IP: *.okaloosa.lib.fl.us 23.04.02, 21:17
Jestem ciekawa jak dlugo czekaliscie na pozwolenie pracy w USA,na dokumenty
podrozne,na zielona karte.
Obserwuj wątek
    • Gość: aniutek Re: USA IP: 199.219.138.* 23.04.02, 21:23
      dlugo... stanowczo za dlugo

Gos´c´ portalu: SALI napisa?(a):

> Jestem ciekawa jak dlugo czekaliscie na pozwolenie pracy w USA,na dokumenty
      > podrozne,na zielona karte.

• Gość: kk Re: USA IP: *.jci.com 23.04.02, 21:25
      Gość portalu: SALI napisał(a):

> Jestem ciekawa jak dlugo czekaliscie na pozwolenie pracy w USA,na dokumenty
      > podrozne,na zielona karte.

Maz na wize z pozwoleniem na prace: ok. 12 m-cy (nie zmiescil sie w limicie na
      jeden rok i musial czekac na nastepna pule)

Zielona karta: 2,5 roku od przyjazdu. Pozwolenie na prace dla mnie (mozna dostac
      juz na ktoryms etapie mielenia papierow, zanim jeszcze wrecza zielona karte) -
      rok i 10 m-cy od przyjazdu.

O jakie dokumenty podrozne ci chodzi?

• Gość: CYCEK Re: USA--KLAMSTWO!!!!1 IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 24.04.02, 06:30
        Gość portalu: kk napisał(a):

> Gość portalu: SALI napisał(a):
        >
        > > Jestem ciekawa jak dlugo czekaliscie na pozwolenie pracy w USA,na dokument
        > y
        > > podrozne,na zielona karte.
        > Oj bredzisz ty bredzisz -tu sie niczego nie doczekasz chyba ze raka?
        zajmuje to cale twoje zycie a potem juz jest za pozno!!!!
        INS to skurwiele!!!!
        Bawia sie toba tak jak zydzi i prawnicy!!!!!!
        > Maz na wize z pozwoleniem na prace: ok. 12 m-cy (nie zmiescil sie w limicie na
        > jeden rok i musial czekac na nastepna pule)
        >
        > Zielona karta: 2,5 roku od przyjazdu. Pozwolenie na prace dla mnie (mozna dosta
        > c
        > juz na ktoryms etapie mielenia papierow, zanim jeszcze wrecza zielona karte) -
        > rok i 10 m-cy od przyjazdu.
        >
        > O jakie dokumenty podrozne ci chodzi?
        >

• Gość: cycek Re: USA--KLAMSTWO!!!! IP: *.dsl.lsan03.pacbell.net 24.04.02, 07:02
          Gość portalu: CYCEK napisał(a):

> Gość portalu: kk napisał(a):
          >
          > > Gość portalu: SALI napisał(a):
          > >
          > > > Jestem ciekawa jak dlugo czekaliscie na pozwolenie pracy w USA,na dok
          > ument
          > > y
          > > > podrozne,na zielona karte.
          > > Oj bredzisz ty bredzisz -tu sie niczego nie doczekasz chyba ze raka?
          > zajmuje to cale twoje zycie a potem juz jest za pozno!!!!
          > INS to skurwiele!!!!
          > Bawia sie toba tak jak zydzi i prawnicy!!!!!!
          > >Nie ma po co tu przyjezdzac!!
          Syf tu po tym Bin Ladinie czy tych co sie pod niego podszywaja!!!
          > >
          >

• Gość: Sali Re: USA--KLAMSTWO!!!!1 IP: *.okaloosa.lib.fl.us 24.04.02, 19:03
          O dokumenty podrozne,ktore pozwalaja wyjechac zUSA,wjechalam na wizie
          turystycznej i teraz staram sie o legalny pobyt,zezwolenie na prace
          dostalam,ale nie moge wyjechac.
    • Gość: piotr Re: USA IP: *.bbtec.net 24.04.02, 06:54
      Troche nie na temat, ale...W maju lece na tydzien do USA-pierwszy raz po 11
      wrzesnia. Jako obywatel polski potrzebuje wize z czym zazwyczaj nie bylo
      problemu.
      Tymczasem ambasada amerykanska w Tokio, w ktorym mieszkam, przypomina teraz
      odcieta od swiata twierdze.Kontaktowac sie z nia moga tylko obywatele USA lub
      Japonii i nikt inny. Wize mozna otrzymac tylko poprzez przeslanie im poczta
      podania wraz z paszportem i setka innych duperelowatych dokumentow. Zwykly
      termin oczekiwania 10 dni "moze zostac dowolnie wydluzony" (i wez tu rezerwuj
      samolot). Cyrk..
      Oprocz zwyklego formularza, po wrzesniu pojawil sie jeszcze inny dokument-do
      wypelnienia przez mezczyzn w wieku 15-45 lat z masa idiotycznych pytan np.
      trzeba podac adres i telefon szkoly sredniej, kraje, ktore odwiedzilo sie w
      ostanich 10 latach, bylych pracodawcow z nazwiskami przelozonych wlacznie...
      Zasiegnac informacji mozna jedynie poprzez automatyczna sekretarke, ktora na
      wstepie polaczenia zada od ciebie....podania numeru karty kredytowej i kasuje
      od razu ca.$6. Potrzebne sa jakies druczki, metryczki wszystko po angielsku. I
      to wszystko przez tego brodatego skurwysyna bin Ladena...
      • Gość: Fujiyama Re: USA IP: *.proxy.aol.com 24.04.02, 23:55
        Gość portalu: piotr napisał(a):

> Troche nie na temat, ale...W maju lece na tydzien do USA-pierwszy raz po 11
        > wrzesnia. Jako obywatel polski potrzebuje wize z czym zazwyczaj nie bylo
        > problemu.
        > Tymczasem ambasada amerykanska w Tokio, w ktorym mieszkam, przypomina teraz
        > odcieta od swiata twierdze.Kontaktowac sie z nia moga tylko obywatele USA lub
        > Japonii i nikt inny. Wize mozna otrzymac tylko poprzez przeslanie im poczta
        > podania wraz z paszportem i setka innych duperelowatych dokumentow. Zwykly
        > termin oczekiwania 10 dni "moze zostac dowolnie wydluzony" (i wez tu rezerwuj
        > samolot). Cyrk..
        > Oprocz zwyklego formularza, po wrzesniu pojawil sie jeszcze inny dokument-do
        > wypelnienia przez mezczyzn w wieku 15-45 lat z masa idiotycznych pytan np.
        > trzeba podac adres i telefon szkoly sredniej, kraje, ktore odwiedzilo sie w
        > ostanich 10 latach, bylych pracodawcow z nazwiskami przelozonych wlacznie...
        > Zasiegnac informacji mozna jedynie poprzez automatyczna sekretarke, ktora na
        > wstepie polaczenia zada od ciebie....podania numeru karty kredytowej i kasuje
        > od razu ca.$6. Potrzebne sa jakies druczki, metryczki wszystko po angielsku. I
        > to wszystko przez tego brodatego skurwysyna bin Ladena...

> To ze mieszkasz w Tokyo, jestes obywatelem polskim i chcesz uzykac wize do USA
        > wcale nie znaczy ,ze ja otrzymasz.Prawdopodobnie po wize wysla Ciebie do
        > Warszawy.Niestety ale takie sa przepisy i to od dawna.Good luck.
    • Gość: bibi Re: USA IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 25.04.02, 04:25
      a jak zalatwilas pozwolenie na prace?
      • Gość: sali Re: USA IP: *.proxy.aol.com 28.04.02, 06:34
        Dostalam od INS.
        • Gość: Wlodek Re: USA IP: *.sympatico.ca 28.04.02, 07:05
          Gość portalu: sali napisał(a):

> Dostalam od INS.

Tak po prostu w INS. Wszyscy opowiadaja koszmarne
          rzeczy o tej instytycji.
          ň propos, masz tel pod numerem (kto) toj-es-tpr-oxy
          • Gość: sali Re: USA IP: *.proxy.aol.com 29.04.02, 05:15
            Gość portalu: Wlodek napisał(a):

> Gość portalu: sali napisał(a):
            >
            > > Dostalam od INS.
            >
            > Tak po prostu w INS. Wszyscy opowiadaja koszmarne
            > rzeczy o tej instytycji.
            > ň propos, masz tel pod numerem (kto) toj-es-tpr-oxy
            Sluchaj Kolego,przyjechalam na wizie turystycznej,wyszlam za maz za
            Amerykanina,wyslalam odpowiednie dokumenty do INS,dostalam zaproszenie na
            wywiad,pojechalam,wzieli mi odciski palcow,dali pozwolenie na prace,zalatwilam
            socila security number i moge pracowac,trwalo to okolo 4 miesiecy.Teraz czekam na
            dokumenty podrozne,bo moja wiza stracila waznosc.Ja sie tylko pytalam jak dlugo
            na nie sie czeka.

• Gość: ppp Re: USA IP: *.owcc.net 02.05.02, 21:53
              Podobno 90 dni musisz czekac.
            • Gość: max7760 Re: USA IP: 63.217.57.* 02.05.02, 22:24
              To zalezy w jakim stanie/miescie mieszkasz. W Chicago na zielona karte przez
              malzenstwo z obywatelem czeka sie w sumie ok 8 mies. od zlozenia.

Ja (powyzej 21 lat) po ojcu obywatelu dostalem po 3 latach, i to w 1994. Teraz
              sie czeka dluzej. Na obywatelstwo zas (po uplywie continuous residence, w
              Twoim przypadku 3 lata od ziel. karty, w moim 5) w Chicago czeka sie teraz do
              roku.

Pozdr,

Max
              • Gość: max7760 Re: USA sorry blad IP: 63.217.57.* 02.05.02, 22:27
                PRZEPRASZAM !!!! MIALO BYC 18 (osiemnascie) MIESIECY !!! Poltora roku.
                SORRY !!!
    • Gość: Sali Re: USA IP: *.proxy.aol.com 05.05.02, 02:06
      Max,powiedzieli mi,ze minimum na zielona karte,od momentu zlozenia,jest 11
      miesiecy,ale to minimum,moze byc dluzej,a obywatelstwo 3 lata,tylko mi caly
      czas chodzi o wyjazd z USA,czy w tym przypadku moja wiza turystyczna stracila
      waznosc,czy musze czekac na travel document.Pozdrowienia.Sali.
      • Gość: max7760 Re: USA IP: 63.217.57.* 06.05.02, 19:15
        Gość portalu: Sali napisał(a):

> Max,powiedzieli mi,ze minimum na zielona karte,od momentu zlozenia,jest 11
        > miesiecy,ale to minimum,moze byc dluzej,a obywatelstwo 3 lata,tylko mi caly
        > czas chodzi o wyjazd z USA,czy w tym przypadku moja wiza turystyczna stracila
        > waznosc,czy musze czekac na travel document.Pozdrowienia.Sali.

Sali,

Tak, Twoja wiza turystyczna stracila waznosc. Ale jezeli wyszlas za obywatela
        USA, to jestes pod ochrona paragrafu 245(i)i nic Ci nie grozi, to nie istotne ze
        stracila waznosc, masz prawo do tzw. Adjustment of Status w Stanach. Wyjechac
        teraz ABSOLUTNIE nie mozesz, bo spieprzysz sobie cale sponosorowanie i bedziesz
        musiala od nowa zaczynac to w Polsce przez ambasade (nie rob tego bron Boze!).
        Niestety musisz uzbroic sie w cierpliwosc, poczekac do interview. Dopiero gdy na
        interview w Immigration dostaniesz czerwona pieczatke I-551 do paszportu (jesli
        odciski palcow wroca na czas z FBI do INS to ja dostaniesz), to z tapieczatka
        nawet na drugi dzien mozesz leciec do Polski. Pieczatka jest rownowazna z
        zielona karta i wazna jest na 6 albo 12 mies (juz nie pamietam), w tym czasie
        powinna przyjsc poczta Twoja "stala" zielona karta.

Zapomnij o wyjezdzie teraz bo sobie wszystko spieprzysz - jak mi nie wierzysz
        zapytaj jakiegokolwiek adwokata imigracyjnego.

Pozdr,

Max
        • Gość: Sali Re: USA IP: *.proxy.aol.com 06.05.02, 19:50
          Hej Max.dzieki za odpowiedz,tak naprawde nie wiem o jaka pieczatke Ci chodzi,Z
          moimi dokumentami do INS wyslalam jakies podanie o travel dokument,chyba
          placilam za to jakies 100 lub 200$ i teraz czekam az oni mi to przysla,tylko
          nie wiem po jakim czasie.Podobno z tym co mi przysla moge jechac.Pozdrowienia.
          • Gość: max7760 Re: USA IP: 63.217.57.* 06.05.02, 19:56
            Pierwsze slysze o "Travel document", kiedys dawali dla azylantow, ale to dawno
            temu bylo. Nie wiem jaki to travel document maja Ci przyslac (advance parole
            na 28 dni moze? - to sie zalatwia u nich w jeden dzien, ale trzeba udowodnic
            emergency), normalnie nic takiego nie robia, a na koncowym interview daja
            pieczatke I-551 ktora jest rownoznaczna z zielona karta, to taka temporary
            zielona karta. Dopiero z ta pieczatka mozesz wyjechac.

Pozdr,

Max
        • Gość: sali Re: USA IP: *.proxy.aol.com 06.05.02, 19:52
          Zapomnialam o czyms.Wize mam 10 letnia i nie przekroczylam czasu pobytu.
          • Gość: max7760 Re: USA IP: 63.217.57.* 06.05.02, 20:01
            Ale go przekroczysz do momentu interview - data interview jest przewaznie data
            otzrymania zielonej karty i tzw. Adjustment of Status i tego dnia Twoja wiza
            musialaby byc wazna. Wiec chyba ze dostalas wize na wiecej niz 6 miesiecy, np.
            na rok, co sie nie zdarza, to wtedy bedzie wazna w momencie interview. To ze
            PROMESA jest wielokrotna i wazna na 10 lat o niczym nie swiadczy. Przy
            wjezdzie oficer INS wbil Ci pieczatke prawdopodobnie na 3 lub 6 miesiecy pobytu.

Zanim wyjedziesz upewnij sie nie na 100 ale na 1000% ze bedziesz mogla wyjechac
            bo sknocisz sobie sponsorowanie i bedziesz zalowac. Znam takiego jednego - do
            dzisiaj w brode sobie pluje. Wyjechal i stracil prawo do zielonej karty.

Pozdr,

Max
            • Gość: Sali Re: USA IP: *.proxy.aol.com 06.05.02, 20:05
              No tak,ale pisalam Ci,ze wyslalam podanie na travel document,to ma przyjsc
              przed interview,ale kiedy?
              • Gość: max7760 Re: USA IP: 63.217.57.* 06.05.02, 20:15
                Gość portalu: Sali napisał(a):

> No tak,ale pisalam Ci,ze wyslalam podanie na travel document,to ma przyjsc
                > przed interview,ale kiedy?

Sali,

Z tego co wiem to nie istnieje nic takiego jak "Travel Document" z wyjatkiem tzw.
                Advance Parole, ktory zezwala na wyjazd nie dluzszy niz 28 dni ale musisz
                udowodnic ze masz jakis powazny powod ku temu (klasycznym przykladem jest
                smierc/pogrzeb lub ciezka choroba kogos bliskiego w kraju). Z tego co wiem, tego
                dokumentu nie przysylaja - zalatwia sie go w jeden dzien, w INS na miejscu, bo to
                emergency. Ale moze sie myle. Upewnij sie.

Pozdr,

Max
    • Gość: kk travel document = Advanced Parole? IP: *.jci.com 06.05.02, 23:59
      faktycznie byl taki okres podczas zalatwiania Greencard gdy nie wolno mi bylo
      opuszczac USA. Ale tez prawniczka zlozyla podanie o tzw. Advanced Parole,
      czekalam na to ok. miesiaca, Dostajesz dwa papiery ktore pokazujesz przy
      ponownym wjezdzie do USA. I wszystko jest OK. Nawet nie musisz miec zadnego
      waznego powodu.
      • Gość: Sali Re: travel document = Advanced Parole? IP: *.proxy.aol.com 07.05.02, 01:11
        Wlasnie o cos takiego mi chodzi,tez to zlozylam,juz minely ponad 3 miesiace i
        jeszcze nic nie dostalam.Wiec jak dlugo mam czekac?
        • Gość: kk Re: travel document = Advanced Parole? IP: *.jci.com 07.05.02, 01:21
          ojoj, moze ci cholernicy zgubuli papiery. Zdarza sie, niestety. Niech
          prawniczka wysle stosowne zapytanie, czy ciagle miela wniosek, czy o nim
          zapomnieli. Good luck, wiem jakie to frustrujace sad
          • Gość: Sali Re: travel document = Advanced Parole? IP: *.proxy.aol.com 07.05.02, 03:33
            Dzieki,jutro zadzwonie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka