Gość: Jankes IP: *.broadcom.com 27.08.02, 22:34 August 27, 2002 Our health care system is sick By TOM BRODBECK Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
galilleo Re: Sluzba Zdrowia Kanada - gorzej niz w Polsce? 27.08.02, 22:54 Jankes, mieszkalem juz w paru krajach w zyciu i tak w sumie ci powiem najlepsza opieka zdrowotna na swiecie wlasnie jest w Kanadzie. Odpowiedz jest prosta. Prywatna opieka zdrowotna jest lepsza tylko dlatego gdyz 75% ludzi nie moze z niej kozystac albo korzysta minimalnie. Ciagle slysze tylko o wspanialej opiece zdrowotnej w USA a... 1. Ludzie chodza przeziebieni a nie do lekarza bo samo sie wyleczy 2. Ludzie nie maja zebow bo drogi dentysta 3. Dzieci sa zaniedbane bo wizyta kosztuje 4. Starzy ludzie umieraja w zaniedbaniu bo ich na opeke lekarska nie stac. 5. Masa ludzi nie ma medical insurace 6. Ci co maja medical insurance staraja sie z niej nie kozystac bo sa limity dolarowe i czasowe itd. Taka jest prawda. Wole pracowac w USA ale tylko i wylacznie z powodu $$$. Gdybym sie porzadnie rozchorowal musze uciekac do Kanady. Australia pod tym wzgledem jest not bad ale do tylu wzgledem Kanady. Te wszystkie statystyki mozna sobie.... wiesz co zrobic sam. Proffesor Galilleo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CW Re: Sluzba Zdrowia Kanada - gorzej niz w Polsce? IP: *.sympatico.ca 27.08.02, 22:58 galilleo napisał: > Jankes, mieszkalem juz w paru krajach w zyciu i tak w sumie ci powiem najlepsza > opieka zdrowotna na swiecie wlasnie jest w Kanadzie. > > Odpowiedz jest prosta. > Prywatna opieka zdrowotna jest lepsza tylko dlatego gdyz 75% ludzi nie moze z > niej kozystac albo korzysta minimalnie. > Ciagle slysze tylko o wspanialej opiece zdrowotnej w USA a... > > 1. Ludzie chodza przeziebieni a nie do lekarza bo samo sie wyleczy > 2. Ludzie nie maja zebow bo drogi dentysta > 3. Dzieci sa zaniedbane bo wizyta kosztuje > 4. Starzy ludzie umieraja w zaniedbaniu bo ich na opeke lekarska nie stac. > 5. Masa ludzi nie ma medical insurace > 6. Ci co maja medical insurance staraja sie z niej nie kozystac bo sa limity > dolarowe i czasowe itd. > > Taka jest prawda. > > Wole pracowac w USA ale tylko i wylacznie z powodu $$$. > Gdybym sie porzadnie rozchorowal musze uciekac do Kanady. > Australia pod tym wzgledem jest not bad ale do tylu wzgledem Kanady. > Te wszystkie statystyki mozna sobie.... wiesz co zrobic sam. > > Proffesor Galilleo Pan Proffesor ma racje. I z tymi kanadyjkami tyz ma racje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jankes Re: Do Galileo IP: *.broadcom.com 27.08.02, 23:09 Co ma piernik do wiatraka? Co to za przypowiastka o USA? Ja wyraznie napisalem o Kanadzie. Gdybys przeczytal artykul to wiedzialbys skad wzmianka o Polsce. To jest z kanadyjskiej gazety. Zwracam uwage na ten paragraf: "It's a useful study because it excludes the United States, which does not provide universal health care, eliminating the mind-numbing cries of how greater private health care is tantamount to "Americanizing" Canada's health- care system." Excludes znaczy wylaczone. To co zawracasz glowe USA. Badania przeprowadzone przez The Fraser Institute. Bardzo powazna instytucja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Do Jankes IP: *.access.nacamar.de 27.08.02, 23:21 Wiesz przed dwoma laty, musialem komus choremu na raka w Polsce przez kilka tygodni (prawie dzien w dzien, az do smierci) towarzyszyc. Lekarze, szpitale, caly program. I uwierz mnie, ze czlowiek zapomina czy odzwyczaja sie od widokow takich jakie panuja w szpital czy przychodnia...w Polsce. Pielegniarki nawet synpatyczne czegos takiego nie masz w Kanadzie. Odzwyczailes sie. Lapowek juz nawet nie poruszam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jankes Re: Do Artur IP: *.broadcom.com 27.08.02, 23:37 Chyba za doslownie wziales to co napisalem o porownywaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Jankes IP: *.access.nacamar.de 27.08.02, 23:42 Gość portalu: Jankes napisał(a): > Chyba za doslownie wziales to co napisalem o porownywaniu. .......... tak mnie sie przypomnialo. mieszkam za granica okolo 18 lat, no i stwierdzam, ze sie sam troche odzwyczailem od pewnych polskich widokow i zwyczajow. Odpowiedz Link Zgłoś
galilleo Re: Do Galileo 27.08.02, 23:25 Gość portalu: Jankes napisał(a): > Co ma piernik do wiatraka? > Co to za przypowiastka o USA? > > Ja wyraznie napisalem o Kanadzie. > Gdybys przeczytal artykul to wiedzialbys skad wzmianka o Polsce. > To jest z kanadyjskiej gazety. > > Zwracam uwage na ten paragraf: > > "It's a useful study because it excludes the United States, which does not > provide universal health care, eliminating the mind-numbing cries of how > greater private health care is tantamount to "Americanizing" Canada's health- > care system." > > Excludes znaczy wylaczone. To co zawracasz glowe USA. > Badania przeprowadzone przez The Fraser Institute. > Bardzo powazna instytucja. Nie bral bys tego na serio gdybys wiedzial ze The Fraser Institute to jest tylko ramie bulshitu politycznego. To jest tylko nagonka w celu przygotowania gruntu pod prywatyzacje szpitali w Kanadzie. Tak aby "Health Care" zamienil sie na "Health Insurance". Juz od dluzszego czasu to trwa. Olbrzymia presja jest tez od wielkiego brata z poludnia, bo ludzie z USA jezdza kupowac lekarstwa do Kanady bo te sa 10 razy tansze. Jezdza tez do lekarzy w Kanadzie bo ci nawet za cash zbadaja cie taniej niz w USA majac nawet tzw Health Insurance. Monopole tutejsze nie moga tego zniesc. Nie widzisz roznicy? Ja widze. Moze pisze nie do rzeczy, bo nie czytalem calego artykulu. Tak to juz ze mna jest jak tylko namierze propagande to poprostu nie czytam. Proffesor Galilleo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Sluzba Zdrowia Kanada - gorzej niz w Polsce? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.08.02, 23:25 Mysle, ze dostep do prywatnych kliniki uslug medycznych nie jest zly, bo w razie czego czlowiek moze isc i zbadac sie tam gdzie chce i kiedy chce. W Polsce to dziala, z tym ze niebezpieczenstwo jest takie iz coraz bardziej zwieksza sie uslugi sektora prywatnego, zmniejszajac udzial placowek panstwowych. W rezultacie na przyklad w Polsce wizyta u specjalisty staje sie kosztownym wydatkiem do ktorego ludzi sie zmusza , a nie wyborem. W rezultacie ludzie ktorych nie stac na prywate umieraja czesto nie doczekawszy sie wizyty, zabiegu czy innego badania w placowkach panstwowych. Troche prywaty- tak , zbyt duzo - nie. W Kanadzie ogolnie ze sluzba zdrowia nie jest zle. Oczywiscie nie ma stresu zwiazanego z wizyta u lekarza, czy badaniami, albo wykupieniem lekow ( ja mam bezplatne), ze bedzie nas to kosztowac. Mnie osobiscie denerwuje fakt ze wynikow lekarskich nie daje sie pacjentowi do reki, nie pokazuje, tylko interpretuje. Nie mozna ich wziasc i isc z nimi do innego lekarza ( z niektorych mozna zrobic jedynie odbitki). Podobal mi sie system zdrowia w Niemczech, chociaz nie wiem czy sie cos tu nie zmienilo na przestrzeni lat. Rowniez nie byl doskonaly, ale traktowanie pacjenta przez lekarza bylo lepsze niz w Kanadzie ( wiecej kurtuazji, opieka nad dzieckiem u pediatry przez pielegniarke jak lekarz omawial wyniki badan z rodzicami.). Sytuacji w USA nie znam osobiscie, ale slyszalam juz niejedna historie bankructwa z powodu choroby. Nawet osob ktore mialy insurance ale nie starczal im podczas powaznej choroby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jankes Re: Sluzba Zdrowia Kanada - gorzej niz w Polsce? IP: *.broadcom.com 27.08.02, 23:36 Porownanie z Polska jest oczywiscie na wyrost a skonilo mnie do tego to zdanie: "Even Poland, Portugal and the Czech Republic beat out Canada in this category". Nie wszystko Galileo mozna tlumaczyc spiskiem przedwyborczym. Tym bardziej ze polityka partii rzadzacej w Kanadzie ktora i tak wygra przyszle wybora jest tylko panstwowa opieka. A wybory w USA nie maja nic do rzeczy w Kanadzie. Ogolnie rzecz biorac kanadyjski system jest bardzo dobry ale to nie znaczy ze nie ma lepszych: "For example, Canada ranks sixth in breast cancer outcomes. All countries that have superior results in breast cancer Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys Re: Sluzba Zdrowia Kanada - gorzej niz w Polsce? IP: *.tpl.on.ca / 205.189.176.* 28.08.02, 00:33 Mieszkam w Kanadzie 12 lat ,zdarzalo mi sie byc pacjentem i tu i tu przez te lata .Kilkakrotnie zwiedzilem tez ,te same szpitale .Oczywiscie jakby nie na miejscu jest porownywanie opieki medycznej w Kanadzie i w Polsce . Oczywiscie w Polsce jest o wiele gorzej przecietnie .Sa nawet panstwowe szpitale , czy oddzialy o niebo lepsze od tych w Kanadzie , ale zeby sie tam dostac potrzeba znajomosci lub (i) pieniedzy .Jednak szpitali, gdzie raczej mozna mowic o polityce ukrytej eutanazji, w Polsce jest duzo wiecej . W sumie dobra opieka medyczna jest bardziej dostepna w Kanadzie , jednak z perspektywy tych 12 lat moge powiedziec ,ze wyraznie widac ciecia budzetowe i powoli robi sie dziadostwo , jest duzo gorzej niz bylo jeszcze 10 lat do tylu .Sadze , ze przyczyna tego stanu tkwi w apetytach prywatyzacyjnych niektorych kregow,ktore celowo doprowadzja do kryzysu w panstwowej opiece zdrowotnej .Jest to sytuacja globalna , jaskrawiej widoczna w Polsce . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jankes Re: Sluzba Zdrowia Kanada IP: *.oc.oc.cox.net 28.08.02, 05:57 Mola kto popiera wprowadzenie w Kanadzie modelu amerykanskiego. Ja rowniez nie mimo, ze zyje w USA. Porownywanie do tego systemu nie ma sensu gdyz sa lepsze. Porownywanie z gorszym ma to do siebie, ze my zawsze wypadniemy lepiej. Co prawda mozna z tym polemizowac gdyz to "gorsze" jest w zasadzie "lepsze" dla bogatszych. Majac jednak na uwadze cale spoleczenstwo musimy wziac pod uwage panstwowa opieke zdrowotna gdyz tylko taka zapewnie ta wlasnie opieke biedniejszej czesci spoleczenstwa. Nie zapominajac rowniez o starzejacej sie populacji. Jednakowoz jest duzo czesc spoleczenstwa, ktora stac na prywatne lecznice. I czy to juz sie nie dzieje? W Toronto na MRI czeka sie 6 miesiecy i wiecej. Dlatego tez w Buffalo otworzono siec klinik oferujacych to za pieniazki. Tylko CI ktorych stac tam pojada i tym samym wypompuja pieniadze nalezne ekonomii kanadyjskiej. Taka prywatna sluzba zdrowia to rowniez oszczednosci dla panstwa gdyz kazdy by placil sam calosc albo czesc skladek z doplata zakladu pracy. Przykladem tego Norwegia, Niemcy i inne. Prywatna sluzba zdrowie to rowniez wiecej oszczednosci w funkcjonowaniu itp. Proste sprawa rynku: deficyt zniszczy klinike, kiepska klinika nie bedzie miala klientow. Kanadyjczycy znaja chyba terazniejsze Walk-In Clinic gdzie w zasadzie 90% leczy sie Tylenolem. Kazda taka wizyta kosztuje podatnikow czyli nas. Jesli to zacznie byc odplatne nie bedzie przyjmowalo sie konowalow tylko lekarzy z prawdziwego zdarzenia ktorzy potrafia troche lepiej diagnozowac niz "eee Tylenol 3 times a day". Powstale oszczednosci rzad federalny moze przeznaczyc na postawienie na nogi panstwowej sluzby zdrowia. Jak rowniez na szkolnistwo wyzsze, ktore robi sie coraz drozsze a przez to mniej dostepne dla ogolu. W sumioe mozna by pisac duzo na ten temat. Jankes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Canuck Re: Sluzba Zdrowia Kanada IP: *.sympatico.ca 28.08.02, 17:31 Czesc Wam! Mieszkam w Ontario. Mam chora zone. Chora dlatego, ze piec miesiecy temu, w czasie porodu, pielegniarki mialy zmiane, i przez pol godziny pies sie rodzaca kobieta nie zajmowal. Z porodowki wyjechala na wozku, bo lekarz dyzurny ocenil przez telefon, ze jej bole sa normalne. Po miesiacu jeden z konowalow stwierdzil, ze jednak cos jest nie tak, bo chyba juz powinna chodzic, i wyslal ja do specjalistow, ktorzy jeden po drugim ($120 za wizyte placi OHIP) stwierdzili, ze to nie ich dzialka. Kto moze pomoc? Ortopeda. Dali jej "appointment" na 28 listopada. Na fizjoterapie pokrywana przez OHIP czekala 2 miesiace. Teraz ma ja raz na tydzien, bo nie maja wiecej miejsc. Na MRI nawet jej nikt nie chcial wyslac, bo czeka sie minimum 6 miesiecy, a do tej pory mial sie cudownie wyleczyc sama. Ja w tym czasie uzbieralem dwa miesiace bezplatnych zwolnien. Ludzie !!!!! Obudzcie sie !!!! Uwierzcie, ze kanadyjska sluzba zdrowia to komuna do kwadratu. Cala forsa idzie na administracje, a nie na konkretny sewis. Stado nic nie robiacych biurw z cieplymi posadkami (srednio 60 tys na rok). W 1997, gdy konserwatywny rzad w Ontario obcia dotacje do szpitali, to Sunnybrook Hospital (jeden z najwiekszych w 3 milionowym Toronto) zlikwidowal 129 etatow: 121 pielegniareg i 9 (!!!) biurw. Lekarze sa traktowani jak bogowie, a pacjenci uwazani za bande ciemniakow nie umiejacych zmierzyc temperatury. Niepotrzebnie sie unioslem. Po prostu, wszystko wyglada O.K, gdy choroby ograniczaj sie do zlamanych paluszkow czy katarkow, a Boze uchowaj Was od ciezkich przypadkow. Wkurza mnie najbardziej to, ze te ciemne kanadole tak wierza w wyzszosc tego systemu nad wszystkim, co obce, ze nawet nie zauwaza, gdy przegoni nas Afganistan. Bywajcie zdrowi Canuck Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jankes Re: Sluzba Zdrowia Kanada IP: *.broadcom.com 28.08.02, 17:36 Taka jest rzeczywiscie prawda. W przypadku powazniejszych chorob ta sluzba zdrowia jest bardzo kiepska. Oczywiscie mowiac "ciemne kanadole" masz na mysli zdecydowana WIEKSZOSC mieszkajacej w Kanadzie populacji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Canuck Re: Sluzba Zdrowia Kanada IP: *.sympatico.ca 28.08.02, 17:54 Trudno mi powiedziec, czy jest to rzeczywiscie wiekszosc populacji. Jest pewne, ze jest to grupa liczna na tyle, zeby utrzymywac panujacy od Krolowej Victorii status quo: bezkrytyczna wiara w autorytet i nieumiejetnosc dokonywania istotnych zmian. Po prostu, narod nie wystawiany na konkretne proby histori osiada na laurach. Mowiac krotko: gdyby Amerykanie mieli taka sluzbe zdrowia, jaka mamy my w Kanadzie, to z pwewnoscia zrobiliby kolejna rewolucje. Odpowiedz Link Zgłoś
bay_city_roller Re: Sluzba Zdrowia Kanada 28.08.02, 17:57 Gość portalu: Canuck napisał(a): > Trudno mi powiedziec, czy jest to rzeczywiscie wiekszosc populacji. Jest pewne, > > ze jest to grupa liczna na tyle, zeby utrzymywac panujacy od Krolowej Victorii > status quo: bezkrytyczna wiara w autorytet i nieumiejetnosc dokonywania > istotnych zmian. Po prostu, narod nie wystawiany na konkretne proby histori > osiada na laurach. Mowiac krotko: gdyby Amerykanie mieli taka sluzbe zdrowia, > jaka mamy my w Kanadzie, to z pwewnoscia zrobiliby kolejna rewolucje. w stanach nie ma sluzby zdrowia ciulu. Roller Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Canuck Re: Sluzba Zdrowia Kanada IP: *.sympatico.ca 28.08.02, 18:06 Sorry, Roller! Przejezyczylem sie. Zle dobralem slowa. Chodzi mi o system, ktory jest do dyspozycji ludzi wymagajacych opieki medycznej, bez wzgledu na to, czy platny prywatnie, czy publicznie. Popelnilem blad. Mam nadzieje, ze jesli jednak uda mi sie wiecej pogadac z Toba, Roller, to "tyz siem zrobiem taki mundry i obcykany w tematach mjendzynarodowych jak Ty," balwanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Sluzba Zdrowia Kanada - gorzej niz w Polsce? IP: *.ipt.aol.com 28.08.02, 07:39 No doubt our doctors, nurses and other health care staff are among the best in the world. (...) What may be surprising to many Canadians is that of the 27 countries, Canada is the only one that makes it illegal for people to buy core health care services directly. ...dziekuje za te dwa zdania, ktore mowia mi duzo o sluzbie zdrowia w Kanadzie. Kompletna glupota, zeby podstawowa opieke medyczna reglamentowac obywatelom. Polska faktycznie stoi duzo lepiej pod tym wzgledem. Co do kwalifikacji lekarzy z Kanady to bez przesadyzmu, jesli juz to w niczym nie roznia sie oni od lekarzy np. z Polski. Ale orginalny tekst jest ciekawy, glownie ze wzgledu na porownanie tez z PL. Co do USA to amerykanska sluzba zdrowia oraz prawo to dwie istne zmory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karlik Re: Sluzba Zdrowia Kanada - gorzej niz w Polsce? IP: *.cpe.quickclic.net 28.08.02, 19:08 Jankes jak to bylo gorzej niz w polsce?,tys sie babci urwal z choinki na swieta!,w kraju bez koperty nie podchodz nie mowiac juz o innych zeczach,widze ze buraczejesz w USA,na tej intelektualnej polonijnej pustyni,wpadnij do nas na kilka dni to sie podladujesz umyslowo i takich glupot nie bedziesz produkwal,pyrsk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jankes Re: Sluzba Zdrowia Kanada - gorzej niz w Polsce? IP: *.broadcom.com 28.08.02, 19:15 Karliczku, Przeczytaj najpierw ten artykulik jesli znasz angielski. Wtedy bedziesz wiedzial skad porownanie z Polska. Chyba, ze jestes za leniwy zeby poczytac a przychodzisz tu zeby walnac jadem i poczuc sie lepiej. Good luck w takim razie. Acha, i jeszcze jedno czy zauwazyles taki maly znaczek na koncu tytulu? O taki "?". Ten znaczek zwany pytajnikiem oznaczy PYTANIE. PYTANIE Karliczku a nie stwierdzenie! Mam nadzieje ze po tej krociutkiej lekcji lepiej bedziej rozumial o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karlik Re: Sluzba Zdrowia Kanada - gorzej niz w Polsce? IP: *.cpe.quickclic.net 28.08.02, 20:16 Jezeli ktos tu cos wali to nie ja tylko ty i to co jakis czas ,po tych twoich postach mozna dojsc do wniosku ze musisz byc bardzo z frustrowany,czy juz wyrzuciles swoj OHIP do smieci?,lepiej nie bo moze ci sie przydac kiedy tam do szpitala cie nie wpuszcza bez ubezpieczenia,opierasz sie na jakichs propagandowych artykulach ktore manipuluja takimi jak ty,a ty nieswiadom tego bijesz dalej ta piane,stajac sie narzedziem w rekach tych ktorym bezplatny system zdrowia jest sola w oku,widzac ze mozna tluc na tym miliony jak w USA,majac gdzies takich obywateli jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ipfreely Re: bezplatny system zdrowia? IP: *.peaknet.net 29.08.02, 10:22 Gość portalu: Karlik napisał(a): opierasz sie na jakichs > propagandowych artykulach ktore manipuluja takimi jak ty,a ty nieswiadom tego > bijesz dalej ta piane,stajac sie narzedziem w rekach tych ktorym bezplatny > system zdrowia jest sola w oku,widzac ze mozna tluc na tym miliony jak w > USA,majac gdzies takich obywateli jak ty. ******************************************************************************* Moim zdaniem pojecie absurdalne. Zrowno w systemie kanadyjskim jak i "tym gorszym", amerykanskim, ktos kiedys za ta usluge medyczna placi. Nie ma nic za darmo! Obywatele Kanady placa za ta opieke w postaci wiekszych podatkow, ograniczeniami w dostepie do uslug specjalistycznych. Obywatele USA placa za usluge w czasie wizyty (jesli nie maja prywatnego ubezpieczenia). Z doswiadczenia wiem, ze tu w USA, krainie mlekiem i miodem plynacej,jest olbrzymia liczba ludzi , ktora nie jest w stanie wykupic ubezpieczenie i nie jest w stanie zapalcic za dana usluge. Kto placi za uslugi im swiadczone? Ano ja i tysiace innych, ktorzy maja ubezpieczenie i dochody. Odpowiedz Link Zgłoś
ozpol Re: Sluzba Zdrowia Kanada - gdzie jest dobra??? 29.08.02, 06:35 W ozland jest podobnie i wogole twierdze ze sluzba zdrowia na swiecie jest taka sama czyli do dupy .. w doslownosci i przenosni. W Australii od wielu lat obcina sie budzet na szpitale a jest coraz wiecej urzedasow. Mamy "strata pieniedzy" ubezpieczenie panstwowa i co za to mozna zrobic nic? Zmuszona nas do brania ubezpieczen prywatnych i co za to niewiele jak w US. Szpitale raza slaba obsluga - podobno Australia jest przewodnikiem w ilosci smiertelnych pomylek w szpitalach, bo w ramach obcinania budzetu wyrzuca sie pielegniarki. Jesli masz wypadek w domu i sam sie dowleczesz do szpitala lub przywiezie cie rodzina to predzej umrzesz niz doczekas sie diagnozy. lepiej wyjsc na ulice i liczyc ze przyjedzie karetka, bo one maja pierwszenstwo w obsludze ale nie bezpieczenstwo jest ze wyladujesz na drugim koncu miasta bo ten szpital akurat przyjmuje. czekanie na operacje w ramach ubezpieczenia panstwowego jest w miesiace ... lapowki nie pomoga (chyba) a moze pomoc ubezpieczenie prywatne ktore ma limity co i ile razy. W sumie zyczmy sobie zdrowka i nie nie sprawdzajmy na sobie czy swoich bliskich ktory system jest dobry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Canuck Re: Sluzba Zdrowia Kanada - gdzie jest dobra??? IP: *.sympatico.ca 29.08.02, 15:36 Mozesz zmienic Australia na Kanada i twoje spostrzezenia sa nadal 100% trafne. Czy to sa rozkosze zycia w "global village?" ( z akcentem na village) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karlik Re: Sluzba Zdrowia Kanada - gdzie jest dobra??? IP: *.cpe.quickclic.net 29.08.02, 18:58 Jak juz zescie zauwazyli miliony ludzi w USA nie ma ubezpieczenia,bo ich po prostu nie stac na to, a jezeli w innym kraju jest to darmocha,chociaz nie do konca bo placimy podatki,i nie zawsze poziom uslug jest taki jaki bysmy sobie zyczyli,to majac do wyboru te dwa systemy ja biore ten Kanadyjski,bo kazdy choruje albo zachoruje predzej czy pozniej,ale to nie musi oznaczac ze musze sie pozbyc calego dorobku mojego zycia zeby oplacic koszty leczenia,zycze zdrowia,pyrsk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jankes Re: Sluzba Zdrowia Kanada - gdzie jest dobra??? IP: *.broadcom.com 29.08.02, 19:18 A ja sie Karliczku Ciebie pytam: co ma piernik do wiatraka? Ale sprobujmy jak najprosciej, na przykladzie samochodow. Scenariusz: Toyota - Kanada BMW - Norwegia, Niemcy USA - Hundai Wiec tak: Ja chcialbym porownywac Toyote do BMW, ktore ma lepsza marke i jest duzo lepszym samochodem, prawda? Najlepiej byloby Toyote podciagnac do standardu BMW i w rzeczywistosci niewiele jej brakuje! Ale jednak. Natomiast Ty wyskakujesz: "Przeciez Toyota jest lepsza od Hundai'a wiec co mnie to obchodzi!" Po angielsku natomiast jest takie powiedzenie: "trzeba porownywac jablka do jablek a nie do pomaranczy". Mam nadzieje ze tym razem cos trafi do Ciebie bo juz nie wiem jak mozna prosciej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karlik Re: Sluzba Zdrowia Kanada - gdzie jest dobra??? IP: *.cpe.quickclic.net 29.08.02, 20:30 Przelozyles to na samochody i owoce, ja natomiast unaocznie Ci to po chlopsku, cytat " jaki jest kon kazdy widzi"-koniec cytatu,nie dawaj soba manipulowac,oni tu sa lepsi jak ci nasi w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jankes Re: Sluzba Zdrowia Kanada - gdzie jest dobra??? IP: *.broadcom.com 29.08.02, 20:36 Co Ty chlopie gadasz za glupoty? Jakie manipulacje? Co za denny komentarz. Sorry, ale to jest moja ostatnia odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dradam Re: Sluzba Zdrowia Kanada - gorzej niz w Polsce? IP: *.direcpc.com 02.09.02, 01:57 Czytajac cytowana wypowiedz ( przytoczona za prasa kanadyjska) chcialoby sie przypomniec stare powiedzenie " punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia". Instytut w Vancouver jest instytucja , z definicji, polityczna . A wiec udowadnia to co ma udowodnic. Osobiscie, czytajac, przyjalbym nieco bardziej wstrzemiezliwe i mniej entuzjastyczne stanowisko. Radze zapoznac sie z materialami opublikowanymi przez ekspertow Swiatowej Organizacji Zdrowia . Omowienie tej publikacji, jak rowniez i linki do pracy orginalnej ( i opisow metod badawczych) znajduja sie pod : polscy- lekarze.net/polemiki/ Pozdrawiam dradam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karlik Re: Sluzba Zdrowia Kanada - gorzej niz w Polsce? IP: *.cpe.quickclic.net 02.09.02, 04:22 Kurde Jankes,juz zkoncz okey!,nie rozumisz to trudno. Odpowiedz Link Zgłoś