swoboda_t Sosmodernistyczny Zenit doczeka się liftingu 07.07.08, 21:11 Zenit jest ok, ale trzeba mu odświeżenia. Byleby ze smakiem, o co trudno w Katowicach :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buhahah Sos Modernizm jest ok :))))))))))) IP: *.org 07.07.08, 21:21 dzisiaj korektą zajmuje się sprzątaczka. Już lepiej zatrudnijcie z powrotem Maleszkę. "Fakt" przy portalu "Gazety" to poważne czasopismo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bhaha Re: Sos Modernizm jest ok :))))))))))) IP: *.org 07.07.08, 21:24 poza tym Społem to najlepszy dowód na to, że prywatyzacja to konieczność. Zachodnie koncerny wydają miliony na takie lokalizacje a tutaj od lat straszy taka brudna buda z tandetą w środku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rnr zburzyć to obrzydlistwo! IP: *.ula5.1000lecie.pl 07.07.08, 21:50 nie rozumiem kto tak broni tego dziadostwa, które tak szpeci centrum Katowic...zobaczcie zdjecia sprzed 100 lat, trzeba wywalic dworzec, zenit, skarbek, zrobic wielki rynek, wtedy miasto zyje! dzis centrum Katowic jest tragiczne :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komaidq zenit - ładny zaniedbany budynek IP: *.chello.pl 07.07.08, 22:00 zrobić wielki rynek? masz wielki plac przy dworcu pkp - czy zauważyłeś żeby on "żył"? :D to nie chodzi o to zeby byl rynek itp. chodzi o to, zeby nie bylo samochodow w centrum miasta (parkingi pietrowe/podziemne) i zeby wszystkie chodniki byly takie jak na remontowanej teraz mariackiej. niestety uszok i reszta jego popleczników jest zbyt ograniczona aby na to wpaść. cóż, demokracja polega na tym, że lud wybiera. i wybiera kogo chce - uszoka. jacy mieszkancy, taki prezydent. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sqro Re: zenit - ładny zaniedbany budynek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.08, 22:38 "ładnośc" tego budynku jest wysoce dyskusyjna. Jak znam życie to poza branżowcami i dzieciakami z GKW snobującymi na "znawców architektury" nikt specjalnie sie nim nie zachwyca. Zarówno Zenit jak i Dom Prasy (ten zwłaszcza) nad którymi redaktor-rzecznik SARPu się zachwyca, mogą budzić sporo skojarzeń z architekturą DDR a szczególnie z biurowcami typu lipsk. Na pewno miejscem dla nich nie powinien być najbardziej reprezentacyjny plac miasta - ale cóz takie były czasy że nawiedzeni Corbusierem dostali od naszych włodarzy wolną rękę - niestety teraz ciągle próbują bronić swoich dokonań (te braki materiałowe te wykonanie ) mimo że świat odrzucił już te chorą ideologie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: zenit - ładny zaniedbany budynek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.08, 10:10 najbardziej reprezentacyjny plac miasta?? Pogięło Cię? Co na rynku jest reprezentacyjnego? Już plac Miarki czy Plac Wolności wyglądają o wiele lepiej. Na Rynku reprezentacyjny to jest chyba ten sracz dla motorniczych albo stragany z kwiatkami Testy IQ: www.iq-test.pl/?d=5087 Nagrody za darmo: www.look4win.pl/rejestracja.php?polec=fredator Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albin Siwak Re: zenit - ładny zaniedbany budynek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.08, 22:52 Kolejny nawiedzony. Co ci samochody przeszkadzają? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tagor Re: zenit - ładny zaniedbany budynek IP: *.domainunused.net 08.07.08, 08:57 Samochody brudza, smrodza, sa niebezpieczne, zajmuja kupe miejsca - nie tylko bezposrednio, ale i posrednio poprzez specjalnie dla nich budowane, wydzielane drogi. Miasto to organizacja spoleczna wymagajaca wspolgrania wszystkich grup, a auto sluzy do wozenia leniwego tylka jednostki kosztem otoczenia. To pieszy kupuje w miescie, zwiedza, odwiedza miasto. Kierowca aby to robic musi sie zamienic w pieszego. Pierwszy w miescie powinien byc na pierwszym miejscu. Jak dlugo decydenci beda jezdzic autami do pracy z przedmiesc, w ktorych mieszkaja, tak dlugo jezdnie w centrum beda wazniejsze niz chodniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tagor Re: zenit - ładny zaniedbany budynek IP: *.domainunused.net 08.07.08, 08:58 > Pierwszy w miescie powinien byc na pierwszym miejscu. pieszy oczywiscie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henryk Re: zenit - ładny zaniedbany budynek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.08, 17:09 Muszę napisać ! Jestem często w katowicach i podziwiam stare wyremontowane kamienice > są przepiekne ot i co ? Faktycznie obecnie centrum Katowic musi być zmodernizowane . Mogę mieć swoje zdanie ? 1-sze zlikwidować przejazdy tranwajów przez plac przy teatrze . 2- gie tranwaje dojeżdzają do > ronda ( od strony Chorzowa i siemianowic ) do szpiala Elżbietanek od strony Mysłowic > i od strony Załęża placu Wolności . I to wzupełności wystarczy . Poco utrzymywać tranwajową komunikacje miejską Gliwice - Mysłowice > Siemianowice - Brynów czy Chorzów - Myslowice ? Przecież to Panowie przeżytek . Są przeciez inne środki lokomocji . naukowcy dadza sobie z tym radę > dali radę z komunikacja w cectrum i obrzeżach Katowic - dadzą radę i z tym problemem .Rynek Katowicki - przeznaczyć dla dla turystów i Katowiczan - na spotkania . Zobaczcie jakie jest życzie na ulicy Stawowej ? A Może zadaszyć rynek Katowicki > komponuje to ze spodkiem i budową ronda Katowickiego . Widziałem wiele rynków np. W Brukseli i nic nadzwyczajnego 0- wieczorem masa szczurów lata pod stołami ulicznych kawiarenek Jest pilna potrzeba zlikwidowania tzw. hamulcowych rozwoju Śląska i kochać tożsamość Śląska i powiedziec dość my już jesteśmy u siebie - ślązacy i my co jesteśmy przyjezdni . Bo na śląsku trzeba żyć w zgodzie i poszanowaniu wzsystkich ludzi Henryk Odpowiedz Link Zgłoś
marbytom Re: zburzyć to obrzydlistwo! 07.07.08, 22:01 Jestem za i dodam żeby zburzyć jeszce hotel katowice hotel silesia dokp dom prasy i inne budynki co nam komuna zafundowała. Nie rozumiem tych ludzi któtrzy zachwycają się tymi pseudo perełkami komuny chyba nigdy na zachodzie nie byli. wystarczy zobaczyć jak wygląda Londyn czy Berlin tam chce sie żyć a Katowice to spruchniała wiocha zabita dechami. Katowice zostały oszpecone po wojnie przez takich architektów bez wyobraźni!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: zburzyć to obrzydlistwo! IP: *.adsl.inetia.pl 07.07.08, 23:39 burzyć to tylko prostacy potrafią . mądre narody renowują , bo nawet taki zenit to kawał historii tego miasta. fakt aktualnie jest oszpecony ,zeszpecony i szpetny , ale to nie powód żeby mu nie przywrócić świetności lat 70!!! dzisiaj mamy śmierdzące warzywniaki na dole , miliony tabliczek i obskurnych szyldów dookoła, matowe szyby i wszystkie barwy lipca na ścianach. z tym że jestem pewien jednego : społem + miasto katowice to nie renowacja , ale tandetna przebudowa: pewnie wstawią koszmarną białą stolarkę okienną , pomalują go na jakiś pstrokaty kolor i dalej będzie STRASZYŁ!!!! może jednak masz racje - wyburzyć! :D ah, gdyby nasi włodarze mieli poczucie historii tego miejsca..........chociażby tak jak konserwator zabytków z rudy śląskiej - tam zaczyna byc widać efekty pracy tego pana, chociaż pewnie nie wszyscy kochają szczególnie za te zielone i czerwone okna :) ale właśnie takich ludzi nam trzeba!!!! widział ktoś z was co zrobiono ze szkołą podstawową na zgodzie w świętochłowicach? mosiowisko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sq Re: zburzyć to obrzydlistwo! IP: *.kat.3s.pl 08.07.08, 00:39 Proponuję jeszcze zburzyć Spodek, Altusa i przywrócić pierwotny wygląd całego obszaru do tzw "rynku", buhaha... "Znafcy" się znależli. :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sq Re: zburzyć to obrzydlistwo! IP: *.kat.3s.pl 08.07.08, 00:59 Coś niedokładnie oglądałeś te zdjęcia. Po pierwsze, Katowice nigdy nie miały rynku, teraz go też właściwie nie mają, a plac zwany rynkiem w moim przekonaniu powinno się zabudować. Na terenie dworca nie było żadnych wartościowych budynków, była to po prostu bocznica kolejowa i góra kilka nieciekawych kamienic. Zenit jest ok, Skarbek jest ciekawy, jedynie z Domem Prasy należałoby coś zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kattowitzer Re: zburzyć to obrzydlistwo! IP: 83.143.100.* 08.07.08, 01:26 Katowice nigdy nie miały rynku? ciekawe ... ty chyba oglądałeś zdjęcia wiochy z której przyjechałeś a nie Katowic. Katowice TERAZ nie maja rynku gdyż w 45 został on zniszczony przez armie radziecką. jaki był taki był .mógł sie podobać lub nie ALE BYŁ TO RYNEK!. na terenie dworca , wliczając okolice BYŁO SPORO wartościowych kamienic. zenit i reszta jest OK?? no cóż podobno o gustach sie nie dyskutuje.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katowiczanin Re: zburzyć to obrzydlistwo! IP: 217.153.211.* 08.07.08, 01:43 No cóż, nic dodać nic ująć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sq Re: zburzyć to obrzydlistwo! IP: *.kat.3s.pl 08.07.08, 01:47 A mnie się wydawało, że to coś, co teraz jest "rynkiem" nazywało się Placem Fryderyka i w tym sensie nigdy nie było rynku. Był to po prostu plac przy skrzyżowaniu głównych ulic. Rynki to mają miasta średniowieczne, a Katowice przecież w średniowieczu nie powstały. Być może i oglądałem zdjęcia wiochy, co tu dużo mówić, Katowice jeszcze stosunkowo niedawno były wiochą. Może i mógł się podobać, ale w tamtej formie nie pasuje do dzisiejszych czasów. A co do tych wartościowych kamienic na terenie dzisiejszego dworca, to może je pokaż? Tak, Zenit będzie ok, po wymianie szyb i odnowieniu elewacji i najlepiej zmianie właściciela, bo społem jest raczej kiepskim gospodarzem. Aaaa... i wyobraź sobie, że są ludzie o innych poglądach i gustach, niż twoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katowiczanin Re: zburzyć to obrzydlistwo! IP: 217.153.211.* 08.07.08, 02:08 Ale jaka jest wg Ciebie definicja rynku? To każdy plac z genealogią średniowieczną? Tak jak w średniowieczu nie każdy plac był rynkiem, tak samo nie wszystko co powstało w okresie późniejszym rynkiem być nie może. Rynki średniowieczne to też ,,place przy skrzyżowaniu głównych ulic", najczęściej odbywał się przy nich targ i był ratusz. Katowicki Rynek spełniał wszystkie te kryteria. ,,Rynek – plac wytyczany w centrum miast od średniowiecza do XIX w" - to z definicji w wikipedii (wiem, wiem...to tylko wikipedia). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sq Re: zburzyć to obrzydlistwo! IP: *.kat.3s.pl 08.07.08, 02:23 hmmm... może po prostu nie lubię, jak ten plac nazywa się rynkiem, a czy to z definicji jest rynek jakoś mnie specjalnie nie obchodzi. W moim przekonaniu nie jest, ale specjalistą w tych sprawach nie jestem :P . Może lepiej to nazwać Placem Piotra Uszoka, wtedy nasz ukochany prezydent powinien przyspieszyć prace nad modernizacją centrum, by okolica była godna jego imienia. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katowiczanin Re: zburzyć to obrzydlistwo! IP: 217.153.211.* 08.07.08, 02:29 Znając naszego prezydenta to boję się, że wybuduje tam coś, przy czym Zenit wspominać będziemy z łezką w oku :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katowitzer Re: zburzyć to obrzydlistwo! IP: 83.143.100.* 08.07.08, 10:08 rynek = plac . nazwa rynek pochodzi z niemieckiego "ring". a dokładniej: Rynek – plac wytyczany w centrum miast od średniowiecza do XIX w. Rynek był przestrzenią wymiany handlowej i miejscem, w którym zbiegały się drogi prowadzące do miasta. Lokalizowano przy nim siedzibę władz municypalnych (ratusz), a w jego pobliżu najczęściej także główną świątynię miasta. nie wiem czy wiesz ale na terenie ówczesnego RYNKU istniał tez ratusz "rathaus" ,miescil sie on w miejscu gdzie dzis stoi...zenit. a dlaczego ówczesny rynek nie pasuje do dzisiejszych czasow? czy dlatego ze nie wygląda jak ten w krakowie czy wroclawiu? nie musi.to inna epoka. co do kamienic:poszukaj starych zdjęć Katowic,to zobaczysz o czym mowie. zenit moze i byl ladny ale 40 lat temu. jego podstawowa wadą jest to ze tego typu budynek NIE pasuje do otoczenia. gdyby stal w innym miejscu i nie byl wybudowany kosztem starych kamienic to wszystko bylo by ok.miejmy nadzieje ze jak juz wezmą sie za jego przebudowę to zrobią to PORZĄDNIE. oczywiście ze jestem świadom ze istnieją ludzie o innych poglądach i może Ci sie ten budynek podobać,ale gdybyś widział co stało pierwotnie na tym miejscu to na pewno bys sie zastanowił czy warto było budować te budynki w miejsce starych budynków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sq Re: zburzyć to obrzydlistwo! IP: *.kat.3s.pl 08.07.08, 12:14 Jak już się tak trzymamy jakiejś definicji... "do XIX w." Do początku, czy do końca wieku? Dlaczego nie pasuje? Bo był raczej małomiasteczkowy i jeżeli to miałoby być coś podobnego do rynku w Gliwicach, to ja dziękuję :P . Przeglądałem stare zdjęcia i mogę powtórzyć swoje stwierdzenie. No chyba, że mówimy też o wyburzeniach pod Plac Szewczyka, wtedy oczywiście należy żałować zniszczenia pierzei, ale te kamienice to też jakieś "perełki" nie były. A z tym pasowaniem... Cóż... to, że gdzieś stoi "stara" kamienica, nie znaczy, że obok mamy budować jej klona. Lepiej wybudować coś współczesnego. Czy w twoim przekonaniu np katowicki oddział NBP lepiej prezentowałby się, gdyby wyglądał jak sąsiednie budynki? Co się lepiej prezentuje: rozbudowa delegatury NIK czy jednak Symfonia przy AM? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: zburzyć to obrzydlistwo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.08, 18:14 popieram, proszę zobaczyć stare pocztówki z rynkiem i popatrzeć na stary dworzec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katowiczanin Sosmodernistyczny Zenit doczeka się liftingu IP: 217.153.211.* 08.07.08, 00:16 Zburzyć i się nawet nie zastanawiać. Ten budynek nigdy nie był ładny (chyba, że w latach 60-tych, których nie pamiętam)a już na pewno kompletnie nie pasuje do miejsca, w którym został zbudowany. Trzy razy większy sens, jest już w odbudowie Rynku w wersji przedwojennej niż liftingowaniu tego brzydactwa. Zenit razem z budynkami pokroju Domu Prasy, to obrzydliwe strupy na XIX wiecznej tkance centrum Katowic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sq Re: Sosmodernistyczny Zenit doczeka się liftingu IP: *.kat.3s.pl 08.07.08, 00:44 A co pasuje w to miejsce? Może jakaś pseudokamieniczka? Burzyć to każdy potrafi, gorzej z zaproponowaniem czegoś sensownego :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sqro Re: Sosmodernistyczny Zenit doczeka się liftingu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.08, 00:51 ideałem byłoby przywrócenie oryginalnego wyglądu rynkowi - sprzed ataku Corbusierowskich hunwejbinów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sq Re: Sosmodernistyczny Zenit doczeka się liftingu IP: *.kat.3s.pl 08.07.08, 01:02 Pewnie, wróćmy do jednopiętrowych chatek... A co! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katowiczanin Re: Sosmodernistyczny Zenit doczeka się liftingu IP: 217.153.211.* 08.07.08, 01:09 Nie! Wybudujmy wokół Rynku kilka 10 piętrowych Zenitów, a ludzie będą pchali się na ten wspaniały Rynek drzwiami i oknami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sq Re: Sosmodernistyczny Zenit doczeka się liftingu IP: *.kat.3s.pl 08.07.08, 01:15 Mnie rynek nie jest potrzebny do szczęścia, ten plac trzeba zabudować. Życie miasta równie dobrze może się toczyć na ulicach, deptakach i pozostałych placach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katowiczanin Re: Sosmodernistyczny Zenit doczeka się liftingu IP: 217.153.211.* 08.07.08, 01:42 Tobie może nie jest potrzebny ale tym bardziej do szczęścia nie jest nikomu potrzebny Zenit. W dzień włóczą się tam głównie czekający na tramwaj pasażerowie, a wieczorem ludzie unikają tego miejsca jak ognia. Tu nie rozchodzi się o to, że w Katowicach musi być Rynek tylko o to, że coś z tym koszmarnym placem w centrum miasta trzeba zrobić. Tutaj najlepszym rozwiązaniem jest właśnie rekonstrukcja zabudowy przedwojennej gdyż jest ona naturalna dla tego miejsca i dla większości mieszkańców najmniej kontrowersyjna. Nikt nie zapłacze nawet za Zenitem z wyjątkiem grupy sfrustrowanych architektów i jeszcze mniejszej grupy miłośników soc-moderny.Jak można wogóle porównywać przedwojenną zabudowę Rynku, Pocztowej, św.Jana, 3 Maja czy Staromiejskiej z tym co jest obecnie. To niebo a ziemia. Żeby to zobaczyć wcale nie trzeba być architektem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sq Re: Sosmodernistyczny Zenit doczeka się liftingu IP: *.kat.3s.pl 08.07.08, 02:09 Rekonstrukcja przedwojennej zabudowy? A po kiego grzyba? Na co to komu? No dobrze, wyburzamy Zenit i co potem? Kto to "zrekonstruuje"? Zresztą, Społem raczej nie jest zainteresowane, więc o czym my tu mówimy? Też nie będę płakał, jak znajdzie się jakiś inwestor i wybuduje tam coś porządnego. Ale na boga, to nie może być rekonstrukcja jakiejś przeciętnej kamieniczki! Zresztą, może najpierw wypełnijmy luki w zabudowie, a potem będziemy się zastanawiać, co wyburzyć :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katowiczanin Re: Sosmodernistyczny Zenit doczeka się liftingu IP: 217.153.211.* 08.07.08, 02:24 Jeśli dało się zrekonstruować Stare Miasto w Warszawie, to chyba nie chcesz wmówić mi, że nie da się tego zrobić z 10 kamienicami w Katowicach. Co niby ,,porządnego" ma wybudować inwestor na katowickim Rynku? Coś równie ,,porządnego" jak SCC? To ja już wolę ,,przeciętną" kamieniczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sq Re: Sosmodernistyczny Zenit doczeka się liftingu IP: *.kat.3s.pl 08.07.08, 03:14 Cóż, najwyraźniej nie jestem zwolennikiem rekonstrukcji. Dobrze... ale Stare Miasto zrekonstruowano na gruzach, a zenit stoi i raczej nie zanosi się na to, by miał się zawalić :P Znam sporą grupę osób, której ta cześć W-wy się niespecjalnie podoba i nie robi na nich żadnego wrażenia. Ot parę nieciekawych budynków udających starsze niż w rzeczywistości. Dlatego m.in. zburzenie zenitu, który może i jakimś ambitnym dziełem nie jest, i zastąpienie go jakąś przeciętną kamienicą uważam za bezcelowe. Jeżeli już burzyć, to trzeba to zastąpić czymś ciekawym. Może jakimś współczesnym domem handlowym... Powstało parę takich np w Pradze. Polskich dobrych realizacji nie kojarzę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tagor Re: Sosmodernistyczny Zenit doczeka się liftingu IP: *.domainunused.net 08.07.08, 09:03 Jakby chodzilo o same Katowice to OK. Ale K są dzisiaj centrum aglomeracji stąd ten wielkomiejski rozmach rynku, Korfantego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Sosmodernistyczny Zenit doczeka się liftingu IP: *.siec2000.pl 08.07.08, 12:39 Katowiczanin napisał "Nikt nie zapłacze nawet za Zenitem z wyjątkiem grupy sfrustrowanych architektów i jeszcze mniejszej grupy miłośników soc-moderny.Jak można wogóle porównywać przedwojenną zabudowę Rynku, Pocztowej, św.Jana, 3 Maja czy Staromiejskiej z tym co jest obecnie. To niebo a ziemia. Żeby to zobaczyć wcale nie trzeba być architektem." Podzielam i popieram. Jednak, ze wzledu na ogólną nędzę, nie wszystkie dzieła soc-moderny można wyburzyć. Żeby propozycje wyburzeń załugiwały na poważne traktowanie trzeba je ograniczyć do budynków, które najbadziej "gryzą sie" z piekną, sąsiednią zabudową. Zenit umiescił bym na czele takiej listy. W oderwaniu od sasiedniego klasycystycznego teatru i neobarokowych kamienic ul św Jana i Staromiejskiej bryła Zenitu nie jest nawet taka brzydka w porównaniu z Domem Prasy czy pokracznym Skarbkiem. Skarbek, widziany z kilometra jako zwieńczenie ciągu kamienic i pieknego kościoła ewangelickiego na ul Warszawskiej,przyprawia o mdłości. Jednak to właśnie Zenit jest w tym miejscu nie do zakakceptowania. Sam fakt,że walnięto kloca w miejscu historycznego ratusza powinien być irytujący dla każdego miłośnika Katowic. Poza tym widać go z dużej odległości z ulic:Młyńskiej, 3-maja, św Jana jak nie pasuje do sąsiednich obiektów. Dom Prasy ma klinowy rzut, lekki wygląd i praktycznie tylko z samego rynku rzuca się w oczy jak prowizoryczna estrada albo wielki wagon kolejowy. Skarbek jest trochę cofnięty i można by go zasłonić jakim wąskim budynkiem w historycznym stylu, tak żeby licował w Domem Prasy i nawiazywał do północnej pierzeji, którą trzeba by odbudować też w historycznym stylu. Ewentualnie trochę ładniejszą niż była, z podcieniami stosownymi na południowej elewacji. Tak mi się to marzy, ale Zenitu sobie w tym nie wyobrażam. Szpryngnąć dziada, a szczytowe ściany kamienic, które są za nim, zasłonić budynkami węższymi od Zenita z ładną elewacją zachodnią. W ten sposób powojenne wydłużenie rynku w kierunku południowym uzyska trapezowate poszerzenie i będzie OK.Oczywiście dalszą sprawą jest charakter użytkowy budynków i placu, przemieszczenie z rynku torowisk itd ale juz na bazie takiej idei zabudowy. Wniosk z tego przydługiego wywodu: Szkoda pieniędzy na modernizację Zenita. Chyba że wyburzy się teatr i najbliższe kamienice ulic 3 maja,Staromiejskiej, Jana, Pocztowej, i Teatralnej i zastąpi się je wyrobami Zenitopodobnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: Sosmodernistyczny Zenit doczeka się liftingu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.08, 13:25 Czy taka propozycja jest legalna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katowiczanin Re: Sosmodernistyczny Zenit doczeka się liftingu IP: 217.153.211.* 08.07.08, 01:02 Nie pseudo a kamieniczka. Przeczytaj jeszcze raz mój poprzedni post, to bedziesz wiedział jaka jest alternatywa dla obecnego wyglądu ,,Rynku". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sq Re: Sosmodernistyczny Zenit doczeka się liftingu IP: *.kat.3s.pl 08.07.08, 01:09 Chyba jednak "przed Zenitem" nie prezentował się zbyt okazale, bo zupełnie nie kojarzę, co tam stało, a stare zdjęcia przeglądałem :P Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Sosmodernistyczny Zenit doczeka się liftingu 08.07.08, 02:06 Niy kapuja, co w tym bylo takiygo trudnego, nowego i genialnego ?! Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe sos zniknął, poprawili 08.07.08, 11:11 ciekawe jakim cudem skoro: ostatnia aktualizacja 2008-07-07 18:04 a dziś rano kusił tu jeszcze przepis na sos modernistyczny. Co za amatorszczyzna, ludzie staranniej blogi prowadzą niż Agora portal Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie jak to jest mozliwe że przebudowa 08.07.08, 09:27 jednego w głównych budynków w centrum miasta odbywa się na własną rękę społem?Bez zgody władz miasta ze strony architektonicznej?Nic dziwnego, że potem nasze miasta wyglądają jak wyglądają jak każdy sobie "poprawia"wg własnej koncepcji.Szkoda gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naga prawda Re: jak to jest mozliwe że przebudowa IP: *.centertel.pl 08.07.08, 09:52 Tylko,ze ta własna koncepcja jest lepsza, niż koncepcje władz miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalka Sosmodernistyczny Zenit doczeka się liftingu IP: *.chello.pl 08.07.08, 09:33 Tak bywa, kiedy pisarz-architekt się rozpisze, zapominając wyjaśnić, do kogo należą opisywane obiekty. W ten sposób można snuć wizje, mieszać z błotem właściciela, itp, itd. Podobnie od lat miłościwie nam panujacy prezydent ciągle cierpi na wizje, ale planów zagospodarowania brak. Stąd cała dyskusja robi się bezprzedmiotowa. Namiętnie stukającym w klawiaturki w temacie: plac (lub) rynek powiem tyle, że od niedawna Katowice mają porządnego konserwatora zabytków (szkoda, ze autor tego "dzieła" się nie pofatygował), więc, jeżeli władze dadzą mu spokojnie popracować, są niejakie szanse na wyhamowanie totalnych idiotyzmów w tym mieście (kołderki styropianu, czy plastikowe stolarki na modernie itp). Ale wszystkim znawcom polecam najnowsze, bardzo wyjątkowe budowle - osiągnięcia obecnych zarządców, jak półdekiel, a także nowiutki sąd na Francuskiej, który już straszy - ktoś chce takich więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rebaryton Re: Sosmodernistyczny Zenit doczeka się liftingu IP: *.gprs.plus.pl 08.07.08, 09:53 Kupą jest twój stwórca...bo to jego, twojego ojca czasy, gdy pękła mu prezerwatywa, z tobą w środku.No i jesteś pomiotem ...kupy...co intelektualnie udowodnił twój post. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D Zenit jest ok! IP: 212.106.147.* 09.07.08, 13:08 ZENIT JEST COOL !!! PASUJE DO KATOWIC ! OBECNIE POWSTAJACE NOWE OBIEKTY HANDLOWE NIE URASTAJA NAWET CIUT DO NIEGO !!! NIE TEN POZIOM PANIE I PANOWIE! JESZCZE 10-15 LAT I WSZYSCY BEDA INACZEJ SPIEWAC O TYCH BUDYNKACH... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalka Re: Zenit jest ok! IP: *.chello.pl 09.07.08, 16:39 Oczywiście, że po ponad 30 latach bez remontów, solidnego odnawiania, wszystkie te budynki są, jakie są i wyglądają, jak wyglądają. Zenit, Dom Prasy, dworzec PKP, to wszystko efekt dziesięcioleci zaniedbań, braków materiałowych i technologicznych. Może Pan Redaktor trochę poszpera i wyjaśni tak cudowne zjawisko, sprawiające, że w tych bardziej cywilizowanych miastach Europy taki stan jest nie do pomyślenia? Tam po prostu o prawie niewiele się mówi, za to ono jest i działa. We Francji każda wspólnota mieszkaniowa ma określony termin co 10, czy 20 lat remontu elewacji, schodów, itp. Na angielskiej wsi niemożliwe jest postawienie wśród istniejących budynków czegoś zupełnie odmiennego kształtem, kolorem, a nawet użytymi materiałami wykończeniowymi. Ale tam demokracja nie jest równoznaczna z bezhołowiem, a nadzorują to wszystko właśnie gminy, :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ReHajot Re: Zenit wiecznie ...żywy! IP: *.gprs.plus.pl 09.07.08, 17:22 Jak wino i skrzypce ...im starsze, tym lepsze. Warunek:nie wolno remontować, konserwować, odnawiać...tylko pluć, szcz.. i hakownice malować!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sqro Re: Zenit jest ok! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.08, 19:18 to nie tylko efekt zaniedbań ale i wpisanego w chorą ideologie corbusierowską całkowitego antyhumanizmu. Wbrew popiskiwaniom rozegzaltowanych snobów i architektów świat pozbywa sie tych perełek stylu "betonistycznego": Palast der Republik, Dresdener Neumarkt, Robin Hood Gardens też już przesądzone. Tylko u nas paru nawiedzeńcom ciągle sie wydaje że miasto jest dla ich egzaltacji estetycznych, a nie by tworzyć przestrzeń przyjazną i _AKCEPTOWANĄ_ przez mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalka Re:re sqro IP: *.chello.pl 10.07.08, 10:14 Może i świat się pozbywa, ale u nas "betonistyczne" perełki chyba ktoś bardzo lubi! Jak oceniasz najnowsze dzieło na Francuskiej, czyli sąd? Dla mnie to koszmarny bunkier z tragiczną bryłą, elewacją, no i jeszcze przeszkleniem na klatki schodowe - nie wiadomo, czy się śmiać, czy płakać, betonowa żenua do kwadratu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sqro Re:re sqro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.08, 13:59 well - najwieksza kichą sa tam boczne sciany zwlaszcza ceglopodobna okładzina i jakos te rzedy okienek tak mi srednio leza. Natomiast klasycyzujacy front z kolumnada jak najbardziej mi sie podoba - tylko ta betonowa kostka w wejsciu. Tak serio to kamienne okładziny płyty najlepiej z ciepłego lekko żółtawego wapienia jak na budynku NBP rozwiązły by te kwestie - to tak żeby nie było że sie czepiam niekonstruktywnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Archit fan Tylko nie spierd.....cie IP: *.chello.pl 10.07.08, 06:07 Ten budynek może ekstra wyglądać!! Lecz podejść trzeba z finezją i smakiem(żadnych zmian bryły itp.) jeśli tego zabraknie to będzie ohydny jak skarbek!! Umyć, nowoczesne materiały na fasadę, nowe neony zamontować i będzie jak w 1962 - najnowocześniejszy budynek w Polsce!!! Zenit i Dom Prasy są do przywrócenia do życia!! Skarbek jedynie do zburzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sqro Re: Tylko nie spierd.....cie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.08, 11:16 Ciekawe co piszesz bo dla znakomitej wiekszosci odbiorców Skarbek nawet przed remontem jakoś sie bronił a Zenit czy dom prasy już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Skarbek_zenit IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.08, 13:44 Jesli go zliftingują tak jak skarbka - "to jo dziękuja" - lepiej jeśli zostanie taki jaki jest. Przynajmniej widać, że kiedyś to był kawał porządnej architektury.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shr "Albuminowe listewki" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.08, 01:29 "Zachwycały też kolumny pokryte gładkimi albuminowymi listewkami" Panie Tomaszu, listewki były zdecydowanie z metalu, zwanego aluminium, a nie z białka, zwanego albuminą. Dobrze je pamiętam. Na pewno były metalowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roro68 Re: "Albuminowe listewki" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 21:53 ;-) Szkoda, że tym razem nic nie było o przepruciach fasady Zenitu. Przeprucia bardzo mi się podobają w lekturze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: Sosmodernistyczny Zenit doczeka się liftingu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.08, 18:13 zgadzam się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pantaczka Socmodernistyczny Zenit doczeka się liftingu IP: *.chello.pl 20.08.08, 22:54 Śmiesznie brzmią te plany liftingu Zenita. Przecież ten pomnik brzydoty nadaje sie tylko do jednego - WYBURZENIA!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sqro Re: Sosmodernistyczny Zenit doczeka się liftingu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.08, 23:52 Po pożałowania godnych wiadmościach dot dworca tak w temacie reanimacji 'architektonicznych trupów'. Byłem wczoraj w centrum i obejrzałem se remont zenita. Cóż wniosek mam jeden - uperfumawane g... dalej g... pozostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Socmodernistyczny Zenit doczeka się liftingu IP: *.siec2000.pl 30.10.08, 00:25 Nie chodzi tylko o sam brzydki budynek Zenitu, bo wg mnie Skarbek jest dużo brzydszy. Chodzi o całą niezbędną dla Katowic strefę ruchu pieszego. Taka strefa, odpowiedniej wielkości i obejmująca Rynek uatrakcyjnia i przywraca do życia KAŻDE miasto.Obecnie marzeniem Katowiczan jest ucieczka do miast, które mają taka strefę i ładny rynek(Kraków, Rybnik,Bielsko, Gliwice czy Mikołów). Udowadniałem to na forum Katowice w temacie dot prez. Uszoka. W Katowicach coś się juz dłubie, ale strefa piesza jest porozpieprzana na oddzielnych małych uliczkach: Stawowej,Wawelskiej,Staromiejskiej,Dyrekcyjnej,a także jest w budowie na Mariackiej, Stanisława i Teatralnej. Tą strefę powinien uzupełnić przede wszystkim Rynek bez tramwajów za to z odbudowaną pn pierzeją wzdłuż Teatralnej oraz uliczki Mielęckiego, Św Jana i Pocztowa a także odcinki 3-maja i Młyńska do Stawowej i Warszawska od Szkolnej do Rynku. Jest to napewno mniejsza powierzchnia niz strefa piesza w Krakowie, a powinno służyć też przyległym miastom, które wogóle nie maja rynków (Chorzów,Siemianowice,Świętochłowice). Tylko taka strefa w historycznej kolebce miasta, wolna od smrodu i huku aut może rozwijać humanistyczną kulturę i rozrywkę w różnych przejawach i uwrażliwiać na historię i piękno. W środku takiej strefy Zenit to wizualny, funkcjonalny i historyczny zgrzyt. Cios nożem w serce. Przed Skarbkiem mozna wybudować budynek, który by sie komponował z odbudowaną pn pierzeją rynku, a za tym budynkiem puścić tramwaj z ul Skośnej na 3-maja. Godzę sie też z każdym innym komunistycznym gniotem bo wiem ,że jest bieda. Na Zenita szkoda każdej złotówki oprócz zakupu dynamitu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: Socmodernistyczny Zenit doczeka się liftingu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.08, 12:46 Święta racja.Rozległa strefa piesza jest niezbędna, a Zenit w jej srodku to zakała. To zresztą pierwszy obiekt, który wyrósł z pogardy dla histori naszego miasta i tradycji jego architektury. Za nim poszły następne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Socmodernistyczny Zenit doczeka się liftingu IP: *.siec2000.pl 04.11.08, 23:44 To może bojkot Zenita przez Katowiczan byłby sposobem na pozbycie się tej poczwary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: Socmodernistyczny Zenit doczeka się liftingu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.08, 14:28 Czy taka propozycja jest legalna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Socmodernistyczny Zenit doczeka się liftingu IP: *.siec2000.pl 07.11.08, 16:35 Przecież nie proponuję jakiejś Kristallnacht. Jestem za legalnym wyburzeniem tej "zemsty Juranda" bo uwazam ,że szpeci moje miasto, dlatego byłoby nawet niestosowne jakbym robił tam zakupy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Socmodernistyczny Zenit doczeka się liftingu IP: 81.219.228.* 12.01.10, 09:28 Obecnie w Wesołym miasteczku jak i w Zenicie jest teraz Salon Krzywych Luster. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Sosmodernistyczny Zenit doczeka się liftingu IP: 83.238.5.* 28.06.10, 09:44 Na zdjęciu z 1962 roku widać budowę Domu Prasy. Odpowiedz Link Zgłoś