Dodaj do ulubionych

O jak bardzo egzotycznych wakacjach marzycie???

IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 15.03.02, 06:58
Ja osobiscie Chce poleciec na Nowy Rok na wyspy Fidzi,a stamtasd pozniej na
wyspy Tuvalu oddalone od Fidzi o 1000 km.Sa to najnizej polozone wyspy nad
poziomem moza i w wciagu kilku najblizszych lat maja zniknac z powierzchni.W
zwiazku z tym mysle,ze warto byc jednym z ostatnich je ogladajacych.A jakie sa
wasze marzenia gdzie byscie chcieli pojechac ????????/
Obserwuj wątek
    • Gość: Renka Re: O jak bardzo egzotycznych wakacjach marzycie??? IP: *.home.cgocable.net 15.03.02, 07:30
      Wiesz, bylam w Gruzji i Abchazji na krotko przed wojna, ktora ogarnela te
      rejony. Pamietam te drzewa mandarynkowe, poziomki rosnace na drzewach i inne
      cuda, jak galazki kwitnacej herbaty zerwane na stoku gor, ktorych szczyty byly
      osniezone, a u podnoza opalalismy sie. Tony przesmiesznie tanich
      owocow,zywoploty z krzewow laurowych, przepiekna autostrada nad morzem i
      ludzie, ktorzy pragneli tylko jednego -wolnosci.W tym roku ogladalam prywatny
      reportaz z tamtych rejonow, ktory wstrzasnal mna. Gruzy, zardzewiale rupiecie
      wrosle w ziemie,okaleczone sady mandarynkowe, bieda, spalone, nie odbudowane
      jeszcze domostwa. Tamten, piekny dla mnie swiat zostal na zawsze w mojej
      pamieci. Chcialabym tam pojechac jeszcze raz, aby sie upewnic.
      • Gość: goldi Re: O jak bardzo egzotycznych wakacjach marzycie??? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 15.03.02, 07:45
        Podzielam twoja opinie coprawda nigdy tam nie bylem,ale wiem o tym ,ze jest to
        piekny kraj.Zwlaszcza Abchazja ktorej przyda;laby sie suwerennosc.Armenia
        rowniez jest niezla,a zwlaszcza ich jedzenie te szaszlyki sa wrecz nie do
        opisania po prostu super.Zreszta kuchnia gruzinska jest podobna.Mam nadzieje ze
        bwedzie to kiedys raj dla turystow.
        • Gość: Renka Re: szaszlyki IP: *.home.cgocable.net 15.03.02, 07:56
          Zapach tych baranich szaszlykow , ten dymek z grillow, smak.. I te dzwieki
          muzyki arabskiej,zawodzacej, goraco.., kawa gesta jak smola smile)
          • Gość: Milene Re: wakacje o ktorych marze IP: *.w.club-internet.fr 15.03.02, 10:58
            Gruzja ( i jej sasiednie rejony)chodzi za mna od kilku tygodni.
            Poki co slucham spiewow gruzinskich i ogladam reportaze z nadzieja, ze moze w
            tym roku uda mi sie tam pojechac.
    • luiza-w-ogrodzie Re: O jak bardzo egzotycznych wakacjach marzycie??? 15.03.02, 11:56
      Grenlandia, Syberia, w ostatecznosci Skandynawia zima. Odludzie gdzie morz
      taki, ze psy nawet nie szczekaja.
      Poza tym jakies male zadupie w Maroku.
      Ale na razie nie skonczylam jeszcze odkrywac egzotyki Australii...

Luiza-w-Ogrodzie
      • _szwedka Re: O jak bardzo egzotycznych wakacjach marzycie??? 15.03.02, 12:50
        Skandynawia zima? Nie radze, chyba ze daleko na polnocy w Laponii.
        Reszta tylko wlasnie latem, te lasy, czyste jeziora, fiordy norweskie no i to o
        czym mowisz, zadupie. Nie ma tego turystycznego tloku no i temperatura
        optymalna. O ile sie nie ma pecha i trafi na deszczowe lato wink))
        Zapraszamy
    • Gość: Senin Re: O jak bardzo egzotycznych wakacjach marzycie??? IP: *.prem.tmns.net.au 15.03.02, 12:43
      Nie b
      ylam wprawdzie na Fiji, ale za to na Wyspach salomona i w krolestwie TTonga.
      Szaszlykow tam nie uswiadczysz. Raczej zatrzesienie owocow morza, ktore dla
      tubylcow sa raczej trzeciego gatunku w porownaniu z kurczakiem czy wieprzowina.
      ponadto wiekszosc gotowana z dodatkiem kokosa. No i te przepyszne salatki z
      mlodych pedow paproci...

To tyle o jedzeniu.
      A tak na marginesie, wspominales, ze chcesz sie tam dostac, zanim te wyspy
      (Tuvalu) znikna z powierzchni ziemi. Powodzenia i wielu wrazen, Chyba byloby
      najlepiej tak sobie te wakacje ustawic, by byc tam w czsie owego "znikania".
      Przezycie pierwsza klasa. Prawda?

Intensywne!!! Nie da sie ukryc! Mam tam przyjaciol, ktorzy od ubieglego roku
      martwia sie co sie stanie z ich domem, bo poziom morza sie podnosi. Musze im
      podac pomysl, by zaczeli "kasowac" dulary na tej osobistej tragedii. Paru
      jankeskich turystow zaplaci za czesc szkod( ktore ich beztroska polityjka w
      stosunu do "greenhouse gases") spowodowala. Jak Busz powiedzial " nie mamy
      zamiaru zrezygnowac z amerykanskiego stylu zycia dla nikogo". Ja mysle ze
      nalezy ten styl zycia podtrzymywac na przymus wysylac amerykanow turystycznie
      (dolar)na wyspy Pacyfiku. Jeden powod do poczucia winy mniej( przynajmniej nie
      beda winni 100% zatonieciu wyspiarskich panstewek .

A dla rzadnych sensacji - obserwacji znikania wysp z powierzchni Ziemi, wraz z
      ich mieszkancami, domostwami, dziecmi i co tam, kurwa jeszcze - Bawcie sie
      dobrze. W koncu to banda czarnuchow zostanie zalana woda, no nie????

Przyjemnych wakacji!!!
      Senin
      • Gość: dodo ach luizo z ogrodu IP: *.sympatico.ca 15.03.02, 13:26
        luizo - ja tez bym na grenlandie... a potem jeszcze jakby sie dalo na biegun. moze byc nawet tylko
        polnocny, bo na poludniowy to sie moze nie udac. cieplych krajow to ja zaliczylam za kilka istnien
        ludzkich ale te sniegi i lody to mnie ciagna baaaardzo mocno.
        i chyba chcialabym zwiedzic albanie. za moich czasow (jezu jak to okropnie brzmi) albania byla najbardziej
        tajemniczym krajem europy. z wiadomosci ksiazkowych wynikalo, ze mieli tam tylko 171 km linii
        kolejowych. zawsze wyobrazalam sobie to jako kraj zielonych wzgorz. pewnie bym sie zawiodla ale
        wciaz mam ochote zobaczyc... czy ktos byl?
        • Gość: Kliken Re: ach luizo z ogrodu IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.03.02, 15:24
          Ja polecam Izrael i Egipt (ale chyba nie w tym roku?).Jerusalem jest
          CUDOWNE.Istna wierza Babel.Niezapomniane spotkanie z historia.pewnie wszyscy
          wiedza ze Morze Martwe jest tak zasolone ze nie mozna sie utopic.Pytanie po co
          wiec sa tam na "plazach" ratownicy? Dla osoby ktore odpowie prawidlowo ufunduje
          specjana nagrode (:
          Kto lubi nurkowac powinien jechac nad Morze Czerwone.W zyciu nie widzialem
          takich pieknych raf koralowych ..o Egipcie nie musze chyba pisac CUDO.
          Moja nastepna wycieczka to NEPAL.
          • Gość: Baloo ach Kliken ... IP: *.ne.ch 15.03.02, 16:07
            Polecam rowniez :
            Algierie
            Nepal
            Afganistan
            Somalie
            Zimbabwe
            Kolumbie
            Filipiny
            Sierra Leone
            i cala mase innych pieknych krajow ...

... ale chyba nie w tym roku ...

.. tylko kiedy ?
            • jot-23 Re: ach Kliken ... 15.03.02, 16:13
              jest taka ksiazka "BOBOs in Paradise" tlumaczaca na wesolo ten w sumie dosc
              smutny syndrom wypraw do egzotycznych miejsc...
              • Gość: Baloo ach jot-23 ... IP: *.ne.ch 15.03.02, 16:16
                I co w niej napisano ?
                (To nie jest temat na wypracowanie - a na cezarska lapidarnosc stylu ;oD )

Baloo
                • Gość: Kliken Re: ach jot-23 ... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.03.02, 16:21
                  No i co nikt nie wie po jakie licho sa tam ratownicy?
                • jot-23 Re: ach jot-23 ... 15.03.02, 16:30
                  Gość portalu: Baloo napisał(a):

> I co w niej napisano ?
                  > (To nie jest temat na wypracowanie - a na cezarska lapidarnosc stylu ;oD )
                  >
                  > Baloo

heh polsuchj wywiadu z autorem smile)

www.savvytraveler.com/show/features/2000/20000728/interview.shtml

• jot-23 Re: ach jot-23 ... 15.03.02, 16:32
                    hahaha sam posluchalem tego jeszcze raz.... doskonale.....jest i nepal
                    wspomniany smile))
    • Gość: Vicky Re: O jak bardzo egzotycznych wakacjach marzycie??? IP: 194.63.116.* 15.03.02, 16:23
      RPA, podroz od Cape Town na polnocny wschod, poprzez Garden Route, kraj
      ogromny, niekonczace sie gory i farmy, wszystko zaskakuje skala i wielkoscia, i
      wszedzie prawie pusto, cieplo przez caly rok, plaze calymi kilometrami bez
      zywej duszy, konieczny przystanek w miejscowosci Knasna, potem mozna samolotem
      np z George do Durban, i stamtad znowu najlepiej samochodem do roznych game
      parks. Tylko podroz dluga i droga.....
      • Gość: Mirko A co z Mauzoleum Kim Ir Sena??? Lista życzeń. IP: 65.206.44.* 15.03.02, 17:35
        Ja chciałbym do (ciągle jeszcze) żywego skansenu komuny - Koreii Północnej. Tak
        powiedzmy na kilka dni, góra tydzień, bo na tyle szacuję swoje poczucie humoru.
        No i oczywiście z polskim paszportem a nie amerykańskim, żeby nie
        denerwować "gospodarzy"...
        Przez ok. 20 lat widziałem Polskę, przez kilka tygodni NRD, przez mniej więcej
        godzinę widziałem smutną Kubę, więc teraz "do kolekcji" pasowałoby jeszcze
        tamten wynalazek...

A potem na Krym (który dawno temu - jako dziecko - widziałem raz) i do Gruzji,
        ale to chyba będzie musiało jeszcze poczekać aż się tam uspokoi.

Pasowałoby tez na Alaskę, zanim ją w cholerę rozwiercą z powodu tego, że
        tankowanie w USA przeciętnego amerykańskiego 4x4 może wynieść kiedyś
        (niedługo?) $100 lub więcej wobec obecnych $40-70 (zależy którego i zależy
        gdzie)...

A gdybym był bardzo bogaty i mógł sobie pozwolić - to na stałe chciałbym do
        Nepalu. Drogi tam wprawdzie nawet jeszcze nieco gorsze niż w Polsce, internetu
        w pociągach też nie ma (bo nie ma pociągów) ale poza tym jest pięknie i mam
        miłe wspomnienia.
    • ya_bolek Syberia 15.03.02, 18:50
      Bardo chcialbym pojechac do wschodniej syberii, tej najbardziej ekstremalnej.
      Jakucja, Ojmiakon, Kolyma. Oczywiscie na takich warunkach, na jakich
      wiekszosc ludzi tam trafiala...

Gość portalu: goldi napisał(a):

> Ja osobiscie Chce poleciec na Nowy Rok na wyspy Fidzi,a stamtasd pozniej na
      > wyspy Tuvalu oddalone od Fidzi o 1000 km.Sa to najnizej polozone wyspy nad
      > poziomem moza i w wciagu kilku najblizszych lat maja zniknac z powierzchni.W
      > zwiazku z tym mysle,ze warto byc jednym z ostatnich je ogladajacych.A jakie sa
      > wasze marzenia gdzie byscie chcieli pojechac ????????/

• Gość: Biala Re: Syberia IP: *.sympatico.ca 15.03.02, 18:54
        ya_bolek napisał(a):

> Bardo chcialbym pojechac do wschodniej syberii, tej najbardziej ekstremalnej.
        > Jakucja, Ojmiakon, Kolyma. Oczywiscie na takich warunkach, na jakich
        > wiekszosc ludzi tam trafiala...

Bolek, czys Ty oszalal?
        • Gość: Kliken Re: Syberia IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.03.02, 19:00
          ..wszystko bez te sputniki...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka