Dodaj do ulubionych

Zrobilista chlopaki “dobry=zloty” interes

27.11.10, 20:14
..
Gdybyśmy porównali ceny gazu kupowanego od Gazpromu przez PGNiG do cen gazu w Stanach Zjednoczonych czy oferowanego przez inne firmy w Europie, to te różnice byłyby jeszcze większe. W USA gaz w tym roku był sprzedawany średnio po 140 dol. za 1000 m3, a norweski gigant paliwowy Statoil sprzedawał gaz średnio po 280 dol. za 1000 m3, a więc wyraźnie taniej niż Rosjanie.

niezalezna.pl/artykul/przeplacimy_1_5_mld_zl_za_gaz_z_rosji/41811/1
Dalej...

Związanie się tym kontraktem z Rosją aż do roku 2022 oznacza, że na długie lata polskie społeczeństwo i polska gospodarka będą obciążone znacznie wyższymi cenami gazu niż nasi zachodni sąsiedzi.
…np. niemiecki E. ON czy firmy francuskie i włoskie, mają wynegocjowane z Gazpromem, że od 10-30 proc. rocznych dostaw kupują po cenach kontraktów spotowych, co pozwala obniżyć średnią cenę całorocznego kontraktu przynajmniej o kilkanaście procent ....
Obserwuj wątek
    • warcholski Gdzie te lupki ? 27.11.10, 20:16

• warcholski "przyszłość stosunków na linii Warszawa-Moskwa" 27.11.10, 20:35
        ..dwoch wielkich narodow w/g wyborczych
    • nad_oceanem Nie napisze ze "wy tez", bo ty to nie oni. 27.11.10, 20:46

"The suit dragged for two years. In 2002 Halliburton paid a $2 million fine to settle the fraud charges without admitting guilt. The General Accounting Office also found evidence in 1997 and 2000 that Brown & Root overcharged the government for work it performed for the Army in the Balkans. The GAO said that Brown & Root charged the government $86 for a sheet of plywood that the company paid $14 for. Halliburton said transportation costs accounted for the price spike, the same reason the company gave the Pentagon for jacking up the price of fuel Brown & Root delivered to Iraq."
      • warcholski zamurzyn 28.11.10, 05:44
        …2002 Halliburton paid a $2 million fine to settle the fraud charges without admitting guilt…
        Wytocz proces ruskim ze, over charged polski government…

Ale co ma piernik do wiatraka, dyskusja ze zamorzonym zbieraczem puszek i makulatury zbytnio mnie nie interesuje..ale jak chcesz to zlgos sie w kazda srode zabieraja kontener z pod mojego domu spiesz sie masz za darmo… mam tylko pytanie gdzie ty masz ten skup makulatury, butelek i puszek –bo ja nie widzialem.
    • jot-23 Re: Zrobilista chlopaki “dobry=zloty” 27.11.10, 22:57
      moj gaz, w domu ze wszystkimi posrednikami (including daily access fee i distribution od lokalnego dostawcy) kosztuje $450 za 1000 m3.... niewiele drozej nic "hurtowa" cena rosyjskiego
      • warcholski Re: Zrobilista chlopaki “dobry=zloty” 28.11.10, 05:46
        Sprawdzilem – zgadza sie mniej wiecej jak oni to wyliczyli.

“moj gaz w domu” masz zapewne propan, butan, na prowincji z butli
        i chciales jeszcze zapewne dodac, ze zarabiasz srednia bulbonska wyplate brutto 3000 zeta/mo
        Krajowe gliniaki maja dodatkowa dostawe gazu za darmo, po grochowce
        • andrew-01 Re: Zrobilista chlopaki “dobry=zloty” 28.11.10, 06:01
          >Krajowe gliniaki maja dodatkowa dostawe gazu za darmo, po grochowce

~~~~~~~~~

hehe , jak zamurzyn po puszce grochu z Food Bank .
        • jot-23 Re: Zrobilista chlopaki “dobry=zloty” 28.11.10, 15:50
          nie , zwykly natural gas z distribution line.... (distribution + daily access to ok 1/3 ceny --> a do tego trzeba dodac wszystkich posrednikow pomiedzy dostawca hurtowym a moim lokalnym dystrybutorem)
      • bruno.555 Re: Zrobilista chlopaki “dobry=zloty” 28.11.10, 16:29
        tak dla ciekawosci zadumalem sie nad ta liczba, no bo jak 1m^3 kosztuje .45 czyli tyle kosztuje 10kWh energii elektrycznej.
        na rachunku widze ze jeden 1kWh elektrycznosci kosztuje 18 centow (zgaduje) tzn 1m^ gazu kosztuje tyle co $1.80 w elektrycznosci tzn 4 razy wiecej no ale sprawnosc jest pewnie nei wiecej jak 50% czyli wychodzi 2x wiecej. Ale
        • jot-23 Re: Zrobilista chlopaki “dobry=zloty” 28.11.10, 16:36
          jaki pilot? taki co lata samolotami? suspicious

wiekszosc nowych uzadzen ma electronic ignition.... hehe i zzeraja elektrycznsc zamiast gazu
          • bruno.555 Re: Zrobilista chlopaki “dobry=zloty” 28.11.10, 21:12
            a mam, tzn mialem, trzy piloty, no ale ja z tych niedzisiejszych. No dobra ale gaz trzeba niezle wentylowac (direct went) a ze sprawnoscia 90+% to i tak klamia, z kolei jak jest ventless to zona nie nie chce dawac po roku, zreszta co za roznica... Trzecie zrodlo $$ to lapciuchy grzeja zimne powietrze, ech, a jakie mieliby grzac...
          • rat_canals jotek 28.11.10, 22:01
            a tv, to nowe, tez, masz na gas? aha a ja place $1.03 za jednostke(jakakolwiek ona jest), na gaz mam kuchenke, goraca wode i orzewanie a teraz zagadka to ile kosztuje u mnie 1000m3?
            nagrod nie przewidziano oprocz pochwaly pytajacego hehe
    • _czosnek_ Zima nadchodzi i placz z hameryczki za gazem tez 28.11.10, 11:31
      Buahahahahahahaha

Gaz byl sprzedawany. Ale nikt z was nie ma pieniedzy i trzeba wracac do kraju. buahahahahahahahahahahahahahaha
      • gassarbajter Czosnek ty chlopie malorolny 28.11.10, 19:15
        tobie juz nic nie pomoze na twoj pusty baniak,conajwyzej zaladowac flinte i strzelic sobie w dynie heehehehehehehehehehe !!

==========================================================
    • warcholski czy WaSI tez bija sie w piersi 05.12.10, 18:31

wiadomosci.wp.pl/kat,1355,title,Przysiegam-na-dzieci-nie-bralem-pieniedzy-od-Rosjan,wid,12916973,wiadomosc.html
    • warcholski ach ta rura panie majster jest do niczego 14.01.11, 18:07

"Taka procedura nie byłaby zbyt kosztowna ani nie trwałaby długo. Tu potrzeba tylko dobrej woli inwestora: maszyny są na miejscu, gaz w rurze jeszcze nie płynie" - wskazał Siergiej. "My jesteśmy w kontakcie z Nord Streamem, ale nie mamy żadnych narzędzi, by ich do tego zmusić - możemy tylko wskazywać na korzyści takiego rozwiązania, czyli uniknięcie nieporozumień w przyszłości" - dodał.

gospodarka.dziennik.pl/news/artykuly/317674,gazprom-zdecyduje-o-przyszlosci-polskich-portow.html
      narzedzie - chodzi o kase, kase macie oczywiscie na drozsza rope z Rosji...zreszta mozna sie spodziewac rzady POparancow skoncza sie na niczym
      • warcholski benzynka na stacji ponad 5 zetow za litr 14.01.11, 18:10
    • udupi Re: Zrobilista chlopaki “dobry=zloty” 27.01.11, 23:07
      tak, w tech chwili to MOZE akurat tak jest. Czy umowa obowiazuje na pol roku?
    • ratpoles_tamer Napisała "niezależna", he, he 28.01.11, 10:58
      Gratuluję źródła
      Zapodaj jeszcze coś z Naszego Dziennika albo gazety Polskiej, he, he
      Ech ty durna twaja matć
    • _czosnek_ Nie wysilaj sie cieciu 28.01.11, 11:12
      Za glupi jestes.
      Czytaj dalej durne gazety i glupiej jeszcze bardziej w tej zapiziales i padajacej hemericzce.
      buaha
      • pryszczaty.edek Re: Nie wysilaj sie cieciu 28.01.11, 11:40
        dziwne to forum
      • kapucyn36 Re: Nie wysilaj sie cieciu 13.02.11, 03:24
        ja ich nie musze czytac, to co w waszych gazetach glupiego pisza to dla Was, czosnek
        pomysl jak was tarktuja?
        hihihihihi-pozdrawiam

• warcholski kRajowe "lupki" sie skonczyly 09.02.11, 08:11
      gospodarka.dziennik.pl/news/artykuly/321262,mamy-najdrozszy-gaz-w-europie-bedzie-jeszcze-gorzej.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka