Dodaj do ulubionych

Niby III Swiat a tak dobrze ludzia sie zyje !!!

16.10.05, 06:45
Wrzesień był nie tylko rekordowym miesiącem jeżeli chodzi o pogodę, ale także
pod względem ruchu na rynku nieruchomości.

Sprzedano i kupiono rekordową liczbę domów na terenie Greater Toronto Area. W
stosunku do września 2004 roku liczba transakcji wzrosła aż o 11 proc.,
podaje prezydent Toronto Real Estate Board John Meehan. W stosunku do
września sprzed dwóch lat wzrost wynosi 8 proc., a właśnie wrzesień 2003 roku
był dotychczasowym rekordowym miesiącem pod względem ruchu na rynku
nieruchomości.
Obserwuj wątek
    • kaganowski Nie sztuka zyc na kredyt! 16.10.05, 09:15
      Tzw real estate boom jest w 99% finansownay przez kredyt. Jesli sie tylko nieco
      zalamie koniunktura, co sie w Kanadzie zdarza regularnie co 4-5 lat, to ludzie
      traca prace (najszybciej traca ja imigranci), nie maja wiec z czego splacac
      kredytu, traca wiec swoj wklad, sa wyrzucani z domu na bruk przez komornika i
      tak sie konczy ow "canadian dream"... sad
      • maly32 Re: Nie sztuka zyc na kredyt! 16.10.05, 21:16
        Wedlug informacji podanych przez centralny bank europejski srednie zadluzenie
        europejczyka jest wyzsze niz srednie zadluzenie amerykanina (porownywane do
        rocznego dochodu). Glownym powodem tego zadluzenia jest kredyt wziety na zakup
        nieruchomosci. Jak dla mnie nie ma wg. tego roznicy miedzy kanada, USA czy
        Europa. Oczywiscie zawsze mozemy mowic co bedzie gdy sie nieco zalamie
        koniunktora, tak samo jak moze kiedys meteoryt spadnie z nieba. Zawsze mozna
        gdybac...

M
        • tato1 Re: Nie sztuka zyc na kredyt! 16.10.05, 21:20
          maly32 napisała:

> Wedlug informacji podanych przez centralny bank europejski srednie zadluzenie
          > europejczyka jest wyzsze niz srednie zadluzenie amerykanina (porownywane do
          > rocznego dochodu). Glownym powodem tego zadluzenia jest kredyt wziety na zakup
          > nieruchomosci. Jak dla mnie nie ma wg. tego roznicy miedzy kanada, USA czy
          > Europa. Oczywiscie zawsze mozemy mowic co bedzie gdy sie nieco zalamie
          > koniunktora, tak samo jak moze kiedys meteoryt spadnie z nieba. Zawsze mozna
          > gdybac...
          >
          > M
          >
          >
          >

Oczywiscie te dane bazuja sie na zadluzeniu wloskim(jeden biliard 800 miliardow
          euro)to lider swiatowy............u nas komuna padla za 40 miliardow euro....
          • tato1 Re: Nie sztuka zyc na kredyt! 16.10.05, 21:22
            tato1 napisał:

>
            > > Wedlug informacji podanych przez centralny bank europejski srednie zadluz
            > > nieruchomosci. Jak dla mnie nie ma wg. tego roznicy miedzy kanada, USA c
            > zy
            > > Europa. Oczywiscie zawsze mozemy mowic co bedzie gdy sie nieco zalamie
            > > koniunktora, tak samo jak moze kiedys meteoryt spadnie z nieba. Zawsze m
            > ozna
            > > gdybac...

>
            > Oczywiscie te dane bazuja sie na zadluzeniu wloskim(jeden biliard 800 miliardow
            > euro)to lider swiatowy............u nas komuna padla za 40 miliardow euro....

........bilion........oczywiscie!
          • kaganowski Re: Nie sztuka zyc na kredyt! 17.10.05, 09:19
            Dlugi zagraniczne w roku 2003
            kraj dlug w mld USD dlug per capita w USDS
            Australia 234 9000
            Brazylia 215 1200
            Chiny 200 116
            Izrael 71 7000
            Polska 87 1650
            USA 4400 7300
        • kaganowski Re: Nie sztuka zyc na kredyt! 17.10.05, 09:15
          Oszczednosci gospodarstw domowych jako % of disposable income (rozporzadzalnego
          dochodu) wedlug World Bank & IMF
          rok UE USA
          1980 14 6
          1990 12 8
          2000 10 5
          Przecietny dlug gospodarstwa domowego w USA jako % of disposable income
          (rozporzadzalnego dochodu) wedlug World Bank & IMF
          rok %
          1949 32
          1989 85
          1992 103
          2003 120
    • anna521 Re: Niby III Swiat a tak dobrze ludzia sie zyje ! 16.10.05, 21:53
      polonus5,
      Owszem, Kanada jest trzecim swiatem; twierdzi tak nie tylko Kaganowski ale
      takze KANADYJSCY naukowcy, na przyklad Innis, ale Kanada jest takze szczegolnym
      przypadkiem trzeciego swiata: jej ekonomia jest mocno sprzezona z ekonomia USA.
      Stad widzisz "real estate boom", ktory przywedrowal tu z USA. Problem polega na
      tym czy ten "boom" to "bubble" czy przejaw inflacji $US. Ja sklaniam sie w tym
      drugim kierunku. Niedawno Ghotir cos na ten temat wyprodukowal na forum swiat.
      Facet moze sie na tym znac bo kupowal dom w BC.
      Nie podniecaj sie "recordowymi" sprzedazami, to moze oklapnac jak skoncza
      sie "wolne" fundusze ludzi zaniepokojonych inflacja. A ze mamy $US inflacje to
      raczej nie ulega watpliwosci, choc jest troche zaowalowane politycznymi
      problemami euro.
      • nosterdamoss Re: Niby III Swiat a tak dobrze ludzia sie zyje ! 16.10.05, 22:05
        hehe ... KAnada byla jest i bedzie w czlowce swiatowej ..Niemcy i USA zawsze
        sa gdzies daleko w tyle...O kanade sie nie martw ..a swoja droga ile wyciagasz
        w LAncaster Anna? Zeby ci tylko pole do d..py nie wlazl...
        • anna521 Re: Niby III Swiat a tak dobrze ludzia sie zyje ! 16.10.05, 22:16
          nosterdamoss,
          Kanada pozostaje w czolowce swiatowej pod wieloma wzgledami, na przyklad pod
          wzgledem niskiej umieralnosci niemowlat i wysokim poziomem edukacji
          powszechnej. To jednak nie zmienia faktu, ze Kanada jest glownie krajem
          zarabiajacym miedzynarodowo na eksporcie swoich surowcow naturalnych (jedna z
          cech trzeciego swiata) i na przyczepieniu sie do gospodarki US. O tym wlasnie
          mowi Innis.
          Nie wiem o co Ci chodzi z Lancaster.
          Dzentelmeni i damy o zarobki nie pytaja. Moje akurat sa dosc wysokie, ale mam
          cienkie czasy kiedy jestem miedzy jednym a drugim kontraktem.
          Jaki kij zagraza mi wejsciem w odbyt?
          • nosterdamoss Re: Niby III Swiat a tak dobrze ludzia sie zyje ! 16.10.05, 22:44
            KAnada moze sobie pozwolic na sprzedaz surowcow poniewaz je MA ...wiem za na
            geografii spalas..wiec dla przypomnienia Kanada jest najwiekszym panstwem na
            swiecie ...szmatlawych ruskich nie licze bo to zlepek ...mieszka tutaj tylko 30
            mil ludzi ... Za 80 lat najcenniejszym surowcem bedzie...woda ....KAnada ma
            najwieksze zaoby slodkiej wody na swiecie ... po co mi wiec tu prawisz o jakims
            przyczepieniu do USA? Z kim KAnada ma handlowac? Z POlska?
            • anna521 Re: Niby III Swiat a tak dobrze ludzia sie zyje ! 16.10.05, 22:56
              nosterdamoss,
              Moja ogolniacka nauczycielka geografii i umarlego potrafilaby obudzic, wiec mi
              tu nie wciskaj kitu.
              Kanada ma swietne rezerwy swiezej wody. Czy to jednak zmiania jej definicje
              jako kraju handlujacego wlasnymi surowcami?
              Jak twierdzisz, ze jestem w bledzie w sprawie kandadyjskiego "apendix" do
              ekonomii USA to przytocz cos zaprzeczajacego tej tezie, zamiast poslugiwania
              sie tanimi chwytami propagandowymi.
              Ps. Surowce ma tez Zimbabwe i Rosja. A i tak one siedza w trzecim swiecie.
              Podaj jakis argument przeciwko przynaleznosci Kandady do tej kategorii (Piper).
              • rottweiler666 [...] 16.10.05, 23:04
                Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
                • kaganowski Re: Niby III Swiat a tak dobrze ludzia sie zyje ! 17.10.05, 09:32
                  A ty wierzysz w propagande kandyjska. Wynik rankingu zalezy glownie od:
                  - wyboru kryteriow, np. "pod" miasta kanadyjskie
                  - doboru jurorow, np. tych z Kanady...
                • anna521 rottweiler666 17.10.05, 23:59
                  rottweiler666,
                  Znowu Cie wycieli ale ja jestem ciekawa co tam napisales. Co myslisz o
                  przeformulowaniu swojego postu tak aby on byl strawny dla cenzury?
              • kaganowski Re: Niby III Swiat a tak dobrze ludzia sie zyje ! 17.10.05, 09:34
                Anno! Nie dyskutuj z prymitwami, ktorzy zieja nienawiscia do Europy a jako
                "argumentow" uzywaja glownie wyzwisk!
            • kaganowski Re: Niby III Swiat a tak dobrze ludzia sie zyje ! 17.10.05, 09:30
              1) Rosja, nie Kanada jest najwiekszym krajem na swiecie, chocbys nie wiem jak
              nie lubil Ruskich.
              2) Kanada nalezy nie do bialych kolonizatorow z Anglii i Francji, ktorzy
              ustanowili na terenie Kanady NIELEGALNA, kolonialna administracje, ale do Indian
              i Eskimosow.
              3) Bogactwa naturalne Kanady zostaly dawno sprywatyzowane, lacznie z woda, i nie
              naleza od dawna do Kandyjczykow, a do koncernow z sasiedniego USA...
              4) Niemcy, najwiekszy esporter wyrobow przemyslowych na swiecie, chetnie
              handluje z Polska, ktora ma wiekszy rynek niz Kanada...
              • anna521 Re: Niby III Swiat a tak dobrze ludzia sie zyje ! 18.10.05, 00:11
                Kaganowski,
                (1) Ja lubie "Ruskich", szczegolnie ich literature i muzyke. Jednak zgadzam sie
                z moim kolega, ktory twierdzi ze teraz Rosjanie sa zbyt zajeci wewnetrznym
                balaganem aby sie liczyc na arenie miedzynarodowej. Na dodatek, nie lubie
                obecnej administracji rosyjskiej bo to ona doprowadzila do cierpien zwyklych
                ludzi (teatr a Moskwie, Bieslan lub ostatnie ataki w przygranicznej do Czeczeni
                prowincji).
                (2) Wydaje mi sie ze wsrod zachodnich krajow Kanada jest na najlepszej drodze
                do zadoscuczynienia krzywd "native populations".
                (3) NIe kloce sie o prywatyzacje bogactw naturalnych Kanady. Pamietaj jednak,
                ze to byla POLITYCZNA decyzja. Jako taka zawsze moze zostac odwrocona.
                Zwazywszy na poziom edukacji i upolitycznienia ludnosci Kanady oni moga byc na
                dobrej drodze do odwrocenia tej decyzji.
                (4) Nie wiem o co Ci tu chodzi, wiec nic nie mowie.
                • kaganowski Re: Niby III Swiat a tak dobrze ludzia sie zyje ! 18.10.05, 13:56
                  1) Mysle, ze te ataki na Rosje sa inicjowane w Pentagonie, podobnie jak kiedys
                  ataki na Rosjan w Afganistanie.
                  2) Jedyne wyjscie dla Kanady i Australii to ewakuacja bialych, ktorzy rujnuja
                  tam srodowisko naturalne...
                  3) Jak sobie wyobrazasz, aby praktycznie bezbronna Kanada zabrala cos koncernom
                  z USA?
                  4) O co ci chodzi?
                  Pozdr. smile
                  • anna521 Re: Niby III Swiat a tak dobrze ludzia sie zyje ! 18.10.05, 14:14
                    Kaganowski,
                    (3) No tu jest problem. Ekonomicznie Kanadyjczycy moga sobie tylko pomarzyc...
                    na razie.
                    (2) Nie wysylaj nas do diabla. W koncu jest nas tu okolo trzydziestu milionow.
                    Gdzie mamy sie podziac? Przemawia tu przeze mnie moj stary sentymentent, do
                    niedawna mieszkalam w BC.
                    (1) Nie chce sie wdawac w spiskowe teorie. To sprawa raczej na e-mail niz na
                    forum polonia. Chyba ze chcesz mnie spotkac na forum swiat; tam taka rozmowa
                    mialaby sens.
                    • kaganowski Re: Niby III Swiat a tak dobrze ludzia sie zyje ! 18.10.05, 14:17
                      Nie moje zmartwienie, gdzie sie podzieja kolonizatorzy! Moze na Syberii? Klimat
                      podobny!
                      Na dluzsze pogaduszki, niestety, brak mi czasu...
                      • anna521 Re: Niby III Swiat a tak dobrze ludzia sie zyje ! 18.10.05, 14:36
                        kaganowski napisał: "Nie moje zmartwienie, gdzie sie podzieja kolonizatorzy!"

Ale to moje zmartwienie bo pozostawilam w Kanadzie mase przyjaciol, ktorych
                        rodzice nie zdawali sobie sprawy z tego ze byli kolonizatorami. Mamy teraz
                        rozpedzac po swiecie moich przyjaciol?
                        • kaganowski Re: Niby III Swiat a tak dobrze ludzia sie zyje ! 19.10.05, 09:40
                          Nie moja wina, ze nie wiedza, gdzie mieszkaja... Ja z Australii wyjechalem, jak
                          tylko poznalem dobrze jej prawdziwa historie...
                          • anna521 Re: Niby III Swiat a tak dobrze ludzia sie zyje ! 19.10.05, 11:42
                            Kaganowski,
                            Sam powiedziales, ze wyjechales z Australii glownie z powodu kariery, wiec mi tu
                            teraz nie wciskaj kitu z historia. Mnie tez nie podoba sie historia Amerykii
                            Pln., ale stad dlatego nie wyjezdzam. Ot, staram sie zadoscuczynic jej ofiarom.
                            Ja cos tam zrobilam, a co Ty zrobiles dla Aborygenow?
                            • kaganowski Re: Niby III Swiat a tak dobrze ludzia sie zyje ! 19.10.05, 13:19
                              Kariery zadnej nie robie, to nie w moim stylu. Po prostu zbrzydla mi Australia z
                              jej rasizmem, i zaczalem szukac pracy w Europie, skad pochodze. Ja dla
                              Aborygenow nic konkretnego nie moge zrobic, bo nie mam wplywu na rzad USA czy
                              brytyjska krolowa. Jedyne co moge i co wlasnie teraz robie, to nawolywac do
                              bojkotu Australii, to jest jej rzadu i krolowej...
          • kaganowski Re: Niby III Swiat a tak dobrze ludzia sie zyje ! 17.10.05, 09:27
            Dobre wskazniki maja tez Zjednoczone Emiraty Arabskie (UAE), ale nie powiesz
            chyba, ze to I swiat...
        • kaganowski Re: Niby III Swiat a tak dobrze ludzia sie zyje ! 17.10.05, 09:26
          Nie tylko materialny standard zycia sie liczy. A i pod wzgledem materialnego
          standardu Kanada nie jest w dobrym polozeniu, bo jej pozorny dobrobyt opiera sie
          na eksporcie surowcow na jeden rynek, czyli USA: typowe monopsony, czyli
          uzaleznienie Kanady od USA prawie w 100% (nie tylko gospodarcze, ale tez np. i
          militarne). Knadyjczycy nic juz nie maja, nawet ich ostatnia wieksza firme
          maklerow gieldowych (Midland Walwyn) wykupila firma z USA (Merrill Lynch) i to 7
          lat temu! sad
      • kaganowski Re: Niby III Swiat a tak dobrze ludzia sie zyje ! 17.10.05, 09:21
        Podobny real estate boom" byl w Japonii, i skonczyl sie wielkim BUUM, fwaltownym
        spadkiem cen domow, baknructwem seregu bankow i recesja, ktora w Japonii trwa od
        lat... sad
      • myszkin2005 Re: Niby III Swiat a tak dobrze ludzia sie zyje ! 21.10.05, 04:26
        Zacznijmy moze od definicji trzeciego swiata podaje za encyklopedia wikipedia
        "Trzeci Świat to powstałe w okresie zimnej wojny określenie państw nie
        należących do bloku zachodniego, w którym dominował kapitalizm, ani wschodniego,
        gdzie dominował ustrój socjalistyczny. Do krajów Trzeciego Świata zaliczane były
        przede wszystkim państwa afrykańskie, azjatyckie i należące do Ameryki
        Łacińskiej. Państwa te charakteryzowały się słabym uprzemysłowieniem i dominacją
        form społeczeństwa tradycyjnego.Obecnie pod pojęciem tym rozumie się najczęściej
        kraje biedne, o niskim Wskaźniku Rozwoju Ludzkiego (HDI), PKB, z wysoką
        umieralnością i niskim standardzie życia. " wiec nie mysle ze Kanada spelnia
        powyzsze warunki to ze ekonomia jest sprzezona z amerykanska to chyba na plus
        Kanady jako ze poprzez uklad NAFTA ma dostep do najwiekszego rynku na swiecie
        tutaj zamieszczam Ci raport CIA na temat Kanady (2004)As an affluent, high-tech
        industrial society, newly entered in the trillion dollar class, Canada closely
        resembles the US in its market-oriented economic system, pattern of production,
        and affluent living standards. Since World War II, the impressive growth of the
        manufacturing, mining, and service sectors has transformed the nation from a
        largely rural economy into one primarily industrial and urban. The 1989
        US-Canada Free Trade Agreement (FTA) and the 1994 North American Free Trade
        Agreement (NAFTA) (which includes Mexico) touched off a dramatic increase in
        trade and economic integration with the US. Given its great natural resources,
        skilled labor force, and modern capital plant Canada enjoys solid economic
        prospects. Solid fiscal management has produced a long-term budget surplus which
        is substantially reducing the national debt, although public debate continues
        over how to manage the rising cost of the publicly funded healthcare system.
        Exports account for roughly a third of GDP. Canada enjoys a substantial trade
        surplus with its principal trading partner, the United States, which absorbs
        more than 85% of Canadian exports , szczegolnie polecam pierwsze zdanie .
        • anna521 Re: Niby III Swiat a tak dobrze ludzia sie zyje ! 25.10.05, 07:18
          myszkin2005,
          No to siedz sobie w 'printed' definiacjach trzeciego swiata nawet w sytuacji
          kiedy ten trzeci swiat przestal istniec. Twoja sprawa i Twoich mistrzow;
          szczesliwie internet wysyla Was na margines.
          Kaganowski, dla Aborygenow mozesz cos zrobic bez wzgledu na to czy masz
          bezposredni wplyw na US lub UK lub nie. Jezeli wybierasz brak aktywnosci na
          rzecz Aborygenow i pogon za wlasna kariera to Twoja sprawa. Ja Cie nie bede
          potepiac; tez wybralam pogon za miloscia choc wiedzialam, ze to juz nic nie
          mialo wspolnego z idealami Solidarnosci. Jednak nie nadawalam gornolotnych
          znaczen mojej milosci; ot, troska o umierajacych rodzicow mojej milosci,
          zaniepokojenie losami jego dzieci. To sa przyziemne sprawy. Ale przynajmniej
          one nie prowadza mnie do nawolywania do bojkotu ekonomicznego calych narodow.
          Kiedys popelnilismy ten blad: zgodzilismy sie z Reagana bojkotem ekonomicznym
          naszych krajow (blok wschodni), zgadnij kto na tym wygral.

• kaganowski [...] 25.10.05, 08:44
            Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
            • anna521 Re: Niby III Swiat a tak dobrze ludzia sie zyje ! 25.10.05, 08:55
              kaganowski napisał: "2. To co moge zrobic dla Aborygenow, i co robie, to
              uswiadamianie Polakow o Holokauscie Aborygenow Australijskich i nawolywac do
              miedzybarodowego bojkotu Australii. Mysle, ze to nie jest malo. A na tym
              bojkocie Australii, Aborygeni na pewno nie straca, bo im nie sa potrzebne dobra
              materialne od bialych kolonistow, ale niepodleglosc..."

Chwala dla Ciebie, Kaganowski, w tej sprawie. I tak trzymaj, przynajmniej dla
              mnie.
        • kaganowski Kanada to III swiat jak np. UAE czy Qatar... 25.10.05, 08:41
          Trzeci swiat, my dear Watson, to kraje zalezne ekonomicznie i politycznie od
          zagranicznych, kolonialnych wladcow, kraje charakteryzujace sie eksportem
          surowcow i importem wyrobow przemyslowych, z gospodarka kontrolowana przez
          zagraniczny kapital monopolistyczny. Poziom PKB per capita nie ma tu nic do
          rzeczy, bo np. Zjednoczone Emiraty Arabskie (UAE) czy Katar (Qatar) to tez III
          swiat, tyle, ze podobnie jak Kanada, ze wzgledu na stosunkowo mala ludnosc i
          duzy eksport surowcow, maja chwilowo dosc wysoki PKB na glowe mieszkanca...
          Podobnie bylo kiedys z Argentyna i Urugwajem. Zobacz, gdzie sa obecnie te kraje
          jesli chodzi o ich PKB per capita...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka