Dodaj do ulubionych

41 milionow nieubezpieczonych a....

IP: 65.206.44.* 30.09.02, 19:41
...problemem jest jakis pieprzony Hussajn!!??

Takiej propagandy jaka pompuja amerykanskie media "American People" nie
widzialem od lat 70 w PL z czasow okresu naprawiania bledow i wypaczen czy
jakto tam sie wtedy nazywalo.
CO ZA CHOLERNE ZAKLAMANIE i glupota ludzi dajacych sobie wciskac tyle
ciemnoty naraz!! Czy im na mozgi pada juz od dziecka w McDonaldach?
To ze Izraelowi przeszkadza Hussajn, Stanom przydaloby sie wiecej ropy itd,
to wystarczajacy powod?

story.news.yahoo.com/news?tmpl=story2&u=/020930/168/2cmfv.html
Obserwuj wątek
    • Gość: :) Re: 41 milionow nieubezpieczonych a.... IP: *.acn.waw.pl 30.09.02, 20:49
      Gość portalu: Mirko napisał(a):

> ...problemem jest jakis pieprzony Hussajn!!??
      >
      > Takiej propagandy jaka pompuja amerykanskie media "American People" nie
      > widzialem od lat 70 w PL z czasow okresu naprawiania bledow i wypaczen czy
      > jakto tam sie wtedy nazywalo.
      > CO ZA CHOLERNE ZAKLAMANIE i glupota ludzi dajacych sobie wciskac tyle
      > ciemnoty naraz!! Czy im na mozgi pada juz od dziecka w McDonaldach?
      > To ze Izraelowi przeszkadza Hussajn, Stanom przydaloby sie wiecej ropy itd,
      > to wystarczajacy powod?
      >
      > <a href="story.news.yahoo.com/news?
      tmpl=story2&u=/020930/168/2cmfv.html"
      > target="_blank">story.news.yahoo.com/news?
      tmpl=story2&u=/020930/168/2cmfv.html<
      > /a>
      gratuluje szczerze temu co pieprzy Huseinasmilesmile z tego co wiem to ma conajmniej
      3 sobowtórów i ciekawey jestem czy pieprzeni są w kolejności numerycznej czy
      jednocześnie...
      • Gość: Mirko Bardzo inteligentna wypowiedz... IP: 65.206.44.* 30.09.02, 21:34
        Nie jest wazne kto pieprzyl i pieprzy. Wazne jest kto bedzie i dlaczego,
        szczegolnie dlaczego, ale to chyba za trudne?
        • cree Re: Bardzo inteligentna wypowiedz... 30.09.02, 22:35
          Mireczku, a my w Polszcze dowiedzielismy sie wlasnie, ze Unia Europejska
          planuje nakazanie Polakom przepuszczania Rosjan przez Polske w tranzycie, z
          Kaliningradu do Rosji i z powrotem, bez wiz oczywiscie.
          Jaki to tranzyt, jaka to unijna Polska..?
          A wszystko przez te rope, ktora Unii sie przyda bardzo, jesli USA wejdzie w te
          wojne z Irakiem. A potem pewno w jakas kolejna...
          Pozdrawiam (po raz kolejny zreszta).
          RA
          • Gość: Mirko Re: Bardzo inteligentna wypowiedz... IP: *.union01.nj.comcast.net 01.10.02, 04:35
            Dzieki za pozdrowka - milo mi i zdrowo choc zmeczono.

A w czym problem z tymi Rosjanami i tranzytem bez wizy? Tranzyt Amerykancow
            przez Irak wydaje mi sie jednak wiekszym faux pas.

A niech sobie Rusek spokojnie jedzie. Polak tez moze tranzytem bez wizy przez
            USA a bidny Ruski nie.
            • Gość: wwwisznia Re: Bardzo inteligentna wypowiedz... IP: *.nyc.rr.com 02.10.02, 02:34
              Targowica, kurwa.
            • cree Re: Bardzo inteligentna wypowiedz... 02.10.02, 11:06
              > Dzieki za pozdrowka - milo mi i zdrowo choc zmeczono.
              > A w czym problem z tymi Rosjanami i tranzytem bez wizy? Tranzyt Amerykancow
              > przez Irak wydaje mi sie jednak wiekszym faux pas.
              > A niech sobie Rusek spokojnie jedzie. Polak tez moze tranzytem bez wizy przez
              > USA a bidny Ruski nie.

Mirek, ja rozumiem, ze skutkiem zasiedzenia za oceanem jest coraz mniejsze
              zainteresowanie daleka Polska. Az troche zal...
              Chodzi o sprawy zasadnicze, czyli nasza przyszlosc w Unii. Ta wlasnie Unia od
              dawna nakazuje nam tzw. uszczelnienie granicy wschodniej. Jeszcze troche, a
              nakaza nam wystawienie jakiegos muru, no moze tylko zasiekow... Tak sie
              wydawalo do niedawna, zwlaszcza kiedy przedstwiciele UE razem z nami stawali
              okoniem wobec Rosjan, czyli byli przeciwni żądaniom Putina o ustanowienie
              najpierw korytarza drogowego, a potem specjalnych pociagow dla Rosjan
              podazajacych bez unijnej wizy (bo Polska ma sie stac Unia..) do Kaliningradu z
              Rosji i z powrotem. Putin nazywal to tranzytem, chociaz zadnego nie ma dla
              niego uazasadnienia geograficznego (zakladam, ze pamietasz, gdzie Polska
              lezy..wink
              A teraz... Calkowita zmiana opcji! Unia chce nas namowic na ten "tranzyt"... Ta
              zmiana stanowiska jest widoczna tym bardziej, im czesciej sie mowi o
              ewentualnej wojnie z Irakiem. Unia o rosyjskiej ropie nie mowi glosno, ale juz
              pisza o tym polscy dziennikarze.
              A dla nas taka zmiana polityki Unii oznacza zagrozenie dla calkowitej
              integracji, bo jest to niezgodna z ukladem z Schengen, do ktorego moze laskawie
              zezwola nam przystapic (najwczesniej) w 2006 roku. No to teraz slyszymy o
              planach zmiany zapisow z Schengen...
              A Litwini (ktorzy faktycznie leza miedzy Rosja a jej przyczolkiem) ostrzegaja
              nas, ze zbliza sie kolejna Jałta...

I chcialoby sie powiedziec, ze jesli nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o
              rope...

Pzdr
              Anka

• Gość: jot-23 Re: 41 milionow nieubezpieczonych a.... IP: *.dyn.optonline.net 02.10.02, 02:46

> ...problemem jest jakis pieprzony Hussajn!!??
      >
      > Takiej propagandy jaka pompuja amerykanskie media "American People" nie
      > widzialem od lat 70 w PL z czasow okresu naprawiania bledow i wypaczen czy
      > jakto tam sie wtedy nazywalo.
      > CO ZA CHOLERNE ZAKLAMANIE i glupota ludzi dajacych sobie wciskac tyle
      > ciemnoty naraz!! Czy im na mozgi pada juz od dziecka w McDonaldach?
      > To ze Izraelowi przeszkadza Hussajn, Stanom przydaloby sie wiecej ropy itd,
      > to wystarczajacy powod?

nie, ale tak na powaznie, bez demagogii i watlej retoryki smile

to co to dokladnie znaczy ze jest 41 milionow nieubezpieczonych?

rozumicie Mirko, na co to sie przeklada? sprawdziles kompozycje
      niebezpieczonych? wydaje sie ze chcesz powiedziec, ze ci ludzie, jakos tak z
      winy rzadu, sa na krawedzi okrotnej smierci z przeziebienia czy jakos tak...

zeby ci ulatwic ( haha, bo wiem ze zaraz zaczniesz lawirowac) to ja zaczne,
      tak jak to widze, znaczna wiekszasc (60-70%)z tych nieubezpieczonych to
      rodziny z przedzialu zarabiajacych 100-200% powyzej "granicy ubostwa"...
      staruszkow chroni medicare, chronicznie biednych medicaid...tych z zagrozeniem
      zycia leczy sie bez ubezpieczenia , a sprawy monetarne zostawia sie "na potem"

a wiec mamy glownie zarabiajacych, ale nieubezpieczonych przez pracodawcow.
      jaka jest tutaj rola rzadu? ile kosztuje tanie, kiepskiej jakosci, czyli brak
      wyboru lekazy, kolejki listy oczekiwania itd ubezpieczenie? wiem ze bardzo
      dobre kosztuje okolo $500 miesiecznie...wiec nie sa to jakies bajonskie
      sumy...dla mnie problem sprowadza sie bardziej do przezornosci poszczegolnych
      ludzi, priorytetow w podejmowaniu decyzji.
      • pierdolniety MIRKO CZY TY JESTES ZA ZMIANA USTROJU? 02.10.02, 03:00
        BRAK UBEZPIECZENIA WYCHODZI WSZYSTKIM NIEUBEZPIECZONYM NA ZDROWIE, NIE WIESZ
        TEGO?
        • Gość: Mirko Re: MIRKO CZY TY JESTES ZA ZMIANA USTROJU? IP: *.union01.nj.comcast.net 02.10.02, 04:37
          J, no teraz to juz sam jak ten tuz powyzej chromolisz jak dziadek golebia na
          przystanku a publika sie smieje.
          BARDZO DOBRE ubezpieczenie kosztuje $500 ???! Daj mi/wszystkim namiary!! Za
          $500 to chyba ptaka (golebia?), bo cala reszta ociupinke wiecej. Owszem, ono
          moze i kosztuje ale przeczytaj drobny druk to Ci wyjdzie. Ja mam BARDZO DOBRE
          ubezpieczenie dentystyczne (pracownicze ze sporej firmy farmaceutycznej) (limit
          $2000/rok, limit na to, ograniczenie na tamto, a wlasnie zaplacilem za kanal
          $500 czyli polowe. Ten co nie ma moze sobie guma do zucia zalepic. To sa jajca
          w najbogatszym kraju swiata. Po prostu jajca.

Zmiana ustroju? Nie kolego pierdzacy czy ja ci tam. Ustroj jest OK. Zmana
          rezimu, ktory jest po prostu porypany.
          Kazdy miesiac wycieczki do Iraku bedzie kosztowal od 5-10 miliardow $ - JAK
          WSZYSTKO DOBRZE POJDZIE.
          Bush jest glupi jak worek gwozdzi. Firma Krzak zoo. I szkoda, ze nie wszyscy
          widza golego krola.
          • Gość: Mirko Re: MIRKO CZY TY JESTES ZA ZMIANA USTROJU? IP: *.union01.nj.comcast.net 02.10.02, 04:45
            I jeszcze jedno: DLACZEGO Hussajn nie przeszkadza Kanadyjczykom, Wlochom,
            Hindusom, Dunczykom, Kuwejtczykom czy Szwedom a przeszkadza palantowi Bushowi o
            10 tys. km za morzami i lasami? Bo przeszkadza Izraelowi.
            Dlatego.
            • pierdolniety MIRKO TO JEST TWOJ PROBLEM ZE TAK MALO 02.10.02, 05:18
              JAK TEN TAM POWYZEJ... DOBRE.

BO BEDZIE ROPA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ZA DARMO!!!!!!!!!!!
              I DUZO!!!!!!!!!!!!!!!! A CENA TA SAMA!!!!!!!!!!!!!!!! CZYLI BEDA
              ZYSKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!GWOZDIE, NIE GWOZDZIE ALE TROCHE ZLOMU SIE WYWIEZIE I
              ZARCIE BEDZIE GOTOWANE NA PUSTYNI A NIE W BRAGG.
              $500? DUZA RODZINA DO UTRZYMANIA. OUCH.

• Gość: Mirko Re: MIRKO TO JEST TWOJ PROBLEM ZE ... IP: 65.206.44.* 02.10.02, 15:05
                pierdolniety napisał:

> JAK TEN TAM POWYZEJ... DOBRE.
                >
                > BO BEDZIE ROPA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ZA DARMO!!!!!!!!!!!
                > I DUZO!!!!!!!!!!!!!!!! A CENA TA SAMA!!!!!!!!!!!!!!!! CZYLI BEDA
                > ZYSKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!GWOZDIE, NIE GWOZDZIE ALE TROCHE ZLOMU SIE WYWIEZIE I
                > ZARCIE BEDZIE GOTOWANE NA PUSTYNI A NIE W BRAGG.
                > $500? DUZA RODZINA DO UTRZYMANIA. OUCH.

Uczyli mnie od dziecka zeby z p... nie dyskutowac, ale niech tam. Jeszcze ten
                jeden raz.

Kolego, zasadniczo nie rozumiem o czym Ty piszesz!
                I Ty nie zrozumiales tego co ja napisalem!

Nie, nie utrzymuje duzej rodziny za $500. Nie mam duzej rodziny i zarabiam
                ponad $500.
                Utrzymanie za $500 byloby trudne, prawie niemozliwe, choc 3/4 Polakow musi za
                mniej i pewna czesc Amerykanow tez. Tylko nie pisz, ze sami sa sobie winni, bo
                nie chce mi sie juz dalej polemizowac z blazenstwami i blaznami mimo ze
                pamietam, ze forum to e.Hyde_Park.

$500 zaplacilem za leczenie kanalowe POMIMO posiadania ubezpieczenia
                dentystycznego i byla to polowa ceny, bo druga polowe pokryla ubezpieczalnia.
                Zeby zaplacic te $500, musialem zarobic $650, zeby rzad USA mogl pobrac podatek
                od tego zarobku, zeby te pieniadze nastepnie przepieprzyc na kolejny szmelc
                wojskowy, "pomoc" dla Izraela czy akcje "zmiany rezimu" z jednego na drugi
                gdziestam za morzami i lasami. Nie chodzi mi o te czy inne $500.
                Chodzi mi o aktualna polityke aktualnego rzadu USA, ktorego aktualny prezydent
                jest do dupy, bo trwoni moja kase bez opamietania i wciska mi ciemnote.

P.S. Tym sie jeszcze roznimy, ze ja jakbym sie tak nazwal jak Ty to bez namyslu
                dalbym sie wystrzelic na Marsa albo dalej
                spacekids.hq.nasa.gov/2003/nameform.cfm
    • Gość: --Michal Czy to jest zle? O co Ci chodzi? IP: *.tiaa-cref.org 02.10.02, 18:13
      Nie rozumie dlaczego to uwazasz za problem. Sa rozne powody dla ktorych Ci
      ludzie nie maj ubezpieczenia. I TAK naprawde nie wiem jaki procent z nich
      NIESTAC NA UBEZPIECZENIE? Masz takie dane? Czy postulujesz zeby dojebac nam
      dodatkowe podatki? Nikomu sie nie odmawia opieki lekarskiej. Jedyny minus tej
      sytuacj to to ze placimi za tych nieubezpieczonych poprzez Cigle podwyzszajace
      sie skladki ubezpieczenia. Ale ta sama sprawa dotyczy, naszych podatkow,z
      ktore utrzymujemy porzadek w swiecie: Egipcie, Izaraelu i innych Afganistanach.
      Nie podoba mi sie to (bardzo chetnie bym widzial ta kase przeznaczona na sluzbe
      zdrowia) ale jak widac INACZEJ NIE MOZNA. Gdyby Bill wiecej czasu poswiecal
      terrorystom a mniej terenom zielonym, cygarom i przestepcom, dwie wierze staly
      by nadal a Osama spoczywal by dawno pod kupa kamienii i nik nie wiedzial by o
      jego istnieniu.

• ttc Re: Czy to jest zle? O co Ci chodzi? 02.10.02, 18:58
        Gość portalu: --Michal napisał(a):

> Nie rozumie dlaczego to uwazasz za problem. Sa rozne powody dla ktorych Ci
        > ludzie nie maj ubezpieczenia. I TAK naprawde nie wiem jaki procent z nich
        > NIESTAC NA UBEZPIECZENIE? Masz takie dane? Czy postulujesz zeby dojebac nam
        > dodatkowe podatki? Nikomu sie nie odmawia opieki lekarskiej. Jedyny minus tej
        > sytuacj to to ze placimi za tych nieubezpieczonych poprzez Cigle
        podwyzszajace
        > sie skladki ubezpieczenia. Ale ta sama sprawa dotyczy, naszych podatkow,z
        > ktore utrzymujemy porzadek w swiecie: Egipcie, Izaraelu i innych
        Afganistanach.
        >
        > Nie podoba mi sie to (bardzo chetnie bym widzial ta kase przeznaczona na
        sluzbe
        >
        > zdrowia) ale jak widac INACZEJ NIE MOZNA. Gdyby Bill wiecej czasu poswiecal
        > terrorystom a mniej terenom zielonym, cygarom i przestepcom, dwie wierze
        staly
        > by nadal a Osama spoczywal by dawno pod kupa kamienii i nik nie wiedzial by o
        > jego istnieniu.
        >
        Mirko w ogole nie postuluje zeby "dojebac" wam wieksze podatki. Podejrzewam ze
        komunista z niego tez marny i na barykadach go szybko nie zobaczymy. Stary
        amerykanski tryk: jak sie komus cos nie podoba to pewnie komunista a i podatki
        chce podniesc. Czy zdajesz sobie Michal sprawe ze 14% amerykanskiego budzetu
        (najwiecej chyba w swiecie) idzie na opieke zdrowotna. I macie co macie.
        Myslisz ze to jest w pozadku? Sa kraje gdzie za polowe (7% budzetu) opieka
        zdrowotna bije na glowe amerykanska. Pomysl sobie co byloby mozna zrobic z tymi
        14%. I chyba do tego Mirko pije. Cheers, ttc
        • Gość: --Michak Podajesz nie prawdziwe dane. IP: *.tiaa-cref.org 02.10.02, 19:09
          ttc napisał:

> Gość portalu: --Michal napisał(a):
          >
          > > Nie rozumie dlaczego to uwazasz za problem. Sa rozne powody dla ktorych Ci
          >
          > > ludzie nie maj ubezpieczenia. I TAK naprawde nie wiem jaki procent z nich
          > > NIESTAC NA UBEZPIECZENIE? Masz takie dane? Czy postulujesz zeby dojebac na
          > m
          > > dodatkowe podatki? Nikomu sie nie odmawia opieki lekarskiej. Jedyny minus
          > tej
          > > sytuacj to to ze placimi za tych nieubezpieczonych poprzez Cigle
          > podwyzszajace
          > > sie skladki ubezpieczenia. Ale ta sama sprawa dotyczy, naszych podatkow,z
          >
          > > ktore utrzymujemy porzadek w swiecie: Egipcie, Izaraelu i innych
          > Afganistanach.
          > >
          > > Nie podoba mi sie to (bardzo chetnie bym widzial ta kase przeznaczona na
          > sluzbe
          > >
          > > zdrowia) ale jak widac INACZEJ NIE MOZNA. Gdyby Bill wiecej czasu poswieca
          > l
          > > terrorystom a mniej terenom zielonym, cygarom i przestepcom, dwie wierze
          > staly
          > > by nadal a Osama spoczywal by dawno pod kupa kamienii i nik nie wiedzial b
          > y o
          > > jego istnieniu.
          > >
          > Mirko w ogole nie postuluje zeby "dojebac" wam wieksze podatki. Podejrzewam
          ze
          > komunista z niego tez marny i na barykadach go szybko nie zobaczymy. Stary
          > amerykanski tryk: jak sie komus cos nie podoba to pewnie komunista a i
          podatki
          > chce podniesc. Czy zdajesz sobie Michal sprawe ze 14% amerykanskiego budzetu
          > (najwiecej chyba w swiecie) idzie na opieke zdrowotna. I macie co macie.
          > Myslisz ze to jest w pozadku? Sa kraje gdzie za polowe (7% budzetu) opieka
          > zdrowotna bije na glowe amerykanska. Pomysl sobie co byloby mozna zrobic z
          tymi
          >
          > 14%. I chyba do tego Mirko pije. Cheers, ttc

Podajesz nie prawdziwe dane.
          Sprawdz na:

www.whitehouse.gov/omb/budget/
          Na calos co nazywa sie Health and Human Services wydaj sie jakies 8%.

No i co mam? Masz jakies watpliwosci do jakosci uslug medycznych w USA?
          • ttc Re: Podajesz nie prawdziwe dane. 02.10.02, 19:35
            Gość portalu: --Michak napisał(a):

> Podajesz nie prawdziwe dane.
            > Sprawdz na:
            >
            > <a
            href="http://www.whitehouse.gov/omb/budget/"target="_blank">www.whitehouse.g
            > ov/omb/budget/</a>
            > Na calos co nazywa sie Health and Human Services wydaj sie jakies 8%.
            >
            > No i co mam? Masz jakies watpliwosci do jakosci uslug medycznych w USA?

Watpliwosci to ja (i nie tylko ja) caly czas mam ogromne. Dane ktore pdales to
            tylko wydatki z budzetu (public expenditures). A co ty placisz co miesiac? Jak
            sie doda private expenditures to spokojnie wyjdzie 14 jezeli nie 15. Czyli z
            Twoich podatkow 8% wydaja na opieke medyczna. A TY ile set dolarow wydajesz
            miesiecznie dla swojej rodziny? W wiekszosci rozwinietych krajow za to 8%
            procent (cos kolo sredniej OECD) wszyscy sa jako tako ubezpieczeni (tzn. wizyta
            w szpitalu nie pusci ich z torbami). A Ty, po odprowadzaniu tych 8% ciezko
            zarobionej kasy i tak doplacazsz duze sumy miesiecznie. I jak tu nie miec
            watpliwosci? Cheers, ttc
            • Gość: --Michal 8% to jest cale HHS. IP: *.tiaa-cref.org 02.10.02, 20:47
              ttc napisał:
              [...]
              > chce podniesc. Czy zdajesz sobie Michal sprawe ze 14% amerykanskiego budzetu
              > (najwiecej chyba w swiecie) idzie na opieke zdrowotna. I macie co macie.
              [...]

Nie latwiej sie przyznac ze sie pomyliles i nie bylo by sprawy.

8% to jest cale HHS. Czyli FDA, NIH, PSC, SAMHSA i inne cetrale
              ochronu zdrowia indian. Tylko mala czesc kasy idzie na to o CZYMU PISZE Mirko
              czyli LECZENIE!
              • ttc Re: 8% to jest cale HHS. 02.10.02, 21:27

> ttc napisał:
                > [...]
                > > chce podniesc. Czy zdajesz sobie Michal sprawe ze 14% amerykanskiego budze
                > tu
                > > (najwiecej chyba w swiecie) idzie na opieke zdrowotna. I macie co macie.
                > [...]
                >
                > Nie latwiej sie przyznac ze sie pomyliles i nie bylo by sprawy.
                >
                > 8% to jest cale HHS. Czyli FDA, NIH, PSC, SAMHSA i inne cetrale
                > ochronu zdrowia indian. Tylko mala czesc kasy idzie na to o CZYMU PISZE Mirko
                > czyli LECZENIE!
                Michal, czy Tobie trzeba lopatologicznie? Amerykanie wydaja w sumie okolo 14
                procent swojego GDP na opieke zdrowotna. 6-7% pochodzi z budzetu a reszta
                (okolo 7%) pochodzi od ignorancyjnych podatnikow (private). To ja moze kawe na
                lawe: JEZELI ZAMIAST TYCH SKLADEK KTORE PLACISZ MIESIECZNIE NA RODZINE (DOBRE
                KILKASET DOLAROW) UNCLE SUM ZABRALBY TO NA PODATKI I WYDAL TO NA OPIEKE
                ZDROWOTNA, TO STANOWILOBY TO OKOLO 14% (RAZEM Z TYMI 6%) BUDZETU. Czyli
                mozesz sobie myslecz ze spoleczenstwo amerykanskie ma "a good deal", ale tak
                naprawde to Amerykanie placa podwojnie a spoleczenstwo w znakomitej wiekszosci
                g... z tego ma. Cheers, ttc
                • Gość: --Michal "good deal" IP: *.tiaa-cref.org 02.10.02, 21:45
                  ttc napisał:

> Michal, czy Tobie trzeba lopatologicznie? Amerykanie wydaja w sumie okolo 14
                  > procent swojego GDP na opieke zdrowotna. 6-7% pochodzi z budzetu a reszta
                  > (okolo 7%) pochodzi od ignorancyjnych podatnikow (private).

Naj wyrazniej trzeba mi lopatologicznie. ttc, najpierw piszesz o budzecie potem
                  mieszasz do tego moje wydatki a teraz mamy z tego wszystkiego GDP. Dodajesz
                  szyski do gruszek i a wynik wychodzi w pomidorach. Ale zostawmy to juz w
                  spokoju, zaluzmy ze masz racje.

>To ja moze kawe na
                  > lawe: JEZELI ZAMIAST TYCH SKLADEK KTORE PLACISZ MIESIECZNIE NA RODZINE (DOBRE
                  > KILKASET DOLAROW) UNCLE SUM ZABRALBY TO NA PODATKI I WYDAL TO NA OPIEKE
                  > ZDROWOTNA, TO STANOWILOBY TO OKOLO 14% (RAZEM Z TYMI 6%) BUDZETU. Czyli
                  > mozesz sobie myslecz ze spoleczenstwo amerykanskie ma "a good deal", ale tak
                  > naprawde to Amerykanie placa podwojnie a spoleczenstwo w znakomitej
                  wiekszosci
                  > g... z tego ma. Cheers, ttc

Wytlumacz mi lepiej jak to jest podwojnie? I dlaczego uwazasz ze spoleczenstow
                  gowno z tego ma? No i co by taka postulowana przez Ciebie "konsolidacja"
                  zmienila? Dodal bys tylko jeszcze jednego POSREDNIKA pomiedzy lekarzem a
                  pacjetem, ktory oczywiscie musial by dostac swoj udzial. Spoleczenstwo
                  amerykanske ma "good deal", nazywa sie ten "good deal" PRAWO WYBORU.
                  • ttc Re: 'good deal' 02.10.02, 21:56

> ttc napisał:
                    >
                    > > Michal, czy Tobie trzeba lopatologicznie? Amerykanie wydaja w sumie okolo
                    > 14
                    > > procent swojego GDP na opieke zdrowotna. 6-7% pochodzi z budzetu a reszta
                    > > (okolo 7%) pochodzi od ignorancyjnych podatnikow (private).
                    >
                    > Naj wyrazniej trzeba mi lopatologicznie. ttc, najpierw piszesz o budzecie
                    potem
                    >
                    > mieszasz do tego moje wydatki a teraz mamy z tego wszystkiego GDP. Dodajesz
                    > szyski do gruszek i a wynik wychodzi w pomidorach. Ale zostawmy to juz w
                    > spokoju, zaluzmy ze masz racje.
                    >
                    >
                    > >To ja moze kawe na
                    > > lawe: JEZELI ZAMIAST TYCH SKLADEK KTORE PLACISZ MIESIECZNIE NA RODZINE (DO
                    > BRE
                    > > KILKASET DOLAROW) UNCLE SUM ZABRALBY TO NA PODATKI I WYDAL TO NA OPIEKE
                    > > ZDROWOTNA, TO STANOWILOBY TO OKOLO 14% (RAZEM Z TYMI 6%) BUDZETU. Czyli
                    > > mozesz sobie myslecz ze spoleczenstwo amerykanskie ma "a good deal", ale t
                    > ak
                    > > naprawde to Amerykanie placa podwojnie a spoleczenstwo w znakomitej
                    > wiekszosci
                    > > g... z tego ma. Cheers, ttc
                    >
                    > Wytlumacz mi lepiej jak to jest podwojnie? I dlaczego uwazasz ze
                    spoleczenstow
                    > gowno z tego ma? No i co by taka postulowana przez Ciebie "konsolidacja"
                    > zmienila? Dodal bys tylko jeszcze jednego POSREDNIKA pomiedzy lekarzem a
                    > pacjetem, ktory oczywiscie musial by dostac swoj udzial. Spoleczenstwo
                    > amerykanske ma "good deal", nazywa sie ten "good deal" PRAWO WYBORU.
                    Michal, caly czas tego nie widzisz? W znakomitej wiekszosci rozwinietych krajow
                    podatnicy placa podobny odsetek podatkow na oplate zdrowotna. W Stanach, pomimo
                    ze juz zaplaciles sume za ktora powinienes otrzymac znosna opieke zdrowotna,
                    placisz JESZCZE RAZ na prywatne ubezpieczenie zdrowotne. I tylko mi nie mow ze
                    w Stanach nie ma POSREDNIKA. HMO jest najgorszym posrednikiem jakiego mozesz
                    wymyslic. Jezeli jeszcze nie slyszales "HMO's horror stories" to albo masz
                    nieslychanego farta albo krotko mieszkasz w Stanach. Cheers, ttc

• Gość: --Michal "AOK's horror stories". IP: *.tiaa-cref.org 02.10.02, 22:23
                      > Michal, caly czas tego nie widzisz? W znakomitej wiekszosci rozwinietych
                      krajow

> podatnicy placa podobny odsetek podatkow na oplate zdrowotna. W Stanach,
                      pomimo
                      >
                      > ze juz zaplaciles sume za ktora powinienes otrzymac znosna opieke zdrowotna,
                      > placisz JESZCZE RAZ na prywatne ubezpieczenie zdrowotne. I tylko mi nie mow
                      ze
                      > w Stanach nie ma POSREDNIKA. HMO jest najgorszym posrednikiem jakiego mozesz
                      > wymyslic. Jezeli jeszcze nie slyszales "HMO's horror stories" to albo masz
                      > nieslychanego farta albo krotko mieszkasz w Stanach. Cheers, ttc

Dalej nie rozumie jak to zmieni sytuacje 14% tak czy inaczej to 14% nie
                      zaleznie czy to 7+7 czy 10+4%. Jeszcze raz to 8% fiansuej wile innych rzeczy
                      nie tylko opieke medyczna, jak FDA itd. Kiedy np. 14% skladak w BRD jest w
                      CALOSCI przeznaczona na Sluzbe Zdroawia. Zadani jakie wykonuje HMO nie
                      zlikwidujesz nacjonalizujac ubezpieczenia. Nadbudujesz tylko dodatkowa
                      strukture, ktorej utrzymanie kosztuje. Nie mieszkam w USA bardzo dlugo.
                      Slyszalem wiele "HMO's horror stories" tak jak slyszalem wiele "ZUS's horror
                      stories" czy "AOK's horror stories".
                      • ttc Re: 'AOK's horror stories'. 02.10.02, 22:47
                        > Dalej nie rozumie jak to zmieni sytuacje 14% tak czy inaczej to 14% nie
                        > zaleznie czy to 7+7 czy 10+4%. Jeszcze raz to 8% fiansuej wile innych rzeczy
                        > nie tylko opieke medyczna, jak FDA itd. Kiedy np. 14% skladak w BRD jest w
                        > CALOSCI przeznaczona na Sluzbe Zdroawia. Zadani jakie wykonuje HMO nie
                        > zlikwidujesz nacjonalizujac ubezpieczenia. Nadbudujesz tylko dodatkowa
                        > strukture, ktorej utrzymanie kosztuje. Nie mieszkam w USA bardzo dlugo.
                        > Slyszalem wiele "HMO's horror stories" tak jak slyszalem wiele "ZUS's horror
                        > stories" czy "AOK's horror stories".

Jak nie rozumiesz to trudno. Trzeci raz tego samego nie bede juz pisal. Na
                        zakonczenie tej calej naszej dyskusji, mam dla Ciebie tabelke:
                        Country Per Capita Health Expenditure(PPP in US$) 1998
                        Norway $3182
                        Sweden $2145
                        Canada $1939
                        Belgium $2137
                        Australia $1714
                        US $4271

Moze teraz zrozumiesz. A tak dla przypomnienia, to w ktorym z powyzszych krajow
                        okolo 14% ludnosci nie ma zapewnionej podstawowej opieki medycznej?
                        Wszystkim rodakom mieszkajacym w powyzszych krajach duzo zdrowia a szczegolnie
                        tym z USA. Cheers, ttc

• Gość: --Michal CAT-scan i sztuczne cycki IP: *.tiaa-cref.org 02.10.02, 23:30

> Country Per Capita Health Expenditure(PPP in US$) 1998
                          > Norway $3182
                          > Sweden $2145
                          > Canada $1939
                          > Belgium $2137
                          > Australia $1714
                          > US $4271

Hmmmmmmm? No i jaki z tego wniosek? W jakim kraju mamy najwiecej sztucznych
                          cyckow, plastikowych zebow, odsysaczy tluszczu, hipnotyzerow, masazystow,
                          aparatow do CAT-scan itd?
                          • Gość: --Michal Klaniam sie i dziekuje szanownemu Panu. no txt IP: *.tiaa-cref.org 03.10.02, 14:58
        • Gość: jot-23 Re: Czy to jest zle? O co Ci chodzi? IP: *.dyn.optonline.net 02.10.02, 19:14
          ttc napisał:

> I chyba do tego Mirko pije. Cheers, ttc

do czego pije mirko to, znalezc atrakcyjny tytul z news, napisac go w tytule
          watku, a pozniej juz swoje dyrdymaly o bushu i jego wojnie...bez zadnego ladu
          i skladu. nastepny watek bedzie sie zaczynal: "Huragan idzie a bush
          tymczasem..."
          • Gość: Mirko Re: Czy to jest zle? O co Ci chodzi? IP: 65.206.44.* 02.10.02, 20:04
            Gość portalu jot-23 podumał a wczesniej napisał:

> ttc napisał:
            >
            > > I chyba do tego Mirko pije. Cheers, ttc
            >
            > do czego pije mirko to, znalezc atrakcyjny tytul z news, napisac go w tytule
            > watku, a pozniej juz swoje dyrdymaly o bushu i jego wojnie...bez zadnego ladu
            > i skladu. nastepny watek bedzie sie zaczynal: "Huragan idzie a bush
            > tymczasem..."

Dobrze zes to Pan ujal: "o Bushu i jego wojnie". Tak wlasnie gadam. Dzieki za
            komplement "atrakcyjny". Staram sie jak umiem.

Zgaduje tez, ze nie masz Pan syna w wieku poborowym, bo wtedy temat byc moze
            wydalby Ci sie nieco atrakcyjniejszy. Poki co jak to zwykle u Ciebie: "not in
            my backyard so f/o".

Nie bedac zlosliwym nie wyciagne tez kilku Twoich watkow z tytulami z "news" i
            reszta dyrdymalow do nich.
    • Gość: --Michal Jakie to Ciemnoty dajemy sobie wciskac? IP: *.tiaa-cref.org 02.10.02, 18:16
      Moze rozwinieszt te watek? Sugerujesz ze Sadam nie stanowi zagrozenia dla
      Pokoju Swiatowego i bezpieczenstwa obywateli USofA? Czy masz watpliwosci do
      czego potrzebne ma jest nowoczesna bron?
    • Gość: --Michal Czy Jr. to idiota? IP: *.tiaa-cref.org 02.10.02, 18:22
      Cos mi sie wydaje ze Sugerujesz iz Jr. to idiota. Jak narazie IMHO, rozgrywa
      sprawe INWAZJI po mistrzowsku. Obojetnie jakie bedzie wynik. Nareszcie ktos
      przycisna Sadama do muru (klasyczy zly-glina dobry-glina USA-UN). Mam nadzieje
      ze urwie Sadamwi jajca. Co najbardziej sie bedzie podobalo reszcie arabow
      (Egipt, ZEA, Katar, AS itd.) a nie jak sugerujesz Izraelowi.
      • Gość: Mirko JWB Jr. idiota? A diabel w szczegolach bushuje... IP: 65.206.44.* 02.10.02, 18:52
        Tak mniej wiecej sugeruje, tyle ze nie idota a spryciarz-skurczybyk, ktory za
        cudze pieniadze rozgrywaja swoje "Wag the dog" jak jak partie szachow -
        dokladnie jak wiekszosc popularnych ostatnio przypadkow CEO i CFO niektorych
        firm, ktorych juz nie ma albo niedlugo nie bedzie.

Saddam zagrozeniem dla pokoju swiatowego??
        Ty sie kolego chyba nie slyszysz albo Ci CNN juz do cna wypralo mozg!
        Tak dlugo kiedy zasieg rakiety serii SS jest >= odleglosci od granicy do Tel-
        Aviwu - to rzeczywiscie tak - Saddam faktycznie jest zagrozeniem dla tamtego
        lokalnego pokoju o ile zgodzimy sie na panujaca tam definicje pokoju co wydaje
        mi sie rozniez ociupinke problematyczne.
        • Gość: --Michal Re: JWB Jr. idiota? A diabel w szczegolach bushuj IP: *.tiaa-cref.org 02.10.02, 19:54

> Tak mniej wiecej sugeruje, tyle ze nie idota a spryciarz-skurczybyk, ktory za
          > cudze pieniadze rozgrywaja swoje "Wag the dog" jak jak partie szachow -
          > dokladnie jak wiekszosc popularnych ostatnio przypadkow CEO i CFO niektorych
          > firm, ktorych juz nie ma albo niedlugo nie bedzie.
          >
          > Saddam zagrozeniem dla pokoju swiatowego??
          > Ty sie kolego chyba nie slyszysz albo Ci CNN juz do cna wypralo mozg!
          > Tak dlugo kiedy zasieg rakiety serii SS jest >= odleglosci od granicy do Tel
          > -
          > Aviwu - to rzeczywiscie tak - Saddam faktycznie jest zagrozeniem dla tamtego
          > lokalnego pokoju o ile zgodzimy sie na panujaca tam definicje pokoju co
          wydaje
          > mi sie rozniez ociupinke problematyczne.

Mirek nie strasz mnie CNN czy ABC. Tylko mi powiedz jakie to fakty przedemna
          zatajaj.

Co do rakiet SS. Nie dokonca rozumie o co Ci chodzi. SS to desygnaty NATO na
          radzieckie/rosyjskie rakiety balistycznych. Sadam na pare SS-1 (Scud) cos w tym
          rodzaju. Narazie o zasiegu do 600km, caly czas prowadzi badania z bornia
          rakietowa. W ciagu pieciu lat bedzie w stanie wyprodukowac rakiety o zasiegu do
          3000km a w ciagu pietnastu ICBM. ale pal licho rakiete, co powiesz na WALIZKE z
          niespodziank np. "Clostridium perfringens" czy gazem musztardowym.

Nie wazne wiec czy MR. S podda sie do BEZWARUNKOWEJ rewizji czy poprostu USArmy
          rozpierdoli jego wszystkie fabryki i inne palace przy pomocy BOMBY, dzialanie
          Jr. da efekty.

Nawet nie bedac T. Clancy'm mozna wydumac kilka scenariuszy rozwoju wypadkow
          prowadzacych do globalnej katastrofy zapoczatkowanej przez naszego ulubionego
          dyktatora.
          • Gość: Mirko A diabel w szczegolach bushuje IP: 65.206.44.* 02.10.02, 20:21
            Gość portalu: --Michal napisała:

> Nie wazne wiec czy MR. S podda sie do BEZWARUNKOWEJ rewizji czy poprostu
            > USArmy
            > rozpierdoli jego wszystkie fabryki i inne palace przy pomocy BOMBY, dzialanie
            > Jr. da efekty.
            >
            > Nawet nie bedac T. Clancy'm mozna wydumac kilka scenariuszy rozwoju wypadkow
            > prowadzacych do globalnej katastrofy zapoczatkowanej przez naszego ulubionego
            > dyktatora.

A ktorego dyktatora masz konkretnie na mysli, bo nasz Jr tezby sie chyba
            znakomicie nadawal?

Wyjasnij moze tylko pokrotce jeszcze niezorientowanym (a wydaje mi sie, ze jest
            kilku) na czym polega wyzszosc oceny USofA nad innymi co gdzie
            trzeba "rozpierdolic" ?

Nie wspominaj tylko o zagrozeniu dla "American People" bo w najbliszych 10-20
            latach Irak nie bedzie mial ani jednej rakiety ktora dolecialaby chocby na
            rzesach do Nowego Jorku, chyba ze jakiejs amerykanskiej przelatujacej tamtedy w
            miedzyczasie zepsuje sie pompa i wpadnie w piach nieuszkodzona.
            Z tymi walizkami tez mozesz kolego nie fantazjowac ponizej poziomu Clancy-ego.

Poki co polityka amerykanska przypomina mi buszowanie w kuchni "sasiada" na
            drugim koncu miasta, z mlotkiem w reku, polujac na jego karaluchy, ktore
            przeciez kiedys moga opanowac cale miasto, podczas gdy prawda jest taka ze to
            sasiad tamtego ktory nie chce byc "zamieszany" obiecal nam postawic piwo jak
            tam tym mlotkiem tam troche potluczemy - n.p. lodowke przy okazji (karaluchy
            moga sie kryc pod) - a zawartosc zabierzemy bo i tak sie zepsuje.
            • Gość: --Michal Biskupie Krasinski! IP: *.tiaa-cref.org 02.10.02, 22:01
              Mirko jak Biskup Krasinski, zadziwiasz czytelnika porywajacymi przypowiesciami.
              Pozwol ze sprawdze czy rozumie:

1. Jr. planuje obalic obecny ustroj panujacy w USofA i zostac krolem tudziez
              imperatorem.

2. Jr. bierze lapowki od lobby zydowsko-arabskiego zeby za nasze pieniadze
              zbombardowac Bogu-Ducha-Winnego Sadam'a.

W kwestii rozpierdalania. Nalezy rozpierdolic wszystko to co slusy do produkcji
              broni ABC, tudziesz srodkow przenoszeni. Jezli do tej pory Sadam nie pozwoli
              dokladnie zbadac sprawy i rozpierdolic pokojowo. Jr, sluszeni rezerwuje sobie
              prawo do arbitralnego rozpierolania.

10-20 lat to nie tak dlugo. A bardziej prawdopodobne jest ze ruskiej rakicie
              np. klasy ICBM zatnie sie pompa. Pompa moze sie zaciac takze samolotowi
              przewozacemu ruskic specow od produkcji paliwa do tej rakiety itd.
              • Gość: Mirko Mianowany Biskup-ek-ek odpowiada. IP: 65.206.44.* 02.10.02, 22:23
                Kolego, donosze uprzejmie, ze chyba zescie zjechali z tematu w jakis pustynny
                piach czy gdzies w cholere.

Nie przypominam sobie napisania niczego co usilujesz mi zaimputowac.
                Wytlumacz to dokladniej.

Wszystkim czekajacym na to wyjasnienie polecam relaks na nagrodzonej nagrodami
                stronie www.winnetou.dk/ - tez na temat.

• Gość: gaga Re: Mianowany Biskup-ek-ek odpowiada. IP: *.tin.it 02.10.02, 22:25
                  Bellino!
                • Gość: --Michal W takim raznie. IP: *.tiaa-cref.org 03.10.02, 15:02
                  Stwierdzilem przez glosownie ze: "Wszystko chuj". Zmeczylem sie juz tym
                  klepaniem w klawisze i poddaje sprawe.

"Silent leges inter arma."
    • pierdolniety MIRKO 03.10.02, 03:04
      GUZIK CIE OBCHODZI JAKI NICK WYBRALEM JAK ROWNIEZ MNIE NIE INTERESUJE CO BYS
      ZROBIL GDYBYS GO SOBIE PIERWSZY OBRAL. MNIE JEST Z NIM BARDZO DOBRZE.

$500 TO MYSLALEM ZE PLACISZ MIESIECZNIE ZA SWOJA RODZINE I SIEBIE ZA
      UBEZPIECZENIE. PREZYDENTA SIE NIE CZEPIAJ BO NAWET JAK ON JEST WORKIEM GWOZDZI
      DLA CIEBIE TO JEDNAK ON JEST PREZYDENTEM A TY NIM NIE JESTES. ZNASZ WSZAK
      REGULE ZE KTO MA ZLOTO USTALA REGULY WIEC SIE ODWAL BO TY TEGO ZLOTA NIE MASZ.

POLITYKI NIE ROZUMIESZ JAK WYGLASZASZ INFANTYLNE POGLADY NA TEN TEMAT. TAK PO
      KROTCE: WPIERDOL MUSI BYC ZEBYS TY NIE UMARL Z GLODU. JA ZRESZTA TEZ. UWAZAM ZE
      JEST TO NAJFANIEJSZY PREZYDENT WSZECH CZASOW.

CZY TY JESTES AMERYKANINEM ZE WYGLASZASZ TAKIE DURNOWATE POGLADY? WIDAC NIE
      UDALO CI SIE I JESTES ZGORZKNIALY. JEST MI Z TEGO POWODU PRZYKRO, ZE TAKI
      INTELIGENTNY FACET JAK TY JESZCZE NIE JEST PO DRUGIEJ STRONIE MURU, ALE SZEWC
      BEZ BUTOW CHODZI.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka