Dodaj do ulubionych

przyjecia do szkol uk

09.05.05, 13:25
moje dziecko dostalo sie do szkolysmile
jest to najblizsza nam i jednoczesnie jedna z 3 najlepszych w Brton.

jak dziewczyny opowiadaly otrzymanie miejsca w szkole to wcale nie jest takie
proste jak nam sie wydaje , o czym sie wlasnie przekonalam .
jedno dziecko mieszkajace na przeciwko szkoly katolickiej (first choice )nie
dostalo sie do tej szkoly ( nie jest ochrzczone wiec bylo na koncu listy o
ile beda miejsca ),nie dostalo sie do szkoly second choice czyli tej samej co
moje dziecko bo to jest jedyna nie katolicka szkola w pierwszej trojce szkol
i jest oblegana oraz ma bardzo wysoki poziom.third choice to byla szkola
niedaleko gdzie dziecko sie nie dostalo . w zwiazku z tym zaproponowano
szkole oddalona o 4 mile od domu .jakis obled.

inne dziecko mieszka w zupelnie innej dzielnicy na terenie miasteczka
uniweryteckiego jakies 15 min jazdy samochodem i dostalo sie do tej samej
szkoly co moje dziecko bo ma siostre w tej szkole.

oczywiscie teraz ujawnily sie animozje czyli brytyjczycy krzywo patrza na nas
ze dostalismy miejsca a oni nie .My to - ja , koreanczycy , dziecko
amerykanki ,dziecko francuzki i wlocha ,dziecko z pol afryki .
Obserwuj wątek
    • basia313 Re: przyjecia do szkol uk 09.05.05, 13:42
      No tak to zupelny obled, choc ja przyznam mialam zupelnego farta, bo moja corke
      przyjeto wszedzie, gdzie ja zapisalam. No a co do rodzenstwa, to jednak ich
      rozumiem. Nie wyobrazam sobie zaprowadzac, czy zawozic dzieci do roznych szkol.
    • dorotka_p Re: przyjecia do szkol uk 09.05.05, 16:53
      No to super. Wybor dobrej szkoly dla dziecka to powod mojej bolacej glowy
      ostatnio, chociaz moj Tomus ma dopiero 3 latka. Zlozylismy papiery do dobrej i
      darmowej szkoly katolickiej, bo chcialabym, zeby poszedl do nursery od
      wrzesnia. Napisze za kilka dni czy sie dostal, bo decyzja ma byc po 11 maja.
      A w jakim wieku masz dzieci?
      • acutecompute Re: przyjecia do szkol uk 09.05.05, 17:20
        moj Karol ma 4 lata i 6 msc ,ostatnio zmienil imie i nazwisko .
        Teraz nazywa sie Johnny English .Pewnie nie wie ze jego bohater to nawiekszy
        pechowiec w dziejach M5.smile)))
        • violus73 Re: przyjecia do szkol uk 09.05.05, 17:47
          to twoj Karol mniej wiecej w wieku mojego Martina, ur 7.12.2000
          A tak wogole mam pytanko jesli mozna, bylam dzisiaj w Brighton w poszukiwaniu
          sklepu z jedzonkiem polskim, szczesliwa wrocilam zaopatrzona w kilka torb z
          zarciem. Wracajac widzialam tiry Moscow Circuis, wiesz moze kiedy zaczynaja
          wystepy, gdzie mozna kupic bilety i za ile, moje chlopaki mialyby radoche.
          Wdzieczna bede za informacjesmile
          • acutecompute Re: przyjecia do szkol uk 09.05.05, 18:50
            cyrk jest do 22 maja . 10 , 15, 20,25 za bilet.
            jak bedziesz jechac daj znac to sie napijemy kawy moze czy cos .smile
            Karol sorry Johnny English jest z 29.11.00
    • kash0303 Re: przyjecia do szkol uk 09.05.05, 23:05
      Milla, congratulations!!! A ktora to szkola??? I kiedy skladalas papiery???
      Wogole to musze do Ciebie zadzwonic i pogadac jak to sie wszystko zalatwia. Ja
      to nawet Olenki jeszcze nie zapisalam do nursery. Tak sie ociagam, bo nie chce
      miec malej Miss English w domu. Ale widze, ze ona potrzebuje kontaktu z innymi
      maluchami. Juz nawet sama pcha sie do Sunday School, bo tam sa dzieci i mozna
      porysowac sobie cos z nimiwink))
      • acutecompute Re: przyjecia do szkol uk kash 09.05.05, 23:58
        mlody dostal sie do stanford
    • ania265 Re: przyjecia do szkol uk 09.05.05, 23:43
      Witam serdecznie! mam pytanie:Jade w lipcu do meza do Londynu,juz na
      stale.Wyjezdzam z naszym 5 letnim synem ( 02.08.00 ) w sierpniu skonczy 5 lat
      czy to oznacza ze od wrzesnia musze go zapisac do szkoly?! jestem troszke
      przerazona,moj synek nie mowi po angielsku!z gory dziekuje za odp.pozdrawiam
    • acutecompute Re: przyjecia do szkol uk - kash 09.05.05, 23:55
      zadzwon zadzwon smile)))
    • acutecompute Re: przyjecia do szkol uk 09.05.05, 23:57
      Ania,
      papiery skladalismy do szkol chyba w lutym.teraz nam odpowiedzieli czy dziecko
      dostalo sie do szkoly czy nie .czasami jak czytalas nie.

jak przyjedziesz idz do najblizszej szkoly ale oni i tak odesla cie pewnie do
      city council gdzie jest centrum skierowan do szkol.jesli najblizsza szkola nie
      bedzie miala miejsca council znajdzie ci miejsce.

moi kuzyni przyjechali w zeszlym roku we wrzesniu i mloda ktora ma 7 lat poszla
      do szkoly ,oczywiscie ze nie daje rady z jezykiem ale w matematyce jest
      najlepsza.
    • jgrze Re: przyjecia do szkol uk 10.05.05, 13:57
      Powinien pójść do szkoly jak najszybciej. Wg. brytyjskich zasad dziecko powinno
      pójść do szkoły najpóźniej w trymestrze (tu sa trymestry)w którym kończy 5 lat.
      Nie przejmuj sie, na pewno znajdziesz jakąś szkołę, a nie ma lepszej drogi,
      żeby Twój syn nauczył się angielskiego niż codzienny kontakt z tym językiem,
      zwłaszcza, jeśli mówią nim rówieśnicy. Po roku będzie mówił już zupełnie
      przyzwoicie. My przyjechaliśmy też z pięciolatkiem, tyle, ze on pięć lat
      kończył w lutym, a my wprowadziliśmy się na stałe w grudniu. W szkole mają
      specjalne zajęcia dla dzieci nie znających angielskiego. A może uda Ci się
      znaleźć szkołę, gdzie są jakieś inne polskie dzieci lub polski nauczyciel. Nasz
      syn właśnie do takiej chodzi - w jego klasie jest jesze dwoje polskich dzieci.
      Co niekoniecznie ma same zalety, ale na poczatku może sprawic, że dziecko
      poczuje się pewniej w nowym środowisku.

Głowa do góry!

Asia
    • xiv Re: przyjecia do szkol uk 10.05.05, 22:27

czy to znaczy, ze podanie do szkoly powinienem skaldac juz pierwszego dnia po
      porodzie dziecka? a moze poczekac tydzien i go przedtem ochrzcic (RC school)?

wink))
      • jagienkaa Re: przyjecia do szkol uk 10.05.05, 22:31
        ty się śmiejesz, ale brytyjczycy tak robią! jak Dominik miał 3 miesiące to się
        bratówka mojego męża pytała czy już zapisany....i tak tu robią.
        • agazat Re: przyjecia do szkol uk 10.05.05, 23:40
          Racja, Zosia ma 4 miesiace a juz jest na dwoch listach oczekujacych do pre-
          school, choc czeka ja to dopiero za 2,5 roku.
        • mrufkaa Re: przyjecia do szkol uk 10.05.05, 23:42
          Hm.
          My Jule zapisalismy do dwoch szkol w lutym chyba. Miala skonczone 2 lata i
          wszedzie nam mowili, ze to wczesnie... zalezy od miejsca wiec. W katolickiej
          nam powiedzieli, ze i tak proboszcz zdecydujesmile)) Uznalam, ze poslemy do
          najlepszej mozliwej w okolicy, wozic daleko nie bedziemy. To tak troche z
          autopsji, bo sama skonczylam sztandarowa podstawowke w slynnym wroclawskim
          Trojkacie Bermudzkim, a potem jakos trafilam do jednego z najlepszych liceow i
          skonczylam dwa kierunki studiow. Kiedy patrze na poklady energii Julii to
          widze, ze to jak najbardziej moje dziecko i byle podstawowka jej na drodze nie
          stanie...smile Mam trzy szkoly w okolicy, ktore bardzo ladnie stoja w rankingu BBC
          (czyli sporo ponad 90% we wszystkich wynikach) i mam nadzieje, ze Jula sie do
          ktorejs dostanie. Wish, wishsmile jak mowi ulubiony bohater mojej coreczki...smile))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka