Dodaj do ulubionych

szwedzka polonnia jest najgorsza na swiecie, zygac

IP: *.bredband.skanova.com 17.07.02, 16:00
Prymitywni,zakompleskieni,zawistni,itd.,itd.
nikt nikomu nie pomaga, wszyscy sa zaszczuci,
boja sie ze ktos ich podkabluje do zwiazkow zawodowych czy socjalu ze robia
na czarno, lub do kasy chorych gdy na chorobowym jada do Polski, lub ze
dostaja dodatek na mieszkanie, po fikcyjnym rozwodzie a mieszkaja razem i
drugie mieszkanie za ktore placi socjal wypozyczaja polakom robiacym na
czarno w szwecji.

Obserwuj wątek
    • Gość: gaga Re: szwedzka polonnia jest najgorsza na swiecie, IP: *.tin.it 17.07.02, 16:20
      A ty to typowy przedstwiciel szweckiej Polonii?
      • Gość: ECLIPSE Re: szwedzka polonnia jest najgorsza na swiecie, IP: *.dial.eclipse.net 24.07.02, 18:39
        TEPY CHUJU IDZ SIE WYJEB ALBO SPIERDALAJ DO POLSKI TY CIECIU W DUPE
        JEBANY.DEPORTUJA CIE CHUJU NIEDLUGO HAHAHAHA
    • mister1 Re: szwedzka polonnia jest najgorsza na swiecie, 18.07.02, 11:25
      wpisz swoj post na forum szwedzkiej polonii

www.poloniainfo.se
    • Gość: burak Re: szwedzka polonnia jest najgorsza na swiecie, IP: *.proxy.aol.com 18.07.02, 14:02
      oszolomie masz racje
      tutaj z toba sie zgodze
      a zylem w Szwecji to wiem cos o tym
      • Gość: johnny Re: szwedzka polonnia jest najgorsza na swiecie, IP: *.client.attbi.com 18.07.02, 16:37
        Ja tez bylem w Szwecji kilka razy i co mnie uderzylo to ze bedac na party
        w polskim towarzystwie wszyscy mowia po szwedzku (nawet ci co bardzo slabo tym
        jezykiem wladaja).
        To jest nie do pomyslenia w Ameryce.
        Jednak w Europie zasze bedziecie obywatelami drugiej kategorii
        • _maas Re: szwedzka polonnia jest najgorsza na swiecie, 18.07.02, 16:43
          na party z Polakami po szwedzku??? w dupe kawal...
          • Gość: johnny Re: szwedzka polonnia jest najgorsza na swiecie, IP: *.client.attbi.com 18.07.02, 18:41
            Tak jak napisalem, to prawda.
            Bylem tam kilka razy wiec wiem. Z chwila gdy na takim party pojawi sie choc
            jeden Szwed to nikt juz sie po polsku nie odezwie.
            Gdyby to bylo w Ameryce to taki gosc cichutko by sobie siedzial i czekal az
            ktos laskawie odezwie sie do niego po angielsku.
            Jestescie obywatelami drugiej kategorii i zawsze nimi bedziecie.
            Taka jest cala Europa.
            • Gość: student wiele polek rozmawia z dziecmi po szwedzku IP: *.bredband.skanova.com 18.07.02, 18:58
              a nawet ze soba, to sie w pale nie miesci, z polskim akcentem i ograniczona
              liczba slow uparly sie mowic po szwedzku, ja lubie demaskowac te "szwedki".
    • Gość: Beata007 Re: szwedzka polonnia jest najgorsza na swiecie, IP: *.03-92-73746f32.cust.bredbandsbolaget.se 18.07.02, 17:16
      Gość portalu: student napisał(a):

> Prymitywni,zakompleskieni,zawistni,itd.,itd.
      > nikt nikomu nie pomaga, wszyscy sa zaszczuci,
      > boja sie ze ktos ich podkabluje do zwiazkow zawodowych czy socjalu ze robia
      > na czarno, lub do kasy chorych gdy na chorobowym jada do Polski, lub ze
      > dostaja dodatek na mieszkanie, po fikcyjnym rozwodzie a mieszkaja razem i
      > drugie mieszkanie za ktore placi socjal wypozyczaja polakom robiacym na
      > czarno w szwecji.
      >

"Kazdy orze jak moze!" Nie dziwie sie, ze Ciebie unikaja! Masz tyle jadu w
      sobie, ze wystarczylo by na wytrucie nas wszystkich - Polakow mieszkajacych w
      Szwecji. Jak najdalej od takich zgorzknialych, starych grzybow jak Ty.
      Proponuje leczenie dopoki nie jest za pozno. A propos Twoich doswiadczen
      zwiazanych z polonia w tym kraju - sranie we wlasne gniazdo swiadczy o Twojej
      indolencji umyslowej!
      • don2 Re: szwedzka polonnia jest najgorsza na swiecie, 18.07.02, 17:25

Beato,spokojnie-ten facet nie jest stary itp.to po prostu ktos kto lubi
        powtarzac "urban legend" mieszkalem w twoim kraju prawie 18 lat i ciagle to
        samo wysluchiwalem.nie mam zamiaru wdawac sie w dyskusje z idiota-beznadziejny
        przypadek psychiatryczny.
      • Gość: student Re: szwedzka polonnia jest najgorsza na swiecie, IP: *.bredband.skanova.com 18.07.02, 17:51
        Gość portalu: Beata007 napisał(a):

> Gość portalu: student napisał(a):
        >
        > > Prymitywni,zakompleskieni,zawistni,itd.,itd.
        > > nikt nikomu nie pomaga, wszyscy sa zaszczuci,
        > > boja sie ze ktos ich podkabluje do zwiazkow zawodowych czy socjalu ze robi
        > a
        > > na czarno, lub do kasy chorych gdy na chorobowym jada do Polski, lub ze
        > > dostaja dodatek na mieszkanie, po fikcyjnym rozwodzie a mieszkaja razem i
        > > drugie mieszkanie za ktore placi socjal wypozyczaja polakom robiacym na
        > > czarno w szwecji.
        > >
        >
        >
        > "Kazdy orze jak moze!" Nie dziwie sie, ze Ciebie unikaja! Masz tyle jadu w
        > sobie, ze wystarczylo by na wytrucie nas wszystkich - Polakow mieszkajacych
        w
        > Szwecji. Jak najdalej od takich zgorzknialych, starych grzybow jak Ty.
        > Proponuje leczenie dopoki nie jest za pozno. A propos Twoich doswiadczen
        > zwiazanych z polonia w tym kraju - sranie we wlasne gniazdo swiadczy o
        Twojej
        > indolencji umyslowej!

Z tym jadem to sie usmialem, demonizujesz moja osobe,a pozatym zabawne
        sformulowanie "...twego jadu wystarczyloby na wytrucie calej polonni"

Jestem pelnym optymizmu mlodym czlowiekiem, oczywiscie moja wypowiedz byla
        prowokacyjna, ale nie znaczy ze nieprawdziwa,

przesadzasz z ta falszywa lojalnoscia wobec srodowiska polonijnego,
        zapomnialas ze jestesmy na Forum stworzonym do dyskusji na tematy polonijne,

nie mozesz wprowadzac dyktatury "propagandy sukcesu Polonni",
        mowienie o roznych bolaczkach tez sluzy wymianie pogladow.
        Chyba ze Ty wolisz zyc w zaklamanym swiecie,
        nie pasuje to moze do mitu jaki stworzylas u znajomych i rodziny w Polsce,
        • jot-23 Re: szwedzka polonnia jest najgorsza na swiecie, 18.07.02, 18:10

> Jestem pelnym optymizmu mlodym czlowiekiem, oczywiscie moja wypowiedz byla
          > prowokacyjna, ale nie znaczy ze nieprawdziwa,

no to siup! jeszcze jedna "szklaneczka swiezego moczu ze szczypta kwasku
          cytrynowego"

optymistyczne i cieplutkie pozdrowienia!
          • Gość: student dzieki J-23,dotalem ataku smiechu,gratuluje humor IP: *.bredband.skanova.com 18.07.02, 18:18
            ja tu na powazne tematy, a ty mnie wyciagasz tekst z innego tematu.ok.
      • _szwedka Re: szwedzka polonnia jest najgorsza na swiecie, 18.07.02, 18:05
        Nie denerwuj sie Beata. Zobacz jak on pisze "polonia". Otoz to jego
        wizytowka wink Czytalam gdzies ze ok. 10% Polakow w Szwecji nie posiada zadnego
        wyksztalcenia a wiec ok.3000 ludzi i z jego wizytowki wynika ze jest jednym z
        nich. Zobacz o czym on pisze: bezrobocie, socjal, zasilek na mieszkanie. Kto
        dzisiaj w Szecji jest bezrobotny albo na socjale? W takim srodowisku sie obraca
        to i skad ma miec inne zdanie biedactwo?
        • Gość: student szwedzka polonnia jest najgorsza na swiecie, IP: *.bredband.skanova.com 18.07.02, 18:15
          Ty glupia kozo, teraz pisze jezykiem dla ciebie zrozumialym...,
          plebejskie chwyty stosujesz,chcesz mnie lapac na ortografii,
          (ja nie mam polskiej podstawowki ale zato szwedzkie magisterium)
          nie majac innych argumentow...,
          Opisuje rzeczywistosc w srodowisku polonijnym,
          nie obejmuje ona 100% ale na tyle duza grupe, (jakies 40-50%), ze nie mozna
          nie wspomniec.

• Gość: Beata007 Re: szwedzka polonnia jest najgorsza na swiecie, IP: *.03-92-73746f32.cust.bredbandsbolaget.se 18.07.02, 18:46
            Wybaczam Ci! Szwedzkie magisterium ? Ha, Ha.
            Czy jestes magistrem fizyki, albo moze fizycznym w magistracie?
            • Gość: student Beato, nauki spoleczne studiowalem w Lundzie, IP: *.bredband.skanova.com 18.07.02, 19:21

> Wybaczam Ci! Szwedzkie magisterium ? Ha, Ha.
              > Czy jestes magistrem fizyki, albo moze fizycznym w magistracie?

Zgadlas co do magistratu, ale musze cie zasmucic pracuje w magistracie ale
              umyslowo, pewnie nie miesci ci sie to w glowie,
              i to potwierdza w pewnym sensie moja analize polonni, jestes wlasnie
              namacalnym przykladem zawistnej osoby.
              • Gość: Beata007 Re: Beato, nauki spoleczne studiowalem w Lundzie, IP: *.03-92-73746f32.cust.bredbandsbolaget.se 18.07.02, 19:50
                Kochany studencie czy miales na mysli, ze perel nie rzuca sie swiniom?
                Zapewniam Cie, ze czesto polska podstawowka daje wiecej niz magisterium z nauk
                spolecznych w Lundzie. Czy badania socjologiczne na forum maja Ci pomoc w
                napisaniu kolejnej pracy, moze tym razem doktoranckiej? albo moze cierpisz na
                kompleks polskosci tak czesto spotykany u dzieci polskich emigrantow?
                Wielu ludzi, miedzy innymi Ty, roszcza sobie prawo do krytykowania innych.
                Ktos powiedzial: nie sadz innych bo sam bedziesz sadzony!
                • jot-23 Re: Beato, nauki spoleczne studiowalem w Lundzie, 18.07.02, 20:09

>albo moze cierpisz na
                  > kompleks polskosci tak czesto spotykany u dzieci polskich emigrantow?

w szwecji tez tak jest, ze dzieci dotkniete tym kompleksem pytane przez
                  rodzicow w jezyku polskim, odpowiadaja w "lokalnym", szczegolnie w publicznie
                  przeprowadzanej rozmowie?
                  • _szwedka Re: szwedzka polonnia jest najgorsza na swiecie, 18.07.02, 20:12
                    W Szwecji mieszka ok.30000 ludzi polskiego pochodzenia. Jacus zaobserwowal
                    zachowanie 40-50% a wiec 12000 - 15000 ludzi wink
                    Mlody, pozytywny czlowiek z wyzszym wyksztalceniem ktory przezyl swoje zycie w
                    Szwecji i zna tylu ludzi siedzi ciagle na polskojezycznym forum gdzie na ogol
                    nie ma mlodych ludzi.
                    Hehehe, tylko ktos baaaaardzo naiwny w cos takiego uwierzy.
                    Jacus to po prostu psychicznie chory typek ktory od niedawna jest w Szwecji,
                    nie ma tu zadnych znajomych i jedyne co mu pozostaje to komp i internet.
                    Jest takie stare przyslowie "latwo klamac temu ktory przychodzi z daleka".
                    • Gość: student Re: szwedzka polonnia jest najgorsza na swiecie, IP: *.bredband.skanova.com 18.07.02, 21:20
                      _szwedka napisała:

> W Szwecji mieszka ok.30000 ludzi polskiego pochodzenia. Jacus zaobserwowal
                      > zachowanie 40-50% a wiec 12000 - 15000 ludzi wink
                      > Mlody, pozytywny czlowiek z wyzszym wyksztalceniem ktory przezyl swoje zycie
                      w
                      > Szwecji i zna tylu ludzi siedzi ciagle na polskojezycznym forum gdzie na
                      ogol
                      > nie ma mlodych ludzi.
                      > Hehehe, tylko ktos baaaaardzo naiwny w cos takiego uwierzy.
                      > Jacus to po prostu psychicznie chory typek ktory od niedawna jest w Szwecji,
                      > nie ma tu zadnych znajomych i jedyne co mu pozostaje to komp i internet.
                      > Jest takie stare przyslowie "latwo klamac temu ktory przychodzi z daleka".

Same zaczelyscie ten temat wysmiewajac moja ortografie, piszac(BEATA) ze mam
                      pewno tylko podstawowke z polski, a gdy odpowiedzialem ze zrobilem magisterium
                      w lundzie,
                      to wtedy przewrotnie napisalas ze lepsza podstawowka z polski,
                      i taka z wami dyskusja...
                      Co do siedzenia na polskojezycznym forum to jestem tu od zeszlego roku,
                      na poczatku sporadycznie, pozniej traktujac to jako przerwe w pracy,dla
                      rozluznienia czesciej.
                      W szwecji mieszkam ponad 20 lat,

• Gość: gaga Re: szwedzka polonnia jest najgorsza na swiecie, IP: 80.116.215.* 18.07.02, 19:43

> Opisuje rzeczywistosc w srodowisku polonijnym,
            > nie obejmuje ona 100% ale na tyle duza grupe, (jakies 40-50%), ze nie mozna
            > nie wspomniec.
            >
            Zostawmy na boku prowokacje. Duzo znasz tej Polonii w Szwecji? A te liczby,
            czy masz na to jakies potwierdzenie, podaj linki (moga byc po polsku,
            angielsku, francusku i wlosku). Ja troche poszperalam w googlach i jakos sie
            tam nie doszukalam takiego obrazu szwedzkiej Polonii.
    • bidrag Re: szwedzka polonnia jest najgorsza na swiecie, 18.07.02, 18:49
      Dzien Dobry Studencie,
      to ja prymitywny, zakompleksiony i zawistny Bidrag i do tego zaszczuty przez
      zwiazki zawodowe. Masz zupelna racje - jest strasznie! A ile sie trzeba
      nauganiac, aby i ten socjal i ten bidrag dostac i jeszcze do ojczyzny na
      chorobowym skoczyc. I to ciagle ukrywanie sie .... Ty nawet sobie nie
      wyobrazasz co to za zycie! I na prywatkach jeszcze trzeba po szwedzku
      rozmawiac, a ja nic nie kumam, ni w zab. Znam pare slow ale nie wiem co znacza -
      i pomysl tak musze rozmawiac godzinami, godzinami. Ale mysle, ze inni tez nie
      rozumieja tego co mowia, nie sadzisz? I tak plynie mi tu emigranckie zycie
      urozmaicone wycieczkami do socjalu po bidrag (zasilek)a potem siup promem do
      Polski. Dobrze, ze Polska blisko. Nie czekaj tutaj w tej ohydnej Szwecji bo
      skonczysz tak jak ja.
      Hej då.
      • Gość: student powiedziales prawde, mimo innego zamierzenia... IP: *.bredband.skanova.com 18.07.02, 19:09
        Orwellowska rzeczywistosc,
        zaszczucie...,to byla moja prowokacja aby zwrocic uwage na patologie,
        zarty na bok, jest wiele prawdy w tym co napisales,mimio innego zamierzenia
        na socjalu moze nie byles ale... z zasilkami na mieszkanie(bostadsbidrag)czy
        kuroniowka(a-kassa) na pewno miales kontakt, nie mowiac o pracy na czarno nie
        koniecznie na budowie,np. nadgodziny na czarno.
        Zyjemy w kraju zasilkow i wysokich podatkow, co jest demoralizujace,
        np.samotnej kobiecie z dwojgiem dzieci nie oplaca sie pracowac (przy
        normalnych zarobkach).
        • don2 Re: powiedziales prawde, mimo innego zamierzenia. 18.07.02, 20:15

Fil-mjolk,grädd-fil,lang-fil,metall-fil, fil.kand.-mozna i tak.do wyboru i
          koloru.baju baju baj-chodz opowiem ci bajeczke....bajka bedzie dluga.....
          • _szwedka Re: powiedziales prawde, mimo innego zamierzenia. 18.07.02, 20:23
            don2 napisał:

>
            > Fil-mjolk,grädd-fil,lang-fil,metall-fil, fil.kand.-mozna i tak.do wyboru i
            > koloru.baju baju baj-chodz opowiem ci bajeczke....bajka bedzie dluga.....

hehehe o ile Jacus dostal jakiegos "fil" to tylko "örfil" a najprawdopodobniej
            bardzo duzo takich. Biedactwo!
            • Gość: student Karelie,Szwedki,Dony,Beaty i inne, nie mozecie - IP: *.bredband.skanova.com 18.07.02, 21:03
              ...przebolec mojego sukcesu,
              chcialyscie brylowac na tym forum,
              a ja wam raz po raz ucieram nosa,
              wy zyjecie jeszcze tym mitem wspanialej szwecji i polonni.

• karelia Re: Karelie,Szwedki,Dony,Beaty i inne, nie mozeci 18.07.02, 21:15
                czlowiek sukcesu rozmawia w zuuupelnie inny sposob, jestes jakis zestresowany,
                poddenerwowany, trzesacy sie, podminowany..... czy to magisterium tak cie
                wykonczylo? A moze szwedzka podstawowka, chociaz jest ona
                zbyt "zaawansowana"...
                Wymieniles mnie , totez odpowiadam: nie musisz ucierac mi nosa, kataru nie
                mam , a jesli juz , to uzywam chusteczkiwink
                Oj Jacus, Jacus.....naprawde, nie mierz wszystkich jedna miarka. Ja nie
                zazdroszcze nikomu, to mnie zazdroszczawink
                Co do brylowania , to co wlasciwie co masz na mysli??? Mysle , ze ty brylujewz
                o wiele "mocniej", taki czlowiek sukcesu, ktoremu sie niesamowicie powiodlo i
                musi trabic o tym wszem i wobec....bo....jakos nikt nie moze zauwazyc owego
                sukcesu....
                • Gość: student Karelio droga, zostalem zmuszony do ujawnienia sie IP: *.bredband.skanova.com 18.07.02, 21:35
                  Zarzucalyscie mi brak wyksztalcenia nie majac innych argumentow,
                  ciezko znosicie moje magisterium i prace umyslowa, czy to aby nie z powodu
                  wlasnych "niedociagniec" w edukacji?
                  Wyzsze wyksztalcenie jest obecnie prawie standardem, wiec o co tyle krzyku,
                  forum jest dla dyskusji,scierania opinni, niestety wy gdy brak wam argumentow
                  robicie ataki personalne, nie wszyscy dorosli do dyskusji.
                  Jestescie przez to okrasa tego forum jako tak zwane negatywne postacie,
                  i spelniacie przez to wazna role uswiadamiajac ludziom roznice pomiedzy
                  norma a patologia.
                  Spelniacie wazna role i dobry ubaw.
                  • karelia Re: Karelio droga, zostalem zmuszony do ujawnieni 18.07.02, 22:02
                    mam pytanie: czy jestes studentem czy magistrem?
                    Czy kiedykolwiek zaatakowalam cie w niewybredny sposob? To chyba raczej ty
                    jestes watpliwa ozdoba tego Forum, naprawde nie przystoi magistrowi a moze
                    nawet doktorowi in spe....
                    Co mnie obchodzi twoje wyksztalcenie , twoja ,jak to mowisz, praca umyslowa.
                    Musisz byc ddobrze zakompleksiony isfrustrowany. Juz cie widze, dumnego ,
                    nieprzystepnego Jacusia , ktory wykonuje prace umyslowa, bo jest wyedukowany
                    na magistra.
                    Jacus, przemysl sprawy, i stan sie prawdziwa ozdoba forum a nie jakas smieszna
                    figura, ktora sie czepia wszystkich/wszystkiego co zyje ....
                    • Gość: student OK, jako ze dystansujesz sie od reszty towarzystwa IP: *.bredband.skanova.com 18.07.02, 22:33
                      przyjmuje twoje wytlumaczenie,od tej pory "atakuj" tylko moje argumenty,
                      co do pytania, jestem magistrem, jednak studiuje dalej wieczorowo interesujace
                      mnie kierunki,kursy 10 punktowe.
                      • Gość: gaga Re: OK, jako ze dystansujesz sie od reszty towarz IP: 80.116.215.* 19.07.02, 07:15
                        Ciagle czekam na Twoja konkretna odpowiedz. Patrz moj post powyzej.
                  • mentor Re: Karelio droga, zostalem zmuszony do ujawnieni 27.07.02, 09:24
                    Opinnia jest taka ze studennt pracuje ciezkoo i nnie moze dostac lepszejj pensji
                    od jego Szwedzkich koollegow i Szewdzkich zajomch tez nnie ma dlatego znna
                    tylko polonnnnnnnnie Szwedzka w rasistowskim zasranym Skåne
              • Gość: SZWED Re: Karelie,Szwedki,Dony,Beaty i inne, nie mozeci IP: 2.3.STABLE* / *.telia.com 27.07.02, 09:20
                Dzieki za ten watek moze i nie lubie Szwedow ale to daje mi powod wypierdolic
                moj Polski Paszport.
          • Gość: SZWED Re: powiedziales prawde, mimo innego zamierzenia. IP: 2.3.STABLE* / *.telia.com 27.07.02, 09:16
            Najlepsze jest to ze spotykam takie wypowiedzi juz od 20 lat,jaka to Szwecja
            zla itp.Ja nie jestem jakas Polonia TYLKO pOLAK KTORY ZYJE W SZWECJI chodz
            dzialam w takich zwiazkach.A ci ktorym sie w Szwecji nie podoba niech dra åt
            helvete do kochanej polski do Pyrzyc.A ty student bradzo mi jest zal bo sie
            obracasz w takim towarzystwie bo w moim nikt nie jest bezrobotny ( co nic nie
            moze powiedziec o czlowieku)ani na socjalu ( jedz do polski i pros o taki
            socjal) a jezeli byles na socjalu to gratuluje... JESTES TYPOWYM PRZYKLADEM
            TEGO CO OPISUJESZ.
            DIN JÄVLA TÖLP!
    • mister1 Re: szwedzka polonnia jest najgorsza na swiecie, 19.07.02, 08:05
      Na polskim party gadacie po szwedzku - porabani zupelnie...
      • karelia Re: szwedzka polonnia jest najgorsza na swiecie, 19.07.02, 10:55
        ja nie gadam, bo ni w zab nie potrafie....
        • _szwedka Re: szwedzka polonnia jest najgorsza na swiecie, 19.07.02, 11:02
          zara tam po szwedzku...bzdura...my gadamy po anglicku ino jakis obcy na
          horyzoncie. Jak w Holandii hehehe.
          • karelia Re: szwedzka polonnia jest najgorsza na swiecie, 19.07.02, 11:05
            tak, z oxfordzkim akcentem. A czasami jak sie zapomni , gdzie sie jest , to
            gadamy po ruskuwink))

a tak na marginesie, ludzie, nie przesadzajmy....
        • Gość: Michel Re: szwedzka polonnia jest najgorsza na swiecie, IP: *.horsenskom.dk 19.07.02, 11:07
          A sadzilem, ze z tym jest najgorzej w Danii, czytajac jednak wasze posty
          wszystko zrozumialem, jestesmy poprostu kretynami jako calosc i to niezaleznie
          gdzie przebywamy.

• klaryska wkurzylam sie!!!! 22.07.02, 18:27
            jest przede wszystkim bardzo rozwarstwiona. Kurcze czy bedac w Polsce pomagalam
            kiedykolwiek robotnikom znalezc prace, szczerze nawet z nimi, robotnikami, nie
            rozmawiam bo nie mialam o czym. Czego wy oczekujecie, ze nagle polece do nie
            wyksztalconego faceta z malej wioski ktory tutaj pracuje na budowie i bede jego
            przyjaciolka???
            Gdy jestem w gronie Szwedow oni przechodza na angielski ( ja nie znam
            szwedzkiego), wiec automatycznie gdy w moim gronie Polakow jest ´Szwed
            przechodzimy na angielski.
            Nie mam zamiaru tlumaczyc Polonii Szwedzkiej, jestem zbyt krotko zeby sie w
            tym polapac, ale Szwecje mozna nazwac panstwem policyjnym. Zrobisz cos nie tak
            ktos doniesie spadaj. I to co przejdzie na usmiech iitd w innych krajach tutaj
            moze miec naprawde ostre konsekwencje. Dla mnie to jest punkt do rozumienia
            dlaczego niektorzy sie boja. Sama widze ze zainwestowalam swoje zycie w bycie
            tutaj i wcale nie mam ochoty mieszac sie w cos, co moze dla mnie skonczyc sie
            stemplem w paszporcie bo po prostu mam za duzo do stracenia. W innym mniej
            politycznym kraju spoko ale nie tutaj. A co do Polonii to pierwsze moje
            wrazenia, niezapomniane, powstaly w czasie wyborow, w ambasadzie polskiej w
            sztokholmie paniusia stanela przed lista wyborcza i jadac palcem po liscie
            kandydatow stwierdzala- zyd, mason, komuch, no wiec z czym i o czym?
            No a teraz wylewajcie na mnie co chcecie!!!
            • _szwedka Re: wkurzylam sie!!!! 22.07.02, 21:02
              klaryska napisała:

> Nie mam zamiaru tlumaczyc Polonii Szwedzkiej, jestem zbyt krotko zeby sie
              w
              > tym polapac, ale Szwecje mozna nazwac panstwem policyjnym. Zrobisz cos nie
              tak
              > ktos doniesie spadaj. I to co przejdzie na usmiech iitd w innych krajach
              tutaj
              > moze miec naprawde ostre konsekwencje. Dla mnie to jest punkt do rozumienia
              > dlaczego niektorzy sie boja. Sama widze ze zainwestowalam swoje zycie w bycie
              > tutaj i wcale nie mam ochoty mieszac sie w cos, co moze dla mnie skonczyc
              sie
              > stemplem w paszporcie bo po prostu mam za duzo do stracenia. W innym mniej
              > politycznym kraju spoko ale nie tutaj.

A co to mialoby byc co sie tak konczy zle w Szwecji a w innych krajach konczy
              sie usmieszkiem? Zlodziejstwo? Lapowki? Zabojstwo? Skopanie kogos na ulicy? Co
              innego mialoby sie zakonczyc stemplem w paszporcie niby? Znam szwedzkie
              przepisy i wiem ze wydalenie z kraju moze byc wydane na podstawie wyroku
              sadowego za popelnienie PRZESTEPSTWA. Przepisy sa jasne i nie ma w tym zadnego
              kretactwa. To nie jest panstwo policyjne tylko PRAWORZADNE.
              A tak faktycznie to szwedzka policja przymyka oczy na Polakow (i nie tylko)
              pracujacych na czarno.

>A co do Polonii to pierwsze moje
              > wrazenia, niezapomniane, powstaly w czasie wyborow, w ambasadzie polskiej w
              > sztokholmie paniusia stanela przed lista wyborcza i jadac palcem po liscie
              > kandydatow stwierdzala- zyd, mason, komuch, no wiec z czym i o czym?

A ta paniusia nalezala do Poloni? A moze po prostu tylko pracuje w Szwecji i
              poszla glosowac do konsulatu? Byla tak dobrze zorientowana ze az trudno
              uwierzyc zeby zyla w Szwecji. Wystarczy porownac forum Poloni z forum kraj aby
              zobaczyc gdzie sie tak wytyka tak ludzi. Osobiscie nie znam zadnego Polaka na
              stale zamieszkujacego w Szwecji kto jezdzi do konsulatu glosowac.
              A jezeli nawet to czy mozna osadzac 30000 ludzi po jednej glupiej paniusi?
              Wydaje mi sie ze jestes na tym samym poziomie.

> No a teraz wylewajcie na mnie co chcecie!!!
              Co mielibysmy wylewac?
              • Gość: student cheeers chlej cieply mocz z piana, albo bez piany IP: *.bredband.skanova.com 23.07.02, 16:19
                szwecja jest panstwem policyjnym,
                wladze ingeruje w zycie obywateli jak w zadnym innym demokratycznym panstwie,
                jest to na dobre i na zle,
                w wiekszosci na zle,
                chamuje inwencje ,pacyfikuje,
                jednostki slabo radzace sobie w zyciu czuja sie dobrze, dobra jest szwecja dla
                emerytow, i kryminalistow, lagodne kary, wysoki standard wyposazenia wiezien,
                socjalne wladze pomagaja jak moga,itp.
                • klaryska Re: cheeers chlej cieply mocz z piana, albo bez p 23.07.02, 21:28

> szwecja jest panstwem policyjnym,
                  > wladze ingeruje w zycie obywateli jak w zadnym innym demokratycznym panstwie,
                  > jest to na dobre i na zle,
                  > w wiekszosci na zle,
                  > chamuje inwencje ,pacyfikuje,
                  > jednostki slabo radzace sobie w zyciu czuja sie dobrze, dobra jest szwecja
                  dla
                  > emerytow, i kryminalistow, lagodne kary, wysoki standard wyposazenia wiezien,
                  > socjalne wladze pomagaja jak moga,itp.
                  zacial mi sie komp jak odpisywalam Szwedzce ale z gruba to wlasnie mialam na
                  mysli co napisales. Te reguly panstwa przenosza sie na Polonie i juz.
                  • _szwedka Re: cheeers chlej cieply mocz z piana, albo bez p 23.07.02, 22:51
                    klaryska napisała:

> Gość portalu: student napisał(a):
                    >
                    > > szwecja jest panstwem policyjnym,
                    > > wladze ingeruje w zycie obywateli jak w zadnym innym demokratycznym panstw
                    > ie,

A moze jakies przyklady tej ingerencji?

> > jest to na dobre i na zle,
                    > > w wiekszosci na zle,
                    > > chamuje inwencje ,pacyfikuje,
                    > > jednostki slabo radzace sobie w zyciu czuja sie dobrze, dobra jest szwecja
                    >
                    > dla
                    > > emerytow, i kryminalistow, lagodne kary, wysoki standard wyposazenia wiezi
                    > en,
                    > > socjalne wladze pomagaja jak moga,itp.

Czy to sa argumenty ze Szwecja jest panstwem policyjnym hehehe. To ze "wladze"
                    socjalne pomagaja jak moga? Ze sa lagodne kary?

> zacial mi sie komp jak odpisywalam Szwedzce ale z gruba to wlasnie mialam na
                    > mysli co napisales. Te reguly panstwa przenosza sie na Polonie i juz.

Szczegolnie to "i juz" jest ciezkim argumentem.

hehehe usmialam sie z Was "messershmitty"
                    • mentor Re: cheeers chlej cieply mocz z piana, albo bez p 27.07.02, 09:34
                      Panstwo policyjne dajce lagodne kary.....Student to chyba Freud
                  • Gość: student Klaryska chlej cieply mocz z piana, albo bez piana IP: *.bredband.skanova.com 23.07.02, 23:52
                    wysmiewasz w prosty aby nie powiedziec prostacki sposob,
                    do niedawna szwedzkie wladze socjalne odbieraly najwiecej dzieci w europie,
                    ich ulubiony modus operandi to zabieranie dzieci bezposrednio z przeczkola,
                    wystarczyly donosy niezyczliwych sasiadow,
                    szwedzi procentowo skladaja najwiecej skarg na swoja wladze socjalna i inne
                    instytucje panstwowe w UE.
                    • Gość: student Szwedko chlej cieply mocz z piana, albo bez piany IP: *.bredband.skanova.com 23.07.02, 23:54
                      przepraszam Klarysko ,pomylilem posty.
                      Oczywiscie chodzilo mi o te niedouczona,plebejska _szwedke.
                    • mentor Re: Klaryska chlej cieply mocz z piana, albo bez 27.07.02, 09:36
                      bo maja takie prawa
              • mentor Re: wkurzylam sie!!!! 27.07.02, 09:31
                Masz racje szwedka..Jeszcze jedna zakompleksiona idiotka. Wylwac na nia ?
                Pissa på henne istället
              • mentor Re: wkurzylam sie!!!! 27.07.02, 09:32
                A pozytm pracuje pewnie na czarno ..A czy widzialas w Szwecji ostatnio Policje ?
    • Gość: turysta Uwazasz wiec, ze Polonie w innych krajach sa .... IP: 131.137.84.* 23.07.02, 17:05
      lepsze ?????????
      Czy tu studencie robiles jakies badania ?? Porownywales szwedzka Polonie z
      innymi Poloniami i doszedles do takiego wniosku ?? Jesli tak to ciekawy
      wniosek, jesli nie to badaj dalej i sadze, ze dojdziesz do wniosku
      nastepujacego:

"Polonie we wszystkich krajach sa bardzo podobne"

Aaaaaaammmmmeeeennnnnn.
    • Gość: tato Re: szwedzka polonnia jest najgorsza na swiecie, IP: *.fastres.net 23.07.02, 21:43

> Prymitywni,zakompleskieni,zawistni,itd.,itd.
      > nikt nikomu nie pomaga, wszyscy sa zaszczuci,
      > boja sie ze ktos ich podkabluje do zwiazkow zawodowych czy socjalu ze robia
      > na czarno, lub do kasy chorych gdy na chorobowym jada do Polski, lub ze
      > dostaja dodatek na mieszkanie, po fikcyjnym rozwodzie a mieszkaja razem i
      > drugie mieszkanie za ktore placi socjal wypozyczaja polakom robiacym na
      > czarno w szwecji.
      >
      .....Kiedys znalem paru gosci ktorzy pracowali w szwecji i norwegi
      (Polakow).........
      Jakie bylo moje zdumienie,gdy pewnego razu opowiadali,ze w tych krajach
      bali sie wyjsc na ulice.........I ze najwiekszy wrog Polaka to.........Polak.
      Donosy sa chlebem powszednim.
      • _szwedka Re: szwedzka polonnia jest najgorsza na swiecie, 23.07.02, 22:54
        Gość portalu: tato napisał(a):

>I ze najwiekszy wrog Polaka to.........Polak.

A tak to swieta prawda wink
        Gdziekolwiek by nie byl hehehe
        • Gość: dc Re: szwedzka polonnia jest najgorsza na swiecie, IP: *.ti.telenor.net / *.ti.telenor.net 24.07.02, 00:00
          niestety to prawda, w szwecji i norwegii jest podobnie , moze
          nawet gorzej...
      • Gość: bibianna Re: szwedzka polonnia jest najgorsza na swiecie, IP: *.hkn.g.bonet.se 24.07.02, 00:46
        Swieta prawda. Ja tez boje sie wlasnego cienia. Najgorszymi donosicielami sa
        Szwedzi. Ze zyje tu jeszcze zawdzieczam Polakom - z nimi jeszcze mozna sie
        dogadac.Szwed za butelke wodki sprzedal by wlasna matke.
        • jajecznica1 Re: szwedzka polonnia jest najgorsza na swiecie, 24.07.02, 02:49
          Czytam i czytam !!!! i nareszcie zrozumialem skad taka "szwedka" czy "karelia"
          ma czas siedzenia dzien i noc na compie, wszystko sie wyjasnilo nareszcie !!!!
          z lektury tych postow wynika ze siedza na zasilkach socjalnych lub lewych
          chorobowych, stad maja duzo czasu siedzenia do 3-4 rano i pisania "mundrosci"
          swoich na compie. Normalny czlowiek pracujacy gdziekolwiek spi o takiej
          porze ,bo rano musi sie zameldowac w pracy, No rzeczywiscie ta Szwecja to
          jeden wielki zasilek socjalny,z ktorego miejscowa "polonia" doi jak z dojnej
          krowy.
          • Gość: student gratuluje jajecznico, nareszcie trzezwe spojrzenie IP: *.bredband.skanova.com 24.07.02, 08:52
            Pomagaj mi demaskowac ten zaklamany swiat symulantow,pasozytow,alkoholikow i
            mitomanow.
            • bidrag Studencie, czy ty demaskujesz... 24.07.02, 10:05
              szwedzka Polonie, czy tez szwedzki system, bo troche sie juz pogubilem w twoich
              interesujacych dywagacjach. I jeszcze nie rozumiem dlaczego tak raczysz
              dyskutantow tym cieplym moczem na sniadanie. Co prawda szwedzkiego nie rozumiem
              (o czym pisalem juz wczesniej), ale czy odkryles tez, ze jest to ulubiony
              trunej szwedzkiej Polonii? Ciekawe... Zawsze sie mozna czegos na forum nauczyc.
              A teraz do rzeczy - skoro ta Szwecja taka paskudna, to czemu tu jestes
              (mieszkasz chyba tez)? Po wyjezdzie z Polski swiat stoi otworem - wiec jak ci
              sie nie podoba, to przeciez nie musisz sie tak meczyc (i jeszcze ten mocz na
              sniadanie...). POwodzenia w innych stronach. I nie zapomnij o nas i napisz jak
              ci jest gdzie indziej

Bidrag - samozwanczy przedstawiciel szwedzkiej Polonii.
            • mentor Re: gratuluje jajecznico, nareszcie trzezwe spojr 27.07.02, 09:40
              Student -man kan alltid flytta till Pyrzyce
        • mentor Re: szwedzka polonnia jest najgorsza na swiecie, 27.07.02, 09:39
          du kan alltid flytta till Pyrzyce.
    • Gość: Olek Re: szwedzka polonnia jest najgorsza na swiecie, IP: *.prem.tmns.net.au 24.07.02, 08:50
      Widac nie byles w australii .
      • Gość: Marek Re: szwedzka polonnia jest najgorsza na swiecie, IP: 24.83.56.* 24.07.02, 17:51
        Ja (WOM LUDZISKA COS INO POWIEM-NIE KLUCTA SIE INO)A tak,powaznie jestem prawie
        20-lat na emigracji.I znowu wraca przyslowie Wszedzie Najlepiej gdzie Nas nie
        ma.Omijajcie-BARANOW-Kiedys Mlynarski madrze zaspiewal,Robmy swoje,Robmy swoje.
        Marek-POZDROWIECKI-Canada.
        • karelia PRIV. DO ...............jajecznego 24.07.02, 18:29
          oczywiscie jajeczny ,
          ze siedze na zasluzonym bidragu , na do ktorego ty sie walnie przyczyniasz ,
          zapierniczajac w robocie az ci pot oczy zalewa i splywa ciurkiem po krzyzu.
          Pracuj wydajniej tam, nie obijaj sie , bo ja mniej dostane. A ja chce duzo ,
          bardzo duzo!!!!!! NO, co powiedzialam, bez obijanctwan, symulanctwa, przeciez
          masz jeszcze duzo pary w przydymionych plucach i zaparowanym %%%% mozgu, rusz
          no sie tam, nie siedz jak kloda!!!!!!!!!!!!!
          Ja siedze na zasilku chorobowy, bidragu jakims tam, A-kassa, wszelakie mozliwe
          zasilki-dodatki tez wylapalam. Jak brac , to duzo!!!!
          No wiec , jazzzzda do roboty, leniu patentowany, bo batem wladze pogonia, zeby
          Karelia miala duzo, bo jej sie to slusznie nalezy.

JAK NIE UMIESZ KOMBINOWAC, PAJACU, TO NIE NARZEKAJ, ZE JA BIORE. cO ZA
          FRAJERZYNAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
          • Gość: czytacz Do Olka!! IP: 203.40.164.* 24.07.02, 20:18
            A Ty co nagle masz do Australii???Moze nie masz mozliwosci pogadania w
            towarzystwie po polsku nawet w obecnosci australijczykow?Podmeldowal cie ktos?
          • Gość: tato Re: PRIV. DO ...............jajecznego IP: 168.143.113.* 25.07.02, 02:18
            karelia napisała:

> oczywiscie jajeczny ,
            > ze siedze na zasluzonym bidragu , na do ktorego ty
            sie walnie przyczyniasz ,
            > zapierniczajac w robocie az ci pot oczy zalewa i
            splywa ciurkiem po krzyzu.
            > Pracuj wydajniej tam, nie obijaj sie , bo ja mniej
            dostane. A ja chce duzo ,
            > bardzo duzo!!!!!! NO, co powiedzialam, bez
            obijanctwan, symulanctwa, przeciez
            > masz jeszcze duzo pary w przydymionych plucach i
            zaparowanym %%%% mozgu, rusz
            > no sie tam, nie siedz jak kloda!!!!!!!!!!!!!
            > Ja siedze na zasilku chorobowy, bidragu jakims tam, A-
            kassa, wszelakie mozliwe
            > zasilki-dodatki tez wylapalam. Jak brac , to duzo!!!!
            > No wiec , jazzzzda do roboty, leniu patentowany, bo
            batem wladze pogonia, zeby
            > Karelia miala duzo, bo jej sie to slusznie nalezy.
            >
            > JAK NIE UMIESZ KOMBINOWAC, PAJACU, TO NIE NARZEKAJ,
            ZE JA BIORE. cO ZA
            >
            FRAJERZYNAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
            AAAAAAAAAAAA

......OOOOOOOOOO..........!!!!!!!!!!!!!!!

• klaryska ojoj 26.07.02, 18:06
              nie mialam czasu wczesniej...
              ale zastanawia mnie skad tyle Wam wiadomo jacy Ci Szwedzi sa. Nie zauwazylam
              zeby ktos z moich znajomych zabijal sie za butelke alkoholu. Ale sama jak
              wyjezdzam przywoze sobie zapasik do barku, bo system mnie wkurza.
              Ale p. Szwedka i Karelia to mocne w gebie. Az milo popatzrec jak niczego nie
              nauczyly sie od Szwedow.
              • _szwedka Re: ojoj 26.07.02, 18:12
                klaryska napisała:

> Ale p. Szwedka i Karelia to mocne w gebie. Az milo popatzrec jak niczego nie
                > nauczyly sie od Szwedow.

Oj nauczyly sie nauczyly...Tylko ze potrafia wybierac co dobre a co zle wink
                Krytyka jest dobra a krytykanctwo zle.
                Jak mowia Szwedzi "lagom är bäst" smile))
                • jajecznica1 wczesne renty dla emigrantow w szwecji 27.07.02, 03:34
                  polscy emigranci - wykoncza wkrotce system socjalny w tym panstwie, i bedzie
                  ten sam syf z swiadczeniami socjalnymi co jest dzis w Polsce, poprzez
                  cwaniactwo,kombinatorstwo, zdrowe babska ktore by mogly z dupa w polu orac,
                  siedza na lewych chorobowych. A poki co to podatki w tym kraju sa najwyzsze w
                  calej Europie ,bo coraz wiecej obibokow,zeruje na tym systemie a prym wioda
                  nasi rodacy.
                  • _szwedka Re: Jajo madrzejsze od kury? 27.07.02, 13:09

Jajo, jajo! Ales Ty glupie. Szwedzkiej Poloni jest ok. 30000 z czego 60%
                    rodzaju zenskiego. Wiem ze nie umiesz liczyc wiec pomoge ci. Tj. 18000 kobiet
                    (starych bab) pochodzenia polskiego. Co to by byl za system emerytalny gdyby
                    18tys moglo go wykonczyc? Gdyby tylko 30000 ludzi zylo na socjale w Szwecji to
                    mialoby sie nam jak paczkom hehehe.
                    A tak! Zdrowa jestem jak rydz! A wiesz dlaczego? Dlatego ze juz 20 lat nie
                    jestem narazona na takich starych, niedouczonych polskich zgredow jak ty. To
                    wlasnie takie "mondre jaja" jak Ty zrujnowaly Polske swoim nieuctwem,
                    korupstwem i zlodziejstwem. Na pohybel starym zbukom!!!
                    I pisz jajo, pisz! Zawsze mozna posmiac sie troche z twego nieuctwa heheeh. A
                    smiech to zdrowie smile))
              • mentor Polska jest bardzo blisko flytta tillbaka! 27.07.02, 09:45
                DO PYRZYC STUDENT
    • luiza-w-ogrodzie Re: szwedzka polonnia jest najgorsza na swiecie 27.07.02, 11:45
      Kazdy widzi taka Polonie wsrod ktorej sie obraca. Dlatego Polonia _szwedki czy
      karelii rozni sie od Polonii "studenta" z bredband.skanova.

Wyrazy wspolczucia, student.

Pozdrowienia dla pozostalych
      Luiza-w-Ogrodzie
      • Gość: student jeszcze ta szwecja wam bokiem wyjdzie, mitomani IP: *.bredband.skanova.com 27.07.02, 14:18
        Mentor i inne swinopasy podtrzymujecie zaklamany obraz polonni w Szwecji,
        OSZUKUJECIE panstwo szwedzkie na bostadsbidrag(zasilek na mieszkanie)
        majac fikcyjne meldunki, fikcyjne rozwody, symulanckie zwolnienia chorobowe,
        by pracowac na czarno lub jechac do Polski,
        symulujac bole kregoslupa pracujecie na pol etatu reszte placi kasa chorobowa,
        lub idziecie calkowicie na rente chorobowa, udajac zaburzenia psychiczne.
        Komornik was sciga i niemoze wyegzekwowac niezaplaconych alimentow,setki
        tysiecy koron, bierzecie pozyczki na biznes lub konsumpcje zeby potem starac
        sie o calkowite umorzenie dlugow (skuldsanering).
        Wyludzacie od firm ubezpieczeniowych pieniadze za upozorowane wlamania i
        kradzieze,itd., itd.,...
        Moze powiecie ze nie robicie zadnej z tych zeczy?

P.S.

Jeszcze raz musze was zasmucic, niestety te wiadomosci znam z pracy,
        zas moi znajomi to tylko "biale kolnierzyki", paniatno!.

• mentor Re: jeszcze ta szwecja wam bokiem wyjdzie, mitoma 27.07.02, 23:40
          No pozadnie cie jeblo! ale w Malmö masz szpital.Od 20 place tutaj wysokie
          podatki takze takich trzepnietych polakow jak ty moze i przyjma.Powodzenia
          • Gość: student Re: jeszcze ta szwecja wam bokiem wyjdzie, mitoma IP: *.bredband.skanova.com 28.07.02, 00:41
            czemu akurat w malmoe, lezales tam?
            pozatym podobal mi sie twoj wpis przejrzysty konkretny,bez zbednych inwektyw,
            a ze placisz podatki? na kuroniowce (A-KASSA)placa,
            i nawet na chorobowym,
            WSZYSCY PLACA i ...oszukuja jeszcze wiecej,
            tacy jak Ty maja najgorsze morale podatkowe, myslisz ze jak placisz to mozesz
            oszukiwac, milersättning(mozliwosc odliczenia od przychodu kosztow zwiazanych
            z dojazdem do pracy)i innych.
            zapominasz ze spoleczenstwo to wspolne dobro

• kochampoker Re: szwedzka polonnia jest najgorsza na swiecie, 27.07.02, 14:54
      frajerzy, goniacy za przecenami,dusigrosze
      • 1student niskie pobudki kieruja polonnia, masz racje 05.08.02, 19:40
        • Gość: MICHAL ZLI pOLACY I DOBRZY ARABOWIE IP: *.skane.se 06.08.02, 02:42
          Pamietajcie , ze to mahometanie wkrotce wykoncza to panstwo.
          Polakow jes 30 000 tysiecy arabow niezliczone ilosci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka