Dodaj do ulubionych

Podatki w Kanadzie?

23.09.04, 14:55
Czesc znawczynie prawa podatkowego Kanady!
Byl pare tygodni temu podobny watek, ale nie moge go teraz odnalezc i nie
wiem, czym sie skonczylo.
Moje pytanie dotyczy podatku 15% na fundusze przywozone do Kanady.
Mam status Permanent Resident. Czy jesli zostawiam w kraju pieniadze na swoim
koncie, a potem je sobie przesle na konto w Kanadzie (przez Internet),
ewentualnie pobiore z bankomatu i bede chciala na konto wplacic - to place
ten podatek?
Czy musze wszystko od razu wiezc gotowka i deklarowac, czy moze wystarczy
certyfikat z banku, zeby uniknac opodatkowania?
Juz sie "spakowalismy" a dopadly nas watpliwosci. Poradzcie, co mam robic.
Obserwuj wątek
    • monhann2 Re: Podatki w Kanadzie? 24.09.04, 15:18
      Do Kanady mozesz wwiezc ile pieniedzy chcesz i nie placisz od tego podatku. Bo
      niby jaki to mialby byc podatek? Dochodowy? czyli Income Tax? To nie jest Twoj
      dochod, to jest Twoje mienie. Nie trzeba placic podatku od mienia
      przesiedlenczego. Nie jestem pewna jesli chodzi o prawo w POlsce, ile mozna
      wywiezc bez deklarowania? Moja mama jak przyjechala po raz pierwszy na
      Permanent Resident rowniez przywiozla sobie jakies pieniazki i nic nie placila.
      Pozdrawiam.
      • re_27 Re: Podatki w Kanadzie? 25.09.04, 21:11
        Dzieki za odpowiedz! W sumie niby wiem, ze moge sobei przywiezc pieniadze,
        deklaruje i wszystko gra. Moze sie niejasno wyrazilam, ale moje pytanie
        dotyczylo peiniedzy przysylanych pozniej, juz po przyjezdzie. Czy musze tez
        deklarowac forse, ktora mi zostaje na koncie w kraju, bo mam zamiar korzystac z
        kart bankowych? Albo, jak sie ktos juz pytal - sprzedam dom - czy wtedy place
        podatek w Kanadzie? Bo ze w kraju mnie przy sprzedazy dodatkowo oskubia to
        jestem pewna...
        • monhann2 Re: Podatki w Kanadzie? 28.09.04, 18:14
          re_27 napisała:

> Dzieki za odpowiedz! W sumie niby wiem, ze moge sobei przywiezc pieniadze,
          > deklaruje i wszystko gra. Moze sie niejasno wyrazilam, ale moje pytanie
          > dotyczylo peiniedzy przysylanych pozniej, juz po przyjezdzie. Czy musze tez
          > deklarowac forse, ktora mi zostaje na koncie w kraju, bo mam zamiar korzystac
          z
          >
          > kart bankowych? Albo, jak sie ktos juz pytal - sprzedam dom - czy wtedy place
          > podatek w Kanadzie? Bo ze w kraju mnie przy sprzedazy dodatkowo oskubia to
          > jestem pewna...

Dlaczego od sprzedanej posiadlosci w PL mialabys placic podatek w Kanadzie?
          Moja mama rowniez sprzedala mieszkanie przed przyjazdem tutaj i zadnego podatku
          nie placila. Co do pieniedzy przysylanych regularnie (lub nie) pozniej to nie
          jestem pewna,poniewaz moga byc one potraktowane jako twoj dochod, wtedy gdy juz
          bedziesz na stale mieszkac w Kanadzie. Jesli je bedziesz trzymac w Polsce to
          nie bedziesz musiala zadnego podatku placic. A nie lepiej od razu wszystko
          przywiezc?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka