Dodaj do ulubionych

pytanie do mam z Irlandii

08.05.05, 08:23
A raczej kilka pytańsmilePrawdopodobnie niedługo wyjedziemy z mężem do tego
kraju na minimum rok. Chciałabym się dowiedzieć jak tam jest z wynajęciem
mieszkania, służbą zdrowia(mąż będzie miał ubezpieczenie z pracy ale ja nie)
i czy łatwo o opiekunkę dla dziecka (o ile pójdę do pracy). Nasz synek ma
dopiero 10 mcy i mam trochę obaw że pomimo iż znam język angielski to nie na
tyle żeby np. wytłumaczyć u lekarza jakie miał szczepienia itp. Wogóle to
boję sie trochę tego wyjazdu.
Obserwuj wątek
    • jagienkaa Re: pytanie do mam z Irlandii 08.05.05, 16:46
      mamy mieszkające za granicą spotykają się na forum Świat:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=591
      wpisz w wyszukiwarkę Irlandia, tam głównie Maja92 pisała o wszystkim co Cię
      interesuje.
    • 7malina Re: pytanie do mam z Irlandii 08.05.05, 22:38
      czesc! Mam ta sama sytuacje co autorka listu, mamy 17 m-cznego synka.Mój maz
      jest tam od lutego i w zaleznosci jak sie tam wszystko potoczy (głównie
      finansowo) bedziemy jechac do niego, tylko nie wiem czy w wakacje czy
      później.Sama jeszcze nie wiem na jak długosad(((((Mieszka w Dublinie.Tez mam
      duzo obaw i głównie dotycza one właśnie tych wszystkich rzeczy, opieka lekarska
      głównie.Ja sie najbardziej boje kolejnej ciazy za granica (tu tez służba
      zdrowia). Pozdrawiam
      aha tydzień temu wróciłam od niego byliśmy z mały na 3 tygodnie
      P.S. z tego co wiem wynajem mieszkania 2 pokojowego + living room 700 euro,
      jeden pokój w domu gdzie jest wiecej lokatorów ok 300-400 euro (tu sie trzeba
      liczyc ze wspólna kuchnia i łazienka)
      Eliza, jak masz ochote to pisz na gg 1567337
      • eliza791 do 7malina 09.05.05, 07:19
        Odpisałam sobie Twoj numer gg, w wolnym czasie będe pisać. Pozdrawiam
        serdecznie.
        • 7malina Re: do 7malina 09.05.05, 12:29
          Ok bede czekaćsmile)))))
          Moze sie jakos "spotkamy" bo widze ze Ty jestes rano a ja raczej wieczorem lub
          w południe. No zobaczymy. Pozdrawiam
    • monikadk Re:do eliza i malina 12.05.05, 12:13
      Hej.
      FAjnie czytać że nie jesteśmy sami. Mój mąż wyjeżdża 30 maja a ja z naszym 2-
      miesięcznym synkiem mamy do niego dojechać jak już będzie mieszkanko.
      Jeśli chodzi o szczepienia to dobrze jest pójść do sanepidu i wyrobić dziecku
      międzynarodową książeczkę szczepień. Tam będzie wszstko po angielsku.
      Wyrabiałam sobie taką jak jechałam do Stanów i się sprawdziła.
      Do tego wykupujemy ubezpieczenie na nas troje w BUPA albo VHI za około 70
      EUR/miesiąc. Też jeszcze nie bardzo się orientuję jak to z państwową służbą
      zdrowia tam jest bo w tych prywatnych to trzeba najpierw zaapłacić za wizyty
      jakąś kwotę w roku i dopiero potem oni pokrywają resztę (tak mi się zdaje z
      tego co wyczytałam). Pozatym Maja 92 pisała że nawet z dzieckiem idzie się
      najpierw do ogólnego a dopiero potem on daje ewentualnie skikerowanie do
      pediatry.
      Dajcie znać jakby udało się wam znaleźć jakąś stronę z wymaganymi szczepieniemi
      w Irlandii bo coś nie mogę na coś takiego trtafić.
      JKaby coś to piszcie na mój email gazetowy. Co więcej głów to nie jedna.
      POmożemy sobie razem przed wyjazdedm a może tam się spotkamy? My będziemy
      mieszkać na południu Dublina w okolicach Sandyford.
      Pozdrawiam ciepło,Monika.
      • zapytajnick Re:do eliza i malina 16.05.05, 12:15
        hey Monika!

Ja juz jestem tu od roku, wiec co nieco wiem. Mam corka 7,5 m-cy... ale ten
        czas leci.
        Oto stronka o szczepieniach;
        www.oasis.gov.ie/health/childrens_health/vaccinations_and_immunisations_for_children_and_young_people.html.

pozdrawiam
        Gosia
        • monikadk Re:do eliza i malina 19.05.05, 08:31
          Dzięki za stronę. Wczoraj juz przerobiłam na ten temat chyba wszstko co było w
          internecie. Nie mogę jednak znaleźć nazwy szczepionki tej 5 w 1. Ma do mnie
          zadzwonić babeczka z departamentu zdrowia w Irlandii jak się coś dowie, ale nie
          mam od niej jeszcze wieści a małego musze zaszczepić szybko-najlepiej dziś. Nie
          pamietasz może jak nazywała się szczepionka którą szczepili twoje maleństwo? U
          nas jest "Infanrix hexa". Szłyszałaś może coś o tym w Irlandii?
          W jakim mieściec jesteś? My przeprowadzamy się na południe Dublina w okolice
          Sandyford. Może uda nam się spotkać jka już przylecimy?
          Krzysiek, mój mąż, będzie tam już 30 maja. My przylecimy dopiero gdzieś za
          miesiąc.
          Pozdrawiam
          Monika
          • zapytajnick Re:do eliza i malina 21.05.05, 08:40
            Monika,

Nazwa jest 5 in 1, potocznie w Polsce jest nazywana Hib. W sklad jej wchodzi:
            Dipheria(blonnica), Tetanus(tezec), Whooping Cough (koklusz), hib - ?,
            Inactivated Polio (paraliz dzieciecy). Dziecko taka szczepionke dostaje 3 razy:
            2 miesiacy, 4 miesiace i 6 miesiecy plus Meningococcal C - nie mam pojecia co
            to.
            My mieszkamy niestety na polnocy, Swords, ale spotkac sie mozemy czemu nie.
            pozdrawiam i powodzenia w przeprowadzce.
            • xsenna Re:do eliza i malina 22.05.05, 21:36
              No wlasnie ta sama podalam Tobie na Marcepanach,ona nie ma nazwy.w tym tyg ide
              na szczepienie z Louim to sie zapytam.
              • monikadk Re:do eliza i malina 23.05.05, 16:21
                Już się dowiedziałam. Trochę to trwało ale wkońcu jakaś babeczka z departamentu
                zdrowia w Irlandii zebrała mi informacje i szczepią piecioskładnikową taką jak
                u nas czyli Infarix.
                Dziś małego już zaszczepiłam. Poszło gładko.
                Dziękuję za pomoc odezwę się jeszcze potem.
                Monika
    • megina Re: pytanie do mam z Irlandii 20.05.05, 21:44
      hej dziewczyny
      ja mieszkam w irlandii juz 4 lata , z checia wam doradze , moj synek ma 7
      miesiecy, mieszkam kolo dublina
      pozdrawiam, zaraz napisze o 5 w 1 jak znajde jego ksiazeczke
      • zapytajnick Re: pytanie do mam z Irlandii 21.05.05, 08:43
        czesc megina,

A moja Maja tez ma juz 7 miesiecy, a w zasadzie za tydzien to juz 8.. ale ten
        czas leci..
      • monika_irl Re: pytanie do mam z Irlandii 22.05.05, 16:38
        Cześć Megina,
        ja mieszkam w irlandii już 5 lat i wreszcie zdecydowalismy sie z mezem na
        potomka, wprawdzie jeszcze nie jestem w ciazy ale staram sie wszystkiego
        dowiedzieć przed.możesz mi doradzić jaki mieć sposób prowadzenia ciąży tzn.
        privat, semi-privat czy public? nie wiem gdzie rodziłaś ale słyszałam że
        najlepszy jest szpital Rotunda w dublinie. a tak wogóle to sie trochę boję że
        jestem tutaj sama i nikt oprócz męża mi nie bedzie w stanie pomóc. monika
        • xsenna Re:monika_irl 22.05.05, 21:34
          No czesc Irlandki.Monika ja mialam public opieke i bylo ok,ale sie zagapilam z
          Vhi bo za pozno wykupilam i nie pokryliby mi kosztow.Tak ogolnie to bylo ok,ale
          wkurzalam sie ze za kazdym razem mialam innego lekarza,no i troche panikowalam
          bo w pierwszej ciazy mialam cholestaze i trzeba mnie bylo pilnowac,mialam
          wrazenie ze nie brali mnie na powaznie,ale wyniki mi robili.Za to w szpitalu
          bylo ok rodzilam naturalnie po cc i naprawde mnie pilnowali.
          • megina Re:monika_irl 22.05.05, 23:08
            czesc monika

ja rodzilam w NMH na holess street, bylam public bo slyszalam ze szkoda
            pieniedzy na private, opieka jest taka sama z tym ze masz prywatny pokoj po
            porodzie ale to niezawsze bo jak jest tlok to i tak wyladujesz w sali 6
            osobowej ,
            ogolnie opieka w czasie ciazy -----porazka , doktor tak niesympatyczny gbur ,
            co wizyta podkreslal jaka ja gruba , i ze mam schudnac kilo do nastepnego razy,
            fakt ze przybralam 20 kilo w ciazy ale gburas mogl zachowac zgryzliwe
            komentarze dla siebie, strasznie mi psul humor
            porod super, tzn opieka byla bardzo dobra, mialam super polozne, znieczulenia
            ile chcialam i pozniej na sali tez bylo fajnie, bardzo mile polozne i
            pielegniarki , o rotundzie nic niewiem ale jak bys chciala sie czegos
            dowiedziec to podaje link na irlandzki czat mamus www.magicmum.com, tam mozesz
            o wszystko pytac
            jakbys miala jakies konkretne pytania to z checia ci odpowiem ,
            owocnych staransmile))
            megina
            • monika_irl Re:monika_irl 24.05.05, 16:59
              jestem Wam niezmiernie wdzięczna za odpowiedzi, bo szczerze mówiąc najbardziej
              się boje samego pobytu w szpitalu czy nie będę traktowana na "odczep sie". Ale
              widzę, że to prowadzenie ciąży jest wiekszym problemem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka