Dodaj do ulubionych

Brzozowa podloga

27.08.04, 14:51
Napisalam w Salonie, ale tutaj tez sie spytam, bo moze akurat ktos z Was ma
taka. Jestem ciekawa jak to sie ma w uzyciu. Po ang. - birch.

Wlasnie znalazlam taka podlage i mi sie bardzo podoba. Tylko, ze mowiac
szczerze nigdy nie slyszalam zeby ktos mial brzozowa podloge. Meble tak i sa
fajne.

Co wy na to, czy to drzewo nie jest zbyt miekkie na podloge?

Pozdr.
Obserwuj wątek
    • jagienkaa Re: Brzozowa podloga 27.08.04, 15:02
      ale chodzi Ci o panele czy klepkę?
      Ja mam w domu akurat...panele bambusowe, a w kuchni panele birchwink
      paneli w kuchni zdecydowanie nie polecam.
      • izabelski Re: Brzozowa podloga 27.08.04, 15:17
        panele + kuchnia + cieknaca pralka/zlew/rurki = zgroza sad(((

• jagienkaa Re: Brzozowa podloga 27.08.04, 15:24
          a oprócz tego:
          panele+wyjmowanie pralki/zmywarki przesuwając= rysy
          panele+reklamówka z Coop leżąca w wodzie przez noc=odbite www.coop.com
          ale mój mąż myślał że panele w kuchni to świetny pomysłwink)
          • ma.pi Re: Brzozowa podloga 27.08.04, 16:41
            W kuchni mam kafle ceramiczne.

Chodzi mi o podloge do living room. I nie wiem czy to sa panele czy klepka, nie
            wiem jak jedno czy drugie wyglada (lub co jak jest nazywane). Chodzi mi o taki
            dluzsze deski. W Kanadzie mowia na to hardwood floor. A podloga zrobiona z
            malych deseczek poukladanych w kwadraciki nazywa sie parket floor.

Pozdr.

Pozdr.
            • jagienkaa Re: Brzozowa podloga 27.08.04, 17:12
              no więc nie wiemwink ja tez mam właśnie takie panele, ale tak jak mówię -
              bambusowe. Minusem to jest to, że położyliśmy na nich dywan i się pod nim
              zmienił kolor; czasem jak coś spadnie to się robi zagłębienie; jak zalejesz to
              potem długo schną. Zalety - długotrwałe, nie zaplamisz, ładnie się czyści (my
              je odkurzamy odkurzaczem i raz na tydzień przejeżdżamy po nich mopem); ładnie
              wygladają i do wszystkiego pasują.
              My mamy wszędzie położone te panele (oprócz hallu, łazienek i schodów) i się
              cieszymy. Nie lubię wykładzin, dywanów (zwłaszcza w łazienkach!!!)
              W sumie jak masz jeden pokój to można nawet samemu położyć, one się ładnie
              składają.
    • martynikam Re: Brzozowa podloga 27.08.04, 21:28
      Prawdopodobnie nie chodzi Ci jednak o panele, ale raczej o drewniany parkiet
      (jak patrzysz na przekroj deski, to widac same drewno bez warstw). I to jak
      najbardziej nadaje sie do living roomu - ale:
      - nie jest to niezniszczalne, mozesz to jednak cyklinowac po kilku latach,
      - nie wiem, czy dobrze pamietam - ale brzoza jest chyba jasna, a wszystko co
      bardzo jasne, ew. bardzo ciemne jest gorzej wyszorowac.

Sama mam w domu podloge klonowa i to tez jest jasne, wiec wiem, ile to
      sprzatania. Ale jakbys sie zdecydowala, to polecam do mycia podlog Blue Mop -
      czy jakos tak sie to nazywa.

• ma.pi Re: Brzozowa podloga 28.08.04, 01:41
        martynikam napisała:

> Prawdopodobnie nie chodzi Ci jednak o panele, ale raczej o drewniany parkiet
        > (jak patrzysz na przekroj deski, to widac same drewno bez warstw). I to jak
        > najbardziej nadaje sie do living roomu - ale:

Wlasnie chodzi mi o te deski. W przekroju widac tylko deske.

> - nie jest to niezniszczalne, mozesz to jednak cyklinowac po kilku latach,
        > - nie wiem, czy dobrze pamietam - ale brzoza jest chyba jasna, a wszystko
        co
        > bardzo jasne, ew. bardzo ciemne jest gorzej wyszorowac.
        >

Chyba raczej nie ma niezniszczalnej podlogi, tylko, ze jedne szybciej inne
        wolniej.

> Sama mam w domu podloge klonowa i to tez jest jasne, wiec wiem, ile to
        > sprzatania. Ale jakbys sie zdecydowala, to polecam do mycia podlog Blue Mop -
        > czy jakos tak sie to nazywa.
        >

Wlasnie caly dowcip polega na tym, ze chcemy jak najjasniejsza podloge, bo
        pokoj sam w sobie jest dosyc ciemmny. Malo swiatla z zewnatrz.
        W sklepie pan nam powiedzial, ze ta podloge mozna przyrownac do podlogi
        klonowej.

W Salonie jedna osoba mi odpowiedziala, ze podloga brzozowa jest miekka i
        wystarczy cos upuscic (np. zabawke) i zaraz widac slady. Czy Ty tez masz takie
        doswiadczenie? A moze da sie to czyms utwardzic np. jakis specjalny lakier?

Pozdr.
        • mharrison Re: Brzozowa podloga 28.08.04, 10:00
          Ja mam panele brzozowe w sypialniach i parkiet jesionowy w pozostałych
          pomieszczeniach (oprócz kuchni i łazienki).

Niestety i na jednym i na drugim mam rysy i drobne wgłębienia.

Na brzozie mam wgłębienie od laptopa, który mi się zsunął z materaca, a wokół
          kanapy rysy i drobne wgłębienia od zaparkowanych tam samochodów, które czasami
          spontanicznie spadają.

Myslę, że przy dzieciach to nieuniknione.

Moim zdaniem, przy dzieciach, masz dwa wyjścia.
          Kładziesz panele, które są zazwyczaj tańsze, i po kilku latach (jak dzieci
          podrosną)zmieniasz na nowe.
          Kładziesz parkiet (wychodzi drożej)i po kilku latach cyklinujesz i wygląda jak
          nowy.

Pozdrawiam
          magda
          • ma.pi Re: Brzozowa podloga 29.08.04, 00:29
            Juz wiem co to sa panele. W Kanadzie wystepuja pod nazwa laminate floor.

Pozdr.
          • monhann2 Re: Brzozowa podloga 29.08.04, 00:33
            Ma.pi nie mam podlogi brzozowej ale mam lawe w living room wlasnie brzozowa z
            Ikei a takze computer desk z tej samej serii. Strasznie jest to miekkie. Nawet
            jak dzieci cos pisaly na kartce na tym biurku to teraz widac wgnieciony numer
            telefonu!!! Z podloga mysle byloby jeszcze gorzej, bo ciagle przeciez cos spada
            itd. Moja lawa po roku ma tyle wgniecen i rys, ze powaznie mysle o wymianie.
            Zastanow sie nad ta brzoza i popytaj fachowcow. Pozdrawiam.
    • martynikam Re: Brzozowa podloga 29.08.04, 05:09
      ma.pi - jezeli myslisz o parkiecie, to ten ma ten plus, ze mozna go odnowic. Ja
      mam ten klon w kuchni i jadalni.I powiem Ci, ze rzeczywiscie widac na tym
      klonowym parkiecie jakies drobne wglebienia. Ale z tego co sie orientuje w
      sklepach typu Rona mozna kupic specjalne pasty do pastowania takich parkietow.
      Panele (laminate floor) nie sa tak podatne na wglebienia, ale latwiej sie
      rysuja. Poza tym te z tanszych czesto sie odksztalcaa i slabo wyciszaja
      mieszkanie/podloge. Jest tez cos takiego co sie nazywa engenering (nie jestem
      pewna, jak to sie pisze)floor. I to jest rodzaj takiego drewnianego panela.
      Wyglada to bardzo ladnie, mozna dobrac do tego mnostwo elementow
      wykonczeniowych (to jezeli chcesz robic tez schody) - ale jest drogie. Jezeli
      chcesz miec cos bardzo jasnego, to moze pomysl o podlodze bambusowej (jest taki
      odcien - bambus naturalny zdaje sie).
      Mam nadzieje, ze nie namieszalam, ale sama jestem po takim remoncie, wiec
      domyslam sie, ile pytan i pomyslow masz w glowie.
      pozdrawiam, Marta

• rpg-1 Re: Brzozowa podloga 03.09.04, 01:33
      Czesc

Brzozowo podloga jest jak najbardziej dobra , jest malo popularna ze wzgledu na
      to ze malo jest dzrzew o wymaganych wymiarach na deski ( oczywiscie chodzi mi o
      podlogi z drewna litego nie o laminaty , plyty itd.
      Najczesciej na podlogi uzywane jest drewno debowe , moze byc jesion i buk ( ten
      ostatni sie odksztalca pod wplywem wilgoci i trzeba go odpowiednio przygotowac
      na podlogi wiec jest mniej popularny )
      Te 3 rodz. sa najtwardsze , dopiero potem brzoza ale tez maniezle wyniki - wiec
      jesli ci sie podoba -kupuj !
      Nawet dab sie zarysuje smile
      Za kilka lat mozna zcyklinowac i jak nowe smile
      • ma.pi Re: Brzozowa podloga 03.09.04, 14:27
        rpg-1 napisała:

>
        > jesli ci sie podoba -kupuj !
        > Nawet dab sie zarysuje smile
        > Za kilka lat mozna zcyklinowac i jak nowe smile

Wlasnie kupilismy. A co z tego wyjdzie w praniu to zobaczymy.
        W sumie to jeszcze bambusowa mi sie podobala tylko cena byla juz mniej
        atrakcyjna.

Pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka