tours 11.08.05, 14:47 Witam Mieszkam we Francji od roku. 11 miesiecy temu urodzil sie Adrianek. Smutno nam troche, bo daleko od babci i dziadka. Tours Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaadzina Re: Czy sa mamy z Francji 13.08.05, 22:41 Witam serdecznie z poludniowej Francji. Dopiero teraz, bo przeciez musialam sie upewnic gdzie ten twoj Tours jest. Tak jak myslalam, troszke daleko ode mnie. Szkoda... Ja mieszkam o krok od Pirenejow... juz (?) od czterech i pol roku i mam osmio-i-pol-miesiecznego Zuczka. Jak ci sie zyje we Francji ? Czy to na stale ? Czy masz znajome mamy ? Czy chociaz rodzina meza (nie-meza) moze jest blisko... My tez znamy bol rozlaki z czescia rodziny... Na szczescie moja mama jest straszna powsinoga i od kiedy Zuczek sie urodzil byla u nas juz trzy razy !!! Nam udalo sie go zawiezc do Polski tylko raz na razie, w ogole zawsze jezdzilismy raz w roku, tak sie zastanawiam jak on sobie da rade z jezykiem polskim kiedys przy takiej niskiej czestotliwosci wyjazdow. Pozdrawiam serdecznie i zycze dobrej nocy, gaadzina (ktora o tej porze z trudem trzyma pion) Odpowiedz Link Zgłoś
tours Re: Czy sa mamy z Francji 14.08.05, 12:19 Ciesze sie ze sie odezwalas. Wlasciwie mieszkam teraz w Limoges, poprzednio w Tours to jest jeszcze 200km na poludnie. A ty skad jestes? Niestety moja mama tak czesto do mnie nie przyjezdza, zdrowie nie pozwala.My sie moze niedlugo wybierzemy do Polski, bo dziadkowie strasznie tesknia za wnuczkiem t. To ich pierwszy. Moje siostry a mam dwie, nie maja jeszcze dzieci.A ile twoje dzieciatko ma lat albo miesiecy? Eda Odpowiedz Link Zgłoś
majewska21 Re: Czy sa mamy z Francji 14.08.05, 19:17 czesc dziewczyny, we francji od lat dzial strona dla mam Polek: www.bebemania.com polecam Odpowiedz Link Zgłoś
tours Re: Czy sa mamy z Francji 14.08.05, 12:20 To ja, nie zauwazylam ze napisalas juz o wieku maluszka.Przepraszam. Eda Odpowiedz Link Zgłoś
k.aubry Re: Czy sa mamy z Francji 15.08.05, 22:50 a my mieszkamy nad atlantykiem. Mam dwoje dzieci Adrianka 3 latka i Alicje 1.5 roku (Adrien i Alice). Moj maz jest francuzem i od roku mieszkamy we francji. Teraz jestem na wakacjach w Polsce u moich rodzicow i juz chce mi sie plakac na sama mysl ze musimy wracac i ze nie przyjade do polski az do nastepnych wakacji ba Adrian idzie do przedszkola. pozdrawiam wszystkie mamy we Francji. Moj priv. k.burak@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
tres_ka Re: Czy sa mamy z Francji 17.08.05, 22:04 A ja Wam troszkę zazdroszczę tej Francji ... mam sentyment do tego kraju, języka, a nie byłam tam już 10 lat (( pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tours Re: Czy sa mamy z Francji 18.08.05, 10:17 To juz dlugo. Powinnas sie wybrac, duzo sie zmienilo. Euro zmienilo wszystko. Francuzi ciagle narzekaja, no i drozyzna. Co moge przywoze z Polski. Zwlaszcza dla maluszka. Nie ma to jak polskie mleko i kaszka. Niby tu Nestle i tam Nestle a jednak zupelnie cos innego. Odpowiedz Link Zgłoś
tres_ka Re: Czy sa mamy z Francji 18.08.05, 10:46 Nawet nie wiesz jak chętnie bym się wybrała, gdybym tylko mogła. Jeździłam jako studentka, autokarami, nie patrząc na warunki itp. To były czasy... Domyślam, że dużo się we Francji zmieniło i to na gorsze, niestety. Szkoda, naprawdę szkoda. pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
gaadzina Re: Czy sa mamy z Francji 19.08.05, 15:59 zniknelam chwilowo, bo bylismy w rozjazdach Tours, a jak czesto jezdzisz do Polski ? Pewnie nie jest latwo zaopatrywac sie tam na okraglo... szczegolnie w takie produkty jak mleko... Wiesz, ja tez probowalam mleka Nestle w Polsce (tutaj uzywam go na okraglo), ale ja nie zauwazylam roznicy... poza nazwa co masz na mysli ??? Tres_ka, pozdrawiam, ja taka sama miloscia jak ty Francje, darze Wlochy Dziewczyny, a czy wy przypadkiem nie upraszczacie troche z tymi zmianami na gorsze ? Odpowiedz Link Zgłoś
tres_ka Re: Czy sa mamy z Francji 20.08.05, 15:22 Pewnie, że upraszczamy . Ale sami Francuzi narzekają, że Francja już nie taka jak kiedyś. Euro i w ogóle... Ale, oczywiście, nadal darzę ten kraj wielką sympatią pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tours Re: Czy sa mamy z Francji 20.08.05, 15:47 witam, Do polski jezdze czasami, ale kazdy kto jedzie wie ze ma przywiezc cos dla malego np pieluchy, kaszke czy mleko. Roznica jest jedna - cena. Jak moge to staram sie zaoszczedzic i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
gaadzina A czego wam najbardziej brakuje we Francji? 20.08.05, 17:20 ... bo ja jestem w stanie obejsc i bez sera bialego (znalazlam sposob na przyrzadzenie takiego sera) i bez wedlowskiej czekolady (tutejsze czekolady sa duzo lepsze), za to szalenie brakuje mi: 1. miodu gryczanego 2. kefiru 3. sliwek wegierek 4. sera wedzonego (ale tu akurat mowa o serze wloskim, z polnocnych rejonow) Odpowiedz Link Zgłoś
baco1 Re: A czego wam najbardziej brakuje we Francji? 21.08.05, 12:19 Jak sie dobrze szuka to mozna znalezc tutaj praktycznie wszystko,ja z Polski nie przywoze Nic,oprucz kilkudziesieci roznych czasopism i kilku ksiazek Odpowiedz Link Zgłoś
gaadzina Re: A czego wam najbardziej brakuje we Francji? 21.08.05, 14:05 konia z rzedem temu, kto mi powie gdzie mozna znalezc miod gryczany we Francji a tak na powaznie, to faktycznie, we Francji jest takie bogactwo wszystkich rodzajow zywnosci, i wszystko wysokiej jakosci, ze tak naprawde to mnie brakuje wiecej kiedy jestem w Polsce niz kiedy jestem we Francji ! Odpowiedz Link Zgłoś
gaadzina Re: A czego wam najbardziej brakuje we Francji? 21.08.05, 14:07 baco, zapomnialam zapytac, a gdzie mieszkasz? i czy w duzym miescie ? Odpowiedz Link Zgłoś
tours Re: A czego wam najbardziej brakuje we Francji? 21.08.05, 14:38 Ser tez znalazlam. Do sernikow sie nadaje. Mi brakuje poledwicy sopockiej ktora uwielbiam. A czy kasza manna jest we Francji ja nigdzie nie znalazlam i przywoze z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
gaadzina Re: A czego wam najbardziej brakuje we Francji? 21.08.05, 17:19 a czy kasza manna to nie jest przypadkiem to samo co tutejsza "semoule"? Odpowiedz Link Zgłoś
tours Re: A czego wam najbardziej brakuje we Francji? 21.08.05, 18:37 Jutro kupie i porownam.Nigdy na to nie patrzylam. Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
baco1 Re: A czego wam najbardziej brakuje we Francji? 21.08.05, 18:48 Kasza manna jest tutaj rowniez i sie nazywa "semoule fine" firmy PANZANI,tych semoule jest kilka rodzai,ale ta jest identyczna co polska Odpowiedz Link Zgłoś
tours Re: A czego wam najbardziej brakuje we Francji? 21.08.05, 19:18 a to dzieki, jutro kupie i wyprobuje Odpowiedz Link Zgłoś
tal_3 Re: 22.08.05, 05:32 Witaj mamo z Francji Jezeli piszesz, iz oszczedzasz dlaczego nie zaczniesz kupowac malenstwu poprostu mleka w kartonie " lait entier" kaszka jak pisza wczesniej jest rowniez ( ja kupuje semoule de blé dur fin), na mleko w kartonie przestawialam moja mala od 9tego miesiaca ( ma teraz 14miesiecy ), nie bylo przeciwskazan ze strony pediatry. Po za tym maluszek taki juz je sniadanie, obiadek, kolacje nie zapominajac o podwieczorku, wiec napewno nie pija juz tak wiele tego mleka. A jezeli chodzi o markowe dla dzieci to moja uwielbiala "Novalac" z apteki (Ja szukajac nie znalazlam dobrego chrzanu, i kiszonych) Pozdrawiam PACA Odpowiedz Link Zgłoś
gaadzina Re: A czego wam najbardziej brakuje we Francji? 23.08.05, 14:44 jeszcze cos przyszlo mi do glowy: cholernie brakuje mi tutaj chalwy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
tours Re: A czego wam najbardziej brakuje we Francji? 23.08.05, 16:04 mojemu mezowi tez brakuje chalwy, teraz wprawdzie i tak je malo slodyczy ale jak jestesmy w Polsce to nadrabia ptasim mleczkiem i chalwa Odpowiedz Link Zgłoś
tres_ka A propos kuchni i gotowania ... 23.08.05, 20:12 Gotujecie po polsku czy a la francaise? )) Odpowiedz Link Zgłoś
tours Re: A propos kuchni i gotowania ... 23.08.05, 20:19 Salate robie po francusku a dania glowne to roznie.Moj malzonek woli zdecydowanie po polsku wiec sie staram jak moge, ale kucharka ze mnie srednia. Dobrze ze sie wiecznie odchudzamy wiec moja druga polowa nie wybrzydza.Po polsku robie babke ziemniaczana i do tego mi potrzebna wlasnie kasza manna. Odpowiedz Link Zgłoś
tres_ka Re: A propos kuchni i gotowania ... 23.08.05, 20:23 I co, znalazłaś już kaszę mannę? Odpowiedz Link Zgłoś
tours Re: A propos kuchni i gotowania ... 24.08.05, 08:59 Kupilam to co radzilyscie, w piatek wyprobuje.Zobaczy sie w smaku Odpowiedz Link Zgłoś
eballieu Chalwa 23.08.05, 21:12 A w sklepach tureckich? Choc to pewnie w wielkich miastach i tam gdzie emigrantow troche. Odpowiedz Link Zgłoś
baco1 Re: Chalwa 23.08.05, 22:21 Ja gotuje potrawy francuzkie,wloskie,troche hiszpanskie,troszke tez po polsku,ale przewaza u nas kuchnia francuzka, A chalwy to tez tutaj nie widzialam) Odpowiedz Link Zgłoś
gaadzina Re: Chalwa 24.08.05, 14:28 niedawno dowiedzialam sie, ze tu u nas jest sklep turecki (a mieszkam w malym miasteczku) i ze tam mozna kupic cos podobnego do kefiru (ale trzeba wziac poprawke na to ze to stwierdzila Francuzka, ktora moze niekoniecznie zna smak kefiru polskiego, choc staralkam sie jej go opisac). jak juz tam sie wybiore to zapytam sie o chalwe. a wasi mezowie, to tubylcy czy tambylcy ??? czy tubylcy preferuja kuchnie francuska od polskiej ??? ja po polsku duzo nie gotuje, albo raczej gotuje tylko to co naprawde da sie zrobic we francuskich warunkach bez zastepowania oryginalnych skladnikow erzacami. uwazam poza tym ze kuchnia polska jest strasznie praco- i czaso- chlonna. Odpowiedz Link Zgłoś
tours Re: Czy sa mamy z Francji 24.08.05, 15:07 Moj maz to Polak mieszka tylko kilkanascie lat we Francji.Teskni za kuchnia polska taka jak pamieta z dziecinstwa a najbardziej za polskimi nalesnikami. Czym one sie roznia od tych ktore robie tutaj , to nie wiem ale to podobno nie to samo. Fakt kuchnia polska jest pracochlonna, a przy moim maluszku spedzanie duzo czasu na gotowaniu jest niemozliwe. Wiec robie to co sie da zrobic szybko. Uwielbiam wolowine duszona ale nie mam dla niej czasu. A przeciez podobno w naszym regionie limousin mieso najlepsze Odpowiedz Link Zgłoś
eballieu Chalwa 24.08.05, 15:40 Po turecku to wyszukalam ze "helwa" sie nazywa. I nie jestem na sto procent pewna, ale chalwa to wlasnie chyba z Turcji pochodzi, stad to wskazanie na tureckie sklepy. Ja najlepsza jaka kiedykolwiek jadlam mialam ze Stambulu. Byla w metalowej puszce, oj pyszna. A ze czesto znajomi nam ja przywozili, wiec zdarzylam sie przyzwyczaic do jej smaku i pozniej kazda inna robiona w Polsce nie smakowala mi tak dobrze. Powodzenia w szukaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
cgvd Re: Chalwa 01.09.05, 18:11 Oj gadzina dawno nie zagladalas na bebemanie!!!! Chodzcie dziewczyny na bebemanie i tam rozmawiajcie na forum. W kupie zawsze razniej,co nie. Odpowiedz Link Zgłoś