apoptygma 28.11.05, 12:49 dajcie jakiś pomysł.....prezenty oczywiście dla Amerykanów....... tylko bez żartów Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
waldek1610 Re: prezenty świąteczne od polaków... 28.11.05, 12:54 apoptygma napisał: > dajcie jakiś pomysł.....prezenty oczywiście dla Amerykanów....... tylko bez > żartów jesli ma to byc dobry polski prezent to najlepsze jest; -alkohol, np; Chopin albo Belveder vodka, -album o Polsce, Wogole to zalezy dla jakiego amerykanina ten prezent...... Odpowiedz Link Zgłoś
apoptygma Re: prezenty świąteczne od polaków... 28.11.05, 13:23 Głowa rodziny 44 lata żona i 4 dziewczyny....16 lat najstarsza najmłodza 3 latka...Pozdrawiam i dzięki za trafione sugestie Odpowiedz Link Zgłoś
apoptygma Re: prezenty świąteczne od polaków... 28.11.05, 13:24 aha głowa rodziny jest wykładowcem/ doctor/ na uczelni wojskowej..pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
waldek1610 Re: prezenty świąteczne od polaków... 01.12.05, 08:00 apoptygma napisał: > aha głowa rodziny jest wykładowcem/ doctor/ na uczelni wojskowej..pozdrawiam Najlepiej cos co go zainteresuje, jesli facet jest wyksztalcony i swiatly to ksiazka o Polsce bedzie dobrym prezentem dla niego. Odpowiedz Link Zgłoś
waldka_zmora niedosyc ze perwert to i alkoholik 28.11.05, 15:36 waldek1610 napisał: jesli ma to byc dobry polski prezent to najlepsze jest; > -alkohol, np; Chopin albo Belveder vodka, tlusta polska kielbasa,bigos,grzybki,CD SZOPENA NO I KREDKI Odpowiedz Link Zgłoś
donk Re: prezenty świąteczne od polaków... 28.11.05, 14:44 Moze tak "Jelonka na rykowisku"? Kicz ponoc jest w modzie. Odpowiedz Link Zgłoś
myszka7416 Re:osiolkowi w zloby dano........ 28.11.05, 16:57 w jeden owies w drugi siano... Ale wracajac do tematu- prezenty jakie sobie kupuje bedac w Poslce to: Szklo artystyczne / nie krysztaly/, Amfora w rynku we Wroclawiu ma bardzo duzy wybor!, wyroby z Cepelii,oczywiscie ksiazki- nie mysle, ze ksiazka bedzie dobrym prezentem dla nich, ale moze zainteresuje ich cos z serrii: Najpiekniejsze Miejsca w Europie , wydanie: Swiat Kasiazki.To polecam dla mlodych. Bardzo ladnie wydane "podroze po Europie. Ilustracje, ciekawostki danych krajow, sugestie co warto zobaczyc i dlaczego-Super! Dla bardziej ambitnych: Oscar 2000- Wajda Filmy-Wydawnictwo Artystyczne i Filmowe, Osobiscie bardzo polecam! Przepieknie wydana ksiazka tworczosci filmowej Wajdy, piekne czarnobiale ilustracje filmowe,krotkie tresci filmow. POlecam-pozatem dobra czekolada Wedla czy mieszanka wedlowska nigdy nie beda zlym prezentem. Hhrum,hrum Odpowiedz Link Zgłoś
anna521 Re:osiolkowi w zloby dano........ 28.11.05, 21:32 Myszko, Ty tez z Wroclawia? Wspomniany sklep lubie i tez sobie czasami stamtad cos przywoze. Jednak szklo wymaga specjalnej troski w samolocie... Odpowiedz Link Zgłoś
fan.club1 Teee, wrocławianin! 30.11.05, 07:55 Pozdrów tomka lisa, kolegę ze szkolnej ławy. Odpowiedz Link Zgłoś
wujekjurek Re: prezenty świąteczne od polaków... 28.11.05, 16:58 Dałem kiedyś koledze z pracy kalendarz Armii Czerwonej (wydany w Polsce) z sowieckimi plakatami propagandowymi z lat 50-tych i 60-tych. Na co drugim jakis cytat z Lenina i takie obrazki żołnierza i kołchoźnicy itp. Kolega był zachwycony ale on się tymi sprawami interesuje. Na Twoim miejscu unikałbym prezentów w stylu "cepelii" bo to się robi kiczowate. Ale jakis kalendarz z zabytkami ma sens, niezłe są teraz polskie słodycze (pod warunkiem, że świeże) no i wódka w ładnej butelce (gatunek jest mniej istotny, wódka to wódka). Odpowiedz Link Zgłoś
ontarian Re: prezenty świąteczne od polaków... 28.11.05, 17:02 wujekjurek napisał: > niezłe są teraz polskie słodycze tak jest, po lizaku niech im kupi i z glowy Odpowiedz Link Zgłoś
anna521 Re: prezenty świąteczne od polaków... 28.11.05, 23:00 wujekjurek, Daj i mnie taki kalendarz. Ja zatrzymalam sie na cd z "przebojami socjalizmu". Rodzinka mi sie poplakala ze smiechu ze wzgledu na marszowe rytmy. Slow nie tlumaczylam, bo to byloby dla nich za wiele. Kto wie, moze ktoremus z gosci zalozyciela tego watku cos takiego by sie spodobalo (kuriozum). No ale to zalozyciel tego watku wie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
wujekjurek Re: prezenty świąteczne od polaków... 29.11.05, 05:51 Takich kalendarzy nie widziałem w księgarniach polskich w USA a nie wybieram się za morze przed świętami. W ubiegłym roku kupiłem w Warszawie kalendarz ze zdjęciami z lat 60-tych. Między innymi zdjęcie nowiutkiego pawilonu na Kruczej (na przeciwko Grand Hotelu) oraz fotografia 2 pijaków. CD ze złotymi przebojami socjalizmu oczywiście mam - odlot. "Dla stolicy młode dłonie, dla stolicy młoda myśl..." Odpowiedz Link Zgłoś
anna521 Re: prezenty świąteczne od polaków... 29.11.05, 05:57 wujekjurek napisał: "zdjęcie nowiutkiego pawilonu na Kruczej (na przeciwko Grand Hotelu) oraz fotografia 2 pijaków." Witaj w PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
wujekjurek Re: prezenty świąteczne od polaków... 29.11.05, 14:51 "To se ne vrati" Odpowiedz Link Zgłoś
anna521 Re: prezenty świąteczne od polaków... 28.11.05, 21:25 apoptygma, Ze starszymi dziewczynkami bursztyn moze pracowac jak im opowiesz z czym to jesc. Twoja opowiesc bedzie wazniejsza niz sam naszyjnik czy broszka. O mlodsze dziewczynki zapytaj rodzicow; dzieciaki zazwyczaj maja fale i rodzice dosc dobrze sie w tym orientuja. Moje dzieci juz sa poza wiekiem Twoich kuzynek, ale zwroc uwage na, na przyklad, lalki. Ostatnim razem "na fali" sprezentowalam mojej corce specjalna barbie. Na doroslych nie mam pomyslu. Zdaje sie, ze oni Cie niedawno odwiedzili wiec mogles cos podlapac o ich osobistych gustach. Jezeli moglabym tu cos sugerowac w Twojej sytuacji to poszlabym z ciekawymi rycinami lub rysunkami. Niedrogie toto, latwe do przewiezienia w samolocie i dobrze sie prezentuje w biurze. Wspolczuje zgryza. Odpowiedz Link Zgłoś
myszka7416 Re: prezenty świąteczne od polaków... 29.11.05, 00:08 Anno,tak. Jestem z Wroclawia chociaz nie jestem rodowita Wroclawianka. Apropo szkla artystycznego-zgadzam sie, ze wymaga szczegolnej troski w samolocie (niemniej jednak warto. Wieksze szkla waze jako bagaz podreczny,luzem, mniejsze staram sie zawsze wiesc w bagazu podrecznym.Ostatnio przywiozlam sobie piekna wysoka na metr + "lampe" naftowa. Na dlugiej nodze jest sliczny kielich z mala wkladka na nafte i knocik. Ja uzywam swieczki, /nie lubie zapachu nafty/Jest w kolorze niebieskich odcieni z bialymi smugami. Mrugajace swiatelko zalamujace sie w smugach klorow, czyni sliczna gre swiatla /jak w kalejdoskopie/.Posiadam duza kolekcje szkla artystycznego- projektu Zbyszka Horbowego. Wlasnie w Amforze mozna spotkac dosc czesto jego "szklane eksponaty". Lubie wlasnie jego szklo, jest niepowtarzalne. Osobiscie nie lubie seryjnych produkcjii.Bywalcy mojego domu zachwycaja sie , Amerykanie bardzo czesto prosza bym im cos przywiozla, co czynie z wielka przyjenoscia z wiadomych powodow! Hrum,hrum Odpowiedz Link Zgłoś
salceson.kujawski prezenta som tradycyjne 29.11.05, 02:08 najlypsze prezenta do Americzki z Polsku !!to som ,kielbasa suszona mysliwska,litr albo dwa szpirytusu polskigo !!! suszune grzyby i papcie gurolskie skorzanne !! To som prezynta co se nasze ludziska w Americzku ceniom ! Odpowiedz Link Zgłoś
flipflap Re: prezenta som tradycyjne 29.11.05, 03:01 Nu siem z ztenskniłem za swojskom mowom. Kaj żeś ty siem podziewał Salcesiak. Downo zem ciem ni widzioł. Tylko some pyrchy z krypty piszom ino mi siem niwadzi znimi brechtać bo tom se panie, some ponoczki co wyzej srojom cym dupsko mojom. Takim tom brocie zachłystony chodzem od tygo piepsenia cołymi dnionkami. Kaj ze tam dochy wtem twoim Szikago. Ino mi tu pis wartko, bo my zmojom Danutkom ciekawe jestemy. U nas wsystko postarymu. Som zapierdzielam od samygo ranka co by mi no dżony wolkera cyrwonego starcyło. Mi ni we łbie jakimisiem tom pryzynty . Swoik babie kupiłek żem cerpce co bym jej było dobze, jaksie to jej nie byndzie spoglondało to niech siem idzie pijrdolić. Danka moja cołkiem zrozumiała baba. Boń co boć siedem klos powszechnej szkoły, mundra baba. Ni to co ja. Norozie cymaj siem tym cosem Odpowiedz Link Zgłoś
anna521 Re: prezenta som tradycyjne 29.11.05, 03:39 No, wydaly sie dwie osoby, Goral FlipFlap i przyszywana Wroclawianka Myszka. Myszko, tez lubie szklo artystyczne. Tak trzymaj z tymi prezentami. Zwroce uwage na Horbowatego jak bede nastepnym razem w Amforze; dziekuje za podpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
myszka7416 Re: prezenta som tradycyjne 29.11.05, 05:31 anno, co rozumiesz przez slowo "przyszywana"? A juz tak ladnie mowilas o sobie, ze jestes pelnoprawna obywatelka USA)) Hrum, hrum Odpowiedz Link Zgłoś
anna521 Re: prezenta som tradycyjne 29.11.05, 05:38 myszka7416 napisał: "co rozumiesz przez slowo "przyszywana"?" Napisalas, ze nie urodzilas sie we Wroclawiu. Ja tez nie tak samo jak nie w USA. Wiec obie jestesmy "przyszywane", i do Wroclawia i do USA. W Stanach jestem pelnoprawna obywatelka tak dlugo jak mi sie nie przysni kandydowanie do urzedu prezydenta; znowu "przyszywanie" - to chyba moje zyciowe przeklenstwo. Nie bylo moim zamiarem obrazanie Cie. Odpowiedz Link Zgłoś
flipflap Re: prezenta som tradycyjne 29.11.05, 22:37 anna521 napisała: > No, wydaly sie dwie osoby, Goral FlipFlap i przyszywana Wroclawianka Myszka. > Dla wyjaśnienia podaje że Pan FlipFlap z samjuśkiego Wrocławia pochodzi. Pierwszych dwadzieścia parę wiosen żem tam przesiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
anna521 Re: prezenta som tradycyjne 01.12.05, 07:31 flipflap napisał: "FlipFlap z samjuśkiego Wrocławia pochodzi." Jak sie poskrobie troche to cos sie wydaje. Witaj FlipFlap w klubie. Przepraszam za posadzenie o Gorali, nie dlatego ze mam cos przeciwko Goralom, ja nie Waldek, ale dlatego ze nie zycze sobie mieszania naszych regionalnych ciagotek. Wydawalo mi sie, ze to Ty byles tym forumowiczem, ktory poradzil Waldkowi aby odwalil sie od Gorali a Twoj, chyba goralski, tekst tutaj mnie w tym utwierdzil. Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: prezenta som tradycyjne 29.11.05, 04:38 a teraz poprosze o tlumaczenie ) Odpowiedz Link Zgłoś
anna521 Re: prezenty świąteczne od polaków... 29.11.05, 05:16 Jak juz sobie tu pagadujemy to ciekawa jestem co oznacza Twoj nick "apoptygma". Zechcialbys wyjasnic? Jak nie to sie na Ciebie nie obraze, ale ja mam zaciecie do odczytywania tablic rejestracyjnych i nicki tutaj to dla mnie taki rodzaj tych tablic. Pozdrawiam Cie. Odpowiedz Link Zgłoś
apoptygma Re: prezenty świąteczne od polaków... 29.11.05, 10:22 Droga Aniu! bardzo mi miło zainteresowanie mojim nickiem, miło mi. A wiec kilka lat temu byłem na koncercie zespołu www.apoptygmaberzerk.de i poprostu mnie zaczarowali chociaż zupełnie inaczej wyglądają niż ja a ich wygląd może narawdę szokować.Dla mnie to tylko muzyka /SYNTHPOP itp./ i mimio tego że latka uciekają zawsze miło wspominam czasy kiedy żyło się szybko i przyjemnie Odpowiedz Link Zgłoś
anna521 Re: prezenty świąteczne od polaków... 01.12.05, 07:41 apoptygma napisał:"zainteresowanie mojim nickiem" Dziekuje za wyjasnienie. Skad bylo to bractwo? Karaiby? Pld. Ameryka? Bezposrednio Afryka? Ciekawa jestem, bo mam tu nieustajaca dyskusje o roznicach w roznych rytmach i lubieniem tych rytmow przez rozne "obce" im spolecznosci. Nie zrozum mnie zle, ja w sprawach muzyki zatrzymalam sie na poziomie ogolniaka... Odpowiedz Link Zgłoś
nadau Najlepszy prezent to woreczek z ziemią polską... 30.11.05, 00:25 coby rodzina miała co na trumnę wysypać. Łza mi się w oku kręci, jak przypomnę sobie tę scenę filmową, gdy Kargul wciska swojemu bratu, że to ziemia z jego ojcowego pola. polonusy to kupią. Fajne chłopy, choć naiwne i w chooja dają się robić przez wszystkie inne nacje. Jeno tyn azwald im pozostoł! Odpowiedz Link Zgłoś
salceson.kujawski swienta idom !!! 30.11.05, 03:14 Swienta som juz blisko !!!,i kazdy po cichu rozrabio szpirytus polski "tata z mamom" do swiunt sie musi przezrec !!ze sokiem wisniowym,Jak strzelimy po kilechu pod choinkom to ino slepia siem zaswicom i zaspiewumy se kolynde !!! A prezenta to jo juz dawno pokupil dlo swej baby ,papcie skorkowe gurolskie !! i i bilet LOTu do Polsku !!na wiosne se poleci !! A teroz dullary wszysckie do kupy i na ksiunzeczke PKO SA !!!,uzbierolo siem przez lato,na dachach mielisma w robotu po 14 godzin dziennie ,bralo siem na lapke po 1500$ tygodniowo,a teroz robiema w srodku malowania warhausow i tyz siem bieze po 900$ na tydzien. Jeszczy Polsku nie zginelyla poki my zyjymy !!! Dullar jest Dullar!! Odpowiedz Link Zgłoś
anna521 Re: Najlepszy prezent to woreczek z ziemią polską 01.12.05, 07:48 nadau napisał: "Łza mi się w oku kręci, jak przypomnę sobie tę scenę filmową, gdy Kargul wciska swojemu bratu, że to ziemia z jego ojcowego pola." Mnie tez. Czasy parowcow atlantyckich i "zelaznej kurtyny" napawaja mnie poczuciem bezpieczenstwa. Niestety, one sa za nami tak jak nasi "Sami Swoi". Teraz to my tworzymy historie, nawet w sprawach prezentow... Odpowiedz Link Zgłoś