Dodaj do ulubionych

do mam z USA

02.06.05, 10:07
Witam
Mam mały problem z prezentami dla 10 i 9 letnich dziewczynek mieszkających w
USA.
Siostra mojego męża wyjechała tam kilka lat temu, powodzi im się bardzo
dobrze. Za dwa tygodnie leci do nich teściowa i razem z mężem chcielibyśmy
kupić coś tym pannom w prezencie. Nie chodzi o coś drogiego tylko o coś co
może ucieszyć te dziewczynki. Wiem że mają wszystko co zechcą ale może jest
coś co można kupić w Polsce co je mile zaskoczy i ucieszy. Myśleliśmy o
książkach ale teściowa nie chce ich zabrać ze względu na wagę. może jakieś
płyty, jakiś film...
może ktoś ma jakich pomysł...

Ewa

Obserwuj wątek
    • mgna Re: do mam z USA 02.06.05, 21:26
      nie orjetuje sie co jest w PL, ale chyba lepiej byloby im cos kupic na miejscu.
      Np dziewczynki w Stanach nawet w ich wieku lubia te lalki i aksesoria do nich:
      store.americangirl.com/
      • edytais Re: do mam z USA 02.06.05, 22:34
        Ja bym sie najpierw dowiedziala co one lubia. Nie wszystkie dziewczynki lubia
        bawic sie lalkami. Ja nigdy nie lubilam. Moja starsza corka Nicole tez nie
        lubi. Jak lalke dostaje to ja tylko do naga rozbiera i tyle zabawy. Mlodsza
        corka za to przepada za lalkami.
        • mgna Re: do mam z USA 02.06.05, 22:37
          No tak nie pomyuslalam ze moga lalek nie lubic...w tym wieku dzieci juz
          uprawiaja sport, np soccer jest popularna...musisz sie dowiedziec od rodzicow
          co te dziewczynki lubia...balet? konno? soccer? lalki? itd i co by ewentualnie
          z PL chcialy...
          • edytkus Re: do mam z USA 03.06.05, 01:54
            Ja mysle ze to zlaezy jak bardzo amerykanscy sa Ci znajomi. Jesli wychwouja dzieci "po polsku,"
            dziewczynki mowia po popslu itp. wtedy wg mnie dobrym prezentem bylby polskie ksiazki, DVD (ale
            tylko jesli oni maja odtwarzacz z europejskim systemem, albo CD (np. z piosenkami Arki Noego). Jesli
            te dizeci sa "amerykanskie" to raczej nic z powyzszych pomsysow nie pasuje, predzej jakas gra
            telewizyjna lub komputerowa (o wlasnie, moze jakies gry?). Albo polskie slodycze? Jesli dziewczynki
            bawia sie jednak lalkami to moze jakis fajny wozek dla lalek z gondola (w Polsce sa takie fajne w
            bardzo przystepnych cenach). Chociaz jesli tesciowa nie chce wziac ksiazek to pewnie nic nie wezmie :
            O
    • mama75 Re: do mam z USA 03.06.05, 02:59
      no wlasnie - filmow nie kupuj, bo tu jest inny system. Zadnych urzadzen
      elektroniczno/elektrycznych tez nie bo tu sa inne gniazdka.

Moze zadzwon do ich rodzicow i zapytaj czym sie interesuja i powiedz wprost, ze
      chcialabys dac im jais niezobowiazujacy prezent.
    • ewasuwek Re: do mam z USA 03.06.05, 07:23
      dziękuje wszystkim za pomoc.
      Z rodzicami trudno się dogadać bo mówią że dziewczynki wszystko mają i nic im
      nie trzeba.
      chyba jednak kupimy jakies płyty np. Arkę Noego

Dzięki
      Ewa
      • cynta Re: do mam z USA 04.06.05, 01:26
        Ja bym proponowala jakies fajne rajtuzy! usmiejecie sie ale takich kolorowych i
        zabawnych jak sa czasem w Polsce to tutaj nie ma. Moje dziewczyny maja cala
        bizuterie z Polski, male kolczyki z wisioreczkiem np. (oczywiscie jezeli maja
        przebite uszy)Muzyki bym nie kupowala, zupelnie inne gusty. Album o Polsce po
        angielsku tez moglby byc (przyda sie do wypracowania o Polsce) albo ewentualnie
        lalki ludowe np. krakowianki czy goralki, siedza na polce ale czasem sie w
        szkole przydaja. Jaks zabawna ksiazke typu Przygody Marka Piegusa ale musialaby
        im babcia czytac
        • edytkus Re: do mam z USA 04.06.05, 03:23
          cynta napisała:

> Ja bym proponowala jakies fajne rajtuzy! usmiejecie sie ale takich kolorowych i
          >
          > zabawnych jak sa czasem w Polsce to tutaj nie ma.

No i wychodzi kwestia gustu wink bo np. ja takich czesci garderoby nie cierpie i te ktore mala dostala w
          prezencie przelezaly cala zime w szafce. Wcale nie tak latwo jest skompletowac pasujaca reszte,
          szczegolnie z butami jest problem gdy rajstopy sa w ciapki. Zreszta wydaje mi sie ze 9-10 lat to juz
          troche za duzo na rajstopy, szczegolnie ze w tym wieku to sie chyba raczej dziewczynki bawia Bratz
          Dolls a te rajstop nie nosza wink

>Muzyki bym nie kupowala, zupelnie inne gusty.

Niekoniecznie, moje dziecko chowane na Kindermusik a polskich plyt chetnie slucha. Co ciekawe, zima
          od naszych amerykanskich znajomych dostalismy kopie polskich koled dzieciecych. Nie wiem skad
          wytrzasneli oryginal ale najwyrazniej im sie spodobal smile
    • milewicz1 Re: do mam z USA 27.06.05, 15:55
      Ewa,
      ja mam troszke mlodsza coreczke (2 latka), ale zawsze wykorzystuje kogos, kto
      leci z Polski - ciasza nas polskie ksiazeczki (tutaj sa, ale duzo drozsze i nie
      wszystkie) - nejchetniej polskie basnie, wierszyki; sa tez takie male pojedyncze
      wersje, wiec z ciezarem nie powinno byc problemu. Poza tym plyty, filmy polskie
      (DVD bedzie zajmowalo malo miejsca). Uwielbiamy tez polskie drewniane zabawki
      (czasami mozna kupic na indywidualnych stoiskach w duzych centrach handlowych),
      ale moga byc za ciezkie no i dzieci chyba sa na to za duze. Na pewno cos Ci sie
      uda znalezc w ksiegarni.
      pozdrawiam
      Monika
      • eballieu Re: do mam z USA 27.06.05, 16:00
        Ksiazkismile
        Namow tesciowa, ksiazki az tak duzo nie wazasmile
        A to ponadczasowy prezent.
        WIdzialam kiedys w ksiegarni jezykowej Kubusia Puchatka - wersja polsko -
        angielska......
        To taka uniwersalna i na cale zycie lektura
        • edytais Re: do mam z USA 27.06.05, 18:13
          o tak, tez sie pod te ksiazki podpisuje, sietne bo mam. Na jednej stronie jest
          polski, na drugiej angielski. Mozna sobie wybrac jezyk.
          • milewicz1 Re: do mam z USA 30.06.05, 16:49
            Babcia wnukom ksiazek nie zawiezie????wink
            musisz jakies specjalne argumenty zastosowacsmile
            monika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka