Dodaj do ulubionych

Kto mieszka w Szwecji?

IP: *.ip-pluggen.com 06.01.04, 23:34
Mieszkam w poludniowej Szwecji, blisko Ystad. Szukam kogos, z kim moglabym
pogadac za pomoca majla.
Obserwuj wątek
    • schaqal Re: Kto mieszka w Szwecji? 07.01.04, 06:24
      szukasz pracy, meza czy mieszkania? Bo pieniadze to w Szwecji coraz latwiej.
      • starypierdola Re: Kto mieszka w Szwecji? 07.01.04, 06:28
        A do pogadania, czy raczej popisania, to masz tu tysiace (?) korespondentow!!
        Wiec zaczynaj .....
        SP
        • Gość: Christina Re: Kto mieszka w Szwecji? IP: *.ip-pluggen.com 07.01.04, 08:14
          Mieszkam w Szwecji od wielu lat. Mam wszystko oprocz meza, ale takowego nie
          szukam. Chcialabym nawiazac kontakt z ludzmi zamieszkalymi na stale w
          poludniowej Szwecji w celu wymiany pogladow i ew spotkania przy kawie.
          • Gość: VIP-1 Re: Kto mieszka w Szwecji? IP: *.mt.sfl.net 07.01.04, 13:05
            Gość portalu: Christina napisał(a):

> poludniowej Szwecji w celu wymiany pogladow i ew spotkania przy kawie.
            swedzi cie? to se wibratorek kup

p.s. ciekawe jak ty wygladasz
            ze se chlopa znalezc nie mozesz?
    • Gość: Nitka 79 Re: Kto mieszka w Szwecji? IP: *.radom.leased.ids.pl 07.01.04, 13:21
      Czesc,
      Niestety nie mieszkam w Szwecji,a w Polsce, ale chetnie nawiaze z Toba
      kontakt.Jestem ciekawa jak radacy radza sobie poza granicami naszego panstwa.
      Pozdrawiam i oczekuje odpowiedzi.
      Nitka.
      moj mail: sloneczko_79@gazeta.pl
      • Gość: VIP-1 Re: Kto mieszka w Szwecji? IP: *.mt.sfl.net 07.01.04, 13:30
        Gość portalu: Nitka 79 napisał(a):

> kontakt.Jestem ciekawa jak radacy radza sobie poza granicami naszego panstwa.
        jak to jak se radza? to zalezy gdzie mieszkaja
        akurat w Szwecji to nie zaciekawie maja
        w ogole w calym dupkolandzie przechlapane maja
        a z czasem jeszcze gorzej bedzie, hehehe
        • szfedka Re: Kto mieszka w Szwecji? 07.01.04, 13:40
          No dzisiaj nieciekawie maja. Sztorm sniezny caly dzien...niedlugo ciemno
          bedzie...
          ale wiosna i tutaj zawita...
          Reszta jest ciekawa...
      • Gość: Christina Re: Kto mieszka w Szwecji? IP: *.ip-pluggen.com 08.01.04, 00:42
        Dziekuje za sensowna odpowiedz. Napisze do Ciebie jutro, bo dzis moj syn
        okupuje komputer i weszlam tylko na chwile aby sprawdzic poczte.
        A sniegu juz niestety nie ma...
        Dobranoc.
        • Gość: Bartek Re: Kto mieszka w Szwecji? IP: *.client.comcast.net 08.01.04, 03:21
          A dlaczego do pogadania przez internet potrzebny jest ktos mieszkajacy
          niedaleko ciebie?
          Czyzby juz nawet opodatkowali wam wysylanie listow za granice ?
          Niedlugo bedziecie musieli placic podatek za kazde wyjscie do ubikacji bo juz
          niewiele rzeczy u was jest wolne od podatku
          • Gość: Christina Re: Kto mieszka w Szwecji? IP: *.ip-pluggen.com 08.01.04, 10:26
            Chce rozmawiac z kims, kto tu mieszka i lubi ten kraj, a nie z kims kto tego
            kraju nie zna i dlatego sie o nim zle wyraza.
          • Gość: Christina Re: Kto mieszka w Szwecji? IP: *.ip-pluggen.com 08.01.04, 11:54
            Dzieki podatkom wszystko w kraju dobrze funkcjonuje, a po oplaceniu podatku
            jeszcze "cos niecos" mi zostaje, wiec nie narzekam.
            • Gość: Bartek Re: Kto mieszka w Szwecji? IP: *.client.comcast.net 08.01.04, 15:10
              Jesli mowisz ze u was dzieki podatkom wszystko dobrze funkcjonuje to chyba tam
              naprawde nie mieszkasz, bo wszyscy najbogatsi szwedzi wyjezdzaja z tego raju
              gdzie sie tylko da.
              Musze cie zmartwic bo ja w Szwecji bylem wiele razy i mam tam duzo znajomych i
              wiem co oni na temat tego kraju mowia wiec nie wciskaj mi ciemnoty kolezanko
              • Gość: Christina Re: Kto mieszka w Szwecji? IP: *.ip-pluggen.com 08.01.04, 17:13
                Nie wiem kim sa twoi znajomi, ale widocznie niewiele o Szwecji wiedza! A
                Milionerzy ktorzy oszukuja panstwo wyjezdzaja, zgadza sie!
                Bez nich Szwecja sie obejdzie. Jakby bylo tak zle, to by tu nie zjezdzali sie
                wszyscy azylowcy: zastanowilessie, ze jakby chcieli tylko ratowac zycie, to
                przeciez mogli by uciekac di Polski???
                • Gość: VIP-1 Re: Kto mieszka w Szwecji? IP: *.mt.sfl.net 08.01.04, 17:29
                  a czy szanowna pani wie, ze gdyby
                  tak szczodrze wszystkim nierobom
                  nie rozdawali, to szanownej pani
                  po oplaceniu podatkow wiecej by
                  w kieszeni zostalo?
                  nie mowiac juz o tym ze w nieskonczonosc
                  nie moga rozdawac, bo wczesniej czy pozniej
                  i tak sie to rypnie
                  • soup_nazi Re: Kto mieszka w Szwecji? 08.01.04, 17:44
                    Gość portalu: VIP-1 napisał(a):

> a czy szanowna pani wie, ze gdyby
                    > tak szczodrze wszystkim nierobom
                    > nie rozdawali, to szanownej pani
                    > po oplaceniu podatkow wiecej by
                    > w kieszeni zostalo?
                    > nie mowiac juz o tym ze w nieskonczonosc
                    > nie moga rozdawac, bo wczesniej czy pozniej
                    > i tak sie to rypnie

W sumie to maja calkiem fajnie. Polowa spoleczenstwa spoleczenstwa pracuje i
                    placi na druga polowe, ktora siedzi na socjalu. Byloby jeszcze fajniej gdyby
                    sie co pol roku zamieniali miejscami, hehehe.
                    • bulldog3 Re: Kto mieszka w Szwecji?- tylko KARELIA ! 08.01.04, 17:53
                      w Szwecji mieszka osoba # 1 to jest Karelia !!!,krolowa Forum i ruskiej
                      piosenki !!,z zawodu nauczycielka jezyka rosyjskiego z Polski [ obecnie na
                      emeryturze !] Ona wszystko wie o Szwecji bo siedzi juz tam 15 lat na Socjalu
                      pobierajac zasilek !, pytaj sie jej ,ona wie wszystko !
                      • szfedka Re: Kto mieszka w Szwecji?- tylko KARELIA ! 08.01.04, 18:29
                        Jajco kochane!!!
                        A mnie to juz zupelnie zapomniales?
                        Rozrzewniona i rozpaczona Szwedka
                        • bulldog3 Re: Kto mieszka w Szwecji?- tylko KARELIA ! 08.01.04, 19:09
                          Oooooooo!!!! Im sorry - szfedka !!! ja myslalem ze ty juz z powrotem w
                          Polsce w okolicach Zamoscia ! gdzie na stale mieszkasz !!,ale skoro jeszcze
                          tam siedzisz [ w Szwecji] to widocznie przedluzyli ci zasilek dla
                          bezrobotnych !! a wiec dobrze ! - ty jestes # 1 A, czyli na rowni z
                          Karelia ! a jak sie dobrze " postarasz" [ hihihihi !- you know ??] to kto
                          wie !! moze ja przescigniesz !! Happy New Year for you !
                          • szfedka Re: Kto mieszka w Szwecji?- tylko KARELIA ! 08.01.04, 19:35
                            Dzieki za zyczenia jajo kochane i nawzajem Szczesliwego Nowego Roku.
                            Co do Zamoscia to nie powiem...chetnie bym tam w okolicach zamieszkala
                            ale...wieksza szanse i ochote mam na okolice Krosna. Nawet kawalek lasu mi po
                            dziadkach tam zostalo ;-P
                            Kto wie, kto wie. Na stare latka moze? Uciulam z tej renciny moze, pewnie
                            zaczne tez zbierac butelki, a moze do jaja kochanego sie usmiechne moja
                            bezzebna gebusia to co skapnie mi sie? Jajo ma przeciez materace zlotem
                            wypchane wiec sie zlituje nademna biedula taka.
                            Toc zaoszczedziles na tych biletach...chyba mnie sie nalezy nie?
              • Gość: Kazik Re: Kto mieszka w Szwecji? IP: 161.52.134.* 09.01.04, 12:57
                jak w szwecji tak zle to po co tam jezdzisz? a twoi koledzy dlaczego nie
                sprzedadza swoich willi i wroca do polski jak tak narzekaja? za te pieniadze
                mogliby sie dobrze w kraju urzadzic. moze zyja na socjalu albo pracuja na
                czarno i nie maja z czym wrocic.
                jak sie tak narzeka na jakis kraj to powinno sie zrobic tak jak milionerzy -
                brac pieniadze i zwiewac!
                • Gość: VIP-1 Re: Kto mieszka w Szwecji? IP: *.mt.sfl.net 09.01.04, 13:19
                  nie maja dokad zwiewac, hehehe
                  w Polsce tez narzekaja, i co? dalej siedza
                  nie jest tak latwo z tym zwiewaniem jak ci sie wydaje
                  • Gość: Bartek Re: Kto mieszka w Szwecji? IP: *.client.comcast.net 09.01.04, 16:33
                    Monako jest za male by wszystkich chetnych na wyjazd ze Szwecji pomiescic
                    • Gość: Christina Re: Kto mieszka w Szwecji? IP: *.ip-pluggen.com 09.01.04, 17:59
                      Juz teraz w Monaco nie powinno byc miejsca jesli policzyc wszystkich
                      ZAMELDOWANYCH tam milionerow z calego swiata, wiec dla tych wybrzydzajacych na
                      szwedzka biede tez sie znajdzie miejsce...
                      A z drugiej strony Polakom powinno byc przyjemniej klepac biede wsrod swoich,
                      niz w nieprzyjaznej im Szwecji...
                      • Gość: Do Vipa-1 Re: Kto mieszka w Szwecji? IP: *.vc.shawcable.net 09.01.04, 18:17
                        Juz ci MOWILISMY,ze cie DOSTANIEMY juz sie niedlugo PRZEKONASZ!!!!!!!
                        • Gość: VIP-1 Re: Kto mieszka w Szwecji? IP: *.mt.sfl.net 09.01.04, 18:25
                          a jak dostaniecie to spalujecie?
    • Gość: mia Re: Kto mieszka w Szwecji? IP: *.telia.com 09.01.04, 18:36
      Hej!
      Mieszkam w Szwecji w Sztokholmnie
      dosyc dlugo i uwazam ze Szwecja
      jast fantastycznym krajem,
      a szwedzi sa wspanialym narodem.Znam polakow nierobow,pasozytow wykzystujacych
      tutejszy system,to czego sie tu nauczyli to tylko
      jak otrzymac pieniadze i przez jakie oszostwa .
      Takich tez pewnie nie brakuje na tym
      forum.
      Zdolnych ,pracowitych i uczciwych polakow
      tez mozna spotkac.
      Dobre idzie daleko,
      ale ZLO JESZCZE DALEJ.
      Heja Christina,ha det bra.
      Hälsningar från Stockholm
      • Gość: VIP-1 Re: Kto mieszka w Szwecji? IP: *.mt.sfl.net 09.01.04, 18:42
        Gość portalu: mia napisał(a):

> Heja Christina,ha det bra.

Heja, Heja, w Szwecji beznadzieja, hehehe
      • Gość: Christina Re: Kto mieszka w Szwecji? IP: *.ip-pluggen.com 09.01.04, 19:44
        Dziekuje za zyczliwe slowa o kraju, ktory wybralismy jako miejsce naszego
        osiedlenia.
        Najgorzej o Szwecji wyrazaja sie Ci, ktorzy o niej niewiele wiedza, taka jest
        prawda! Zaden kraj nie jest rajem, jesli sie nie ma milionowego konta, ale tu
        zyje nam sie chociaz spokojnie. Mozna miec numer telefonu, nazwisko, zawod,
        ulice z numerem domu w ksiazce telefonicznej, i nie trzeba sie niczego
        obawiac. Spotkalam Polki, ktore mialy tajny numer telefonu. Tlumaczyly, ze
        sie zaplataly w w podejrzane kontakty i dlatego musialy to zrobic.
        Jesli zyje sie uczciwie, to nie musi sie niczego obawiac.
        Ha det så bra!
        Hälsningar
        Christina från Skåne
        • Gość: VIP-1 co ty Krycha? powaznie? IP: *.mt.sfl.net 09.01.04, 19:51
          telefon mozna miec? zawod? i mieszkanie?
          kurde, no to ja naprawde nie wiedzialem
          ze wy az tak fajnie w tej Szwecji macie, hehehe
          • Gość: Christina Re: co ty Krycha? powaznie? IP: *.ip-pluggen.com 09.01.04, 20:52
            Co Ty VIP duraka z siebie robisz? Przeczytaj najpierw co napisalam, a potem
            komentuj! Jak masz trudnosci ze zrozumieniem prostego tekstu, to miej
            pretensje do kogo chcesz, ale nie do mnie.
            Ubogie musi byc Twoje zycie, jesli nic innego nie robisz, jak tylko skaczesz
            potopikach i wpisujesz niemadre uwagi. Czyzby to byla jedyne co potrafisz?
            • Gość: Söndag Re: co ty Krycha? powaznie? IP: *.015-61-6e6b7010.cust.bredbandsbolaget.se 11.01.04, 23:13
              Droga Pani, ten VIP nie "robi z siebie duraka", on nim poprostu jest. Prosze
              nie przekomarzac sie z takimi typami. Ubostwo takich osobnikow jest
              niewyleczalne, ubostwo umyslowe oczywiscie.
              pozdrowienia z Norrköping

Gość portalu: Christina napisał(a):

> Co Ty VIP duraka z siebie robisz? Przeczytaj najpierw co napisalam, a potem
              > komentuj! Jak masz trudnosci ze zrozumieniem prostego tekstu, to miej
              > pretensje do kogo chcesz, ale nie do mnie.
              > Ubogie musi byc Twoje zycie, jesli nic innego nie robisz, jak tylko skaczesz
              > potopikach i wpisujesz niemadre uwagi. Czyzby to byla jedyne co potrafisz?
      • soup_nazi Re: Kto mieszka w Szwecji? 09.01.04, 19:51
        Gość portalu: mia napisał(a):

> Hi!
        > Mieszkam w Kanadzie w Toroncie
        > dosyc dlugo i uwazam ze Kanada
        > jast fantastycznym krajem,
        > a kanadyjczycy sa wspanialym narodem.Znam polakow nierobow,pasozytow
        wykzystujacych
        > tutejszy system,to czego sie tu nauczyli to tylko
        > jak otrzymac pieniadze i przez jakie oszostwa .
        > Takich tez pewnie nie brakuje na tym
        > forum.
        > Zdolnych ,pracowitych i uczciwych polakow
        > tez mozna spotkac.
        > Dobre idzie daleko,
        > ale ZLO JESZCZE DALEJ.
        > Take care, Christina, whatever.
        > Whoever from Toronto
        • Gość: DO WAS Re: Kto mieszka w Szwecji? IP: *.vc.shawcable.net 09.01.04, 22:48
          Uwazajcie na TEGO-BYDLAKA-Vipa-Juz mamy na niego NAMIAR.Oj DOSTANIESZ po RYJU
          BADZ PEWNY-MATOLE-MO-
          • Gość: Bartek Re: Kto mieszka w Szwecji? IP: *.client.comcast.net 10.01.04, 06:11
            Szwecja - raj na ziemi z jednym z najwyzszych przypadkow samobojstw na swiecie.
            A jacy ci Szwedzi sa mili i tolerancyjni zauwazylem bedac tam kilka razy na
            malych przyjeciach u znajomych. Kiedy tylko przynajmniej jeden Szwed znajdowal
            sie w towarzystwie NIKT nie odezwal sie jednym slowem po polsku, nawet ci
            ktorzy szwedzki niesamowicie kaleczyli
            • schaqal Re: Kto mieszka w Szwecji? 10.01.04, 06:40
              straszne! Czy ty aby nie przesdzasz? Ja bym ich podal do sadu w Strassburgu
              niech caly swiat wiec jacy oni sa.
              • Gość: Christina Re: Kto mieszka w Szwecji? IP: *.ip-pluggen.com 10.01.04, 13:02
                Przeciez Bartek JUZ oglosil calemu swiatu jak zle jest w Szwecji! Dalej jednak
                nie odpowiedzial na pytanie dlaczego tam jezdzi. Osobiscie nigdy moja stopa
                nie stanelaby w kraju, ktory jest tak okropny jak Szwecja!!!
                I jakos nikt tego kraju nie opuszcza, oprocz milionerow, to sie zgadza choc
                nie do konca. Bjorn Borg "opuscil" Szwecje, ale ma tam domek letniskowy za
                pare milionow koron, juz nie mowiac o tym, ze moze zawsze zatrzymac sie u
                rodzicow, ktorym przed wyjazdem kupil wspaniala posiadlosc i gdzie ma
                wszystko potrzebne do normalnego zycia.
                A wyjechal ze Szwecji dlatego, ze sciagal go komornik za nieplacone podatki i
                ludzie z jego fabryczki konfekcyjnej, ktorym nie wyplacil pensji i uciekl.
                Jego pieniadze sa ulokowane na jakiejs wyspie, a on jest "splukany co do
                grosza" i oczywiscie nie ma z czego splacic swoich dlugow. OSZUST!
            • Gość: Christina Re: Kto mieszka w Szwecji? IP: *.ip-pluggen.com 10.01.04, 12:48
              Bartek, piszesz bzdury! Czyzby nie odzywali sie po polsku, bo sie BALI tego
              SZWEDA??? A moze wlasnie robili to z grzecznosci (ja postepuje identycznie),
              zeby Szwed sie dobrze czul w ich towarzystwie? Jak to by wygladalo, gdyby
              zajeli sie rozmowa po polsku, a jego zostawili swojemu losowi, siedzacemu jak
              na "tureckim kazaniu"? Jesli prosi sie do domu obcokrajowca, to jest
              oczywiste, tego kultura wymaga, aby mowic w jego jezyku.

A z tymi samobojstwami, to wiesz co, nie osmieszaj sie. Czytales o tym w
              szwedzkich gazetach, czy znasz to na zasadzie "jedna pani drugiej pani"?
              • Gość: Bartek Re: Kto mieszka w Szwecji? IP: *.client.comcast.net 10.01.04, 18:45
                Kryska ale ty glupia jestes.
                Widzisz nawet musialas zmienic imie na Christina a ja nie bo wszyscy moi
                amerykanscy znajomi musieli nauczyc sie poprawnej wymowy mojego.
                Tu jest roznica bo w Szwecji czy tez gdziekolwiek w Europie mieszkajac
                jestescie obywatelami drugiej kategorii, musicie sie wstydzic swojego
                pochodzenia i dlatego po polsku mowicie szeptem gdzies po katach
                Tak bylo jest i bedzie i nawet przynaleznosc do Unii niczego tu nie zmieni
                Ja jezdze do Szwecji bo mam tam znajomych jeszcze ze szkoly, z ktorymi do dzis
                utrzymuje dosc bliskie kontakty. Jeszcze zadnemu z nich mimo wielokrotnego
                zapraszania nie udalo sie dojechac do US.
                Oni wola pojechac za $100 na urlop do Turcji. Zawsze to taniej
                • Gość: Christina Re: Kto mieszka w Szwecji? IP: *.ip-pluggen.com 10.01.04, 19:24
                  Czy nie widzisz, ze piszesz duby smalone?
                  Twoi znajomi w Szwecji to prostacy i obiboki zyjacy na socialu, skoro nawet
                  na samolot za 250 dolarow do Stanow ich nie stac!
                  Jakby nauczyli sie jezyka, skonczyli jakies studia, to stac ich byloby na
                  wycieczke dookola swiata...
                  O ich statusie swiadcza wiadomosci ktore Ci przekazali o Szwecji.
                  I teraz rozumiem, ze mimo zlego samopoczucia nie stac ich na powrot do Polski.
                  Polska ma juz dosyc swojej biedy, nie potrzebuje jeszcze takich ktorym nie
                  udalo sie byc kims w Szwecji.
                  Czyzby na podstawie grupki Twoich znajomych w Szwecji wydajesz opinie o
                  WSZYSTKICH zamieszkalych tam Polakach?
                  To musze Cie uswiadomic, ze wg statystyki sprzed kilku lat to Polacy byli
                  czwarta grupa cieszaca sie powazaniem wsrod Szwedow z powodu swego
                  wyksztalcenia i radzenia sobie w nowym kraju. Pierwsze trzy grupy to: Anglicy,
                  Niemcy, Wegrzy.
                  Z mysla ze w Szwecji mowi sie w 150 jezykach, to chyba z 4-tego miejsca
                  Polakow mozna byc dumnym, prawda?
                  A na wejscie do Europy nie musze czekac, bo od wielu lat jestem obywatelka
                  szwedzka. A moze nie wiedziales, ze Szwecja jest juz w EU ???
                  • Gość: Bartek Re: Kto mieszka w Szwecji? IP: *.client.comcast.net 11.01.04, 15:02
                    Ales ty glupia.
                    Gdzie ty widzialas bilet do US za $250 moze w jedna strone to tak.
                    Musze cie rowniez zmartwic ale nikt z moich znajomych nie zyje z pomocy
                    rzadowej, wszyscy pracuja ale po potraceniach podatkowych i wydatkach na zycie
                    nie zostaje juz nic na inne rzeczy.
                    Taka jest rzeczywistosc zycia przecietnego czlowieka w raju szwedzkim
                    • Gość: Christina Re: Kto mieszka w Szwecji? IP: *.ip-pluggen.com 11.01.04, 18:20
                      To Ty nawet na internecie nie potrafisz poszukac tanich podrozy???
                      Z Kopenhagi do Nowego Yorku tak aktualnie kosztuje, bo dolar niesamowicie
                      spadl, wiec i ceny spadly. Poza tym to nie sezon, a ludzie sie boja latac
                      samolotami. Swietna okazja aby odwiedzic Stany!

A Twoi znajomi (tak jak pisalam) nie nauczyli sie jezyka, wiec musieli
                      wziac najgorsza prace i teraz biede klepia. Ale oczywiscie na papierosy i
                      wode maja, to najwazniejsze.
                      Wcale nie dziwie sie, ze czuja sie gorsi, a Szwedzi ich traktuja ich jako
                      obywateli drugiej kategorii. Jak ktos nie potrafi mowic jezykiem kraju w
                      ktorym zyje od lat, to traktuje go sie jak Araba albo Rumuna, a to zaden
                      zaszczyt...
                      Dlaczego wiec nie wroca do Polski?
                      • Gość: Bartek Re: Kto mieszka w Szwecji? IP: *.client.comcast.net 11.01.04, 19:04
                        Oj Kryska ale ty tepa jestes.
                        Wyraznie pisalem ze bylem kilka razy na przyjeciu gdzie wszyscy mowili po
                        szwedzku wiec chyba jakos sobie z tym jezykiem radza a alkoholikow znajomych
                        tez nie mam bo sam nie pije wiec wybieram sobie podobnych do mnie.
                        Ciesz sie wiec ze swojej wegetacji w Szwecji i nie zapomnij pocalowac w dupe
                        swojego krola w podziece za to ze chce taka jak ty tam trzymac
                        • Gość: ga Re: Kto mieszka w Szwecji? IP: *.bredband.comhem.se 12.01.04, 01:04

Szwecja - dobra z natury EDIPRESSE

Do Szwecji 15 lat temu zagnał mnie, jak to zwykle bywa, przypadek. Oczywiście
                          coś niecoś o tym kraju wiedziałem, ale – jak się szybko okazało – była to
                          obiegowa wiedza, która niewiele miała wspólnego z rzeczywistością.
                          Najważniejsze jednak było dla mnie to, że żyła tam Astrid Lindgren.
                          Chyba w żadnym innym kraju pisarz nie zdobył takiej pozycji, jak
                          autorka "Dzieci z Bullerbyn" w Szwecji. Jedną wypowiedzią na aktualny temat
                          potrafiła wywrócić do góry nogami wyniki badań opinii publicznej.
                          Jak podają oficjalne statystyki, prawie 70 procent Szwedów ma chłopski
                          rodowód. Różnica między nimi a nami polega między innymi na tym, że nikt
                          naszych północnych sąsiadów od tego rodowodu nie odciął. Są z niego dumni.
                          Lindgren pochodząca z farmerskiej rodziny, urodzona w małym Nas, była więc
                          jedną z nich. Do końca życia większość czasu spędzała w swoim domku nad
                          brzegiem morza. W Sztokholmie, w którym mieszkała na stałe, miała zwykłe
                          trzypokojowe mieszkanie na pierwszym piętrze w centrum miasta. Zadowalała
                          się "normalnym" życiem, ponieważ to, co Szwedzi cenią sobie ponad wszystko,
                          to...

Prostota i skromność
                          Poznawanie Szwecji zacząłem od prowincji. Kiedy pojechałem tam po raz
                          pierwszy, wylądowałem w południowej prowincji Halland. Natychmiast wszystko
                          wydało mi się niezwykle znajome. Krajobrazy, architektura.
                          Dziwne wrażenie, przecież nigdy tu nie byłem. Jednak przeczucie mnie nie
                          zwiodło, ja znałem ten kraj z książek Astrid Lindgren. "Ten kawałek kraju nie
                          zmienił się zbytnio przez ostatnie 50 lat - oświecił mnie znajomy Szwed. -
                          Bardzo dbamy o to, żeby nie niszczyć środowiska, z którego się wywodzimy". A
                          jest o co dbać. Południe kraju to piękne, zdrowe lasy, w których dosłownie co
                          krok ukryte są zatykające dech w piersiach jeziora. Połączone plątaniną
                          większych i zupełnie malutkich rzek, tworzą krajobraz magiczny. Kto nie
                          zobaczył choć raz schodzącego do jeziora słońca około 22 wieczorem, ten ma
                          czego żałować.
                          Najprzyjemniejsze w szwedzkich wakacjach jest to, że tam jest tak mało ludzi.
                          Nie ma nic przyjemniejszego niż samotne...

Wakacje na kanu
                          Przez kilka ostatnich lat w naszych głowach kiełkował pomysł spędzenia części
                          urlopu na wodzie. W tym roku zapadła decyzja – spływamy rzeką.
                          Atran, jedna z większych rzek południa Szwecji, płynie tuż pod naszymi oknami.
                          Zaczęliśmy przeglądać mapy, rozpytywać wśród przyjaciół. Pomysły były różne,
                          ale dominował jeden. Podróż w dół Atran do najbliższego większego miasta –
                          Falkenberg – trwa dwa, najwyżej trzy dni. Tego nam było mało. A niewiele ponad
                          100 kilometrów na północ od Göteborga jest prawdziwy raj dla wodniaków.
                          Olbrzymi system jezior i rzek ze specjalnie dla turystów przygotowanymi
                          przeprawami i śluzami znakomicie nadaje się do spędzenia wakacji na łonie
                          natury.
                          Wystarczyło tylko zorientować się, gdzie wypożyczyć kanu i w drogę. W każdej,
                          najmniejszej nawet dziurze jest miejsce, w którym można to zrobić. Za
                          wynajęcie kanu na dobę trzeba zapłacić około 100 koron, co jest równowartością
                          mniej więcej 50 złotych. A gdzie mieszkać? Można wynajmować specjalnie do tego
                          celu wybudowane malutkie drewniane domki położone wzdłuż trasy wędrówki, ale
                          to nie honor. Prawdziwym wodniakom powinien wystarczyć namiot. Rozbić go można
                          wszędzie, ponieważ...

Natura jest dla wszystkich
                          Jest to jedyny znany mi kraj, w którym oficjalne prawo stanowi, że nawet na
                          prywatne tereny dostęp ma każdy. Można zbierać grzyby w prywatnym lesie, łowić
                          ryby w prywatnych jeziorach, rozbijać namioty na prywatnych trawnikach. Należy
                          tylko przestrzegać pewnych, nieuciążliwych zresztą, reguł. Masz prawo przespać
                          się, bez pytania o zgodę, jedną noc w miejscu, w którym zaskoczył cię
                          zmierzch. Jeżeli miejsce jest piękne i chciałbyś zostać na dłużej – zapytaj.
                          Nie znam przypadku odmowy.
                          Ostatniego wieczoru przed wyprawą odwiedził nas sąsiad. "Po co macie jechać
                          taki kawał drogi i jeszcze wynajmować kanu? Tu, na miejscu, jest tyle jezior,
                          a kanu możecie wziąć moje". I tak poznaliśmy Halland z wody. Zapewniam, że
                          przeżycie jest niezapomniane. W promieniu 20 kilometrów wokół domu odkryliśmy
                          świat, którego istnienie mogliśmy tylko przeczuwać. Łódkę spuściliśmy na wodę
                          tuż koło domu sąsiada i, wiosłując niespiesznie, pokonaliśmy pierwsze jezioro.
                          Przez małe przesmyki przedostawaliśmy się z mniejszego na większe. I tak dzień
                          za dniem.
                          Na całej trasie, co kilka kilometrów, napotykaliśmy miejsca biwakowe.
                          Zdziwienie budzi to, że na wiatach, w których złożone jest drewno do ogniska,
                          wciąż wiszą piła i siekiera. Na jednej z takich siekier, młodzieżowym
                          zwyczajem, jakiś wędrowiec wyrył swoje imię i datę: "Byłem tu – Mats – 1997".
                          A więc ona tu wisi sześć lat? Jak to możliwe, że nie wylądowała w wodzie?
                          Wiadro do zalania ogniska też nie jest pogięte, ponieważ...

Ktoś tu przyjedzie po mnie
                          W każdym szwedzkim oknie o zmierzchu zapalają się małe lampki. Nie tylko na
                          wsiach, również w wielkich miastach, takich jak Sztokholm i Göteborg. To stary
                          zwyczaj. Kiedy wędrowiec szedł przez las i zastała go noc, z łatwością trafiał
                          do domu. W oddali migotało światełko.
                          Szwedzi przyzwyczajeni przez wieki do ciężkich warunków mają dla natury
                          respekt i pokorę. Wiedzieli, że człowiek pozostawiony sam sobie musi zginąć.
                          To przekonanie zostało w nich do dziś. Dlatego narzędzia potrzebne do
                          rozniecenia ognia, miejsca do spania i proste (zawsze zaopatrzone w papier!)
                          toalety zostawiają w takim stanie, w jakim je zastali. W każdym miejscu są
                          tablice, na których wiszą mapy terenu z zaznaczonymi biwakami. Przybita też
                          jest mała skrzyneczka, do której należy wrzucić 40 koron, jeżeli zostajesz na
                          noc i korzystasz z drewna do ogniska. Jeżeli nazbierasz chrust sam, płacić nie
                          musisz.
                          Tak upłynął nam tydzień. Przez wszystkie te dni na trasie spotkaliśmy kilka
                          łódek, trochę młodzieży, wiosłujących małżeństw z dziećmi. Tylko raz
                          nocowaliśmy w towarzystwie pary miłych Duńczyków. Przez resztę czasu
                          towarzyszyły nam tylko przelatujące nisko orły, porykujące gdzieś w lesie
                          łosie i ławice połyskujących ryb.

Zbigniew Morawski
                          Fot. www.swedemb.or.kr

• Gość: Christina Re: Kto mieszka w Szwecji? IP: *.ip-pluggen.com 12.01.04, 02:05
                            No nareszcie jakis normalny czlowiek! Ciekawe jak Bartek na to zareaguje,
                            przeciez on o Szwecji wie WSZYSTKO!
                            • Gość: Bartek Re: Kto mieszka w Szwecji? IP: *.client.comcast.net 12.01.04, 08:32
                              Bartek zareaguje normalnie bo to madry czlowiek i byl w Szwecji kilka razy.
                              Nigdzie nie napisalem ze Szwecja jest brzydkim krajem.
                              Mnie przyroda rowniez sie tam podobala, ogromna ilosc jezior i lasow, czystosc
                              ale to nie wszystko bo mnie w pamieci utkwilo wlasnie to ze Polacy tam
                              zamieszkujacy sa i zawsze beda obywatelami drugiej kategorii pamietam rowniez
                              nieslychanie wysokie ceny na wszystko oraz podatki .
                              Pamietam rowniez to ze w lecie spedzajac czas wlasnie na takich jeziorach
                              bylem zjedzony prawie zywcem przez komary oraz to ze strasznie sie meczylem
                              nie mogac zasnac bo w lecie jest tam widno dzien i noc
                              Szwecja moze byla rajem 20 lat temu ale napewno nie jest nim dzis i juz nigdy
                              nie bedzie bo nie mozna zyc na kredyt cale zycie teraz trzeba zaczac go splacac
                              • Gość: ga Re: Kto mieszka w Szwecji? IP: *.bredband.comhem.se 12.01.04, 09:02
                                SKANDYNAWIA (bo nie tylko Szwecja, ale Dania, Islandia, Finlandia i Norwegia)
                                to najpiekniejsza cywilizacja na Ziemi. Ludzie, ktorzy w skali historycznej
                                potrafili przeciwstawic sie swiatowym 'nowinkom', pozostac soba i zachowac to
                                co najwazniejsze, ponadczasowe, co na samym dnie serca... ...tego nie pojmie
                                znerwicowane poludnie, nie odda dokladnie zadna z zatruwajacych nasze mozgi
                                religijnych martyrologii... ...niedoscignony wzor dla Polski - niestety
                                dlatego, ze pozwolilismy zniszczyc rodzimy material genetyczny, nie umielismy
                                i nie umiemy utrzymac spojnosci swiatopogladowej, nie wiemy co w zyciu wazne,
                                nie umiemy szanowac sasiadow, a przede wszystkim siebie samych za swoimi
                                najprostszymi potrzebami... nie dbamy o uzupelnianie istotnej informacji o
                                swiecie, budowanie dobrych i trwalych koneksji... ... w zupelnym
                                przeciwienstwie do Skandynawow nas czeka wyboista droga niespokojnego bytu
                                narodowego. Jak sen chorego dziecka. Wierzymy, ze ta choroba sama minie,
                                ze 'przeczekamy' ja. Nie minie. Cud nie nastapi, bo nie mamy swojego Boga, a
                                ten inny sie za nami ani mysli wstawiac!
                              • Gość: Christina Re: Kto mieszka w Szwecji? IP: *.ip-pluggen.com 12.01.04, 09:45
                                Bartek, przede wszystkim bardzo uogolniasz.
                                "W Szwecji" nie jest latem jasno jak w dzien. Tak jest, ale daleko, daleko
                                NA POLNOCY...
                                Jak pisalam mieszkam w poludniowej czesci, w Skanii, ktora czesciowo
                                przypomina okolice Miedzyzdrojow, z piaszczysta plaza i lasami bukowymi.
                                A komarow, tam gdzie mieszkam, nigdy nie widzialam!
                                Co tak sie upierasz przy tych "obywatelach drugiej kategorii"? Czy sadzisz ze
                                wszyscy Polacy tu przebywajacy sprzataja lub zalatwili sobie renty,jeszcze
                                wtedy kiedy to bylo bardzo latwe do zalatwienia? Albo pracuja na czarno,
                                kiedy oficjalnie maja wystawione zwolnienie lekarskie przez jakiegos lekarza-
                                cudzoziemca?
                                Znam tu Polakow lekarzy, architektow, inzynierow, tlumaczy, nauczycieli i
                                pielegniarek.
                                Szczegolnie duzo jest LEKARZY.
                                Czyzbys ich tez nazwal "druga kategoria" skoro sa cenionymi specjalistami,
                                sa ordynatorami szpitali? Moje dwie siostry zdobyly tu wyzsze wyksztalcenie,
                                jedna jest rehabilitantka, a druga analitykiem medycznym. Maja pensje
                                powyzej 20 000 kr , co jest srednia krajowa, i absolutnie nie czuja sie
                                gorsze od swoich szwedzkich kolezanek, bo dlaczego mialyby to robic?
                                Ja nie narzekam, stac mnie na wiele, ale tez nie tracilam czasu i uczylam sie
                                intensywnie jezyka aby moc wrocic do mojego zawodu z Polski.
                                Wydaje mi sie, ze nie ma sensu z Toba dyskutowac, bo Ty wiesz swoje
                                (uslyszane od kogos, kiedy tu byles na zbieraniu runa lesnego), a ja
                                mieszkam od wielu lat. Nie zamierzam sie juz wlaczac do dyskusji.Pozdrawiam.
                                Wiele osob pracuje w biurach na wysokich stanowiskach.

• Gość: Bartek Kryska ty tepa babo IP: *.client.comcast.net 12.01.04, 14:50
                                  Widze ze twoja glupota nie ma granic.
                                  Potwierdzasz wlasnie to co ja pisalem.
                                  Zarabiajac 20 000 koron po oplaceniu podatkow i wszystkich swiadczen nic ci
                                  nie zostaje i taka jest prawda bo wiekszosc moich znajomych zarabia podobnie.
                                  Widze tez jak ty dobrze znasz Szwecje bo twierdzisz ze nie ma tam komarow i
                                  bialych nocy.
                                  Rusz swoja gruba dupe z miejsca i pojedz na polnoc od Sztokholmu a zobaczysz
                                  ze ja nie klamie ale widze ze ty wolisz siedziec w swoim grajdolku i zyc
                                  wspomnieniami o plazy w Miedzyzdrojach
                                  A na koniec napisz mi ilu spotkalas ludzi z Ameryki przyjezdzajacych do
                                  Szwecji zbierac runo lesne.
                                  A teraz idz calowac dupe swoim sasiadom to moze trafisz na jakiegos uprzejmego
                                  ktory zechce z toba zamienic pare slow ale w swoim domu nigdy cie nie
                                  zaakceptuje. Dla niego zawsze bedziesz JEWLE UTLENING (nie wiem jak to sie
                                  pisze bo nie znam szwedzkiego)
                                  Mam nadzieje ze wiesz co to znaczy bo to sa pierwsze slowa jakie kazdy
                                  obcokrajowiec sie tu nauczyl i taka jest prawda ciemnoto
                                  • Gość: VIP-1 ty sie Bartek lepiej nie narazaj IP: *.mt.sfl.net 12.01.04, 15:20
                                    tym swensonom, bo oni tam telefony moga miec
                                    nie wiem czy wszyscy maja, ale moga miec (Krycha mi powiedziala)
                                    zezlosci sie to takie, wezmie ten telefon
                                    i zadzwoni gdzie trzeba z donosem
                                    ze Szwecja ci sie nie podoba i wtedy
                                    to dopiero bedziesz mial przerypane
                                    bo Szwecja MA ci sie podobac i basta
                                  • Gość: ga Re: Kryska ty tepa babo IP: *.bredband.comhem.se 12.01.04, 20:31
                                    Do Bartka i Vip-a.
                                    Mieszkajac w polsce w domku 4-ro rodzinnym 1-na rodzina byla mieszana tzn. On
                                    polak, ona rosjanka (notabene urodzona na dawnych ziemiach polskich/Wilno).
                                    Niestety nie wiem dokladnie w ktorych latach sie przyprowadzila bo mnie na
                                    swiecie nie bylo, lecz jak tylko pamietam zawsze byla “ta ruska”. Jej
                                    dzieci “te ruskie”, jej wnuki “ruskie szczoly” co to oznacza niestety nie wiem
                                    i chyba nigdy sie nie dowiem. Ona umarla w ubieglym roku majac 93 lata i
                                    zostala pochowana i zawsze traktowana jako ruska, mimo ze przyjechala do
                                    polskiego duzego miasta w wieku 20-23 lat. Ile lat i pokolen potrzeba w Polsce
                                    zeby byc POLAKIEM ????? Czemu sie wysilasz i opluwasz innych bedac
                                    chamerykanem od kilku lat ??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka