Dodaj do ulubionych

Szpotowatosc stopek

24.11.05, 21:54
Moj synek ma lekka szpotowatosc stopek-leca mu do srodka gdy chodzi-lekarz
powiedzial ze mam masowc i rzeczywiscie widze lekka poprawe, ale czy
wystarczy tylko masowac zeby zuelnie sie wyprostowala?Moj synek ma 14
miesiecy. Czy milayscie moze podobny problem, jesli tak to co robilyscie.
Prosze o pomoc.
Obserwuj wątek
    • gugus2004 Re: Szpotowatosc stopek 25.11.05, 09:41
      Zapytaj na forum zdrowie,tam Ci doradza
      • gugus2004 Re: Zdrowie dziecka 25.11.05, 09:42
    • rpg-1 Re: Szpotowatosc stopek 16.12.05, 19:18
      Hej
      Moja corka sie urodzila z tym ,sa rozne stopnie ,mozna masowac ,wlozyc w gips
      albo operowac - zalezy od stopnia .My jedna stope masowalysmy a druga byla 3
      tyg w gipsie .Teraz obie sa idealne .
      Wazne jest dobre rozpoznanie - sama odwiedzilam 4 lekarzy nim dotarlam do
      dobrego specjalisty .
      Jest w Warszawie ...Pozdrowionka
      • sugar_mami Re: Szpotowatosc stopek 16.12.05, 22:35
        A tak dokladnie to co to jest ta 'szpotowatosc stopek'? Moj maz chodzi z lekka
        na wewnetrznej stronie stop (jejus nie wiemczy sie dobrze wyrazilam). Widac to
        jedynie na boso i nie w jakims strasznym stopniu ale widze, ze dzieciaki chyba
        odziedziczyly to po ojcu. Maly ma 3 latka (za miesiac) a mala prawie 16
        miesiecy. Gdzie sie udac po diagnoze (mieszkam w UK)? I o jakim masazu mowicie?
        Mozecie mi wytlumaczyc jak go sie robi??

sugar
        • magmar11 Re: Szpotowatosc stopek 19.12.05, 22:53
          Cześć, mój mały kiedy skończył 8,5 miesiąca zaczął biegać i niestety pojawił
          się problem z nóżkami (stópkami). Pojechaliśmy do lekarza i powiedział, że to
          szpotawość podudzi.
          Odezwij się do mnie na priv'a.
          Pozdrawiam, Magda
        • rpg-1 Re: Szpotowatosc stopek 21.12.05, 20:51
          W szpotawosci stopy( bo sa tez inne ) sa ustawione do wewnatrz .Dzieci rodza
          sie z takim ustawieniem np na skutek ulozenie i zcisniecia w macicy .U
          wiekszosci sie to prostuje a czasem trzeba pomoc .Inna sprawa to wady
          wrodzone ,moze byc wtedy deformacje/wygiecie kosci w stopie np srodstopia do
          wewnatrz .
          W zaleznosci od rodzaju i stopnia lekarz ortopeda dostosowuje metode lecznia .
          masaz trudno mi opisac - tu uciskanie i rozmasowanie stopy do zewnatrz -
          uczylam sie tego w gabinecie ....
          Pozdrowionka
          • anitakubus123 Re: Szpotowatosc stopek 21.12.05, 22:17
            Tak mi lekarz tez kazal masowac i pokazal, ale chcialabym wiedziec ile to
            bedzie trwac./ a raczej ile trwalo to u Twojej coreczki? Bo ja widze male
            efekty tego masawania.
          • sugar_mami Re: Szpotowatosc stopek 22.12.05, 06:44
            Dzieki. Bedac w Polsce przejde sie do ortopedy.

sugar
            • rpg-1 Re: Szpotowatosc stopek 24.12.05, 03:23
              Trudno mi powiedziec jak bedzie w twoim przypadku ,moja mal urodzila sie z ta
              wada - zmiana byla wywolana ulozeniam ,rozni lekaze mowili co innego az
              trafilam z polecenia do dr Krzysztofa Oklota ( Warszawa Czerniakowska 26b/12 ) -
              to mi uratowalo spokoj duszy smile renomowany fachowiec ktory operuje
              dzieci ,ortopeda itd .W efekcie masowalam ile sie dalo ( 5-6 razy dziennie
              przez okolo 2 miesiace a druga noga byla prawie 3 tyg w gipsie .Mala miala
              wtedy 2-4 miesiace wiec wczesnie .Teraz ma 2.5 roku i jej stopy sa
              idealne .Konrolowalam ja co pol roku jak jezdzialm do Polski .Teraz Olot
              powiedzial ze nie ma po co smile)Widzialm u niego rozne dzieci z roznym stropniem
              tej wady i zadowolonychi wreszcie uspokojonych rodzicow wiec polecam go .Sam
              przeszlam koszmar bo rozne pomysly mieli inni( np ordynator oddzialu
              dzieciecego w Warszawie - laczac to np z dysplazja i przepisujac malej
              rozworke na 2 miesiace !!!tymczasem ona miala idealne stawy biodrowe co
              potwierdzil inny lekaz ( profesor ) .Trzeba wiec uwazac mocno ...
              Pozdrowienia i trzymam kciuki
              Renata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka