jakiś czas temu... Uwaga ma
        (tłumaczę tym, co zdolności odczytanai ironii nie posiedli) dotyczy faktu,
        iż "panowie w czarnych sukienkach" niewiele włożyli w restaurowanie opactwa,
        jak wynika z artykułu też niewiele włożą, a tak na koniec, majątek posiedli na
        własność za tzw.. "Bóg zapłać", nie pytając o to wcześniejszych prawowitych
        właścicieli (co niektórzy wiekowi mieszkańcy Rud ich jeszcze pamiętają), na
        podstawie bandyckich regulacji "nibyprawnych" powojennej Polski.
        P.S. Oprócz pałacu to całkiem spory kawałek gruntu (las, park, stawy
        hodowlane..) o niezłej wartości rynkowej...
        P.S Jako rodowity Ślązak "miłością" do żadnego wojewody nie pałam Po co
        nam "żandarm" z rządowego nadania...
        • Gość: Andrzej Re: zauważ IP: *.nll.se 01.02.07, 16:13
          Glupis Wacpan! Glupi jak but z lewej nogi!
        • Gość: elpino7 Re: zauważ IP: *.91-127-133.t-com.sk 01.02.07, 16:39
          Ale jesteś strasznie przesiaknięty nienawiścią. Wypowiadasz się bez znajomości tematu. Gdyby nie Ci (jak ich określasz panowie księża) topactwo byłoby kupą gruzu pozbawioną "złomu". To właśnie kościół do tek pory wydawał pieniądze a nie nasze państwo i nie żadna firma. Jesli uważasz się za wartościowego człowieka udaj się do Rud i porozmawiaj z księdzem Janem. Jak sie dowiesz jak wygląda prawda to może wtedy w imieniu własnym przeprosisz za propagowanie kłamstwa. Z oceniiając obiektywnie Twoje wypowiedzi uznaję, że należysz do inteligentnych ludzi lecz nie wiadomo czy jesteś porządnymm człowiekiem. Jesli chcesz dyskutować to prowadź dykusję na argumenty a nie stosuj prymitywnej propagandy (należę do pokolenia, które jeszcze pamięta te "wspaniałe czasy"). Niestety śmiem wątpić czy zasługujesz na miano "rodowitego Ślązaka. Jest takie stare fajne powiedzenie -"każdy sądzi po sobie"- i jak możnaq wnioskować patrzysz na Rudy jako spory kawałek.......o iezłej wartości rynkowej. Zapraszam Cię do normalnej śląskiel godki a nie gorolskiego obrażania i warszawskiego stylu siania propagandy
          • Gość: krzychu Re: zauważ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.07, 15:51
            Co do nienawiści...jest u mnie jej niewiele... Na temat pochodzenia własnego
            wypowiadał się nie będę.Tak samo samo kwalifikacji moralnych. Propagandystą nie
            jestem. Co do faktów podyskutujmy. Na początek oddzielmy historię i fakty
            dotyczące samego zabytkowego kościoła i reszty opactwa. Nie kwestionuję ogromu
            pracy i pieniędzy włożonych w renowację kościoła. Wygląd jest imponujący...
            Prace zostały jednak sfinansowane ze zbiórek wiernych oraz darowizn osób i
            instytucji w Polsce i Niemczech (informacja na ten temat jest umieszczona w
            kościele), nie z majątku własnego osób duchownych! Cześć i chwała księdzu, kóry
            podjął się koordynacji tych działań.
            Drugi fakt. Właścicielem opactwa w momencie przejmowania go przez Skarb Państwa
            na podstawie reformy rolnej po wojnie nie był Kościół, klasztor, czy inne osoby
            duchowne. To była rezydencja świecka! Władze pruskie już wcześniej (datę można
            ustalić w źródłach historycznych) dokonały kasacji zakonu! Stroną w tym sporze,
            kto właścicielem, mógły więc być zakon cystersów, nie diecezja, kuria, czy inna
            instutucja kościelna. Jak widzisz, do sprawy nie ma potrzeby mieszania, kto
            jest prawdziwszym ślązakiem, jakim językiem mówi... Możesz wierzyć, albo i nie,
            ale na terenie tego opactwa częściej można było słyszeć łacinę i język
            niemiecki, niż śląską gwarę. Pozwól więc wyrażać mą wątpliwość, czy należało
            bezpłatnie przekazać opactwo właśnie diecezji gliwickiej, czy nie należało
            poszukać innych rozwiązań. Tym bardziej, że przywrócenie świetności temu
            miejscu wymaga pieniędzy w kwotach setek milionów złotych,jeśli nie euro, co
            jest absolutnie poza możliwościami finansowymi diecezji gliwickiej. Mojej
            opinii na temat kleru nie zamierzam zmieniać.
            P.S. Mimo tej dyskusji, Rudy pozostaną dla mnie miejscem magicznym, do którego
            zawsze będę wracał, nie zważając na to, kto jest właścicielem tego miejsca...
            P.S. Jak siądziesz na ławce w parku, to poczytaj na tabliczce, kto ci ją
            zafundował....
    • Gość: misia Opactwo wypięknieje za unijne pieniądze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 16:49
      To bardzo mnie cieszy.Szkoda ze jeszcze jest wpobliżu tyle zaniedbanych zamków
      i pałaców np w Krowiarkach koło Raciborza.Równie piękny w stylu secesji z
      pięknym 17 h parkiem.Niestety własciciel pałacu nierobi nic ( posiada tez
      kopice koło Opola z których wykradł co cenniejsze rzeby i inne elementy z
      wyposażenia)
      • Gość: gliwiczanka dla Misi IP: 212.106.191.* 05.02.07, 14:30
        Misiu
        lubisz te same niszczejace palace co ja - kocham i kopice i krowiarki! i tez
        sie nimi martwie i jestem wsciekla, ze my sei martwimy a ci co maja wplywy
        olewaja.
        zlaczmy sily!!!
        magdado1@gazeta.pl
    • Gość: ja... Re: Opactwo wypięknieje za unijne pieniądze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 17:55
      To super, że w końcu coś się zacznie dziać, tzn. długo już się dzieje, ale
      teraz wszystko ruszy :):):)
      • Gość: rybniczanin Re: Opactwo wypięknieje za unijne pieniądze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 18:49
        Wspaniałą wiadomość!!! Mam działkę nieopodal opactwa, może jej wartość pójdzie w
        górę!
    • Gość: Jemi Opactwo wypięknieje za unijne pieniądze IP: 81.210.71.* 01.02.07, 09:56
      przepysznie - tylko czekac
    • Gość: kto ma tyle co ja ja też wypięknieję za unijne pieniądze IP: 62.233.185.* 01.02.07, 12:10
      właśnie dostałam pracę w salonie kosmetycznym, po kursie który odbyłam dzięki
      Urzędowi Pracy i wrodzonemu wdzięku. Dzięki jakimś tam dotacjom unijnym dla
      urzędu - teraz ja wypięknieję... W końcu będę miała na kosmetyki, może jak
      sobie uzbieram to i na jakiś lifting, zastrzyk z botoksu, a marzy mi się
      odsysanie tłuszczu. No i jakiś porządny ciuch. Prada, tam gdzie diabeł nie
      pomoże, pomoże dobry markowy ciuch
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka