Gość: Yanek IP: 77.223.195.* 19.03.09, 22:18 talibowie katoliccy sa nietykalni w panstwie ktore poprzez konkordat stalo sie prowincja vatican-city Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Re: Będzie kara za modlącego się Murzynka? IP: *.adsl.inetia.pl 19.03.09, 22:47 gość niedzielny , mały gość niedzielny........faszystowskie szmaty - nawet zimą pod nogi w aucie się nie nadają - tak jak gazeta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo a jakby napisali że to modlący się czarnuch? IP: *.chello.pl 19.03.09, 23:57 to może było by ok ? Odpowiedz Link Zgłoś
zuzur 10% Młodych Socjaldemokratów powinno być czarnych. 20.03.09, 10:45 Trochę konsekwencji panowie z MS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziel Re: Będzie kara za modlącego się Murzynka? IP: *.gl.digi.pl 20.03.09, 07:15 Nasz kraj dochodzi do totalnej paranoi. Idąc za logiką Młodych Socjaldemokratów trzeba by zamknąć wszystkich rodziców, mówiących wierszyk o Murzynku Bambo. Ten obrazek nawiązuje do czegoś innego, i ważne jest wychwycenie w nim niuansów, Murzynek się modli, bo nie akceptuje siebie(notabene jak Michael Jackson), a podpis pokazuje że prawdziwie ciemni są ludzie, którzy się nie modlą, a nie są czarni. Ciemność objawia się więc w wewnętrznym zagubieniu, a nie w kolorze skóry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maura4 Re: Będzie kara za modlącego się Murzynka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.09, 07:40 Świetnie to tłumaczysz ,ale nieprawdziwie. Wierszyk o murzynku nie do końca pamiętam ,ale on raczej mówi o tym ,że murzynek Bambo jest taki jak my - uczy sie ,figluje ,nie chce pic mleka. Gdyby autorom chodziło o ciemnotę umysłową ,to nie przyszłoby im do głowy umieszczać na obrazku ciemnoskórego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ankh Re: Będzie kara za modlącego się Murzynka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.09, 08:06 A niby dlaczego człowiek bez modlitwy ma być ciemny? Ten rysunek jest nie tylko rasistowski, on namawia też do postrzegania niewierzących jako gorszych. A może każdego kto wyglada inaczej lub ma inne (nie jedynie słuszne poglądy)poglądy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maura4 Re: Będzie kara za modlącego się Murzynka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.09, 08:31 Ty chyba nie wiesz co katolicy na forach wypisują . Nie tylko ciemny ,ale i pusty ,bez zycia duchowego. Dla nich nie istnieje lteratura ,poezja ,sztuka ,filozofia .Duchowośc po katolicku to modły do istoty nadprzyrodzonej i rozważania o bogu jednym ,ale w trzech osobach. Uf ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziel Re: Będzie kara za modlącego się Murzynka? IP: *.gl.digi.pl 20.03.09, 09:27 Maura4 Twoim jedynym celem jest obrażanie katolików, nie warto bo to ich i mnie tak naprawdę nie obchodzi. Skoro, ktoś żyje poza sferą duchową znaczy, że nie interesuje go ona, i nie powinien się obrażać za to, że nie modli się do Boga. Jeżeli uważasz, że katolicy nie czytają książek nie tworzą sztuki, to zapraszam do Muzeum Watykańskiego - szczena opada na kolana. Tak samo Kaplica Sykstyńka, można powiedzieć, że Cud Świata porównywalny z bursztynową komnatą. Duchowość katolicka to Miłość do Boga i Bliźniego, jeżeli Ci nie odpowiada choćby drugie, zawsze możesz być na wszystkich wściekły masz do tego pełne prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 Kaplica... 20.03.09, 09:52 Istniejąca kaplica sekstyńska jest piękniejsza od bursztynowej komnaty... Dzieła sztuki tworzyli i finansowali zarówno źli, jak i dobrzy ludzie. To o niczym nie świadczy... Naprawdą nie jest obrazą katolików inny sposób wiary w Boga - a nawet ateizm. A osoby o innych poglądach nie muszą być wściekłe, ateizmem nie muszą obrażać Boga, być pozbawieni życia duchowego. Przepiękne dzieła sztuki na innych kontynentach spotykałem - nikogo nie staram się obrażać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maura4 Re: Będzie kara za modlącego się Murzynka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.09, 10:20 Nie mam zamiaru i nie lubię nikogo obrażać. To o czym napisałam ,czytałam niejednokrotne .Nikt rozumny nie napisze ,że skoro ktoś nie wierzy w boga ,to jest nędzny duchowo .Własnie dlatego ,że wie iż zycie duchowe ,to nie tyko wiara w boga a cała paleta możliwości .Teatr ,sztuka ,poezja ,filozofia to strawa dla ducha .Wiara w boga to tylko jedna z potraw. To co ja mam myślec o takich ludziach ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziel Re: Będzie kara za modlącego się Murzynka? IP: *.gl.digi.pl 20.03.09, 10:38 maura4 Chyba nie wiesz o czym piszesz, i chyba nie czytasz tego 2 razy. Napisałeś właśnie, że życie duchowe to teatr, sztuka, poezja jednocześnie sugerując, że katolicy i tego nie mają i tego nie chcą. A przecież to nieprawda ! Wiara w Boga polega na jednoczesnym otwarciu na świat. Chodzimy do teatru (baa nawet do oper chodzimy), tworzymy sztukę (patrz Michał Anioł, Leonardo), piszemy nawet wiersze ! Patrz ks. Jerzy Szymik czy ks. Twardowski. A filozofia ? Mój drogi pół ówczesnego świata zbudowane jest na filozofii św. Tomasza z Akwinu i św. Augustyna, to że Wolter być może jest nam obcy, to jednak nie znaczy, że nie mamy swoich filozofów i się filozofią nie zajmujemy ! Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Będzie kara za modlącego się Murzynka? 20.03.09, 10:42 Ziel, jeśli chodzi o filozofię Augustyna i Tomasza z Akwinu, to obaj w prostej lini korzystali z Arystotelesa i Platona. Nawet specjalnie się z tym nie kryli. I nikt nie zarzuca Ci, ze Katolicy nie są "ukulturalnieni". Jedyny zarzut, który ja potrafię wyczytać z postów Maury tyczy się, tego, ze uważacie się za lepszych. A przecież nie tędy droga. O ile znam Ewangelię (a znam) to Jezus głównie uczył pokory. Nie wiedzieć czemu, ta nauka nie przeniosła się na KRK w swej okazałości. Zważ, że nie tweirdzę tu, że pojedyńczy wierzący nie mają w sobie pokory - ale jako organizacja KRK nią nie grzeszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziel Re: Będzie kara za modlącego się Murzynka? IP: *.gl.digi.pl 20.03.09, 10:55 Oczywiście, że uczymy się pokory, choćby wobec przełożonych, czy wiary. Zwróć jednak uwagę, że Jezus powiedział do nas "Bądźcie pokorni", ale nie "Bądźcie idiotami". Ja jako katolik mam misje, mam ewangelizować, więc spokojnie mogę Ci tłumaczyć dlaczego uważam tak a nie inaczej. Dobrze, że zauważyłaś, że obaj korzystali z starożytnych wzorców, bo to jeszcze bardziej świadczy o tym, że jesteśmy pluralistyczni. Boli Cię to, że uważamy się za szczęśliwych bo uważamy, że mamy jednego Pana i Zbawiciela ? Bo tak samo przecież może uważać się ateista za lepszego "bo nie musi stosować się do żadnych nakazów". To, że każdy jest szczęśliwy w tym a nie w innym to jego sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Będzie kara za modlącego się Murzynka? 20.03.09, 11:06 I znów wykazujesz się stereotypowym myśleniem o niewierzących. To zupełnie nie jest tak, że "nie musimy stosować się do zadnych nakazów". Po prostu bierzemy odpowiedzialność za własne czyny i myślenie, nie podpieramy się żadnym "kodeksem", liczy się człowiek jako taki, jego prawa i potrzeby (No, przynajmniej dla mnie). Zainteresuj się filozofią buddyjską. Potrzeba zwracania uwagi na innego człowieka jest tam najmocniej akcentowana. I dla mnie to właśnie jest droga życiowa. P. S. Na marginesie, wywodzę się z ortodoksyjnej, chrześcijańskiej rodziny. Odejście od religii było moim własnym, całkowicie świadomym wyborem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziel Re: Będzie kara za modlącego się Murzynka? IP: *.gl.digi.pl 20.03.09, 11:11 My też bierzemy odpowiedzialność za swoje czyny, dodając jeszcze słowo przed Bogiem. Chodziło mi choćby o płytkie przykłady, ja nie powinienem uprawiać seksu przed ślubem, niektórzy ateiści mogą się cieszyć, z tego, że mogą to robić, a katolicy nie. Oczywiście możesz żyć tożsama z moją moralnością i być wspaniałym człowiekiem. To świetnie! Proszę jednak byś nie generalizowała znowu, że wszyscy katolicy chlubią się swoją wiarą. A nawet jeśli mamy prawo się cieszyć, że w coś wierzymy i nie możesz nam naszego szczęścia odebrać. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Będzie kara za modlącego się Murzynka? 20.03.09, 11:20 Jeśli podejście takie byłoby reprezentowane przez KRK, jako całą organizację, nie miałabym nic przeciwko. Ale problemem jest narzucanie tego myślenia reszcie społeczeństwa. Jeżeli opieramy się na banalnych przykładach, to ja powiem coś takiego. Właściwym miernikiem odpowiedniego miejsca dla religii w życiu publicznym może być choćby sprawa legalności aborcji. Dla osoby wierzącej taki czyn będzie zawsze niedopuszczalny, bez względu na to, jak liberalne byłoby prawo. Dla osoby niewierzącej, lub też po prostu nie stosującej się do nakazów wiary, brak możliwości legalnego dokonania aborcji nie jest problemem i wykorzystuje do tego podziemie aborcyjne lub wyjeżdża za granicę. Właściwą miarą byłoby wprowadzenie świeckiego podejścia w tym zakresie, a nie stosowanie podejścia KRK. Natomiast calą mocą przedstawianie swego punktu widzenia wśród własnych wiernych jest jak najbardziej na miejscu. To samo dotyczy in vitro, eutanazji, religii w szkołach publicznych i bardzo wielu kwestii w polskim zyciu publicznym. Niestety "sprawa Murzynka" smutnie w ten obraz się wpisuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zardoz Re: Będzie kara za modlącego się Murzynka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.09, 11:32 Wybacz, ale czytając Twoje posty (jako odpowiedź na Ziela) mam wrażenie, że z ateizmu uczyniłaś swoją wiarę. I stąd, dlaczego właśnie laicki pogląd mam przyjąć ja lub inny katolik? Nie jest on moim światopoglądem, a jedynie Ty i inni myślący podobnie uważają, że jest najlepszy. W czym się więc różnisz od tak krytykowanych katolików? Czy nie lepiej byłoby pozostawić wszystkim wolność do wyrażania swoich poglądów bez inwektyw typu "ciemnogród", "katole", "czarni", a zastosować najzwyczajniej zasady demokracji? Większość wygrywa, a mniejszość ma prawo do swojego zdania i krytyki, ale musi się podporządkować. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Będzie kara za modlącego się Murzynka? 20.03.09, 11:51 Ok, ale dlaczego ja, mieszkając w państwie, które jednak jest świeckie mam pozwalać, żeby poglądy religijne miały wpływ np na stanowienie prawa, lub indoktrynację dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zardoz Re: Będzie kara za modlącego się Murzynka? IP: *.lodz.mm.pl 20.03.09, 12:23 Choćby dlatego, że różnie rozumiemy pojęcie świeckości i jego zakres. Stąd też interpretacja tej świeckości zależy od tego, kto rządzi. I nic na to nie poradzisz. A z drugiej strony nie może być w państwie prawa dyktatu mniejszości (moja aluzja do ateizmu). Jeśli w demokratycznych wyborach ateizm zyska przewagę będzie być może tak jak we Francji (narzucony ateizm już przerabialiśmy i jego pozostałości - także mentalne- do dzisiaj straszą). A jak dotąd mamy świeckość połączoną z religią. I mnie to wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ateista Re: Będzie kara za modlącego się Murzynka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.09, 19:31 Bredzisz jak każdy katolik przyparty do muru. To nie jest pluralizm tylko zafałszowanie. Ateista Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maura4 Re: Będzie kara za modlącego się Murzynka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.09, 11:03 Wiesz mnie nawet nie przeszkadza ,że ktos uważa sie za lepszego ,bo choc do emerytury ..ho ,ho ..,albo i dłużej ,to moje dotychczasowe zycie naznaczone jest sporą konkurencją i juz wiem ,że lepszy jest nie ten ,który sie za takowego uważa ,a ten co zwycięża. Mnie przeszkadza ciasnota umysłowa. Jakoś nie umiem pojąć, że człowiek ,który przez 12 lat uczył sie literatury ,historii ,bywał w teatrze itd. raptem duchowość sprowadza wyłącznie do wiary w boga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maura4 Re: Będzie kara za modlącego się Murzynka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.09, 10:51 To cieszy mnie ,że katolicy rozwijają się duchowo nie tylko poprzez religię. Myślę więc ,że przestanę juz spotykac wpisy katolików - nie wierzysz w boga ,jesteś pusta. Ja nie wiem ,czego katolicy chcą ,ja piszę o tym ,z jakimi ich opiniami często spotykam sie na forach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziel Re: Będzie kara za modlącego się Murzynka? IP: *.gl.digi.pl 20.03.09, 10:56 No właśnie generalizacja jest zła, bo ja tak samo mogę napisać "Na forach spotykam się z trollami", więc w Polsce mieszkają same Trolle, mieszkające pod mostami. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Będzie kara za modlącego się Murzynka? 20.03.09, 10:32 Ziel! Maura w niczym Cię nie obraziła. Skonstatowała fakt, że Katolicy potrafią pluć jadem gorzej niż niewierzący (obejrzyj sobie fora i poczytaj np wypociny niejakiego junkra). A to, ze ktoś nie wierzy w Boga (zwłaszcza w Boga uznawanego przez Katolików), wcale nie oznacza życia poza sferą duchową. Swoją drogą życiowe doświadczenie pokazuje mi, że więcej sfery duchowości, wiary i prawdziwej, realnej miłości bliźniego jest w tych, którzy w Boga nie wierzą. (I znów konkretny przykład - prof. Religa. Gdyby nie kochał ludzi, nigdy nie zdobyłby się na tak ogromne poświęcenie. A przecież niewierzący był konsekwentnie do końca, pogrzeb też miał świecki). Co do skarbów Watykanu - przecież są to skarby całkowicie materialne, nie mające nic wspólnego z duchowością. A jeden z największych mistyków malarstwa, Rafael Santi, żył tak, ze powinien zostać ekskomunikowany :) Dystansu dziewczę nabierz. Potrzebujesz wiary, to wierz, ale nigdy nie oceniaj innych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziel Re: Będzie kara za modlącego się Murzynka? IP: *.gl.digi.pl 20.03.09, 10:49 Znam racjonalistów, którzy potrafią pluć jadem gorzej od katolików, czy to świadczy o tym, że wszyscy racjonaliści, plują gorzej od katolików ? Weź pod uwagę, że bycie ochrzczonym i figurowanie w księgach parafialnych = katolik, bo wiara nie jest usługą, a ksiądz nie jest kasjerem i księgowym od pogrzebów, ślubów i chrztów. Ja tylko odpowiadam, na słowa Maura, który zarzucił, że katolicy w swej sferze duchowej ograniczają się tylko do wiary, jesteśmy pluralistyczni. Choć w tym miejscu wypadałoby rozdzielić sferę duchową od rozrywki. Gulcia, żyjesz w rzeczywistości gdzie dominuje jeden kościół, i dlatego wydaje Ci się, że ateiści są "lepsi". Przejedź się do Holandii, Czech, pewnie tam doszłabyś do innych wnisoków, przez to, że dominacja pewnej drogi, powoduje że później wszystkim się doczepia łatki. Co do skarbów, Watykanu była to odpowiedź na to, że katolicy nie tworzą sztuki. Tworzymy i nawet ona jest piękna. Tak na marginesie nie jestem dziewczyną i secundo, moje odpowiedzi wynikają z tez tu już postawionych, nie oceniam ateistów, mówię tylko że wy powinniście także w nas dostrzegać ludzi, a nie katów. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Będzie kara za modlącego się Murzynka? 20.03.09, 11:02 Przepraszam, że wzięłam Cię za kobietę.Po drugie, plucie jadem z którejkolwiek strony uważam za absolutnie obrzydliwe (no cóż, moze jestem w mniejszości, ale trzeba umieć zachować KLASĘ). A teraz do kontrargumentów. Wcale nie uważam, ze ateiści są "Lepsi". Faktem jest, ze żyję w rzeczywistości, gdzie dominuje jeden Kościół, ale nie podoba mi się to i wcale nie musi mi się podobać. Z tego prostego powodu, że zachwiana w naszym kraju została równowaga pomiędzy świeckim, a religijnym. Jeśli chodzi o Europę, to znam ją dobrze i niestety stwierdzam, że poziom życia i postawa wobec drugiego, zwłaszcza "innego", jest dużo lepsza w krajach zeświecczonych. Co do sztuki, jak wspomniałam, nie mam nic przeciwko, zwracam tylko uwagę, że nie zawsze była ona tworzona przez ludzi zasługujących na miano "świętych", pomimo, że jest sztuką religijną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziel Re: Będzie kara za modlącego się Murzynka? IP: *.gl.digi.pl 20.03.09, 11:14 Apostołowie nie byli też wcale święci. Baa nawet się wyparli swojego nauczyciela nie stali pod krzyżem. Św. Piotr nawet 3 razy. Ja zwracam jednak uwagę, że byli też katolicy którzy tworzyli wspaniałe dzieła sztuki. Ja natomiast w swoich podróżach zauważyłem coś innego. Zauważyć to subiektywne wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zojek2 uslugi spyrytualne sp. b. o. IP: 195.246.180.* 20.03.09, 11:58 bo wiara nie jest usługą, a ksiądz nie jest kasjerem i księgowym od pogrzebów, ślubów i chrztów. Zielu, w ktorym kraju zyjesz??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagoda Re: Będzie kara za modlącego się Murzynka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.09, 18:53 Wypowiadasz się jak nie - katolik. Wnioskuję po Twojej wypowiedzi. To przynajmniej na litość boską-Boga, w którego nie wierzysz, NIE OBRAŻAJ CUDZEJ WIARY. A jeśli jesteś katolikiem, to na pewno takim - jak to widnieje w Twoim komentarzu. Ty chyba nawet za bardzo nie wiesz co to jest życie duchowe, ponieważ mylisz je z kulturą (literatura, poezja, sztuka, filozofia). Duchowość to nie dziedzina sztuki. Ale jeśli jesteś osobą obytą ze sztuką, to pewnie wiesz, że Sztuka wiele swoich dzieł zawdzięcza właśnie wierzącym o rozwiniętej duchowości religijnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polifania Sam jesteś paranoik - katolicki! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.09, 08:59 Gdyby chodziło o ciemnotę duchowa wyłącznie - to mogli umieścic obrazem białego dziecka! Czarne i podpis o ciemnocie jest obraźliwe, rasistowskie, niesmaczne i głęboko upokarzające! chciałbyś, żeby Afrykańska gazetka dla dzieci pokazując białego chłopczyka podpisała "Białe mięso jest smaczne, jedzcie drób"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziel Re: Sam jesteś paranoik - katolicki! IP: *.gl.digi.pl 20.03.09, 09:23 Wszyscy moi przedmówcy nie zauważyli jednego, to dziecko nie akceptuje SIEBIE. I w tym jest problem, że nie potrafi pokochać samego siebie (co jest poważnym uchybieniem jeżeli wziąć pod uwagę Przykazanie Miłości). Trzeba na to patrzeć z tej strony "Dziecko nie jest ciemne(a takie stwierdzenie istnieje w potocznym języki), bo ciemni są Ci, którzy nie potrafią docenić wartości modlitwy". Co do obrażania przez to ludzi niewierzących, równie dobrze można powiedzieć, że obrażają ich kościoły dzwony zakonnice, słońce, księżyc, gwiazdy itd. Stwierdzenie o ciemnocie skierowane jest do katolików, którzy twierdzą, że modlić się nie trzeba. Jeżeli przeszkadza to ateistom, to niech nie kupują gościa niedzielnego, w końcu mamy wolność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maura4 Re: Sam jesteś paranoik - katolicki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.09, 10:35 Wszystko cudne co piszesz ,tylko dlaczego na tym obrazku jest czarne a nie białe dziecko ? Co do samoakceptacji ,to dzieci nie mają z tym problemu ,jezeli sa akceptowane przez dorosłych. To raczej problem nastolatków. Ateistów nie obrażaja ani kościoły ,ani dzwony a jedynie nierozgarnięci wierni ,którzy twierdzą ,że życie ateisty jest nic nie warte ,bo nie wierzy w boga i tym podobne bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziel Re: Sam jesteś paranoik - katolicki! IP: *.gl.digi.pl 20.03.09, 10:41 Czy ty na oczy widziałeś dziecko ? Można je zranić w expresowym tempie. Ojciec alkoholik, nawet słowa matki "Zjedz zupę bo Cię nie będę kochała", mogą doprowadzić do zranienia dziecka. I to właśnie dzieci mają problemy z samoakceptacją tak samo jak nastolatki. To czarne dziecko chciałoby być białe bo czuje się inne odmienne, a musi zrozumieć, że nie liczy się kolor skóry tylko duchowa ciemnota, zaciemnienie serca. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Sam jesteś paranoik - katolicki! 20.03.09, 10:46 Jeśli byłoby wychowane pośród białych. NAtomiast jeśli białe dziecko, byłoby otoczone przez czarne dzieci, wtedy ono czułoby się inne. Prościutki przełożenie faktu, że człłowiek jest istotą społeczną. Zresztą wiesz co mnie zabolało w Twoim poście? To, że zupełnie nieświadomie podkreśliłaś wyższą rangę "białego człowieka". Wiesz kochanie, jeśli nawet nie jest to rasizm, to przynajmniej ksenofobia. Pewnie nawet nie zdajesz sobie z niej sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziel Re: Sam jesteś paranoik - katolicki! IP: *.gl.digi.pl 20.03.09, 11:00 Weź pod uwagę, że to jest gazeta polska, więc u nas taki kontekst był zrozumiały gdyby była to gazeta w Namibii wyglądałoby to inaczej. Wcale też nigdzie nie podkreślam wyższości białego człowieka. Metodyści wywodzący się w prostej mierze od niewolników z pól bawełny, potrafią się modlić 100 razy bardziej otwarcie i przyjaźnie niż większość Polaków. Jednocześnie cieszę się, że ta sama gazeta, opisuje problemy misji, listy misjonarzy i relacje samych dzieci z czarnego lądu, dzięki temu buduje do nich przyjaźń. My tak naprawdę jesteśmy przez media bombardowani obrazem rapera z wielkim Hummerem, a przecież codzienne w Etiopi giną dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maura4 Re: Sam jesteś paranoik - katolicki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.09, 11:15 Ciekawe jest to co piszesz ,tylko dlaczego to akurat czarne dziecko ma problem z kolorem swojej skóry ? Białe z tym problemu nie ma ,prawda ? Ja napisałam wyraźnie ,że dzieco może miec problemy tylko wtedy ,kiedy nie jest dostatecznie kochane i akceptowne przez bliskich. Nastolatki zaś mają często ten problem ,niezaleznie od tego jak bardzo są kochane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Re: Sam jesteś paranoik - katolicki! IP: *.botany.gu.se 20.03.09, 11:57 Tylko wlasnie obrazek pokazujacy dziecko nie akceptujace siebe w takim katekscie/z takiego powodu, jest zywcem wyjete z rasistowskich podrecznikow przeznaczonych dla krajow kolonialnych. Dodatkowo w polsce utrwala idiotyczne stereotypy. Jako takie jest oburzajace i niedopuszczalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziel Re: HA HA HA narodek katolicki, holera IP: *.gl.digi.pl 20.03.09, 09:28 cholera pisze się przez ch Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fanfarudiruriplum Będzie kara za modlącego się Murzynka? IP: *.chello.pl 20.03.09, 00:03 To stara sprawa już wyszydzona, obśmiana, prawie już gdzieś zagubiona w natłoku informacji. Nagle pojawiają się młodzi socjaldemokraci, żadnych nazwisk. Powiedzcie mi kto to jest "młody socjaldemokrata"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biniou Re: Będzie kara za modlącego się Murzynka? IP: *.rev.numericable.fr 20.03.09, 04:50 Mlodzi socjaldemokraci: bachory dawnych prominentow z Zaglebia i Zatoki czerwonych swin na Brynowie (tzw. osiedle Ptasie). Lepiej zajeliby sie esbeckimi zyciorysami we wlasnych rodzinach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bob To katolicy są ciemni IP: *.chello.pl 20.03.09, 00:03 Nie tylko obrażają czarnoskórych, ale i niewierzących. "Człowiek bez modlitwy jest ciemny" - też coś! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kler rządzi Czarni czarnuchów nie lubią Obamy też IP: *.szpital.zabrze.pl 20.03.09, 07:02 Czarni czarnuchów nie lubią Obamy też Kościół promuje Witę a gani Obamę forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=120&w=89648342&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maura4 Re: To katolicy są ciemni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.09, 07:42 Oczywiście. Ciemny jest ten ,ktory sie nie uczy ,nie rozwija .Nastawiają źle dzieci do niewierzących. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziel Re: To katolicy są ciemni IP: *.gl.digi.pl 20.03.09, 09:30 Nastawiają dzieci, do rzeczywistości w której winny trwać, bo jeżeli jest się katolikiem winno się modlić. Jeżeli dzieci się modlą czytają Pismo Św. i katechizm, to akceptują także niewierzących. Tylko szkoda, że niewierzący często nie akceptują ich samych, "wciskając", im swoją laicyzacje. Odpowiedz Link Zgłoś
88i88 Będzie kara za modlącego się Murzynka? 20.03.09, 07:27 To kościół powinien jesze przeprosić za antysemityzm panów M.Kolbe , S.Wyszyński , H. Jankowski i inni .... Za morderstwa z zimną krwią popełnione rękami księzy katolickich - ksiadz Bułka na ten przykład... Za podżeganie do LUDOBÓJSTWA - Ameryka południowa, Bałkany ... Za błogosławieństwa dawane ludziom w czarnych mundurach z klamrą "gott mit uns " Za ewangelizację "ogniem i mieczem" Za wybite zęby naszych prapradziadów , czczących w leśnym zaciszu Ładę , Mir i Światowida, a nie chcących padać na kolana przed pazernymi hienami z krzyżem w dłoni... Za tysiące zgwałconych dzieci ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Finwal Re: Będzie kara za modlącego się Murzynka? IP: *.chello.pl 20.03.09, 07:37 Masz jeszcze coś czy to już wszystko? (moje propozycje: globalne ocieplenie, kryzys, brudne wagony i punktualność w PKP, złą pogodę, spleśniały ser, głupie wypowiedzi na forum, zabójstwo Juliusza Cezara,...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziel Re: Będzie kara za modlącego się Murzynka? IP: *.gl.digi.pl 20.03.09, 09:37 M. Kolbe ? Przypominam, że oddał swoje życie, za więźnia, który miał gromadkę dzieci. Potrafiłbyś ? S. Wyszyński ? Czy przypadkiem nie był przetrzymywany w więzieniu. H. Jankowski ? Czy przypadkiem w jego farze nie przebywali Solidarnościowcy ? Wtedy był wspaniały teraz już brzydki ? Oczywiście ludzie są dynamiczni zmieniają się ale nie zapominaj, że Ci powyżej zrobili dość dużo o 88i88 w telewizji nic nie słyszałem. W ogóle nie akceptujesz postaci św. Franciszka ? Prosty przykład Adama Chmielowskiego dobrze zapowiadającego się malarza też Ci nic nie mówi pl.wikipedia.org/wiki/Adam_Chmielowski ? Tysiące misjonarzy, wspomagają kraje Afryki ? Ile ty pomogłeś braciom z czarnego lądu ? Wysyłasz im chleb, czy obchodzą Cię jedynie wydobywane przez nich diamenty, ropa węgiel ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Masa Re: Będzie kara za modlącego się Murzynka? IP: *.chello.pl 20.03.09, 22:47 Kolbe? Przypominam że przed oddaniem życia w obozie pisał w magazynach otwarcie nawołujących do antysemityzmu(on sam też to robił). Wtedy był brzydki teraz już wspaniały? Wyszyński? Przetrzymywany w więzieniu...? I co z tego? Mam uważać za bohatera każdego kto siedzi albo siedział? Jankowski? No, że tego bronisz to już jest co najmniej niestosowne. Ksiądz, który głosi kazania, w których sieje nienawiść, molestował dzieci, wyłudza ogromne ilości pieniędzy od wiernych, miasta a nawet skarbu państwa(próbował). O to ostatnie nie mam pretensji, każdy ma do tego prawo skoro trafia na idiotów, którzy go sponsorują. Ale skoro jako ksiądz nie powinien dawać takiego przykładu. Franciszek był ok, Chmielowski też. W każdej większej grupie ludzi znajdą się i osoby dobre i złe. Nie należy tylko uznawać wszystkiego za dobre bo nasze. Podajesz te przykłady. Ok, na pewno są to szlachetne czyny. Tylko zastanów się ile było tych, o których KRK nie mówi głośno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ahorcado Będzie kara za modlącego się Murzynka? IP: 87.205.18.* 20.03.09, 07:45 Mam nadzieję, że kara będzie wystarczająco wysoka, żeby trochę potrząsnąć wydawnictwem, które coraz częściej bierze przykład z mediów toruńskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katolik Będzie kara za modlącego się Murzynka? IP: *.ghnet.pl 20.03.09, 07:48 Ciekawe czy jakbym przywalil murzynowi w mordę, a potem powiedzial w prokuraturze, że to zwykła wpadka byla, bo było ciemno to tez by nie wszczynali śledztwa. Odpowiedz Link Zgłoś
olo-international A potem wszyscy się dziwią skąd w Polsce rasizm 20.03.09, 07:54 czy antysemityzm. Zaczyna się od tuwimowskiego wierszyka o Murzynku Bambo, o mocno zdeaktualizowanym przesłaniu ("Mama powiada: "Napij się mleka" / A on na drzewo mamie ucieka."), a kończy na rasiźmie na stadionach i na ulicach polskich miast. Kiedy zaczniemy uczyć młode pokolenie ducha tolerancji wobec tych co są inni niż my? Murzynów, Żydów, innych Odpowiedz Link Zgłoś
grzes1966 Re: A potem wszyscy się dziwią skąd w Polsce rasi 20.03.09, 08:49 Ty jesteś idiotą od małego czy od kolan? Kretyn Tuwima będzie cenzurował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Technika grafiki jak w Jeżycjadzie Musierowiczowej IP: *.chello.pl 20.03.09, 08:09 :) Odpowiedz Link Zgłoś
olo-international Obraza Prezydenta RP jest przestępstwem a obraza.. 20.03.09, 08:10 ..osób o innym kolorze skóry nie. Skandal. Czas szybko zmienić prawo, zanim Unia nas obsztorcuje za takie podwójne standardy. Odpowiedz Link Zgłoś
obywatelx5 działaność Adolfa tez była niefortunna 20.03.09, 08:46 i zaliczył kilka wpadek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Będzie kara za modlącego się Murzynka? IP: *.adsl.inetia.pl 20.03.09, 09:13 Następny Papież będzie czarnoskóry.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Będzie kara za modlącego się Murzynka? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.03.09, 09:32 Pokopało wszechpoprawnych antyrasitów. Pytam, czy gdyby na obrasku był biały ale "ciemny" jak "lampa bez światła" to byłoby to rasistowskie. Znaj umiar mociumpanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maura4 Re: Będzie kara za modlącego się Murzynka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.09, 10:43 No własnie z białym dzieckiem ,inaczej odbierałoby sie tę ciemnotę. Tam jeszcze było napsiane coś takiego -szkoda,że modlitwa nie rozjaśnia skóry .Dla mnie to jest jednoznaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
bolek1965 Będzie kara za modlącego się Murzynka? 20.03.09, 09:32 A mnie obraza stara kobieta po klimakterium senyszym tym ze jeszcze zyje i co mam zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Masa Re: Będzie kara za modlącego się Murzynka? IP: *.chello.pl 20.03.09, 22:52 Możesz ulżyć swoim i naszym cierpieniom skracając swoje życie, bo swoim istnieniem obrażasz inteligencję ludzką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Będzie kara za modlącego się Murzynka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.09, 09:35 a to nie prawda? ze lampa bez oliwy jest ciemna? mój dziadek zawsze mi mówił że czarni pochodzą od diabła w prostej lini. Odpowiedz Link Zgłoś
bolek1965 Będzie kara za modlącego się Murzynka? 20.03.09, 09:39 To czosnki pochodza w prostej lini od diabla. Dlatego ja tak lubiani na calym swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Ludzi z modlitwą też są ciemni. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.09, 10:18 patrząc na co po niektórych klechów. którzy praw człowieka nie respektują Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: befanna Będzie kara za modlącego się Murzynka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.09, 10:32 mam nadzieje, że zostaną ukarani. ich wytłumaczenia są śmieszne! nie można "przez pomyłkę" poniżać innych ludzi i uczyć dzieci rasizmu! Odpowiedz Link Zgłoś
k3pulg pohamujcie 20.03.09, 10:40 Świat budowany bez Boga, Kościała i modlitwy doprowadził już ludzi do wielkich nieszczęść. Taki świat to HOLOCAUST, niewolnictwo, faszyzm i komunizm. Taki śwait to mordy, gwałty i grabieże. Pohamujcie w tych atakach na Kościół to będzie żyć w miłości i pokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: pohamujcie 20.03.09, 10:50 Twórca Holocaustu żył z Kościołem za pan brat. A jego żołnierze na paskach mieli napisane "Gott mit Uns". Hitler nigdy nie był ateistą. To co napisałeś to strasznie durny przykład :( Śiat bez "boga" nie musi być wcale gorszy niż świat "z bogiem". Bo dużo ważniejsza jest miłość i szacunek do człowieka. W imię "Boga" zbyt wielu ludzi już zginęło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eryk Re: pohamujcie IP: *.109.84-79.rev.gaoland.net 20.03.09, 10:58 Czy Adolf Hitler był katolikiem? www.trinitarians.info/ateizm/art_271_Czy-Adolf-Hitler-byl-katolikiem_.htm Odpowiedz Link Zgłoś
emka_61 Re: pohamujcie 20.03.09, 11:35 Gość portalu: eryk napisał(a): > Czy Adolf Hitler był katolikiem? I to "gorliwym" np. w Polsce co piątego księdza katolickiego gorliwie posłał do Nieba. A tak był ale wybrały go głównie landy protestanckie, w katolickiej Bawarii przegrał wybory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Portman Re: przestan brac na litosc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.09, 10:54 jasne calujmy katabasow w pierscien za to ze: - od panstwa wydzieraja najlepsze grunty i nieruchomosci, - za to ze sa bezkarnymi pedofilami, - ze licza tylko kase, - ze wlaza ludziom z buciorami do lozek i kobietom pod sukienki - wreszcie za to ze zamiast zyc w skromnosci propaguja bizancjum - fundusze alimentacyjne i skrywanie potomstwa obludnych klechow Odpowiedz Link Zgłoś
emka_61 Re: przestan brac na litosc 20.03.09, 11:40 Gość portalu: Portman napisał(a): > jasne calujmy katabasow w pierscien za to ze: > - od panstwa wydzieraja najlepsze grunty i nieruchomosci, > - za to ze sa bezkarnymi pedofilami, > - ze licza tylko kase, > - ze wlaza ludziom z buciorami do lozek i kobietom pod sukienki > - wreszcie za to ze zamiast zyc w skromnosci propaguja bizancjum > - fundusze alimentacyjne i skrywanie potomstwa obludnych klechow > Trzeba było zostać księdzem, też byś tak miał. A tak poważnie, to jestem pewien, że w momencie kiedy to pisałeś jakiś ksiądz modlił się za Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: pohamujcie 20.03.09, 15:31 pohamuj, niewolnictwo to "wynalazek" od starożytności. A tamte cywilizacje żyły jak najbarizej z Bogiem. A właściwie z Bogami. I wyobraź sobie że ateizm był wtedy kompletnie nieznany. Co do mordów i gwałtów to poczytaj sobie historię wypraw krzyzowych czy JAKIEJKOLWIEK wojny w okresie, kiedypaństo i Kościół nie były rozdzielne. Gwałty i mordy były na porządku dziennym a największe konflikty zawsze wybuchały na podłozu religijnym. Odpowiedz Link Zgłoś
k3pulg Re: pohamujcie 20.03.09, 15:43 Jedynym prawdziwym Bogiem jest Jezus Chrystus i On przemówił do nas-ludzi. Ludzie o którch piszesz tworzyli własnych bogów i ideologie, próbowali mówić do swych bogów i w ich imieniu, tworzyli obraz boga na swoje potrzeby. Wojny raczej są o pieniądze, surowce itp. Ci wszyscy źli ludzie, żyli bez Boga. Bóg jest miłością On nie zabija, lecz daje życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Re: pohamujcie IP: *.chello.pl 20.03.09, 23:00 Pewnie. Tylko, że ci którzy wspomnianego Jezusa reprezentują na planecie Ziemia czyli Kościół Rzymsko-Katolicki, dopuszczali się zbrodni wymienionych przez paskudka czy portmana. W przeszłości było bardzo wiele wojen na podłożu religijnym, w tym takich, w których prowodyrami byli katolicy. I nie można mówić, że KRK nie odpowiada za czyny księży(choć tak próbują robić). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skacz Będzie kara za modlącego się Murzynka? IP: 87.204.85.* 20.03.09, 11:13 ksieża i ksieżopodobni mają taką charakterystyczną przypadłość. szydzą z Boga i własnych zasad. skor Bóg stworzył człowieka i białego i czarnego i niebiesko-fioletowo-zielonego, to każdy kolor skóry jest równie dobry. ale dla pokręconych księżoli nie. czarnoskór ma się modlić,by się wybielić. Polska byłaby o wiele szczęśliwszym miejscem na ziemi gdyby Polacy olali swoich durnych "pasterzy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abadon Będzie kara za modlącego się Murzynka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.09, 11:14 w jakim ja kraju żyje?tu mieszkają katolicy?Brak słów... Odpowiedz Link Zgłoś
emka_61 Re: Będzie kara za modlącego się Murzynka? 20.03.09, 11:46 Gość portalu: abadon napisał(a): > w jakim ja kraju żyje?tu mieszkają katolicy?Brak słów... Mieszkają, tylko odpowiadanie na te falowe ataki sfrustrowanych i pogubionych pismaków sieciowych, mozolących tyle postów, pełnych nienawiści do każdego CZŁOWIEKA WIERZĄCEGO, przestało mieć sens. Lepiej się za tych wszystkich "oświeconych" myślicieli po prostu pomodlić. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Będzie kara za modlącego się Murzynka? 20.03.09, 11:54 A dlaczego sfrustrowanych i pogubionych? Bo ja tak naprawdę odetchnęłam z ulgą i poczułam sens w życiu po odejściu od religii. A poza tym frustrację, zagubienie i agresję wzajemną widać po obu stronach barykady. Może to nie jest kwestia religii tylko mentalności? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOSC Przykład polskiego rasizmu IP: 213.77.37.* 20.03.09, 12:35 wynikającego z zakorzenionej w nas ksenofobii. A kościół katolicki w niej przoduje - jego trzon to wiochowi prymitywni proboszcze bzykający gosposie albo macający chłopców na lekcjach religii, ogromny brzuch ledwo mogą schować pod sutanną, a drą się z ambony, że ludzie za mało na tacę dają - zostali proboszczami, bo do niczego innego się nadają, a ustwić się jakość trzeba, wiarę w Boga mają głeboko w tyle; i tacy ludzie kształtują umysły Polaków dzięki tradycji strachu przed kwestionowaniem tego co mówi ksiądz. Jak komuna runęła, to nagle się okazało, że połowa tych świętoszków regularnie odwiedzała SB, żeby chronić własne tyłki, a takich jak Popiełuszko można było na palcach jednej ręki policzyć. Otwarte sugerowanie, że czarny kolor skóry jest gorszy niż biały to typowe zachowanie kato-faszystów, którzy plenią się wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOSC Przykład polskiego rasizmu... IP: 213.77.37.* 20.03.09, 12:36 wynikającego z zakorzenionej w nas ksenofobii. A kościół katolicki w niej przoduje - jego trzon to wiochowi prymitywni proboszcze bzykający gosposie albo macający chłopców na lekcjach religii, ogromny brzuch ledwo mogą schować pod sutanną, a drą się z ambony, że ludzie za mało na tacę dają - zostali proboszczami, bo do niczego innego się nadają, a ustwić się jakość trzeba, wiarę w Boga mają głeboko w tyle; i tacy ludzie kształtują umysły Polaków dzięki tradycji strachu przed kwestionowaniem tego co mówi ksiądz. Jak komuna runęła, to nagle się okazało, że połowa tych świętoszków regularnie odwiedzała SB, żeby chronić własne tyłki, a takich jak Popiełuszko można było na palcach jednej ręki policzyć. Otwarte sugerowanie, że czarny kolor skóry jest gorszy niż biały to typowe zachowanie kato-faszystów, którzy plenią się wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obeRschlesien Będzie kara za modlącego się Murzynka? IP: *.wifi-networks.pl 20.03.09, 12:46 Dobrze, że nie zrobili małego Żyda i nie napisali: "Szkoda, że po modlitwie nie odrasta napletek" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katt UE IP: *.range86-139.btcentralplus.com 20.03.09, 12:49 murzyna sie rozpozna bez problemu a co z mieszkancem europy zachodniej ktory pare pokolen temu mieszal sie z czarnuchem wyglada jak bialy a ale to czarnuch,pozwolisz aby corka badz syn sie z nim mieszala moze przyszlosci kiedy aryjczycy beda juz na calkowitym wyginieciu bedzie sie przeprowadzac badania DNA w celu ratowania aryjczykow twoj syn badz corka moze znalesc sie po drugiej stronie z.....czarnuczami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambo Re: UE IP: *.mtvk.pl 20.03.09, 17:06 jesteś tak samo TĘPY ( odsyłam do Słownika Polskiego bo chyba nie kumasz tego słowa) jak autorzy tego obrazka. Z pozdrowieniem aryjskim, czyli kopa w dupe. Odpowiedz Link Zgłoś