Dodaj do ulubionych

WIELKANOC' 2002

IP: *.dip.t-dialin.net 24.03.02, 03:07
to mnie naprawde interesuje, napiszcie jak je spedzacie, co gotujecie, kosciol?
spowiedz?, ja mieszkam w Niemczech i wszystko jest raczej komercyjnie zrobione
pod wiosne, chetnie sie podziele dalej z moimi wrazeniami lub doswiadczeniami
na ten temat
Obserwuj wątek
    • joasia1 Re: WIELKANOC' 2002 24.03.02, 04:33
      W tym roku jade na Wielkanoc do Polski (mieszkam w Niemczech)
      Pojde do kosciola
      Potrawy - to co moja mama ugotuje
      • Gość: aniutek Re: WIELKANOC' 2002 IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 24.03.02, 04:50
        jade na deske do steamboat, colorado smile
        zero zastawionego stolu i zakupow- snieg, gory , las i swiety spokoj
        czego i Wam kochani zycze :smile))))))
        • Gość: Biala Re: WIELKANOC' 2002 IP: *.qc.sympatico.ca 24.03.02, 19:45
          Gość portalu: aniutek napisał(a):

> jade na deske do steamboat, colorado smile
          > zero zastawionego stolu i zakupow- snieg, gory , las i swiety spokoj
          > czego i Wam kochani zycze :smile))))))

Aniutek, Ty sie nie obijaj tylko do roboty ... wink
        • Gość: aj Re: WIELKANOC' 2002 IP: *.methodstudios.com 27.03.02, 01:48
          no niech mnie, snowboardzistka! Coraz wiecej szacunku mam dla ciebie wink.
          Pogoda jest super, ostatnie dwa tygodnie ciagle sypalo, West Coast rocks!
          U mnie w Mammoth jest ponad 10 feet. Napisz pozniej jak bylo.
          • Gość: aniutek Re: WIELKANOC' 2002 IP: *.proxy.aol.com 27.03.02, 23:39
            Gos´c´ portalu: aj napisa?(a):

> no niech mnie, snowboardzistka! Coraz wiecej szacunku mam dla ciebie wink.
            > Pogoda jest super, ostatnie dwa tygodnie ciagle sypalo, West Coast rocks!
            > U mnie w Mammoth jest ponad 10 feet. Napisz pozniej jak bylo.

hehehehehe ale dupsko boooooli :::smile))))))
            sniegu masa, cieplo, lampa swieci - zyc sie chce smile
            pieknie panie AJ pieknie :smile))))
            sciskam wszystkich swiatecznie,
            aniutek
    • Gość: Maria Re: WIELKANOC' 2002 IP: *.dip.t-dialin.net 24.03.02, 17:48
      My tez cala rodzinka do Polski. Z nadzieja, ze na granicy nie przyjdzie nam
      czekac godzinami. W sobote ze swieconka do kosciola. Niedziela obowiazkowo za
      stolem. W poniedzialek spowrotem do domu , ale pewno przed Dyngusem nie
      uciekniemy.
      • joasia1 Re: WIELKANOC' 2002 24.03.02, 19:33
        Wlasnie zeby nie stac godzinami na granicy jade juz w nocy sroda/czwartek
        link do wszystkich przejsc granicznych - moze lepiej wybrac mniejsze/mniej znane
        www.autodzisijutro.com.pl/grafiki/przejsci.html
        • Gość: boss Re: WIELKANOC' 2002 IP: *.tnt11.ewr3.da.uu.net 24.03.02, 23:40
          W Stanach nie ma wolnego poniedzialku tak jak w Europie. Jest za to " Good
          Friday",wolny piatek. Oczywiscie w ten dzien idzie sie obowiazkowo do
          kosciola, kto poczuwa sie katolikiem, od soboty poludnia kiedy swieconka juz
          poswiecona celebruje juz sie swieta w pelnym tego slowa znaczeniu,mozna jesc
          kielbasy i salcesony i po kielichu,bo w poniedzialek juz do roboty skoro
          swit.Przecietni amerykanie malo przywiazuja wagi do jakich kolwiek tradycji
          religijnych w tych dniach,poza swiatecznym sniadaniem wielkanocnym zjedzonym
          zwykle w jakies restauracji w odswietnej scenerii.
          • Gość: tba Re: WIELKANOC' 2002 IP: *.hfx.cstone.net 27.03.02, 01:32
            Boss, a gdzie ty mieszkasz w tych Stanach ze masz wolny piatek???? Jestem tu
            juz od 6-ciu lat, i w kazdy wielki piatek zarowno ja jak i okoliczni tubylcy
            zasuwamy do pracy. Moze sie kolo Ciebie przeprowadze :>
            • _szwedka Re: WIELKANOC' 2002 27.03.02, 01:35
              O jezu! Tak slabo macie! Ja mam wolne od czwartku do poniedzialku wink
              • drapieznik Re: WIELKANOC' 2002 27.03.02, 01:49
                A ja poszedlem dzis do Aldi, zeby napisac cos tym ktorzy zyja zapatrzeni w
                telewizje (ze niby dolar store czy wall mart to cos zlego). W Aldi zauwazylem
                szynki spiralne. Chyba z 7 funtow za $12. Normalnie szynka Kowalskiego kosztuje
                dwa razy wiecej. W domu poporcjowalem i do zamrazarki. Fajna robota to
                porcjowanie teraz klawiatura bedzie mi pachniala ta szynka.

Jakosc? Lepsza od honey baked, honey kissed, Kowalski, nawet z polskiej wsi
                przed 30 laty.

Mam nadzieje, ze ktos skorzysta z tej wiadomosci. Wlasciwie to mialem jechac w
                tym tygodniu w plener, czyli daleko od ludzi, ale rozwazam zeby nie. Poniewaz
                mam zapas tej szynki na pol roku, zadzwonilem do kolegi (gay, fajny kolega i
                wspaniale gotuje) zeby mu zaproponowac wymiane: on gotuje a ja przynosze te
                szynke. Jezeli mu to odpowiada, a jezeli nie to bede 'walczyl' na drogach z
                dwoma milionami ludzi gdzies jadacych. Oczywiscie, tepy pysk 'starego'
                Chevroleta ostudzi wszelkie zapedy walki konkurencyjnej.

• Gość: boss Re: WIELKANOC' 2002 IP: *.tnt17.ewr3.da.uu.net 27.03.02, 01:51
                Do = tba , - zobacz sobie w kalendarz pisze jak byk "GOOD Friday' i to jest
                oficjalne swieto katolickie respektowane przez panstwo. Wiekszosc companii
                produkcyjnych ma wolne podobnie jak w dzien wigilli Bozego Narodzenia. Nic ci
                nie poradze ze pracujesz w jakiejs kiepskiej companii co nie respektuje tego
                swieta,widocznie nie ma tam unii [ zwiazkow zawodowych] i zadnych innych
                swiadczen.,a moze wam daja inny dzien wolny w zamian ? np. Passover lub
                Rammadan ?? zalezy ile innowiercow tam pracuje ?? respektuja wiekszosc. Good
                Friday od dawna jest swietem w USA - jako dzien Wielkanocny.
                • jot-23 Re: WIELKANOC' 2002 27.03.02, 02:07
                  Gość portalu: boss napisał(a):

> Do = tba , - zobacz sobie w kalendarz pisze jak byk "GOOD Friday' i to jest
                  > oficjalne swieto katolickie respektowane przez panstwo. Wiekszosc companii
                  > produkcyjnych ma wolne podobnie jak w dzien wigilli Bozego Narodzenia. Nic ci
                  > nie poradze ze pracujesz w jakiejs kiepskiej companii co nie respektuje tego
                  > swieta,widocznie nie ma tam unii [ zwiazkow zawodowych] i zadnych innych
                  > swiadczen.,a moze wam daja inny dzien wolny w zamian ? np. Passover lub
                  > Rammadan ?? zalezy ile innowiercow tam pracuje ?? respektuja wiekszosc. Good
                  > Friday od dawna jest swietem w USA - jako dzien Wielkanocny.

A swoja droga to jak sie zydzi czuja swietujac passover, czyli, jak juz teraz
                  wiadomo, historie wymyslona (dla celow politycznych, najprawdopodobniej gdzies
                  pomiedzy 4-6 w. p.n.e.) od poczatku do konca.
                • joasia1 Re: WIELKANOC' 2002 27.03.02, 09:02
                  W Europie Wielki Piatek jest najwyzszym swietem Ewangielickim dlatego jest
                  oficjalnym swietem np. w Niemczech
    • Gość: tato Re: WIELKANOC' 2002 IP: 213.156.54.* 27.03.02, 02:01
      Jak zawsze zrobie koszyk,a potem tyle potraw ile wlezie(w tym jestem specem).
    • luiza-w-ogrodzie Re: WIELKANOC' 2002 - czyli grzybobranie 27.03.02, 12:54
      ...jak to zwykle jesienia, grzybobranie, ognisko, spacery po lesie. Moze upieke
      jakas babke na niedziele, ale na luzie - w koncu jade na wies na caly
      czterodniowy weekend. Pagorki pokryte trawa, krowami, sadami pomaranczowymi, w
      dole szemrze rzeczka, mozna isc zlowic sobie rybke na kolacje... wsi spokojna,
      wsi wesola...

Pozdrawiam swiatecznie
      Luiza-w-Ogrodzie
      • don2 Re: WIELKANOC' 2002 - czyli grzybobranie 27.03.02, 23:49
        luiza-w-ogrodzie napisał(a):

> ...jak to zwykle jesienia, grzybobranie, ognisko, spacery po lesie. Moze upieke
        >
        > jakas babke na niedziele, ale na luzie - w koncu jade na wies na caly
        > czterodniowy weekend. Pagorki pokryte trawa, krowami, sadami pomaranczowymi, w
        > dole szemrze rzeczka, mozna isc zlowic sobie rybke na kolacje... wsi spokojna,
        > wsi wesola...
        >
        > Pozdrawiam swiatecznie
        > Luiza-w-Ogrodzie

Post tygodnia ! absolutnie !
        • luiza-w-ogrodzie Re: WIELKANOC' 2002 - czyli grzybobranie 28.03.02, 01:52
          don2 napisał(a):

> Post tygodnia ! absolutnie !

Dlaczego post? Normalne swietowanie... Tu swieta nie polegaja na obzeraniu sie
          jak w Polsce. No, moze z wyjatkiem indyka na Boze Narodzenie, ale coraz wiecej
          ludzi odchodzi od tej anglosaskiej tradycji i przyrzadzaja owoce morza bardziej
          stosowne o tej porze roku.

Babke upieke... oprocz niej na sniadanie wielkanocne beda jajka i kielbaski z
          ogniska. Smigus-dyngus pewnie w rzece.

Luiza-w-Ogrodzie
          • don2 Re: WIELKANOC' 2002 - czyli grzybobranie 28.03.02, 01:59
            luiza-w-ogrodzie napisał(a):

> don2 napisał(a):
            >
            > > Post tygodnia ! absolutnie !
            >
            > Dlaczego post? Normalne swietowanie... Tu swieta nie polegaja na obzeraniu sie
            > jak w Polsce. No, moze z wyjatkiem indyka na Boze Narodzenie, ale coraz wiecej
            > ludzi odchodzi od tej anglosaskiej tradycji i przyrzadzaja owoce morza bardziej
            >
            > stosowne o tej porze roku.
            >
            > Babke upieke... oprocz niej na sniadanie wielkanocne beda jajka i kielbaski z
            > ogniska. Smigus-dyngus pewnie w rzece.
            >
            > Luiza-w-Ogrodzie

Podwajam stawke -ja o post-Luiza o poscie,alesmy sie dogadali hi hi hi smile)
            • morsa Re: WIELKANOC' 2002 28.03.02, 02:17
              Lece do Polski, wracam w poniedzialek.
              Z koszyczkiem do kosciola, troche gosci,
              wypad na Starowke.
              Jaja, polska kielbasa (ktorej mi tu brakuje),
              pieczen z jagniecia, oczywiscie sledzie.
              Jakis maly sznapsik do rybki
              i dlugie Polakow rozmowy (jade do mamy).
              • Gość: Cirka Re: WIELKANOC' 2002 IP: 203.6.250.* 28.03.02, 02:31
                Ja nad wielka wode na pare dni. Znajoma ma mieszkanie na Gold Coast na samej
                plazy z ktorego pod nieobecnosc pozwolila mi skorzystac. Jaja zabieram ze
                soba, posztukac sie tradycyjnie trzeba bedzie. Zycze wszystkim pogodnych
                swiat!!
                Cirka
            • luiza-w-ogrodzie Re: WIELKANOC' 2002 - czyli grzybobranie 28.03.02, 04:23
              don2 napisał(a):

> Podwajam stawke -ja o post-Luiza o poscie,alesmy sie dogadali hi hi hi smile)

Dziekuje za wyroznienie wink))
              Wielkanoc i post mi sie skojarzyly, to dopiero!
              Niedlugo koncze, bo czas zapakowac samochod i w droge na wies!
              Milego swietowania!

Luiza-w-Ogrodzie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka