Dodaj do ulubionych

Z USA do Niemiec

IP: 212.162.228.* 18.03.02, 17:28
Po 12 latach spedzonych w USA i roku w UK biore pod uwage dalsze przenosiny ,
tym razem do Niemiec......mieszkalem tam juz przez 2 lata przed emigracja do
USA i jest to zdecydowanie kraj, ktory najbardziej mi sie podobal z tych w
ktorych do tej pory mialem okazje mieszkac. Mam obywatelstwo USA i moge tam
zawsze wrocic. Slyszalem, ze w Niemczech jest obecnie nienajlepiej z praca i
dlatego nie wiem czy oplaca mi sie podjac ryzyko rzucajac wszystko w Wlk.
Brytanii i szukajac szczescia w Niemczech. Jakie sa szanse dostania pozwolenia
na prace w Bundes ?
Pozdr
Obserwuj wątek
    • Gość: Mirko To zależy... IP: 65.206.44.* 18.03.02, 17:48
      Jeśli pracę - n.p. kopacza rowów - to BARDZO MARNE. Jeśli programisty czy
      innego fachowca od baz danych - kompletnie na odwrót. Tyle, że to akurat
      najbardziej opłaca się robić akurat w Stanach.
    • joasia1 Re: Z USA do Niemiec 18.03.02, 17:57
      Najpierw musisz znalezc prace, pracodawca zglasza zapotrzebowanie na
      Arbeitserlaubnis.
      Jako obywatel USA nie powinienes miec problemow
      • Gość: J Re: Z USA do Niemiec IP: 212.162.228.* 18.03.02, 18:57
        Jestem architektem, jest to niestety jeden z tych zawodow przed ktorymi w USA
        nie ma zadnej przyszlosci.....gdybym byl programista komputerowym to ze Stanow
        bym sie na pewno nigdzie nie wynosil.
        Pozdro
        • bird_man Re: Z USA do Niemiec-architekt 18.03.02, 21:28
          no coz nie jestem architektem, ale sprobuje Ci pomoc w miare moich mozliwosci..
          Po kolei:
          1.potrzebujesz pozwolenia na pobyt- z tym jako obywatel USA nie powinienes miec
          klopotu..
          2. MUSISZ UZNAC tu Twoj dyplom architekta. Jest to w zasadzie formalnosc, ale
          jak zwykle z hakiem.. Otoz szkolnictwo w niemczech jest sprawa landow a nie
          rzadu (nie ma np. ministerstwa edukacji czy czegos w tym stylu) i w zwiazku
          z tym sa rozne drogi w roznych landach. Generalnie zalatwia sie to przez
          Ministerstwo Kultury (Kulturmisnisterium) danego landu, meldujesz sie tam
          listownie lub telefonicznie, dostajesz na wnisek odpowiednie podkladki itp.
          Uwazaj!-najtrudniej jest uzyskac uznanie na poludniu (Bawaria, Badenia-
          Würtenbergia itd. najlatwiej Hessja i Polnoc np. Hamburg)
          Musisz przetlumaczyc i poswiadczyc Twoj dyplom, czasami wymagane jest zalaczenie
          indeksu lub posiadania praktyki zawodowej.Wszystkie tlumaczenia musza byc
          robione przez tlumacza przysieglego W NIEMCZECH ! i kopie poswiadczone w sadzie
          administracyjnym lub u notariusza na ich zgodnosc z orginalem (formalnosc, male
          koszty)
          3. O ile mi wiadomo (nie mam 100% pewnosci) architekci w niemczech podobnie
          jak lekarze czy aptekarze musza nalezec do Zwiazku Architektow (Izby
          architektow)
          4. Praca:
          a) jako architekt "zatrudniony" na stale lub czasowo w jakiejs pracowni
          MUSISZ miec pozwolenie na prace. Wystepuje o nie PRACODAWCA i otrzymanie go
          jest uzaleznione od wielu warunkow, m.innymi sytuacji na rynku pracy- moze
          byc problematyczne..

b) jako wolny zawod (freelancer) - NIE POTRZEBUJESZ POZWOLENIA NA PRACE
          (bo nie jestes pracobiorca lecz Firma i pracodawca)
          Zalety: bezproblemowe podejmowanie kontraktow, prawie zadnych formalnosci
          (formalne zameldowanie w uzedzie finansowycm aby otrzymac numer podatnika)
          i to jest wszystko. Poza tym jezeli jestes dobry to duzo wyzsze zarobki
          Wady: znalezienie pierwszych kontaktow i kontraktow.. no ale tu juz
          musisz przejac sam inicjatywe..
          Mam nadzieje ze troche Ci pomoglem, jak masz konkretne pytania to sie melduj
          o ile bede mogl to Ci dalej wyjasnie
          pozdrawiam
          • Gość: J Do bird mana IP: 212.162.228.* 19.03.02, 11:07
            Serdeczne dzieki za odpowiedz......poniewaz nie planuje na razie zalozenia
            wlasnej firmy interesuje mnie glownie praca w firmie niemieckiej. Najbardziej
            zalezy mi na zdobyciu pozwolenia na prace.....nie wiem czy najpierw powinienem
            znalezc prace i liczyc na pracodawce ktory moglby o to pozwolenie dla mnie
            wystapic, czy tez wpierw starac sie o pozwolenie i dopiero potem szukac pracy.
            To rozwiazanie byloby o tyle bardziej korzystne, ze moglbym przeniesc sie do
            Niemiec i szukac pracy na miejscu, co wydaje sie byc duzo latwiejszym
            rozwiazaniem niz szukanie pracy w Niemczech z Londynu. Nie wiem natomiast,
            jakie sa szanse na uzyskanie takowego pozwolenia, slyszalem ze od czasu mojego
            wyjazdu z Niemiec 13 lat temu przepisy w Bundes staly sie bardziej liberalne,
            nie wiem jedynie na ile.
            Pozdr
            • bird_man Re: Do bird mana 19.03.02, 11:35
              Gość portalu: J napisał(a):

> Serdeczne dzieki za odpowiedz......poniewaz nie planuje na razie zalozenia
              > wlasnej firmy interesuje mnie glownie praca w firmie niemieckiej. Najbardziej
              > zalezy mi na zdobyciu pozwolenia na prace.....nie wiem czy najpierw powinienem
              > znalezc prace i liczyc na pracodawce ktory moglby o to pozwolenie dla mnie
              > wystapic, czy tez wpierw starac sie o pozwolenie i dopiero potem szukac pracy.
              > To rozwiazanie byloby o tyle bardziej korzystne, ze moglbym przeniesc sie do
              > Niemiec i szukac pracy na miejscu, co wydaje sie byc duzo latwiejszym
              > rozwiazaniem niz szukanie pracy w Niemczech z Londynu. Nie wiem natomiast,
              > jakie sa szanse na uzyskanie takowego pozwolenia, slyszalem ze od czasu mojego
              > wyjazdu z Niemiec 13 lat temu przepisy w Bundes staly sie bardziej liberalne,
              > nie wiem jedynie na ile.
              > Pozdr

O pozwolenie na prace dla obcokrajowca (nie EU) MUSI wystapic PRACODAWCA tzn.
              musisz sobie najpierw znalezc prace i pracodawce - nie ma innej kolejnosci !!
              Sprobuj przez internet, chociaz oceniam szanse raczej jak niewielkie bez
              mozliwosci osobistej rozmowy i pokazania ev. projektow ktore robiles
              pozdrawiam

• drapieznik Re: J. 19.03.02, 15:33
                stary, przemysl to wszystko jeszcze raz...
    • Gość: mf Re: Z USA do Niemiec IP: *.easydns.com 19.03.02, 20:03
      a jak wyjechałeś do Wielkiej Brytanii? pytam bo też myślę żeby tam się
      przenieść. mieszkam teraz w Kanadzie. napisz parę słów jeżeli możesz.

mf,
      • Gość: J Re: Z USA do Niemiec IP: 212.162.228.* 20.03.02, 10:11
        Gość portalu: mf napisał(a):

> a jak wyjechałeś do Wielkiej Brytanii? pytam bo też myślę żeby tam się
        > przenieść. mieszkam teraz w Kanadzie. napisz parę słów jeżeli możesz.
        >
        >
        > mf,

Pracuje w duzej amerykanskiej firmie architektonicznej, ktora ma filie w roznych
        miastach na swiecie, miedzy innymi w Londynie, tak wiec przeniesiony zostalem
        tutaj do naszego biura londynskiego niejako bezproblemowo (moja firma zalatwila
        mi pozwolenie na prace w UK na 5 lat kiedy jeszcze pracowalem w Stanach). Razem
        ze mna pracuje tu wielu Amerykanow, wszyscy przeniesli sie do Londynu na tej
        samej zasadzie.
        Pozdr
        • Gość: mf Re: Z USA do Niemiec IP: *.easydns.com 20.03.02, 14:48
          też bym tak chciał smile. narazie jednak nie zanasi się na to by moja firma
          wysłała mnie gdziekolwiek. dzięki za odpowiedź. pozdrawiam.

mf,
        • Gość: kk Re: Z USA do Niemiec IP: *.24.151.42.Dial1.WashingtonDC1.Level3.net 02.04.02, 21:24
          Jestem tez architektem z dyplomem polskim i 4 letnia praktyka w Polsce.
          Mieszkam teraz w USA i chce podjac prace w tym zawodzie, chetnie uslysze jakies
          informacje na ten temat. Dziekuje z gory za pomoc i pozdrawiam serdecznie.
          kk

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka