mandragora_22 04.11.05, 17:28 Witam mam pytanie odnośnie prawka w UK. Mianowicie czy jest ktoś kto je tam zdawał i jak to wygląda??? Czy lepiej zrobić jeszcze w Polsce czy już w UK. Z góry dziekuję za odp. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ivon20 Re: PRAWO JAZDY w UK 04.11.05, 17:58 w uk jest bardzo drogie okolo 40 funtow za godzine jazdy Odpowiedz Link Zgłoś
pyza_uk Re: PRAWO JAZDY w UK 04.11.05, 20:21 ale w uk nie musisz brac lekcji jazdy (za £40)! jesli potrafisz jezdzic i czujesz sie pewnie to poprostu podchodzisz do egzaminu (teraz sklada sie z 3 czesci); jesli nie potrafisz jezdzic, to moze cie uczyc znajomy/wujek/ ciocia/ tata itp pod warunkiem, ze ma ukonczone chyba 21 lat i prawo jazdy od 2 lat (chyba, ale moge sie mylic); warunkiem podstawowym jest wyrobienie sobie prawa jazdy tymczasowego, wypelniasz formularz, placisz i juz; bylo o tym wiele razy; poszukaj przez wyszukiwarke; ja zdawalam w uk, zupenie bylam zielona, zdalam za drugim razem; trzymaj sie Odpowiedz Link Zgłoś
kingaolsz Re: PRAWO JAZDY w UK 04.11.05, 21:58 Ja robilam i w PL i w UK ( w PL nie zdarzylam podejsc do egzaminu, po 5 latach zrobilam w UK). I moim zdaniem latwiej jest w UK. Wyrabiasz sobie tymczasowe prawojazdy ( provisional driving licence). Zapisujesz sie na egzamin teoretyczny, uczysz sie do niego sama, jedziesz, zdajesz ( wg. mnie bajecznie prosty). Pozniej znajdujesz instruktora ( oczywiscie mozna jazdy robic juz przed egz z teorii, ale zawsze czlowiek pewniejszy troszke bardziej po zdanej pierwszej czesci). Instruktor moze byc ze szkoly , prywatny lub "zaprzyjazniony" ( czyli rodzina, znajomy - musi miec 21 lat, od min. 3 lat pelne prawko i oczywiscie dodatkowe ubezpieczenie dla Ciebie na swoje auto + naklejona L). Ja wzielam ze szkoly i kosztowalo to £19 za godzine. Kiedy juz jest sie gotowym, podchodzi sie do egzaminu z jazdy. Nie ma placyku, sa 2 manewry ( parkowanie, zawracanie, cofanie po luku , do wyboru). Egzamin trwa okolo 40 minut. Jesli zdasz, po jakims tygodniu poczta dostajesz pelne prawko. Jesli nie - probujesz znow. Teoria kosztuje £21 ( zdany egz. wazny jest przez 2 lata, kiedy to trzeba zdac jazde, inaczej powtorka). Jazda kosztuje £45,50 i jesli chcesz zdawac samochodem instruktora to oni tez z reguly za to kasuja ( u mnie bylo to £40), no chyba, ze bedziesz zdawac z "zaprzyjaznionym" instruktorem ( czyt. rodzina, znajomy) to pewnie Cie nie skasuja. Aha, tutaj jest duzo informacji: www.dsa.gov.uk/cars.asp To chyba na tyle. Pozdrawiam Kinga Odpowiedz Link Zgłoś
jagienkaa Re: PRAWO JAZDY w UK 04.11.05, 22:03 Kinga, jak Ty to wszystko pamiętasz?!!! Ja nie pamiętam co na obiad wczoraj było a jeździsz w ogóle? Odpowiedz Link Zgłoś
kingaolsz Re: PRAWO JAZDY w UK 04.11.05, 22:05 Jezdze caly czas jeszcze nie mam zadnej zdobycznej rysy ogolnie idzie mi calkiem fajnie chyba A pamiec... chyba jednak juz nie ta... ostatnio jestem coraz bardziej roztargniona, nieprzytomna ( wszystko idzie w brzuch chyba) Pozdr Kinga Odpowiedz Link Zgłoś