Gość: myzyk IP: 203.113.115.* 06.02.08, 11:34 Nawet piosenki o nich śpiewają wiadomosci.onet.pl/1677443,69,1,1,,item.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: na zimno Wszystkie mozliwe partie jezdza na problemie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.02.08, 11:49 irlandzkich emigrantow jak na lysej kobyle. Jezeli ktos jeszcze wierzy w czyste intencje tych panow z partii politycznych, to jest albo naiwny albo glupi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maltretowane Re: hehehe lotwa irlandia mocny zyciorys IP: *.pools.arcor-ip.net 06.02.08, 11:51 moskwy i berlina brakuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dupek z Warszawy A laptop Ziobry, wanna Wassermana? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.08, 11:54 Jak można tak zamykać się na lokalne sprawy emigrantów, podczas gdy na świecie dzieją się tak ważne rzeczy? Co stało się z dyskiem w laptopie Ziobry? Jak działa wanna Wassermana? Ile komisji chcą Kaczyńscy? O której prasa ma informować prezydenta o katastrofach? Nie można tylko skupiać się na kilkunastomilionej mniejszości emigrantów i ich rodzin w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
damianbsc Re: A laptop Ziobry, wanna Wassermana? 06.02.08, 12:00 dzis na gazeta.pl napisane jest - wzrost cen pradu o 25% - takie wiadomosci zachecaja mnie do inwestowania i powrotu ha ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Re: A laptop Ziobry, wanna Wassermana? 06.02.08, 19:01 Co tam, że drogo. Najważniejsze jest to, że będziesz mógł sobie wybrać operatora. Gadomski ci to wytłumaczy. A jak nie uwierzysz w "niewidzialną rękę rynku" to od przyszłego roku będzie bat na takich niedowiarków. 5 lat pracy za minimalną w miejscu nakazanym przez Lewiatana. I nie myśl, że ukryjesz się w UK. Wystąpimy o ekstradycję takiego zbiegłego bydła roboczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kindre bager Re: Niewracajcie z Irlandii bo niema cudow!!! IP: *.midd.cable.ntl.com 06.02.08, 19:18 Tuska naobiecywal cuda tym ktorzy beda glosowac na niego, ze zrobi druga Irlandie w POlsce!!!Duzo ludzi wrocilo a cudow niema!!!Ten rzad jest rzadem nieudacznikow i klamcow!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Tusk kłamał, kłamał, kłamał, kłamał... 06.02.08, 14:09 Tusk kłamał, kłamał, kłamał, kłamał, kłamał, kłamał... Gość portalu: na zimno napisał(a): > > irlandzkich emigrantow jak na lysej kobyle. > > Jezeli ktos jeszcze wierzy w czyste intencje tych panow z partii > politycznych, to jest albo naiwny albo glupi. > > Odpowiedz Link Zgłoś
stanislaw32 Niech emigranci nie wracają do kraju 06.02.08, 12:22 >Gdy słyszę, że Tusk będzie budować nową Irlandię, to mam nadzieje, >że to tylko taka figura retoryczna. Chyba wie, a przynajmniej >powinien wiedzieć, że system irlandzki ma nie tylko zalety, ale też >wady - tutejsze drogi są fatalne, kolej pamięta chyba jeszcze XIX >wiek i jest gorsza od polskiej, a cała infrastruktura nie nadąża za >prężnym rozwojem kraju. Transport publiczny w Dublinie został >uznany za najgorszy w całej Unii. Służba zdrowia jest w opłakanym >stanie, a szkolnictwo bynajmniej nie jest najlepsze w Europie. No i >dochodzą koszty społeczne - rozwarstwienie społeczeństwa i wysoka >przestępczość. Tak to prawda w 100%. Niestety w polskich mediach o tym jeszcze cisza. Glownie dlatego ze dziennikarze pracujacy w gazecie to glownie osoby mlode bez doswiadczen i/lub dostajace prace jak to w Polsce po znajomosci. Odpowiedz Link Zgłoś
strong.espresso Re: Niech emigranci nie wracają do kraju 06.02.08, 13:13 W ostatnim Sunday Independent można przczytać bardzo ciekawą serię artykułów pod wspólnym tytułem "Disfunctional Nation". Autorzy wysuwają bardzo ciekawe tezy związane z tym o czym tutaj panowie piszą. Irlandczycy są tak zajęci byciem "celtyckimi tygrysami", że zapominają o tym, żeby zadbać o przyszłości. Infrastruktura leży. Poza fantastyczną pracą jaką wykonuje się przy modyfikacjach obwodnicy Dublina - M50 (szczególnie skrzyżowanie z N4 robi wrażenie) to trudno zauważyć jakiś sensowny rozwój. Narodowy Plan Rozwoju (NDP) poddawany jest szerokiej krytyce jako wysok nieskuteczny. Władze Irlandii przejadają sukces, a w obliczu kryzysu, którego przedsmak mogliśmy ostatnio poznać rząd Aherna potrafi tylko... schować głowę w piasek. Szpitale tragedia. Nic się nie inwestuje w służbę zdrowia. Owszem powstają wspaniale wyposażone, nowoczesne kliniki, ale prywatne. Może się niebawem okazać, że wielu Irldanczyków potrzebujących pomocy nie będzie mogło liczyć na "przyzwoity" poziom usług. Edukacja to kolejny wielki problem. O ile szkolnictwo wyższe jest na przyzwoitym poziomie, to szkoły dla dzieci i młodzieży nie wyszły ze średniowiecza. Znaczna większość szkół nie podlega jednostkom władzy terytorialnej, ale hierarchii kościelnej. Większość szkół segreguje dzieci i młodzież wg. płci. Nie wspominając już o infrastrukturze szkolnej... Spory problemem na mieszkańców Szmaragdowej Wyspy mogą stać się niebawem wydatki publiczne i system emerytalny. W Sunday Independent czytamy, że obecnie na jednego emeryta przypada 6-ciu pracowników, a za 30 lat na jednego emeryta przypadnie już tylko 2 pracowników... Co więcej 7% ludzi znajdzie się poza systemem państwowych emerytur. To wszystko nie wygląda dobrze, a niefrasobliwość ekipy rządzącej, która pławi się we własnym blasku jest zatrwarzajaca! Ale jest coś co, moim zdaniem pozwoli przetrwać temu wspaniałemu narodowi. I jest to po prostu duch, twardy charakter i ten cholerny łut szczęścia ;) Celem mojego postu nie jest narzekanie na to jak jest źle w Irlandii, bo mnie żyje się tutaj wspaniale i nie mam zamiaru wracać do Polski w najbliższych latach. Celem mojego postu jest pokazanie, że cud nie istnieje, że każdy nawet najbardziej lśniący z zewnątrz system ma swoje wady... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: observator Re: Niech emigranci nie wracają do kraju IP: *.dsl.bell.ca 06.02.08, 14:57 Takie tez sa moje obserwacje, "po znajomosci" to norma nad Wisla. I stad wrazenie, ze w wiekszosci w Polsce pracuja indolenci nie znajacy sie na tym za co sa odpowiedzialni Odpowiedz Link Zgłoś
nobull Niech emigranci nie wracają do kraju 06.02.08, 12:25 Powrót emigranta dokraju jest bardziej tragicznym, dramatycznym terroryzujacym wydrzeniem niż wyjazd! Pulapka paszportowa jest skandalicznym przykladem cynizmu wladz polskich w stosunku do Polonii. Jej machanizmy trzeba naglasniac i dzialac w celu jej eliminacji. Postulaty ktore pan Rygielski wysunal sa cenne i sluszne, szczegolnie ten pierwszy, mowiacy o tym ze nie mozna przetrzymywac w Polsce obywateli innych panstw. Moge sie jednak zalozyc ze pan Rygielski otrzyma z MSZ, na swoje pozostale trzy postulaty, dobrze znane odpowiedzi dla tych ktorzy walcza z pulapka juz od trzech lat. Bedzie to: ze noworodkowi urodzonemu poza krajem mozna zmienic obywatelstwo w ciagu pierwszych trzech miesiecy zycia, goloslowne stwierdzenie ze rzad RP nie szuka konfliktow z Polonia i wreszcie ze przeciez to same konsulaty rozpowszechniaja przepisy w krajach zamieszkania Polonii. Pan Dyrektor Departamentu Konsularnego MSZ otrzepie rece i przejdzie nad listem do porzadku dziennego. Pulapke paszportowa moze zlikwidowac tylko zmiana zapisow prawnych w ustawie o obywatelstwie RP. Potrzebne sa tylko dwie zmiany: pierwsza, uznajaca podwojne obywatelstwa i druga, upraszczajaca zrzekanie sie polskiego obywatelstwa na podstawie pisemnego oswiadczenia przed konsulem RP (na wzor USA). Takie zapisy w ustawie spowoduja ze bedzie ona odzwierciedlac szczegolna sytuacje RP z liczna polska diaspora. Jest to sytuacja unikalna i niepowtarzalna w swiecie ze wzgledu na liczebnosc tej diaspory. Interesy polskiej diaspory powinny byc wiec zreflektowane odpowiednimi zapisami w polskim prawie, zapisami ktore szanuja jej godnosc i status jako obywateli krajow zamieszkania i szanujacymi jej wybor obywatelstwa. Goraco polecalbym panu Rygielskiemu (jesli moze czyta ten moj komentarz) lekture trzyletniego archiwum wzmagan Polonii z pulapka paszportowa na stronach i forum Polonia Michigan 1) Zmiany przepisow wykonawczych do ustawy 1997 o paszportach; 2) ustalenia legalnosci tychze przepisow - jak np zadanie PESELA, zadanie danych nie wystepujacych w paszportach; 3) ukrocenie tworczej biurokracji konsula, jak zadanie specjalnych formularzy dokumentow wydawanych w Australii, potwierdzanie istniejacych metryk urodzenia itp; 4) zaprzestanie dziwolagow, jak zadanie tzw "meldunku", tzw "umiejscowiania", zaakceptowanie statusu rzeczywistego zamieszkania za granica a nie wpychanie nas koniecznie w rubryki mieszczace sie w swiadomosci urzedniczej; 5) Uproszczenie procedur w rezygnacji z obywatelstwa; 6) Humanitarne podejscie do starszych polonusow, ktorzy nie maja szans przedarcia sie przez biurokracje ministrow SZ i SW i odwiedzin Polski po raz ostatni w zyciu; 7) Poinformowanie opinii publicznej w Polsce; 8) Osmieszenie zacofania administracji Polskiej w swiecie; 9) Wymiane urzednikow konsularnych na kompetentnych fachowcow. Niektore z powyzszych moga byc uzyte jako drogi do celu, ktorym jest reorganizacja administracji kraju na miare wieku 21go z tradycjami europejskimi a nie azjatycko-komunistycznymi. Nie mozemy pozwolic na szermowanie ulubionymi frazesami dyktatorow: u nas sa inne warunki , inne tradycje i dlatego przepisy, czy nawet prawa moga byc odbiegajace od norm postepowych krajow. Pragniemy dla osiagniecia tych celow uzyc: 1) Nacisk na urzednikow istniejacej administracji poprzez listy i petycje 2) Apel do Polakow w kraju o poparcie 3) Informacje dla Polskiej opinii publicznej - tam nikt nie wierzy w te groteske powielania zaswiadczen i dokumentow. 4) nacisk na urzednikow amerykanskich i australijskich 5) Zjednanie partii opozycyjnych do SLD 6) Komunikacje przez Internet Popra nas zarowno Polacy jak i Polonusy Europejskie - gdy komukolwiek opowiem, ze mam za soba 8 miesiecy czekania na paszport - nikt nie wierzy, ze to mozliwe. Dopiero, gdy skieruje na te witryne - kazdy uwaza to za anomalie i gotow jest poprzec nasze akcje. From : "Radek Sikorski" rsikorski@aei.org Reply-To : To : "'Stary Wiarus'" Subject : RE: Winszuję zwycięstwa Date : Wed, 29 Jan 2003 07:39:46 -0500 Szanowny Panie, Rodzice uczyli mnie aby anonimy wyrzucac do kosza. Odpowiadam, gdyz bliskie mi sa sprawy Polonii a z Panskiej relacji wynika, ze nastapilo ostatnio dramatyczne pogorszenie w sprawnosci wydawania polskich paszportow. Jest to nie do przyjecia i budzi sluszny sprzeciw. W zwiazku z druga poruszona przez Pana sprawa, zalaczam informacje ze strony internetowej ambasady USA w Warszawie o tym jak wedlug niej powinny zachowywac sie osoby posiadajace podwojne obywatelstwo USA i Polski: obywatele USA posiadajacy takze polskie obywatelstwo wjezdzajac do Polski powinni okazywac polski paszport, a wjezdzajac do USA amerykanski. Sadze, ze to logiczne i spelnia zasade wzajemnosci w stosunkach miedzy panstwami. Uwazam, ze jako urzednik RP mialem obowiazek upominania sie o rowny szacunek dla paszportu RP. Sadze, ze Pan, jako Polak, powinien sie ze mna zgodzic. Dalsza anonimowa korespondencja z Panskiego adresu zostanie wpisana na liste junk mail na moim serwerze i do mnie nie dotrze. Z powazaniem, Radek Sikorski" To jest typowy MOBBING poprzez niekompetentna administracje emigrantów powracajacych do Polski! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na zimno Biurokracja upartych urzednikow zamiast logiki. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.02.08, 12:50 Mozecie nawolywac do powrotow az do zdarcia sobie gardla. Decyzje o wyjezdzie kazdy podejmuje sam. Terroryzwanie wlasnych obywateli pozbawionymi logiki przepisami jest jeszcze bardziej zalosnym aktem okazywania wyzszosci. To jeszcze bardziej poglebia problemy zamiast je rozwiazywac. W sumie zalosne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Niech emigranci nie wracają do kraju IP: 195.47.201.* 06.02.08, 12:59 niech nie wracają- bo z moimi krajowymi 1600zł nie wytrzymam z ewentualnym powracającym konkurencji-powracający podkupi mnie wszędzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Niech emigranci nie wracają do kraju IP: *.crowley.pl 06.02.08, 13:01 Niw wracajcie!!! Zagraniczna firma płaci mi 5 tys. euro za to, że pracuję dla niej w Polsce :) Dzięki wam praca leży na ulicy. Wypada tylko podziękować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Niech emigranci nie wracają do kraju IP: *.domainunused.net 06.02.08, 14:10 a potem zadzwonił budzik i musiałeś iść na kasę do Tesco za 700 zł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie wracajcie dzięki temu ja mam wyższa oensję IP: *.acn.waw.pl 06.02.08, 21:12 Zgadza się, nie wracajcie. Dzięki Waszemu wyjazdowi teraz w Polsce jest więcej pracy i dużo wyższe pensje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: dzięki temu ja mam wyższa oensję IP: *.wolfson.cam.ac.uk 06.02.08, 21:40 > Zgadza się, nie wracajcie. > Dzięki Waszemu wyjazdowi teraz w Polsce jest więcej pracy i dużo wyższe pensje! a ceny w slepach to spadły na łeb Odpowiedz Link Zgłoś
krakus24a Żałosne, tak głosowali na PO to niech warcają 06.02.08, 13:31 cwaniaki wybrali mi antypolski rząd a sami nie chcą uczestniczyć w tym cyrku tylko siedzą za granicą. Nie powinni miec prawa głosu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maltretowane Re: centrum wyp.....beda cieple posady w Gdansku IP: *.pools.arcor-ip.net 06.02.08, 13:49 dla volks... Odpowiedz Link Zgłoś
rasklaat Re: Żałosne, tak głosowali na PO to niech warcają 06.02.08, 21:57 w UK w ostatnich wyborach łącznie głosowało 50 tysięcy ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maniek władza ma interes w tym zeby emigracja istniała IP: 66.230.230.* 06.02.08, 13:55 władza ma interes w tym zeby emigracja istniała.Dzieki niej zmniejsza sie bezrobocie w Polsce a do Polski napływa rocznie ponad 15 mld z zagranicy od emigrantow co jest bardzo znaczące przy tak słabej kondycji Polski,ktorą w tym zakresie mozna przyrownac do III swiata. Przykładowo nawet Bangladesz wydaje wiecej swojego dochodu na badania naukowe.Gdyby nie dotacje EU oraz kasa od emigracji to polskie bagno juz dawno by sie zawaliło i byłaby Argentyna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monter Masz racje Maniek, ale problem jest wiekszy. Kasa IP: *.bb.sky.com 06.02.08, 14:34 wkrotce przestanie naplywac, bo ludzie musza stabilizowac swoja pozycje zyciowa. Zaczynaja wiec (tu na emigracji) kupowac domy lub mieszkania, zakladaja rodziny, albo sciagaja je do siebie, posylaja dzieci do szkol i w konsekwencji... zapomnij bracie o przesylaniu pieniadzy do kraju. Dodatkowo zauwaz, ze Polska to kraj, ktoremu nie mozna w zaden sposob ufac! Polski Rzad cofa uzgodnione sprawy (np. dofinansowania z UE), szuka metod anulowania zawartych i obowiazujacych umow, stosuje metody dzialania prawa wstecz na niekorzysc obywateli, itp., itd. Obiecane unormowanie zbojeckiego "podwojnego opodatkowania" jest przeslaniane opowiadaniem farmazonow o koniecznosci zmiany konstytucji, jako czynnika warunkujacego. A przeciez likwidacje tego drakonskiego problemu obiecal historyk Tusk w Londynie i Dublinie, jako sprawe priorytetowa i dlatego dostal tak duzo glosow!!! Teraz wszyscy co na niego glosowani czuja sie wy..kolegowani, albo zrobieni w ... . Czasem nachodzi mnie ochota wyposazyc samochod w porzadny kij na wypadek gdybym spotkal jakiegokolwiek polityka z Polski. Spuscilbym mu tu w City taki wpierd.l, ze pamietaliby w jego rodzinie do trzeciego pokolenia w pionie i w poziomie, i aby innym politykom tez pokazac co ich czeka za oszustwo. Racje mial nasz nieznajomy rodak gdy na plocie wzdluz torow gdzies kolo Glasgow napisal ogromny napis: "Nie wybacze ci Polsko". Wy piszacy z Polski pomyslcie, czy w krzyku tego zrozpaczonego czlowieka nie ma tez i Waszego udzialu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edek Re: władza ma interes w tym zeby emigracja istnia IP: *.idc.net.pl 06.02.08, 16:36 Biorąc pod uwagę że Bangladesz ma na głowę 2200$ PKB, a Polska 16600$ to chyba na pierwszy bengalski statek kosmiczny przyjdzie nam poczekać. Bangladesz to naprawdę biedny i zacofany kraj, prawie tak zacofany jak twój mózg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jelen Re: władza ma interes w tym zeby emigracja istnia IP: *.uta.edu 06.02.08, 17:14 baranku ale Bangladesz pomimo swojej biedy wydaje procentowo 2 razy wiecej na nauke ze swojego PKB niz Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
bigstrand Niech emigranci nie wracają do kraju 06.02.08, 14:24 >Krzysztof Nawratek *: Nie badamy wyłącznie korzyści ekonomicznych. >Projekt o roboczej nazwie „Irish Diaspora Strategy" jest znacznie >szerszy, dotyczy sposobów zarządzania wszelkimi kontaktami z >irlandzką diasporą, a także - i to jest mój wkład w ten projekt - >zarządzania kontaktami z imigrantami przebywającymi obecnie w >Irlandii. Koncentrujemy się głównie na nowych krajach UE. Nie zaczynaj od blednej nazwy Krzysztofie. "Irish Diaspora Strategy" moze dotyczyc tylko Irlandczykow bedacych w disporze. Dla nas polakow proponuje Polish Diaspora in Ireland Study/Strategy. Nie wyciagaj lapy po pieniadze polskiego podatnika. Twoj projekt chcesz by byl finansowany przez krajowego podatnika... wstyd. Przez to cala ta twoja propozycja jest tyle warta ile papier na ktorym zostala wydrukowana. Jestes od kilkunastu miesiecy w Irlandii i juz chcesz by twoja stara ojczyzna cie "zagospodarowala" najlepiej placac ci wynagrodzenie za "bycie lacznikiem" ! toz to pomysl warty miliardow! kogo bedziesz laczyl? Jak na razie polska diaspora na terenie Eire jest bardzo mloda, interesuja ja jedynie wlasna doopa i wlasna przyszlosc w horyznocie miesiaca, bo na czynsz trzeba zarobic. A jedynie jednostki po kilku latach pobytu zakupily domy/mieszkania i na tyle sa mocne finansowo by mogly by byc tym czym Irlandzka diaspora w USA. Twoja propozycja ma znamiona kopii sytuacji z Irlandzka emigracja w USA, to nic odkrywczego. Ale im zajelo 150 lat od momentu wielkiej emigracji do dnia dzisiejszego by mala Irlandia stanela na nogi. Poza tym stanela na nogi sama. Odpowiedz Link Zgłoś
szafa_gdanska Re: Niech emigranci nie wracają do kraju 06.02.08, 15:46 lubie takich co wszedzie wietrza podstep i zawsze musza sie dowalac. ciekaw jestem czy go znasz, ze tak po imieniu lecisz? gdzie on mowi ze chce polskiej kasy? wlasnie wrecz przeciwnie - mowi ze robi to co robi za irlandzkie pieniadze. a co do nazwy - jest jaka jest, z tego co on mowi, wynika, ze przede wszystkim zajmuje sie wlasnie irlandzka diaspora, a polacy (a dokladniej ludzie z europy wschodniej) to jest dodatek do tego projektu. co do meritum - podstawowe pytanie jest takie, czy imigranci w ogole chca cos dla ojczyzny robic? ba! imigranci, pytanie czy Polacy chca cos robic dla Polski - czy w ogole apelowanie do jakiegos patriotyzmu (jakiegokolwiek) moze byc wobec Polakow skuteczne? Odpowiedz Link Zgłoś
bigstrand Re: Niech emigranci nie wracają do kraju 06.02.08, 20:06 szafa_gdanska napisał: > lubie takich co wszedzie wietrza podstep i zawsze musza sie dowalac. > ciekaw jestem czy go znasz, ze tak po imieniu lecisz? > gdzie on mowi ze chce polskiej kasy? > wlasnie wrecz przeciwnie - mowi ze robi to co robi za irlandzkie pieniadze. > a tam dowalac, ja sie nie dowalam nikomu, mowie po imieniu bo taka jest tradycja w Irlandii np w ktorej tez mieszkam ze sie mowi po imieniu. Nie znam czlowieka Kotaktowal sie z ministerstwem stad przypuszczenie ze zaoferowal informacje (badania) w zamian za pieniadze (grant na te badania) > a co do nazwy - jest jaka jest, z tego co on mowi, wynika, ze przede wszystkim > zajmuje sie wlasnie irlandzka diaspora, a polacy (a dokladniej ludzie z europy > wschodniej) to jest dodatek do tego projektu. przyznaje ze za szybko czytalem, masz racje szafo, mea culpa. ot powszechny brak umiejetnosci czytania ze zrozumieniem ;) nie rozumiem tylko jak badania nad irlandzka diaspora lacza z badaniami nad imigracja do IE a to wszystko pod jednym tematem? > co do meritum - podstawowe pytanie jest takie, czy imigranci w ogole chca cos d > la ojczyzny robic? > ba! imigranci, pytanie czy Polacy chca cos robic dla Polski - czy w ogole apelo > wanie do jakiegos patriotyzmu (jakiegokolwiek) moze byc wobec Polakow skuteczne > ? i tu jest pies pogrzebany! nie istnieje znak rownosci pomiedzy patriotyzmem a miejscem pobytu Nie ma wyboru "wyjazd a PL" versus "nie-patriota" to LPRowskie bojowki faszystowskie tak wmawiaja, nikt wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
jakeww Niech emigranci nie wracają do kraju 06.02.08, 14:28 ale odkrycie nie lepiej było to przed kuriozalną kampanią wyborczą PO oglosić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LK Bo co? Bezrobocie Wzrosnie???? IP: *.nyc.res.rr.com 06.02.08, 15:47 Boja sie rzeczywistosci nasze madre partie.... Boicie sie ze bezrobocie wrosnie spowrotem do 17%? Bo miejsc pracy zamiast tworzyc to niszczycie? Zrobcie jeszcze tansze euro, a bezrobocie be powrotu polakow bedzie olrzymie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonymous Moja deportacja po wizie H1B (19 lat w USA) IP: *.dip.t-dialin.net 06.02.08, 15:57 Attn: Polonia Ogolnoswiatowa, Ziomkostwa Polskie etc. Szanowny Panie /Pani Zalaczona jest kopia szkicu mojego artukulu do Prasy Polskiej i Polonijnej ktora moze Pana Zainteresowac: Jechalem 8 czerwca tego roku wlasnym samochodem z Logan (kolo Salt Lake City) w stanie Utah gdzie mieszkam (zamierzalem zlozyc do INS petycje emigracyjna po wizie pracowniczej H1B nawet z koniecznosci opuszczenia USA w celu legalizacji statusu a bylem na wizie B1 ) do Calgary w Kanadzie w prowincji Alberta. Dojechalem do przejscia granicznego w Coutts/Sweet Grass w stanie Montana, jednego z niewielu w ktorych strona Kanadyjska i Amerykanska dziela ten sam budynek. Najpierw urzednicy emigracyjny Kanady zabronili mi wjazdu na terytorium Kanady z powody braku waznej wizy (nie przejmowalem sie ani wiza Kanadyjska ani USA poniewaz Polska prasa podala (Nowy Dziennik okolo 25 Marca ) ze Polska jest krajem VWP (Visa Waiver Program czyli bezwizowym jak reszta Unii Europejskiej) od lutego bierzacego roku a wiec tez nie podlega wizowaniu przez Kanade. Moja wiza turystyczno-biznesowa tylko wygasla 9 miesiecy przed ta data (zatrzymania). Strona Kanadyjska oddala mnie stronie amerykanskiej gdzie kazano mi czeka 5 godzin na przelozonego w zamknieciu. Po kilku godzinach urzednik emigracyjny aresztowal mnie na podstawie artykulu 236 (zachowalem milczenie) Imigration and Naturalization Act i zostalem przewieziony do aresztu w Shellby, a po trzech dniach do aresztu w Boulder kolo Heleny w stanie Montana. Nastepnie kombinacja samolotow i autobusow zostalem przewieziony do sadu imigracyjnego we Florencji w stanie Arizona. 25 czerwca poprosilem sedziego imigracyjnego o dobrowolny wyjazd z USA i 27 lipca przewieziono mnie na lotnisko towarowe w Santa Ana w stanie California gdzie samolotem KLMu wywieziono mnie do Amsterdamu. Nie rozumiem agresywnosci sluzb emigracyjnych USA przeciwko mojej osobie tzn aresztowania przez USA przy WYJEZDZIE (SIC !!!) ZE Stanow Zjednoczonych i wlasnym samochodem w czasie legalizacji ustaw umozliwiajacych nie legalnym emigrantom pozostanie w USA, czlonkostwa RP w Unii Europejskiej oraz braku innych narodowosci Unii Europejskiej w aresztach deportacyjnych USA, a takze posiadania domu i sposobu podrozowania - odcieto mnie od domu i wlasnosci w USA - jadac na jeden dzien do Kanady "w bamboszach" znalazlem sie po dwoch miesiach aresztu na Okeciu odciety od domu. Jestem z wyksztalcenia naukowcem (i swiatowej slawy) nie pracowalem nigdy w USA nie legalnie ani poza zawodem. Do USA wjechalem na wizie F-1 nastepnie pracowalem na wizie H1B i wielokorotnie podrozowalem na wizie B1/B2. Skonczylem w 1991 roku Politechnike Warszawska a nastepnie po wyslaniu okolu 25000 listow do wszystkich uczelni na swiecie i zdania amerykanskiej matury GRE i TOEFL udalo mi sie dostac na studia (PhD - doktorat) na Uniwerytet Rochester w Stanie NY. W USA znalazlem sie naprawde z nedzy i przez przypadek poniewaz przyjeto tez na Uniwerytet Lancaster w UK ale z powodu braku czlonkostwa RP w Unii Europejskiej rzadano ode mnie oplaty za czesne ktorej mozna uniknac w USA. Mimo ze podrozuje na Paszporcie RP mam rowniez obywatelstwo RFN i drugie miejsce zamieszkania w Niemczech. W areszcie sadu emigracyjnego we Florencji bylem jedynym z dwoch Polakow na okolu 200-500 latynosow dziennie aresztowanych za przekraczanie granicy Meksyku "na czarno" co oczywiscie powieksza moje niezrozumienie sytuacji. Dostarcze innych informacji jak kopie domumentow deportacyjnych lub zdjecia satelitarne objektow w ktorych mnie przetrzymywano jesli beda przydatne. Maciej (Matt) Kalinski Odpowiedz Link Zgłoś
michal_in_uk Re: Moja deportacja po wizie H1B (19 lat w USA) 06.02.08, 18:03 Witaj Macieju, przykro mi to pisac ale nie masz co liczyc na pomoc ze strony polskiego rzadu. W Polsce ryba zepsula sie juz dawno, jak zawsze oczywiscie od glowy i poki ktorys z kolei rzad nie rozgromi ukladu urzedniczego, zajmujacego sie glownie tlamszeniem narodu polskiego bedzie syf i ludzie beda uciekac na emigracje. A wracajac do Twojego przypadku to jakos nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Piszesz ze przebuwales nielegalnie od 9 miesiecy na terenie USA i Cie deportowali. To ze deportowali Ci przy probie przekroczenia granicy z Kanada wcale mnie nie dziwi bo wizy kanadyjskiej nie posiadales wiec oni przekazali Cie do US, a tam byles nielegalnie. Wszystko wydaje mi sie logiczne, oczywiscie wg litery prawa. Mieszasz tez fakty dotyczace przystapienia przez Polske do strefy Shengen, ktora obejmuje TYLKO region Europy Zachodniej! pl.wikipedia.org/wiki/Uk%C5%82ad_z_Schengen Niestety wladze USA postapily z Toba brutalnie, ale to Ty zaniedbales papiery. Przykro mi ze tak sie to dla Ciebie skonczylo po tak dlugim okresie przebywania w stanach. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Re: USA to panstwo prawa, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.08, 19:00 Do kogo masz pretensje? Byles nielegalnie i dali ci w.... i slusznie.Tam nie istnieje business zalatwiacki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amerykanin Re: Moja deportacja po wizie H1B (19 lat w USA) IP: *.gdynia.mm.pl 06.02.08, 19:14 Maciej (Matt) Kalinski Attn: Polonia Ogolnoswiatowa, Ziomkostwa Polskie etc. > Szanowny Panie /Pani > Zalaczona jest kopia szkicu mojego artukulu do Prasy > Polskiej i Polonijnej ktora moze Pana Zainteresowac: > Jechalem 8 czerwca tego roku wlasnym samochodem z > Logan (kolo Salt Lake City) w stanie Utah gdzie mieszkam > (zamierzalem zlozyc do INS petycje emigracyjna po > wizie pracowniczej H1B nawet z koniecznosci > opuszczenia USA w celu legalizacji statusu > a bylem na wizie B1 ) do Calgary w Kanadzie w prowincji Alberta. > Dojechalem do przejscia granicznego w Coutts/Sweet > Grass w stanie Montana, jednego z niewielu w ktorych > strona Kanadyjska i Amerykanska dziela ten sam budynek. > Najpierw urzednicy emigracyjny Kanady zabronili mi > wjazdu na terytorium Kanady z powody braku waznej wizy > (nie przejmowalem sie ani wiza Kanadyjska ani USA > poniewaz Polska prasa podala (Nowy Dziennik okolo 25 Marca) > ze Polska jest krajem VWP (Visa Waiver Program czyli bezwizowym > jak reszta Unii Europejskiej) od lutego bierzacego roku > a wiec tez nie podlega wizowaniu przez Kanade. TAKICH rzeczy nie sprawdza sie w prasie tylko w KONSULACIE! Which countries participate in the Visa Waiver Program (VWP)? Currently, 27 countries participate in the Visa Waiver Program: Andorra, Australia, Austria, Belgium, Brunei, Denmark, Finland, France, Germany, Iceland, Ireland, Italy, Japan, Liechtenstein, Luxembourg, Monaco, the Netherlands, New Zealand, Norway, Portugal, San Marino, Singapore, Slovenia, Spain, Sweden, Switzerland, and the United Kingdom. perth.usconsulate.gov/consular/visawaiver.html > Moja wiza turystyczno-biznesowa tylko wygasla 9 miesiecy przed > ta data (zatrzymania). > Strona Kanadyjska oddala mnie stronie amerykanskiej > gdzie kazano mi czekac 5 godzin na przelozonego w zamknieciu. I słusznie, przez 19 lat łamałes prawo Amerykańskie, a teraz masz pretensje do innych. > Po kilku godzinach urzednik emigracyjny aresztowal > mnie na podstawie artykulu 236 > (zachowalem milczenie) > Imigration and Naturalization Act i zostalem > przewieziony do aresztu w Shellby, a po trzech dniach > do aresztu w Boulder kolo Heleny w stanie Montana. > Nastepnie kombinacja samolotow i autobusow zostalem > przewieziony do sadu imigracyjnego we Florencji w stanie Arizona. Trzeba było sobie wziasc ADWOKATA od spraw EMIGRACYJNYCH! > 25 czerwca poprosilem sedziego imigracyjnego o dobrowolny wyjazd z >>USA i 27 lipca przewieziono mnie na lotnisko towarowe w > Santa Ana w stanie California gdzie samolotem KLMu >wywieziono mnie do Amsterdamu. > Nie rozumiem agresywnosci sluzb emigracyjnych USA > przeciwko mojej osobie tzn aresztowania przez USA > przy WYJEZDZIE (SIC !!!) ZE Stanow Zjednoczonych i wlasnym > samochodem w czasie legalizacji ustaw umozliwiajacych nie > legalnym emigrantom pozostanie w USA, > czlonkostwa RP w Unii Europejskiej oraz braku innych > narodowosci Unii Europejskiej w aresztach deportacyjnych USA, a > takze posiadania domu i sposobu podrozowania - > odcieto mnie od domu i wlasnosci w USA - jadac na > jeden dzien do Kanady "w bamboszach" znalazlem sie po > dwoch miesiach aresztu na Okeciu odciety od domu. Amerykanie postąpili słusznie PRAWO obowiązuje wszystkich! > Jestem z wyksztalcenia naukowcem (i swiatowej slawy) > nie pracowalem nigdy w USA nie legalnie ani poza zawodem. Nie jestes NAUKOWCEM, jesteś po prostu głąbem! Czy pracowałes czy nie to jedna sprawa, a nielegalny pobyt to druga! Twoja wiza turystyczno-biznesowa wygasla 9 miesiecy temu! > Do USA wjechalem na wizie F-1 nastepnie pracowalem > na wizie H1B i wielokorotnie podrozowalem na wizie B1/B2. A co to robi za róznice? PRACOWAŁEŚ nielegalnie przez 9 miesięcy bez wizy! A to wystarcza! > Skonczylem w 1991 roku Politechnike Warszawska a nastepnie > po wyslaniu okolu 25000 listow do wszystkich > uczelni na swiecie i zdania amerykanskiej > matury GRE i TOEFL udalo mi sie dostac na studia > (PhD - doktorat) na Uniwerytet Rochester w Stanie NY. A co to robi za róznicę? Ja wysyłam TYLKO 5 listów i mam o co się staram! > W USA znalazlem sie naprawde z nedzy i przez przypadek > poniewaz przyjeto tez na Uniwerytet Lancaster w UK > ale z powodu braku czlonkostwa RP w Unii Europejskiej rzadano > ode mnie oplaty za czesne ktorej mozna uniknac w USA. To nie nasza sprawa że w USA zyłes w nedzy! Z wyjatkiemKOMUNISTÓW i UBeków którzy ukradli kasę z Polski kazdy tak zaczynał! > Mimo ze podrozuje na Paszporcie RP mam rowniez obywatelstwo RFN i > drugie miejsce zamieszkania w Niemczech. Trzeba było uzywac paszportu z RFN! > W areszcie sadu emigracyjnego we Florencji bylem jedynym z > > dwoch Polakow na okolu 200-500 latynosow dziennie aresztowanych za > przekraczanie granicy Meksyku "na czarno" co > oczywiscie powieksza moje niezrozumienie sytuacji. Tu nie ma co zrozumie byłeś NIELEGALNIE w USA! > Dostarcze innych informacji jak kopie domumentow > deportacyjnych lub zdjecias atelitarne objektow w > ktorych mnie przetrzymywano jesli beda przydatne. A po co? > Maciej (Matt) Kalinski Miej pretensje do siebie a nie do USA! Byłeś tam przez 19 lat ipowinienes znac prawo USA! Trzeba było się OZENIĆ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amerykanin Moja deportacja po wizie H1B (19 lat w USA) IP: *.gdynia.mm.pl 06.02.08, 19:18 PS.: Pamiętaj że EUROPA (UE) to nie Polska! Europa to kontynent a nie kraj! travel.state.gov/visa/temp/without/without_1990.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slusznie Re: Moja deportacja po wizie H1B (19 lat w USA) IP: *.cust.tele2.se 07.02.08, 01:35 Niby inteligentny, a jeszcze nie zorientowal sie ze na paszport polski sie nie jezdzi, gdy ma sie inny paszport. Mogl przeciez jechac na niemiecki, nikogo to nie interesuje na jaki paszport jezdzisz. A tak robisz tylko klopot i Amerykanom, Kanadickom i Polakom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raffcio ciekawe czy urbanista juz zwrocil za studia IP: *.ghnet.pl 06.02.08, 16:39 polskiemu podatnikowi. No chyba ze ksztalcil sie za pieniadze, to zwracam honor. Odpowiedz Link Zgłoś
kaneis Re: ciekawe czy urbanista juz zwrocil za studia 06.02.08, 18:13 Nie zwrócił, a za co ma zwracać? Jeśli kończył dzienne studia w Gliwicach, to ktoś go utrzymywał i to nie bezrobotny. Pewnie rodzice. I oni płacili całe życie podatki (chyba, że to jakaś wyjątkowa sytuacja). Jako lepiej sytuowani zapewne dokładali się do "wspólnego kotła" kwotowo więcej niż przeciętny obywatel. A wyciągali tyle co wszyscy, a pewnie i mniej (nie korzystali z policji, sądów, opieki społecznej, bezpłatnych dentystów). Nikomu nic nie są winni. Pamiętajmy - nawet liniowy podatek jest PROSPOŁECZNY. Tylko pogłówne jest "bezdusznie" sprawiedliwe, dokładniej stała kwota od osoby w rodzinie. Tyle wkładam ile wyciągam. Zawsze zdumiewa mnie taki PRL-owski schemat, ostatnio to słyszałem z ust min.Giertycha (to akurat nie dziwiło). "Państwo ludowe dało ci wykształcenie - jazda - nakaz pracy na 5 lat" - tak było w latach 50- tych. Nic "Państwo" samo mu nie dało. Państwo to ja, Ty, rodzice p.doktora. "Państwo" to najwyżej jeszcze żeruje na podatniku. Kiedyś podawano, że 40% wpływów ZUS idzie nie na wypłaty świadczeń, ale na samą machinę, koszty, siedziby. To było w latach 90-tych, ale nie sądzę żeby się dużo zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eva Niech emigranci nie wracają do kraju IP: *.dyn.optonline.net 06.02.08, 16:49 Polska jest 100 lat za murynami i to pod kazdym zglendem nieda sie ukryc a nic nie stara sie robic bylo lepiej tylko sie nazeka , Tak jak rzad zmieniaja sie stolkami i ciagle jeden na nazeka,iniema dalej poprwy czy nik tego nie widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam mam w dupie taki chory kraj jak Polska IP: *.securityrisk.org 06.02.08, 17:18 mam w dupie taki chory kraj jak Polska.Nie mam zamiaru wracac do tego bagna.Nawet grosza nie dostanie odemnie to polskie gnojowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasso Re: mam w dupie taki chory kraj jak Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.08, 08:22 i dzięki Bogu Jednego barana mniej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: banita narod,ktory ma 3 mln baranow to glupi narod IP: *.dotplex.de 07.02.08, 09:46 narod,ktory ma 3 mln "baranow" (tyle wyjechalo) to glupi narod. Popieram jednak te "barany".Lepiej byc baranem niz glupim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZiomisławPaliblant Trzymam kciuki za nich, żeby nie wracali. IP: *.e-wro.net.pl 06.02.08, 18:37 Kochani emigranci - nie wracajcie, dzięki wam mam pracę. I nie wracajcie, bo mieszkania zdrożeją jeszcze bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LTX Re: Trzymam kciuki za nich, żeby nie wracali. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.08, 19:41 "Polska PiS-u - jak pokazały wyniki wyborów - też na Wyspach nie cieszyła się zaufaniem i sympatią"... Chyba odwrotnie: Polska PO tez nie cieszy się zaufaniem i sympatią! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matt Kalinski Opened Letter to European Comission IP: *.dip.t-dialin.net 06.02.08, 19:52 Dear Sir or Madame, I am a theoretical Physicist holding German citizenship and the passport of the Republic of Poland and world expert in Condensed Matter Theory. On June 2007 I was arrested by the United States Border Protection Service while I was trying to get to Canada for the science conference for Polish (Europenian Community passport found with me with expired USA visa stamp wnen waiting for extension and adjustement of my US work visa. I was tortured with one week of forcible travel to concentration camp i Florence Arizona when I was kept for two monts with citizens of Mexico, Guatemala, and El Salvador i amounts about 200 per one cell and forced to public showers for stamp in Europeanian passport. I immigrated to United States from Poland for the purpose of PhD studies in the University of Rochester holding student visa forced by hunger in Republic of Poland before its EU membership, was never charged by the United States of any crime neither worked there illegaly to laws of the United States, I request the investigaion against the United States government, United States and the persons involved and ask the European comission to stop the diplomatic relations with the United States and all economic, banking and trade ties until I am allowed to return to my home in Utah, car detained at Cannadian border and property based of natural law and common understanding of rights. This mistreatment of European scientist by the government of United States must face immediate response of the Europeanian Union and must be explained. Sincerely, Matt Kalinski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: American Opened Letter to European Comission IP: *.gdynia.mm.pl 07.02.08, 11:38 Matt Kalinski napisał(a): > Dear Sir or Madame, > > I am a theoretical Physicist holding German citizenship > and the passport of the Republic of Poland and world expert > in Condensed Matter Theory. So you are the German citizen with the Polish passport? Who determined that you are an EXPERT? Yourself? You are just working on Condensed Matter Theory! > On June 2007 I was arrested by the United States Border Protection > Service while I was trying to get to Canada for > the science conference for Polish (Europenian > Community passport found with me with expired USA visa stamp > wnen waiting for extension and adjustement of my US work visa. Were you waiting, or you haven't yet applied for? > I was tortured with one week of forcible travel to concentration > camp i Florence Arizona when I was kept for two monts with > citizens of Mexico, Guatemala, and El Salvador i amounts about > 200 per one cell and forced to public showers for stamp > in Europeanian passport. You were tortured? What kind of torture it was? Travel? Concentration camp? There is NO concentration camps in the US! So let's make it clear, you were ONLY in the detention camp for the illegal immigrants! > I immigrated to United States from Poland for the purpose > of PhD studies in the University of Rochester holding student > visa forced by hunger in Republic of Poland before its > EU membership, was never charged by the United States > of any crime neither worked there illegaly to laws of the United >States, You never got the green card or US citizenship, so you never immigrated! You NEVER immigrated to US, you were admitted to US as a visiting scholar with "a" visa! Well, you were illegally in the US for 9 months, without valid visa! > I request the investigaion against the United States government, > United States and the persons involved and ask the > European comission to stop the diplomatic > relations with the United States and all economic, banking and > trade ties until I am allowed to return to my home in Utah, car > detained at Cannadian border and property based > of natural law and common understanding of rights. Under what basis? Do you undstand the US law? What the US did was proper, and legal, you were an illegal alien without valid (any kind) visa in the US! > This mistreatment of European scientist by the government > of United States must face immediate response of the > Europeanian Union and must be explained. First you are NOT scientist, you are just researcher. Second You've violated the US laws, and now you are trying to be the cry baby that you were treated in compliance with the law? The VWP doesn't apply to Polish citizens! > Sincerely, > Matt Kalinski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skorpion Niech emigranci nie wracają do kraju IP: *.dip.t-dialin.net 06.02.08, 20:26 po co ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieciooo Niech emigranci nie wracają do kraju IP: *.eimperium.pl 06.02.08, 20:39 Słuszne mądre uwagi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menschenfresser Niech emigranci nie wracają do kraju IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.02.08, 21:01 A ile w mlodszych Slazakach w Rajchu potencjalu, energii, pomyslow, mozliwosci, umiejetnosci, kasy ! Ale potencjal na Slasku zignorowany..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fama Re: Pane Mawratek(czech?), co stary karaj zrobil IP: *.fwgc.dot.ca.gov 06.02.08, 21:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fama Re: .dla tych emig. poaz puszczeniem ich z torbami IP: *.fwgc.dot.ca.gov 06.02.08, 21:24 za chlebem po calej Europie, WSTYD!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zmuszony_emigrant Polska jako federacja IP: *.bredband.comhem.se 06.02.08, 21:32 Ja myślę, że już czas aby stwierdzić, że centralnie zarządzana Polska to niewypał. Warszawa, rząd, charakterystyczny smrodek to wszystko to jeden wielki chaos i niemoc. Dzisiaj więcej czasu poświęca się gierkom politycznym i jakiemuś laptopowi Ziobry niż Euro 2012. Rząd jest nieefektywny, administracja jest nieefektywna. Najprostsze sprawy załatwia się latami, przetargi, odwołania, przetargi...polityczny i administracyjny ping-pong non stop. Ciągłe obwinianie się bo przecież nikt nie jest odpowiedzialny. Żenada. Ja nadziei dla Polski nie widzę o ile nie zmienimy tego kraju w federację. Odpowiedz Link Zgłoś
rodowiczmaryla Re: Polska jako federacja 07.02.08, 00:32 autonomia dla G.Slaska ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arahat nawratek to po czesku nie wracam??? nie dziwota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.08, 21:48 ze zacheca aby emigracja pozostala bo bez niej stracilby wakat.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hrabina Cosel Nikt nie podjął merytorycznej polemiki IP: *.lubin.dialog.net.pl 06.02.08, 23:14 Przykre to bardzo, bo to o czym mówi Pan Nawratek jest bardzo interesujące. Ja czesto się zastanawiam, dlaczego polska diaspora jest taka mało efektywna i praktycznie niezainteresowana pracą na rzecz Polski i Polaków (tych w Polsce i tych za granicą). W USA jest podobno ponad 10 mln osób przyznających się do polskich korzeni. I co? I pstro? Nikt się z tymi ludźmi nie liczy, nie stanowia także żadnej istotnej grupy wpływów. Politycy przypominają sobie o nich przed wyborami Prezydenckimi i to wszystko. Ci ludzie nie mają żadnej rzeczywistej i wpływowej reprezentacji w Senacie, czy chociażby władzach lokalnych miast, w których funkcjonują duże skupiska Polaków. Tymczasem Włosi, Irlandczycy, Latynosi, Ukraińcy o Żydach tylko wspomnę mają o wiele mocniejszą pozycję. I tak jest wszędzie, gdzie są Polacy. Jest tylko jedne wielki lament, że dolar, funt czy coś sa słabe. Polska to dla wielu - szczególnie nowych emigrantów - to cytaty z postów: syf, szambo itp. Przykro to czytać, bo Ci ludzie zapominają, że dzięki tej "okropnej" Polsce mają tam gdzieś legalną pracę. Polska nalezy do UE i moze nie jest najzamożniejszym krajem wspólnoty ale poprzez członkowstwo w tej wspólnocie daje swoim obywatelom mozliwość wyboru miejsca pracy i zamieszkania, całkowicie legalnie i korzystania z tego co dany kraj ma do zaoferowania. Oczywiście, że wiele osób wolałoby nie emigrować, ale emigracja to nie tylko samo zło, to także szansa, nie tylko na podniesienie poziomu zycia ale także kwalifikacji zawodowych, edukację. Szkoda, ze Polacy nowej emigracji - nie wszyscy ale mam wrażenie, że większość - nie szanują swojego kraju. Stara emigracja kisi się we własnym sosie i kłóci między sobą. Nawet jeżeli jest szansa zrobienia czegoś sensownego to są to pojedyncze inicjatywy, takie jak Pana Nawrotka. Inna sprawa, czy ktoś cos robi z Panem Nawrotkiem włącznie, aby polska diaspora w Irlandii "jakoś" się integrowała, komunikowała? Polityki polskiego rządu zdaje sie też nie ma. A to Polska własnie. Narzekać, narzekać, narzekać na wszysko i wszystkich. Błedne koło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZawiszaCzarny nagroda hipokryzji im. Adama Michnika IP: *.gsp.bellsouth.net 07.02.08, 03:11 Szanowna Drabino Koza (przepraszam z gory za to niezreczne spolszczenie, ale wiem jak pani kocha jezyk polski) > Polityki polskiego rządu zdaje sie też nie ma. A to Polska własnie. > Narzekać, narzekać, narzekać na wszysko i wszystkich. Błedne koło." tyle narzekania nie w zadnym innym wpisie szanowna Drabino! gratuluje i przyznaje nagrode hipokryzji im. Adama Michnika Moim skromnym zdaniem: nie wazne jak sie zwal, gdzie zyje i z kim spi wazne aby sie dobrze mial! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pio3k Niech emigranci nie wracają do kraju !!!!!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.02.08, 23:29 Fajny z Pana facet, Panie Krzysztofie życzę dalszych sukcesów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc LA Niech emigranci nie wracają do kraju IP: 67.130.145.* 06.02.08, 23:40 prosze mi powiedziec co to za angielski "plug in" i "brain drain", jak chce wlozyc wtyczke do kontaktu to na pewno jest plug in, w takim jak w tekscie znaczeniu nie slyszalem,apologetyzacja zycia w miescie nie jest dla mnie kuszaca, znam troche Amerylanow poch irlandzkiego w USA i przyznajmniej oni nigdy nie pomagali rodzinom w Irlandi, prze ostatnie 30 lat nie bylo tam tak zle Odpowiedz Link Zgłoś