Dodaj do ulubionych

Czy sa mamy z Francji

11.08.05, 14:47
Witam

Mieszkam we Francji od roku. 11 miesiecy temu urodzil sie Adrianek. Smutno
nam troche, bo daleko od babci i dziadka.

Tours
Obserwuj wątek
    • gaadzina Re: Czy sa mamy z Francji 13.08.05, 22:41
      Witam serdecznie z poludniowej Francji. Dopiero teraz, bo przeciez musialam sie
      upewnic gdzie ten twoj Tours jest. Tak jak myslalam, troszke daleko ode mnie.
      Szkoda... Ja mieszkam o krok od Pirenejow... juz (?) od czterech i pol roku i
      mam osmio-i-pol-miesiecznego Zuczka.
      Jak ci sie zyje we Francji ? Czy to na stale ? Czy masz znajome mamy ? Czy
      chociaz rodzina meza (nie-meza) moze jest blisko...
      My tez znamy bol rozlaki z czescia rodziny... Na szczescie moja mama jest
      straszna powsinoga i od kiedy Zuczek sie urodzil byla u nas juz trzy razy !!!
      Nam udalo sie go zawiezc do Polski tylko raz na razie, w ogole zawsze
      jezdzilismy raz w roku, tak sie zastanawiam jak on sobie da rade z jezykiem
      polskim kiedys przy takiej niskiej czestotliwosci wyjazdow.
      Pozdrawiam serdecznie i zycze dobrej nocy,
      gaadzina (ktora o tej porze z trudem trzyma pion)
      • tours Re: Czy sa mamy z Francji 14.08.05, 12:19
        Ciesze sie ze sie odezwalas. Wlasciwie mieszkam teraz w Limoges, poprzednio w
        Tours to jest jeszcze 200km na poludnie. A ty skad jestes?
        Niestety moja mama tak czesto do mnie nie przyjezdza, zdrowie nie pozwala.My sie
        moze niedlugo wybierzemy do Polski, bo dziadkowie strasznie tesknia za wnuczkiem
        t. To ich pierwszy. Moje siostry a mam dwie, nie maja jeszcze dzieci.A ile twoje
        dzieciatko ma lat albo miesiecy?
        Eda
        • majewska21 Re: Czy sa mamy z Francji 14.08.05, 19:17
          czesc dziewczyny, we francji od lat dzial strona dla mam Polek:
          www.bebemania.com
          polecam
      • tours Re: Czy sa mamy z Francji 14.08.05, 12:20
        To ja, nie zauwazylam ze napisalas juz o wieku maluszka.Przepraszam.

Eda
    • k.aubry Re: Czy sa mamy z Francji 15.08.05, 22:50
      a my mieszkamy nad atlantykiem. Mam dwoje dzieci Adrianka 3 latka i Alicje 1.5
      roku (Adrien i Alice). Moj maz jest francuzem i od roku mieszkamy we francji.
      Teraz jestem na wakacjach w Polsce u moich rodzicow i juz chce mi sie plakac na
      sama mysl ze musimy wracac i ze nie przyjade do polski az do nastepnych wakacji
      ba Adrian idzie do przedszkola. pozdrawiam wszystkie mamy we Francji. Moj priv.
      k.burak@wp.pl

• tres_ka Re: Czy sa mamy z Francji 17.08.05, 22:04
      A ja Wam troszkę zazdroszczę tej Francji ... mam sentyment do tego kraju, języka, a nie byłam tam już 10 lat sad((
      pozdrawiam
      • tours Re: Czy sa mamy z Francji 18.08.05, 10:17
        To juz dlugo. Powinnas sie wybrac, duzo sie zmienilo. Euro zmienilo wszystko.
        Francuzi ciagle narzekaja, no i drozyzna. Co moge przywoze z Polski. Zwlaszcza
        dla maluszka. Nie ma to jak polskie mleko i kaszka. Niby tu Nestle i tam Nestle
        a jednak zupelnie cos innego.
        • tres_ka Re: Czy sa mamy z Francji 18.08.05, 10:46
          Nawet nie wiesz jak chętnie bym się wybrała, gdybym tylko mogła. Jeździłam jako studentka, autokarami, nie patrząc na warunki itp. To były czasy...
          Domyślam, że dużo się we Francji zmieniło i to na gorsze, niestety. Szkoda, naprawdę szkoda.
          pozdrawiam serdecznie smile
        • gaadzina Re: Czy sa mamy z Francji 19.08.05, 15:59
          zniknelam chwilowo, bo bylismy w rozjazdach smile

Tours, a jak czesto jezdzisz do Polski ? Pewnie nie jest latwo zaopatrywac sie
          tam na okraglo... szczegolnie w takie produkty jak mleko...
          Wiesz, ja tez probowalam mleka Nestle w Polsce (tutaj uzywam go na okraglo),
          ale ja nie zauwazylam roznicy... poza nazwa smile co masz na mysli ???

Tres_ka, pozdrawiam, ja taka sama miloscia jak ty Francje, darze Wlochy smile

Dziewczyny, a czy wy przypadkiem nie upraszczacie troche z tymi zmianami na
          gorsze ?
          • tres_ka Re: Czy sa mamy z Francji 20.08.05, 15:22
            Pewnie, że upraszczamy wink. Ale sami Francuzi narzekają, że Francja już nie taka jak kiedyś. Euro i w ogóle... Ale, oczywiście, nadal darzę ten kraj wielką sympatią smile

pozdrawiam
          • tours Re: Czy sa mamy z Francji 20.08.05, 15:47
            witam,
            Do polski jezdze czasami, ale kazdy kto jedzie wie ze ma przywiezc cos dla
            malego np pieluchy, kaszke czy mleko. Roznica jest jedna - cena. Jak moge to
            staram sie zaoszczedzic i tyle
            • gaadzina A czego wam najbardziej brakuje we Francji? 20.08.05, 17:20
              ... bo ja jestem w stanie obejsc i bez sera bialego (znalazlam sposob na
              przyrzadzenie takiego sera) i bez wedlowskiej czekolady (tutejsze czekolady sa
              duzo lepsze), za to szalenie brakuje mi:
              1. miodu gryczanego
              2. kefiru
              3. sliwek wegierek
              4. sera wedzonego (ale tu akurat mowa o serze wloskim, z polnocnych rejonow)
              • baco1 Re: A czego wam najbardziej brakuje we Francji? 21.08.05, 12:19
                Jak sie dobrze szuka to mozna znalezc tutaj praktycznie wszystko,ja z Polski
                nie przywoze Nic,oprucz kilkudziesieci roznych czasopism i kilku ksiazek smile
                • gaadzina Re: A czego wam najbardziej brakuje we Francji? 21.08.05, 14:05
                  konia z rzedem temu, kto mi powie gdzie mozna znalezc miod gryczany we
                  Francji wink

a tak na powaznie, to faktycznie, we Francji jest takie bogactwo wszystkich
                  rodzajow zywnosci, i wszystko wysokiej jakosci, ze tak naprawde to mnie brakuje
                  wiecej kiedy jestem w Polsce niz kiedy jestem we Francji !
                • gaadzina Re: A czego wam najbardziej brakuje we Francji? 21.08.05, 14:07
                  baco, zapomnialam zapytac, a gdzie mieszkasz? i czy w duzym miescie ?
                  • tours Re: A czego wam najbardziej brakuje we Francji? 21.08.05, 14:38
                    Ser tez znalazlam. Do sernikow sie nadaje. Mi brakuje poledwicy sopockiej ktora
                    uwielbiam. A czy kasza manna jest we Francji ja nigdzie nie znalazlam i
                    przywoze z Polski.
                    • gaadzina Re: A czego wam najbardziej brakuje we Francji? 21.08.05, 17:19
                      a czy kasza manna to nie jest przypadkiem to samo co tutejsza "semoule"?
                      • tours Re: A czego wam najbardziej brakuje we Francji? 21.08.05, 18:37
                        Jutro kupie i porownam.Nigdy na to nie patrzylam. Dzieki
                        • baco1 Re: A czego wam najbardziej brakuje we Francji? 21.08.05, 18:48
                          Kasza manna jest tutaj rowniez i sie nazywa "semoule fine" firmy PANZANI,tych
                          semoule jest kilka rodzai,ale ta jest identyczna co polskasmile
                          • tours Re: A czego wam najbardziej brakuje we Francji? 21.08.05, 19:18
                            a to dzieki, jutro kupie i wyprobuje
                            • tal_3 Re: 22.08.05, 05:32
                              Witaj mamo z Francji

Jezeli piszesz, iz oszczedzasz dlaczego nie zaczniesz kupowac malenstwu
                              poprostu mleka w kartonie " lait entier" kaszka jak pisza wczesniej jest
                              rowniez ( ja kupuje semoule de blé dur fin), na mleko w kartonie przestawialam
                              moja mala od 9tego miesiaca ( ma teraz 14miesiecy ), nie bylo przeciwskazan ze
                              strony pediatry. Po za tym maluszek taki juz je sniadanie, obiadek, kolacje nie
                              zapominajac o podwieczorku, wiec napewno nie pija juz tak wiele tego mleka.
                              A jezeli chodzi o markowe dla dzieci to moja uwielbiala "Novalac" z apteki

(Ja szukajac nie znalazlam dobrego chrzanu, i kiszonych)

Pozdrawiam

PACA
                      • gaadzina Re: A czego wam najbardziej brakuje we Francji? 23.08.05, 14:44
                        jeszcze cos przyszlo mi do glowy:
                        cholernie brakuje mi tutaj chalwy !!!
                        • tours Re: A czego wam najbardziej brakuje we Francji? 23.08.05, 16:04
                          mojemu mezowi tez brakuje chalwy, teraz wprawdzie i tak je malo slodyczy ale
                          jak jestesmy w Polsce to nadrabia ptasim mleczkiem i chalwa
                          • tres_ka A propos kuchni i gotowania ... 23.08.05, 20:12
                            Gotujecie po polsku czy a la francaise? smile))
                            • tours Re: A propos kuchni i gotowania ... 23.08.05, 20:19
                              Salate robie po francusku a dania glowne to roznie.Moj malzonek woli
                              zdecydowanie po polsku wiec sie staram jak moge, ale kucharka ze mnie srednia.
                              Dobrze ze sie wiecznie odchudzamy wiec moja druga polowa nie wybrzydza.Po
                              polsku robie babke ziemniaczana i do tego mi potrzebna wlasnie kasza manna.
                              • tres_ka Re: A propos kuchni i gotowania ... 23.08.05, 20:23
                                I co, znalazłaś już kaszę mannę? wink
                                • tours Re: A propos kuchni i gotowania ... 24.08.05, 08:59
                                  Kupilam to co radzilyscie, w piatek wyprobuje.Zobaczy sie w smaku
    • eballieu Chalwa 23.08.05, 21:12
      A w sklepach tureckich? Choc to pewnie w wielkich miastach i tam gdzie
      emigrantow troche.
      • baco1 Re: Chalwa 23.08.05, 22:21
        Ja gotuje potrawy francuzkie,wloskie,troche hiszpanskie,troszke tez po
        polsku,ale przewaza u nas kuchnia francuzka, A chalwy to tez tutaj nie
        widzialamsmile)
      • gaadzina Re: Chalwa 24.08.05, 14:28
        niedawno dowiedzialam sie, ze tu u nas jest sklep turecki (a mieszkam w malym
        miasteczku) i ze tam mozna kupic cos podobnego do kefiru (ale trzeba wziac
        poprawke na to ze to stwierdzila Francuzka, ktora moze niekoniecznie zna smak
        kefiru polskiego, choc staralkam sie jej go opisac). jak juz tam sie wybiore to
        zapytam sie o chalwe.

a wasi mezowie, to tubylcy czy tambylcy wink ???
        czy tubylcy preferuja kuchnie francuska od polskiej ???

ja po polsku duzo nie gotuje, albo raczej gotuje tylko to co naprawde da sie
        zrobic we francuskich warunkach bez zastepowania oryginalnych skladnikow
        erzacami. uwazam poza tym ze kuchnia polska jest strasznie praco- i czaso-
        chlonna.
    • tours Re: Czy sa mamy z Francji 24.08.05, 15:07
      Moj maz to Polak mieszka tylko kilkanascie lat we Francji.Teskni za kuchnia
      polska taka jak pamieta z dziecinstwa a najbardziej za polskimi nalesnikami.
      Czym one sie roznia od tych ktore robie tutaj , to nie wiem ale to podobno nie
      to samo.
      Fakt kuchnia polska jest pracochlonna, a przy moim maluszku spedzanie duzo
      czasu na gotowaniu jest niemozliwe. Wiec robie to co sie da zrobic szybko.
      Uwielbiam wolowine duszona ale nie mam dla niej czasu. A przeciez podobno w
      naszym regionie limousin mieso najlepsze
    • eballieu Chalwa 24.08.05, 15:40
      Po turecku to wyszukalam ze "helwa" sie nazywa.
      I nie jestem na sto procent pewna, ale chalwa to wlasnie chyba z Turcji
      pochodzi, stad to wskazanie na tureckie sklepy.
      Ja najlepsza jaka kiedykolwiek jadlam mialam ze Stambulu. Byla w metalowej
      puszce, oj pyszna. A ze czesto znajomi nam ja przywozili, wiec zdarzylam sie
      przyzwyczaic do jej smaku i pozniej kazda inna robiona w Polsce nie smakowala
      mi tak dobrze.
      Powodzenia w szukaniu.
      • cgvd Re: Chalwa 01.09.05, 18:11
        Oj gadzina dawno nie zagladalas na bebemanie!!!!
        Chodzcie dziewczyny na bebemanie i tam rozmawiajcie na forum.
        W kupie zawsze razniej,co nie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka