Dodaj do ulubionych

sick leave w ciazy

03.07.05, 21:27
witam. jestem w 4mc i ostatnio zaczely mnie meczyc okropne bole plecow, a
poniewaz pracuje jako opiekunka osob niepelnosprawnych codziennie nadwyrezam
je jeszcze bardziej podnoszeniem itp. lekarz powiedzial ze takie bole to
normalna sprawa w ciazy i mam sie tym nie przejmowac,latwo powiedziec tyle
tylko ze po 3godz pracy juz nie mam sily nic robic.
jak to jest ze zwolnieniami lekarskimi w UK? chcialabym wziac troche wolnego
ale ani GP ani midwife nawet slowem o tym nie wspomnieli. mam tak prosto z
mostu im powiedziec ze chce isc na zwolnienie czy jak???
Obserwuj wątek
    • ewunia_uk Re: sick leave w ciazy 03.07.05, 22:00
      Do pieciu dni roboczych nie potrzebujesz zwolnienia lekarskiego. Na dluzsza
      nieobecnosc potrzebujesz zwolnienia. Niestety raczej watpie, zeby lekarz dal
      Ci zwolnienie z powodu bolu plecow - w ciazy przewaznie plecy bola, wystepuja
      tez mdlosci i inne niedogodnosci, ktore nie kwalifikuja sie na niezdolnosc do
      pracy. W UK podejscie do ciazy jest diametralnie rozne od polskiego. Bardzo
      nieliczne sa wyjatki, kiedy kobiety ida w ciazy na zwonienie, wiekszosc pracuje
      prawie do konca ciazy.

Natomiast jesli Twoja praca jest niebezpieczna pracodawca ma obowiazek
      oddelegowac Cie do nieuciazliwej pracy lub, jesli to jest niemozliwe, dac Ci
      pelnoplatne wolne. Poczytaj sobie wiecej tu:
      www.ivillage.co.uk/pregnancyandbaby/experts/Matrights/articles/0,,60_178591,00.html
      • bibba Re: sick leave w ciazy 04.07.05, 10:52
        Kiedy bylam w pierwszej ciazy i w pracy siedzacej, mialam rowniez okropne bole
        plecow, chodzilam do staff room lezec na podlodze co 30-45min, bo nie dalo sie
        wysiedziec. Poszlam do lekarki po prochy jakies albo pomoc typu masaz czy
        osteopath, a ona dala mi zwolnienie na 2 tyg i skierowanie konsulacje z
        physical therapist. Uprzedzila rowniez ze czesto pracodawcy sa niechetni
        zwolnieniom podczas ciazy, i ze jest jakis limit czasu kiedy mozna byc na
        zwolnieniu w ciazy, i kiedy to uplynie to pracodawca ma prawo wyslac cie na
        wczesny maternity leave. Nie wiem czy tak rzeczywiscie jest. Po 2 tyg wrocillam
        do pracy i plecy bolaly do konca!
        • lucasa Re: sick leave w ciazy 04.07.05, 13:04
          mnie w ciazy tez GP odeslala, raz z komentarzem, ze do 5 dni moge wziazc
          zwolnienie sama, a drugi raz (dwa lata temu w sierpniu, gdy byly tu potworne
          upaly) - ze wszyscy sie teraz zle czuja.

wiesz, chyba powinnas porozmawiac z pracodawca,
          ja, jak jeszcze sporo lat temu pracowalam w domu starcow w UK (gdzie tez byly
          osoby czesto lezace w lozkach) to byl zakaz podnoszenia rezydentow. jezeli juz
          trzeba to bylo robic w dwie osoby, i za pomoca specjalnego "sling". a jak jedna
          z kolezanek byla w ciazy, to wlasciwie byla calkowiecie odsunieta od pracy
          ktora moglaby wymagac wysilku.

a jeszcze prywatna rada - moze bedziesz bardzo czesto chodzic na basen? ja po
          tej pracy naprawde mialam problem z plecami. i wg mnie basen mnie uratowal...

A
          • mama5plus Re: sick leave w ciazy 04.07.05, 13:28

Moja kolezanka w Walii i bez ciazy nadwyrezyla sobie kregoslup przy takiej
            pracy.
            W ciazy natomiast pracodawca dal jej inne zadania do wykonania,
            podobnie jak w przypadku lucasy.
            Wydaje mi sie, ze musisz rozmawiac ze zwierzchnikiem.
    • agcyb Re: sick leave w ciazy 04.07.05, 16:35
      Porozmawiaj z pracodawca: jesli mu powiesz, ze cierpisz z powodu bolu plecow i
      ze jestes w ciazy, powinien cie oddelegowac do zajec, ktore zminimalizuja Twoje
      dolegliwosci. Jako argumentu mozesz uzyc, ze twoja kondycja sie pogarsza i ze
      jak sie pogorszy bardzo to nie dosc ze bedziesz musiala isc na dluzsze
      zwolnienie, ale ze to moze byc health and safety risk, za ktory pracodawca
      bedzie odpowiedzialny. Nie strasz pracodawcy tlko przedstaw fakty. W
      przypadkach takich jak ciaza health & safety risks ocenia sie w kazdym
      indywidualnym przypadku oddzielnie i pracodawca musi sie jakos ustosunkowac. Na
      zwolnienie lekarskie isc nie polecam, bo pracodawcy tego nie lubia a i prawda
      jest ze pracodawca moze cie wyslac na wczesniejszy macierzynski, ale to dopiero
      od ktoregos tygodnia, cos kolo 30 tygodnia ciazy, dokladnie nie pamietam,
      musisz sprawdzic.
      • mrufkaa Re: sick leave w ciazy 05.07.05, 00:45
        Mnie tez ratowal basen, jesli tylko masz czas...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka