Dodaj do ulubionych

Atopic Eczema

04.03.04, 23:21
Z pewnoscia ten temat byl juz poruszany niejednokrotnie i nie jedna z was ma
problemy z okropna eczema u dzieci.
Moj maluch ma prawie 9 miesiecy i cierpi na eczeme od 2 mies. zycia.Moj maz
cierpi na katar sienny i ma historie astmy w rodzinie , wiec przypuszczam ,
ze to po nim.
Oczywiscie probowalismy juz tego i owego , maly kapie sie tylko w Oilatum ,
zamiast mydla uzywa tylko Aqueous cream, zamiast balsamow, nacierany jest 5-6
razy dziennie Diprobase lub Emulsyfying Ointment na bazie wosku pszczelego
(osobiscie wole to ostatnie, jako , ze jest bardzo
natluszczajace).Probowalam , tez czystej oliwy z oliwek , Camilosanu-masci,
niestety wszystkie te zabiegi daja bardzo mizerne efekty.
Od czasu do czasu , ecz\ema tak sie rozpala , ze tylko sterydowe masci go
ratuja(choc wcale nie jestem do nich pozytywnie nastawiona, poza tym czesto
powoduja pogorszenie kondycji skory!)
Nie wspomne o eliminowaniu pokarmow,choc ciezko to kontynuowac,szczegolnie
teraz gdy maluch rwie sie by probowac innych smakow,a czesto reaguje alergia.
Najbardziej jednak dokuczliwa wydaje sie skora ,ktora nie przestaje swedziec
i maly czesto jest poirytowany w nocy z tego powodu .Uff! duzo by o tym pisac.
A wy jak sobie radzicie z tymi dokuczliwosciami? Jola
Obserwuj wątek
    • evee1 Re: Atopic Eczema 05.03.04, 02:05
      Ja Ci niestety pewnie nie pomoge, bo sama sie poddalam i jechalismy
      na sterydach. Moj synek urodzil sie z egzema i mial taka, ze drapal
      sie do krwi na nogach i rekach. Probowalam wszystkiego co dostepne,
      ale niestety nic nie pomagalo. Znalazlam masc sterydowa, ktora jest
      dosyc slaba, ale przy tym tlusta i ta byla najlepsza. Skora jakos
      po tym nie byla gorsza (nie wiem co masz na mysli piszac "pogorszenie
      kondycji skory"). Ta masc to Celestone-M ointment 0.02% (betamethasone).
      Na pocieszenie moge tylko napisac, ze Bartek z tej egzemy wyrosl.
      Jak mial okolo 3-4 lat, to zaczelo byc lepiej, a teraz (ma 7 lat)
      od czasu do czasu gdzies mu sie pojawi, ale z rzadka.
    • kerstink Re: Atopic Eczema 05.03.04, 08:32
      Wydaje sie, ze dieta eliminacyjna syna daje pierwsze rezultaty. Podejrzenie
      idzie w kierunku konserwantow i dodatkow zywieniowych. W najgorszych momentach
      stosuje Laticort i Elidel - ale to bardzo krotko, i ciagle natluszczanie (duzo
      wyprobowalismy, teraz stosujemy krem Xerialine, wcale nie tlusta ale
      nawilzajaca). W watku "AZS - zrobmy poradnik" na forum o alergiach dzieciecych
      to wszystko opisalam.
      Pozdrawiam, Kerstin
      • maja92 Re: Atopic Eczema 05.03.04, 10:50
        Jola,

Moj maly ma prawie 3 latka i pierwsze objawy atopic eczemy dostal w wieku 8
        miesiecy, gdy przestalam Go karmic piersia.

Stosuje wszystko to samo jak Ty. Czasami jednak miejsca zapalenia sa takie zle,
        ze maly drapie je do krwi. Na ten stopien uczulenia lekarz przepisal mi
        EUMOVATE crem (recepta odnawialna co 6 miesiecy). Jest to krem z iloscia
        antybiotykow i przewaznie po trzech dniach urzywania skora wraca do normy do
        nastepnego razusad(
        Moj GP wytlumaczyl mi, ze atopic eczema jest tak bardzo "popularna" nw wyspach
        (mieszkam w Irlandii) ze wzgledu bardziej suche powietrze niz na kontynencie.
        Zima stan skory jest zawsze gorzszy niz latem (Latem wiecej sie pocimy i
        wilgotnosc powietrza jest wyzsza) Kazal obserwowac skore malego za kazdym razem
        gdy jestesmy w Polsce, bo stan powinien sie poprawiac - mial racjesmile))

Pozdrowienia,
        • kerstink Re: Atopic Eczema 05.03.04, 11:20
          Zawsze myslalam, ze im glebiej w kontynent, tym bardziej suche powietrze; a na
          wyspach to raczej wilgotno. Ale nie wiem.
          Mysle, ze poprawa moze byc spowodowana tez innymi czynnikami.
          Rzeczywiscie na temat AZS wiecej wiadomo na zachodzie, bo juz dluzej sie
          borykaja z tym problemem, z tego to czytalam to raczej spowodowane jest stylem
          zycia.
          K.
        • mama5plus Re: Atopic Eczema 05.03.04, 12:19
          maja92 napisała:

>> Moj GP wytlumaczyl mi, ze atopic eczema jest tak bardzo "popularna" nw
          wyspach
          > (mieszkam w Irlandii) ze wzgledu bardziej suche powietrze niz na kontynencie.

OO! A ja myslalam, ze wrecz odwrotnie. Przeciez tu jest ciaglewink wilgotno.
          Moje dzieci (dwojka najmlodszych)maja zmiany egzematyczne tylko w zimie.
          U nas ma to zwiazek zwiazek z sezonem grzewczym.
          Od czasu wlaczenia nawilzacza nastapila znaczna poprawa. Unikamy codziennych
          kapieli i dlugiego siedzenia w wannie (choc to ich ulubione), chemikaliow
          wszelakich (poza delikatnym szamponem rumiankowym bez SLS), rajstopek i ubran
          (tych przy skorze) innych niz bawelniane. Natluszczamy skore kilka razy
          dziennie diprobase i olejkiem z wiesiolka. Czasem do kapieli dodaje platkow
          owsianych.
          Zdarzaja sie jeszcze suche placki i szorstkosc gdzie niegdzie ale jak zwykle
          pewnie na 100% na wiosne znikna.
          • maja92 Re: Atopic Eczema 05.03.04, 12:36
            mama5plus napisała:

> maja92 napisała:
            >
            > >> Moj GP wytlumaczyl mi, ze atopic eczema jest tak bardzo "popularna" nw
            >
            > wyspach
            > > (mieszkam w Irlandii) ze wzgledu bardziej suche powietrze niz na kontynenc
            > ie.
            >
            >
            >
            > OO! A ja myslalam, ze wrecz odwrotnie. Przeciez tu jest ciaglewink wilgotno.
            >
            %%%%%%%%%

Myslalam tak samo jak Wy, ale lekarz wyjasnil, ze powietrze jest bardziej suche
            a to wplyw morskiego klimatu (wiatry, sol itp..).
            Przetestowalam Malego - na miesiac tesciowa zabrala Go do Polski - cale
            zapalenie ze skory zniknelo, a pojawilo sie ponownie tydziez po powrocie do
            Dublina.

Pierwszy raz przyznalam mojemu GP racjesmile))) (wiecie, MATKA wie zawsze
            lepiejsmile)))))
            • kerstink Re: Atopic Eczema 05.03.04, 12:54
              Dziwie sie, bo np. w Niemczech bardzo chetnie sie wysyla atopikow nad Morze
              Polnocne, podobno sa dobre efekty, a przeciez tam powinno byc podobny klimat.
              Nie rozumiem. Jasne, ze u was moze to byc akurat ten czynnik, ale jest tysiaca
              innych mozliwych, bralas je pod uwage ?
              Kerstin
              • maja92 Re: Atopic Eczema 05.03.04, 15:27
                Tak, probowalismy eliminacje nabialu; szare mydlo zamiast proszkow. Jonathan
                mial takze testy alergiczne zrobione i nicsad(
                Podobno jeszcze troche i powinien z tego wyrosnacsmile))

Na razie organizuje Lipiec w Polsce z dziadkami i dwa tygodnie w Sierpniu ze
                mna. Powinno pomoc skorze odpoczac troche - pomoglo w tamtym rokusmile)
    • ma.pi Re: Atopic Eczema 05.03.04, 14:41
      U nas swietne efekty przynosi kapanie w mace owsianej i krochmalu, chociaz
      owsianka lepsza. W skrajnych przypadkach niestety sterydy. Chociaz pomalu
      wyrastamy z problemu.

Pozdr.
    • edytkus Re: Atopic Eczema 05.03.04, 18:15
      U nas najlepsze rezultaty przyniosl Elidel.
    • agdorjol Re: Atopic Eczema 07.03.04, 17:20
      Rzeczywiscie kapiele lecznicze typu, w krochmalu, platkach owsianych czy
      rumiankowa , dobrze robia skorze , choc one z regoly tylko wygladzaja skore a
      nie lecza zmian egzematycznych.Nie mniej jednak sa godne uwagi.
      Co do poprawy kondycji skory W Polsce to nie wiem Maju?
      Chyba to bardzo indywidualna sprawa i zalezy od dziecka, jako ze moj maluch byl
      w Polsce i wlasnie tam egzema mu sie nasilila okropnie .Zas co do cieplego
      klimatu , czy lata , to raczej bardzo prawdopodobne , bo wielu naszych
      znajomych twierdzi , ze dzieciom znacznie poprawia sie skora , gdy wyjezdzaja
      do swoich rodzinnych stron , cieplych klimatow(np./Karaibow).
      • maja92 Re: Atopic Eczema 08.03.04, 11:20
        agdorjol napisała:

> Rzeczywiscie kapiele lecznicze typu, w krochmalu, platkach owsianych czy
        > rumiankowa , dobrze robia skorze , choc one z regoly tylko wygladzaja skore a
        > nie lecza zmian egzematycznych.Nie mniej jednak sa godne uwagi.
        > Co do poprawy kondycji skory W Polsce to nie wiem Maju?
        > Chyba to bardzo indywidualna sprawa i zalezy od dziecka, jako ze moj maluch
        byl
        >
        > w Polsce i wlasnie tam egzema mu sie nasilila okropnie .Zas co do cieplego
        > klimatu , czy lata , to raczej bardzo prawdopodobne , bo wielu naszych
        > znajomych twierdzi , ze dzieciom znacznie poprawia sie skora , gdy wyjezdzaja
        > do swoich rodzinnych stron , cieplych klimatow(np./Karaibow).

%%%
        Poniewaz pracuje na caly etat i nie mam tylu dni wolnego to Polske odwiedzamy
        tylko latem - dlatego moze widzie poprawe na skorze Jonathana.
        Polska dla nas to cieply klimatsmile)i nasze Karaibysmile)) (w lipcu na Pomorzu jest
        +32 gdy w Dublinie ledwo +20)
      • mama5plus Re: Atopic Eczema 08.03.04, 11:45
        agdorjol napisała:

> Rzeczywiscie kapiele lecznicze typu, w krochmalu, platkach owsianych czy
        > rumiankowa , dobrze robia skorze , choc one z regoly tylko wygladzaja skore a
        > nie lecza zmian egzematycznych.Nie mniej jednak sa godne uwagi.

Sa godne o tyle, ze skora ze zmianami egzematycznymi (niezaleznie od przyczyny)
        ma sklonnosci do dodatkowych podraznien z byle powodu: cieplo, zimno, wiatr,
        slonce, pot, lzy, woda, juz nie mowiac o proszkach do prania czy kosmetykach,
        ktore w normalnych warunkach temu samemu dziecku by nie wadzily...to wszystko
        dodatkowo drazni skore proporcjonalnie do jej stanu.
        Czesto tez moze byc mylace bo wydaje sie, ze dziecko reaguje np na marchewke a
        tymczasem to nasilenie zmian bylo spowodowane zgrzaniem sie przy bieganiu.

Dlatego kazde zlagodzenie tej suchosci/ wrazliwosci wiele znaczy. Tez
        zmniejsza swedzenie wiec dziecko sie nie rozdrapuje (albo rozdrapuje mniej wink )
    • hustru Re: Atopic Eczema 09.03.04, 09:56
      Moj syn mial egzeme od czwartego miesiaca zycia. Wyprobowalismy rozne kuracje,
      najlepszy efekt dawalo czeste smarowanie (niedopuszczanie do wysuszenia skory)
      kremem Locobase z firmy Yamanouchi. Jest to zwykly krem natluszczajacy ktorego
      zaleta jest to ze sie bardzo dobrze wchlania.
      Jesli chodzi o te klimaty to wydaje mi sie, ze to bardzo indywidualne, bo moje
      dziecko po przyjezdzie w lato do Polski dostalo b.duzo egzemy na nogach i
      rekach, podczas gdy tutaj, na wyspie, w klimacie morskim(Dania) jego skora byla
      dosyc ladna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka