Dodaj do ulubionych

Pomnik emigranta

IP: *.proxy.aol.com 06.10.04, 23:34
W nawiazaniu do wypowiedzi naziego i Starego Wiarusa tutaj moja skromna
propozycja:
Na cokole(cokol musi byc) kleczy bizej nieokreslonego wieku osobnik ze
spodniami wokol kostek.W jednej rece trzyma wysoko uniesiony paszport
pomiedzy stronami ktorego umieszczonych jest kilka banknotow "twardej
waliuty".Druga reka obejmuje pod kolana stojacego naprzeciwko prezydenta
wszystkich polakow.Calosc dopelnia zielen i maszty z flagami.
Obserwuj wątek
    • donk Chcesz wystawic pomnik vipkowi-jedynemu? 06.10.04, 23:39
      Chyba za trzepanie skorka.

Ja sie do tego nie dolonczam.
    • donk Tak, pomnik niespokojnym dusza! 06.10.04, 23:47
      Kiedy ty wyjechales kochaneczku?

Zapomniales ile trzeba bylo przejsc, zanim sie czlowiek za granica czegos
      dochrapal?

Ile setek tysiecy mlodych, sfrustrowanych sytuacja w kraju ludzi, zdecydowalo
      sie spieprzyc z kraju Jaruzela? Wielu nie wyjechaloby gdyby w Polsce bylo
      normalnie.

Ja uciekalem przez Berlin. Wtedy zgalaszalo sie dziennie 7-10 tysiecy ludzi z
      Polski. Duzo co?
      • prawdziwystarywiarus Re: Tak, pomnik niespokojnym dusza! 07.10.04, 01:30
        donk napisała:

> Kiedy ty wyjechales kochaneczku?
        >
        > Zapomniales ile trzeba bylo przejsc, zanim sie czlowiek za granica czegos
        > dochrapal?
        >
        > Ile setek tysiecy mlodych, sfrustrowanych sytuacja w kraju ludzi, zdecydowalo
        > sie spieprzyc z kraju Jaruzela? Wielu nie wyjechaloby gdyby w Polsce bylo
        > normalnie.

Wedlug IPN - 1.0-1.1 miliona w latach 1980-89.

Zob. Biuletyn Instytutu Pamięci Narodowej nr 3 z marca 2002 roku
        www.ipn.gov.pl/biuletyn/14/biuletyn03_11.html
        prof. Dariusz Stola, “Milion straconych Polaków”.

==============

Dobry Panie Boże, dzięki ci za dwa oceany, jakie mnie dzielą od nieudaczników
        na obraz i podobieństwo Redlińskiego, zawsze gotowych wszystkim w Polsce
        wytłumaczyć, że tak mi tu źle na antypodach, że już wytrzymać nie mogę, choć
        mnie samemu nic o tym nie wiadomo.

Dzięki Ci również, o dobry Panie, za akt olśnienia, czyli iluminacji, jaki
        zesłałeś na mnie przeszło dwadzieścia lat temu, gdy dane mi było zrozumieć, że
        przypadek polskiego charakteru narodowego jest beznadziejny.

W następstwie natchnienia, jakie mi zesłałeś, o dobry Panie, zdecydowałem
        umieścic między sobą, a większością reprezentantów tego charakteru, wspomniane
        już wcześniej dwa oceany. Niedługo minie ćwierć wieku od pamiętnej chwili
        olśnienia, a nigdy jeszcze nie przyszło mi żałować. Przeciwnie, ani dzień mi
        nie mija, bym ci nie podziękował gorąco za Twoją nadprzyrodzoną madrość, o
        mądry i dobry Panie.

Dlatego tylko za dwa oceany sie udałem, a nie jeszcze dalej, że dalej jechać
        już nie można było, gdyż kontynuujac swoją podróż, zacząłbym się znowu zbliżać
        do siedliska umysłowej zarazy, tyle że z drugiej strony.

Dzięki ci także, o Panie, żeś natchnął kolejnych prezydentów Stanów
        Zjednoczonych, premierów Kanady i premierów Australii wolą polityczną
        utrzymywania restrykcyjnych systemów wizowych - koniecznych, z punktu widzenia
        epidemiologii psychiatrycznej oraz interesu publicznego, dla zapobieżenia
        szerszemu rozpełzaniu się miałkości, małości, zawiści i ogólnego plugastwa
        umysłowego niektórych rodaków moich poza granice Rzeczypospolitej Polskiej.

===

Pomnik Emigranta Polskiego 'Macierz – Polonii': "Polska będzie pierwszym krajem, który zbuduje pomnik swojej diasporze, swoim emigrantom, jako wyraz uznania ich i wdzięczności"(Longin Pastusiak); Opis zwycięskiego projektu: Emigrant Polski, w powłóczystej szacie, na stojąco, trzyma globus. Na globusie siedzi orzeł w koronie. Orzeł osrywa kulę ziemską, usiłując jednocześnie wyrwać szponami jakieś pieniądze z okolic Europy Zachodniej. Emigrant Polski trzyma globus po zawietrznej, w wyciągniętej jak tylko się da ręce, pilnie bacząc, by mu ptak skraju szaty nie zanieczyścił.a

• donk Stare przyslowie pszczol mowi: 07.10.04, 10:54
          Jesli nie sfalszowales sam statystyk....nie wierz IM.

A oprocz tego jetem za.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka