Dodaj do ulubionych

Zagubiony nin

25.11.05, 12:38
Dziewczyny co zrobic znajomy zminial prace na inna firme teraz okazuje sie ze
firma ( Niewiadomo jeszcze jak to sie stalo czyja to wina) nie zglosila jego
przerejestrowania zostal zawieszony jego nin w IR powiadomili go ze aby
odkrecic sparwe firma musi wystosowac pisemko P-46 niestety firma nie chce
tego dokonac. Jak to odkrecic.
Obserwuj wątek
    • ukejka Re: Zagubiony nin 25.11.05, 16:00
      P-46 pobiera sie od nowego pracodawcy, nie poprzedniego i to lezy w interesie pracodawcy zeby ten druk dostarczyc pracownikowi, potem pracownik go wypelnia i oddaje.

o jakim przerejestrowniu mowisz - zmianie pracy? normalnie jak zmieniasz prace to pracodawca daje Ci P-45, ktory musisz dac nowemu pracodawcy. jesli owego P-45 nie masz to mozesz wypelnic wlasnie P-46.

ktora firma robi problemy - stara czy nowa?

w ogole jakiekolwiek takie problemy z procedurami podatkowymi mozna zglosic w IR i oni juz przycisna pracodawce.
    • ewunia_uk Ale o co chodzi 25.11.05, 21:48
      reed28 napisała:

> Dziewczyny co zrobic znajomy zminial prace na inna firme teraz okazuje sie ze
      > firma ( Niewiadomo jeszcze jak to sie stalo czyja to wina) nie zglosila jego
      > przerejestrowania zostal zawieszony jego nin w IR powiadomili go ze aby
      > odkrecic sparwe firma musi wystosowac pisemko P-46 niestety firma nie chce
      > tego dokonac. Jak to odkrecic.

Ale "o co sie rozchodzi" jak mawial Nikodem Dyzma. Ja nic nie rozumiem z
      powyzszego wywodu. Jest to jedno tasiemcowe zdanie, bez znakow
      przestankowych. O jaki kraj chodzi? Jakie "przerejestrowanie"??
      • reed28 Re: Ale o co chodzi 28.11.05, 18:58
        Chodzi o anglie
        problemy robi nowa firma ktora nie dopelnila obowiazku zgloszenia pracowniaka
        wlasnie przez dok P45. IR powiadomil o mozliwosci przywrocenia NIN wlasnie przez
        wypelnienie dok p46 przez ta firme. Lecz firma niechce tego dokonac.

ewunia_uk napisała:

> Ale "o co sie rozchodzi" jak mawial Nikodem Dyzma. Ja nic nie rozumiem z
        > powyzszego wywodu. Jest to jedno tasiemcowe zdanie, bez znakow
        > przestankowych. O jaki kraj chodzi? Jakie "przerejestrowanie"??

Teraz lepiej.....
        Myslalam ze NIN generalnie jast tylko w angli i osoby ktore mieszkaja w tym
        kraju wiedza o czym pisze.
        • ewmag Re: Ale o co chodzi 28.11.05, 19:43
          Ja tez tego nie rozumiem, P45 dostaje sie od firmy, w ktorej zakonczylo sie
          prace, a nie od "nowej" firmy. Jak mozna zawiesic NIN? Dostajesz ten numer i
          juz go masz po prostu, co to za zawieszenie? Moze tej Twoj znajomy cos zle
          zrozumial?
          • reed28 Re: Ale o co chodzi 28.11.05, 21:27
            Dziekuje za odp. Ja juz raczej sie pogubilam P45 dostal od starej w firmy.Zlozyl
            ten dok w nowej firmie. Ktos nie dopatrzyl zgloszenia o przejsciu w nowej firmie
            i takie dostal pismo. Z IR ale dzieki poczekamy na rozwiazanie sprawy. Ja tez
            wiem ze NIN mozna tylko zawiesic gdy sie rezygnuje z pobytu w tym kraju i juz
            raczej nie zamierza sie tutaj wracac.
            • ukejka Re: Ale o co chodzi 29.11.05, 00:53
              NIN nie mozna zawiesic, bo to jedynie numer.

wszelkie problemy z P-45, P-46, zlym kodem podatkowym itp mozna zglaszac w IR, oni sie tym zajma...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka