Dodaj do ulubionych

Katowice - III Marsz Autonomii

19.07.09, 21:55
Zdjecia:

forum.gazeta.pl/forum/w,10650,98025872,98025872,III_Marsz_Autonomii_zdjecia.html
Obserwuj wątek
    • Gość: ;) Re: Katowice - III Marsz Autonomii IP: *.cable.smsnet.pl 19.07.09, 23:00
      [*]
      • arnold7 Re: Katowice - III Marsz Autonomii 21.07.09, 21:29
        Gość portalu: ;) napisał(a):

> [*]

A czamu niy ]*[

?
    • Gość: Olo Re: Katowice - III Marsz Autonomii IP: *.dip.t-dialin.net 19.07.09, 23:47
      na ile szacuja uczestnikow organizatorzy?? bo w antypropaganda
      prowdy nie powie ,Arni
      • Gość: Arnold bis Re: Katowice - III Marsz Autonomii IP: *.cable.smsnet.pl 20.07.09, 11:18
        "Der Oberscheissen Magazin" podał dziś że było ok 50 000 ludzi ale
        Poloki podadzą pewnie że nie cały tausen
    • Gość: vanitas Re: Katowice - III Marsz Autonomii IP: *.cable.smsnet.pl 20.07.09, 13:18
      A ja tam wolę takie manify, niż tych wyjców ze związków górniczych - roszczenia
      do partycypacji w korzystaniu wypracowanych przez siebie dochodów mieszczą się w
      moim światopoglądzie (stąd o górnikach, którzy nadwyżek akurat nie generują),
      bez względu na to czy region ma jakąkolwiek tożsamość czy tylko chce nie być na
      minusie. Dlatego kilka regionów mogłoby dobrowolnie z tego zrezygnować na rzecz
      centralnego finansowania - wtedy lubelskie będzie wspomagać podlaskie i
      odwrotnie, po polszewicku jak kto woli. Warszawa za to co ciągnie od 20 lat
      mogłaby mieć z pięć obwodnic:))

PS. Obok pisze kolega od tego samego providera.
    • Gość: ;] Ziemia dla ziemniaków! IP: *.cable.smsnet.pl 20.07.09, 15:18
      UE dla azjatów!
    • Gość: harc mistrz & HKP Re: Katowice - III Marsz Autonomii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.09, 16:13
      Co się z tym wątkiem dzieje???
      Znikają z niego wpisy.
      [:-(((((((]
      "Cuda" jakieś, czy co?!...
      • Gość: zuza Re: Katowice - III Marsz Autonomii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.09, 16:15
        opiekun FK obudził się z letargu...
        • Gość: harc mistrz & HKP Re: Katowice - III Marsz Autonomii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.09, 16:24
          Pochwaliłem ten III Marsz Autonomii, że taki ładny i kolorowy, że baloniki i
          proporczyki są o wiele lepsze niż... np. pochodnie.
          Dodałem jeszcze, że moja babiczka była z domu Ślęzak, bo ktoś napisał:
          "ziemniaki dla ziemniaków, a Śląsk dla Ślęzaków"... ;-)))))

No to, kurna, co?!... do swoich rodowych "korzeni" i do Z I E M I , tej ziemi
          (jak sól czarnej,) nie można już nawiązać???
          Pozdrowienia, Zuziu!
          • Gość: zuza Re: Katowice - III Marsz Autonomii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.09, 16:46
            No widzisz harc mistrzu jak to jest ....
            Głupie,obraźliwe teksty np. małoważnego są
            tolerowane a takie zwyczajne,bez złych intencji,bez agresji
            są usuwane ...
            .....
            • Gość: :) Re: Katowice - III Marsz Autonomii IP: 79.175.228.* 20.07.09, 19:12
              niestety to prawda

głupie hasło Ziemia dla Ziemniaków im przeszkadza na złość chyba z 6
              razy je wgrazmoliłem ;) bo kasowali

chora gazeta chore forum

• Gość: ! Re: Katowice - III Marsz Autonomii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.09, 17:05
      forum.gazeta.pl/forum/w,59,97994778,97994778,Ruch_Autonomii_slaska_.html
      • Gość: tubylec z betonu Marsz Aborygenow w Australii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.09, 17:19
        Slazacy stanowia 2% ludnosci calego Slaska.Aborygeni w Australii to
        populacja liczebnie zblizona do Slazakow:-)
        www.koreatimes.co.kr/upload/news/080212_p18_life.jpg
        www.indybay.org/uploads/2009/04/04/sign_the_un_declaration_20080126.jpg
        • Gość: antycenzura Re: Marsz Aborygenow w Australii IP: 64.34.251.* 20.07.09, 18:24
          sett wycina, bo sam sympatyzuje z ras i dlatego wycial harcmistrza coby nie
          kojarzono ruchu z brazowymi naziolami - tylko, ze wcale takiego skojarzenia nikt
          nie ma a polityka cenzorska zaangazowanego i stronniczego moderatora czyni go
          sedzia we wlasnej sprawie - jesli ten post wyleci, bedzie to dowodem na to ze
          mam racje i w razie czego go skopiuje i bede wklejal do skutku, pozdrawiam
          harcek. stop hipokryzji!
          • Gość: ! Re: Marsz Aborygenow w Australii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.09, 19:47
            Jes forum pora gupkow i Gazeta robiy im ryklama ,dziynki tymu gorole
            myslom co RAS jes popularny we Slonsku ,ale prowda jes tako ,co
            uoniy tukej majom niy wiyncyj jak 3% procynt poparcio. Pinc lot
            tymu bou welunek do Parlamyntu Ojropejskiygo i herr Dohtor Jorgus
            Gorzelik dostou ino 2 tauzyny sztimow ,a polski Slonzok tyz Jerzy
            ino Buzek miou wiela wiyncyj- 173000-jedyn czuouwjek dostou tela co
            couo ich nacja.Michnik i jigo Cajtung robiom Slonzokom nygatywno
            ryklama w couyj Polsce!!!
            Pyrsk!
            • adam81w Re: Marsz Aborygenow w Australii 26.07.09, 22:02
              także uczciwie odpowiedzieć sobie na pytanie czy Polska rzeczywiście nie ma się
              czego bać bo taki UOP w raporcie z 2000 roku ostrzegał, że RAŚ może stanowić
              "potencjalne zagrożenie dla interesów RP". Gdy się czyta fora pewnego klubu albo
              słucha kibiców tego klubu to już takim spokojnym być to nieostrożność. Proszę
              zobaczyć także jakie koszulki sprzedaje się w popularnym sklepiku progresja.
              silesiaprogress.com/popup_image.php?pID=92 Hm Silesian Rebel a obok flaga
              konfederacji? Co o sobie pisze sklepik progresja: "Witamy na stronach śląskiego
              sklepu internetowego SILESIA PROGRESS. Naszą działalnością chcemy przyczynić się
              do popularyzacji użytkowej symboliki śląskiej(odzieży i gadżetów codziennego
              użytku), a także przybliżać ciekawą literaturę dotyczącą naszego regionu." Warto
              też wspomnieć, że z boku na głównej stronie występuje link do "Przedmiotów
              związanych ze stowarzyszeniem RUCH AUTONOMII ŚLĄSKA". Hm czyżby sklepik miał coś
              wspólnego z RAŚ? Tak bardzo ich i ich ideologię promuje. A czemu w tym sklepiku
              nie promuje się przedmiotów czy książek związanych z Ruchem Obywatelskim Polski
              Śląsk? Czemu na tej stronie tak mało polskich elementów? Ta strona nie jest zbyt
              dobra w zachęcaniu do polskości. Co jeszcze sprzedaje wielce szacowny sklepik
              progresja? Ano książki jednej z ważniejszych osób w ŚRS czyli Dariusza
              Jerczyńskiego (jakie piękne polskie nazwisko) np. książkę pt. Śląski Ruch
              Narodowy. Hm czy Pan Kot kiedyś coś napisze? Czekamy. Jeżeli mielibyśmy przyjąć
              tezę, iż Ślązacy to naród to czy nie istnieje niebezpieczeństwo tutaj? Zwarta i
              skonsolidowana grupa mieszkańców Polski nie czuje się Polakami, wielu z nich
              uważa, że są u siebie a Polacy nie. Kurczę no jeszcze zaczną coś chcieć. Tzn.
              już chcą ale kto mi da gwarancję, że na tym się skończy. Nie chcecie 5
              milionowego państwa i ja to rozumiem bo najpierw kilka milionów Polaków
              musiałoby przestać czuć się Polakami. Trzeba by ich zdepolonizować. No, ok byli
              tacy Polacy, którzy przestawali czuć się Polakami (patrz Szeptycki). Ok,
              szczerze wierzę niektórym z RAŚ, że oni chcą tylko tego (choć z drugiej strony
              gdybym był na ich miejscu to tak bym właśnie działał - nie mogę dostać czegoś
              więcej to próbuję choć autonomii - no i przykład takiego Królestwa Polskiego w
              Imperium Rosyjskim to potwierdza. Polska to była autonomia w ramach Rosji).
              Jednak obawiam się, że mimo, załóżmy, szczerych chęci liderzy RAŚ mogą nie
              zapanować nad dołami, które to doły (w rozumieniu nie należące do RAŚ ale
              popierające RAŚ bo 'no przynajmniej to wywalczmy') mogą zrobić to co chcą. Nazwa
              Śląski Ruch Separatystyczny (inna nazwa stowarzyszenia pana Jerczyńskiego to
              Śląski Ruch Narodowy) mówi chyba sama za siebie. Popiera go wiele osób, które
              także dziwnym trafem chodzą na parady autonomii. Na parady autonomii ubierane są
              koszulki (dokładnie tak samo wyglądające jak te ze sklepiku progresja więc może
              nawet to są koszulki z tego sklepiku), a więc koszulki z takimi wielomówiącymi
              wyrażeniami jak "Silesian Rebel". Nikt chyba nie będzie zaprzeczał, że na Śląsku
              wielu ludzi próbuje podważać polskość tych terenów. "Po pierwsze Ślązak nie
              równa się automatycznie Polak" Faktycznie 120 lat temu mogło tak być. Wtedy
              Ślązak równał się Niemiec. Dziś Ślązak równa się Polak. Czasem nawet i dziś
              Ślązak równa się Niemiec ale jeśli mówimy Ślązak to mamy prawo myśleć Polak bo
              deklaracji Ślązak-Niemiec jest dziś na Śląsku tylko 150 tyś (na 8 milionów
              Polaków).
              • Gość: L Re: Marsz Aborygenow w Australii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.09, 12:42
                A tukej kibice tego klubu som Polokami:-)

www.youtube.com/watch?v=B3l6-QBJkwI
        • adam81w Re: Marsz Aborygenow w Australii 26.07.09, 22:09
          "Nikt też nie broni pokazywać ani manifestować polskości ludziom którzy się
          czują Polakami, więc nie wiem czemu służy apel." Jasne, że nikt nie broni choć
          do uszu polskich dzieci sączy się jad "nie musisz być Polakiem, nie musisz być
          Polakiem, ojczyzna jest nie ważna, ważny jest region, Warszawa nas wykorzystuje
          itd". Polską młodzież odciąga się od polskości. Zamiast np. pokazywać jak Polacy
          na Śląsku opierali się germanizacji, uczyć o Zgrzebnioku, Wyględzie, Hajdzie,
          Macoszku czy Bandtkie i to chwalić to zabiera się ich na paradę autonomii. Apel
          jest po to po co był, żeby rodacy wiedzieli, że się o nich pamięta i żeby nie
          bali się być Polakami (choć niektórzy często tam słyszą to znane hasełko g...
          won - dałem trzykropek bo dla mnie to jest obraźliwe słowo i nie używam go,
          podobnie jak innego słowa na h). "Czyżby sami Polacy na Śląsku zapominali że są
          Polakami i trzeba ich przywołać do porządku?" Nie zapominają. Natomiast warto
          zapobiegać szkodom jakie mogą poczynić Ślązakowcy i informować o prawach
          Polaków, tak by nie dali się odciągnąć od polskości. Trzeba tu wykonać pewną
          pracę by te dzieciaki dalej poczuwały, iż mają związki z Polską, z Polakami, z
          40 milionowych dumnym narodem. "Kolejny problem w postrzeganiu to "śląskośc to
          polskość"." Śląsk to część Polski, śląskość to część polskości. "On (w domyśle
          Śląsk) już się z Polską zrósł na powrót" - w tym rzecz że nie cały - odsyłam do
          map." Cały ten, który się znalazł w naszych granicach po World War II. A tego,
          który się nie znalazł w naszych granicach jest parę procent (choć tam też żyje
          dużo Polaków) w stosunku do całości. Choć z drugiej strony nazwa ziemi w Czech
          to kraj morawsko-śląski więc. "Akurat w sprawach tego regionu, uważam że nie
          masz pełnego prawa się wypowiadać, ponieważ nie jesteś jego mieszkańcem i nie na
          jego dobro pracujesz." Za to Kazmierz Kutz (kiedyś znany jako Kuc) mieszkający
          koło Warszawy takie prawo posiada (jeden z was wytłumaczył mi tą pozorną
          sprzeczność tak: "bo on nie goda głupot"). :) Kilka pierwszych lat swego życia
          spędziłem na Tysiącleciu. Potem mieszkałem w Zawierciu i na Śląsku bywałem dość
          często. Np. budowałem z ojcem dom w Bielsku. Z tego powodu Śląsk jest mi bliski.
          Mam pełne prawo się wypowiadać na temat Śląska także dlatego, że to część mojego
          kraju. Nie wypowiadam się na temat Niemiec czy Rosji. Nie mieszam się do spraw
          tych państw ale chcę mieć wpływ na sprawy mojego kraju (a Śląsk to część mojego
          kraju). "Twoje wywody na temat autonomii, to już jest tylko i wyłącznie Twój
          punkt widzenia a nie realna rzeczywistość. Każdy widzi świat tak jak potrafi. A
          jak nie potrafi widzieć więcej...Najwyraźniej do pewnych rzeczy musi jeszcze
          dorosnąć." blablablablablablabla "Gdyby było tak jak to opisujesz, to w krajach
          gdzie autonomie funkcjonują już dawno by państwowość upadła, a tak nie jest." No
          i jest tego blisko w takiej Hiszpanii. Ludzie tam są wkurzeni, że na za dużo
          pozwala się regionom i że Hiszpania się rozpada a w wielu jej regionach
          hiszpańskości szukać trzeba ze świecą. Zresztą nie obchodzą mnie przykłady
          innych krajów. To jest Polska i tu my się rządzimy tak jak uważamy to za
          stosowne. Autonomię uznajemy tu za niestosowność. "Narodowość i owszem ale
          państwowość akurat wymyślono w XIX wieku, więc w tym wypadku to Ty nie pisz
          bzdur." No to już widzę jakiś postęp bo jeszcze do niedawna czytałem z waszej
          strony opinie, z których wynikało jakoby Polacy pojawili się w XIX wieku
          (natomiast Ślązacy istnieli już hen hen w 9 wieku). Hm państwo wymyślono w XIX
          wieku? Tzn. wcześniej nie było państw? To co było? A starożytny Egipt to nie
          było państwo? Oczywiście, że państwo się zmieniało. Kiedyś było w takiej formie,
          później w takiej a później w takiej ale takie państwo polskie to było państwo
          polskie (i ma już ponad 1000 lat!!!). "Polska w ogólnym rozumieniu istnieje
          ponad 1000 lat, a w tym tysiącu przez ponad 700 istniała bez Śląska. Zapominanie
          o tym jest właśne szczytem bezczelności a kategoryzowanie, że wszystko co
          polskie jest dobre a co obce to złe, jest głupie i karkołomne." Ależ nikt o tym
          nie zapomina. Pozwól, że posłużę się przykładem. Ja mieszkaniec Warszawy wg
          pewnej logiki powinienem nie czuć się Polakiem ale Polako-Żydo-Rosjanino-Niemcem
          (nazwijmy takiego człowieka Warszakowcem). Czemu spytacie? Ano dlatego, że przed
          wojną w latach 30tych dwudziestego wieku w Warszawie mieszkało aż 30 procent
          Żydów. To jest dowodem ostatecznym na poparcie tezy, że mówić o sobie Polak nie
          powinienem. Czy już rozumiesz o co mi chodzi? Nikt nie neguje tego, że kiedyś w
          danym miejscu były Niemcy (a wcześniej Prusy, Czechy, Węgry (choć także
          Polska)). Ale co z tego? Chodzi tylko o to, że czemu Polak ma się czuć mniej
          Polakiem tylko z tego powodu, że kiedyś rządzili tu Niemcy? Pomijam już to ile
          ludności Śląska było etnicznie polskiej (tak, tak mieszkali na Śląsku przez całe
          te 700 lat, czasem nawet we Wrocławiu). Nie mówię też, że wszystko co polskie
          jest dobre a wszystko co obce jest złe. Gdybym tak robił byłbym szowinistą
          niezdolnym do współpracy z innymi ludźmi tylko dlatego, że nie są Polakami. Ja
          tak nie robię. Ja jestem patriotą. Po prostu stawiam sprawy mojego kraju ponad
          innymi sprawami i chcę by w Polsce było jak najwięcej polskiego pierwiastka
          (pierwiastki innych narodów w Polsce w rozsądnych procentach też są ok).
          "Polocentryzm na Górnym Śląsku będzie tak samo niemile widziany jak przymusowa
          germanizacja tych terenów od końca XIX wieku." Część Śląska (bo duża część
          rozumie) musi zrozumieć, że w Polsce nie może być innego patrzenia jak
          polonocentryzm. Polonocentryzm = patrzenie na świat poprzez pryzmat spraw Polski
          i Polaków. Co jest dziwnego w tym, że Polacy w Polsce (a Śląsk to przecież część
          Polski) chcą na świat patrzeć przez pryzmat spraw swojego kraju i swoich spraw.
          Co jest dziwnego w tym, że chcą swoje dzieci wychowywać w duchu polskiego
          patriotyzmu? Przez pryzmat spraw kogo i jakiego kraju mieliby patrzeć Polacy?
          Przez pryzmat Niemiec i spraw Niemców (sic!)? Śmiem też twierdzić, że Polacy
          przy Niemcach i ich Kulturkampf to aniołki tolerancji nawet wobec tych co ich
          nienawidzą, za to, że w swoim kraju chcą się czuć jak u siebie. Polak ma prawo
          chcieć, żeby na terenie na którym mieszka było jak najwięcej pierwiastka
          polskiego. Otrzymał to od rodziców i chce to przekazać dalej. "Używaniem
          wyrażenia "Ślązakowcy" pokazujesz raczej swój brak kultury..." Bzdura. To jest
          określenie przed wojenne służące określeniu między innymi osób próbujących z
          tożsamości regionalnej tworzyć tożsamość narodową. Wyrażenia tego będę używał,
          bo jest słuszne. "Co do Twojej wypowiedzi na temat tolerancji, to generalizujesz
          sprawę na podstawie pojedynczych opinii czy też zdarzeń." Nie obserwuje tego
          środowiska od wczoraj. Fakt, jest ono podzielone i są ludzie nie tak
          zacietrzewieni ale jedną rzecz mają wspólną (czy to RAŚ czy ŚRS czy ZLNŚ) - idą
          w tym samym kierunku. Czemu autonomia śląska jest antypolska? To wyjaśniam
          praktycznie każdym swoim wpisem. Hm co do tego czy mieszkańcy Śląska faktycznie
          są tacy biedni, bo ja nie przeczę wiele osób w Polsce ma problemy za co przeżyć
          ale proszę spojrzeć na samochód jednego z popierających autonomię. Te czarne
          autko ze śląską rejestracją. W dodatku te kłady. Hm ci ludzie chyba mają za co
          jeść skoro stać ich na takie zabawki. Aha apropos Loja Dżordża nie brałbym na
          poważnie słów polonofoba, który nie chciał dać Polsce Galicji bo uważał, że to
          Hiszpania ma do niej większe prawa.
          • arnold7 Re: Marsz Aborygenow w Australii 26.07.09, 22:24
            Masz tego belkotu wiecej?
        • Gość: Zieeew Re: Marsz Aborygenow w Australii IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.08.09, 00:23
          > Slazacy stanowia 2% ludnosci calego Slaska.
          Polskie bajki.
    • Gość: Zdzislaw Jerzy Momy hymn! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.09, 22:48
      To my Ślonski Narod lud wybrany,
      Latami przez Warszawa upokażany,
      Wyszydzany gnymbiony,na bok łodstawiony,
      Do ciebie godom krawaciorzu pie..ny,
      Zawsze ście z nos wongel jak citrona wyciskali,
      A w zamian zeście nom nic niy dowali,
      Do rusa transporty z wonglym i stalom jechały,
      A nom potym ino ku.. hołdy łostały,
      Kwaśny dysc ku.. na gowy nom leci,
      W sku..ałym marasie bawiom sie nasze dzieci,
      ..e bezrobocie,ludzie żyjom ze złomu,
      I z łokradanych z wongla na bocznicy wagonów,
      Tam coś kapnie tu coś sprzedo jakoś to leci,
      Do gymby niy majom co wrazić niyftore dzieci!

Refryn:
      ŁOBUDZ SIE ŚLONSKI NARODZIE,
      NIY MOGYMY DUŻY ŻYĆ W BIYDZIE I W GODZIE,
      NIY MOGYMY NIGDY ŻYĆ Z GOROLAMI W ZGODZIE,
      NIY MOGYMY NIGDY ŻYĆ Z GOROLAMI W ZGODZIE!

2)
      Ślonske vereiny ftore kejś na szczycie były,
      Teroz na same dno sie wyku..yły,
      We stolica ładowane som wszyskie piniondze,
      A nom jes sam ciynżko zwionzać koniec z końcym,
      Baba z dziećmi siedzi tu,chop wyjechoł do roboty,
      Wiynkszo kasa zerwie tam pucujonc ku.. klopy,
      I co ty na to powiys warszawski sku..synie ?!,
      Sprzontacka zarobio wiyncy niz tu ku.. inżinier,
      Jak wom boł poczebny wongel toście sie płascyli,
      A jak casy sie zmiyniyły toście nos łostawiyli,
      My za wos polske ku.. w powstaniach walczyli,
      Corno Ślonsko Ziymia krwiom zalano łostawiyli,
      Jednak racjo mioł opa ftory mi zawsze godoł
      "Pamiyntej całe życie synek niy ufej gorolom"!

Refryn:

3)
      Ślonski Narodzie godom teroz do Ciebie,
      Cza pedziec gorolom weg bo zawsze jus tak bydzie,
      Cza zrobić powstanie pewne momy zwyciyństwo,
      Cza łodłonczyć sie łod polski,utworzic Ślonske Ksiynstwo,
      Cza doprowadzić do hanysowskiego buntu,
      I gorolskie ku.. świnie naucyć szacunku,
      Cały coć z nos robiom kpiny gorolske sku..syny,
      Ale jak jym dojebjymy to jym zrzednom ku.. miny!

Refryn:

• arnold7 Re: Momy hymn! 22.07.09, 23:01
        Mocie:)
        • Gość: amold7 Re: Momy hymn! IP: *.majordomo.ru 23.07.09, 00:31
          arni, przeca gryfnie wyrychtowou jak rasowy opolski szlonzok* i tajojek cuzamyn:)

* the szlonzoks, tako oficjalno jes nazwa etnosu wedug kamuselli, cheba brynom
          bou ozarty:))
          • Gość: harc mistrz & HKP Re: Momy hymn! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.09, 10:43
            Hymn jest przepiękny!
            Jest w nim zawarte wszystko TO, "o co sie tukej rozuazi".
            ...
            - Niy bydzie gorol plouu Nom w naszo ślounzka gymba!!!
            NIY! NIY! Niyyyyyyyyyyy...!!!
            • arnold7 Re: Momy hymn! 25.07.09, 00:47
              Gość portalu: harc mistrz & HKP napisał(a):

> Hymn jest przepiękny!
              > Jest w nim zawarte wszystko TO, "o co sie tukej rozuazi".
              > ...
              > - Niy bydzie gorol plouu Nom w naszo ślounzka gymba!!!
              > NIY! NIY! Niyyyyyyyyyyy...!!!

I myslisz, ze tak spiewajac staniesz sie Slazakiem? Nie tedy droga, harcydupek.
              • Gość: harc mistrz & HKP Re: Momy hymn! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.09, 01:51
                arnold7 napisał:
                >
                > I myslisz, ze tak spiewajac staniesz sie Slazakiem? Nie tedy droga, harcydupek.
                >

Ja genetycznie, Arnoldzie, jestem i czuję się... Ślęzakiem lub Ślężanem (nie
                mylić ze znanym na Forum Katowice "Slezanem").
                Bo "moja babiczka pohaziła ze Slounzka" i od prawieków jej przodkowie nosili
                nazwisko Ślęzak.
                I ona "godała" (a nie mówiła) taką samą piękną gwarą, jak te babiny w śląskich
                kiecach, co nosiły mi kołocze, gdy jako kilkunastoletni chłopak budowałem (przez
                pola i potok) drogę w wakacje w Kosztowach k. Mysłowic.
                Do dzisiaj ONA jest i nosi nazwę ul. Wita Stwosza (dla ścisłości).

Lubię śląską gwarę i zawsze zachęcałem wszystkich "tutejszych" do jej normalnego
                używania wszędzie i do nie wstydzenia się jej.
                I tak jest do tej pory.
                Pyrsk, Arni!!!

• Gość: hhhggv Re: Momy hymn! IP: *.chello.pl 25.07.09, 10:58
                  "Lubię śląską gwarę " a ja nie jest to taki syf że szkoda słuchu
                  gorszej gwary na świcie nie ma . to jest mocno skaleczony polski
                  język . brzmi jakby ktoś miał niedorozwój umysłowy . wstyd i siara
                  to śląska gwara
                • arnold7 Re: Momy hymn! 26.07.09, 09:27
                  Polscy bandyci, ktorzy zakluli w 1945 bagnetami sasiada moich opow tylko za to,
                  ze mial na nazwisko Niemiec, tez mieli takie proste genetyczne teorie. I dlatego
                  zabili Polaka, powstanca slaskiego przybylego na Slask z dzisiejszego
                  Podkarpacia. Zatem na zdrowie, harcydupek.

• Gość: RAŚista Re: Momy hymn! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.09, 10:37
                    S Podkarpacia to jes nosz wóc i fatyr noszyj nacji- Zdzisuaff Jerzy
                    Gorzelik:-)))))))
                • Gość: Lalunia i Ryl Re: Momy hymn! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.07.09, 09:58
                  No to pozdrawiam pięknie , KRAJANA ..<hajota>.... .
                  Lalunia ze Starej Wesołej, co łopatą budował drogę.... od Starej Kopalni w
                  Wesołej do Czułowa , jako Sturmbannfuhrer w ZMS-ie.
                  • Gość: harc mistrz & HKP Re: Momy hymn! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.09, 12:14
                    Wiesz co, Laluniu ze Starej Wesołej, jakeh budowoł jo ta droga we Kosztowach, to
                    byłech za młody na ZMS-y; prziyjołech się do arbeitu syćko na 2 miechy
                    wakacyjne, jako "modszy cieśla" (tam na Lompy w Katowicach w baraku: PRG, czy
                    cosik takiygo tam beło).

Zapierd...łem przy tyj drodze "strategicznej" dla miejscowych bez ta łąka
                    podmokła i potok, co sie ino kurzyło... Rozścielołech dowożony piosek, tłukłech
                    i układołech na sztorc kamiynie, potym tłuczyń i kliniec nato i... szoł waletz,
                    co wyrówno - jak w tyj piosynce Młynarskiego Adelberta. Tak, k..., cyzamyn było!

Geld był dobry. Kupiłech se gitara i takie tam rzeczy, bo robiołech na AKORD. A
                    te stare pierony, co były na stałe w brygadzie, to ino durś piyły gorzoua, co
                    ino flaszki furgały nad żytym.
                    Babiny w kiecach, co czekały na ta droga (bo kilometry nakładały), to mie ino
                    żałowały:
                    - Taki mody synek arbajto a te pierońskie stare mamlasy ino pijom!
                    - i kołoce mi nosiły z tyj piekarni kole kościoła w Kosztowach.
                    "Robota była ostra" i... nie "za darmochę"! :-)))))))

Nawet nie wiedziołech, że jom nazwom kiesi: Wita Stwosza!?
                    Kopalnia budowała... (szyb "Basia").
                    ...
                    CZUWEJ, LALUNIA I TY, ŚLĄSKI NARODZIE!!!
                    • Gość: Lalunia i Ryl Re: Momy hymn! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.07.09, 13:39
                      Z kumplem, za rozładowanie przez nockę z soboty na niedzielę 48 tonowego
                      wagonu z piaskiem na bocznicy przy starej kopalni otrzymywaliśmy po 96 zł netto
                      na rękę, po potrąceniu podatku i tzw. bykowego.
                      Za wyniesienie <kominka 1000 szt. cegieł> z gorącego pieca w cegielni na
                      Laryszu było 25 zł ( noc = 3 -4 kominki), 50-6o stopni momentami. Płacił nam
                      tzw. lepszy cwaniak, co z właścicielem cegielni miał inną stawkę i ani jednej
                      cegły nie dźwignął.
                      Kasa szła na naukę: ekonometria, badanie szeregów dynamicznych sprzedaży np.
                      etylin 78 przez CPN ...itp.itd...na pokrycie kosztów pozyskiwania wiedzy po
                      ...marksowsku: przetwarzanie przyrody uszlachetnia, arbeit macht frei lub po
                      leninowsku: kasa puszczona w ruch wraca obrośnięta zyskiem .
                      No cóż, za to mam zdolność dokonywania predykcji zjawisk nie tylko
                      kwantyfikowalnych liczbowo i rangowo ale i stawiania kabały np. na podstawie
                      łupanie gorola w kościach lub du...szy.
                      Pyrsk <Stary Hajocie>....idę, bo wołają mnie na niedzielną roladę w modrej
                      kapuście.
                • Gość: Pytek Moomy mjano dlo Metropolije?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.09, 14:48

Uode SILINGOOV pohażyma a ńy uode żodnych "Ślynżanoov"!

Bez to planowano Metropolijo, bydźe śe mjanowaua skiż tego -
                  SILINGIJO.

• bandogxxx Re: Moomy mjano dlo Metropolije?! 22.03.25, 00:01
                    ....
            • pit-zeolit [...] 25.07.09, 12:40
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • Gość: harc mistrz ;-)))) Re: Momy hymn! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.09, 13:52
                pit-zeolit napisał:
                >
                > Witaj Harc-Mistrzu tu masz trochę mniej powazną niż slaski hymn, ale
                > tyz piknom pioseneczke spiewana oczywiscie w schloonckim "języku".
                > Autorem tekstu hymnu jak i cytowanej tu piosenki jest slynny slaski
                > bard i poeta dohtor Mjut.
                >

- Ha, ha, ha!!!
                Świetny tekst dra Mjota, Pit'cie-Zeolit'cie!!!
                Ta "pieśniczka", to jest śląski pastisz w typie CZARNEGO HUMORU, napisana DLA
                JAJ. Jest to przerysowanie i jakby subkultura podziemia.
                Jak się czyta "Cholonka" Janoscha, to się tam znajduje też tego rodzaju
                "odwartościowujące" odpowiedniki, chociaż może nie w TAK drastycznej, jak w tym
                przypadku formie.

Poeci lubią czasem szokować. Np. znalazłem taka stronę, gdzie "czysto po
                polsku" był napisany okolicznościowy wierszyk "ŻYCZENIA DLA WUJA". Taki (cytuję):

Cóż Ci życzyć Drogi Wuju?!
                Czy Ci śpiewać, czy Ci grać?
                Żyj nam 100 lat, stary ch...!
                Ku... Twoja mać!!!

No i co takiego?... P o e z j a .
                (HKP)
                ...
                CZUWAJ, PITCIE-ZEOLITCIE!!!
                TAKA TWOJA, JAK I MOJA ...NAĆ (ALBO ...MAĆ)!!!

PS:
                Kto z Orzysza...(!!!)
                ten już nie wysławia się,
                jak... siostra przeorysza.

• pit-zeolit Re: Momy hymn! 25.07.09, 14:13
                  ))))!!!! HA! HA!

Doskonałe drogi Harc-mistrzu.

"Kto z Orzysza...(!!!)
                  > ten już nie wysławia się,
                  > jak... siostra przeorysza."

Te zasr...ne dzisiaj sierściuchy nawet tego nie zrozumieją.
                  Pozdrawiam serdecznie i tszym się stary "tygrysie".

Pit
                  • Gość: ! tak sie bawi narod slonski:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.09, 14:37
                    www.youtube.com/watch?v=skrpmlxrEVo
                  • Gość: ;) Re: Momy hymn! IP: *.cable.smsnet.pl 26.07.09, 15:53
                    Do Orzysza brali w ludowym Wojsku Polskim najgorszych łobuzów - gratuluję :)
                    • Gość: ;) Re: Momy hymn! IP: *.cable.smsnet.pl 26.07.09, 15:54
                      Zapomniałem, dodać: orzysz ku*rwa:))
                    • Gość: harc mistrz & HKP Re: Momy hymn! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.09, 19:47
                      Gość portalu: ;) napisał(a):

> Do Orzysza brali w ludowym Wojsku Polskim najgorszych łobuzów - gratuluję :)

Hmm... niby tak, ale trafiali TAM DO ORZYSZA także chłopaki porządne, tyle że
                      zadziorne i z charakterem, które się komuś-czymś naraziły.

Ja obraziłem w pracy pewnego
                      gnoja-jąkałę i PZPRtowarzysza
                      i za to trafiłem do Orzysza.
                      Miał "chody" w WKR i wszędzie
                      zapaprał mi w aktach opinie,
                      nigdy nie zapomnę o tym...
                      tow. s-k-u-r-w-y-s-y-n-i-e!!!

Przeżyłem ten Orzysz wraz z innymi "podpadniętymi". To było piekło, do którego
                      trafiały nie tylko łobuzy ale i zwykli porządni ludzie.
                      Mógłbym wymienić wielu sportowców, mistrzów Polski, choćby np. taki Henryk
                      Apostel - piłkarz i późniejszy selekcjoner PZPN.
                      Garnizon Orzysz z karnymi kompaniami - to była hańba LWP i PRL!

Dziękuję za gratulacje.

PS: A moderator Settembrini znowu wpisy wycina.
                      Czy jest jakaś kara spora na takiego moderatora?

• jardel_scc Re: Katowice - III Marsz Autonomii 24.07.09, 12:34
      [*]
    • adam81w Re: Katowice - III Marsz Autonomii 26.07.09, 21:53
      Ach ta antypolska propaganda. Czemu mi chcecie niszczyć Polskę? W stosunku do
      poparcia dla polskości Śląska w regionie poparcie dla tej dziwacznej
      ślązakowskiej idei jest marginalne i śmieszne (za to stronnikom tej sprawy
      wydaje się jakby byli przygniatającą większością i w taki sposób się
      wypowiadają, co jest zaiste bezczelne). A co dopiero mówić w skali kraju? Bo
      chyba Polska też ma tu coś do gadania? Swoją drogą ciekawe co tam słychać u
      założonej przez Niemca w Niemczech Inicjatywie na rzecz autonomii Śląska? Do
      rodaków z regionu śląsko-dąbrowskiego mam apel: nie bójcie się pokazywać, mówić
      itd, że jesteście Polakami. Można być Polakiem niezależnie od tego gdzie się
      mieszka a my mieszkamy w regionie śląsko-dąbrowskim przecież u siebie. Nie
      dajcie sobie wmówić, że jesteście jakimiś gorszymi mieszkańcami województwa.
      Macie pełne prawo chcieć by ta ziemia miała jak najwięcej polskiego pierwiastka.
      Nie namawiam was wcale do jakiejś antyśląskości, bo przecież śląskość to
      polskość, śląskość to część polskości. Można kochać swój region (ja kocham swój)
      ale trzeba pamiętać, iż: "najważniejsza jest Polska", iż to jest nasz naród.
      Jeśli by była potrzeba to reszta kraju pomoże. Wiem rodacy, że mi piszecie w
      listach, żebym był spokojny ale chciałem to jeszcze raz wyraźnie napisać, bo
      może ktoś nie wie.
      • Gość: dochtór Re: Katowice - III Marsz Autonomii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.09, 18:09
        To nie żadni rodacy, to lekarz apeluje o spokój. Znowu nie wziąłeś
        pigułek.
    • arnold7 Re: Katowice - III Marsz Autonomii 28.07.09, 21:32
      Tupanie nozkami niektorym pozostalo. Ale przejdzmy do rzeczy - kilkadziesiat
      zdjec i wszystkie sie podobaja?

• Gość: Zefel Kitajce nos popirajom! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.09, 11:45
        Manifestacja przed polską ambasadą w pekinie
        Chińczycy popierają wolny Śląsk

Manifestacja Ruchu Autonomii Śląska w ub. środę przed siedzibą rządu
        zyskała
        szeroki odzew w Chinach.
        W Pekinie pod polską ambasadą odbył się wiec poparcia pod
        hasłem „Wolny Śląsk".
        Demonstranci domagali się zakończenia okupacji Śląska przez Polskę,
        protestowali
        przeciwko rabunkowemu eksploatowaniu bogactw tej krainy i żądali
        odebrania
        naszemu krajowi organizacji Euro 2012.
        Jako przykład dyskryminacji podawali fakt, że na Stadionie Śląskim
        nie będzie
        meczów Euro 2012.
        Domagano się ukarania winnych śmierci znanej działaczki śląskiej
        Barbary Blidy

www.wprost.pl/ar/129536/Ueorgan-Ludu/?I=1325

• Gość: Pytek Re: Kitajce nos popjyrajoom! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.09, 21:00

I co teroz, przebrzidłe gorole?
          • Gość: hgw! Re: Kitajce nos popjyrajoom! IP: *.lebarts.com 01.08.09, 21:15
            To RAS nie popera wolnego Tybetu???

Sam zezre a drugiemu nie da, no tak - rownie dobrze mozna sie powolywac na chec
            do przylaczenia jako ASRR do ZSRR, albo jak wolicie do Federacji Rosyjskiej,
            wszak tam tyle mikronarodow mo autonomijo. A jak sie rubel i grazdanka znudza to
            czolgami przywroca do pionu - cencie RASiki ze nie macie autonomii w Polsce,
            boby wam chinska i rosyjska autonomia bokiem wyszly. Nie zbudujecie drugiej
            Katalonii jak gornictwa nie uzdrowicie, doplacaja wszyscy a jak tylko Slazacy i
            Zaglebiacy beda musieli to ich chyba powiesza ;/

Slaski wegiel pol wieku byl dojony do ZSRR i na eksport, ale teraz caly narod
            robi na zwiazkowcow - z tym sie nie da budowac sillicon valley.
            • Gość: Hanys Re: Kitajce nos popjyrajoom! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.09, 21:25
              Za sprawą Andrzeja Rocznioka, przewodniczącego Związku Ludności
              Narodowości Śląskiej, o Ślązakach znowu jest głośno w całym kraju.

Żaden kraj, oprócz Rosji, nie uznał niepodległości Osetii
              Południowej i Abchazji. Członkowie ZLNŚ chcą aby zrobiła to Polska.

- Polska była jednym z pierwszych państw, które uznały niepodległość
              Kosowa, a więc powinna być także w czołówce państw uznających
              niepodległość Osetii Płd. i Abchazji - napisali w apelu do premiera
              Tuska.
              www.mmsilesia.pl/2728/2008/8/29/slazacy-za-niepodlegloscia-osetii-i-
              abchazji?districtChanged=true
              • arnold7 Re: Kitajce nos popjyrajoom! 02.08.09, 00:05
                Gość portalu: Hanys napisał(a):

> Za sprawą Andrzeja Rocznioka, przewodniczącego Związku Ludności
                > Narodowości Śląskiej, o Ślązakach znowu jest głośno w całym kraju.
                >
                > Żaden kraj, oprócz Rosji, nie uznał niepodległości Osetii
                > Południowej i Abchazji. Członkowie ZLNŚ chcą aby zrobiła to Polska.
                >
                > - Polska była jednym z pierwszych państw, które uznały niepodległość
                > Kosowa, a więc powinna być także w czołówce państw uznających
                > niepodległość Osetii Płd. i Abchazji - napisali w apelu do premiera
                > Tuska.
                > www.mmsilesia.pl/2728/2008/8/29/slazacy-za-niepodlegloscia-osetii-i-
                > abchazji?districtChanged=true

Za sprawa brata Kaczynskiego z Polski smieje sie caly swiat. Chcesz kilka linkow?
                • Gość: Pytek Re: Kitajce nos popjyrajoom! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.09, 13:34

Cy polsko gupata kjeregosik sam Szloonzouka szteruje?
                  Cy uoona Go tropi?
                  Ńych se je, bele ś ńji ńy broł mustra! :-)
            • Gość: Pytek Re: Kitajce nos popjyrajoom! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.09, 22:53

Ńy trza booło prawym Gospodorzoom tela gruboow kraś, kej terozki
              soom dlo polskigo wirszaftu ńy do udźwigńoonio?!

Kradźoone ńy paśe, pra?
            • arnold7 Re: Kitajce nos popjyrajoom! 01.08.09, 23:58
              Na razie to doplacamy do KRUSu.

Do nas nie doplacacie nic. Tu sie robi PKB, nie na polskich wioskach.

• Gość: vanitas Re: Kitajce nos popjyrajoom! IP: *.cable.smsnet.pl 02.08.09, 15:27
                "KRUS to osobny rozdział, Donek palił trawę, ale się nie zaciągał.."

Chyba się przekwalifikuję na małorolnego, i KRUS, i dopłaty będą.. Ech!
                • Gość: harc mistrz =----? "Za chinyludowe" bym się tego nie spodziewał... :D IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.09, 15:53
                  Re: Kitajce nos popjyrajoom!

TAM się zaczęłłło na Placu Niebiańskiego Spokoju - tukej na Placu... Wolności.
                  Tyn Marsz Autonomiii...
                  Niy rozumia, qrwa, nic z tego!?
                  (HKP -
                  Historia - Katowice - Pekin ???)
                  ...
                  CZUJ, CZUJ... CZU-EN-LAJ!!!
                  • Gość: vanitas Re: "Za chinyludowe" bym się tego nie spodziewał. IP: *.cable.smsnet.pl 02.08.09, 16:01
                    A pamiętasz Hu Jao Banga w latach 80-tych?:)

Oni wszyscy byli marionetkami Denga, łącznie z premierem odpowiedzialnym za
                    masakrę w 1989, którego z pokraczną pisownią pozdrowiłeś. Fe!
                    • Gość: vanitas Re: "Za chinyludowe" bym się tego nie spodziewał. IP: *.cable.smsnet.pl 02.08.09, 16:04
                      A nie, ten dziad zszedł wcześniej jak Mao, ale dziesiątki milionów pomarłych z
                      głodu na sumieniu i tak miał..
              • bartoszcze Re: Kitajce nos popjyrajoom! 03.08.09, 12:42
                arnold7 napisał:

> Na razie to doplacamy do KRUSu.
                >
                > Do nas nie doplacacie nic. Tu sie robi PKB, nie na polskich
                wioskach.

A co się robi na śląskich wioskach?
                • Gość: :-) walymy japcoki i robiyma bajtle:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.09, 13:22
                  • arnold7 Re: walymy japcoki i robiyma bajtle:-) 03.08.09, 22:39
                    No i czasem wyemigrujemy na Slask za lepsza praca:)

• Gość: szajn Re: walymy japcoki i robiyma bajtle:-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.09, 23:19

Terozki ńy bydźe juz z tym tak leko!

Kożdego weznymy se vprzodźi ... pod śvjatło. :-)
                • arnold7 Re: Kitajce nos popjyrajoom! 03.08.09, 22:43
                  bartoszcze napisał:

> arnold7 napisał:
                  >
                  > > Na razie to doplacamy do KRUSu.
                  > >
                  > > Do nas nie doplacacie nic. Tu sie robi PKB, nie na polskich
                  > wioskach.
                  >
                  > A co się robi na śląskich wioskach?
                  >

Zapewne jest blizej do miasta, niz z wiosek podlaskich czy mazowieckich.

• Gość: ja was wizu Re: Kitajce nos popjyrajoom! IP: *.ovz16.hc.ru 03.08.09, 22:48
                    ale krus maja ten sam, nie rob z siebie ignoranta wiekszego niz jestes,
                    odwracanie kota ogonem to marksistowsko-leninowska dialektyka. nawet sluszne
                    poglady o koniecznosci decentralizacji nie rozgrzeszaja z hipokryzji i demagogii
                    jaka serwujesz na lamach forum gazeta.pl
                    • arnold7 Re: Kitajce nos popjyrajoom! 03.08.09, 22:55
                      Odsetek ludnosci zyjacej z roli jest na Gornym Slaski o wiele nizszy, niz w
                      sasiedniej Polsce. Skoro prawie co 4 zlotowka wplywajaca do budzetu jest
                      wypracowywana przez zaledwie 10% podatnikow, to chyba nie ma o czym dyskutowac.
                      I to nie jest praca polegajaca na wystawianiu faktur za rozmowy telefoniczne
                      przeprowadzone w odleglym o 300 km od fakturzysty regionie.

• Gość: ja was wizu Re: Kitajce nos popjyrajoom! IP: *.ovz16.hc.ru 03.08.09, 23:14
                        statystycznie z psem na spacerze ja i pies mamy po trzy nogi, nie fulaj glupot,
                        ze slaski rolnik z doplatami i krusem ma gorzej niz inny. ich niewielka liczba z
                        niczego nie rozgrzesza, bo w tym przypadku nikt nie rozpatruje, czy jego pole
                        miesci sie w granicy gminy i wojewodztwa. zapominasz o nielubianej ziemii
                        czestochowskiej, ktora badz co badz stanowi jedna trzecia arealu rolniczego
                        wojewodztwa ktore ci oscia w gardle staje. krus to organizacja przestepcza
                        okradajaca skladkowiczow zusowskich, i czy tego chcesz czy nie odpowiedzialnosc
                        zbiorowa dziala tu w stopniu najwyzszym. a czy ten pieron orze w marklowicach
                        czy pod grojcem guzik mnie obchodzi. za dlugo zyje zeby mnie mamic tania
                        propaganda i liczbami. warszawskie cwaniaki maja apartamenty na zoliborzu i
                        wille w jozefowie i nie przeszkadza im to ciagnac unijna dotacje na ziemie ktora
                        kupili na mzurach czy pod garwolinem. tylko dziecko tego nie widzi. slascy
                        biznesmeni jak mniemam tez nie sa w tym procederze gorsi.
                        • arnold7 Re: Kitajce nos popjyrajoom! 03.08.09, 23:19
                          Gość portalu: ja was wizu napisał(a):

> statystycznie z psem na spacerze ja i pies mamy po trzy nogi, nie fulaj glupot,
                          > ze slaski rolnik z doplatami i krusem ma gorzej niz inny. ich niewielka liczba
                          > z
                          > niczego nie rozgrzesza, bo w tym przypadku nikt nie rozpatruje, czy jego pole
                          > miesci sie w granicy gminy i wojewodztwa. zapominasz o nielubianej ziemii
                          > czestochowskiej, ktora badz co badz stanowi jedna trzecia arealu rolniczego
                          > wojewodztwa ktore ci oscia w gardle staje. krus to organizacja przestepcza
                          > okradajaca skladkowiczow zusowskich, i czy tego chcesz czy nie odpowiedzialnosc
                          > zbiorowa dziala tu w stopniu najwyzszym. a czy ten pieron orze w marklowicach
                          > czy pod grojcem guzik mnie obchodzi. za dlugo zyje zeby mnie mamic tania
                          > propaganda i liczbami. warszawskie cwaniaki maja apartamenty na zoliborzu i
                          > wille w jozefowie i nie przeszkadza im to ciagnac unijna dotacje na ziemie ktor
                          > a
                          > kupili na mzurach czy pod garwolinem. tylko dziecko tego nie widzi. slascy
                          > biznesmeni jak mniemam tez nie sa w tym procederze gorsi.

Straciles watek. Moja teza byla taka, ze do Slaska sie NIE DOPLACA. Zlodziejski
                          KRUS to tylko jeden z wielu przykladow.

• Gość: vanitas Re: Kitajce nos popjyrajoom! IP: *.cable.smsnet.pl 03.08.09, 22:59
                      Bo śląski KRUS mniej wania niż mazowiecki:))
                      • arnold7 Re: Kitajce nos popjyrajoom! 03.08.09, 23:17

Gość portalu: vanitas napisał(a):

> Bo śląski KRUS mniej wania niż mazowiecki:))

Slabe. Ile KRUS doplaca do mazowieckich rolnikow, a ile do gormoslaskich? A moze
                        oprocz doplacania do gornoslaskich rolnikow gornoslaski nie-rolnik doplaca
                        jeszcze do mazowieckich? Jak myslisz?

A swoja droga - forumowy belkot nie przekona mnie do porzucenia idei
                        autonomii. Moze zorganizujcie Marsz Antyautonomistow? Wtedy pogadamy z rownych
                        pozycji:)

• Gość: vanitas Re: Kitajce nos popjyrajoom! IP: *.cable.smsnet.pl 03.08.09, 23:30
                          Ależ ja jestem za decentralizacją, tyle że w kwestii skarbowej toteż cudze
                          poglądy na autonomię nie stoją tak bardzo w sprzeczności z moimi. Zlikwidowanie
                          KRUS-u w obecnym województwie, gdzie PSL wpływy ma mizerne, byłoby łatwiejsze
                          niż uporanie się z nierentownymi kopalniami. Tylko kto zrobi jedno i drugie?;)
                          • arnold7 Re: Kitajce nos popjyrajoom! 03.08.09, 23:47
                            Akurat z nierentownymi kopalniami, a z ta nierentownoscia to jest wiecj mitu niz
                            prawdy, powinien sobie poradzic wlasciciel, czyli taki jeden minister z cala
                            pewnoscia bijacy kase ze stolka we Wsiawie. Gornictwo powinno byc w calosci
                            sprywatyzowane najpozniej za ostatniej koniunktury. Kto zablokowal prywatyzacje?
                            Zas ci zli mieszkancy Gornego Slaska?

Przy okazji nierentownosci - zwykle gogle z atestem kosztuja 20 zl, te, jakie
                            dostaje moj kumpel pracujacy na KWK Staszic, to markowe za 150. Dobre moze na
                            deptak w Miedzyzdrojach, bo slabo sie sprawuja 600 m pod ziemia i CZESTO trzeba
                            kupowac nowe. Tak jest ze wszystkim! Kto ustawia TAKIE przetargi i bierze za to
                            kase, czesto od dostawcy odleglego o 300 km od Katowic?

Podsumowujac - "kopalniany argument", rzekomy as w rekawie krytykow
                            autonomistow, niepotrafiacych zorganizowac Marszu Antyatonomistow - nie jest
                            argumentem. Jest tylko forumowym belkotem.

• Gość: vanitas Re: Kitajce nos popjyrajoom! IP: *.cable.smsnet.pl 04.08.09, 12:41
                              Każdy wie swoje, jakbym tam robił, miałbym może podobne odczucia. Obaj się
                              pośmiać możemy kiedy strajkują pod ministerstwem, mimo że te nie jest ich
                              pracodawcą - to ci moc przyzwyczajenia. Nie uważam tego za asa służącego do
                              torpedowania koncepcji autonomii. Jakby na miejscu działały ze trzy Orleny i ze
                              dwa KGHMy byłaby inna śpiewka Arnold:))
            • Gość: federalista Re: Kitajce nos popjyrajoom! IP: 67.159.44.* 02.08.09, 19:45
              racja lepiej nie miec autonomii w polsce niz miec w rosji ale tepe
              strzaly tego nie pojma bo sie ino na richtig fajne niemcy ogladaja zwlaszcza na
              ichni socjal raj ;)

do federalizmu sie dojrzewa latami. na chybcika to ino cwaniaki chca do koryta
              miec blisko coby do warszawki nie musiec jezdzic skoro na miejscu kasa wieksza
              zostanie do grabienia. gorzelniki jedne podejrzane sa. chce autonomii dla
              wszystkich wojewodztw ale wymrzec musza nacjonalisci i folksdojcze. sorry arni,
              ja mam dekade mniej jak ty(31):)
              • arnold7 Re: Kitajce nos popjyrajoom! 02.08.09, 23:17
                Pewnie, zawsze mozna porownywac systemy niecywilizowane do cywilizowanych. Na
                blizej do tych drugich.

• Gość: Zefel Re: Kitajce nos popjyrajoom! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.09, 00:26
                  U mje pod nocnym kamraty godajom co jak bydzie naszo autonomja to
                  japcoki bydom po 1 zl.
                  Pyrsk!
                  • Gość: harc mistrz ;-)))) Re: Kitajce nos popjyrajoom! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.09, 10:01
                    Widziałem kiedyś surrealistyczny
                    polityczny rysunek satyryczny,
                    który po niewielkiej adaptacji,
                    mógłby pasować do tut. sytuacji:

Z przelatujących nad Śląskiem tysięcy "superfortec" (taki nowy / nalot
                    "dywanowy"), z luków bombowych / zamiast bomb napalmowych...
                    w y s y p u j ą się i spadają na terytorium wolnej autonomii...
                    niezliczone ilości towarów "Made in *****": od zwykłych gadżetów i art.
                    pierwszej potrzeby, po telewizory, pralki, lodówki, części zamienne do aut,
                    nawet całe kartony papierosów, skrzynki z piwem, winem (jednym słowem: / z
                    alkoholem) itp. itd.

I to całe (nie powiem "badziewie", bo "darowanemu koniowi w zęby się nie
                    patrzy"), w nieprzebranej ilości aż po horyzont Śląska, opada na spadochronach i
                    małych spadochronikach, opada, opada, opada...
                    JAK MANNA Z NIEBA.
                    (hkp)
                    ...
                    CZUWAĆ I WYPATRYWAĆ!!!

PS:
                    Ostatnio kupiłech se na bazarze radyjko cyfrowe z wyświetlaczem namiarów stacji,
                    "Made in China"... prosto z Bendzina.(!)
                    ;-))))))

• Gość: vanitas Re: Kitajce nos popjyrajoom! IP: *.cable.smsnet.pl 03.08.09, 11:51
                  Arni, po pierwszym zdaniu dałem się nabrać, że uważasz Polskę za cywilizowany
                  kraj, po lekturze drugiego doszedłem do wniosku, że tylko porównałeś -8 i -2 na
                  osi liczbowej. A niech cię!
                  ;)

Żeby docenić tę część świata nie trzeba porównywać PKB z przychodem Zimbabwe i
                  Ugandy, bezpieczeństwa z Afganistanem i Irakiem. Są jeszcze klimat i klęski
                  żywiołowe, które dotykają tak biedny Bangladesz, jak i bogatą Japonię. Nie masz
                  tu jadowitych węży i much tse-tse, ciesz się takim Śląskiem jaki w tej chwili
                  masz, bo mógłby leżeć nad Zatoką Bengalską... Na dwieście krajów 150 jest za
                  Polską, nie piszę tego by do niej przekonywać, tylko by uświadomić sobie, że
                  można było przyjść na świat w tej ostatniej pięćdziesiątce, co matematycznie
                  jest bardziej prawdopodobne, bo przyrost mają większy.
                  • Gość: amold7 Bujaj wora goroliku IP: *.bu.edu 03.08.09, 22:15
                    Zoguymbie do kieleckigo!
                    Ino gibko
                    • arnold7 Re: Bujaj wora goroliku 03.08.09, 22:40
                      Gość portalu: amold7 napisał(a):

> Zoguymbie do kieleckigo!
                      > Ino gibko

O, goroliki pamietaja:)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka