Gość: Menschenfresser IP: *.proxy.aol.com 06.09.07, 16:54 absolwent kierunku zarządzanie w turystyce i hotelarstwie, pracuje jako barman ------------ no, gratulacje............ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bartender16 Barmani wyjechali, szkolą się ich następcy IP: *.hers.cable.ntl.com 06.09.07, 16:56 a ja wlasnie jestem Barmanem na wyspach..pracuje w tym fachu juz 3 lata..nauczylem sie go tutaj i wracam w pazdzierniku do polski..chcialbym pojsc zrobic profesionalny kurs..i robic to naprawde fachowo czy Ktos moze mi w tym pomoc? wydaje mi sie ze jest zapotrzebowanie na barmanow...kelnerow w ogole obsluga pozdrawiam bartender Odpowiedz Link Zgłoś
professorski Re: Barmani wyjechali, szkolą się ich następcy 06.09.07, 18:46 dr hab barman :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaffay Hemnigway IP: *.aster.pl 06.09.07, 18:53 Ulubionym drinkiem Hemingwaya (przy okazji też i moim) było mojito Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczo i Boso Re: Hemingway i jego problemy IP: *.natpool8.outside.ucf.edu 06.09.07, 19:29 To, ze Hemingway pijal "daiquiri" (dosyc popularne na Kubie od poczatku XX wieku) potwierdza tez anglojezyczna wersja "Wikipedii". A tak faktycznie to Hemingway pijal duzo roznych drinkow (i w sporych ilosciach)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: on tylko mojito!!! IP: *.abhsia.telus.net 06.09.07, 20:02 Jako ulubiony drink Hemingway'a najczesciej jest wymieniane mojito, pewnie pil nie tylko to ale stwierdzenie tego szkoleniowca o daikiri troche jest na wyrost. niech nie mowi tego angielskojezycznym 'gosciom'. Odpowiedz Link Zgłoś
palantunio2 eksperci od 7 bolesci 07.09.07, 13:24 jak to sie znaja na Hemingwayu i drinkach buhaha google na pytanie heminway's favourite drink podaje i mojito i daiquiri ale pewno bylo ich wiecej - np oparte na ginie tom collins i martini ale oczywiscie pajace (niech zgadne z warszawki?) co sie do alkoholu pierwszy raz dorwali znaja tylko odrzewany kotlet promowany na sile przez bacardi pt mietowa lemoniada z rumem zwane mojito Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: burt Barmani wyjechali, szkolą się ich następcy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.07, 20:36 Ulubionym drinkiem Hemingwaya był mojito (rum, liść mięty, cytryna). Odpowiedz Link Zgłoś
szarotka84 Barmani wyjechali, szkolą się ich następcy 06.09.07, 23:09 Bardzo mało jest profesjonalistów, zwłaszcza teraz, gdy większość ludzi wyjechało za granicę. Na szczęście zostało kilku dobrych, którzy prowadzą szkolenia i zarabiają na swoich usługach jak np. chłopaki z www.bar4you.pl Polecam , zobaczcie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dawe Barmani wyjechali, szkolą się ich następcy IP: *.telpol.net.pl 07.09.07, 13:52 pracowałem jako barman 2 lata i muszę powiedzieć że nie ma prostszej drogi do alkoholizmu na szczęśćie mam ten okres już za sobą gastronomia to jest prawie prostytucja jeżeli możesz robić coś innego to rób wyobraź sobie siebie mając 40 lat stojąc za barem...oczywiście można powiedzieć że możesz zostać managerem albo otworzyć własny lokal...jasne - teraz też możesz ! Odpowiedz Link Zgłoś
tres.pimientos Papa Ernest pił ostro i monotematyczny nie był! ;) 07.09.07, 16:18 Co do sporu czy pił MOJITO czy DAIQUIRI - pił nagminnie oba koktajle, tyle że w dwóch różnych knajpach. Mawiał "My daiquiri in the Floridita, my mojito in the Bodeguita" www.bluesmoke-bbq.nl/028longdrinks/images/DSC02568bsr3-453x227.JPG O tym jak sprawnie potrafił dobierać alkohole Hemingway, można poczytać np. tutaj: www.czytelnia.foody.pl/strony/1/i/803.php Klasyczne daiquiri robi się ze składników: 40 ml jasnego rumu kubańskiego 20 ml świeżo wyciśniętego soku z limony 10 ml syropu z cukru trzcinowego 5-6 kostek lodu Jednak w knajpie Floridita, jeden z ówczesnych cantineros - kubańkich barmanów "skroił" specjalne daiquiri dla Hemingwaya. Pisarz nie lubił jego, pierwotnej słodszej wersji i wolał, aby koktajl był ciut mocniejszy. Dlatego kubański barman zrezygnował z syropu z cukru trzcinowego a w zamian zmodyfikował i rozszerzył koktajl o inne składniki. I wyszło cos o nazwie - Hemingway Special albo Papa Especial 45 ml jasnego rumu kubańskiego 10 ml świeżo wyciśniętego soku z limony 5 ml świeżo wyciśniętego soku z limony 5 ml likieru maraschino 3-4 kostki lodu pokruszone Salud! :) Odpowiedz Link Zgłoś