magda_f1 19.09.05, 00:05 Jak to jest ze zwolnieniem chorobowym w anglii bedac w ciazy? czy daja bez problemu np. nudnosci, bol pleców? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kingaolsz Re: magda 19.09.05, 11:44 Coprawda nie pracowalam tu w ciazy, wiec nie kozystalam, ale z tego co czytalam i slyszalam o doswiadczeniach, to bardzo niepopularne sa tutaj ( i rzadko praktykowane) zwolnienia w ciazy. Wychodzi sie z zalozenia, ze ciaza to nie choroba , wiec zwolnien nie trzeba ( chyba, ze rzeczywiscie jest problem natury medycznej, watpie, zeby bol plecow czy nudnosci sie zaliczaly). No i jak sa to jedno- czy dwutygodniowe przerwy, a nie jak w Polsce na iles miesiecy. Sporo dziewczyn na tym forum przeszlo ciaze pracujac wiec one powinny dokladniej cos wiedziec. Pozdr Kinga Odpowiedz Link Zgłoś
ewmag Re: magda 19.09.05, 12:01 Nie wiem, jak to wyglada ze zwolnieniami, bo nie bralam, ale jest cos takiego, ze jesli w ktoryms tam tygodniu pojdziesz na zwolnienie, to pracodawca moze potraktowac to jako poczatek macierzynskiego, nawet jesli planowalas rozpoczecie macierzynskiego pozniej. W ksiazce NHS Pregnancy (powinnas ja dostac od poloznej) sa wszystkie informacje, a jesli nie ma to telefony organizacji, gdzie mozna sie wszystkiego dowiedziec. Polecam Maternity Alliance (trudno sie dodzwonic), ACAS i Citizens Advice Bureau (to szczegolnie w przypadku braku "wspolpracy" ze strony pracodawcy). Odpowiedz Link Zgłoś
lucasa Re: magda 19.09.05, 12:24 ja podczas dwoch ciaz pracowalam nie dostalam zwolnienia, nawet na tydz. jak w 2001 byly w sierpniu straszne upaly, a ja ponad mialam do pracy ponad godzine w jedna strone i zle sie czulam to uslyszlam, ze w taki upal to wszyscy sie zle czuja . ale jak pracujesz to do tygodnia mozesz wziazc zwolnienie sama, bez koniecznosci odwiedzania lekarza i jakiegos potwierdzenia. Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
lucasa Re: magda 19.09.05, 12:24 magda_f1 napisała: > Jak to jest ze zwolnieniem chorobowym w anglii bedac w ciazy? czy daja bez > problemu np. nudnosci, bol pleców? na nudnosci nic nie pomaga - nawet zwolnienie (( to tak troche sarkastycznie, bo mialam straszne nudnosci a zwolnienia i tak nie dostalam. A Odpowiedz Link Zgłoś