Dodaj do ulubionych

Stare Filmy, UK

28.03.04, 21:23
Zastanawiam sie czy sa gdzis w Anglii wypozyczalnie dla milosnikow kina, tzn
z filmami kina swiatowego,europejskiego, ze starymi filmami etc. Czy ktos z
was spotkal sie z czyms takim? W Krakowie bylam czlonkiem klubu dyskusyjnego,
wiec mialam staly dostep do tego typu filmow i tutaj bardzo mi tego brakuje.
Wypozyczalnie, ktore znam maja jedynie filmy do kilku lat wstecz i to glownie
amerykanskie, a to dla mnie zdecydowanie za malo. A moze ktos wie gdzie moge
znalezc taki filmowy klub?
Z gory dziekuje za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • farpakon Re: Stare Filmy, UK 29.03.04, 01:25
      sprobuj poszukac w duzej bibliotece, ktora prowadzi wypozyczanie filmow. na ogol maja dzial filmow kina europejskiego, tego mniej komercyjnego. co do klubow filmowych nic mi niestety nie wiadomo, ale sama chetnie sie dowiem. wiem, ze niektore kina, jak "riverside studios" na hammersmith prowadza czesto roznego rodzaju przeglady, miedzy innymi tworczosci kieslowskiego. jest tez kino na soho, chyba nazywa sie curzon, ktore wyswietla nieco ambitniejszy repertuar, no i national film theatre na south banku. (wstyd mi sie przynac, nie bylam nigdy tam, chociaz checi byly duze, jakos mi bylo nie po drodze.)
      najlepiej przesledzic rubryki repertory w timeout, czy metrolife.
      a tak w ogole, to hm... malo ostatnio chodze do kina.
      pozdrowienia
      • izabelski Re: Stare Filmy, UK 29.03.04, 01:46
        moj maz po prostu nagrywa hurtowo filmy - ma ich w zanadrzu chyba z 50 do
        ogladniecia - klasyka leci o nieciekawych godzinach
        • dorota1974kr Re: Stare Filmy, UK 29.03.04, 12:23
          To prawda, dobre filmy w tv leca zazwyczaj bardzo pozno w w nocy. Podobnie jak
          twoj maz tez mam ich spora kolekcje, ale sa takie filmy, perelki filmografii,
          ktore sa nie do zobaczenia w tv i dlatego szukam jakis innych mozliwosci. POza
          tym zdecydowanie brakuje mi filmow europejskichw tv. Mam telewizje kablowa z
          Telewest, ale opcja, ktora wybralismy nie nalezy do najciekawszych. Zastanawiam
          sie jakie programy powinnam wybrac by bylo jak najwiecej dobrych filmow, jakies
          sugestie?
      • dorota1974kr Re: Stare Filmy, UK 29.03.04, 12:27
        To dobry pomysl z ta biblioteka, o tym nie pomyslalam, dziekuje Asiu. National
        Film Theatre podobnie jak Barbican kiedys odwiedzalam regularnie, ale teraz
        pojawila sie Olivia i ukrocila mozliwosci, dlatego wolalabym znalezc miejsce
        skad moglabym przyniesc filmy do domu.

A tak apropos Barbicanu, jest tam teraz przeglad kina niemego, moze ktos ma
        ochote, 18 kwietnia jest Gabinet Doktora Caligari, arcydzielo niemieckiego
        ekspresjonizmu, polecam. Bilety w cenie 7 funtow

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka