Dodaj do ulubionych

Gdzie na wakacje z dwu i szesciolatkiem?

20.12.05, 13:32
Chcemy pojechac na troche bardziej egztyczne wakacje bo znudzila nam sie
Europa, plaze i hotele. Mamy kilka miejsc w glowie ale boje sie ze z dwojka
malych dzieci nie bedzie to dobry wybor. Np w tym roku odpadaja Indie bo
chcemy zeby najmlodszy dobrze chodzil. Japonia? Boje sie ze niczym nie rozni
sie od Londynu ale moze sie myle. Glowne kryterium to zeby dzieci byly
szczesliwe i zeby dorosli (my) poczuli troche egzotyki - natura, kultura
itp... Co polecacie? Na ok 3-4 tygodnie latem. Zalozmy ze budzetowych
ograniczen nie mamy (to w teorii oczywiscie). Bede wdzieczna za pomysly..te
wyprobowane i te wysnione. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • ese1 Re: Gdzie na wakacje z dwu i szesciolatkiem? 20.12.05, 14:26
      Bardzo polecam Malte, wprawdzie to jeszcze Europa, ale bylismy tam z mezem i
      dziecmi w zeszlym roku i chetnie jeszcze raz tam pojedziemy.
    • izabelski Re: Gdzie na wakacje z dwu i szesciolatkiem? 20.12.05, 14:31
      Kuba - nie bylam, ale znajomi polecali
    • izabelski re Indie/Japonia 20.12.05, 14:35
      w Indiach tobym sie bala,ze jak ten 2 latek zacznie dobrze chodzic to wkladal
      bedzie do buzi co popadnie - i zatrucie gotowe sad(

oprocz tego kurzy sie tam strasznie, totez nie chcialabym zeby moje dzieci
      wdychaly kurz non stop podczas przejazdzek riksza

odnosnie Japonii - osoby, ktore ja zwiedzaly niegdy nie mowily, ze przypomina
      Europe ....

mozna jeszcze pojechac na Bali - ponoc dzieci sa tam mile widziane zawsze i
      wszedzie
      • vygotsky Re: re Indie/Japonia 20.12.05, 16:04
        Dziekuje. Kuba brzmi bardzo ciekawie i bede intensywnie nad tym myslec.
        • aniaheasley Re: re Indie/Japonia 20.12.05, 16:15
          Kuba egzotyczna jest na pewno, ale.....
          Nie wiem w jakim jestes wieku, ale mnie zbyt ostro przypominala Polske
          komunistyczna, gdzie asortyment wiekszosci sklepow sprowadzal sie do szarego
          szorstkiego papieru toaletowego, grzebienia, cukierkow mietowych w
          szarozielonych papierkach, szamponu rumiankowego i duzych paczek sucharow.
          Ludzie sa przemili, przesympatyczni, przyjacielscy, weseli, ale ubrani w ciuchy
          ktore turysci zostawiaja w hotelu zamiast napiwku.

Jezeli lubicie wypoczywac luksusowo to polecam Cancun w Meksyku, Floryde lub
          Kalifornie, RPA - ale raczej w zimie.
          • sugar_mami Re: RPA 20.12.05, 16:32
            Ja tez polecam RPA i tez w czasie afrykanskiego lata (czyli teraz)...za 10 dni
            sie sama wybieram i napisze po powrocie jak sie podobalo mojemu trzylatkowi.
            Kolezanka wrocila z Kuby bardzo zadowolona, inna zachwycala sie Egiptem.

Ja jakos Malty bym nie polecala, bylam co prawda zima i bez dzieci ale jakos
            malo oni maja plaz zdatnych do baraszkowania z lopatka i wiaderkiem. Jedzenie
            bylo cienkie - zdechle warzywa (przywozone z Wloch), kuchnia cos miedzy kiepska
            wloska i kiepska angielska. Ludzie mili i sama wyspa bardzo piekna...
            Najfajniejsze byly puby z obrazami swietych wiszacymi nad barem i obrazy
            swietych dyndajace na scianach w autobusach smile

pozdrawaim
            sugar
            • aniaheasley Re: RPA 20.12.05, 17:23
              Ja mysle, ale to tak z wlasnego doswiadczenia, ze chyba sie nie da tak pojechac
              zeby i dwulatek sie cieszyl i rodzice kultury lykneli. Dwulatki najbardziej
              uwielbiaja szpadelek z lopatka na duzej plazy i plytkie baseny ze
              zjezdzalnia....
              Moja dwulatka (wtedy) w zeszlym roku w lecie szalala we Wloszech na plazy, i w
              Chorwacji na basenie, a rodzice, no coz.....cieszyli sie tym ze dzieci maja
              radoche. Pojechalismy pare razy zobaczyc jakies urokliwe miasteczka ale wtedy
              dwulatka szczesliwa nie byla.....
              • vygotsky Re: RPA 20.12.05, 18:04
                Tak Afryka to cos co najbardziej chcialabym pokazac mojemu rozkapryszonemu
                szesciolatkowi ale przyznam ze sie boje - temperatury, malaria, AIDS itp.
                (mieszkalam tam troche i rozne byly sytuacje) Kuba z jej komunistycznymi
                krajobrazami fascynuje mnie bardzo, to pewnie nostalgia. Meksyk tez brzmi
                ciekawie. A co myslicie o Kanadzie i jesli tak to gdzie? Moj ulubiony
                europejski kraj to Norwegia a Kanada ponoc ja przypomina. A moze jednak
                Japonia? Czy ktos podrozowal z dziecmi?
    • michigan_mama Re: Gdzie na wakacje z dwu i szesciolatkiem? 20.12.05, 18:20
      Hello smile

Gdyby USA bylo mozliwoscia, to ja serdecznie polecam Floryde - z mezem tam
      lecimy na wakacje 2 razy w roku. Orlando, Tampa, Miami sa wspaniale. Ulubione
      moje miejsce to jest w Tampa Bay - jest malutke miasteczko na wyspie i nazywa
      sie "Treasure Island" i jest mnosto restauracji na plazach, sklepiki z
      muszlami, itd. Jak nie USA, to goraco polecam Australie (Sydney), Grand Cayman
      Islands (nie wiem jak po Polsku), Dominican Republic, albo Puerto Rico. Puerto
      Rico jest PIEKNE - San Juan jest pelen kultury, pieknych widokow, itd. Tam by
      sie dzieci dobrze bawily.

Pozdrawiam!

Agata - Michigan (USA)
    • dunia77 Re: Gdzie na wakacje z dwu i szesciolatkiem? 08.01.06, 01:33
      Kalifornia. Moze nie do konca egoztycznie (choc palmy rosna, cytryny na
      drzewach, a delfiny w morzu sa wink ) W pd Kalifornii pogoda dobra wlasciwie
      przez caly rok, ciekawe krajobrazy od morza do pustyni, piekne parki narodowe i
      sporo parkow rozrywki. W razie czego dobry dostep do opieki medycznej, wszystko
      w sklepach itp.
      • u.too Sardynia 09.01.06, 11:21
        co prawda to tylko Europa, ale .....
        bez narażania dzieci na choroby,
        plaże jak na florydzie, albo karaibach
        pyszne jedzenie,
        można pozwiedzać,
        mało kurortów, raczej domki do wynajęcia, czyściutkie i niedrogie, można
        zaszaleć i zainwestować w inne wakacyjne przyjemności -wynajęcie żaglówki,
        nurkowanie itp.
        z 14 miesięcznym maluchem we wrześniu podróżowaliśmy samochodem i nocą promem.
        temp. 30 stopni, co dla nas z polski rodem wystarczy, plaża w San Teodoro -
        marzenie (piasek bialusieńki i ok. 20 metrów od lądu płytka cieplutka woda,
        mały zachwycony) więcej na:
        www.fotodisardegna.it/archivit.htm
        w tym roku z 1.5 roczną córeczką i 4 letnim synkiem powtórka!!!!!
        • beres.m do Polski :) 09.01.06, 12:08
          w Tatry...
      • u.too Sardynia c.d. 09.01.06, 11:25
        na północy przy wyspie Maddalena jest też rezerwat delfinów, a na plażach
        sprytne dzikie świnie, ktore buszują w plecakach turystów w poszukiwaniu
        smakowitych kąsków. Dla dzieciaków frajda!
    • u.too c.d. 09.01.06, 12:20
      z okazji Nowego Roku dostajemy życzenia i wakacyjny cennik od właścicieli,
      zerknęłam do niego i już wyjaśniam: na Sardynii jest stosunkowo niedrogo za
      wyjątkiem ok. 6 tyg. koniec lipca - koniec sierpnia. Wtedy baluje tam
      Księżniczka Karolina z Monako i celebrities wink. Cena apartamentu 2 sypialnie,
      kuchnia i taras w tym okresie (za 1 tydz.) to wydatek ok. 1200 euro. Dla
      dzieci jest jednak w tym czasie zbyt gorąco(ok. 45 stopni C). Koniec sierpnia,
      początek września to zdecydowanie taniej ok. 450 euro i znośniejsze warunki dla
      dzieci.
      No i mając na myśli żaglówy nie pisałam o Omedze, ale o 'prawdziwym' jachcie.
      Wyjaśniam, gdyby ktoś pomysł żeglowania z małymi dziećmi uznał za pokręcony.
      Dla nas to zawsze wielka frajda była.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka