Gość: SALI IP: *.okaloosa.lib.fl.us 23.04.02, 21:17 Jestem ciekawa jak dlugo czekaliscie na pozwolenie pracy w USA,na dokumenty podrozne,na zielona karte. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aniutek Re: USA IP: 199.219.138.* 23.04.02, 21:23 dlugo... stanowczo za dlugo Gos´c´ portalu: SALI napisa?(a): > Jestem ciekawa jak dlugo czekaliscie na pozwolenie pracy w USA,na dokumenty > podrozne,na zielona karte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: USA IP: *.jci.com 23.04.02, 21:25 Gość portalu: SALI napisał(a): > Jestem ciekawa jak dlugo czekaliscie na pozwolenie pracy w USA,na dokumenty > podrozne,na zielona karte. Maz na wize z pozwoleniem na prace: ok. 12 m-cy (nie zmiescil sie w limicie na jeden rok i musial czekac na nastepna pule) Zielona karta: 2,5 roku od przyjazdu. Pozwolenie na prace dla mnie (mozna dostac juz na ktoryms etapie mielenia papierow, zanim jeszcze wrecza zielona karte) - rok i 10 m-cy od przyjazdu. O jakie dokumenty podrozne ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CYCEK Re: USA--KLAMSTWO!!!!1 IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 24.04.02, 06:30 Gość portalu: kk napisał(a): > Gość portalu: SALI napisał(a): > > > Jestem ciekawa jak dlugo czekaliscie na pozwolenie pracy w USA,na dokument > y > > podrozne,na zielona karte. > Oj bredzisz ty bredzisz -tu sie niczego nie doczekasz chyba ze raka? zajmuje to cale twoje zycie a potem juz jest za pozno!!!! INS to skurwiele!!!! Bawia sie toba tak jak zydzi i prawnicy!!!!!! > Maz na wize z pozwoleniem na prace: ok. 12 m-cy (nie zmiescil sie w limicie na > jeden rok i musial czekac na nastepna pule) > > Zielona karta: 2,5 roku od przyjazdu. Pozwolenie na prace dla mnie (mozna dosta > c > juz na ktoryms etapie mielenia papierow, zanim jeszcze wrecza zielona karte) - > rok i 10 m-cy od przyjazdu. > > O jakie dokumenty podrozne ci chodzi? > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cycek Re: USA--KLAMSTWO!!!! IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 24.04.02, 07:02 Gość portalu: CYCEK napisał(a): > Gość portalu: kk napisał(a): > > > Gość portalu: SALI napisał(a): > > > > > Jestem ciekawa jak dlugo czekaliscie na pozwolenie pracy w USA,na dok > ument > > y > > > podrozne,na zielona karte. > > Oj bredzisz ty bredzisz -tu sie niczego nie doczekasz chyba ze raka? > zajmuje to cale twoje zycie a potem juz jest za pozno!!!! > INS to skurwiele!!!! > Bawia sie toba tak jak zydzi i prawnicy!!!!!! > >Nie ma po co tu przyjezdzac!! Syf tu po tym Bin Ladinie czy tych co sie pod niego podszywaja!!! > > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sali Re: USA--KLAMSTWO!!!!1 IP: *.okaloosa.lib.fl.us 24.04.02, 19:03 O dokumenty podrozne,ktore pozwalaja wyjechac zUSA,wjechalam na wizie turystycznej i teraz staram sie o legalny pobyt,zezwolenie na prace dostalam,ale nie moge wyjechac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: USA IP: *.bbtec.net 24.04.02, 06:54 Troche nie na temat, ale...W maju lece na tydzien do USA-pierwszy raz po 11 wrzesnia. Jako obywatel polski potrzebuje wize z czym zazwyczaj nie bylo problemu. Tymczasem ambasada amerykanska w Tokio, w ktorym mieszkam, przypomina teraz odcieta od swiata twierdze.Kontaktowac sie z nia moga tylko obywatele USA lub Japonii i nikt inny. Wize mozna otrzymac tylko poprzez przeslanie im poczta podania wraz z paszportem i setka innych duperelowatych dokumentow. Zwykly termin oczekiwania 10 dni "moze zostac dowolnie wydluzony" (i wez tu rezerwuj samolot). Cyrk.. Oprocz zwyklego formularza, po wrzesniu pojawil sie jeszcze inny dokument-do wypelnienia przez mezczyzn w wieku 15-45 lat z masa idiotycznych pytan np. trzeba podac adres i telefon szkoly sredniej, kraje, ktore odwiedzilo sie w ostanich 10 latach, bylych pracodawcow z nazwiskami przelozonych wlacznie... Zasiegnac informacji mozna jedynie poprzez automatyczna sekretarke, ktora na wstepie polaczenia zada od ciebie....podania numeru karty kredytowej i kasuje od razu ca.$6. Potrzebne sa jakies druczki, metryczki wszystko po angielsku. I to wszystko przez tego brodatego skurwysyna bin Ladena... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fujiyama Re: USA IP: *.proxy.aol.com 24.04.02, 23:55 Gość portalu: piotr napisał(a): > Troche nie na temat, ale...W maju lece na tydzien do USA-pierwszy raz po 11 > wrzesnia. Jako obywatel polski potrzebuje wize z czym zazwyczaj nie bylo > problemu. > Tymczasem ambasada amerykanska w Tokio, w ktorym mieszkam, przypomina teraz > odcieta od swiata twierdze.Kontaktowac sie z nia moga tylko obywatele USA lub > Japonii i nikt inny. Wize mozna otrzymac tylko poprzez przeslanie im poczta > podania wraz z paszportem i setka innych duperelowatych dokumentow. Zwykly > termin oczekiwania 10 dni "moze zostac dowolnie wydluzony" (i wez tu rezerwuj > samolot). Cyrk.. > Oprocz zwyklego formularza, po wrzesniu pojawil sie jeszcze inny dokument-do > wypelnienia przez mezczyzn w wieku 15-45 lat z masa idiotycznych pytan np. > trzeba podac adres i telefon szkoly sredniej, kraje, ktore odwiedzilo sie w > ostanich 10 latach, bylych pracodawcow z nazwiskami przelozonych wlacznie... > Zasiegnac informacji mozna jedynie poprzez automatyczna sekretarke, ktora na > wstepie polaczenia zada od ciebie....podania numeru karty kredytowej i kasuje > od razu ca.$6. Potrzebne sa jakies druczki, metryczki wszystko po angielsku. I > to wszystko przez tego brodatego skurwysyna bin Ladena... > To ze mieszkasz w Tokyo, jestes obywatelem polskim i chcesz uzykac wize do USA > wcale nie znaczy ,ze ja otrzymasz.Prawdopodobnie po wize wysla Ciebie do > Warszawy.Niestety ale takie sa przepisy i to od dawna.Good luck. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bibi Re: USA IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 25.04.02, 04:25 a jak zalatwilas pozwolenie na prace? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: USA IP: *.sympatico.ca 28.04.02, 07:05 Gość portalu: sali napisał(a): > Dostalam od INS. Tak po prostu w INS. Wszyscy opowiadaja koszmarne rzeczy o tej instytycji. ň propos, masz tel pod numerem (kto) toj-es-tpr-oxy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sali Re: USA IP: *.proxy.aol.com 29.04.02, 05:15 Gość portalu: Wlodek napisał(a): > Gość portalu: sali napisał(a): > > > Dostalam od INS. > > Tak po prostu w INS. Wszyscy opowiadaja koszmarne > rzeczy o tej instytycji. > ň propos, masz tel pod numerem (kto) toj-es-tpr-oxy Sluchaj Kolego,przyjechalam na wizie turystycznej,wyszlam za maz za Amerykanina,wyslalam odpowiednie dokumenty do INS,dostalam zaproszenie na wywiad,pojechalam,wzieli mi odciski palcow,dali pozwolenie na prace,zalatwilam socila security number i moge pracowac,trwalo to okolo 4 miesiecy.Teraz czekam na dokumenty podrozne,bo moja wiza stracila waznosc.Ja sie tylko pytalam jak dlugo na nie sie czeka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max7760 Re: USA IP: 63.217.57.* 02.05.02, 22:24 To zalezy w jakim stanie/miescie mieszkasz. W Chicago na zielona karte przez malzenstwo z obywatelem czeka sie w sumie ok 8 mies. od zlozenia. Ja (powyzej 21 lat) po ojcu obywatelu dostalem po 3 latach, i to w 1994. Teraz sie czeka dluzej. Na obywatelstwo zas (po uplywie continuous residence, w Twoim przypadku 3 lata od ziel. karty, w moim 5) w Chicago czeka sie teraz do roku. Pozdr, Max Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max7760 Re: USA sorry blad IP: 63.217.57.* 02.05.02, 22:27 PRZEPRASZAM !!!! MIALO BYC 18 (osiemnascie) MIESIECY !!! Poltora roku. SORRY !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sali Re: USA IP: *.proxy.aol.com 05.05.02, 02:06 Max,powiedzieli mi,ze minimum na zielona karte,od momentu zlozenia,jest 11 miesiecy,ale to minimum,moze byc dluzej,a obywatelstwo 3 lata,tylko mi caly czas chodzi o wyjazd z USA,czy w tym przypadku moja wiza turystyczna stracila waznosc,czy musze czekac na travel document.Pozdrowienia.Sali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max7760 Re: USA IP: 63.217.57.* 06.05.02, 19:15 Gość portalu: Sali napisał(a): > Max,powiedzieli mi,ze minimum na zielona karte,od momentu zlozenia,jest 11 > miesiecy,ale to minimum,moze byc dluzej,a obywatelstwo 3 lata,tylko mi caly > czas chodzi o wyjazd z USA,czy w tym przypadku moja wiza turystyczna stracila > waznosc,czy musze czekac na travel document.Pozdrowienia.Sali. Sali, Tak, Twoja wiza turystyczna stracila waznosc. Ale jezeli wyszlas za obywatela USA, to jestes pod ochrona paragrafu 245(i)i nic Ci nie grozi, to nie istotne ze stracila waznosc, masz prawo do tzw. Adjustment of Status w Stanach. Wyjechac teraz ABSOLUTNIE nie mozesz, bo spieprzysz sobie cale sponosorowanie i bedziesz musiala od nowa zaczynac to w Polsce przez ambasade (nie rob tego bron Boze!). Niestety musisz uzbroic sie w cierpliwosc, poczekac do interview. Dopiero gdy na interview w Immigration dostaniesz czerwona pieczatke I-551 do paszportu (jesli odciski palcow wroca na czas z FBI do INS to ja dostaniesz), to z tapieczatka nawet na drugi dzien mozesz leciec do Polski. Pieczatka jest rownowazna z zielona karta i wazna jest na 6 albo 12 mies (juz nie pamietam), w tym czasie powinna przyjsc poczta Twoja "stala" zielona karta. Zapomnij o wyjezdzie teraz bo sobie wszystko spieprzysz - jak mi nie wierzysz zapytaj jakiegokolwiek adwokata imigracyjnego. Pozdr, Max Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sali Re: USA IP: *.proxy.aol.com 06.05.02, 19:50 Hej Max.dzieki za odpowiedz,tak naprawde nie wiem o jaka pieczatke Ci chodzi,Z moimi dokumentami do INS wyslalam jakies podanie o travel dokument,chyba placilam za to jakies 100 lub 200$ i teraz czekam az oni mi to przysla,tylko nie wiem po jakim czasie.Podobno z tym co mi przysla moge jechac.Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max7760 Re: USA IP: 63.217.57.* 06.05.02, 19:56 Pierwsze slysze o "Travel document", kiedys dawali dla azylantow, ale to dawno temu bylo. Nie wiem jaki to travel document maja Ci przyslac (advance parole na 28 dni moze? - to sie zalatwia u nich w jeden dzien, ale trzeba udowodnic emergency), normalnie nic takiego nie robia, a na koncowym interview daja pieczatke I-551 ktora jest rownoznaczna z zielona karta, to taka temporary zielona karta. Dopiero z ta pieczatka mozesz wyjechac. Pozdr, Max Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sali Re: USA IP: *.proxy.aol.com 06.05.02, 19:52 Zapomnialam o czyms.Wize mam 10 letnia i nie przekroczylam czasu pobytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max7760 Re: USA IP: 63.217.57.* 06.05.02, 20:01 Ale go przekroczysz do momentu interview - data interview jest przewaznie data otzrymania zielonej karty i tzw. Adjustment of Status i tego dnia Twoja wiza musialaby byc wazna. Wiec chyba ze dostalas wize na wiecej niz 6 miesiecy, np. na rok, co sie nie zdarza, to wtedy bedzie wazna w momencie interview. To ze PROMESA jest wielokrotna i wazna na 10 lat o niczym nie swiadczy. Przy wjezdzie oficer INS wbil Ci pieczatke prawdopodobnie na 3 lub 6 miesiecy pobytu. Zanim wyjedziesz upewnij sie nie na 100 ale na 1000% ze bedziesz mogla wyjechac bo sknocisz sobie sponsorowanie i bedziesz zalowac. Znam takiego jednego - do dzisiaj w brode sobie pluje. Wyjechal i stracil prawo do zielonej karty. Pozdr, Max Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sali Re: USA IP: *.proxy.aol.com 06.05.02, 20:05 No tak,ale pisalam Ci,ze wyslalam podanie na travel document,to ma przyjsc przed interview,ale kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max7760 Re: USA IP: 63.217.57.* 06.05.02, 20:15 Gość portalu: Sali napisał(a): > No tak,ale pisalam Ci,ze wyslalam podanie na travel document,to ma przyjsc > przed interview,ale kiedy? Sali, Z tego co wiem to nie istnieje nic takiego jak "Travel Document" z wyjatkiem tzw. Advance Parole, ktory zezwala na wyjazd nie dluzszy niz 28 dni ale musisz udowodnic ze masz jakis powazny powod ku temu (klasycznym przykladem jest smierc/pogrzeb lub ciezka choroba kogos bliskiego w kraju). Z tego co wiem, tego dokumentu nie przysylaja - zalatwia sie go w jeden dzien, w INS na miejscu, bo to emergency. Ale moze sie myle. Upewnij sie. Pozdr, Max Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk travel document = Advanced Parole? IP: *.jci.com 06.05.02, 23:59 faktycznie byl taki okres podczas zalatwiania Greencard gdy nie wolno mi bylo opuszczac USA. Ale tez prawniczka zlozyla podanie o tzw. Advanced Parole, czekalam na to ok. miesiaca, Dostajesz dwa papiery ktore pokazujesz przy ponownym wjezdzie do USA. I wszystko jest OK. Nawet nie musisz miec zadnego waznego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sali Re: travel document = Advanced Parole? IP: *.proxy.aol.com 07.05.02, 01:11 Wlasnie o cos takiego mi chodzi,tez to zlozylam,juz minely ponad 3 miesiace i jeszcze nic nie dostalam.Wiec jak dlugo mam czekac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: travel document = Advanced Parole? IP: *.jci.com 07.05.02, 01:21 ojoj, moze ci cholernicy zgubuli papiery. Zdarza sie, niestety. Niech prawniczka wysle stosowne zapytanie, czy ciagle miela wniosek, czy o nim zapomnieli. Good luck, wiem jakie to frustrujace Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sali Re: travel document = Advanced Parole? IP: *.proxy.aol.com 07.05.02, 03:33 Dzieki,jutro zadzwonie. Odpowiedz Link Zgłoś