Dodaj do ulubionych

Swieta na snowboardzie- gdzie jechac w USA

IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 25.10.01, 00:55
Chcielibysmy wyjechac na Swieta w gory- Killington, Hunter etc -
mieszkam w NYC a chcemy wybrac sie samochodem. Macie moze jakies
sprawdzone, fajne i nie za drogie miejsca?
Dopiero zaczelam szukac ale cos kiepsko mi idzie wink
Bede wdzieczna za info.
dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: aj Nareszcie jacys boarderzy!!! IP: *.LABridge.com 25.10.01, 09:26
      Witam i serdecznie pozdrawiam. Trudno mi powiedziec o Wschodzie, ale radze wam
      skorzystac z taniego dolara kanadyjskiego i tanich samolotow i wybrac sie do
      zach. Canady, konkretnie do Whistler. Z tego co wiem od kumpli to East to
      maly pikus przy wszystkim co ma do zaoferowania West, a Whistler to resort #1.
      W swieta powinno byc OK (w marcu, kwietniu juz moze byc slabo w Whistler).
      A jesli US, to Utah ma niezle promocje w roku olimpijskim, swietny dojazd
      od lotniska (Salt Lake do wyciagow ponizej godziny i pare miejsc do wyboru).
      Wiele hoteli ma promocje $20.02 (za tyle lift dziennie przy wykupie hotelu
      czy cos takiego) plus przejazd z lotniska gratis. Colorado jest niezle
      (konkretnie Breckenridge), ale wszedzie jest dosc fatalny dojazd od lotniska.
      Mozna teraz znalezc naprawde dobre oferty. Gdyby dojazd byl lepszy, to
      oczywiscie polecilbym moje ukochane Mammoth, gdzie jezdze w kazdy weekend plus
      conajmniej trzy pelne tygodnie od listopada do maja (otwarcie Nov 8!!!).
      Snowboard rocks!
      • Gość: aniutek Re: Nareszcie jacys boarderzy!!! IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 26.10.01, 03:05
        dzieki za info, czekam na wiecej ...po wschodniej stronie :smile))
        pozdrowki
        • e603432 Re: Nareszcie jacys boarderzy!!! 26.10.01, 03:40
          Swieta to oczywiscie najdrozszy okres na narty czy snowboard. Do tego Killington to jedno z
          najdrozszych miejsc na wschodzie. Jezeli szukasz czegos troche bardziej przystepnego to sprobuj Lake
          Placid, NY lub Jay Peak, Vt. Oba miejsca troche niedoinwestowane, ale za to doskonale warunki
          naturalne. Przy dzisejszym kursie dolara kanadyjskiego naprawde warto przyjechac do nas na polnoc.
          Najlepsza gora w Quebecu to mont Ste Anne kolo Quebec City. Doskonale warunki do jazdy i naprawde
          ciekawe miasto (Quebec City nie Ste Anne). Okolo godziny na polnoc od Montrealu jest Mont Tremblant,
          od kilku lat numer 1 resort narciarski na wschodzie. Moze troche za "yuppie" i troche za zimno, ale na
          pewno warto zobaczyc. Mozna tez pojezdzic w Eastern Townships (na poludnie od Montrealu), ale w
          tym przypadku chyba lepiej zachaczyc o Jay Peak.

Powodzenia. Ja raczej znowu spedze swieta na poludniu.
          • Gość: MaciekS Re: Nareszcie jacys boarderzy!!! IP: *.244.232.249.Dial1.Weehawken1.Level3.net 26.10.01, 03:55
            e603432 napisał(a):

> Swieta to oczywiscie najdrozszy okres na narty czy snowboard. Do tego Killingt
            > on to jedno z
            > najdrozszych miejsc na wschodzie. Jezeli szukasz czegos troche bardziej przyst
            > epnego to sprobuj Lake
            > Placid, NY lub Jay Peak, Vt. Oba miejsca troche niedoinwestowane, ale za to do
            > skonale warunki
            > naturalne. Przy dzisejszym kursie dolara kanadyjskiego naprawde warto przyjech
            > ac do nas na polnoc.
            > Najlepsza gora w Quebecu to mont Ste Anne kolo Quebec City. Doskonale warunki
            > do jazdy i naprawde
            > ciekawe miasto (Quebec City nie Ste Anne). Okolo godziny na polnoc od Montreal
            > u jest Mont Tremblant,
            > od kilku lat numer 1 resort narciarski na wschodzie. Moze troche za "yuppie" i
            > troche za zimno, ale na
            > pewno warto zobaczyc. Mozna tez pojezdzic w Eastern Townships (na poludnie od
            > Montrealu), ale w
            > tym przypadku chyba lepiej zachaczyc o Jay Peak.
            >
            > Powodzenia. Ja raczej znowu spedze swieta na poludniu.

Slyszalem jednak od kolegow z Kanady ze Mont Tremblant jest troche drogawy. Dla
            amerykanow z USA pewnie moze bycwink

Ste Anne musi byc dobre bo to stok Pucharu Swiata w snowboardzie.

Pozdrawiam
          • Gość: MaciekS Re: Nareszcie jacys boarderzy!!! - jeszcze jedno IP: *.244.232.249.Dial1.Weehawken1.Level3.net 26.10.01, 04:03
            Acha chyba nikt o tym nie wspomnial tutaj. Otoz Quebec (miejsca ktore
            wymieniasz przeciez sa w Quebec) ma dosc wysokie podatki (16% czy cos takiego).
            Na szczescie za zaplacone w Kanadzie wczasy (pobyt w hotelu, pewne zakupy)
            mozna dostac zwrot tego podatku na granicy wracajac do USA. To sprawdzona
            metoda przez znajomych i przeze mnie. Trzeba tylko trzymac te faktury i mowic
            przy check-out kiedy je wystawiaja ze potrzebna jest taka do zworotu podatku
            kanadyjskiego.

Potem ten podatek trzeba bedzie zaplacic w USA kiedy sie rozliczamy do 15
            kwietnia co roku, ale w Nowym Jorku to jest chyba 8% (w New Jersey 6%) a nie
            16%. Czasem warto sproboawac przy wiekszych wydatkach.

Pozdrawiam
            • e603432 Re: Nareszcie jacys boarderzy!!! - jeszcze jedno 26.10.01, 21:21
              W Kanadzie placimy dwa podatki - federalny 7% i prowincjonalny (zaleznie od prowincji). Mozesz
              rzeczywiscie otrzymac zwrot na granicy, formularze mozna pobrac rowniez na granicy np. w sklepie
              wolnoclowym. Generalnie kurs wymiany dla Was ze Stanow jest obecnie tak korzystny, ze pare dolarow
              w prawo czy lewo nie powinno robic roznicy.

Pisalem wczesniej ze Tremblant jest "yuppie", co za tym idzie drogie. Mozna jednak znalezc okazje. Ja
              sie tam wybieram w grudniu (prze 15-tym). Trzy noce w apartamencie na gorze (jedna sypialnia
              plus den, cztery osoby, ski-in and out) plus dwa trzydniowe bilety na wyciagi za jedyne $600.00 CAD (ok.
              $400.00 USD), podatki wliczone.

Pawel.
              • Gość: MaciekS Re: Nareszcie jacys boarderzy!!! - jeszcze jedno IP: *.amdahl.com 26.10.01, 22:16
                e603432 napisał(a):

> W Kanadzie placimy dwa podatki - federalny 7% i prowincjonalny (zaleznie od pro
                > wincji). Mozesz
                > rzeczywiscie otrzymac zwrot na granicy, formularze mozna pobrac rowniez na gran
                > icy np. w sklepie
                > wolnoclowym. Generalnie kurs wymiany dla Was ze Stanow jest obecnie tak korzys
                > tny, ze pare dolarow
                > w prawo czy lewo nie powinno robic roznicy.
                >
                > Pisalem wczesniej ze Tremblant jest "yuppie", co za tym idzie drogie. Mozna je
                > dnak znalezc okazje. Ja
                > sie tam wybieram w grudniu (prze 15-tym). Trzy noce w apartamencie na gorze (j
                > edna sypialnia
                > plus den, cztery osoby, ski-in and out) plus dwa trzydniowe bilety na wyciagi z
                > a jedyne $600.00 CAD (ok.
                > $400.00 USD), podatki wliczone.
                >
                > Pawel.

Pawel,

To jest to co slyszalem smile Wyluzuj sie. A podatki sa tak samo zorganizoane w
                Kanadzie jak i w USA (w USA masz federalny i stanowy). To co zwracaja na granicy
                to byl wlasnie prowincjonalny (Quebec 16%) czyli roznica ogromna bo w New Jersey
                place tylko 6%.

MaciekS
      • Gość: MaciekS Re: Nareszcie jacys boarderzy!!! IP: *.244.232.249.Dial1.Weehawken1.Level3.net 26.10.01, 03:52
        Gość portalu: aj napisał(a):

> Witam i serdecznie pozdrawiam. Trudno mi powiedziec o Wschodzie, ale radze wam
        > skorzystac z taniego dolara kanadyjskiego i tanich samolotow i wybrac sie do
        > zach. Canady, konkretnie do Whistler. Z tego co wiem od kumpli to East to
        > maly pikus przy wszystkim co ma do zaoferowania West, a Whistler to resort #1.
        > W swieta powinno byc OK (w marcu, kwietniu juz moze byc slabo w Whistler).
        > A jesli US, to Utah ma niezle promocje w roku olimpijskim, swietny dojazd
        > od lotniska (Salt Lake do wyciagow ponizej godziny i pare miejsc do wyboru).
        > Wiele hoteli ma promocje $20.02 (za tyle lift dziennie przy wykupie hotelu
        > czy cos takiego) plus przejazd z lotniska gratis. Colorado jest niezle
        > (konkretnie Breckenridge), ale wszedzie jest dosc fatalny dojazd od lotniska.
        > Mozna teraz znalezc naprawde dobre oferty. Gdyby dojazd byl lepszy, to
        > oczywiscie polecilbym moje ukochane Mammoth, gdzie jezdze w kazdy weekend plus
        > conajmniej trzy pelne tygodnie od listopada do maja (otwarcie Nov 8!!!).
        > Snowboard rocks!

Breck i Whistler jest swietne. Marzy mi sie jednak heli boarding w Whistler lub
        Blackcomb.

Mammoth? Byc moze pojawie sie tam gdzies w Marcu... na zawodach USASA.

Pozdrawiam
      • Gość: --Michal COlorado IP: *.tiaa-cref.org 26.10.01, 21:34
        To jest swietny temat! Chcialem tylko sporostowac ze w CO: Breackenridge to
        jest jeden ze slabszych miejsc (a i tak bije wszystkie resorty up state i
        wiekszosc w Vermont): Aspen, Vail, Loveland, Winterpark, Keyston, A-Basen itd.
        mozna by dlugo wymieniac.Trasy w CO sa generalnie dluzsze niz w innych stanach
        jedyna przewage nad CO ma snieg w Utah.
        • Gość: MaciekS Re: COlorado IP: *.amdahl.com 26.10.01, 22:19
          Gość portalu: --Michal napisał(a):

> To jest swietny temat! Chcialem tylko sporostowac ze w CO: Breackenridge to
          > jest jeden ze slabszych miejsc (a i tak bije wszystkie resorty up state i
          > wiekszosc w Vermont): Aspen, Vail, Loveland, Winterpark, Keyston, A-Basen itd.
          > mozna by dlugo wymieniac.Trasy w CO sa generalnie dluzsze niz w innych stanach
          > jedyna przewage nad CO ma snieg w Utah.

Zalezy co lubisz. Mowa byla o snowboardzistach. Sa riozne zalety roznych miejsc.
          Mozesz miec duze problemy ze znalezieniem w Kolorado tak przygotowanych stokow
          jak ten w Stratton, Vermont. Natomiast jesli nastawiasz sie na jazde po puchu i
          to na dziko to rzeczywiscie inne miejsca sa lepsze.

Trudno porownywac. Nie kazdy lubi to samo, a jesli byles kiedykolwiek
          snowboardzista to mozesz to duzo lepiej zrozumiec niz przecietny narciarz ktormu
          zwykle obojetne i gora... aby byla duza.

Pozdrawiam
        • Gość: aj Re: COlorado IP: *.methodstudios.com 26.10.01, 22:48
          To w Aspen wpuszczaja snowboarderow? Musialo sie cos zmienic...
    • Gość: MaciekS Wreszcie znalazlem Polakow na snowboardzie! IP: *.244.232.249.Dial1.Weehawken1.Level3.net 26.10.01, 03:48
      Gość portalu: aniutek napisał(a):

> Chcielibysmy wyjechac na Swieta w gory- Killington, Hunter etc -
      > mieszkam w NYC a chcemy wybrac sie samochodem. Macie moze jakies
      > sprawdzone, fajne i nie za drogie miejsca?
      > Dopiero zaczelam szukac ale cos kiepsko mi idzie wink
      > Bede wdzieczna za info.
      > dzieki

No wreszcie!

Dobra Hunter bedzie Ci pasowalo jesli lubisz atmosfere agresji. Polecam bardziej
      8 mil dalej polozone Windham. Stok jest mniej wiecej takiej samej wielkosci, ale
      lepiej przygotowany do snowboardu (tez jest park) i ludzie sa zyczliwsi.
      Dlaczego? No nie bede

Na snowboard bracie to sie jezdzi tam gdzie sie on narodzil w USA, czyli do
      Stratton w Vermont. To jest Mekka snowboardu! Daj znac jesli jestes
      zainteresowany to moze sie spotkamy. Znam troche ludzi (samych Amerykanow) z
      ktorymi jezdze. Nie, nie jestem i nigdy nie bylem narciarzem i zupelnie nie mam
      pojecia jak poslugiwac sie tak duza iloscia sprzetuwink

Okay Jesli mieszkasz w New Jersey jak ja to mozesz robic szybkie wypady do
      MountainCreek. Ja tam trenuje 2 wieczory w tygodniu po pracy. Mowie trenuje bo
      amatorsko startuje na zawodach regionalnych.

Tylko ze ja nie skacze (no freestyle) tylko jezdze slalomy i slalomy giganty na
      bramkach (tych trojkatach). Na codzien glownie jezdze tzw. carving na raczej
      dlugich deskach (160-180 cm dlugosci to sa deski wyscigowe).

Daj znac bo ekip to jest duzo, ale Polakow jakos malo widac. Wiekszosc jakby
      gardzila tym sportem i pozostaje tradycyjnie przy nartach.

Killington jest dosc daleko i nie wszyscy snowboardzisci sobie chwala to miejsce.

W Lake Placid pojezdisz, ale uwaga stok jest bardzo stromy i czesto lodowaty. Nie
      bylby to problem (ja tam uwielbiam duze predkosci), ale w Lake Placid maja
      maniakalne podejscie do ograniczen i bardzo gesto stawiaja te znaki SLOW przy
      czym zaraz wisi tabliczka grozaca odebraniem biletu na wyciag. Jesli pojedziesz
      wczesnie rano to zabawy jest wbrod.

Czlowieku jedz do Stratton! Ostatnio poznalem troche ciekawych ludzi ktorzy
      umozliwili mi zjazdy tzw. "First runs" (7:00 rano) kiedy na stoku jeszcze nie ma
      nikogo poza tymi ktorzy maja specjalne rzadkie przepustki. Wyobraz sobie ze stok
      jest przygotopwany, ale wyglada jak opuszczony no paza faktem ze wyciag dla
      takiej grupy jest uruchamiany. Acha i maja tam szybka Gondole (wagoniki).

No dobra dosyc. Stokow masz wiele. Sa bardzo fajne i spore miejsca w Vermont
      (najwiekszy jest Killington oczywiscie), w New Hampshire i Maine (slawny
      Sugarloaf ma jako jedyny na tym wybrzezu USA goly wierzcholek z ktorego mozesz
      zjezdzac).

Sa tez male stoki, ale wcale nie takie zle w Nowym Jorku, New Jersey i
      Pennsylvanii.

Daj znac... Znam troche ludzi.

Napisz np. na:

MaciekSKontakt@netscape.,net

Pozdrawiam

P.S> Chyba jestem jednym ze starszych wiekiem (ale nie doswiadczeniem!)
      snowboardzistow Polakow... w USA to raczej pewne wink
      • Gość: --Michal Re: Wreszcie znalazlem Polakow na snowboardzie! IP: *.tiaa-cref.org 26.10.01, 21:50
        > Dobra Hunter bedzie Ci pasowalo jesli lubisz atmosfere agresji. Polecam bardzie
        > 8 mil dalej polozone Windham. Stok jest mniej wiecej takiej samej wielkosci,
        > ale lepiej przygotowany do snowboardu (tez jest park) i ludzie sa zyczliwsi.
        > Dlaczego? No nie bede
        Windham jak tam ostatnio bylem to nie mieli rampy, ale za to oswietlony park w
        nocy. Po mimo wszysko hunter jest wiekszy.

> Na snowboard bracie to sie jezdzi tam gdzie sie on narodzil w USA, czyli do
        > Stratton w Vermont. To jest Mekka snowboardu! Daj znac jesli jestes
        > zainteresowany to moze sie spotkamy. Znam troche ludzi (samych Amerykanow) z
        > ktorymi jezdze. Nie, nie jestem i nigdy nie bylem narciarzem i zupelnie nie mam
        > pojecia jak poslugiwac sie tak duza iloscia sprzetuwink

No ... Nie Maciek lubie Cie stary ale nie przekrecaj, zgadza sie ze barton itd,
        ale sprawdz CO czy UT, tutaj jezdzisz z takim kolesiami jak Noah ... np. w
        keyston. Zgadza sie ze boazeria to parafina i nuda wink, ale ja sie na tym
        wychowalem i wielu fajnych kolesi dalej to robi ... sam wiesz ze jest wsrod
        deskarzy tez sa leszcze.

> Okay Jesli mieszkasz w New Jersey jak ja to mozesz robic szybkie wypady do
        > MountainCreek. Ja tam trenuje 2 wieczory w tygodniu po pracy. Mowie trenuje bo
        > amatorsko startuje na zawodach regionalnych.

Spoko! Ja tu sie startam troche na rampie ale konkurencja tu jest zabojcza, ci
        kolesie tu "mieszkaja" na stoku.

> Czlowieku jedz do Stratton! Ostatnio poznalem troche ciekawych ludzi ktorzy

Zgadza sie Stratton rulzzzz.

> P.S> Chyba jestem jednym ze starszych wiekiem (ale nie doswiadczeniem!)
        > snowboardzistow Polakow... w USA to raczej pewne wink

no nie wiem ja jestem calkiem stary wink.
        PS.
        Jezeli ktos sie wybiera do CO pojezdzic dajcie znac! CO zabija wszystko!
        • Gość: MaciekS Re: Wreszcie znalazlem Polakow na snowboardzie! IP: *.amdahl.com 26.10.01, 22:24
          Kiedys sie moze wybiore do Breck jak sie zdecyduje wystartowac w Gand Prix. Na
          razie musze troche popracowac jeszczewink

Trzymaj sie,

Maciek

P.S> Apropos rampa. Niestety nie skacze ale jezdze na predkosc (carving) i moze
          dlatego polecamy rozne miejsca. Niewtpliwie jednak jak widac mamy chyba
          wspolnie duzo wiekszy przeglad sprawy niz cala reszta Polonusow ktora zna tylko
          narty... rodzima boazeria wink
          • Gość: --Michal boazeria IP: *.lakwod2.co.home.com 27.10.01, 03:37
            narciarze to tez spoko kolesie, [jak juz pisalem]. Czesto mnie wnerwia jak
            grzechocza na deskarzy, ale tak jak wszedzie sa ludzie i ludziska, pozatym sam
            widzialem ludzi na deskach ktorzy sie zachwywali jakby im sie zasilanie
            odlaczylo od mozgo.
            pozdrawiam.
            • Gość: MaciekS Re: boazeria IP: *.amdahl.com 29.10.01, 22:43
              Gość portalu: --Michal napisał(a):

> narciarze to tez spoko kolesie, [jak juz pisalem]. Czesto mnie wnerwia jak
              > grzechocza na deskarzy, ale tak jak wszedzie sa ludzie i ludziska, pozatym sam
              > widzialem ludzi na deskach ktorzy sie zachwywali jakby im sie zasilanie
              > odlaczylo od mozgo.
              > pozdrawiam.

Wiem, wiem... Mam troche przyjaciol narciarzy. Z niektorymi nawet swietnie spedza
              sie czas i nikt nikomu nie przeszkadza a zjazdy robimy w tym samym tempie.

Ja raczej mam pretensje bardziej do bezmyslnych deskarzy, ktorzy tak samo jak
              narciarzom przeszkadzaja mi siadajac na srodku stoku... i to czesto tuz za tak
              zwanym "blind nose" oczekujac chyba ze ktos im w glowe wjedzie. Sam tez siadam...
              tyle ze na bokach szlakow a nie na srodku. Narciarze tez czesto staja bezmyslnie
              na srodku.

A co do tego czestego zarzutu "niszczenia" sniegu na stoku to robia to jednakowo
              wszyscy niedoswiadczeni i bojacy sie narciarze i deskarze. Tu nie ma roznicy
              wedlug mnie.

Pozdrawiam
    • Gość: --Michal Re: Swieta na snowboardzie- gdzie jechac w USA IP: *.tiaa-cref.org 26.10.01, 21:37
      Ostatni raz na wschodzie jezdzilem 4 lata temu wiec nie mam bierzacych
      informacji ale zdecydowanie VT, up-state wysiada. Sprawdz:
      www.skimaps.com
    • Gość: aj Snowboard - zestawienie najlepszych miejs w US IP: *.methodstudios.com 26.10.01, 22:33
      Top-Ten Parks

1. Snow Summit, California: 8.81
      2. Mammoth Mountain, California: 8.79
      3. Whistler/Blackcomb, B.C., Canada: 8.78
      4. Breckenridge, Colorado: 8.64
      5. Timberline, Oregon: 8.36
      6. Vail, Colorado: 8.25
      7. The Canyons, Utah: 8.1 (tie)
      7. Mt. Hood Meadows: 8.1 (tie)
      9. Mt. Snow, Vermont: 7.81
      10. Okemo, Vermont: 7.8

Top-Ten Pipes

1. Breckenridge, Colorado: 8.625
      2. Mammoth Mountain, California: 8.62
      3. Whistler/Blackcomb, B.C., Canada: 8.56
      4. Vail, Colorado: 8.25 (tie)
      4. Timberline, Oregon: 8.25 (tie)
      6. Okemo, Vermont: 8
      7. Copper Mountain, Colorado: 7.92 (tie)
      7. Mt. Snow, Vermont: 7.92 (tie)
      9. Mt. Hood Meadows: 7.73
      10. Killington, Vermont: 7.72

Top-Ten Overall Snowboard Resorts

1. Whistler/Blackcomb, B.C., Canada
      Park: 8.78
      Pipe: 8.56
      General: 9.48

2. Mammoth Mountain, California
      Total Overall Score: 8.89
      Park: 8.79
      Pipe: 8.62
      General: 9.27

3. Breckenridge, Colorado
      Total Overall Score: 8.5
      Park: 8.64
      Pipe: 8.625
      General: 8.23

4. Vail, Colorado
      Total Overall Score: 8.45
      Park: 8.25
      Pipe: 8.25
      General: 8.86

5. Timberline, Oregon
      Total Overall Score: 8.36
      Park: 8.38
      Pipe: 8.25
      General: 8.46

7. Mt. Hood Meadows, Oregon
      Total Overall Score: 8.05
      Park: 8.1
      Pipe: 7.73
      General: 8.32

8. Copper Mountain, Colorado
      Total Overall Score: 8.03
      Park: 7.73
      Pipe: 7.92
      General: 8.46

9. Mount Snow, Vermont
      Total Overall Score: 7.83
      Park: 7.81
      Pipe: 7.92
      General: 7.74

10. Okemo, Vermont
      Total Overall Score: 7.73
      Park: 7.82
      Pipe: 8
      General: 7.36

Honorable Mention
      Mammoth Mountain, California
      • Gość: --Michal Re: Snowboard - zestawienie najlepszych miejs w US IP: *.tiaa-cref.org 26.10.01, 23:19
        aj,
        ja tu nie chece zaczynac zadnych niepotrzebnych klutni, to o czym pisze to sa
        moje prywatne opinie. Gdzies tez widzialem to zestawienie, ale tak jak
        wszystkie inne zestawianie sa subiektywne. Co do Snow Mass to wpuszczaja tam
        deskarzy od zeszlego roku.
        Pozdrawiam.
        • Gość: aj Re: Snowboard - zestawienie najlepszych miejs w US IP: *.methodstudios.com 26.10.01, 23:59
          Klotni? Nigdy w zyciu. Niech chociaz ten watek bedzie normalny i dla
          normalnych ludzi. Na reszte juz dawno przestalem zwracac uwage.
          Za to tu mozna sie czegos dowiedziec o miejscach, w ktorych
          (jeszcze) nie bylem wink O Aspen, to na serio nie wiedzialem. Dawniej
          zeby zachowac twarz, to oni tlumaczyli zakaz dla snowboarderow
          waskimi trasami. U nas w Mammoth narciarzy ubywa kazdego roku,
          w ostatnim moze bylo ich jakies 30%. Miedzy innymi dlatego jest
          to swietne miejsce dla boarderow. A zestawienie moim zdaniem
          oddaje naprawde najlepsze miejsca w Ameryce, mozna sie spierac o
          pewne pozycje, ale ogolnie daje niezly poglad. Zreszta nie mozesz
          narzekac, jesli mieszkasz w Colorado! U mnie jeszcze sniegu nic.
          Jakis taniec nalezaloby odstawic albo co. Jak sie sezon przesunie
          bede latal do Whistler. Ostatnio znalazlem kupe ofert na wczesny
          sezon, takze nawet na weekend sie oplaca (plus moze jeden sick day wink
          • aniutek Re: Snowboard - zestawienie najlepszych miejs w US 27.10.01, 03:04
            Panowie, dzieki ogromne ::smile)))) za wszystkie info, moj chlop juz liczy dni-
            deski od wczoraj wisza na scianie- powstala specjalna polka wink, buty
            przewietrzone.... no i czekamy na rozpoczecie sezonu.
            Z przyczyn obiektywnych wink musimy sie trzymac z tej strony granicy a jako,
            ze mlody jedzie z nami nie chcemy aby bylo strasznie daleko.
            W lutym i marcu bylismy w Vermont- Mount snow- bardzo milo, dla mnie
            wlasciwie wszystko jedno moze byc i Mountain Creek bo dopiero
            zaczynam wink ale meska czesc towarzystwa miala ubaw, snieg super+
            lampa....hmmmm
            W Lake Placid spedzilismy kiedys swieta i milo bylo chociaz chyba
            zanizalismy srednia wieku:smile)
            Teraz szukam jakis specials na christmass, wiecie cos moze ???- to co
            znalazlam jest za drogie- np $150 od lba +ski pass....

pozdrowki

ps. najmlodsi to my tez nie jestesmy wink
            • Gość: --Michal ski pass IP: *.lakwod2.co.home.com 27.10.01, 03:40
              tak trzymac! Co do skipass'ow w CO jest swietny deal, za $300 mozesz kupic na
              cely seson Keyston, Breck i 10 dni Vail i Beaver.
              Pozdrawiam.
          • Gość: --Michal spox IP: *.lakwod2.co.home.com 27.10.01, 03:32
            aj,
            No to spox (rzeczywiscie kupa tu bezsensownych sporow). CO jest swietne w
            zimie! ... na razie otwarte jest tylko Loveland (3 trasy)i Keyston ale tylko
            dwie drasy, za jakis miesiac powinna dolaczyc reszta.
            Pozdrowienia.
      • Gość: MaciekS Re: Snowboard - zestawienie najlepszych miejs w US IP: *.amdahl.com 29.10.01, 22:52
        Gość portalu: aj napisał(a):

> Top-Ten Parks
        >
        > 1. Snow Summit, California: 8.81
        > 2. Mammoth Mountain, California: 8.79
        > 3. Whistler/Blackcomb, B.C., Canada: 8.78
        > 4. Breckenridge, Colorado: 8.64
        > 5. Timberline, Oregon: 8.36
        > 6. Vail, Colorado: 8.25
        > 7. The Canyons, Utah: 8.1 (tie)
        > 7. Mt. Hood Meadows: 8.1 (tie)
        > 9. Mt. Snow, Vermont: 7.81
        > 10. Okemo, Vermont: 7.8
        >
        > Top-Ten Pipes
        >
        > 1. Breckenridge, Colorado: 8.625
        > 2. Mammoth Mountain, California: 8.62
        > 3. Whistler/Blackcomb, B.C., Canada: 8.56
        > 4. Vail, Colorado: 8.25 (tie)
        > 4. Timberline, Oregon: 8.25 (tie)
        > 6. Okemo, Vermont: 8
        > 7. Copper Mountain, Colorado: 7.92 (tie)
        > 7. Mt. Snow, Vermont: 7.92 (tie)
        > 9. Mt. Hood Meadows: 7.73
        > 10. Killington, Vermont: 7.72
        >
        >
        > Top-Ten Overall Snowboard Resorts
        >
        > 1. Whistler/Blackcomb, B.C., Canada
        > Park: 8.78
        > Pipe: 8.56
        > General: 9.48
        >
        > 2. Mammoth Mountain, California
        > Total Overall Score: 8.89
        > Park: 8.79
        > Pipe: 8.62
        > General: 9.27
        >
        > 3. Breckenridge, Colorado
        > Total Overall Score: 8.5
        > Park: 8.64
        > Pipe: 8.625
        > General: 8.23
        >
        > 4. Vail, Colorado
        > Total Overall Score: 8.45
        > Park: 8.25
        > Pipe: 8.25
        > General: 8.86
        >
        > 5. Timberline, Oregon
        > Total Overall Score: 8.36
        > Park: 8.38
        > Pipe: 8.25
        > General: 8.46
        >
        > 7. Mt. Hood Meadows, Oregon
        > Total Overall Score: 8.05
        > Park: 8.1
        > Pipe: 7.73
        > General: 8.32
        >
        > 8. Copper Mountain, Colorado
        > Total Overall Score: 8.03
        > Park: 7.73
        > Pipe: 7.92
        > General: 8.46
        >
        > 9. Mount Snow, Vermont
        > Total Overall Score: 7.83
        > Park: 7.81
        > Pipe: 7.92
        > General: 7.74
        >
        > 10. Okemo, Vermont
        > Total Overall Score: 7.73
        > Park: 7.82
        > Pipe: 8
        > General: 7.36
        >
        > Honorable Mention
        > Mammoth Mountain, California

To zalezy skad masz te oceny. Stratton. Vt zmienilo swoj park w ostatnich dwoch
        latach i ma duzo wiekszy i to ponoc dosc trudny (poza tym czasem nie jeden - dwa
        szlaki do Boardercrossu chyba ostatnio widzialem). W sumie nie wiem czy Okemo
        nawet sie teraz porowna do Stratton. Polecam Stratton. I jeszcze jedno - nie bez
        powodow US Open w snowboardzie odbywa sie w Stratton a nie w Okemo czy
        Killington.

Pozdrawiam
    • Gość: Bert Re: Swieta na snowboardzie- gdzie jechac w USA IP: *.214.102.227.Dial1.Boston1.Level3.net 27.10.01, 19:15
      A moze NH?
      Jesli samochodem to polecam zamieszkanie w malo znanym Mittersill (Frankonia), traktujac je jako
      baze: 1/2 mili do Cannon Mountain, samochodem lepiej (chyba najlepsza gora w NH, pusto, we
      wtorki i czwartki wyciagi 2 za cene jednego). Mieszkanie w Mittersill daje znizke na wyciagi, za
      wyjatkiem wtorkow i czwartkow.
      Dodatkowo, dla urozmaicenia, mozna kazdego dnia jezdzic na innej gorze odwiedzajac Loon (tlok w
      weekendy), Attitash/ Bear Peak, Bretton Woods, Wild Cat, itd., wszystkie w zasiegu na jednidniowe
      wypady.
      W Mittersill mozna zamieszkac w 1-bedroom (dla dwoch doroslych osob to komfort, ale 2+2 tez, z
      pewnym wysilkiem) z pelna kuchnia za ok. $600 za tydzien.
      • Gość: MaciekS Re: Swieta na snowboardzie- gdzie jechac w USA IP: *.amdahl.com 29.10.01, 22:45
        Gość portalu: Bert napisał(a):

> A moze NH?
        > Jesli samochodem to polecam zamieszkanie w malo znanym Mittersill (Frankonia),
        > traktujac je jako
        > baze: 1/2 mili do Cannon Mountain, samochodem lepiej (chyba najlepsza gora w NH
        > , pusto, we
        > wtorki i czwartki wyciagi 2 za cene jednego). Mieszkanie w Mittersill daje zniz
        > ke na wyciagi, za
        > wyjatkiem wtorkow i czwartkow.
        > Dodatkowo, dla urozmaicenia, mozna kazdego dnia jezdzic na innej gorze odwiedza
        > jac Loon (tlok w
        > weekendy), Attitash/ Bear Peak, Bretton Woods, Wild Cat, itd., wszystkie w zasi
        > egu na jednidniowe
        > wypady.
        > W Mittersill mozna zamieszkac w 1-bedroom (dla dwoch doroslych osob to komfort,
        > ale 2+2 tez, z
        > pewnym wysilkiem) z pelna kuchnia za ok. $600 za tydzien.

Slyszalem od kolegi ze Cannon Mountain jest swietne i ma wyciag/kolejke. Chyba
        wybiore sie sprowac ktoregos razu.

Pozdrawiam
        • Gość: aniutek Re: Swieta na snowboardzie- gdzie jechac w USA IP: *.c3-0.nyw-ubr2.nyr-nyw.ny.cable.rcn.com 24.11.01, 04:09
          moze macie cos nowego- telefony, web sites etc, jakies oferty
          swiateczne....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka