kapitan.kirk Dyskusja iście o suchych meduzach 02.12.07, 09:44 Stwierdzenie, że nazwa "Górny Śląsk" jest niedobra, bo kojarzy się z kopalniami i hutami jest idiotyczne. No to co, że się kojarzy? Nawet gdyby coś w tym było złego (choć niby co?), to dziś się kojarzy, a jutro przestanie. Czy Niemcy zmienili nazwę Zagłębia Ruhry na Himmelparadiesgebiet-am-Ruhra, żeby się inwestorom lepiej kojarzyło?? ;-) Nazwa "Katowice" jako całościowa również nie ma większego sensu i wzbudziłaby zapewne protesty nie tylko w Tychcach czy Sosnowcu, ale i np. w Gliwicach czy w Bytomiu, nagle zepchniętych do rangi "dzielnic Katowic". Byłby to gwałt nie tylko na zdrowym rozsądku, ale i na historii. Czy wspólna nazwa istotnie zresztą jest niezbędna? Zespół Gdańsk- Gdynia-Sopot fajnie się rozwija od kilkudziesięciu lat, oficjalnej nazwy tego typu w ogóle nie mając - przyjęło się wystarczające w zupełności, półoficjalne i dobrze wpadające w ucho okreslenie "Trójmiasto". na świecie tez raczej nie słychać, żeby tworzono takim regionom nowe nazwy dla celów marketoingowych (?). Myślę, że dla celów administracyjnych w zupełności wystarczyłaby nikogo nie rażąca nazwa "Metropolia Śląsko-Dąbrowska". W mowie potocznej można by poczekać, czy nie przyjąłby się w związku z tym po prostu skrót MSD, tak jak np. na codzień używa się "USA" czy "RFN" i nikogo to nie razi. Ewentualnie można też coś wylansować także od liczby miast metropolii, np. jakiś "Czternastogród". Wszystko lepsze niż obecny imperializm nazewniczy i wykłócanie się, kto ma prawo do jakiej nazwy. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjb Re: Dyskusja iście o suchych meduzach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.07, 10:16 Zmieniam zdanie - Czternastogród jest the best! Tylko jakby to było po angielsku, "Fourteencity" jakoś tak nie bardzo brzmi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Schlesier Re: Dyskusja iście o suchych meduzach IP: *.adsl.inetia.pl 02.12.07, 10:48 Fuck City Schlesien bleib unser! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Dyskusja iście o suchych meduzach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.07, 10:59 Hmm, podobnie do Fortunecity, a to już całkiem fajnie się kojarzy :D Odpowiedz Link Zgłoś
jorge.martinez Dobrze gada, dać mu wódki! 02.12.07, 10:32 kapitan.kirk napisał: > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Country_Hit_Kicker Zdecydowanie Silesia (mieszkaniec Tychów) IP: *.crowley.pl 02.12.07, 09:49 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubik Re: Zdecydowanie Silesia (mieszkaniec Tychów) IP: 193.109.212.* 03.12.07, 10:09 ja dyć Silesia moze byc Odpowiedz Link Zgłoś
blekotable Internauci: nazwa Silesia nie wchodzi w grę 02.12.07, 09:55 Nieżależnie od nazwy bedzie to dla mnie i tak Unia Śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wok a po co wspólna nazwa ? IP: 78.157.188.* 02.12.07, 10:36 każda będzie kontrowersyjna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eJrzy nie chcę Wrocławia za stolicę mojego regionu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.07, 10:44 Nie czuję żadnych więzów z Wrocławiem. Znaczy dla mnie tyle ile Kraków czy Poznań. Żaden prehistroryk nie będzie mi wmawiał, że to stolica mojego regionu. Sami Wrocławianie jeśli w ogóle chcą być kojarzeni ze Śląskiem (a raczej nie chcą) mianują się Dolnoślązakami. Śląsk XXI wieku jest tutaj (GOP) i nigdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AW Re: nie chcę Wrocławia za stolicę mojego regionu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.07, 12:53 Poza własnym podwórkiem świata nie widzisz? Śląsk XXI wieku to też Pszczyna, Racibórz, Wodzisław Śl, Rybnik, Opole, Strzelce, Krapkowice, Anaberg, Kędzierzyn, Żory itd. Już dzisiaj częśc osób w GOPie nie wie, że poza GOPem też jest Śląsk (sam się o tym przekonałem). Gdyby przeszła nielogiczna nazwa Silesia to było by pot tym względem jeszcze gorzej. Wtedy po iluś latach dla was mieszkaniec Sosnowca mieszkałby na Śląsku a mieszkaniec Racibiorza już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ruban Re: nie chcę Wrocławia za stolicę mojego regionu 02.12.07, 15:37 Co ma wspólnego nazwa miasta z nazwą regionu NIC. Nawet jeżeli brzmią podobnie. Czy Meksyk i miasto Meksyk to to samo NIE !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AW Re: nie chcę Wrocławia za stolicę mojego regionu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.07, 15:40 miasto nazywa się "Mexico City" i całą powierzchnią leży w Mekscyku więc sprawa jest trochę bardziej przejrzysta. Odpowiedz Link Zgłoś
ruban Re: nie chcę Wrocławia za stolicę mojego regionu 02.12.07, 16:45 A czy Ty myślisz, że w Mexiko City nie ma regionalizmów w poszczególnych dzielnicach ????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Schlesier Re: nie chcę Wrocławia za stolicę mojego regionu IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.12.07, 20:41 Możesz nie chcieć, a Wrocław był, jest i będzie stolicą Śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
holtze Re: nie chcę Wrocławia za stolicę mojego regionu 02.12.07, 23:50 Gość portalu: Schlesier napisał(a): > Możesz nie chcieć, a Wrocław był, jest i będzie stolicą Śląska. no wlasnie, byl... tak jak bonn stolica niemiec czy krakow stolica polski czasy sie zmieniaja dzis stolica slaska sa katowice a wraz z nimi stolica bedzie nowe miasto silesia... Gość portalu: Schlesier napisał(a): > Możesz nie chcieć, a Wrocław był, jest i będzie stolicą Śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mac tylko Silesia IP: *.infinity.net.pl 02.12.07, 10:59 ma byc krotko i zrozumiale dla Niemcow, Polakow i Anglikow. Bedzie to europejska nazwa atrakcyjna dla inwestorow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabwtar Internauci: nazwa Silesia nie wchodzi w grę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.07, 11:03 Topór idzie pod ziemią... Oto Expo Silesia w Sosnowcu. napis na wjeździe: "targi godne Śląska:.. My się kłócimy, a nazwę wymyślą nam marketingowcy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HH Silesia będzie się nazywać wolne państwo Śląsk IP: *.swietochlowice.net.pl 02.12.07, 11:15 W przyszłości oczywiście, ze stolicą we Wrocławiu. Jest to państwo na granicy Niemiec, Polski, Czech i Słowacji. Jeszcze go nie ma oficjalnie na mapach, ale trzeba na to poczekać i albo uda się tego dokonać pokojowo, albo będzie trzeba o nasz wolny Śląsk walczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABC Silesia IP: *.x.pppool.de 02.12.07, 11:17 Fakt że Wrocław boi się konkurencji "Silesi" jest dowodem, że wybór nazwy jest bardzo dobry! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aha444 Re: Internauci: nazwa Silesia nie wchodzi w grę IP: *.welnowiec.net 02.12.07, 11:18 Coś się we łbach szanownych dyskutantów pochrzaniło, gdzyż nazwą regionu jest "Śląsk" - a nie łacińska "Silesia". Jestem oczywiście za nazwą "Silesia" dla megamiasta, gdyż nikt - jak dotąd - nie wymyślił nic lepszego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aha444 Re: Internauci: nazwa Silesia nie wchodzi w grę IP: *.welnowiec.net 02.12.07, 11:20 Poza tym - NIKT Z WROCŁAWIA NIE BĘDZIE NAM USTANAWIAŁ NAZWY Odpowiedz Link Zgłoś
ruban Re: Internauci: nazwa Silesia nie wchodzi w grę 02.12.07, 15:41 100 % racji. Odpowiedz Link Zgłoś
emenefix Spokojnie. Większość chce Silesii. Głównie młodzi 02.12.07, 11:46 Badania pewnej wielkiej firmy udowodniły, że ok 70% mieszkańców konurbacji nie ma zastrzeżeń do nazwy SILESIA. W tym - uwaga - Prawie 90% ludzi w wieku 18-24 Co to oznacza? Młodzi chcą nowoczesnej metropolii o chwytliwej, marketingowej nazwie. Leśne dziadki z Zagłębia i Śląska tylko podsycają głupie podziały. A jak jest na co dzień każdy wie. Żyjemy w jednym, scalonym organizmie. I nic tego nie zmieni. Silesia jest adekwatna, bo każdy Polak jak mówi że "jedzie na Śląsk" to myśli o GOPie a nie o Wrocławiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re: Spokojnie. Większość chce Silesii. Głównie mł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.07, 12:25 Nazwy Silesia chce Frankiewicz .I to ja WYSTARCZAJACO DYSKWALIFIKUJE i KOMPROMITUJE Odpowiedz Link Zgłoś
ruban Re: Spokojnie. Większość chce Silesii. Głównie mł 02.12.07, 15:44 Czyli Slesia i koniec dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Internauci: nazwa Silesia nie wchodzi w grę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.07, 12:33 tak we Wrocławiu i Warszawie najbardziej by chcieli nazwać Nas Biskupice, albo Makoszowy, to by dobrze w ich ocenie oddawało zaściankowy charakter metropoli, a tak na poważnie to Wrocław się burzy o nazwę, natomiast w W - wie słuszałem głosy, iż cały pomysł jest chybiony, nobo jak może być w Polsce większy orgaznizam miejski od Warszawy, uważam, że Silesia City jest nazwą doskonałą i nie w ciągu kilku lat aglomeracja stanie się rozpoznawalna w całej Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Silesia Popieram!!! IP: *.chello.pl 02.12.07, 12:45 Silesia City brzmi najbardziej zrozumiale dla mieszkańców Europy i reszty Świata. Niech Warszawa, Wrocław i inni odpieprzą się od naszego regionu! Odpowiedz Link Zgłoś
kamaz-utra co za pierdoły! 02.12.07, 12:58 Jo jest z Rybnika i z kim nie godom - czy to z Niymcami, czy Belgami (tako robota), jak chca im pedzieć, kaj je Rybnik, to godom "ałs szlezjen". Nimce od razu lepij człowieka traktujom. Yno Silesia, a te fandzolenie, że Internauci nie chcom Silesii, wsadźcie se w te warszawskie dziurki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AW Re: co za pierdoły! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.07, 13:18 Problym w tym, że jużnie bydziesz mogł pedzieć, zes je "ałs Schlesien" bo Schlesien bydzie yno w Silesi. Ty bydziesz z Rybnika, miesta kere kiedyś było Schlesien. Odpowiedz Link Zgłoś
ruban Re: co za pierdoły! 02.12.07, 15:49 Piszesz pierdoły. Co ma wspólnego nazwa miasta z nazwą regionu - NIC. Czy Mesyk i miasto Meksyk to to samo ??? NIE !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AW Re: co za pierdoły! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.07, 21:51 Znam tylko 2 przykłady na świecie, dzie miasto nazywa się tak samo jak kraj - Mexico City i Brasilia - róznica taka, że miasta te całą swą powierzchnią leżą w tych krajach. Silesia w sporej częsci nie leży w Silesi. Taka róznica. Odpowiedz Link Zgłoś
ruban Re: co za pierdoły! 02.12.07, 23:39 A czy Ty myślisz, że w tych miastach nie ma animozji regionalnych pomiędzy dzielnicami ???. Na marginesie - w jakich to RÓŻNYCH KRAJACH leżałaby Silesia ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AW Re: co za pierdoły! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.07, 00:06 Część na Śląsku część w Małopolsce - w tych 2 regionach. Jeśli nazwa jest tożsama z krajem(Brasilia, Mexico City) to powinna w całości leżeć w tym kreju; jeśli ma być tożsama z regionem(Silesia) to powinna w całości w tym regione leżeć. Odpowiedz Link Zgłoś
ruban Re: co za pierdoły! 03.12.07, 00:49 Mylisz się - nic nie powinno !!! Nazwa miasta będzie taka - jaka odpowiada JEGO mieszkańcom, a innym g.. do tego. Jeżeli większość mieszkańców tak zadecyduje (np: w referendum) to tak będzie - kropka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AW Re: co za pierdoły! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.07, 00:58 Z takim podejściem nie wróżę sukcesu. Załóżmy, że Łódź ze względów marketingowych chce sobie zmienić nazwę na 'Polonia' i co? Gó...o reszcze Polski do tego? Referendum owszem - w całej Silesi -od Zgorzelca po Bielsko Odpowiedz Link Zgłoś
ruban Re: co za pierdoły! 03.12.07, 01:24 A niech się nazywają jak chcą - jeśli nie obawiają ośmieszenia - ich sprawa. Mnie to wisi !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sfinx Re: co za pierdoły! IP: 212.160.172.* 03.12.07, 08:49 To mało się znasz. A Kansas City, Kuwait City, New York City ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubba Internauci: nazwa Silesia nie wchodzi w grę IP: *.b-ras2.mvw.galway.eircom.net 02.12.07, 13:34 Proponuje: . Slaska Konurbacja SK . Silesian Conurbation SC . Pomyslcie jakie fajne logo mozna by wymyslec z tych dwoch liter . Moje argumenty: -Konurbacja, bo tak powinno sie nazywac skupisko miast (skupisko rownie silnych miast), odroznimy sie wiec od Wroclawia ktory jest Aglomeracja (skupisko miast wokol jednego silnego) -Slaska, wiadomo, jestesmy na Slasku wiec, Slaska Konurbacja Silesian Conurbation Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: internauta Re: Internauci: nazwa Silesia nie wchodzi w grę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.07, 13:48 Aglomeracja Śląska - fakty i mity Posted by ingner under Uncategorized No Comments Katowice - 305-cio tysięczne, szare miasto, o zdecydowanie prowincjonalnym charakterze. Życie zamiera tu po godzinie 18.00, wyludnione ulice, plac obok domu handlowego imitujący rynek, sporo pijaczków, ogólnie dość posępne miejsce. Nie ma turystów, nie ma życia nocnego, nie ma nawet życia studenckiego. Są za to wielkie ambicje lokalnych polityków. To oni wymyślili “Silesię” - ma to być lekarstwo na prowincjonalność Katowic i przede wszystkim na zakompleksione umysły dziennikarzy i polityków wywodzących się z tego miasta. Kto zyska kto straci Duże miasta zbudowane są zawsze według podobnego schematu - jest Centrum i są obrzeża zwane niekiedy przedmieściami. Centrum przyciąga wszelkie inwestycje, jest miejscem reprezentacyjnym i siedzibą władz, a przedmieścia poprawiają statystyki w liczbie mieszkańców, dostarczają potrzebnych terenów i płacą składki do wspólnego budżetu. Jaka jest rola przedmieść widać na przykładach tych niegdyś samodzielnych miast które zostały włączone do większego organizmu. W Dąbrowie Górniczej - Strzemieszyce i Ząbkowice. W Sosnowcu - Niwka i Klimontów. W Katowicach - Szopienice i Murcki. W dzielnicach tych czas zatrzymał się w miejscu i niewiele tam zmian na lepsze przez ostatnie dziesięciolecia. Po utworzeniu Silesii będzie jedno Centrum = dzisiejsze Katowice i cała reszta która uzyska status peryferii z wszelkimi tego konsekwencjami. “Duży może więcej” To jedno z haseł którym pomysłodawcy Silesii karmią opinię publiczną. Przykład dwóch największych polskich miast - Łodzi i Warszawy pokazuje, że nie zawsze się ono potwierdza. Jaka jest Łódź każdy zapewne wie, nawet mieszkańcy związani emocjonalnie z tym miastem mówią, że jest……brzydkie. W Łodzi nie ma zbyt wielu turystów, nie ma pięknych budowli i reprezentacyjnych placów. Miasto to przypomina śląskie miasta a więc wielkość [ 750 tys. ] nie przełożyła się tu na bogactwo i atrakcyjność. Przykład Warszawy wbrew pozorom również nie jest jednoznacznie zachęcający. Nawet w samym Śródmieściu trafiają się bardzo zaniedbane skwery a jest to ta część miasta która zdecydowanie wyróżnia się zamożnością. Są też dzielnice, zwłaszcza te zabytkowe, które znajdują się w opłakanym stanie i pilnie potrzebują nakładów na remonty. Warszawa jest w o tyle dobrej sytuacji, że korzysta z dobrodziejstw bycia stolicą państwa co wybitnie pobudza rozwój gospodarczy, kulturalny i wszelakie inwestycje. Gdyby nie to, zapewne wiele z jej obecnej “metropolitalności” szybko by zniknęło lub nigdy nawet nie zaistniało. Powołanie więc w województwie śląskim jednego miasta o nazwie “Silesia” z tych kilkunastu które już tu są nie poprawi automatycznie atrakcyjności Śląska. Jak bowiem pokazują rozliczne przykłady o atrakcyjności tej nie decyduje li tylko liczba mieszkańców ale znacznie więcej rozmaitych czynników. Czynników których na Śląsku po prostu nie ma i nie pojawią się poprzez inne zorganizowanie granic administracyjnych bo to zdecydowanie za mało. Na co liczą Katowice Miasto to niezmiennie od lat jest stolicą województwa korzystając z profitów które się z tym wiążą, a mimo to jest strasznie zaniedbane i ma prowincjonalny charakter. Desperacką próbą wyrwania Katowic z marazmu i pobudzenia jego rozwoju ma być utworzenie Silesii. To czego Katowicom nie udało się uzyskać w sposób naturalny ze względu na ich słaby potencjał [a do czego zawsze aspirowały] - to uzyskają w drodze politycznych decyzji o zjednoczeniu. Dla wszystkich stanie się bowiem jasne, że City to Katowice, a reszta to dzielnice satelickie. Wszelakie inwestycje o które Katowice zawsze były bardzo zazdrosne mają więc z założenia w jeszcze większym stopniu płynąć do tego miasta [Centrum Silesii] przyczyniając sie do jego rozkwitu a przedmieścia mają się cieszyć, że okolice Spodka są coraz bogatsze. Realnie jednak niewiele się zmieni a nowych inwestycji wcale tak dużo nie przybędzie bowiem miasto to od dawna korzysta już z tego że jest stolicą województwa, będzie to więc tylko wzmocnienie i podkreślenie tego faktu a nie znacząca nowa jakość. Inwestorzy doskonale wiedzą ile mieszkańców liczy rejon Katowic, tu nic się nie zmieni więc nie rzucą się nagle z nowymi ofertami podobnie jak nie będzie jakichś ekstra pieniędzy z dotacji unijnych przez sam fakt, że powstała Silesia. Silesia a Śląsk - nie będzie żadnych korzyści? Na pewno powołanie Silesii pomoże Katowicom - one nie mają nic do stracenia a mogą wyłącznie na tym zyskać, choć nie tylko ile się spodziewają. Natomiast cała reszta albo straci albo nie odczuje żadnych zmian. Z perspektywy niewielkich śląskich miast np. 70-cio tys. Mysłowic straty z przystąpienia do Silesii [miasta] będą niewielkie lub żadne. Tam i tak niewiele się dzieje. Im większe i bardziej aktywne miasto tym większe koszty w postaci stłumienia inicjatyw i odpływu rozmaitych dóbr do Centrum. Z miast śląskich najbardziej stracą Gliwice, z miast zagłębiowskich - Sosnowiec. Z perspektywy Śląska jako regionu takie zjednoczenie może przynieść pewne korzyści, szczególnie w dłuższej perspektywie. Centrum zostanie wzmocnione, ludzie po pewnym czasie zaczną się utożsamiać z Katowicami jako ze swoim “rynkiem”, będą dumni że mieszkają w 1,8 mln. mieście i będą się cieszyć z nazwy “Silesia” [ na pewnym forum ludzie wyrażali entuzjazm dla Silesii “bo nazwa jest fajna”]. Jest to więc jakieś lekarstwo na kompleksy nie tylko dla elit ale też dla zwykłych mieszkańców tego regionu. Decyzja o połączeniu jest mniej gospodarcza czy ekonomiczna jak próbuje się ją uzasadniać a bardziej polityczna. Można ją podjąć choć cudów nie będzie ( przecież jakościowo i ilościowo pozostanie bez zmian tylko zostanie to inaczej ułożone - scentralizowane). Aglomeracja to jedynie początek Na początku ma to być tylko aglomeracja ale politycy i dziennikarze mówią wprost - chcemy budować jedno miasto. Aglomeracja będzie więc wstępem który oswoi ludzi z nazwą i przełamie ewentualne protesty. Szczególnie te po sosnowieckiej stronie Brynicy. Będzie jak z województwem “śląskim” - początkowo ludzie w Sosnowcu byli zniesmaczeni, że robi się z nich “Hanysów” ale po pewnym czasie pogodzili się z losem i przyzwyczaili do nowej nazwy. Aglomeracja spełni też inną, jeszcze ważniejsza rolę, budowanie bowiem miasta na zasadach które zazwyczaj obowiązują nie powiodłoby się tutaj. Nawet mieszkańcy Chorzowa czy Mysłowic jakby zorganizować referenda w tych miastach z pytaniem: “czy chcesz włączenia swojego miasta do Katowic”, odpowiedzieliby zapewne negatywnie. Silesia pozornie jest jednak czymś innym niż Katowice złożone z kilkunastu nowych dzielnic. Pozornie i tylko pozornie. Ale ludzie to kupią. Dlatego budowanie “miasta Śląsk” poprzez aglomerację i coraz silniejsze zacieśnianie współpracy to jedyny możliwy model aby takie miasto realnie zaistniało. Samorządowcy są “za” Samorządowcy z poszczególnych miast są za powstaniem Silesii ponieważ nic na tym nie stracą, wszelkie posady w przypadku powołania jednego organizmu miejskiego zostaną zachowane a nawet ich przybędzie. W Warszawie funkcjonują rady dzielnic (wybierane w wyborach bezpośrednich) np. Rada Dzielnicy Mokotów, które z kolei wybierają swoje własne zarządy. Analogicznie będzie w przyszłej Silesii [mieście]. Na obecnych urzędach miejskich pojawią się więc tylko nowe tabliczki, miejsca pracy zostaną zachowane a nawet ich przybędzie. Jak spojrzeć na kuriozalny ustrój Warszawy to widać wyraźnie, że administracja jest tam wyjątkowo rozbudowana. W przyszłym “mieście Śląsk” będzie identycznie więc samorządowcy na pewno polubią to miasto. ingner.wordpress.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: internauta Internauci: nazwa Silesia nie wchodzi w grę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.07, 13:50 Dokąd zmierza region dąbrowski Posted by ingner Poniżej trzy kierunki które występują we współczesnym Zagłębiu Dąbrowskim. Kryterium klasyfikacji dotyczy wyłącznie jednej kwestii - poglądów na temat relacji między regionem dąbrowskim a śląskim. Opcja śląska - czyli proślązacy [oni lubią być nazywani - gorolami]. Są to ludzie pozbawieni lokalnego patriotyzmu, popierają aglomeracje i całkowity demontaż ZD ponieważ albo się z nim nie identyfikują (przyjezdni wychowani na śląskich mediach) albo (lub też) mają z tego wymierne zyski. Te zyski to dobre miejsca na listach wyborczych, możliwość kariery na rozmaitych szczeblach samorządu lokalnego i wojewódzkiego, lukratywne posady rozdawane przez śląskie koterie wiernym (choć miernym). Praktycznie cała obecna klasa polityczna ZD należy do tej grupy. Identycznie sytuacja wygląda w katowickich mediach. Jeśli nie popierasz (chociażby biernie) ześlązączenia regionu dąbrowskiego to zapomnij o jakiejkolwiek “odpowiedzialnej” pracy w lokalnej Gazecie Wyborczej, Radiu Katowice czy TV Katowice. Pewne wzorce zachowań i poglądy stały się niemodne i oportuniści po obydwu stronach Brynicy sami wiedzą na co sobie mogą pozwolić a co może im zaszkodzić w karierze - tego drugiego po prostu unikają. Wśród osób tych trafiają się również ludzie którzy szczególnie gorliwie lub wręcz dla idei popierają “anschluss” - nazywa się ich nieco złośliwie - ślązakofilami. Opcja zagłębiowska - obecnie chyba najliczniejsza choć bez wpływu na lokalną politykę co jest sytuacją nienaturalną i dziwną. Grupę tą można by nazwać również “katowiczanami” ponieważ akceptują oni wspólne województwo z Katowicami, nie godzą się jedynie aby Zagłębie nazywane było Śląskiem i aby samorząd województwa faworyzował jego górnośląską część. “Katowiczanie” nie chcą aglomeracji Silesia (choć gdyby nazwa była bardziej przyjazna to wielu by zaakceptowało ten nowy twór), nie podoba im się też, że województwo nazywa się ” śląskie” (woleliby pozostać przy dawnej nazwie “katowickie”). Generalnie nie akceptują oni górnośląskiego nazewnictwa i chcieliby aby Zagłębie wchodziło w skład tego województwa ale jako pełnoprawny podmiot z poszanowaniem jego kulturowej odrębności i interesów gospodarczych. Za komuny było takie hasło - “socjalizm TAK , wypaczeń NIE” oddaje ono ducha jaki przyświeca “katowiczanom”. Ludzie ci mają dobre intencje, uważają się za lokalnych patriotów ale nie mają żadnej wizji i kierunku działania poza kontestowaniem obecnej rzeczywistości. Wieczne narzekania i nikłe nadzieje na poprawę - dlatego duża część z tych osób po pewnym czasie zniechęca się do lokalnej polityki uznając że sytuacja jest bez wyjścia a Zagłębie jest “skazane na Śląsk”. “Katowiczanie” mają poglądy przesiąknięte komunistyczną wizją województwa i cierpią na brak kierunku. Opcja małopolska - jej zwolennicy chcą przyłączyć region dąbrowski do województwa małopolskiego co ma spowodować trwałe polepszenie sytuacji oraz zapewnić fundamenty do spokojnego funkcjonowania i rozwoju regionu. Nie są oni zainteresowani pertraktacjami w ramach obecnego województwa gdyż nie wierzą w zmianę mentalności Ślązaków a tym samym w efekty takich rozmów i co ważne - zupełnie nie identyfikują się z regionem katowickim, natomiast z małopolskim jak najbardziej. Tym między innymi różnią się od “opcji zagłębiowskiej” których identyfikacja z Małopolską jest zwykle żadna lub bardzo płytka ( lata propagandy zrobiły swoje). Osobiście uważam że opcja małopolska to jedyna sensowna droga. Nie będzie cudów za to normalność - tak. Dla wyjaśnienia: region dąbrowski ma swoją specyfikę, to nie jest wprost “rejon krakowski”. Małopolska to duża kraina, różne są jej odcienie i barwy wynikające z historii. Ponieważ na samodzielne województwo ZD nie ma szans a w odległości zaledwie 65 km znajduje się Kraków czyli historyczna stolica regionu więc najlepszy kierunek to właśnie taki. Więcej odnośnie skutków i korzyści z przystąpienia regionu dąbrowskiego do woj. małopolskiego pod linkiem: Rozpad województwa (pseudo)śląskiego. Relacje między poszczególnymi “opcjami”: W tej chwili dominujący w samorządach Zagłębia proślązacy na ludzi którzy należą do “opcji zagłębiowskiej” patrzą z lekką irytacją jak na natrętne muchy które psują “dobry klimat” między Śląskiem a Zagłębiem ( dobry dla ich interesów a nie dla Zagłębia) , natomiast “opcja małopolska” traktowana jest przez nich z niedowierzaniem i niechęcią jako ekstrema polityczna która chce zburzyć ład, który oni przez lata budowali. Ci ludzie nie są sobie nawet w stanie wyobrazić aby Zagłębie mogło być w innym województwie niż jest teraz ( za komuny wielu było takich którzy uważali że ZSRR nigdy się nie rozpadnie, Polska nigdy nie będzie w NATO a komunizm będzie trwał wiecznie - to ku rozwadze tym panom ). Podobnie w śląskich mediach i “gabinetach władzy” - opcja zagłębiowska przyjmowana jest niechętnie ale z lekceważeniem ponieważ w razie jakby osoby te zdobyły wpływy w samorządach Zagłębia to można by ich łatwo ugłaskać dając drobne ustępstwa. Natomiast opcja małopolska przyjmowana jest z niepokojem bo jest to realne zagrożenie dla interesów Katowic. Układ prośląski trwa i ma się dobrze Główne partie polityczne w regionie dąbrowskim - PO, PiS, LiD są tu od zawsze prośląskie. Centrale okręgowe którym podlegają politycy z miast Zagłębia mieszczą się w Katowicach co chyba wszystko wyjaśnia - niepewnych kandydatów do parlamentu po prostu nie ma. “Katowice” nie muszą też szczególnie ingerować w sprawy miejskie - lokalni politycy od lat są bowiem wytresowani i wiedzą, że trzeba żyć w zgodzie z Wielkim Bratem, wszak od tego zależy ich dalsza kariera i dostęp do rozmaitych profitów. Wybory w Zagłębiu wyglądają więc tak, że możesz sobie zagłosować na partię “ogólnopolską” ale pogódź się z losem, że jej program lokalny jest taki jak chce centrala z Katowic. Założysz sobie własną partie? Czemu nie ale wiedz że media cię zlekceważą a jakbyś jednak przebił się z programem “niepodległościowym” to spróbują program ten ośmieszyć. Nie pójdziesz głosować? To nic nie zmieni bo wielu i tak pójdzie, niektórzy ludzie interesują się wyłącznie polityką “centralną” i nawet wybory lokalne traktują jako dogrywkę i kontynuacje zabawy w “kto komu dokopie”. W Zagłębiu od lat trwa urabianie ludności napływowej i wmawianie im przez katowickie media, że Zagłębie to Śląsk. Dlatego przyjezdni zagłosują na każde paskutzwo bo w sprawach regionalnych zupełnie się nie orientują, liczy się dla nich tylko szyld partii ogólnopolskiej z którą sympatyzują. System trwa więc w najlepsze i nie widać szans na zmiany a wręcz przeciwnie, proces ześlązaczenia regionu dąbrowskiego postępuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: internauta Internauci: nazwa Silesia nie wchodzi w grę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.07, 13:51 Jak zdemontować “system” - czy jest to możliwe? Są dwa sposoby - praca u podstaw czyli cierpliwe sypanie pisaku w trybiki systemu albo “pomarańczowa rewolucja” czyli szybkie wykolejenie go. Pierwszy sposób polega na uświadamianiu ludzi, akcentowaniu gdzie tylko się da, że Zagłębie Dąbrowskie to Małopolska, postulowanie zmiany granic województw albo choć zmiany nazwy obecnego. Ogólnie czym więcej takich działań tym lepiej choć droga do sukcesu będzie tu długa i niepewna bo “Katowice” mają media, mają polityków, mają prawie wszystko żeby skutecznie kreować rzeczywistość nawet jeśli jest ona dla jakiejś społeczności niekorzystna. Drugi sposób to sprawdzone w wielu demokratycznych krajach protesty i demonstracje. Jest to potężna i bardzo skuteczna broń - żadna władza się im nie oprze i oni się tego naprawdę boją. Chyba tak naprawdę już tylko tego…Jak na razie była jedna demonstracja w S-cu - kibiców Zagłębia którzy domagali się budowy stadionu. A co z regionem? Więcej dla sprawy powinien też zrobić samorząd Małopolski który jest zbyt delikatny i za słabo lobbuje na rzecz zjednoczenia małopolskich ziem - oddali nawet Jaworzno choć jeszcze w latach 70-tych było to miasto woj. krakowskiego. Jedyny “sukces” to przystąpienie Częstochowy do Stowarzyszenie Gmin i Powiatów Małopolski choć po prawdzie niewiele to zmieni gdyż Będzin za czasów woj. katowickiego przez lata należał do Stowarzyszenia Gmin Małopolskich i nic to nie dało w sensie integracji. Sam Kraków też mógłby być w tych kwestiach bardziej aktywny - to jest hermetyczne miasto które powinno w większym stopniu odgrywać rolę stolicy regionu a nie tylko stolicy województwa które raz jest większe raz mniejsze (Kraków już dawno o nas zapomniał). U progu aglomeracji Jeśli nie zdarzy się cud w postaci zablokowania w parlamencie ustawy metropolitalnej to praktycznie nie ma szans aby miasta Zagłębia w tym nowym tworze się nie znalazły. Samorządowcy już się doczekać nie mogą a opinia publiczna jest cały czas karmiona wizjami przyszłego super-miasta. Wizje te są czystym kłamstwem bo po utworzeniu aglomeracji nic się w Sosnowcu czy Dąbrowie na lepsze nie zmieni, może być tylko gorzej. Aglomeracja to wstęp do jednolitego organizmu miejskiego który może powstać za ok. 10 lat. Będzie to oznaczało postawienie kropki nad “i” czyli całkowity demontaż ZD i praktycznie zabranie resztek nadziei na zmiany. Ten twór jeśli powstanie nie rozpadnie się szybko niech nikt nawet na to nie liczy. Wielu ludzi popiera Silesię bo wstydzą się swoich prowincjonalnych brzydkich miast - Zabrza, Mysłowic, Rudy, Katowic, też w Sosnowcu są tacy ludzie. Chcą oni być dumni ze swojego “wielkiego miasta” o nośnej nazwie “Silesia”. Naiwność tych osób jest wielka (z wyjątkiem Katowiczan bo oni na tym realnie skorzystają) a naiwność ludzi z Zagłębia którzy to popierają wręcz tak wielka, że można ją nazwać głupotą. Oczywiście jest też bardzo dużo osób przeciwnych aglomeracji, niestety nie będzie żadnego referendum aby zweryfikować tą liczbę. Wiadomo jednak że w Zagłębiu Dąbrowskim nie ma Ślązaków i nikt się za nich nie uważa - dlatego poparcie dla Silesii nie jest tu przesądzone a wręcz niepewne. Region bez historii to zbiegowisko Zagłębie Dąbrowskie zostało całkowicie odcięte od własnej historii. Była ona niewygodna w epoce komunizmu ( chodziło o jedność województwa) i jest ona bardzo niewygodna z tego samego powodu dziś. Każdy kto pozna historię ZD nie ma złudzeń, że region ten jest częścią Małopolski, pisze się o tym w rozmaitych “fachowych” opracowaniach, dziennikarze jednak z wiadomych przyczyn starannie unikają tego słowa w odniesieniu do miast regionu dąbrowskiego. Ludzie którzy mieszkają tu nawet 40 lat, nigdy nie słyszeli w TV czy Radiu lokalnym aby ktoś nazwał S-ec miastem małopolskim!!! Dla nich to obco i dziwnie brzmi. Nawet w Jaworznie które jest w tym województwie od ok. 30 lat też prawie wszyscy uważają, że mieszkają “na Śląsku”. Region bez historii to zbiegowisko, na dzień dzisiejszy mamy właśnie w regionie dąbrowskim takie zbiegowisko i jeśli te sprawy nie zostaną odkurzone i przypomniane to nic się tu na lepsze nie zmieni. Nie ma żadnych wątpliwości, że bez odwołania się i przypomnienia historycznych zwiazków z Małopolską nie będzie Zagłębia Dąbrowskiego. Dlatego każdy kto twierdzi, że Zagłębie to “ani Śląsk ani Małopolska” działa na rzecz likwidacji tegoż regionu. Trzeba też wyraźnie zaznaczyć - “opcja zagłębiowska” tak naprawdę niewiele się różni od opcji ” śląskiej”. Różnią się akcentami ale kierunek mają taki sam choć wielu z nich zupełnie tego nie dostrzega. ingner.wordpress.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SILESIA Silesia, Silesia i jeszcze raz Silesia IP: 213.172.178.* 02.12.07, 13:52 To jedyna słuszna nazwa. Profesorkowe nie z Silesii wypad bo są po prostu śmieszni . Nazwa zrestza juz promowana na każdym kroku, Wrocław kapnąl się że moze wiele starcić z powstania aglomeracji o tak juz rozpoznawalnej nazwie. A dla mieszkanców GOPu też jest akceptowana i coraz czesciej stosowana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: internauta Internauci: nazwa Silesia nie wchodzi w grę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.07, 14:07 Śląska krzywda urojona Bardzo często można usłyszeć Ślązaków którzy wylewają swoje żale jak to Śląsk był i jest niszczony przez Zagłębie Dąbrowskie i złych Zagłębian. Jest to tak absurdalna teza że wręcz trudno z taką bzdurką polemizować. Kat(owitce) stroi się w piórka ofiary, no ale dobrze, podyskutujmy…. Gdyby odwrócić sytuację, wyobraźcie sobie ( to szczególnie do Hanysów ) że to Sosnowiec jest stolicą województwa, liczy 450 tys mieszkańców, Ślązacy stanowią w tym województwie mniejszość, słowo “Śląsk” jest praktycznie nieużywane przez lokalne media ( bo Śląsk to Wrocław a Katowice to homo niewiadomo) , o zabrynicznych miastach mówi się niekiedy “Zagłębie Bytomskie” ale nigdy jako o Górnym Śląsku to jak byście się czuli? Idźmy dalej - sosnowieckie media nazywają beztrosko Katowice małopolskim miastem ( bo Śląska nie lubią i go bojkotują ) a liczni przyjezdni którzy pracują w śląskich kopalniach i hutach wierzą w tą propagande i też są przekonani iż mieszkają w Malopolsce. Województwo nazywa się Zachodnia Małopolska, symbolika województwa nawiązuje jedynie do małopolskiej historii, pół Polski uważa że Bytom czy Mysłowice to jakaś “gorsza” Małopolska. Władze wojewódzkie dbają głównie o rozwój gospodarczy jednej jego części, tej po słusznej stronie Brynicy, finansowane są tylko sosnowieckie instytucje klturalne, prasa i media mają niepisany zakaz ( wynikający z niechęci i zapiekłej zawiści ) mówienia że wogóle istnieje jakiś Górny Śląsk w woj. sosnowieckim …..Jak byście się wtedy czuli gdyby to było rzeczywistością? Odpowiedź jest oczywista więc żeby mówić o śląskiej krzywdzie którą ten region poniósł od Zagłębia to trzeba być bardzo nierozgarniętym, że nie powiem dosadniej. Górnoślązacy mają podwójną moralność, są bardzo przewrażliwieni na swoje często urojone krzywdy a jednocześnie zupełnie nie dostrzegają swoich nieczystych zachowań. Klasyczna mentalność Kalego. Konkretny przykład który obrazuje relacje jakie w tym smutnym województwie wystepują od lat. Przykład specjalnie z dawnych czasów bo istnieje też śląska bajka która mówi że Zagłębie za komuny bardzo zyskiwało kosztem biednego Śląska…. Teatr Polski w Sosnowcu ( od 1927 roku Teatr Miejski ) powstał jako trzecia scena w Polsce, na jego deskach występowali najwybitniejsi aktorzy dwudziestolecia i czasów wcześniejszych. Po wojnie, już w woj. katowickim teatr ten został zlikwidowany, formalnie przyłączono go wtedy do młodszego Teatru Śląskiego w Katowicach, jako zamiejscową filie ( utworzono wtedy związek teatrów czyli kołchoz ze stolicą w Katowicach ). Cała dokumentacja, zdjecia i inne materiały odnoszące się do bogatej i barwnej historii sosnowieckiej sceny zostały wywiezione do Katowic i tam spalone. Wojewódzki konserwator zabytków który o tym opowiadał w programie TV tłumaczył Ślązaków że zniszczyli te materiały przez czystą głupotę a nie ze złej woli. Jak wielkim głupcem trzeba być żeby zrobić coś takiego?. Gdyby to Teatr Śląski został przyłączony do teatru sosnowieckiego a jego dokumenty archiwalne przewieziono by do Sosnowca a nastepnie zniszczono to Kutz by to opisywał w wielu wywiadach i książkach jako przykład “azjatyckiej” mentalności Sosnowiczan. Jaka jest więc mentalność Ślązaków? Chyba afrykańska bo tylko w plemiennej Afryce można jeszcze spotkać ludzi którzy zachowują się podobnie. Ten przykład dotyczy dawnych czasów ale praktycznie przez wszystkie lata “wspólnego” województwa spotykały Zagłębie Dąbrowskie same nieciekawe rzeczy ze strony Ślązaków. I to się dzieje nadal. Wspomniany Teatr z czasem (1955) odzyskał samodzielność ale już nigdy nie powrócił do dawnej świetności. Życie kulturalne Zagłębia Dąbrowskiego które w dwudziestoleciu i wczesniej było przebogate, po przyłączeniu do woj. katowickiego stało sie rahityczne. I tak samo w każdej innej dziedzinie. Kto więc poniósł i ponosi straty w tym pseudośląskim województwie? Eksperyment się nie powiódł Komuniści próbowali połączyć dwa różne kulturowo i historycznie regiony , nie udało się to, dziś można powiedzieć zupełnie spokojnie, że eksperyment się nie powiódł. Co będzie dalej pokaże czas ale na żadną integrację nie ma już co liczyć. Jeśli przez tyle lat nie udało się zlikwidować różnic i co tu kryć wzajemnej niechęci to już się to nie uda. To województwo trzyma sie tylko dzięki przyjezdnym którym śląskie media od lat wmawiają, że Zagłębie to Śląsk. Co kilka lat są wybory lokalne i ci ludzie głosują w nich na partie ogólnopolskie typu PiS, PO czy SLD. Lokalna polityka dla nich nie istnieje bo o Zagłębiu media nie mówią. Wybierani prezydenci są karierowiczami którzy nawet nie znają historii swoich miast, dla nich to tylko sposób na zarabianie pieniędzy. Zero patriotyzmu lokalnego połączone ze strachem żeby się nie narazić katowickim mediom. Ten mechanizm może kiedyś jednak przestać działać, świadomość regionalna wzrośnie bo ileż można ukrywać prawdę, i jak się będą wtedy czuli wszyscy zwolennicy “integracji na kolanach” ? Integracja w obecnym modelu [ która postępuje] jest bowiem pozorna. Mamy więc województwo “śląskie”, rozmaite “Górnośląskie” związki i firemki obejmujące swym zasięgiem także miasta Zagłębia i mamy “Goroli” czyli tubylców którzy tam zamieszkują. Ta integracja więc to tylko linie na mapie i robienie z regionu dąbrowskiego zaplecza które warto mieć ale które traktowane jest jak wewnętrzna kolonia - vide rozdział rozmaitych środków z puli województwa. Kto rządzi więc miastami zagłębiowskimi? Nie pytam o nazwiska tylko określenie które do nich pasuje - znane od wieków a nawet tysiącleci. Chyba każdy wie kim są ci panowie. Jedynym lekarstwem na to co się w tym najdziwniejszym polskim województwie wyprawia jest jego podział, o skutkach takowego podziału w następnym wpisie. Odpowiedz Link Zgłoś
ruban Re: Do intenauty !! 02.12.07, 15:58 Ile warsiafka i krakówek zapłacili Ci za te wypociny, które jątrzą i dzielą region. Widzę, że naprawdę się postarałeś z tego wnoszę, że sumka musiała byc okrągłą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: internauta Re: Do intenauty !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.07, 16:29 autorem jest Ingner na na pewno nic za to nie wzial. Za to Ty nie napisales co w tym jest nieprawdziwego Odpowiedz Link Zgłoś
ruban Re: Do intenauty !! 02.12.07, 16:54 1. Nick piszącego to Internauta (sprawdż). 2. Czy "normalny "internauta" wypisuje takie elaboraty - wiedząc, że nikt tego nie przeczyta (dlatego, że to NUDNE). 3. Widać z kilometra, że to tekst napisany na zamówienie przez osobę, która ma tyle wspólnego z internetem co ja z kółkiem różańcowym. 4. Dzielenie regionu jest w interesie warsiafki, krakówka, a obecnie uaktywnił się wrocek - PROSTE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: internauta Internauci: nazwa Silesia nie wchodzi w grę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.07, 14:08 Edward Gierek - krytycznie o nim Posted by ingner Temat o E. Gierku i okresie PRL-u w regionie dąbrowskim. Bez wątpienia był to największy szkodnik jaki kiedykolwiek działał na tym obszarze. Gierek a Zagłębie Dąbrowskie Co dobrego Gierek zrobił dla Zagłębia? Zwykle pytanie stawiane jest właśnie w ten sposób - co dobrego zrobił. W mojej ocenie - absolutnie nic, nie pomógł temu regionowi w niczym za to bardzo zaszkodził. Do sympatyków tego pana - gdzie są te wspaniałe budowle które powstały w Sosnowcu, Dąbrowie czy Będzinie za jego czasów? Wyższe uczelnie? Instytucje kulturalne? Nie ma nic, jedyna jego inwestycja to Huta Katowice. Charakterystyczne dla Gierka który w Zagłębiu widział tylko przybudówkę do Śląska - w Zabrzu była Huta Zabrze, w Częstochowie Huta Częstochowa a w Dąbrowie Huta Katowice. Nazwa świadczy o sympatiach byłego I sekretarza. Przed budową tego molocha Dąbrowa była spokojnym miastem gdzie praktycznie wszyscy się znali, starsi ludzie z sentymentem wspominają choćby klimat kawiarenek w Centrum, po wybudowaniu Huty to wszystko się skończyło, miasto zmieniło się w wielki hotel robotniczy…a we wspomnianych kawiarniach zaczęli przesiadywać nad kuflami piwa przyjezdni robotnicy. Mówiło się o nich wtedy [albo nie napiszę jak *], a to ze wzgłędu na obyczaje które ze sobą przywieźli. Więzi społeczne w Dąbrowie zostały zniszczone, rodowici mieszkańcy miasta byli masowo wywłaszczani ze swoich domów bo przecież trzeba było budować bloki dla przyjezdnych. Huta została wybudowana na terenach leśnych co spowodowało degradację ekologiczną miasta i regionu (wycięto ponad 1000 hektarów lasu w Puszczy Łosieńskiej a cały obszar zajęty przez HK to 2500 ha!), o późniejszym zapyleniu nie wspominając. Gierek a Sosnowiec Jeśli Gierek nic nie pomógł a wręcz bardzo zaszkodził Dąbrowie i jej rdzennym mieszkańcom to może coś dobrego zrobił dla Sosnowca o którym tak często wspominał? Nie macie zapewne złudzeń Sosnowiczanie i wiecie doskonale że Sosnowiec został potraktowany w podobny sposób jak Dąbrowa i całe Zagłębie. Temu człowiekowi najprawdopodobniej podobała się jedynie nazwa “Sosnowiec” i dlatego w 1975 r. przyłączył Zagórze i Kazimierz Górniczy do tego miasta - one w tamtym czasie bardziej ciążyły ku Dąbrowie więc nie była to racjonalna decyzja. Ale mógł odtąd mówić, że pochodzi z Sosnowca (a nie ze wsi Zagórze) i o to mu zapewne tylko chodziło. Jego tożsamość regionalna była bardzo płytka lub wręcz żadna. Proszę zauważyć iż oficjalna propaganda gierkowska wmawiała przyjezdnym, że Zagłębie to Śląsk, do dziś wielu z nich zresztą tak uważa. U tego człowieka wszystko było na pokaz, wszystko dla kariery i popularności. Jak przebywał na Śląsku to mówił że “kocha” Śląsk, jak przebywał w Zagłębiu to mówił że kocha Zagłębie a jakby został PZPR- owskim działaczem w Białymstoku to by pewnie mówił że kocha Podlasie. Choć niewątpliwie Gierek reprezentował bardziej interesy Śląska i to często kosztem Zagłębia ( śląskie pochodzenie matki o czym pisało kiedyś w dawnych “WZ”? albo może po prostu widział w tym większą korzyść dla siebie - większy region = większe wpływy w PZPR dlatego tak dbał o jedność Śląska i Zagłebia) o czym świadczą jego decyzje. W 1975 roku dokonała się reforma administracyjna wprowadząjąca podział kraju na 49 województw. Dlaczego “ukochany” Sosnowiec Gierka nie został miastem wojewódzkim? Było i obszaru i ludności żeby takie województwo wykroić. Również bliskość Katowic w niczym nie mogła przeszkadzać - Toruń jest oddalony od Bydgoszczy o 40 km i były dwa województwa. Status miasta wojewódzkiego wiązał się w tamtym czasie z licznymi korzyściami, powstawały samodzielne wyższe uczelnie, gmachy użyteczności publicznej, wzmacniały się więzi regionalne, miasta wojewódzkie korzystały z programów rozwojowych i licznych dotacji z budżetu państwa - tego wszystkiego Gierek poskąpił dla Sosnowca. Miastami wojewódzkimi zostawały wtedy nawet małe miasteczka, przykład - województwo chełmskie - ludność 230 tys mieszkańców z czego Chełm 70 tys , to nie żart, więcej o ówczesnych województwach tutaj: Podział administracyjny Polski 1975. Miastem wojewódzkim nie mógł jednak zostać Sosnowiec ( lub Dąbrowa, o wielkości decydowało Zagórze które równie dobrze mogło zostać dzielnicą Dąbrowy i wtedy ona byłaby największym miastem regionu i mogła by być stolicą województwa dąbrowskiego) bo Sosnowiec musiał według koncepcji Gierka wegetować przy Śląsku. Było to największe nie wojewódzkie miasto w Polsce - tak Gierek lubił Sosnowiec i region. Lepiej żeby tego pana nigdy tu nie było Przykładów szkodliwej działalności i głupoty Gierka na konkretnych przypadkach dotyczących Zagłębia można by mnożyć tylko po co? Ci którzy jeździli po Polsce wiedzą że miasta regionu dąbrowskiego niczym pozytywnym się nie wyróżniały na tle innych gierkowskich miast tamtych lat. Skąd więc ten mit o korzyściach jakie odniosło Zagłębie za czasów Gierka? Jakim miastem byłaby dziś Dąbrowa gdyby nie ten człowiek? Odpowiedź jest oczywista - ekologicznie czystym, o silnych więziach społecznych i świadomości regionalnej mieszkańców, miastem które z wyglądu pasowało by bardziej do Małopolski niż do Ślaska. Z wyglądu, bo z mentalności i historią zawsze było z Małopolską związane. Poza blokowiskami i śmierdzącą hutą Gierek nie zrobił nic dla tego regionu. No właśnie, tak na marginesie, dlaczego Huta Katowice a nie np. Fabryka Samochodów Małolitrażowych która by nie spowodowała aż takich spustoszeń w ekosystemie regionu? FSM powstała w tym samym czasie ale w Tychach a nie w Dąbrowie, dziś jest to Fiat Auto Poland. Jedynie przyjezdni mogą wspominać tego człowieka z pewnym sentymentem. I to raczej ci mniej rozgarnięci. Dla nich był to awans społeczny. Z małych wiosek wyrwali się do miasta, dostali dobrze płatną pracę i mieszkania w nowych blokach. Kosztem rodowitych mieszkańców tej ziemi. Osobiście nie wyobrażam sobie aby ktokolwiek z rdzennych Zagłębian mógł wychwalać Gierka i głosować na jego syna Adama, który dostał się do Parlamentu Europejskiego jako poseł z województwa śląskiego a wczesniej był senatorem z okręgu sosnowieckiego. Dla jasności - nie obwiniam przyjezdnych za to że są, oni pewnie woleli by mieć wtedy pracę bliżej swego miejsca zamieszkania. Gierek miał władzę i źle z niej korzystał a szczególne szkody wskutek jego radosnej twórczości ponieśli mieszkańcy Zagłębia. Dziś już go nie ma, emeryturę i ostatnie lata swego życia spędził w Cieszynie (powietrze w Sosnowcu za ciężkie się zrobiło?) ale skutki jego działalności są aż nadto odczuwalne i jest oczywiste że lepiej by było gdyby ten Ślązak wraz ze swoimi wypaczonymi pomysłami nigdy się tu nie pojawił. ingner.wordpress.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: internauta Re: Koleś nie spamuj!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.07, 14:47 Twoj post za to nic nie wniosl i to on jest spamem jak juz cos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: internauta Re: Raczej twoj kretynie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.07, 15:08 wlasnie takiego odzewu sie spodziewalem. Prawda dla niektorych jest bolesna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sfinx Re: Raczej twoj kretynie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.07, 16:58 Sorry kolego Internauto - ale forum jest dla opinii i komentarzy czytelników a nie pisania poezji. Kto się tym interesuje to wie gdzie znaleść takie informacje o Śląsku i Zagłębiu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haina Re: Internauci: nazwa Silesia nie wchodzi w grę IP: 213.17.152.* 02.12.07, 15:13 Całkowicie się z Tobą zgadzam. Do wyliczanki co Gierek "zrobił' dobrego dla Zagłębia chciałbym dodać całkowite zniszczenie rynku w Będzinie. Stare miasto do rządów Gierka zachowało układ urbanistyczny pochodzący z XIII wieku. Przed wojną po centrum jeździł tramwaj, miasto miało swój klimat. To wszystko zostało zniszczone w latach 70 tych. Zburzono rynek żeby zbudować drogę na Hute Katowice. Zburzono zabytkowe kamienice. Linię tramwajową poprowadzono przez praktycznie rolniczą dzielnicę - Małobądz. Dlaczego? Po co tam tramwaj? Odpowiedź jest prosta - bo tak życzył sobie goryl Gierka, jego oficer ochrony. Rodzina ta do dziś mieszka tam. I w ten sposób tramwaj jeździ w polu zamist po mieście. Za to zbudowano Syberkę -sypialnie dla Huty Katowice. Najechało się przyjezdnych ( żeby nie powiedzieć mocniej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haina Re: Internauci: nazwa Silesia nie wchodzi w grę IP: 213.17.152.* 02.12.07, 15:16 Całkowicie się z Tobą zgadzam! Do wyliczanki co Gierek "zrobił' dobrego dla Zagłębia chciałbym dodać całkowite zniszczenie rynku w Będzinie. Stare miasto do rządów Gierka zachowało układ urbanistyczny pochodzący z XIII wieku. Przed wojną po centrum jeździł tramwaj, miasto miało swój klimat. To wszystko zostało zniszczone w latach 70 tych. Zburzono rynek żeby zbudować drogę na Hute Katowice. Zburzono zabytkowe kamienice. Linię tramwajową poprowadzono przez praktycznie rolniczą dzielnicę - Małobądz. Dlaczego? Po co tam tramwaj? Odpowiedź jest prosta - bo tak życzył sobie goryl Gierka, jego oficer ochrony. Rodzina ta do dziś mieszka tam. I w ten sposób tramwaj jeździ w polu zamist po mieście. Za to zbudowano Syberkę -sypialnie dla Huty Katowice. Najechało się przyjezdnych ( żeby nie powiedzieć mocniej) którzy nie mają żadnej świadomości gdzie są i kim są. Takie Zagłębiue zostawił Gierek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sosnowiczanin Internauci: nazwa Silesia nie wchodzi w grę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.07, 15:54 a mnie Silesia się podoba!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: internauta Re: Internauci: nazwa Silesia nie wchodzi w grę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.07, 16:00 Bo albo jestes slaskim prowokatorem ale reprezentujesz te opcje: Opcja śląska - czyli proślązacy [oni lubią być nazywani - gorolami]. Są to ludzie pozbawieni lokalnego patriotyzmu, popierają aglomeracje i całkowity demontaż ZD ponieważ albo się z nim nie identyfikują (przyjezdni wychowani na śląskich mediach) albo (lub też) mają z tego wymierne zyski. Te zyski to dobre miejsca na listach wyborczych, możliwość kariery na rozmaitych szczeblach samorządu lokalnego i wojewódzkiego, lukratywne posady rozdawane przez śląskie koterie wiernym (choć miernym). Praktycznie cała obecna klasa polityczna ZD należy do tej grupy. Identycznie sytuacja wygląda w katowickich mediach. Jeśli nie popierasz (chociażby biernie) ześlązączenia regionu dąbrowskiego to zapomnij o jakiejkolwiek “odpowiedzialnej” pracy w lokalnej Gazecie Wyborczej, Radiu Katowice czy TV Katowice. Pewne wzorce zachowań i poglądy stały się niemodne i oportuniści po obydwu stronach Brynicy sami wiedzą na co sobie mogą pozwolić a co może im zaszkodzić w karierze - tego drugiego po prostu unikają. Wśród osób tych trafiają się również ludzie którzy szczególnie gorliwie lub wręcz dla idei popierają “anschluss” - nazywa się ich nieco złośliwie - ślązakofilami. Odpowiedz Link Zgłoś
ruban Re: Nie rozumiesz problemu !!! 02.12.07, 17:26 Silesia powstanie prędzej czy później - dlatego, że jest odpowiedzią na procesy globalizacyjne (o których nie masz pojęcia lub nie chcesz mówić). Jednym zdaniem : Jeżeli nie chcemy, żeby nasze wnuki jeździły na saksy zmywać gary do Warszawy, Wrocławia, Krakowa czy Lublina to Silesia MUSI powstać i antagonizmy regionalne NIE MAJĄ Z TYM NIC WSPÓLNEGO. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel1940 Tylko Silesia! 02.12.07, 16:06 Obawiam sie, ze ankieta na ktorej wysunieto wniosek, ze internauci nie chca Silesii byla niereprezentatywna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ahorcado Tylko Silesia! IP: *.chello.pl 02.12.07, 16:06 Silesia i tylko Silesia. Nazwa musi być łatwa do wymówienia dla obcokrajowców, musi budzić skojarzenia z miejscem na ziemi. Szanuję odmienność Zagłębia i myślę, że może to tylko dodać uroku Silesii, jeśli pokażemy, że "da się" podać sobie ręce ponad lokalnym podziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: internauta Re: Tylko Silesia! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.07, 16:20 ale w jaki sposob w Twojej propozycji Zaglebie bedzie uszanowane? :-/ To podanie reki z Waszej strony bedzie polegalo na "laskowosci" do nazywania sie Slaskiem. Jakos Zagbiacy na sile nei chca slaskiej czesci nic narzucic. A jakiekolwiek wypowiedzi o kompromis spotykaja sie z niebywala agresja. Do tego wielu slaskich prowokatorow podajacych sie za Zaglebiakow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Silesian ale kto was zmusza ? Silesia to dobrowolny zwiazek IP: *.stk.vectranet.pl 02.12.07, 16:41 Bez Sosnowca się obejdzie !!!! Zróbcie sobie unię z Chrzanowem i tyle. I postarajcie się przekonać do waszych debilnych separatyzmów Czeladź czy Będzin. Przykleiło się gó.. do okrętu i krzyczy płyniemy :-) To cała kwintesencja postawy niektórych Zagłebiaków (model - co ja to ku.. nie jestem, wyżej sram niż dupę mam). A Silesia to najbardziej trafiona i rozpropagowana marka. (I stąd też ten wrzask Wrocka czy Wawy). Szczególnie Wrocek chciałby zawłaszczyć tę nazwę dla siebie. TYLKO SILESIA !!! I jak tam wasz internetowa sonda matoły, pachołki z Gwna ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: internauta Re: ale kto was zmusza ? Silesia to dobrowolny zw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.07, 16:49 a czemu nie potrafisz zrozumiec ze na takich warunkach nie chcemy! Kto sie do kogo przykleja! Wejdz na fora zaglebiowskie. Ci gloszacy uwielbienie "Zaglebiacy" to albo slascy prowokatorzy albo przyjezdni a nie prawdziwi zwiazani z regionem. A ten post swiadczy o Tobie. Na sile zmuszasz do Silesii i jeszcze Zaglebie nazywasz gownem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Silesian Re: ale kto was zmusza ? Silesia to dobrowolny zw IP: *.stk.vectranet.pl 02.12.07, 16:58 Gdzie was zmuszam. Zostańcie sobie we własnym sosie i moczu. 13 czy 14 różnica niewielka. My na tym nie stracimy. I daruj sobie ten "region" jeśli chodzi o Sosnowiec ok. Słowo zdecydowanie na wyrost. I nie nazywam Sosnowca gównem. To alegoria - trudne słowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sfinx Re: ale kto was zmusza ? Silesia to dobrowolny zw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.07, 17:11 Ludzie nie kłóccie się - miało być o nazwie a Wy się błotem obrzucacie! Trudno mi uwierzyć aby powstała inna nazwa będąca skrótem polskim (np. GZM). Już wystarczy GOP który wymyślono w PRL (na wzór przedwojennego COPu) i ma siermiężną socjalistyczną wymowę, nie pasuje do dzisiejszych czasów ale nadal się go używa. Myśle że ani Ślązacy ani Zagłębiacy nie będą mieli nic przeciwko nazwie Silesia City, bo realnie inna nazwa nie wchodzi w grę. No chyba że odgrzebiemy podziały i zaczniemy tworzyć osobne związeki miast na Śląsku (Katowice i Rybnik), oddzielnie w ZD. Tylko po co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i jeszcze jedno Re: ale kto was zmusza ? Silesia to dobrowolny zw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.07, 16:56 jak donosisly media zwiazek ma byc obligatoryjny! Sytuacja jest beznadziejna bo miastami zaglebiowskimi rzadza tacy ludzie: "Te zyski to dobre miejsca na listach wyborczych, możliwość kariery na rozmaitych szczeblach samorządu lokalnego i wojewódzkiego, lukratywne posady rozdawane przez śląskie koterie wiernym (choć miernym). Praktycznie cała obecna klasa polityczna ZD należy do tej grupy Główne partie polityczne w regionie dąbrowskim - PO, PiS, LiD są tu od zawsze prośląskie. Centrale okręgowe którym podlegają politycy z miast Zagłębia mieszczą się w Katowicach co chyba wszystko wyjaśnia - niepewnych kandydatów do parlamentu po prostu nie ma. “Katowice” nie muszą też szczególnie ingerować w sprawy miejskie - lokalni politycy od lat są bowiem wytresowani i wiedzą, że trzeba żyć w zgodzie z Wielkim Bratem, wszak od tego zależy ich dalsza kariera i dostęp do rozmaitych profitów. Wybory w Zagłębiu wyglądają więc tak, że możesz sobie zagłosować na partię “ogólnopolską” ale pogódź się z losem, że jej program lokalny jest taki jak chce centrala z Katowic. Założysz sobie własną partie? Czemu nie ale wiedz że media cię zlekceważą a jakbyś jednak przebił się z programem “niepodległościowym” to spróbują program ten ośmieszyć. Nie pójdziesz głosować? To nic nie zmieni bo wielu i tak pójdzie, niektórzy ludzie interesują się wyłącznie polityką “centralną” i nawet wybory lokalne traktują jako dogrywkę i kontynuacje zabawy w “kto komu dokopie”. W Zagłębiu od lat trwa urabianie ludności napływowej i wmawianie im przez katowickie media, że Zagłębie to Śląsk. Dlatego przyjezdni zagłosują na każde paskutzwo bo w sprawach regionalnych zupełnie się nie orientują, liczy się dla nich tylko szyld partii ogólnopolskiej z którą sympatyzują. System trwa więc w najlepsze i nie widać szans na zmiany a wręcz przeciwnie, proces ześlązaczenia regionu dąbrowskiego postępuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Silesian lecz się, obsesja maniakalna też jest ponoc ... IP: *.stk.vectranet.pl 02.12.07, 17:04 uleczalna. > “Katowice” nie muszą też szczególnie ingerować w > sprawy miejskie - lokalni politycy od lat są bowiem wytresowani > i wiedzą, że trzeba żyć w zgodzie z Wielkim Bratem. Rozumiem. Nic cię tak nie boli jak zycie w zgodzie. Idealna byłby partia, która nawoływała by do wasni i wojenek. O co ? Człowieku jesteś psychiczny ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: internauta Re: lecz się, obsesja maniakalna też jest ponoc . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.07, 17:08 kolejny post swiadczacy o Tobie :) czytelnicy forum dobrze widza kto chce zyc w zgodzie a kto jest wulgarny, agresywny i probuje ponziac innych. Ty nie chcesz zyc w zgodzie i szanowac innych, a z gory cos narzucic, a jak nie pasuje to mamy "spadac". Gdzie napisalem ze mam cos do slaska i partnerskiej wspolpracy? A Ty w kazdym poscie jestes napastliwy. Prawda Cie bardzo dotknela i nie mozesz sie z tym pogodzic pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Silesian Re: lecz się, obsesja maniakalna też jest ponoc . IP: *.stk.vectranet.pl 02.12.07, 17:15 > pasuje to mamy "spadac". Gdzie napisalem ze mam cos do slaska i > partnerskiej w spolpracy? a post wyżej (sklerozę tez można farmakologicznie ograniczyć) Mnie nic nie dotknęło, za to ciebie pewnie w dzieciństwie ktoś zbyt mocno "dotknął" czymś w czoło i do dziś ci pozostało. Tak chcę żyć i współpracować ale w skali makro czyli aglomeracji, nie zaś z każdym kretynem, któremu wydaję się że jest mesjaszem i ostatnim sprawiedliwym pośród "nasłanych", "kupionych", "spolegliwych" i "kolaborantów". Powtórzę wniosek końcowy - jesteś psychiczny. Bo widzenie dokoła samych spisków i wrogów to choroba psychiczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: internauta Re: lecz się, obsesja maniakalna też jest ponoc . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.07, 17:22 probuje z Toba nomalnie rozmawiac a Ty w kazdej wypowiedzi inwektywy, ktore po mnie splywaja. Zacytuj gdzie cos napisalem pod Twoim adresem a potem przejrzyj swoje. Ja w Tobie wroga nie widze ale Ty we mnie smiertelnego. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Silesian Re: lecz się, obsesja maniakalna też jest ponoc . IP: *.stk.vectranet.pl 02.12.07, 17:30 nie widzę w tobie wroga lecz faceta obłąkanego, tak trudno to zrozumieć. Całe twoje wymiociny tu zamieszczone, aż ociekają od żali, pretensji i teorii spiskowych, demonów, wrogów zewnętrznych, wewnętrznych, spiskowców, kolaborantów itd itp. Jesteś jednym z tych (coraz nieliczniejszych na szczęście po obu stronach), którzy otoczyli by się szczelnym murem i z kosą latali za bliźnim z powodu trzech palców roli.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ahorcado Re: Tylko Silesia! IP: *.chello.pl 02.12.07, 19:15 Wydaje mi się, że Silesia jest bardziej neutralna niż Metropolia Górnośląska. ale też bądźmy szczerzy - terminu Zagłębie nikt w świecie nie kojarzy i nie da się go za bardzo przetłumaczyć na inne języki. Silesia to nazwa łacińska, która ma być tylko nazwą, wywołującą skojarzenia z miejscem na mapie o tej nazwie, tak jak inne miasta metropolie nazwy biorą od państwa w którym się mieszczą. Silesia nie ma być miastem hanysów, a marką handlową. Wybierając tę nazwę nikt nie pozbawi tożsamości zagłębia, a jedynie pozwoli im być bardziej rozpoznawanymi w świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodowita Ślązaczka Re: Internauci: nazwa Silesia nie wchodzi w grę IP: *.crowley.pl 02.12.07, 16:39 Pierwsze słyszę, by mając na myśli Śląsk padało: Wrocław. Jest to Śląsk, ale Dolny. Zawsze mówiąc czy słysząc Śląsk każdy myśli/kojarzy/mówi: Katowice i okolice. Aglomeracja śląska to miasta Górnego Śląska i Zagłębia. Jednak Śląsk to nie Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza, Będzin i inne zagłębiowskie miasta. I krew mi w żyłach buzuje, kiedy tylko ktoś o Śląsku wymawia np. Sosnowiec. Bronię rękami i nogami tego, nie mając oczywiście nic do mieszkańców Zagłębia. Myślę, że trudno będzie o nazwie niby ujmującej aglomerację zdecydować. Nie chciałabym by właśnie miasta zagłębiowskie nazywane były Śląskiem, bo nim po prostu nie są. Geograficznie należą do aglomeracji Śląska. Zagłębiacy czy chcą czy nie, też inna sprawa. Pewnie różne opinie na ten temat. Poza tym niby dlaczego ma się nazywać Silesia a nie Śląsk? Jedziesz do Francji, W. Brytanii, Włoch, Stanów i innych państw mają swoje własne nazwy, brzmiące w ich języku. Nikogo nie obchodzi, że Polak, Węgier, Austriak, Francuz, Anglik czy innej narodowości ma problem z wymową. Każdy dba o własny interes i rodzime nazwy. Jedziesz tam, mówią: chcesz się dogadać - naucz się naszego języka. To nie chamstwo, to własna tożsamość narodowa. A my? Mamy podporządkować się innym zatracając swoje nazwy? Bo nie umie wymówić. A niech się nauczy polskiego języka do cholery! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: internauta Re: Internauci: nazwa Silesia nie wchodzi w grę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.07, 16:44 popieram! my tez nie chcemy zeby nas ktos nazywal Slaskiem mimo ze do Slazakow nic nie mamy, a mamy wsrod nich wielu przyjaciol. O wszystkim chca decydowac niezwiazani i nie majacy tozsamosci przyjezdni, i tak jest po obu stronach Brynicy. Chca laczyc na sile, wymyslaja sztuczne nazwy. A przeciez mozna wspolpracowac, ale w szacunku z obu stron pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Silesian weż się przez chwile zastanów dęty kretynie IP: *.stk.vectranet.pl 02.12.07, 16:55 po co jest ta nazwa (marka) dla kogo i dlaczego tak wkurza Wrocek, Opole czy Wawkę. Weź raz na chwilę porzuć swoje wioskowe nawyki, pełne nienawiści, animozji i zaściankowości i pomyśl dlaczego akurat Silesia jest taka drażniąca dla "postronnych", a już jakiś GÓRNOŚLĄSKI Okręg Przemysłowy nie ? Przecież tam tez jest SLĄSKI w nazwie. Na szczęście wpływ takiego zaściankowego matolstwa rozpatrującego wciąż rozbiorowe podziały w województwie zanika, normalni po obu stronach Brynicy zaczynają myśleć racjonalnie i przyszłościowo. Antagonizmy pozostają głównie móżdżkach kiboli i psedolokalnopatryjotycznego tałatajstwa mentalnie błąkającego się w 1945 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: internauta Re: weż się przez chwile zastanów dęty kretynie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.07, 16:58 to nazwijmy cala aglomeracje Zaglebie Dabrowskie rotfl ile w Tobie pogardy i agresji. Nie szanujesz ludzi szowinisto Odpowiedz Link Zgłoś
ruban Re: weż się przez chwile zastanów dęty kretynie 02.12.07, 17:04 Jeżeli wypowiedż "silesiana", który nawołuje do zgody jest "szowinistyczna" to jak nazwać Twoje wypociny (brakuje okreslenia). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: internauta Re: weż się przez chwile zastanów dęty kretynie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.07, 17:17 napisal "porzuć swoje wioskowe nawyki, pełne nienawiści, animozji i zaściankowości" skoro to jest "nawoloanie do zgody" to pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
ruban Re: weż się przez chwile zastanów dęty kretynie 02.12.07, 17:31 Ależ oczywiście !!! (może poza "wioskowe"). Podobno 50 % populacji nie rozumie co czyta - obawiam się, że Ty należysz właśnie do tych 50%. Odpowiedz Link Zgłoś
acid.jazz Re: weż się przez chwile zastanów dęty kretynie 02.12.07, 23:48 Może Silesian wyraża się nieco zbyt dosadnie, ale ma całkowitą rację, należy wreszcie skończyć z tym idiotycznym, historycznym podziałem. Kiedyś zaborcy podzielili te ziemie, OK, było minęło i żeby z tego powodu teraz snuć pomysły, żeby sąsiednie miasta tworzyły odrębne województwa, to to jest po prostu chore, projektowana Silesia to realnie powiązane miasta i nic tego nie zmieni, żadne historyczne pretensje, chyba że znowu sąsiedzi nas rozbiorą. Odpowiedz Link Zgłoś
airborell Re: weż się przez chwile zastanów dęty kretynie 03.12.07, 11:35 "Zaborcy" czyli Bolesław Krzywousty, a później Kazimierz Sprawiedliwy i Mieszko Plątonogi. Ok, niech i tak będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Silesian Re: weż się przez chwile zastanów dęty kretynie IP: *.stk.vectranet.pl 02.12.07, 17:07 > to nazwijmy cala aglomeracje Zaglebie Dabrowskie. Pogardę ma dla psychicznie nawiedzonych, kretynów, którzy mają się za Skanderbergów. A jaki jest sens nazywania aglomeracji Zagłębie Dąbrowskie, po za zaspokojeniem twych onanistycznych upodobań, kto na świecie zna tą "markę". ? Jak się nazywają targi zbudowane w Sosnowcu !!! przez firmę Kielecką !!! No jak ??? Spróbuj wysilić swój ptasi móżdżek i powiedz DLACZEGO !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: internauta Re: weż się przez chwile zastanów dęty kretynie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.07, 17:27 :) przeciez nie chce i zaden normalny Zaglebiak takiej nazwy by nie chcial, to czysto teoretyczne. Ale tylko wyobraz sobie czy zgodzilbys sie gdyby sytuacja byla odwrotna. Pogodzilbys sie na nazwanie Slaska w ten sposob dla celow marketingowych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Silesian Re: weż się przez chwile zastanów dęty kretynie IP: *.stk.vectranet.pl 02.12.07, 17:34 > przeciez nie chce i zaden normalny Zaglebiak takiej nazwy by nie chcial, a co ty albo ktoś inny ma nazywania prywatnej NIE SWOJEJ własności ? Odpowiedź dlaczego tą WŁAŚNIE nazwę wybrano, a nie inną. Skoro brano pod uwagę, że niektórych tubylców ta nazwa może drażnić ? A co z filiami UŚ'u tez zlikwidować i przenieść na "właściwą" stronę Brynicy ?. Może wg. ciebie lepsze miasto bez uczelni wyższych niż miałyby być "sterowane" z Katowic ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sarmata nie obraża! IP: 213.17.152.* 02.12.07, 17:10 Nie obrażaj!! Jeżeli brakuje Ci argumentów to siedź cicho. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesius the real Re: Internauci: nazwa Silesia nie wchodzi w grę IP: *.dip.t-dialin.net 02.12.07, 18:00 Nazwa Śląsk powstała na dolnym Śląsku od plemienia ślężan żyjącego w pobliżu góry Ślęży. Pierwszym człowiekiem który użył tytułu księcia śląska był mąż św. Jadwigi Henryk Brodaty. Przez przeszło dwieście lat od tego czasu nazwa Śląsk dotyczyła jedynie dzielnicy Wrocławskiej. Nazwa Górny Śląsk pojawiła się po raz pierwszy w XV w i zastąpiła dotychczasową księstwo opolskie. Górny Śląsk zaczął być nazywany po prostu Śląskiem ok 80 lat temu po plebiscycie, gdy Polska uzyskała część Śląska. Więc te tradycje są marne. Pózniej nazwy tej w ten sposób stosowały władze PRL. Używały powszechnie media. Dlatego w Polsce ludziom się wydaje, że rejon Katowic to Śląsk, a nie jedynie jego wschodnia część. Niemały wpływ na takie nazywanie miały niemieckie fobie w stosunku do prawdziwego, Śląska nazywanego dziś dolnym. Odpowiedz Link Zgłoś
acid.jazz Re: Internauci: nazwa Silesia nie wchodzi w grę 02.12.07, 23:51 Było, minęło, teraz jest jak jest i żadne historyczne gdakanie tego nie zmieni, nie można w imię historii poświęcać szans na lepszą przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Wrocław najwięszym miastem Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.07, 19:28 wystarczy zajrzeć do książki jakie miasto jest stolica sląska. wrocław leży pośrodku śląska i jest największym jego miastem. był juz taki kiedy jeszcze nie było wcale katowic. komuniści zawłaszczyli nazwe śląsk dla górnego sląska i wbili to do niektórych głów skutecznie. śląsk jako historyczna kraina rozciąga sie od zielonej góry po cieszyn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MC22 Silesia czy Kattowitz mnie to rybka IP: *.ETC.cmu.edu 02.12.07, 17:03 Jak Gazeta napisała że bedzie Silesia to bedzie Silesia. Wrocław tu nie ma nic do gadania, Zagłebiacy tez nie bo przeca sami weszli do Górnoślazkiego Zwiazku Metropolitalnego Zagłębie niech bierze przykład z Jaworzna i SIEDZI CICHO pozdrawiam piwoszy Odpowiedz Link Zgłoś