Dodaj do ulubionych

brooklyn -jaki jest?

26.06.05, 22:39
nigdy nie bylam w stanach. z filmow i ludzi slysze ze to slum i gorsza
dzielnica jak to wlasciwie jest? kto tam mieszka kto nie mieszka....
Obserwuj wątek
    • terra-nova Re: brooklyn -jaki jest? 26.06.05, 23:33
      Ogladaj dalej filmy i daj nam spokoj........
    • ghotir Re: brooklyn -jaki jest? 27.06.05, 00:23
      mieszkalem w brooklyn ponad 20 lat temu i bardzo dobrze go wspominam, podobnie
      jak cale miasto ny. brooklyn to ani slum ani ekskluzywna dzielnica, jest tam
      wszystkiego po trochu. dla mnie, swiezego przybysza z polski, urzekajaca byla
      mozaika narodowosciowa: w jednym rejonie spotykalem pejsatych zydow, w innym
      rosyjskie kobiety w chustach a jeszcze gdzie indziej wietnamczykow w slomianych
      kapeluszach. z drugiej strony, biegalem tam do eksluzywnego instytutu pratt'a.
      brooklyn to swietna szkola wielokulturowosci, choc z tolerancja roznie bywalo.
      jednak, wloczylem sie tam i nocami i dniami i nic mi sie nie stalo (mozliwe ze
      moje demoludowe ciuchy zniechecaly potencjalnych rabusiow).

domyslam sie ze chodzi Ci o pytanie jakie klasy ludzi mieszkaja w brooklyn.
      rozne bo mieszkania sa tam duzo tansze i o niebo wieksze i wygodniejsze niz w
      nyc, ale utarlo sie ze jezeli Twoj numer telefonu nie zaczyna sie na 212 (nyc)
      to jestes w jakis sposob gorszy dla niektorych.

i filmy i opowiesci sa konstruowane z okreslonych perspektyw wiec nigdy calej
      prawdy Ci nie powiedza. zreszta, nawet gdybys sam to zobaczyl to i tak bylaby to
      tylko Twoja prawda.

nie przejmuj sie terra-nova. zajrzyj do jakichs linkow lub ksiazek i zadaj
      bardziej szczegolowe pytania; podejrzewam ze wielu polonusow chetnie Ci odpowie.
      • lulu13 Re: brooklyn -jaki jest? 27.06.05, 03:27
        taki sam jak przedwojennna warszawska Praga ,znajdziesz tam
        wszystko ,dziewczynki nagie !! i lamagie !!, krotko mowiac folklor
        narodowsciowy !!, ale ogolnie da sie zyc ,sa tacy ktorzy nie chca nosa
        wychylic pza ta dzielnice !! to czesc NYC ,bardzo charakterystyczna dla
        starej przedwojennej emigracji europejskiej ,choc juz teraz zmienajacej sie
        na czarna i latynoska.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka