michal_262 05.05.02, 22:07 Jestem studentem mającym chwilowo przerwę. Chcę więc wyjechać do pracy do Holandii lub Belgii na jakiś czas. Czy ktoś z was, przebywający w tym kraju, może mi pomóc - szukam jakiejkolwiek pracy. Proszę, napiszcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: burak Re: CZY MOGĘ LICZYĆ NA POMOC RODAKÓW ZA GRANICĄ? IP: *.proxy.aol.com 05.05.02, 22:24 NIE Odpowiedz Link Zgłoś
ro-bert Alez oczywiscie, ze 05.05.02, 22:28 NIE! Poczytaj chocby to forum troche to bedziesz wiedzial dlaczego. No chyba zebys polecial do Kanady. To co innego! Tam mieszka taka jedna filantropka, ona by na pewno pomogla (no przynajmniej nakarmila)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Melba To wstrętne IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.05.02, 22:32 Dlaczego tacy jesteście? Odpowiedz Link Zgłoś
cornio Re: To wstrętne 05.05.02, 23:21 Gość portalu: Melba napisał(a): > Dlaczego tacy jesteście? jestesmy normalni-mamay swoje zycie i nie widze jak pomoc by potem nie zalowac- miliony przykladow ile czlowiek najadl sie wstydu polecajac kogos do pracy.A jak by ,tak w polsce zapytal ktos -to by uslyszal wykrety i slowa zachety.O rymnelo sie.osobiscie koniec z pomaganiem.nigdy wiecej . Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha_72 Re: To wstrętne 05.05.02, 23:26 cornio napisał(a): > jestesmy normalni-mamay swoje zycie i nie widze jak pomoc by potem nie zalowa > c- > miliony przykladow ile czlowiek najadl sie wstydu polecajac kogos do pracy.A ja > k > by ,tak w polsce zapytal ktos -to by uslyszal wykrety i slowa zachety.O rymnel > o > sie.osobiscie koniec z pomaganiem.nigdy wiecej . Nikt nie kaze Ci pomagac. Ale czy nie mozna tego napisac w sposob kulturalny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renka Re: To wstrętne, ten cornio i jego styl IP: *.home.cgocable.net 05.05.02, 23:42 Mozesz na mnie zawsze liczyc, jak przyjedziesz do Kanady. Wyzywie cie ta miska zupy napewno, ale poniewaz nie ma tu zadnej agencji pomocy dla rodakow w osiedlaniu sie, to "UMIESZ LICZYC ? LICZ NA SIEBIE !" Pracy ni mo. Zapraszam do Polish Restaurant Piast www.polishrestaurant.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: krodka pilka IP: 62.26.68.* 05.05.02, 23:48 Ale nie zalamuj sie. Odpowiedz Link Zgłoś
cornio Re: To wstrętne, ten cornio i jego styl 06.05.02, 00:54 Gość portalu: Renka napisał(a): > Mozesz na mnie zawsze liczyc, jak przyjedziesz do Kanady. Wyzywie cie ta miska > zupy napewno, ale poniewaz nie ma tu zadnej agencji pomocy dla rodakow w > osiedlaniu sie, to "UMIESZ LICZYC ? LICZ NA SIEBIE !" Pracy ni mo. > Zapraszam do Polish Restaurant Piast www.polishrestaurant.com A ty kocmoluchu pijany co -na miske zupy zapraszasz-ponizac czlowieka chcesz? Odpowiedz Link Zgłoś
cornio Re: To wstrętne 06.05.02, 00:52 agniecha_72 napisał(a): > cornio napisał(a): > > > > jestesmy normalni-mamay swoje zycie i nie widze jak pomoc by potem nie z > alowa > > c- > > miliony przykladow ile czlowiek najadl sie wstydu polecajac kogos do pracy > .A ja > > k > > by ,tak w polsce zapytal ktos -to by uslyszal wykrety i slowa zachety.O r > ymnel > > o > > sie.osobiscie koniec z pomaganiem.nigdy wiecej . > > > Nikt nie kaze Ci pomagac. Ale czy nie mozna tego napisac w sposob kulturalny? I co w tym niekulturalnego ? A zostac oszukanym to kulturalnie ? idz dziecko ja cie uczyc kaze! Odpowiedz Link Zgłoś
windmolen Re: CZY MOGĘ LICZYĆ NA POMOC RODAKÓW ZA GRANICĄ? 06.05.02, 00:46 co do Belgii to nie mam rozeznania ale w malej Holandii jest teraz, jak slyszalem okolo 30 tys. Polakow (z tego pewnie wiekszosc na czarno, przed wakacjami to pewnie tez sporo przyjedzie w poszukiwaniu pracy , juz sobie wyobrazam ile musi byc w Niemczech...), wiec jak mi mowiono ciezko cos znalesc, przynajmniej w typowych miejscach pracy rodakow jak szklarnie, budowy i warsztaty samochodowe a i policja lubi tam zagladac, inne mozliwosci ??? pewnie sa, trzeba probowac, jak ktos jest zdeterminowany to znajdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Zaproszenie IP: *.rocsth01.mi.comcast.net 06.05.02, 05:47 Tak, tak, oczywiscie. Przenocuje cie, dam ci gotowke, mozesz uzywac moj samochod, zwolnie sie z pracy zeby cie zawiezc do twojej pracy, ugotuje ci obiad, a potem otule do snu. Przyjezdzaj. Koniecznie. Czekam. Sciskam Jurek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renka Re: Zaproszenie IP: *.home.cgocable.net 06.05.02, 07:07 To o co chodzi? Mnie 20 lat temu jakby ktos powiedzial, ze mi zupe za darmo da w Kanadzie, tobym przyjechala jak na skrzydlach. Przynajmniej swiata bym troche zobaczyla, dach nad glowa tyz by mi w tej restauracji zalatwili, a co , nie? A teraz, co? Zupy nie, tylko pracy? Ja zupe, a moze inny prace. Ale luny tej pracy nie zalatwia, bo dla swoich kuzynow trzymajum.Rynek jest trudny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Melba Re: Zaproszenie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.05.02, 20:45 A przystojny jesteś? Bo ja bym też w takim razie przyjechała, tylko nie wiem, czy mi się to wieczorne utulanie do snu spodoba...? Odpowiedz Link Zgłoś
ya_bolek Re: Zaproszenie 06.05.02, 21:05 Powiem Ci szczerze Jurek, wqrviaja mnie takie posty jak Twoj powyzej. Tobie nikt nie pomogl za granica? Wygladasz na takiego komu rzeczywiscie udalo sie wszystko samemu i teraz sra na wszystkich. Gość portalu: Jurek napisał(a): > Tak, tak, oczywiscie. Przenocuje cie, dam ci gotowke, mozesz uzywac moj > samochod, zwolnie sie z pracy zeby cie zawiezc do twojej pracy, ugotuje ci > obiad, a potem otule do snu. > Przyjezdzaj. Koniecznie. Czekam. > Sciskam > Jurek. Odpowiedz Link Zgłoś
ya_bolek Re: CZY MOGĘ LICZYĆ NA POMOC RODAKÓW ZA GRANICĄ? 06.05.02, 21:01 Na poczatku lat 90-tych dzialal w Niemczech tzw. Studenten Serwis czyli studencki posredniak pracy. Jesli miales zaswiadczenie z Polski, ze jestes studentem i ze zdales wszystkie egzaminy miales prawo do legalnej, sezonowej (do konca przerwy semestralnej) pracy na rowni ze studentami niemieckimi pod warunkiem za posrednictwem Studenten Serwis. Zarabiales tyle co student niemiecki, w owym czasie od 12 do 16 marek za godzine. Roboty byly rozne od 1-no dniowych do kilkumiesiecznych. Nie wiem jak jest teraz. michal_262 napisał(a): > Jestem studentem mającym chwilowo przerwę. Chcę więc wyjechać do pracy do > Holandii lub Belgii na jakiś czas. Czy ktoś z was, przebywający w tym kraju, > może mi pomóc - szukam jakiejkolwiek pracy. Proszę, napiszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andzia Re: Do Michala IP: *.abo.wanadoo.fr 06.05.02, 21:10 Masz ze swego zapytania tylko jedna lekcje: nigdy nie lodz sie ze Polacy za granica Ci pomoga. Jest takie powiedzenie: Jezeli Polak Ci nie zaszkodzil TO ZNACZY ZE CI POMOGL. Widac to po licznej i skoloconej POLONII amerykanskiej. Ktora w przeciwienstwie do diaspory Zydowskiej NIE ZNACZY W USA NIC!!!!!! A jesli myslisz o pracy w Europie to jest na prawde trudno. Latwiej bedzie Ci cos znalezc poprzez studenckie biura niz przez to Forum. Zycze powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
cornio Re: Do Michala 06.05.02, 21:47 Gość portalu: andzia napisał(a): > Masz ze swego zapytania tylko jedna lekcje: > nigdy nie lodz sie ze Polacy za granica Ci pomoga. > Jest takie powiedzenie: Jezeli Polak Ci nie zaszkodzil TO ZNACZY ZE CI POMOGL. > Widac to po licznej i skoloconej POLONII amerykanskiej. Ktora w przeciwienstwie > do diaspory Zydowskiej NIE ZNACZY W USA NIC!!!!!! > A jesli myslisz o pracy w Europie to jest na prawde trudno. > Latwiej bedzie Ci cos znalezc poprzez studenckie biura niz przez to Forum. > Zycze powodzenia! Nie polemizujac z A.-kazdy ma swoje zdanie o pomaganiu rodakom,moge sie o jedno zapytac? Kto ma pomoc? ludzie ,ktorzy sami nie maja Stalej pracy,ludzie nielegalnie pracujacy i drzacy o swoje miejsce.czy tez zupelnie normalni Polacy ,majacy swoje zycie i swoje problemy.Kto na tym forum tak uczciwie powie,ze ma cos do powoedzenia w swoim miejscu pracy.Wiekszosc pracuje i sie cieszy ,ze praca jest.a takie tam teoretyczne walenie glupot o pomocy to wiadomo.jak wiekszosc pisze -jest ciezko i zrob tak lub innaczej.konkretow brak.Klotnie o specyficzny charakter polakow jeszcze nikomu chleba nie daly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: CZY MOGĘ LICZYĆ NA POMOC RODAKÓW ZA GRANICĄ? IP: 194.162.85.* 06.05.02, 21:34 Jesli jestes zainteresowany Niemcami. To zajrzyj pod: www.arbeitsamt.de (mam nadzieje, ze powiniwnies znac jakiej jezyki obce). Musisz tam troche pogrzebac, jest rubryka Jobs fuer Studenten. O warunkach dla Stundentow z Polski niestety nic mnie wiadomo. ya_bolek napisał(a): > Na poczatku lat 90-tych dzialal w Niemczech tzw. Studenten Serwis czyli studenc > ki > posredniak pracy. Jesli miales zaswiadczenie z Polski, ze jestes studentem i ze > > zdales wszystkie egzaminy miales prawo do legalnej, sezonowej (do konca przerwy > > semestralnej) pracy na rowni ze studentami niemieckimi pod warunkiem za > posrednictwem Studenten Serwis. Zarabiales tyle co student niemiecki, w owym > czasie od 12 do 16 marek za godzine. Roboty byly rozne od 1-no dniowych do > kilkumiesiecznych. Nie wiem jak jest teraz. > > > michal_262 napisał(a): > > > Jestem studentem mającym chwilowo przerwę. Chcę więc wyjechać do pracy do > > Holandii lub Belgii na jakiś czas. Czy ktoś z was, przebywający w tym kraj > u, > > może mi pomóc - szukam jakiejkolwiek pracy. Proszę, napiszcie. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: __jan Re: CZY MOGĘ LICZYĆ NA POMOC RODAKÓW ZA GRANICĄ? IP: *.dip.t-dialin.net 06.05.02, 21:42 michal_262 napisał(a): > Jestem studentem mającym chwilowo przerwę. Chcę więc wyjechać do pracy do > Holandii lub Belgii na jakiś czas. Czy ktoś z was, przebywający w tym kraju, > może mi pomóc - szukam jakiejkolwiek pracy. Proszę, napiszcie. na poczatku bedzie wszystko milo i dobrze, pozniej wmiare uplywu czasu zaczna sie schody, a im wiecej bedziesz zarabial i oszczedzal i mniej wodki pil tym bedzie gorzej dla ciebie, zaluj ze sie nie urodziles turasem lub rusem::)) lub arabem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antena Re: CZY MOGĘ LICZYĆ NA POMOC RODAKÓW ZA GRANICĄ? IP: *.mclass.broadwing.net 06.05.02, 21:53 Jeśli znasz niemiecki, spróbuj się dostać do Volkswagenwerk w Emden (fabryka Vokswagena), na granicy niemiecko - holenderskiej. Z tego co sie orientuję zatrudniają studentów z Polski. Zatrudnienie jest na 6 tygodni, pracuje się na 2 zmiany. Najpierw przechodzi się interview po niemiecku, zabierz z Polski dokumenty że jesteś studentem. Życzę powodzenia! antena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: __jan JOB in NL/B/D IP: *.dip.t-dialin.net 06.05.02, 23:21 michal_262 napisał(a): > Jestem studentem mającym chwilowo przerwę. Chcę więc wyjechać do pracy do > Holandii lub Belgii na jakiś czas. Czy ktoś z was, przebywający w tym kraju, > może mi pomóc - szukam jakiejkolwiek pracy. Proszę, napiszcie. chesz wiedziec jak to sie tu odbywa napisz mi na priva <dziw, ze sie tak rymA>: yyy200@lycos.de pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś