Dodaj do ulubionych

Biznes VIZA w Angli..?...moze ktos cos wie.....

IP: 163.167.164.* 13.04.02, 17:40
chcialabym zasiegnac informacji na temat;biznes wizy moze ktos otwieral taka
wize i moze mi cos powiedziec na ten temat.Jestem zainteresowana tym czy
prowadzona dzialalnosc po otrzymaniu tej wizy jest oplacalna i czy wogole warto
ja otwierac........???

dziekuje

Obserwuj wątek
    • Gość: sharky Re: Biznes VIZA w Angli..?...moze ktos cos wie..... IP: *.leopard.dialup.pol.co.uk 13.04.02, 19:13
      Gość portalu: Marzena napisał(a):

> chcialabym zasiegnac informacji na temat;biznes wizy moze ktos otwieral taka
      > wize i moze mi cos powiedziec na ten temat.Jestem zainteresowana tym czy
      > prowadzona dzialalnosc po otrzymaniu tej wizy jest oplacalna i czy wogole warto
      >
      > ja otwierac........???
      >

Odpowiadam po raz kolejny. Przyjezdzasz do Lon, idziesz do firmy posredniczacej,
      placisz im od 200 do 1500 funtow i oni wszystko zalatwiaja. Musisz miec kase na
      poczatek, business plan i pomysl na business. Czy twoja dzialalnosc bedzie
      oplacalna zalezy od ciebie.
      • xiv Re: Biznes VIZA w Angli..?...moze ktos cos wie..... 15.04.02, 13:59

sharky,

a nie napisalbys wlasnie w ten desen na londyn.org (bo to chyba Twoja strona?)
        i wtedy tylko: "RTF -> www.londyn.org"

tylko moje 2 centy

Xiv
      • Gość: rudi1982 Przez posrednika... a mozna samemu? IP: *.kamien.co.pl / 192.168.1.* 29.04.02, 16:46

> Odpowiadam po raz kolejny. Przyjezdzasz do Lon, idziesz do firmy posredniczacej
        > ,
        > placisz im od 200 do 1500 funtow i oni wszystko zalatwiaja. Musisz miec kase na
        >
        > poczatek, business plan i pomysl na business. Czy twoja dzialalnosc bedzie
        > oplacalna zalezy od ciebie.

czy korzysc wynikajaca z uslug posrednika jest bardzo znaczaca czy dla upartego i
        cierpliwego czleka to nic strasznego i poradzic moglby sobie sam?

rudi

• Gość: sharky Re: Przez posrednika... a mozna samemu? IP: *.in-addr.btopenworld.com 29.04.02, 17:27
          > czy korzysc wynikajaca z uslug posrednika jest bardzo znaczaca czy dla upartego
          > i
          > cierpliwego czleka to nic strasznego i poradzic moglby sobie sam?
          >
          > rudi
          >
          Szczerze mowiac wiele informacji mozna znalezc w internecie. Nie ma obowiazku
          zatrudnania posrednika. Nie spotkalem sie z kims kto to zalatwial samemu, ale
          podejrzewam ze jesli wszystko dobrze uzasadnisz to nie powinno byc problemu.

• Gość: Ania Re: Biznes VIZA w Angli..?...moze ktos cos wie..... IP: 194.63.116.* 15.04.02, 14:22
      Cena :400-500 funtow
      W cenie: napisanie business planu, otworzenie konta jezeli nie masz, wyslanie
      papierow do HO
      Okres zalatwiania: do 3 miesiecy
      Ile nie placic: powyzej 500 bo nie warto
      Plusy wizy: pracujesz legalnie, wiec sie nie boisz. Po 4 latach mozesz sie
      starac o pobyt staly, ale do tego dluga droga. Kiedys te wizy przedluzali po
      roku na kolejne 3 lata, teraz coraz czesciej tylko na rok za kazdym razem.
      Minusy: teoretycznie powinienes pracowac tylko w 'branzy' jaka zglosiles na
      podaniu.
      Zalezy jakie masz plany dlugoterminowe.
      • Gość: sharky Re: Biznes VIZA w Angli..?...moze ktos cos wie..... IP: 213.122.47.* 15.04.02, 16:22
        Powaznie mowisz ze przedluzaja tylko na rok? Kurcze to ja co rok mam pozbywac
        sie paszportu na kilka miesiecy i wydawac na prawnika?
        • Gość: Ania Re: Biznes VIZA w Angli..?...moze ktos cos wie..... IP: 194.63.116.* 15.04.02, 16:30
          Tak mnie poinformowala firma, z ktora wspolpracuje w tej sprawie. Tzn. nie ma
          oczywiscie reguly, ale taki nowy trend. Dlaczego na prawnika co roku?
          Przedluzenie od strony papierow i formalnosci nie jest juz takie skomplikowane,
          trzeba tylko przedstawic dowody dzialalnosci i zyskownosci, i ladnie poprosic.
          • Gość: sharky Re: Biznes VIZA w Angli..?...moze ktos cos wie..... IP: 213.122.1.* 15.04.02, 17:05
            Nawet nie wspomne ile zaplacilem za wyslanie papierow do przedluzenia. Mam
            nadzieje ze moja prawniczka zalatwi mi 3 letnia wize. W przeciwnym wypadku
            zaczne chyba szukac angielskiej zonysmile
        • Gość: Xiv Re: Biznes VIZA w Angli..?...moze ktos cos wie..... IP: *.blueyonder.co.uk 15.04.02, 19:30

potwierdzam, ze przedluzaja na jeden rok; w okolicy mam trojke takich
          znajomych; oraz, niestety, czas poczekalni w HO wydaje sie wydluzac - ostatnio
          slyszalem o parze, ktora czeka na paszport piaty miesiac; a ja na work permit
          czekam juz ponad miesiac (poprzednio: dwa i trzy tygodnie odpowiednio po TWES i
          work permit)

Xiv
          • Gość: sharky Re: Biznes VIZA w Angli..?...moze ktos cos wie..... IP: *.clefairy.dialup.pol.co.uk 15.04.02, 21:41
            Xiv, znasz wiec jakas Angielke co by mnie chciala za niewielka oplata? Moge tez
            zaplacic w naturze...
    • Gość: Sylwia Re: Biznes VIZA w Angli..?...moze ktos cos wie..... IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 29.04.02, 17:47

ot tylko wyciągnę temat do góry.
    • Gość: peter Re: Biznes VIZA w Angli..?...moze ktos cos wie..... IP: *.unknown.uunet.be 29.04.02, 17:49
      teraz widzicie dlaczego oplaca sie wejsc do UE. Jezli Polska wejdzie to te
      wszystkie stale pobyty i wizy juz nikogo nie beda interesowac a rozmawiac sie o
      tym bedzie jak o jakims absurdzie z przeszlosci.
      • Gość: sharky Re: Biznes VIZA w Angli..?...moze ktos cos wie..... IP: *.in-addr.btopenworld.com 30.04.02, 13:04
        W Anglii bedziemy mogli pracowac dopiero 2 lata po wejsciu do Unii...Jesli
        chodzi o inne kraje to tam istnieje masa ograniczen nawet dla czlonkow unii (np
        trzeba miec odpowiadajace w danym kraju wyksztalcenie adekwatne do zawodu).
        Poza tym pojawia sie odwieczny problem znajomosci jezyka...
        • xiv Re: Biznes VIZA w Angli..?...moze ktos cos wie..... 30.04.02, 14:19
          dlatego ucze sie niemieckiego smile

Xiv
          • Gość: sharky Re: Biznes VIZA w Angli..?...moze ktos cos wie..... IP: *.in-addr.btopenworld.com 30.04.02, 15:09
            W Niemczech po 7 latach bedzie mozna pracowac
            • Gość: Jadwinia Re: Biznes VIZA w Angli..?...moze ktos cos wie..... IP: 212.36.38.* 30.04.02, 16:41
              Z tym przedluzaniem na rok to chyba wtedy, jak ktos nie ma insurance number.
              Jak masz insurance, to szanse sie zwiekszaja, bo w momencie rozpoczecia
              dzialalnosci gosp. juz od razu placisz NI contributions. W momencie jak nie
              masz insurance, to musisz zaplacic contributions, jak ten numer dostaniesz.
              Najczesciej jest tak, ze ten insurance tak sie dlugo wyrabia, bo sa kolejki,
              ze nie zdazasz z zaplaceniem insurance przed koncem roku podatkowego (5
              kwietnia) no i wlasnie dlatego przedluzaja potem tylko na rok. Jak sie ma
              wszystko w porzadku z platnosciami i ksiegowoscia to raczej nie ma problemu.
              Podobno teraz na wize sie bardzo dlugo czeka, bo na poczatku roku byl jakis
              strajk w HO i wszystkie aplikacje dlugo czekaja.
              • Gość: Xiv Re: Biznes VIZA w Angli..?...moze ktos cos wie..... IP: 213.38.76.* 30.04.02, 16:44

ja nie wiem jak to jest z tym NI, ale ostatnio bylem zszokowany tempem -
                telefon w poniedzialek, interview w sobote, a NI obiecali w ciagu miesiaca

Xiv
              • Gość: Ania Re: Biznes VIZA w Angli..?...moze ktos cos wie..... IP: KWDPRX* / 194.63.116.* 30.04.02, 16:48
                Dlugie terminy czekania na wszystkie wizy byly przed Wielkanoca, teraz jak
                slyszalam wraca to do normy. A przedluzanie na rok czy na dluzej zalezy tez od
                wynikow finansowych firmy czy tez osoby self employed w ciagu pierwszego roku,
                bo przy pierwszym podaniu HO musza ci troche uwierzyc na slowo, jak to bedziesz
                wspaniale funkcjonowac, a po roku juz maja konkrety. A jak masz jakies oplaty
                nieuregulowane to tez na pewno nie pomaga, i zbytnio ich nie interesuje czy z
                twojej winy czy z powolnosci urzedow. To tyle od firmy posredniczacej, z ktora
                tak troche wspolpracuje.
                • Gość: wicked Re: Biznes VIZA w Angli..?...moze ktos cos wie..... IP: *.proxy.aol.com 30.04.02, 18:50
                  No to sie zalamalem, bo desperacko potrzebuje wizy na trzy lata bo tak naprwde
                  to pracuje jako pracownik w firmie komputerowej, wiec sobie wymyslilem business
                  wize bo podobno na working wize nie ma szans. Kombinowalem z invoicami itp,
                  wtopilem cala kase bo bylem pewien ze dostane przedluzenie na 3 lata i bede
                  mial spokoj. Ale nie moglem placic NI za pomoca Direct Debit bo mam saving
                  account i moj prawnik zawalil z ruszeniem tego do przodu (zeby dostac czeki)
                  Wiec wyslalem aplikacje o przedluzenie wizy, ale dotychczas nie zaplacilem
                  zadnego NI. Jak dostane przedluzenie tylko na rok to popelniam samobojstwo!!!
                  Czy ktos wie co moge zrobic w takiej sytuacji??? Jesli tak to piszcie na:
                  rafbthc@hotmail.com
                  odwdziecze sie!!!!!!!!!!!
                  • Gość: Ania Re: Biznes VIZA w Angli..?...moze ktos cos wie..... IP: *.in-addr.btopenworld.com 30.04.02, 20:01
                    Czlowieku, nie rob sobie nic zlego, nie czlowieku, stop, nie moge cie miec na
                    sumieniu, jak ja bede z tym zyla, a zyc musze, ja samobojstwa popelnic nie
                    moge, bo male dziecko, sam rozumiesz, blagam, nie skacz z tego mostu!!!!!!
                    Prosze wszystkich pomozcie koledze????
                    A swoja droga, to powiedz, czy juz ci ktos to przedluzenie zalatwia.
                    Jak chcesz, to skontaktuj sie ze mna, moze bede mogla cos poradzic:
                    ania@aniaspoland.com

I nie skacz!!!!!!
                  • Gość: CW Re: Biznes VIZA w Angli..?...moze ktos cos wie..... IP: *.sympatico.ca 30.04.02, 20:08
                    www.aniaspoland.com/Work.html
                    • Gość: paskuda Re: Biznes VIZA w Angli..?...moze ktos cos wie..... IP: .1R2D* / *.webport.bt.net 30.04.02, 23:22
                      kurcze, ja czekam juz ponad 5 miesiecy, moj prawnik mnie uspokaja, ze to
                      normalne, ale znam tez kolege z Bulgarii, ktory dostal buisness wize po
                      miesiacu. Najbardziej mnie chyba irytuje brak dokumentu tozsamosci i
                      niemozliwosc podrozowania. Pocieszcie mnie! Powiedzcie, kto czeka/al dluzej?
                      • Gość: Xiv Re: Biznes VIZA w Angli..?...moze ktos cos wie..... IP: 213.38.76.* 01.05.02, 10:18

tak, mam znajomych ktorzy czekaja juz pol roku na paszport; niezbadane sa rogi
                        w urzedzie...

Xiv
                    • Gość: Xiv Re: Biznes VIZA w Angli..?...moze ktos cos wie..... IP: 213.38.76.* 01.05.02, 10:25

> www.aniaspoland.com/Work.html

LOL, Ania wlasnie napisala powyzej

Xiv
                      • Gość: Ania Re: Biznes VIZA w Angli..?...moze ktos cos wie..... IP: KWDPRX* / 194.63.116.* 01.05.02, 10:34
                        Ale zeby nie bylo, ze sie samoreklamuje, moj www to nie ja podalam......
                  • Gość: Xiv Re: Biznes VIZA w Angli..?...moze ktos cos wie..... IP: 213.38.76.* 01.05.02, 10:24

> No to sie zalamalem, bo desperacko potrzebuje wizy na trzy lata bo tak naprwde
                    > to pracuje jako pracownik w firmie komputerowej, wiec sobie wymyslilem business
                    > wize bo podobno na working wize nie ma szans.
                    Nie wiem co robisz w tej firmie komputerowej, ale szanse masz (wyzsze
                    wyksztalcenie!).

> Kombinowalem z invoicami itp,
                    > wtopilem cala kase bo bylem pewien ze dostane przedluzenie na 3 lata i bede
                    > mial spokoj. Ale nie moglem placic NI za pomoca Direct Debit bo mam saving
                    > account i moj prawnik zawalil z ruszeniem tego do przodu (zeby dostac czeki)
                    Nie pozalowales pieniedzy na prawnika, a pozalowales pieniedzy na konto biznesowe
                    (chyba o takim slyszales?)

> Wiec wyslalem aplikacje o przedluzenie wizy, ale dotychczas nie zaplacilem
                    > zadnego NI. Jak dostane przedluzenie tylko na rok to popelniam samobojstwo!!!
                    > Czy ktos wie co moge zrobic w takiej sytuacji???
                    Nic nie robic. Po prosru musisz sie kiedys z NI rozliczyc. Nie wiem kiedy sie
                    konczy rok finansowy Twojej firmy. Idealnie by bylo, gdybys wyslal papiery o
                    przedluzenie po zamknieciu roku finansowego, wtedy widza Twoje biezace ksiazki.

Co do przedluzenia na trzy lata - co sie stanie jak jego nie bedzie? Za rok
                    wyslesz kolejny papierek i tyle. Nie spotkalem sie z odmowa przedluzenia wizy
                    (czy ktos?) - ale jesli sie to zdarzy, na pewno jest procedura odwolawcza.

Xiv
    • Gość: theend Bussines Visa czyli zgoda na placenia podatkow.. IP: *.nas.onetel.net.uk 30.04.02, 23:46
      robia laske nam wszystkim...
      ten system jest przeciazony...
      niedlugo potrzebne bedzie te 200k...
      a wielu tych co dali sie skusic..wyrzuca..ludziom bv wydaje sie lekiem...
      moze okazac sie trucizna...

• Gość: sharky Re: Bussines Visa czyli zgoda na placenia podatkow.. IP: *.in-addr.btopenworld.com 01.05.02, 11:22
        Wicked, naprawde nie znane sa wyroki HO. Jesli pracowales jako kontraktowiec
        (a wiec wykonywales konkretna prace np. napisales program i za to skasowales
        klienta- firme) a nie na godziny od np 9 do 18 to nie powinno byc problemu.
        Jest wiele kryteriow self employment: liczba klientow, czas przepracowany dla
        jednego z nich a tym samym dochody. HO jest zainteresowany przede wszystkim czy
        nie korzystasz z systemu socjalnego panstwa i czy masz realna szanse przetrwac
        w biznesie.
        Po drugie: pamietaj, ze wiekszosc tych podan skladaja budowlancy, sprzataczki
        etc. W zasadzie Business Visa byla wymyslona pod katem specjalistow IT a wiec
        moim zdaniem masz spore szanse. Wiem co czujesz i sie z toba solidaryzuje w
        mece i niepewnosci. Napisz jesli chcesz wiecej info:radek@supanet.com
        • Gość: sharky Re: Bussines Visa czyli zgoda na placenia podatkow.. IP: *.in-addr.btopenworld.com 01.05.02, 11:23
          robia laske nam wszystkim...
          ten system jest przeciazony...
          niedlugo potrzebne bedzie te 200k...
          a wielu tych co dali sie skusic..wyrzuca..ludziom bv wydaje sie lekiem...
          moze okazac sie trucizna...

............................

Skad masz te informacje kolego?

• Gość: theend Re: Bussines Visa czyli zgoda na placenia podatkow.. IP: *.nas.onetel.net.uk 01.05.02, 14:30
            Gość portalu: sharky napisał(a):

> robia laske nam wszystkim...
            > ten system jest przeciazony...
            > niedlugo potrzebne bedzie te 200k...
            > a wielu tych co dali sie skusic..wyrzuca..ludziom bv wydaje sie lekiem...
            > moze okazac sie trucizna...
            >
            > ............................
            >
            > Skad masz te informacje kolego?
            >
            >

niestety nie od twojej pani ksiegowej za...ile mowiles £600?
            • Gość: wicked Re: Bussines Visa czyli zgoda na placenia podatkow.. IP: *.proxy.aol.com 01.05.02, 15:25
              Dzieki za solidarnosc!!!
              Wiem ze mozna przedluzac wize znowu po roku, tylko ze jak juz pisalem pracuje
              dla jednej firmy, a jako self-employed powinienem miec wielu klientow - no i z
              tego powodu mam ciagle problemy z lewymi invoicami od ktorych musze placic
              podatek (chociaz nic nie zarobilem)itp itd.
              Dzisiaj rano sie w koncu zmobilizowalem i otworzylem current account (lepiej
              puzno niz wcale)wiec moze zdoze z placeniem NI.
              pozdrawiam wszystkich i zycze milego dnia!!!
              • Gość: Jadwinia Re: Bussines Visa czyli zgoda na placenia podatkow.. IP: 212.36.38.* 02.05.02, 11:48
                Gość portalu: wicked napisał(a):

> Dzieki za solidarnosc!!!
                > Wiem ze mozna przedluzac wize znowu po roku, tylko ze jak juz pisalem pracuje
                > dla jednej firmy, a jako self-employed powinienem miec wielu klientow - no i z
                > tego powodu mam ciagle problemy z lewymi invoicami od ktorych musze placic
                > podatek (chociaz nic nie zarobilem)itp itd.
                > Dzisiaj rano sie w koncu zmobilizowalem i otworzylem current account (lepiej
                > puzno niz wcale)wiec moze zdoze z placeniem NI.
                > pozdrawiam wszystkich i zycze milego dnia!!!

Wicked, czy moze ta Twoja firma nie ma zarejestrowanych pod soba kilku innych
                spolek, bo w ten sposob moglbys robic caly czas to samo i w tym samym miejscu,
                tylko wystawiac invoicy na inne spolki. Prawnie jest wszystko OK. Ja akurat tak
                robie, pracuje w jednym biurze, a co miesiac wystawiam invoicy na inna spolke i
                na inna sume, zeby sie cos dzialo na koncie...
                Czy dobrze rozumiem, Ty juz miales ta wize w zeszlym roku i teraz chcesz
                przedluzyc?

• Gość: wicked Re: Bussines Visa czyli zgoda na placenia podatkow.. IP: *.proxy.aol.com 02.05.02, 14:53
                  niestety jest to mala firma i nie ma pod soba zadnych innych spolek. Czasami
                  wystawiam invoice komus zaprzyjaznionemu z innej firmy., ale i tak ok 98% moich
                  dochodow jast od jednej firmy. Teraz moze mi ta wize przedluza, ale pewnie
                  nastepnym razem sie doczepia. (daltego mi zalezy zeby dostac przedluzenie na 3
                  lata)
                  a jakie wy macie firmy i co w zasadzie robicie no i jak sobie radzicie z tymi
                  wizami itp itd???
                  • Gość: Xiv Re: Bussines Visa czyli zgoda na placenia podatkow.. IP: 213.38.76.* 02.05.02, 15:37

w sumie to nie moj biznes, ale... moze sprobuj znalezc sobie dodatkowa fuche?
                    nie wiem czy pracuejsz w soboty/niedziele, ale mozesz sprobowac cos zrobic
                    prywatnie

Xiv
                    • Gość: sharky Re: Bussines Visa czyli zgoda na placenia podatkow.. IP: *.in-addr.btopenworld.com 02.05.02, 16:12
                      Wicked moim zdaniem (nie chce sie wdawac publicznie w szczegoly) nie powinienes
                      miec problemu.
                      • Gość: Jadwinia Re: Bussines Visa czyli zgoda na placenia podatkow.. IP: 212.36.38.* 02.05.02, 17:43
                        Wicked koniecznie musisz sobie jeszcze cos znalezc, bo ja sie radzilam
                        prawnika i dochod od JEDNEGO klienta nie moze przekraczac 25% dochodu z calego
                        roku, bo to tak wyglada jakbys tam byl zatrudniony.
                        W ogole to sie tak wymadrzam, a sama dopiero czekam na pierwsza wize. Podanie
                        zlozylam w marcu, wiec sobie pewnie jeszcze poczekam... Moze na Xmas do Kraju
                        dotre
                        • Gość: sharky Re: Bussines Visa czyli zgoda na placenia podatkow.. IP: *.in-addr.btopenworld.com 02.05.02, 20:01
                          Jadwinia, moja rada: zmien prawnika.
            • Gość: sharky Re: Bussines Visa czyli zgoda na placenia podatkow.. IP: *.in-addr.btopenworld.com 01.05.02, 19:16
              Gość portalu: theend napisał(a):

> Gość portalu: sharky napisał(a):
              >
              > > robia laske nam wszystkim...
              > > ten system jest przeciazony...
              > > niedlugo potrzebne bedzie te 200k...
              > > a wielu tych co dali sie skusic..wyrzuca..ludziom bv wydaje sie lekiem...
              > > moze okazac sie trucizna...
              > >
              > > ............................
              > >
              > > Skad masz te informacje kolego?
              > >
              > >
              >
              > niestety nie od twojej pani ksiegowej za...ile mowiles £600?

No jedyna jej zaleta, ze jest troche bardziej konkretna niz ty...

• Gość: theend konkrety...???? IP: *.nas.onetel.net.uk 03.05.02, 19:04
                Gość portalu: sharky napisał(a):

> Gość portalu: theend napisał(a):
                >
                > > Gość portalu: sharky napisał(a):
                > >
                > > > robia laske nam wszystkim...
                > > > ten system jest przeciazony...
                > > > niedlugo potrzebne bedzie te 200k...
                > > > a wielu tych co dali sie skusic..wyrzuca..ludziom bv wydaje sie lekie
                > m...
                > > > moze okazac sie trucizna...
                > > >
                > > > ............................
                > > >
                > > > Skad masz te informacje kolego?
                > > >
                > > >
                > >
                > > niestety nie od twojej pani ksiegowej za...ile mowiles £600?
                >
                >
                > No jedyna jej zaleta, ze jest troche bardziej konkretna niz ty...
                >
                >

no , a za co jej placisz?

ps sam to napisales ..wiekszosc tych podan skladaja sprzataczki i budowlancy...
                ludzie nie do konca wiedzacy w co sie pakuja..
                wsrod Polakow panuje na bv niesamowita moda ..moda ktora z kazdym dniem coraz
                bardziej zaczyna byc legenda...
                podkrecana przez coraz to nowe firemki zajmujace sie tymi sprawami...
                bardzo duzo (ok 30%) ma bardzo duze problemy po pierwszym roku...
                mniej ok 5% dostaje odmowe od razu ( tylko i wylacznie przez niekompetencje
                firm ,"prawnikow" tylko na wizytowce ..
                znam dwa przyklady kiedy ludziom decyzja o zalatwianiu bv dala normalnie w dupe..
                w sensie musieli stad spadac ..pewnie wiesz jak trudne jest pozytywne
                rozpatrzenie odwolania przez HO..
                system jest przeciazony bo idzie to teraz niemal hurtowo..
                w pewnym momencie nieuniknione wydaje sie zaostrzenie przepisow ,ktorych
                tak naprawde oni nie musz zmieniac...stoi tam ,ze masz osiagac dochody pozwalajace
                utrzymac ci siebie... dla jednego urzednika £202 jest ok ,a £200 nie...
                dla innego £400 to za malo.. nigdzie nie podaja tej sumy...
                w kazdej chwile zarzadzenie odgorne moze powiedziec £500 czy £600 czy wiecej..i
                gdzie wszyscy (wiekszosc) pojda plakac..?
                jak sie zagesci to beda przesiewac..nie sadzisz?
                a zagesci sie na pewno bo mit rosnie i rosnie..
                konczac ..jezeli nie ma sie pomyslu na biznes i nie ma sie pojecia o prowadzeniu
                firmy , nie potrafi rozumiec sie kilkudziesiecio- punktowych aktow prawnych ..
                chce sie posiadac bv tylko jako przykrywke pod np. prace na budowie..
                dwa razy zastanowilbym sie bo w sumie latwiej tak ciagnac nielegalnie nawet
                majac problemy na granicach..
                oczywiscie plusow mnostwo ale odmowa to odmowa ..papa..
                i na koniec posrednicy przy klopotach pomoc moga niewiele..
                co najwyzej numer do prawnika za pare tysiecy ..ktory oczywiscie tez niczego
                zagwarantowac nie moze..
                -------------------------------------------------
                opinia powyzsza nie jest tekstem osoby zagrozonej..
                uprawiajcej anty-reklame bv...
                jest subiektywnym tekstem opartym na danych (bez zrodel) i spekulacji..
                moze byc bledna..
                ------------------------------------------

pozdrawiam "londonersow" zyczac samych sukcesow ...
                nasluchujac wiesci o pierwszym meetingu Polskiej Rady Bussinesu
                z prezesem Pawlakiem (wymionym w tym watku) na czele
                • Gość: Xiv Re: konkrety...???? IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 03.05.02, 20:23

z calym szacunkiem theend, ale mozesz ukladac przemowienia dla politykow

Xiv
                  • Gość: theend Re: konkrety...???? IP: *.nas.onetel.net.uk 06.05.02, 20:13
                    Gość portalu: Xiv napisał(a):

>
                    > z calym szacunkiem theend, ale mozesz ukladac przemowienia dla politykow
                    >
                    > Xiv

Xiv...umiejetne uzywanie slow w celu dwuznacznosci sugeruje ,ze wlasnie tym sie
                    zajmujesz...moze wkrecilbys mnie do tego biznesu?...pewnie niezle placa..prosze
                    ps jaka wize musialbym miec..?
                • Gość: sharky Re: konkrety...???? IP: 5.2.1R1D* / *.bulbasaur.dialup.pol.co.uk 03.05.02, 21:48
                  TheEnd, masz sporo racji niestety.
                  • Gość: theend Re: konkrety...???? IP: *.nas.onetel.net.uk 06.05.02, 20:16
                    spoko sharky..dasz rade...tzn. uda ci sie..
                    • Gość: sharky Re: konkrety...???? IP: 62.6.93.* 07.05.02, 14:59
                      Dzieki kolegosmile
    • Gość: alex Re: Biznes VIZA w Angli..?...moze ktos cos wie..... IP: 146.101.134.* 02.05.02, 19:26
      mam zamiar za 2 tygodnie zlozyc wniosek o wize ,mozecie polecic niedroga
      i kompetetna firme, czy istnieje jakikolwiek sposob aby skrocic czas
      oczekiwania?
      • Gość: sharky Re: Biznes VIZA w Angli..?...moze ktos cos wie..... IP: *.in-addr.btopenworld.com 02.05.02, 20:17
        Mnie zajelo pare miesiecy zeby znalezc firme ktora by mi odpowiadala. Dzwonilem
        chyba do 20. Raczej staraj sie unikac polskich firm, bo w 90% przekonalem sie,
        ze nie wiedza o czym mowia albo obiecuja gruszki na wierzbie. To jest
        oczywiscie MOJA SUBIEKTYWNA opinia. Rada: jesli ktos ci gwarantuje wize lub
        mowi ze bez prawnika nie dostaniesz wizy, to od razu go olej. Zaden uczciwy
        prawnik nie gwarantuje ci wygrania jakiejkolwiek sprawy a aplikacje do HO mozna
        wyslac samemu. Najpopularniejszy bajer polskich tzw prawnikow: 'mamy znajomego
        w HomeOffice ktory zalatwi wize.' Wierz mi w Anglii to nie dziala.
        Sprawdzaj kwalifikacje prawnikow. Sa organizacje zrzeszajace prawnikow
        zajmujacych sie sprawami emigracji: idz najpierw do nich zamiast kowbojow ze
        sciany placzu.
        Jesli znasz dobrze angielski uderzaj do angielskich prawnikow i accountantow.
        Prawnik wezmie w okolicach 500 - 700 funtow choc jesli chcesz zeby zalatwil
        wszystko wlacznie z business planem to suma bedzie nawet 2x wieksza. Za
        zrobienie rachunkow zaplacisz ok 300 funtow rocznie.
        • Gość: Jadwinia Re: Biznes VIZA w Angli..?...moze ktos cos wie..... IP: 212.36.38.* 03.05.02, 12:00
          Ja wyrabiam w firmie KASA spod Posku. Cena £650. Na pewno wszyscy mnie zaraz
          wysmieja, ale wybralam ta firme bo duzo moich znajomych tam wyrabialo i
          dostali. A poza tym troche z lenistwa, bo mi sie nie chcialo szukac nikogo
          innego, a tak to bylo pod bokiem. Na razie czekam. Jak by sie dopuscili jakis
          przekretow, to od razu poinformuje wszystkich.
          • Gość: Xiv Re: Biznes VIZA w Angli..?...moze ktos cos wie..... IP: 213.38.76.* 03.05.02, 12:52

nikt Cie nie wysmieje, bo nie ma madrych... to jest troche jak z labami
            fotograficznymi - czasem placisz malo i dostaniesz dobra obsluge; jak cos
            spieprza, to idziesz do lepszych labow, bo wszyscy sie smieja - 'masz za co
            zaplaciles'; a potem czytasz, ze najlepszy lab w miescie (btw. to Joe's
            Basement) spieprzyl jakies hiper wazne slajdy; i wtedy Ty sie smiejesz, ze
            mozna zaplacic koszmarnie duzo, a dostac nic

Xiv
            • Gość: Jadwinia Re: Biznes VIZA w Angli..?...moze ktos cos wie..... IP: 212.36.38.* 03.05.02, 13:11
              Xiv, wspomniales wczesniej, ze czekasz na work permit? Dostales juz? A jak Ty
              to sobie zalatwiles?
              • Gość: Xiv Re: Biznes VIZA w Angli..?...moze ktos cos wie..... IP: 213.38.76.* 03.05.02, 14:16

Re: work permit
                a dostalem, dziekuje... (widac, ze nie cztytasz watkow pt. Spotkanie w Londynie)

Re: jak zalatwic
                nie wiem smile ja tylko chodzilem na rozmowy kwalifikacyjne i jesli je przeszedlem
                pozytywnie, a firma zaproponowala sensowna sumke, to podpisywalem kontrakt i
                dawawlem im paszport albo kopie paszportu, o reszte martwila sie firma

Xiv
                • Gość: Jadwinia Re: Biznes VIZA w Angli..?...moze ktos cos wie..... IP: 212.36.38.* 03.05.02, 14:48
                  Gość portalu: Xiv napisał(a):

>
                  > Re: work permit
                  > a dostalem, dziekuje... (widac, ze nie cztytasz watkow pt. Spotkanie w Londynie
                  > )
                  >
                  > Re: jak zalatwic
                  > nie wiem smile ja tylko chodzilem na rozmowy kwalifikacyjne i jesli je przeszedlem
                  >
                  > pozytywnie, a firma zaproponowala sensowna sumke, to podpisywalem kontrakt i
                  > dawawlem im paszport albo kopie paszportu, o reszte martwila sie firma
                  >
                  > Xiv

OK, zaczne od dzisiaj zagladac na watek Spotkanie w Londynie.
                  Rozumiem, ze pracujesz dla wielkiej korporacji-krwiopijcy...
                  • Gość: izabelsk Re: Biznes VIZA w Angli..?...moze ktos cos wie..... IP: 192.223.140.* 03.05.02, 15:02

> OK, zaczne od dzisiaj zagladac na watek Spotkanie w Londynie.
                    Koniecznie sie ujawnij na nastepnym spotkaniu!

> Rozumiem, ze pracujesz dla wielkiej korporacji-krwiopijcy...
                    i ja tez, ja tez smile)

izabelski

• Gość: Xiv Re: Biznes VIZA w Angli..?...moze ktos cos wie..... IP: 213.38.76.* 03.05.02, 16:52

kiedys pracowalem dka wielkiej korporacji (Enron sie nazywala); teraz pracuje
                    dla duzo mniejszej smile i wcale nie 'hamerykanskiej'

Xiv

ps. parafrazujac Pawlaka (tego z 'Samych Swoich') - 'a taka ladna byla
                    hamerykanska - szkoda jej' smile)
                    • Gość: Jadwinia Re: Biznes VIZA w Angli..?...moze ktos cos wie..... IP: 212.36.38.* 03.05.02, 17:10
                      No to ladnie...

Ja tez calkiem do niedawna pracowalam w wielkich korporacjach, ale teraz
                      pracuje w malutkiej firmie i bardzo sobie chwale, bo jest o wiele przyjemniej
                      i czlowiek jest bardziej doceniany.
    • Gość: alex Re: Biznes VIZA w Angli..?...moze ktos cos wie..... IP: *.oxs.stores.easyeverything.com 04.05.02, 00:24
      dzieki jadwinia i sharky za rady,ogladalem dzisiaj biznesplan z firmy kasa
      prawde mowiac na zajeciach z ekonomii w szkole sredniej pisalismy lepsze, nie
      wysilaja sie zbytnio ,znajomy czekal na wize przez ta firme 2,5 m-ca (us.
      budowlane)ale jego przyjaciolka czeka juz 8 mc! jak to mozliwe?-taka rozbieznosc
      a moze wiecie cos o firmie motel?a tak wogole jaka jest rola prawnika w tym
      procesie ?
      • Gość: sharky Re: Biznes VIZA w Angli..?...moze ktos cos wie..... IP: 5.3D* / *.binger.dialup.pol.co.uk 04.05.02, 01:19
        Motel wspolpracuje z angielskim prawnikiem (?), 'ktory ma uklady' w HomeOffice.
        Nie chce pisac wiecej, bo moga miec moje szczegoly, ale powiem jedno: nie
        polecam ich uslug. Spotkalem sie z opinia, ze biora kase i nie zalatwiaja spraw
        (nie tylko w sprawie wiz).
        • Gość: alex Re: Biznes VIZA w Angli..?...moze ktos cos wie..... IP: *.oxs.stores.easyeverything.com 04.05.02, 22:52
          dzieki!,jeszcze raz do tego wroce ,jaka role odgrywa prawnik w procesie
          ubiegania sie o wize ,rozumie ze sklada wniosek w momim imieniu i co dalej ?
          czy Home O prowadzi jakas korespondencje ,dlaczego uwazasz ze angielski prawnik
          jest lepszy ,myslisz ze taki wniosek lepiej wyglada jezeli jest sygnowany przez
          angielska firme?
          im wiecej zdobywam informacji tym mniej wiem na ten temat, ktos mi powiedzial
          ze wlasciwie to do uzyskania wizy prawnik wcale nie jest potrzebny,co ty na to?
          • alexkom Re: Biznes VIZA w Angli..?...moze ktos cos wie..... 04.05.02, 23:00
            Gość portalu: alex napisał(a):

> dzieki!,jeszcze raz do tego wroce ,jaka role odgrywa prawnik w procesie
            > ubiegania sie o wize ,rozumie ze sklada wniosek w momim imieniu i co dalej ?
            > czy Home O prowadzi jakas korespondencje ,dlaczego uwazasz ze angielski prawnik
            >
            > jest lepszy ,myslisz ze taki wniosek lepiej wyglada jezeli jest sygnowany przez
            > angielska firme?
            > im wiecej zdobywam informacji tym mniej wiem na ten temat, ktos mi powiedzial
            > ze wlasciwie to do uzyskania wizy prawnik wcale nie jest potrzebny,co ty na to?
            >moj e-mail j.w.
            • Gość: sharky Re: Biznes VIZA w Angli..?...moze ktos cos wie..... IP: 62.6.90.* 05.05.02, 16:50
              alexkom napisał(a):

> Gość portalu: alex napisał(a):
              >
              > > dzieki!,jeszcze raz do tego wroce ,jaka role odgrywa prawnik w procesie
              > > ubiegania sie o wize ,rozumie ze sklada wniosek w momim imieniu i co dalej
              > ?
              > > czy Home O prowadzi jakas korespondencje ,dlaczego uwazasz ze angielski pr
              > awnik
              > >
              > > jest lepszy ,myslisz ze taki wniosek lepiej wyglada jezeli jest sygnowany
              > przez
              > > angielska firme?
              > > im wiecej zdobywam informacji tym mniej wiem na ten temat, ktos mi powiedz
              > ial
              > > ze wlasciwie to do uzyskania wizy prawnik wcale nie jest potrzebny,co ty n
              > a to?
              > >moj e-mail j.w.

Prawnik radzi ci jakie dokumenty wyslac. Moze sprawdzic twoj business plan etc.
              Nastepnie powinien napisac list do HO, proszac o wize. Czasem prawnicy moga ci
              wystawic dokument potwierdzajacy ze twoj paszport jest w HO na wypadek gdyby np
              zatrzymala cie policja.
              Uwazam (czysto subiektywnie) na podstawie doswiadczen w tym kraju, ze Anglicy
              traktuja lekcewazaca cudzoziemcow mowiacych smiesznym akcentem lub majacym nie
              angielskie nazwiska. Zwroc uwage tez na to ze wiele polskich firm posredniczacych
              nie zatrudnia wykwalifikowanych prawnikow, choc tak sie lubia nazywac. Przy
              pierwszych trudnosciach moga sobie nie poradzic. Uwazam, ze doswiadczony
              ANGIELSKI prawnik jest duzo lepszy.
              A tak wogole to prawda: nie musisz zatrudniac prawnika i papiery mozesz wyslac
              samemu.
    • Gość: yaphoto Ciekawe linki IP: *.kamien.co.pl / 192.168.1.* 04.05.02, 08:55
      wlasnie natrafilem na co ciekawego w temacie:

aep.europolonia.org/info_samozatrudnienie.pdf
      (166 stronicowy pdf)

aep.europolonia.org/info_samozatrudnienie_dodatek.htm
    • Gość: yaphoto Ciekawe linki 2 IP: *.kamien.co.pl / 192.168.1.* 04.05.02, 14:17
      praca w UK, rozliczenia roczne w PL,
      pytanie do skarbowki w PL i jej oficjalne stanowisko:

(uwaga - linki moga byc "polamane")

PYTANIE
      attach2.groups.yahoo.com/v1/AJXTPNDi2GBbq5K-
      hFOC3TTSUDzX0C1JRJ9l5ItyiqRKg-rr-
      U6Gfv_sAa69Hr8GKm6Si9edVZ3LbLX4KYA1Jng09Q4EIc98HgeDyg/pytanie.pdf

ODPOWIEDZ
      attach5.groups.yahoo.com/v1/AJXTPBBdUntbq5K-
      PvvosrM9bk0_21nWt5RwMNp8EYeHrjUaE7hQZh5THYZXYvYls60Fz7V2OBR8ZVb9-
      fvAGwc6sQmSUH3eDi1XZA/odpowiedz.pdf

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się