Gość: zaza IP: 212.219.189.* 21.05.02, 10:29 o rany, osaczyly mnie wszedzie mrowki, uzywm aparatow chemicznych, ale przy malych dzieciach to tak czesto nie moge( i nie chce) znacie jakis bardziej naturalny sposob na pozbycie sie mrowek? dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: burak Re: mrowki IP: *.proxy.aol.com 21.05.02, 10:40 mrowkojad a na powaznie -w domu czy w ogrodzie ten problem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaza mrowki IP: 212.219.189.* 21.05.02, 10:45 mrowki z ogrodu wlaza do domu spryskuje i pudruje wejscie przy drzwiach i ramy okienne... jest ich tez fura w ogrodzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: burak Re: mrowki IP: *.proxy.aol.com 21.05.02, 10:52 jedynym znanym mi sposobem nie chemicznego zwalczania mrowek w ogrodzie jest zalewanie mrowiska wrzatkiem-czyli gotujaca sie woda.Sam to robie w bezposrednim otoczeniu domu.Mam nadzieje ze ogrod twoj nie ma kilku hektarow. Temat ciekawy dla mnie -moze ktos ma inne pomysly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaza mrowki IP: 212.219.189.* 21.05.02, 11:14 sposob z goraca woda wyprobowany, one jakos wracaja, pojawiaja sie w innym miejscu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: burak Re: mrowki IP: *.proxy.aol.com 21.05.02, 11:29 Stan w ktorym mieszkam jest "zakazony" mrowkami Obawiam sie ze nie ma skutecznego sposobu na naturalna walke z nimi. Natomiast chemiczne ich zwalczanie jest tak samo nieskuteczne jak i sposob z woda tylko ze dodatkowo zanieczyszczamy srodowisko i trujemy sami siebie.Miejmy nadzieje ze ktos inny moze miec jakies pomysly i da nam znac. Odpowiedz Link Zgłoś
jot-23 Re: mrowki 21.05.02, 15:21 Gość portalu: zaza napisał(a): > czekamy wiec na dobre rady no na kogo mozesz liczyc jak nie na mnie? zaza? moj znajomy sprowadzil sobie do ogrodka ant lions... to sa takie insekty co zyja pod ziemia, w piasku, i robia lejek, na dnie ktorego czekaja az wpadnie tam mrowka, sa dosc wydajne, ale najlepsze jest ogladanie jak poluje! powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: mrowki 21.05.02, 15:55 wrzatek u mnie zadzialal. w ogrodzie sasiedzi mi jeszcze doradzali jakies swinstwo do posmarowania wszystkich szczelin, ktorymi lazi to talatajstwo - chyba to byl kwas borny (boriac acid) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniutek Re: mrowki IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 21.05.02, 17:58 lata temu slyszalam o metodzie "na cukier" zdaje sie ,ze polegalo to na tym - sypiesz cieniutka sciezke z cukru - zaczynasz na miejscu godzie mrowki zyja i prowadzisz do miejsca gdzie chcesz aby sie przeprowadzily i tam robisz maly kopczyk cukrowy . nie sprawdzalam, ale moze warto ?? roseanne napisał(a): > wrzatek u mnie zadzialal. w ogrodzie > sasiedzi mi jeszcze doradzali jakies swinstwo do posmarowania wszystkich > szczelin, ktorymi lazi to talatajstwo - chyba to byl kwas borny (boriac acid) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirko Internetem w te mrówy? IP: 65.206.44.* 21.05.02, 19:26 www.antcolony.org/index.htm Mocno sprzątać i pucować chemią oraz... nie tłuc ich, bo każda zatłuczona wysyła alarmowy sygnał chemiczny i nadbiegają kolejne! www.antcolony.org/index.htm Ponadto: wilgoć. Większość owadów (w tym mrówki) uwielbiają wilgoć. Upewnij się, że miejsca wokół domu są suche, niezarośnięte krzakami, z niedopasowanymi przeciekającymi rynnami. Pomalowanie SUCHEGO fundamentu może pomóc. Pocieszenie: inni mają gorzej www.dpi.qld.gov.au/fireants/8062.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiu Re: mrowki IP: 9FBA5E* / *.bankofamerica.com 21.05.02, 19:11 Nie ma nic lepszego niz pare lyzeczek granulek Spectracide wokolo mrowiska. Zalatwia je to w 24 godziny - a dzieciom trzeba powiedziec zeby tego nie jadly Odpowiedz Link Zgłoś
_enola Re: mrowki 21.05.02, 20:48 Zapytaj pana Jurka na forum ogrodowym. Odpowiada systematycznie i sensownie, jest naprawde bardzo mily i kompetentny. Odpowiedz Link Zgłoś