Dodaj do ulubionych

Moje Uwagi o Polonii w Moskwie

29.03.02, 15:29

Kazdy wie co to Moskwa,kazdy wie co rozumiemy pod "Polonia" Uwazam,ze jakas
tamnieznaczna ilosc Polakow przebywajacych chwilowo w Moskwie nie zasluguje na
miano Polonia.Ludzie biznesu,pracownicy firm itp-to nie "Polonia" Kto pozostaje?
polacy plci obojga poprzez malzenstwo i potomkowie Polakow wczesniej tam
zyjacych.Moskwa to nie Kazachstan-ten kto chcial wyjechac do Polski to dawno to
uczynil.Ci co w tym balaganie zostali,musza miec szczegolne wzgledy.Najczesciej
to juz zrusyfikowani stazry ludzie.Nic poza nazwiskiem i pochodzeniem z Polska
ich nie wiaze. Sa tez inni i to jest ta grupa o ktorej nawet mowic nie
warto.To starzy ludzie(bardzo)i dzieci oraz wnuki komunistow i roznej
masci "istow" przed wojna poslani przez Partie Kom.do raju klasy robotniczej z
roznych powodow,lub takich co sami zbiegli do raju. To ci ,ktorzy pomogli
potem dzialajac w roznych Komunist.Org. oraz bedac szpiegami NKWD do
zagarniecia wschodnich obszarow Polski i organizacji tam wladzy sowietow. I
taka cholote nazywac Polonia to gruba przesada. Co prawda pracy "DUPLOMOWEJ"
nie zamierzam pisac-ale teraz za Wlasciwej Wladzy w PL mozna zrobic na tych
zdrajcach wlasnego narodu niezla dysertacje i zostac co najmniej Mgr socjologi.

faktycznie jak na swiateczna nude to se znalazlem temat ! Kogo to obchodzi!
Obserwuj wątek
    • karelia Re: Moje Uwagi o Polonii w Moskwie 29.03.02, 20:53
      nie, dlaczego, bardzo ciekawe. Pisze sie o Polonii roznej masci z roznych
      stron, dlaczego nie ruszys tego tematu? Za bardzo smierdzi? Czy tez za malo
      informacji? A moze nikomu do glowy jeszcze nie wpadlo, ze tacy tez tam sa.
      Jakos o nich sie nie slyszy , zeby wyrazali gorace pragnienie powrotu do
      kraju. Za starzy? Nie maja po co? A moze nie sa Polonia?
      • don2 Re: Moje Uwagi o Polonii w Moskwie 29.03.02, 21:06
        karelia napisał(a):

> nie, dlaczego, bardzo ciekawe. Pisze sie o Polonii roznej masci z roznych
        > stron, dlaczego nie ruszys tego tematu? Za bardzo smierdzi? Czy tez za malo
        > informacji? A moze nikomu do glowy jeszcze nie wpadlo, ze tacy tez tam sa.
        > Jakos o nich sie nie slyszy , zeby wyrazali gorace pragnienie powrotu do
        > kraju. Za starzy? Nie maja po co? A moze nie sa Polonia?

W ogolnie przyjetym pojeciu nie !
        • karelia Re: Moje Uwagi o Polonii w Moskwie 29.03.02, 22:56
          no to nie ma po co piora strzepic i pisac jakies tam wydumane dysertacje.
          Jakos dawnie wiedziano, gdzie Polacy sa glownie rozmieszczeni na terenie
          Rosji , a o Moskwie jakos sie nic nie pisalo. Moze tam nie ma Polonii.
          • Gość: ........ Re: Moje Uwagi o Polonii w Moskwie IP: *.sympatico.ca 30.03.02, 02:31
            Dzisiaj kazdy mieszka tam gdzie chce i lubi. Pomijam tych
            ktorzy mieszkaja tam gdzie musza. Polonia? A co to takiego?
            • don2 Re: Moje Uwagi o Polonii w Moskwie 30.03.02, 02:36
              Gość portalu: ........ napisał(a):

> Dzisiaj kazdy mieszka tam gdzie chce i lubi. Pomijam tych
              > ktorzy mieszkaja tam gdzie musza. Polonia? A co to takiego?

Zapytaj tych co wydumali taka nazwe.Ale co to ma wspolnego z tym o czym pisalem?
              • Gość: ........ Re: Moje Uwagi o Polonii w Moskwie IP: *.sympatico.ca 30.03.02, 02:43
                Chyba ma to wspolnego ze w Moskwie Polonii nie ma. Wybrali
                Moskwe nie bez przyczyny. Pozdrawiam
      • Gość: kuki Re: Moje Uwagi o Polonii w Moskwie IP: 195.136.33.* 30.03.02, 13:30
        karelia napisał(a):

> nie, dlaczego, bardzo ciekawe. Pisze sie o Polonii roznej masci z roznych
        > stron, dlaczego nie ruszys tego tematu? Za bardzo smierdzi? Czy tez za malo
        > informacji? A moze nikomu do glowy jeszcze nie wpadlo, ze tacy tez tam sa.
        > Jakos o nich sie nie slyszy , zeby wyrazali gorace pragnienie powrotu do
        > kraju. Za starzy? Nie maja po co? A moze nie sa Polonia?

A moze nie maja za co? Moze wstydza sie swojego akcentu, bo bedac w Polsce na
        wakacjach maly Andrzejek byl przez kolegow przezywany "Ruski"?
    • Gość: Renka Re: Moje Uwagi o Polonii w Moskwie IP: *.home.cgocable.net 30.03.02, 02:50
      Don 2, wiec co sugerujesz na temat tych "zdrajcow i szpiegow". Fakt, ze
      zatrzymali swoje POLSKIE NAZWISKA .. Czy myslisz, ze gdyby ktos byl zdrajca,
      szpiegiem itp, dzialaby pod wlasnym nazwiskiem , czy zmienilby je?
      Po wojnie mnostwo ludzi zmienilo swoje nazwiska.Bylo to mozliwe zawsze.Nazwiska
      nie swiadcza o czynach.To raczej nalezaloby takich zdrajcow wyszukac, udowodnic
      im wine i ukarac.
      • don2 Re: Moje Uwagi o Polonii w Moskwie 30.03.02, 03:06
        Gość portalu: Renka napisał(a):

> Don 2, wiec co sugerujesz na temat tych "zdrajcow i szpiegow". Fakt, ze
        > zatrzymali swoje POLSKIE NAZWISKA .. Czy myslisz, ze gdyby ktos byl zdrajca,
        > szpiegiem itp, dzialaby pod wlasnym nazwiskiem , czy zmienilby je?
        > Po wojnie mnostwo ludzi zmienilo swoje nazwiska.Bylo to mozliwe zawsze.Nazwiska
        >
        > nie swiadcza o czynach.To raczej nalezaloby takich zdrajcow wyszukac, udowodnic
        >
        > im wine i ukarac.

Uprzejmie zawiadamiam ,ze panienka nie jest w temacie ,jak mawia Dr HC L.W.

to by troche zajelo czasu panience objasniac o specyfice tzw Ruchu Robotniczego
        (polskiego)Moze kiedys. ale z tym udowodnic i ukarac to sie ubawilem po
        pachy.pozdrawiam
        • Gość: TOWARZYS TOWARZYSZ STYRO IP: *.skane.se 30.03.02, 05:36
          Mieszka w Moskwie.Towarzysz Styro walczyl o Republike Hiszpanska
          przeciwko faszystom Franko.
          Zerznal kilku torreadorow.
          • Gość: Fania Re: TOWARZYSZ STYRO IP: *.telia.com 30.03.02, 12:19
            A co towarzysz robi w Szwecji? Proletariusze wszystkich krajow laczcie sie. Dobry kraj wybrales...
    • Gość: Jurek Re: Moje Uwagi o Polonii w Moskwie IP: *.rocsth01.mi.comcast.net 30.03.02, 13:00
      Znowu wpadlem na chwile i widze te sama klike kretynow z toba na czele
      onanizujacych sie wymyslonymi tematami.Wy ludzie naprawde nie macie co ze soba
      robic. Pytanie: ile ci to czasu zabiera zeby przyszlo natchnienie i pojawil sie
      kolejny watek?
      • Gość: Renka Re: Jurek idz sie wyspowiadaj! IP: *.home.cgocable.net 30.03.02, 13:51
        Idz sie wyspowiadac za te ublizgi.Niektorzy tu w dobrej wierze pisza.
        • neikula a czy ktoś z was zna Polaków z Moskwy 30.03.02, 15:31
          takia jedna uwaga na temat waszego wymądrzania się o Polakach w Moskwie
          • neikula a czy ktoś z was zna Polaków z Moskwy 30.03.02, 15:40
            Coś mi się dziwnego stało i w pół słowa wątek mi urawłosmile
            Taka jedna uwaga na temat waszego wymądrzania się o Polakach w Moskwie: czy
            ktoś, a czy ktoś z was zna Polaków z Moskwy? Ja znam przynajmniej kilkoro,
            byłam tam jako muzyk grający właśnie dla nich. Apotkałem tam wielce
            interesujących ludzi. Aby nie było wątpliwości mam dopiero 24 lata i w
            poważaniu mam to czy ktoś jest potomkiem kapitana NKWD czy do Moskwy uciekł jak
            do raju z mroźniej Syberii - bo obie opcje żyją tam w przyzwoitej zgodzie.
            Tak więc może dajcie tym ludziom odrobinę sopkoju, niech żyją jak chca, jak
            potrafią i nich przyznają się do polskości jesli taka ich wola - tego moi
            szanowni Państwo im nie odmawiajcie. Oni w swoich gazetkach i na swoich
            stronach Internetowych nie opluwają was więc i was o top proszę.
            ERYMO
            • Gość: Don2 Re: a czy ktoś z was zna Polaków z Moskwy IP: *.uc.nombres.ttd.es 30.03.02, 17:18
              neikula napisał(a):

> Coś mi się dziwnego stało i w pół słowa wątek mi urawłosmile
              > Taka jedna uwaga na temat waszego wymądrzania się o Polakach w Moskwie: czy
              > ktoś, a czy ktoś z was zna Polaków z Moskwy? Ja znam przynajmniej kilkoro,
              > byłam tam jako muzyk grający właśnie dla nich. Apotkałem tam wielce
              > interesujących ludzi. Aby nie było wątpliwości mam dopiero 24 lata i w
              > poważaniu mam to czy ktoś jest potomkiem kapitana NKWD czy do Moskwy uciekł jak
              >
              > do raju z mroźniej Syberii - bo obie opcje żyją tam w przyzwoitej zgodzie.
              > Tak więc może dajcie tym ludziom odrobinę sopkoju, niech żyją jak chca, jak
              > potrafią i nich przyznają się do polskości jesli taka ich wola - tego moi
              > szanowni Państwo im nie odmawiajcie. Oni w swoich gazetkach i na swoich
              > stronach Internetowych nie opluwają was więc i was o top proszę.
              > ERYMO

Prr stoj! ja tez tam bylem .co nie upowaznia kogos do milczenia o tych ludziach !
              mam prawo wypowiadac moja opinie-a to ,ze oni nas nie opluwaja w swoich gazetkach
              i stronach,to nic dziwnego.podaj adres tych stron mlody czlowieku-ciekawe jak to
              ci starzy ludzie stukaja i o czym,wspominaja Wande Wasilewska moze ? Albo o
              ostatniej demonstracji na miejscu gdzie stal pomnik Zelaznego Feliksa?
            • Gość: pysk neikula, IP: *.westln01.mi.comcast.net 30.03.02, 17:19
              na te 24 lata to masz pysk od ucha do ucha. Przychodzisz po prosbie to badz
              grzeczny a moze ci cos kapnie.
              • Gość: kuki Re: neikula, IP: 195.136.33.* 30.03.02, 18:37
                Neikula nie przychodzi po prosbie, jest niewinna i dobrze pisze.
                Bardzo malo jest w Moskwie "czystych" /zwracam uwage na to slowo/Polakow. W
                wiekszosci sa tak bardzo wymieszani narodowo.
                Przeprowadzalem w polskiej szkole ankiety do swojej pracy "duplomowej" i
                wypelniala jedna m.in dziewczynka, ktorej mama byla pol Polka, pol Rosjanka, a
                ojciec pol Finem, pol Wegrem. Doskonale znala polski, i poczuwala sie do
                polskosci, chciala by w przyszlosci w Kraju nad Wisla zamieszkac. Jest Polonia,
                czy nie?
                Polonia poczula sie Polonia 10 lat temu, kiedy byla awantura o Kosciol Polski
                przy ul Malej Gruzinskiej. Pewna starsza pani opowiadala mi, jak bez zgody
                wladz przeprowadzono polska procesje w Boze Cialo wokol kosciola i ambasady.
                Trabiace milicyjne auta, nienawistny wzrok wokolo i procesja z calym koscielnym
                ekwipunkiem w centrum Moskwy. To bylo przezycie, mowila ze lzami w oczach.
                Caly czas od "odbicia" kosciola /byly tam jakies magazyny/ codziennie ma dyzur
                jedna osoba, ktora pilnuje, zeby wszystko bylo ok. Dla tych ludzi Polska to
                Kosciol, tradycja i Duma. Chyba wszystko ok?

• Gość: pysk kuki IP: *.westln01.mi.comcast.net 30.03.02, 18:56
                  kuki, kuki, kuki. Pij mniej kawy.
                • Gość: Don2 Re: neikula, IP: *.uc.nombres.ttd.es 30.03.02, 18:59
                  Gość portalu: kuki napisał(a):

> Neikula nie przychodzi po prosbie, jest niewinna i dobrze pisze.
                  > Bardzo malo jest w Moskwie "czystych" /zwracam uwage na to slowo/Polakow. W
                  > wiekszosci sa tak bardzo wymieszani narodowo.
                  > Przeprowadzalem w polskiej szkole ankiety do swojej pracy "duplomowej" i
                  > wypelniala jedna m.in dziewczynka, ktorej mama byla pol Polka, pol Rosjanka, a
                  > ojciec pol Finem, pol Wegrem. Doskonale znala polski, i poczuwala sie do
                  > polskosci, chciala by w przyszlosci w Kraju nad Wisla zamieszkac. Jest Polonia,
                  >
                  > czy nie?
                  > Polonia poczula sie Polonia 10 lat temu, kiedy byla awantura o Kosciol Polski
                  > przy ul Malej Gruzinskiej. Pewna starsza pani opowiadala mi, jak bez zgody
                  > wladz przeprowadzono polska procesje w Boze Cialo wokol kosciola i ambasady.
                  > Trabiace milicyjne auta, nienawistny wzrok wokolo i procesja z calym koscielnym
                  >
                  > ekwipunkiem w centrum Moskwy. To bylo przezycie, mowila ze lzami w oczach.
                  > Caly czas od "odbicia" kosciola /byly tam jakies magazyny/ codziennie ma dyzur
                  > jedna osoba, ktora pilnuje, zeby wszystko bylo ok. Dla tych ludzi Polska to
                  > Kosciol, tradycja i Duma. Chyba wszystko ok?
                  >

Po za tym ,ze w moskwie czasami jest zima ,to reszta masz racje ?takie ble ble i
                  bzdury o matce polce a ojciec ni pies ni wydra to mozesz przyherbatce opowiadac-
                  jak murzyn poczul sie polakiem to nie musi opowiadac jak 10 lat temmm itd po
                  prostu strzela gola na meczu ! I jak wyjedzie do Kunta kintelandu to tez bedzie
                  polonia?
              • neikula Drodzy Państwo 30.03.02, 19:06
                Po pierwsze:
                Razem wódki nie pilismy więc proszę o zachowanie grzecznościowych form!!
                Po drugie:
                Ja się nie pytałem czy ktoś tam był, tylko czy ktoś z Was Szanowni Państwo zna
                Polaków mieszkających w Moskwie lub szerzej w Rosji, albo jeszcze szerzej w
                byłym ZSRR. A może ktoś Was Najmądrzejsi Mędrcy miał okazję współpracować z
                nimi, bo ja tak od wielu lat i szczerze mówiąc niczym się ta współpraca nie
                różni od kooperacji z Polakami mieszkającymi np.: w Szwecji.
                Po trzecie:
                Stron nie podam, bo trzeba od czasu do czasu wysilić swoje komórki mózgowe i
                pozwolić rozwijać się synapsom - dobrym ćwiczeniem będzie znalezienie ich
                samemu - a zapiewniam, jest ich dość przyzwoita ilość, około 98% z nich nie
                wymaga nawet znajomości języka rosyjskiego. :-}
                Po czwarte:
                Należy pamiętać, że nie wszycy Polacy żyjący na terenach dawnego ZSRR to
                emeryci (byli oficerowie NKWD lub miłośnicy szczęśliwie nam minionego systemu),
                bo takimi sugestiami narażają Państwo wielu zupełnie uczciwych ludzi na wielkie
                szkody moralne.
                Co do struktury wiekowej Polaków mieszkających w tych wszystkich państwach, to
                wielu, naprawdę wielu z nich jest ludźmi młodymi lub ludźmi w tzw. wieku
                średnim (co nie przeszkadza im traktowac innych z szacuniem - prawdopodobnie
                jest to wynikiem prowadzonej na szeroką skalę propagandy komunistycznej i
                anypolskiej. Może Szanowni Państo nie wiedzą, ale przez te wszystkie lata "oni
                się tam mnożyli" - straszne - nieprawdaż. :-} Jak mogli Ci wstętni mordercy i
                kaci Polski, Stalin powinien im zabranić kochać się i mieć dzieci. Zgodnie z
                prawem natury te dzieci dorastały i teraz są młodzi, albo koło 30,40, ect.
                Po piąte:
                Nie przychodzę po prośbie, tylko zabieram głos w dyskusji. Niestety o był chyba
                błąd - bo dla Szanownych Państwa dyskusja polega na obrzucaniu się błotkiem i
                tanich pyskówkach. W sumie przywykłem do tego na tym forum, ale czasami trzeba
                zabrać głos w nadzieji, że może choć jedna osoba pomyśli logicznie. Czego i
                Szanownym Państu życze z całego młodego serduszka.
                • don2 Re: Drodzy Państwo 30.03.02, 20:31
                  neikula napisał(a):

> Po pierwsze:
                  > Razem wódki nie pilismy więc proszę o zachowanie grzecznościowych form!!
                  > Po drugie:
                  > Ja się nie pytałem czy ktoś tam był, tylko czy ktoś z Was Szanowni Państwo zna
                  > Polaków mieszkających w Moskwie lub szerzej w Rosji, albo jeszcze szerzej w
                  > byłym ZSRR. A może ktoś Was Najmądrzejsi Mędrcy miał okazję współpracować z
                  > nimi, bo ja tak od wielu lat i szczerze mówiąc niczym się ta współpraca nie
                  > różni od kooperacji z Polakami mieszkającymi np.: w Szwecji.
                  > Po trzecie:
                  > Stron nie podam, bo trzeba od czasu do czasu wysilić swoje komórki mózgowe i
                  > pozwolić rozwijać się synapsom - dobrym ćwiczeniem będzie znalezienie ich
                  > samemu - a zapiewniam, jest ich dość przyzwoita ilość, około 98% z nich nie
                  > wymaga nawet znajomości języka rosyjskiego. :-}
                  > Po czwarte:
                  > Należy pamiętać, że nie wszycy Polacy żyjący na terenach dawnego ZSRR to
                  > emeryci (byli oficerowie NKWD lub miłośnicy szczęśliwie nam minionego systemu),
                  >
                  > bo takimi sugestiami narażają Państwo wielu zupełnie uczciwych ludzi na wielkie
                  >
                  > szkody moralne.
                  > Co do struktury wiekowej Polaków mieszkających w tych wszystkich państwach, to
                  >
                  > wielu, naprawdę wielu z nich jest ludźmi młodymi lub ludźmi w tzw. wieku
                  > średnim (co nie przeszkadza im traktowac innych z szacuniem - prawdopodobnie
                  > jest to wynikiem prowadzonej na szeroką skalę propagandy komunistycznej i
                  > anypolskiej. Może Szanowni Państo nie wiedzą, ale przez te wszystkie lata "oni
                  > się tam mnożyli" - straszne - nieprawdaż. :-} Jak mogli Ci wstętni mordercy i
                  > kaci Polski, Stalin powinien im zabranić kochać się i mieć dzieci. Zgodnie z
                  > prawem natury te dzieci dorastały i teraz są młodzi, albo koło 30,40, ect.
                  > Po piąte:
                  > Nie przychodzę po prośbie, tylko zabieram głos w dyskusji. Niestety o był chyba
                  >
                  > błąd - bo dla Szanownych Państwa dyskusja polega na obrzucaniu się błotkiem i
                  > tanich pyskówkach. W sumie przywykłem do tego na tym forum, ale czasami trzeba
                  > zabrać głos w nadzieji, że może choć jedna osoba pomyśli logicznie. Czego i
                  > Szanownym Państu życze z całego młodego serduszka.

po pierwsze nie bedziesz nas uczyc zasad na forum.Po drugie swoboda na forum
                  pozwala kazdemu mowic co i jak chce.Po trzecie nie opowiadaj bzdur o polakach w
                  Moskwie.to ,ze ty tam pracowalas jeszcze nie daje ci patentu na madrosc-po
                  czwarte jest przyjete,ze podaje sie adres -link.chocby w celu uwiarygodnienia
                  argumentow w dyskusji.jest mi osobiscie wszystko jedno ,czy oni sie
                  tam "mnozyli " czy nie.Nie o tym byla mowa ! Mowa jest o tym ,ze ta banda
                  komunistycznych pacholkow-mogla dawno wyjechac ,razem z tym rozmnozonym
                  pokoleniem,ale nie chcieli ,bo mieli wygodne posadki lub emeryturki partyjne.I
                  naraz jak sie rozwalila "wielikaja i maguczaja"to sobie pruypomnieli o Polszy.
                  Tym chlamem to nie ma nawet sensu sie zajmowac.Oficjalnie to jedno a nie
                  oficjalnie powinna sobie PL zaoszczedzic wydatkow .Wodki z toba nie pilem i
                  nawet przez mysl by mi nie przeszlo by wypic z kims takim.Od pierwszego razu i
                  jaka prezentacja.Pamietaj tu wsyscy jestesmy rowni!!!
                  • Gość: krak do dona2 IP: 192.168.10.* 30.03.02, 20:48
                    o nie Don2 - ty mu do pięt nie dorastasz, ty jesteś cham i prostak, i tylko tak
                    z tobą można, mam nadzieję, że neikula się nie zniży do twpjego paskudnie
                    niskiego poziomu
                    • don2 Re: do dona2 30.03.02, 20:55
                      Gość portalu: krak napisał(a):

> o nie Don2 - ty mu do pięt nie dorastasz, ty jesteś cham i prostak, i tylko tak
                      >
                      > z tobą można, mam nadzieję, że neikula się nie zniży do twpjego paskudnie
                      > niskiego poziomu

ten cham i prostak sie urodzil w syberyjskim lagrze ty zasrancu! sam tego
                      chciales
                      • karelia Re: do dona2 30.03.02, 21:01
                        Lubie Cie , Don Kichote, ale spokojnie, bez nerwow, zdrowie wazniejsze.
                        Naprawde. Mniej emocjonalniesmile))
                        • Gość: kulikula do tego krako-nejkulikula, IP: *.westln01.mi.comcast.net 30.03.02, 21:11
                          www.indian-express.com/ie/daily/20010305/ian05020.html

ty siostro Nejkula, nie pochrzanily ci sie azymuty?

A krak, to dopiero pokazal klase. Jak ten sk... to robi? Juz on ten wielki
                          cwaniak dobrze wie o czym ja mowie. Jakis taki musi byc dobrze skoligacony, no,
                          gdzies tam. Ile masz dniowki i czy placa ci h..u od watku??? PING
                          • don2 Re: do tego krako-nejkulikula, 30.03.02, 21:45
                            Gość portalu: kulikula napisał(a):

> <a href="www.indian-express.com/ie/daily/20010305/ian05020.html"target="
                            > _blank">www.indian-express.com/ie/daily/20010305/ian05020.html</a>
                            >
                            > ty siostro Nejkula, nie pochrzanily ci sie azymuty?
                            >
                            > A krak, to dopiero pokazal klase. Jak ten sk... to robi? Juz on ten wielki
                            > cwaniak dobrze wie o czym ja mowie. Jakis taki musi byc dobrze skoligacony, no,
                            >
                            > gdzies tam. Ile masz dniowki i czy placa ci h..u od watku??? PING

Ludzie wy nie zaskoczycie mnie juz niczym. kto zaglada w takie gazety?
                            • Gość: kuki PM IP: 195.136.33.* 31.03.02, 13:34
                              Jezeli nikt nie ma nic przeciwko, to zamieszcze kilka wypowiedzi w mojej pracy
                              d. Pozadrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka