magdax78 06.11.05, 12:02 dziewczyny! czy ktoras z was byla w takiej sytuacjii...prowadzila ciaze w uk a przed porodem ( kilka m-cy) wyjechala do PL? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lillap Re: ciaza w uk... porod w Polsce 06.11.05, 15:02 Wiesz mnie sie to przytrafilo, ale to nie byl moj wybor, a klopoty zdrowotne, ktore sprawily, ze nie moglam do UK wrocic i 6 m-cy musialam spedzic w PL tym pare tygodni w szpitalu. Teraz sie smieje, ze za kazdym razem gdy juz mialam wracac, to znowu buch do szpitala, ale wtedy nie bylo mi do smiechu (podejrzenie wady u dzieciaczka). Jasiek urodzil sie zdrowy dzieki Bogu i gdy mial 2 m-ce to wrocilismy do UK. Ja to nazywam, ze mialam dluugi wyjazd swiateczny. Osobiscie odradzam takie rozwiazanie, bylo mi strasznie ciezko bez meza, szczegolnie ze przechodzilismy te klopoty szpitalne itd, oddzielnie i strasznie sie duzo naryczalam. Nie mogl tez przyjechac na czas porodu (koniec studiow) i dojechal dopiero po paru dniach. Oboje uwazamy, ze stracilismy sporo przez ten czas oddzielnie i pewnych rzeczy nie da sie juz naprawic. Moja rada jest taka ze jesli nie musisz to lepiej urodz tu w UK Odpowiedz Link Zgłoś
magdax78 Re: ciaza w uk... porod w Polsce 06.11.05, 15:21 dzieki na odp. u mnie wchodzilby raczej juz wyjazd do Pl "na dobre" chcialam sie zapytac czy nie mialas w Pl problemu ze znalezieniem lekarza kt poprowadzil twoja ciaze...bo pewnie mialas czesc badan, zalozona karte ciazy w uk... czy nie bylo z tym klopotow ja planuje wyjechac do pl w okolo 6-7 miesiacu ciazy i juz tam urodzic i do uk nie wracac Odpowiedz Link Zgłoś
lillap Re: ciaza w uk... porod w Polsce 06.11.05, 17:48 Wiesz w Uk to nie robia tylu badan na poczatku ciazy co w UK. Lekarka byla bardzo niemile zaskoczona, ze w 12 tyg ciazy nie mialam zadnego usg jeszcze itp itd. Ja zas zaskoczona umedycznieniem calej ciazy. Anyway, ja po prostu poszlam do CZMP w Lodzi (tam mieszkaja moi rodzice)tam sie zarejestrowalam bez problemu i wybralam lekarza. Za nic nie placilam bo bylam ubezpieczona, bo wtedy wciaz jeszcze bylam 1 noga w PL. Rozwazalam chodzenie do lekarza prywatnie, ale 50 zl wzwyz za kazda wizyte, plus za badania.. Kinga ma racje ze w UK podejscie poloznej, pielegniarki czy lekarza jets lepsze. Po prostu widza czlowieka a nie tylko przypadek medyczny. Ja bylam w szpitalu specjalistycznym, wiec nie wiem jak to jest w pozostalych. Ja bylam zadowolona z opieki generalnie, poza pewnymi malymi incydentami. Moja sytuacja bylam nieco inna niz Twoja i jesli maz/partner moze Ci towarzyszyc w powrocie do PL to mysle ze to jest najwazniejsze. Ach 1 sprawa, przygotuj sie, ze w PL beda baardzo zaskoczeni, ze masz tak malo badan USG itp w czasie ciazy porownujac do tego co robia w PL. W PL chetnie robia czesto, ale prywatnie, bo z ubezpieczalni to chyba sa 3 USG w ciazy. W UK o ile pamietam 2. Moja lekraka to zalamala rece, ze ona nie wie nic o ciazy, zdenerwowala mnie tym okropnie na wstepie. Aha, jesli planujesz powrot do PL, moze sprobuj sobie sama oplaca juz ZUS abys byla ubezpieczona gdy wrocisz do PL i nie miala problemow z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
magdax78 Re: ciaza w uk... porod w Polsce 06.11.05, 17:53 no to moze byc problem jak przyjade do pl w 5 miesiacu ciazy i zawitam do jakiegos lekarza ...jesli chodzi o ZUS to myslalam zeby zarejestrowac sie jako bezrobotna w PL i wtedy opieke zdrowotna mam za darmo,.Ale i tak chodzilo by mi tylko o darmowy porod bo do lekarza chodzilabym prywatnie Odpowiedz Link Zgłoś
kingaolsz Re: ciaza w uk... porod w Polsce 06.11.05, 19:38 magdax78 napisała: jesli chodzi o ZUS to myslalam zeby zarejestrowac sie > jako bezrobotna w PL i wtedy opieke zdrowotna mam za darmo,.Ale i tak chodzilo > by mi tylko o darmowy porod bo do lekarza chodzilabym prywatnie dowiedz sie dokladnie z tym rejestrowaniem sie jako bezrobotna, bo cos mi sie chyba obilo o uszy, ze niedawno kilku osobom z jakiegos powodu ten manewr nie wyszedl... niestety nie pamietam konkretow Pozdr Kinga Odpowiedz Link Zgłoś
julex Re: ciaza w uk... porod w Polsce 24.11.05, 22:53 Czesc, czy ktoras z mamusiek jest z Lodzi? jesli tak to dajcie znac, chetnie sie spotkam i pogadam przy kawce . mam 2 i pol letnia coreczke Julenke, ktora rodzilam w Lodzi - szpital Madurowicza (cesarskie ciecie). Od 9 miesiecy mieszkamy cala rodzinka w polnocnym Londynie. Ja osobiscie bardzo milo wspominam caly pobyt w szpitalu, a najmilej to przyjscie na swiat mojego sloneczka Julenki. Pozdrawiam wszystkie mamuski moj e-mail: julex@o2.pl. gg 7228530 Kasia. Odpowiedz Link Zgłoś
animkusia Re: ciaza w uk... porod w Polsce 16.12.05, 12:57 Przeczytałam Twój wątek dopiero teraz, ale postanowilam Ci napisac cos na ten temat. Ja takze ciaze prowadzilam w Uk, ale po 7 miesiacach wrocilam do Polski, zeby tutaj urodzic. Powodem tego bylo to iz w Anglii jest niesamowicie kiepska opieka medyczna a ja mialam ciaze blizniacza. Nie robia badan za wyjatkiem pobierania probki moczu a w dalszych miesiacach krwi. Zadnych badan ginekologicznych itp. W momencie kiedy ja wrocilam do Polski i moj nowy lekarz zobaczyl ksiazke ciazy to sie zalamal... od razu dostalam skierowania na zrobienie ok. 11 badań, założono mi krążek, dostałam leki bo jak sie okazało moja ciaza byla zagrozona, mialam obnizona szyjke macicy oraz infekcje wewnatrzmaciczna o ktorej w Anglii nigdy bym sie nie dowiedziala i jestem pewna ze gdybym tam urodzila to w tym momencie nie byloby moich dzieci na tym swiecie, a tak są zdrowe i rosną zdrowo i maja juz 7 miesiecy, a urodzily sie półtora miesiąca przed czasem, dokładnie po 27 dniach jak wrocilam do Polski. Jesli masz mozliwosc urodzenia w Polsce to skorzystaj bo mozesz pozniej tego zalowac choc oczywiscie mam nadzieje ze nie bedzie do tego powodow. Zycze wszystkiego dobrego dla dzidziusia. Odpowiedz Link Zgłoś
kingaolsz Re: ciaza w uk... porod w Polsce 06.11.05, 16:44 Osobiscie wolalabym urodzic w UK niz w Polsce, nawet jest pozniej mialabym do Polski sie przenosic. Wg. mnie w UK jest lepsza opieka przy porodzie , kobieta ma wiecej do powiedzenia, nie trzeba placic za kazda dodatkowa pie.. czy usluge. Jakby bardziej ludzko jest to zorganizowane. Dodam tylko, ze jestem ogolnie z tych, ktore strasznie krytykuja angielska sluzbe zdrowia - a wlasnie opieka nad rodzaca jest wyjatkiem od mojego podejscia. Z drugiej strony, przesnosic sie z noworodkiem tez nie bedzie lekko. Jesli bedziesz miec duzo pomocy w przenosinach to chyba jednak polecalabym porod w UK. Pozdr Kinga Odpowiedz Link Zgłoś
jagienkaa Re: ciaza w uk... porod w Polsce 06.11.05, 16:58 Kinga - ja rodziłam w Polsce, w szpitalu Śródmiejskim w Warszawie, za nic nie płaciłam, opieka bardzo dobra, jestem zadowolona. Dla mnie było to lepsze z tego powodu że przyjechała do mnie wtedy siostra i w sumie odwiedziny były cały dzień i miałam więcej odwiedzin i pomocy tam niż miałabym tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
betunia80 Re: ciaza w uk... porod w Polsce 06.11.05, 20:01 Ja przyjechałam w 4 miesiącu i zarejestrowałam się w urzedzie, ale ubrałam się tak by nic nie podejrzewali. Słyszałam, że mogą Cie nie zarejestrować skoro nie jestes zdolna do pracy. Też chodze prywatnie do lekarza ale na badania daje mi za free no i porod tez za darmo ( no prawie - wiadomo położna i lekarz) Odpowiedz Link Zgłoś
mrufkaa Re: ciaza w uk... porod w Polsce 06.11.05, 20:39 Ja, tak jak Jagienko, rodzilam w polsce. Ciaze mialam prowadzona tutaj do 8- mego m-ca. Ptem zabralam ze soba karte ciazy, zarejstrowalam sie jako bezrobotna i urodzilam cesarka bez placenia nikomu ani grosza. Pokoj mialam jedyneczke, fakt, sasiadka byla tam pielegniarka, a le to tez sie obylo bez zadnych oplat. Moj lekarz nie czepial sie wcale ilosci badan, ktore mialam w karcie, generalnie uwazal, ze wszystko jest ok i zrobili co trzeba. jedyne co go wkurzylo, to ze zignorowali ( moja midwife popaparana) podana przez mnie informacje o przewleklej infekcji bakteryjnej z konkretnym podaniem bakterii. Wedlug mojego lekarza byla to bakteria wredna, niebezpieczna dla dziecka, wiec zrobilismy posiew i niestety - wciaz byla obecna. Wzielam kuracje antybiotykowa, bezpieczna dla kobiet w ciazy i po powtornym posiewie bylo juz czysto. Ja wrocilam rodzic do mojego wieloletniego ginekologa, z pelnym zaufaniem i spokojem. Kilka beznadziejnych spotkan z midwife w Londynie utwierdzilo mnie w przekonaniu, ze ja za angielska opieke dziekuje. Urodzilam w bardzo sympatycznej atmosferze, wsrod znajomych, mialam stada odwiedzin i pomoc przy noworodku - zadnej z tych rzeczy nie mialabym tutaj. I NIC za to nie musialam placic. Odpowiedz Link Zgłoś
rednamok Re: ciaza w uk... porod w Polsce 06.11.05, 20:36 witam u mnie sytuacja byla podobna prawie cala ciaze przeszlam w uk okolo 7-8mce pojechalam do polski,lekarza mialam w prywatnej poradni wszystkie wizyty jak usg itp w szpitalu za darmo porod odzinny z moim mezem za nic nie placilismy na podstawie druku e 112,nastepny porod planujemy takze w kraju,bardzo dobra opieka duzo wiecej badan pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mrufkaa Re: ciaza w uk... porod w Polsce 06.11.05, 20:41 Witaj w klubie, ja tez moje nastepne dziecko bede rodzic we Wroclawiu Ciesze sie, ze piszesz, ze druk 112 dziala Odpowiedz Link Zgłoś
mrufkaa Apa 06.11.05, 21:24 Jeszcze nie wiem, na razie wiem, ze bede)) A to juz postep... Odpowiedz Link Zgłoś
rubi21 Re: Apa 06.11.05, 21:53 I to spory,ja w styczniu wracam do kraju, na razie jestem w Londynie. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienkaa Re: Apa 06.11.05, 21:56 Mrufkoo, gratulacje!!!! to chyba ja ostatnia zostanę mamą jedynaka! Odpowiedz Link Zgłoś
magdax78 Re: Apa 06.11.05, 23:04 dzieki dziewczyny podtrzymalyscie mnie na duchu Odpowiedz Link Zgłoś
bary14 Re: ciaza w uk... porod w Polsce 25.02.06, 21:21 Czy ktoś wie dokładnie jak to jest z ubezpieczeniem po powrocie z zargranicy? Waham się czy nie wrócic do Polski w 26 tc, ale czy zarejestrują mnie w Urzedzie Pracy jako bezrobotną, a co za tym idzie czy będe miała ubezpieczenie zdrowotne i darmową opiekę lekarską? Odpowiedz Link Zgłoś
honorcia77 Re: ciaza w uk... porod w Polsce 28.02.06, 11:07 Ja wróciłam do Polski w siódmym miesiącu. Przed wyjazdem dowiadywałam się jak jest z porodem w Polsce jeśli pracuję w Angli. Musiałam wyrobić sobie Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego. Formularz jest na każdej poczcie. Czekałam tydzień na kartę. Dzwoniłam do Narodowego Funduszu Zdrowia, powiedzieli że ta karta wystarczy, bo mają podpisaną umowę i poród, oraz pobyt w szpitalu będzie darmowy. Podstawowe szczepienia dla dziecka w szpitalu - też nie było problemu, ale ponoć zależy to od lekarza(?) nie wiem dlaczego. Ogólnie nie miałam prawie żadnych problemów, oprócz tego, że pani która wypisywała mnie ze szpitala, nie bardzo wiedziała co z tą kartą robić. Ale po godzinie dzwonienia poradziła sobie Odpowiedz Link Zgłoś
honorcia77 Re: ciaza w uk... porod w Polsce 28.02.06, 11:10 Dopiero przeczytałam, że chcesz wrócić w 26 tyg, więc chyba nie pracujesz, bo na macierzyński można od 29 tyg. Czy jesteś ubezpieczona w Angli Odpowiedz Link Zgłoś
bary14 Re: ciaza w uk... porod w Polsce 28.02.06, 11:14 Tak mam tu ubezpieczenie i mam tez Europejska Karte Ubezpieczenia Zdrowotnego wyrobiona w grudniu, wiec chyba jest jeszcze wazna. Teraz pracuje tymczasowo do 25 kwietnia, ale jestem gotowa to zostawic aby jechac do Polski. Moze najlepiej byloby zadzwonic do szpitala? Odpowiedz Link Zgłoś
honorcia77 Re: ciaza w uk... porod w Polsce 28.02.06, 15:51 Na karcie powinnaś mieć napisane do kiedy ważna. Najczęściej dają na 5 lat. Możesz zadzwonić do szpitala, ale z własnego doświadczenia wiem, że tam nikt nic nie wie. Jeśli chcesz mieć pewność lepiej zadzwń do oddziału NFZ tam gdzie masz rodzić. A w szpitalu jak coś będą pytali to podpieraj się rozmową z NFZ i mów żeby sobie zadzwonili jak nie są pewni, bo to NFZ ma podpisaną umowę ze szpitalem na refundację twojego porodu. A kiedy zaczęłaś pracować? Dowiedz się czy mają prawo cię zwolnić. Kobiety w ciąży są pod specjalną opieką i w większości przypadków nie mogą cię zwolnić, nawet jeśli to praca tymczasowa. 11 tygodni przed planowanym terminem porodu możesz iść na urlop macierzyński, który trwa pół roku. I jeśli zaczęłaś pracę zanim zaszłaś w ciążę przez cały urlop pracodawca będzie ci wypłacał 106Ł tygodniowo, nawet jak urodzisz w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
bary14 Re: ciaza w uk... porod w Polsce 28.02.06, 18:34 Niestety pracuję dopiero od 1,5 m-ca. Wcześniej pracowałam od marca do października ale tylko 12 godz. tygodniowo. Dzieki za informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
rita771 Re: ciaza w uk... porod w Polsce 01.03.06, 16:22 honorcia77 napisala: jeśli zaczęłaś pracę > zanim zaszłaś w ciążę przez cały urlop pracodawca będzie ci wypłacał 106Ł > tygodniowo, nawet jak urodzisz w Polsce. Ja pracuje 8 miesiecy, po 4 miesiacach pracy zaszlam w ciaze.Niestety moj pracodawca nic mi nie zaplaci, bo za krotko pracowalam zanim zaszlam w ciaze.Zabraklo dwoch miesiecy. Odpowiedz Link Zgłoś
honorcia77 Re: ciaza w uk... porod w Polsce 02.03.06, 00:36 > Ja pracuje 8 miesiecy, po 4 miesiacach pracy zaszlam w ciaze.Niestety moj > pracodawca nic mi nie zaplaci, bo za krotko pracowalam zanim zaszlam w > ciaze.Zabraklo dwoch miesiecy. Nie rozumiem dlaczego? Ja zaszłam w ciążę dwa tygodnie po tym jak zaczęłam pracę! Rozumiem, że te osiem miesięcy pracyjesz u tego samego pracodawcy. Może twój pracodawca myśli, że to on musi ci wypłacić pieniądze i nic z tego nie ma (i coś cię ściemnia). Państwo zwraca wszystkie pieniądze pracodawcy, nawet zdaje się 300 Ł więcej (mój szef tak mówił). Dowiedz się dokładnie, bo coś tu śmierdzi Możesz się dowiedzieć tego w Citzen Beaureu - czy coś takiego - nie wiem jak to się pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
rita771 Re: ciaza w uk... porod w Polsce 01.03.06, 16:17 honorcia77 napisala: > na macierzyński można od 29 tyg. Dlaczego od 29 tyg.,wczesniej nie mozna? Odpowiedz Link Zgłoś
emi54 Re: ciaza w uk... porod w Polsce 01.03.06, 23:49 Ja jeszcze nie jestem w ciazy,ale ptobuje.Chcialam zapytac czy wiecie jak to jest kiedy pracuje sie jako slemployed?Jestem ubezpieczona,pracuje kilka lat czy moge mies cos takiego jak macierzynskie ? Odpowiedz Link Zgłoś
honorcia77 Re: ciaza w uk... porod w Polsce 02.03.06, 00:27 SMP -płatne jest przez 26 tygodni (pół roku). Najwcześniej mogą zacząć płacić 11tyg przed planowanym terminem porodu (29tyg ciąży), nie możesz już wtedy pracować. Najpóźniej zaczynają ci wypłacać dzień po porodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
duszek1970 Re: ciaza w uk... porod w Polsce 28.02.06, 09:23 witam! chyba dobrze trafiłam ,mam kilka pytań może pomożecie mi dziewczyny .Moja siostra nie wie gdzie ma rodzić ,boi się o koszta porodu i opieki w Angli (londyn) ,jest w Polsce zarejestrowana jako bezrobotna .Czy rodząc w Angli może liczyć na opiekę zdrowotną na dziecko (szczepienia)i wsparcie socjalne .Jej facet pracuje w Londynie ale bez rejestracji. Proszę może ktoś ma informację w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś