Dodaj do ulubionych

problem z powrotem do Szkocji

31.03.06, 21:49
bedziemy dla coreczki miec paszport jednorazowy-na wyjazd do Polski, tam
mielismy wyrobic jej 10letni, ale jak sie okazuje-rodzina zawiodla i nie mamy
jeszcze PESELu dla malej, wiec nie mozemy zrobic paszportu-czyli zabrac jej
spowrotem do Szkocji, a bilety wykupione i napewno w tym terminie sie nie
wyrobimy-orientujecie sie czy Konsul moze nam pomoc wystawiajac np. w szybkim
czasie jednorazowa zgode na powrot z Polski co Szkocji????Nawet placac za
przyspieszenie w Polsce nie zdazymy, wiec jesli nie pomoc Konsulatu to utkne
z 3 dzieci w Polsce i bede musiala sama z nimi wracac, bo maz nie dostanie
wiecej urlopusad((
Obserwuj wątek
    • zzz12 Z trojka dzieci moga Cie nie wpuscic do samolotu, 31.03.06, 23:25
      poczytaj regulamin linii lotniczych. Np. wizzair pozwala jednemu doroslemu
      podrozowac z maksymalnie dwojka dzieci, chyba, ze jedno z dzieci ma wiecej, niz
      12 lat. To tak BTW.
      W kwestii paszportu, slyszalam, ze w sprawach bardzo pilnych mozna zglosic sie
      z wnioskiem o wydanie paszportu nie w swoim lokalnym biurze paszportowym, ale
      o jedna instancje wyzej ( w miescie wojewodzkim), wowczas jest szansa na
      szybsze otrzymanie paszportu. Niestety, teraz chyba wszystkie paszporty
      drukowane sa centralnie i nie wiem, czy jest to dalej aktuale, ale sprobuj
      dowiedziec sie w wojewodzkim wydziale paszportowym o tego typu sytuacje.
      • teddy_bear Re: Z trojka dzieci moga Cie nie wpuscic do samol 31.03.06, 23:27
        sprobuj sie dowiedziec o wpisanie dziecka do twojego paszportu
      • paulka25 Re: Z trojka dzieci moga Cie nie wpuscic do samol 01.04.06, 01:42
        Ja wyrabialam paszport dla siebie wlasnie w wojewodzkim biurze paszportowym. W
        Polsce bylam tylko 2,5 tygodnia i musialam sie w tym czasie wyrobic z
        paszportem. Pania w biurze, rodem z glebokiej komuny, bede pamietac do konca
        zycia ale paszport dostalam po niecalych 2 tygodniach ( a byc moze mozna to
        zalatwic jeszcze szybciej). Mimo tego, ze byl wyrabiany w Warszawie (teraz tam
        robia wszystki paszporty) a ja go odbieralam w Legnicy. Do normalnego podania
        skladanego zwykle w takiej sytuacji trzeba tylko na miejscu napisac prosbe o
        wczesniejsze wydanie paszportu i uzasadnic ja. Jesli bedziesz w Polsce kolo 2
        tygodni powinnas zdazyc! Powodzenia
    • dorotka.marcelek Re: problem z powrotem do Szkocji 01.04.06, 09:45
      mieszkam w miescie woj, i wiem ze paszport mozna dostac po 5 dniach roboczych i
      mielibysmy szanse zdazyc, ale problem jest w braku PESELu Helenki na ktory
      czeka sie 4tygodnie, a szwagierka jeszcze nawet nie zglosila malej w urzedzie i
      dlatego nie jestesmy w stanie zrobic paszportu, Jedziemy 15 kwietnia a wracamy
      juz 25 kwietia wiec pewnie nie bedzie jeszcze tego numeru, bedziemy starali sie
      to przyspieszyc. Faktycznie nie pomyslalam ze linie lotnicze moga mnie nie
      wposcic samej z trojka dziecisad((
      • kwiatkowska.m Re: problem z powrotem do Szkocji 01.04.06, 09:54
        Ja dostalam paszport tymczasowy wypisywany recznie, na miejscu w konsulacie.
        Moze mozesz go u siebie wyrobic? Mialam tylko akt urodzenia i paszport moj i
        ojca dziecka, 6 zdjec- jednoczesnie skladany jest wniosek o paszport normalny.
        Ja na normalny czekam juz 2 miesiace, bo ciagle nie zalatwili peselu, a ten
        tymczasowy jest wazny rok, w razie potrzeby przedluzaja jego waznosc.
        • dorotka.marcelek Re: problem z powrotem do Szkocji 01.04.06, 09:58
          nam powiedziana ze na roczny mamy czekac conajmniej 3 tygodniesad(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka