Dodaj do ulubionych

Witamina D3 w Angli

14.10.04, 16:04
Witam dziewczyny!!!Mam 6 miesiecznegoi synka zima nadchodzi no i tak sie
zastanawiam dlaczego lekarze tutaj ni podaja dzieciom do roku wlasnie
witaminy D3 czy nie jaest to niebezpieczne?bo przeciez nie ma tu za duzo
slonca a nie chcialabym zeby maly dostal krzywicy.Prosilabyb o jakies
informacje i z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • jagienkaa Re: Witamina D3 w Angli 14.10.04, 16:23
      tutaj po prostu się nie daje witaminy D3. Wg lekarzy w UK to jest niepotrzebne.
      Jeśli karmisz butelką to i tak jest wit w mieszance, a jeśli wychodzisz na
      spacery często z dzieckiem to na pewno słońca wystarczy. Nie martw się tym.
    • kingaolsz Re: Witamina D3 w Angli 14.10.04, 20:08
      Ja podaje przepisana przez polskiego pediatre. Zawsze mi ktos przywiezie lub
      dosle jesli zabraknie. Akurat moj mlody z racji wymiarow powinien dostawac D3,
      ale tutaj o tym nikt nie mowi.
      Jakis czas temu ogladalam poranne BBC i wypowiadal sie lekarz o tym, ze po raz
      pierwszy od 50 lat zauwaza sie bardzo duzy wzrost zachorowan na krzywice. Nadal
      nie zauwazylam zmian w sytuacji z wit d, no ale to w koncu UK, kto by sie
      przejmowal profilaktyka....

Kinga
      • ewunia_uk Re: Witamina D3 w Angli 14.10.04, 21:41
        kingaolsz napisała:

.
        > Jakis czas temu ogladalam poranne BBC i wypowiadal sie lekarz o tym, ze po
        raz
        >
        > pierwszy od 50 lat zauwaza sie bardzo duzy wzrost zachorowan na krzywice.

Chodzilo o wzrost zachorowan wsrod populacji pochodzenia AZJATYCKIEGO, a jako
        powod podawany jest sposob ubierania (zakrywajacy wiekszosc ciala), a wzrost
        zachorowian wiaze sie z ogolnym powiekszeniem sie populacji Azjatow od II
        wojny. Te wiadomosc z BBC mozna przeczytac tutaj:

news.bbc.co.uk/1/hi/health/1154211.stm

> Nadal
        >
        > nie zauwazylam zmian w sytuacji z wit d, no ale to w koncu UK, kto by sie
        > przejmowal profilaktyka....

Z drugiej strony, ukazuje sie ostatnio sporo opracowan naukowych na temat
        nieskutecznosci, czy wrecz szkodliwosci podawania suplementow witaminowych.

Co do ogolnej profilaktyki zdrowotnej w UK, to wszystkie wskazniki zdrowotnosci
        spoleczenstwa (dlugosc zycia, wykrywalnosc i uleczalnosc nowotworow, smierc
        okolopolodowa, prochnica u dzieci itp), sa o wiele lepsze niz w Polsce, wiec
        jednak cos musza robic dobrze.
    • posi1 Re: Witamina D3 w Angli 14.10.04, 20:19
      Hej, ja tez mam 6 m-cznego brzdaca i wit D3 podaje przywieziona z PL, ale tak
      naprawde nie powinno jej sie dawac bez konsultacji z lekarzem. W Pl za kazdym
      razem przy szczepieniu, lekarz bada dziecko+sprawdza ciemiaczko i na tej pdst
      zaleca lub wyklucza wit D3, bo nie jest tez tak,ze dostaje ja kazde dziecko.
      Mysle, ze skoro tu jestes i prowadzisz dziecko wg tutejszej sluzby zdrowia bez
      mozliwosci konsultacji z pl lekarzem, to przyjmij ich pkt widzenia, ale jesli
      cos Cie niepokoi np.wyjatkowo duze ciemiaczko, to warto skonsultowac z
      pediatra. Powodzenia.
    • basiak6 Re: Witamina D3 w Angli 14.10.04, 21:42
      Nie daje sie. Ilosc jaka jest w jednej kropli Vigantolu jest taka na jaka
      dziecko ma calkowite zapotrzebowanie, czyli sila rzeczy jesli doliczy sie
      spacerki plus witamina z mleka (albo w proszku albo ludzkiego), bardzo czesto
      robi sie jej nadbiar w organizmie, i niestety na paru forach czytalam wlasnie o
      tym jak po badaniach moczu (podajac wid d3 trzeba robic rutynowe badania moczu)
      wykazywalo nadmiar wapnia w organizmie co grozi nadmiernym zwapnieniem organow i
      np kamica nerkowa. Przedawkowanie jest bardzo niebezpieczne.
      Ja nie podaje od poczatku, moje dziecko jest na dworze codziennie, poza tym
      przekazalam mu ja z wlasnym mleczkiem no i ta witaminka sie magazynuje organizmie.
      Potrzebna jest tylko dzieciom ktorych matki maja niedobory lub dzieci przebywaja
      malo na zewnatrz.
      • bibba Re: Witamina D3 w Angli 17.10.04, 14:25
        Wit D podawano w przeszlosci - zwlaszcza powojennej - w krajach Europy
        Wschodniej rutynowo w zwiazku z nieodpowiednia dieta dzieci i niedoborami nia
        spowodowanymi. W czasach obecnych i mleko modyfikowane dla dzieci i pozniej (w
        UK) cereals sa wzmocnione witaminami, poza tym mozna jej sie najesc w jajkach,
        masle, pelnotlustych produktach mlecznych i niektorych wzmocnonych margarynach.
        Oczywiscie, nie mozna zapominac o spacerach!

Populacja angielska nie ma problemu z krzywica, wiec moze nie masz sie czym
        przejmowac!
    • mertog Re: Witamina D3 w Angli 19.10.04, 16:12
      Bardzo dziekuje za informacje dziewczyny jestem troche spokojniejsza,ja
      chcialam rowniez sprowadzic wutamine z Polski ale chyba sie wstrzymam maly
      rosnie ladnie ciemiaczko ma male no i jestem z nim codziennie na
      spacerze.Pozdrawiam wszystkie mamy!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka