14.08.06, 01:49
To forum jest otwarte i prowadzone przez polski portal gazete.pl
Dlatego wielu tu przychodzacym wydaje sie, ze to czysto polskie forum. Czyli
maja tu doczynienia z Polakami i rozmawiaja z punktu widzenia Polakow.
Forum jednak ksztaltuja jego uczestnicy.
Przypominam, ze to forum Polonia i sila rzeczy przychodza tu takze Polonusi.
Innaczej mowiac obcokrajowcy polskiego pochodzenia. Ich punkt widzenia jest
inny niz Polakow mieszkajacych w kraju czy nawet tych ktorzy wyjechali na
chwile do pracy zagranica.
Z tego tytulu jest tu tyle niezrozumien i klotni.
Nie wazne jest tu nawet to czy ktos posiada obywatelstwo polskie czy nie.
Laczy ich pochodzenie. Laczy ich jezyk, laczy zainteresowanie tym co sie
dzieje w Polsce.
Zyjac w Ameryce czy Niemczech czy innym kraju ludzie ci przyjeli kulture i
obyczaje tych krajow. Adoptowali sie do warunkow panujacych w tych krajach.

Dlatego proponuje zdwojona tolerancje dla odmiennych swiatopogladow czy
odmiennych punktow widzenia.

Pozdrawiam, JP
Obserwuj wątek
    • corrina hehe wot i mundry sie znalazl 14.08.06, 02:03
      od kiedy to polonia mieszka w polsce
      • ghotir Re: hehe wot i mundry sie znalazl 14.08.06, 02:16
        corrina napisał: "od kiedy to polonia mieszka w polsce"

Z choinki sie urwales czy zechcesz wytlumaczyc o co Ci chodzi?
      • waldek1610 Re: hehe wot i mundry sie znalazl 14.08.06, 08:48
        corrina napisał:

> od kiedy to polonia mieszka w polsce

a od kiedy trzeba mieszkac za granica zeby odwiedzac forum Polonia? smile
    • ghotir Re: maly apel 14.08.06, 02:12
      jp.hi,

Masz moje calkowite poparcie dla swojego apelu o tolerancje.

Jednak wybacz tutaj wtracenie moich trzech groszy. Robilem w Polsce badania
      przez blisko pol roku. Moj uniwerek troche mi pomogl w dostepie do informacji
      ale ja i tak glownie bazowalem na informacjach dostepnych dla wszystkich
      mieszkancow Polski. Czulem sie bardzo glupio kiedy moi przyjaciele wykazywali
      sie ignorancja wobec spraw poruszanych przez codzienna polska prase. W oparciu
      o reakcje moich polskich przyjaciol na "rewelecje" zawarte w codziennej prasie
      smiem twierdzic, ze nasi rodacy w kraju nie chca przyswoic sobie
      miedzynarodowej perspektywy, tak powszechnej dla naszych rodakow mieszkajacych
      w innych niz Polska krajach.

Zatem powstaje pytanie: dlaczego mam byc wyrozumialy wobec ignorancji moich
      ziomkow mieszkajacych w kraju? Oni maja dostep do tej samej informacji, do
      ktorej ja kolatalem kiedy robilem tam badania. Mam wyrozumialosc wobec
      niepismiennych mieszkancow Ruandy ale trudno mi sie zdobyc na podobna
      wyrozumialosc wobec Polakow z MA lub PhD, ktorym nie chce sie rozwijac
      intelektualnie.

Ps, jestes czy nie jestes synem tego pana?
      Nie przejmuj sie, zamierzam Cie gnebic tym pytaniem tak dlugo jak nie uzyskam
      odpowiedzi, ale to nie zmienia faktu, ze dobrze mi sie z Toba rozmawia. Zdaje
      sie, ze wyjechalismy z kraju w podobnym okresie i to stanowi jeden z glownych
      punktow mojego odniesienia do Ciebie. Bardzo Cie prosze, odpowiedz na moje
      pytanie abym nie musial sie Ciebie wiecej czepiac.
      • robinhood101 Re: maly apel 14.08.06, 02:18
        co to za pan IMF? Jesli to jest jego syn, to dobrze go urzadzil- na Hawaii.
        • ghotir Re: maly apel 14.08.06, 04:41
          robinhood101 napisał: "co to za pan IMF?"

To International Monetary Fund, Bretton Woods organizacja, ktora rzadzi polskim
          bankiem centralnym. To jest zwierzchnik wszystkich Polakow mieszkajacych w
          kraju.
      • jp.hi Re: maly apel 14.08.06, 02:52
        Milo mi ze podzielasz moje zdanie.

ghotir, mnie nie chodzi o telerowanie ignoranctwa czy glupoty a o tolerancje
        wobec roznych swiatopogladow. Np. ktos oburza sie i od razu rzuca mesem, ze
        ktos inny popiera Busha. Ktos inny za to, ze ktos napisal, ze w Kanadzie zyje
        sie lepiej niz w Belgii, jeszcze inny za to, ze ktos krytykuje jakies zjawiska
        w Polsce, itd. Chodzi mi o to ze mozna dyskutowac na wszystkie dostepne tematy
        ze zrozumieniem tej odmiennej opinii i bez wylewania na siebie pomyji.

Inna sprawa ze idealem byloby gdyby na to forum przychodzili tylko Polonusi i
        ci pozostali ktorych interesuje zycie poza Polska. Niestety trzeba sie z tym
        pogodzic ze jest to forum otwarte, publiczne czyli ogolnodostepne i zawsze
        znajdzie sie taki co wpisze sie tu tylko poto aby dowalic. Za co? Chocby za to,
        ze jemu sie nie udalo albo powodzi sie gorzej.

PS Skoncz juz prosze z tym pytaniem. Juz kiedys pisalem, ze nie jestem.
        • ghotir Re: maly apel 14.08.06, 04:57
          jp.hi,

Masz moje pelne poparcie w sprawie tolerancji.

Nie jestes? Biore Cie za slowo i zaprzestaje zadawac to pytanie.
    • pieciupancernych Re: maly apel 14.08.06, 02:39
      Wedlug mnie problem z tym forum jest taki, ze wiekszosc piszacych tutaj mieszka
      w Polsce i czuje nienawisc, do tych, ktorzy ulozyli sobie zycie poza Polska.
      • robinhood101 Re: maly apel 14.08.06, 02:51
        pieciupancernych napisał:
        "Wedlug mnie problem z tym forum jest taki, ze wiekszosc piszacych tutaj mieszka
        w Polsce i czuje nienawisc, do tych, ktorzy ulozyli sobie zycie poza Polska"

wliczajac w to ciebie maly, ty myslisz, ze juz na stale jestes w USA? W kazdej
        chwili mozesz byc odwolany. Ale dobrze, ze nam potwierdziles nasze
        przypuszczenia.
    • harlista Re: maly apel 14.08.06, 03:01
      Drobna dygresja:
      "Nie wazne jest tu nawet to czy ktos posiada obywatelstwo polskie czy nie"

Ciekaw jestem ilu Polonusow na tym forum NIE posiada obywatelstwa polskiego.
      Mozna nie posiadac polskiego paszportu, ale Polkiem jest sie na zawsze.
      Zepewnia to/gwarantuje/zmusza do tego Polska Konstytucja.
      Nawet nasze dzieci urodzone poza Polska, czasami nieumiejace nic wiecej niz
      kilka "brzydkich" slow, sa zgodnie z ta Konstytucja Polakami. Zreszta ich dzieci
      tez.

A wracajac do tematu:
      Tyle chamstwa,wyzwisk, atakow ad personam ile spotyka sie na ogolnodostepnych
      Forach polskojezycznych nie spotkalem nigdzie na zadnym amerykanskim forum.
      Wydaje mi sie ze powodem jest anonimowosc jaka gwarantuje internet.
      Podobne zachowanie rodakow mialem okazje zaobserwowac w latach '80 w RFN. W
      nowym miejscu tam gdzie ich nie znano wychodzilo z nich prawdziwe oblicze. Takie
      ktore niedopomyslenia bylo pokazac we wlasnej wsi, bo "coz by ludzie powiedzieli"

I jeszcze jeden apel: NIE KARMCIE TROLLI !!!
      • jp.hi Re: maly apel 14.08.06, 03:09
        harlista napisał:

> Ciekaw jestem ilu Polonusow na tym forum NIE posiada obywatelstwa polskiego.
        > Mozna nie posiadac polskiego paszportu, ale Polkiem jest sie na zawsze.
        > Zepewnia to/gwarantuje/zmusza do tego Polska Konstytucja.
        > Nawet nasze dzieci urodzone poza Polska, czasami nieumiejace nic wiecej niz
        > kilka "brzydkich" slow, sa zgodnie z ta Konstytucja Polakami. Zreszta ich
        dzieci tez.

Mam wielu przyjaciol Polakow mieszkajacych w Niemczech. Przybyli ze Slaska i
        kazano im sie zrzec obywatelstwa. Wg prawa sa wiec tylko niemcami ale sercem i
        dusza Polakami. Sa Polakami i sami o tym mowia.
        Konstytucja Polski? Nie zartuj. My mamy tez inne konstytucje. Zreszta sam sobie
        odpowiedziales. Dzieci urodzone np w USA i nie znajace Polski i j.polskiego tez
        sa Polakami. Tylko ze one czesto tak nie mysla.
        • warcholski Re: maly apel 14.08.06, 03:16
          jp.hi napisał:

Dzieci urodzone np w USA i nie znajace Polski i j.polskiego tez
          >
          > sa Polakami. Tylko ze one czesto tak nie mysla.

Od moich dzieci sie odwal i mysl za siebie.

• ghotir Re: maly apel 14.08.06, 04:53
          harlista napisał: "Mozna nie posiadac polskiego paszportu, ale Polkiem jest sie
          na zawsze."

Raz Polak, zawsze Polak?

Spiesze doniesc, ze moje dzieci i wnuki juz nie sa obywatelami Polski. Te
          stworzenia wciaz lubia bigos i placki ziemniaczane, maja ambiwalently stosunek
          do B. Chmielnickiego ale od ubieglego roku przestaly byc "poddanymi
          najjasniejszej".
          Te moje dzieciaki i wnuki lubia polska konstytucje ale takze rozumieja ze to
          tylko kawalek papieru, subject to UE regulations.

Jezeli pozwolono by mi na doradzanie czegokolwiek na tym forum to doradzilbym
          polskim rodzicom wydanie $1600 aby uwolnic ich dzieci od polskiego obywatelstwa.
          • jp.hi Re: maly apel 14.08.06, 05:38
            ghotir napisał:

> Jezeli pozwolono by mi na doradzanie czegokolwiek na tym forum to doradzilbym
            > polskim rodzicom wydanie $1600 aby uwolnic ich dzieci od polskiego
            obywatelstwa

To rzecz dyskusyjna i bardzo osobista.
            Osobiscie ciesze sie ze moj wnuk jest obywatelem Polski. Niech wie i pamieta
            jakie sa jego korzenie. Nie mysle przy tym zeby mial z tego jakiekolwiek
            korzysci. To bzdura. Mam nadzieje, ze nie bedzie musial w przyszlosci rozliczac
            sie z Polska. Tego by dziadkowi nigdy nie wybaczyl.
            Amerykanie czesto mowia. Ja jestem czesciowo Niemcem, Irlandczykiem, Wlochem i
            Amerykaninem. Jak by mu powiedzieli, ze jest obywatelem tych wszystkich krajow,
            napewnie by sie nie obrazil.
            Zgadzam sie przy tym, ze bardzo niebezpieczne sa zakusy polskiego parlamentu
            czy pomysly jego czlonkow, dotyczace roznorakiego opodatkowania obcokrajowcow
            polskiego pochodzenia. Niebezpieczne jest tez zbieranie informacji o ich
            miejscu zamieszkania, dzialalnosci zawodowej, publicznej, stanu posiadania i
            ogolnie o ich zyciu.
            Mam ogromna nadzieje, ze te czasy minely i wladze Polski zrobia wszystko aby
            nie zrazic tak licznej juz Polonii na swiecie do polskiego obywatelstwa.
            Mysle, ze wlasnie konstytucyjnie te prawa Polonusow powinny byc zagwarantowane.
            W innym przypadku ta kwota zaporowa $1600 moze sie okazac nieskuteczna.
            • ghotir Re: maly apel 14.08.06, 06:14
              jp.hi napisał: "To rzecz [polskie obywatelstwo] dyskusyjna i bardzo osobista."

Yep.

Mnie wkurzyla sprawa paszportow: wpuscimy Cie do Polski na jakimkolwiek
              paszporcie ale wypuscimy Cie z kraju tylko na polskim paszporcie. Pozniej
              przyszla refleksja, ze moje wnuki nie beda chronione prawem US w Polsce. Moje
              wnuki mowia po polsku, potrafia ugotowac rosol, usmazyc ich przysmak, placki
              ziemniaczane i niezle, jak na dziesieciolatkow (to blizniaki), znaja polska
              historie. Diabli mnie wzieli na wiadomosc, ze te stworzenia nie beda chronione
              przez US prawo kiedy odwiedzaja ich rodzine w Polsce. No wiec moje wnuki
              wiedza, ze ich dziadek jest Polakiem ale wladze w Polsce nie lubia Polakow
              mieszkajacych w US. To jest wiadomosc, ktora przekazalem moim wnukom kiedy
              powiedzialem im, ze oni przestaja byc obywatelami Polski. Potepij mnie za to i
              przyjme Twoje potepienie z pelna pokora. Osloda bedzie mi swiadomosc, ze
              Departament Stanu bedzie musial interweniowac kiedy moje wnuki zbroja cos w
              Polsce.

Mam trzy nadzieje. (1) To co zaplacilem za uwolnienie moich wnukow - i moich
              dzieci, ale to inna sprawa - od polskiego obywatelstwa naprawde uwolnilo tych
              ludzi od zakusow prawnych polskiego panstwa. (2) Polski parlament dojdzie do
              wniosku, ze nie oplaca sie traktowac Polonusow jako bydla podatkowego. (3) Moje
              dzieci i wnuki pozostana wierne idei wielokulturowosci pomimo klod rzucanych im
              pod nogi przez ojczyzne ich ojca i dziadka.
              • jp.hi Re: maly apel 14.08.06, 06:32
                Daleki jestem od potepiania Ciebie. Kazdy ma prawo zyc gdzie mu wygodnie, tak
                jak kazdy jest kowalem swojego losu. Byc moze moje dotychczasowe doswiadczenia
                z Polska nie byly az tak denerujace.
                Nie wydaje mi sie aby moj wnuczek odwiedzal Polske. Chcialbym aby pojechal tam
                kiedys zobaczyc skad pochodzi jego mama i dziadek. Moze wtedy, np. za 20 lat,
                spodoba mu sie na tyle ze bedzie chcial tam zamieszkac. To jednak moze dotyczyc
                kazdego innego kraju.
                • ghotir Re: maly apel 14.08.06, 07:19
                  jp.hi napisał: "To jednak moze dotyczyc kazdego innego kraju."

I tak trzymaj.

Moj "przygodowy" syn zdaje sie myslec o emeryturze w Tajlandii. Moja
                  nieprzygodowa cora zdaje sie szykowac do kariery w Kanadzie. Oboje mowia po
                  polsku. Mojemu "przygodowemu" synowi nawet udalo sie zrobic cos czego ja sie
                  wciaz obawiam: ten diabel odwiedzil ziemie swoich dziadkow.

To co chce tu powiedziec to to, ze jakkolwiek pozbawilem moja progeniture
                  polskiego obywatelstwa to to bractwo i tak podrozuje po swiecie, wlacznie z
                  krajem ich ojca/dziadka i wciaz przyznaje sie do polskich korzeni. Domyslasz
                  sie, ze poszukuje ich poczucia wyzszosci wobec niezachodnich nacji. Dotad
                  jedyne na co sie natykam to wspolczucie wobec ludzi, ktorych oni spotkali w
                  trzecim swiecie. Zyczylbym sobie aby moi synowie, moj drugi syn tez sie szweda
                  po swiecie, byli takimi aniolami w US jakimi sa w krajach ich wycieczek.

Mozliwe, ze ze wzgledu na postawy moich synow (happy go lucky pomimo urodzenia
                  sie w kraju cierpien) pozbawilem cala rodzine polskiego obywatelstwa.
                  Przyznaje, ze wciaz mi przykro z tego powodu. Chcialbym aby to moje bractwo nie
                  tylko rozmawialo po polsku ale takze bylo czescia Polski. No ale co mam zrobic
                  wobec polskich ustaw?

Traktuj ten post jako samobiczowanie smile
                  • jp.hi Re: maly apel 14.08.06, 07:55
                    Jak sie mieszka w Stanach to wydaje sie, ze wszedzie jest tak latwo i
                    przyjemnie. A do tego ustroj lepszy, prezydent lepszy, wieksza sprawiedliwosc,
                    opieka, itd. Stad ciagotki niektorzych Amerykanow do osiedlania sie w innych
                    krajach. To dobrze, niech jada. Nic i nikt ich nie przekona jak sami nie
                    doswiadcza.

Spotkalem tu nawet takich Amerykanow ktorzy probowali mnie przekonywac, ze
                    komunizm jest dobry. Oczywiscie nigdy w takim kraju nie byli.

Niech Ci nie bedzie przykro. Poczucie, ze rzad USA opiekuje sie Toba
                    gdziekolwiek jestes, warte jest poswiecen. Rozumiem to.
                    • warcholski Re: Hello- do towarzystwa herbatkoego z Konsulatu 14.08.06, 09:34
                      Za doradztwo dziekuje, postoje. Za $1600 moje dziecko co roku ma wesole wakacje.
                      Ale bandzie w ciemnej ulicy czajacej sie na kase - mowie NIE!

>>Jezeli pozwolono by mi na doradzanie czegokolwiek na tym forum to doradzilbym
                      polskim rodzicom wydanie $1600 aby uwolnic ich dzieci od polskiego
                      obywatelstwa.<<

She/he can however regain Polish citizenship if he/she executes an affidavit
                      expressing the will of becoming the citizen before proper Polish authorities
                      after turning 16, but before 6 months to the legal age.

---------------------

• warcholski Re: Hello- do towarzystwa herbatkoego z Konsulatu 14.08.06, 09:36
                        Zrzeczenie Sie Obywatelstwa Polskiego
                        I. Zasady ogolne
                        Stosownie do treści art. 34 ust.2 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej i art.
                        13 ust. 1 ustawy z dnia 15 lutego 1962 r. o obywatelstwie polskim utrata
                        obywatelstwa polskiego może nastąpić jedynie na wniosek obywatela po uzyskaniu
                        zgody Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej na zrzeczenie się obywatelstwa
                        polskiego.
                        Wnioski o wyrażenie zgody na zrzeczenie się obywatelstwa polskiego należy
                        składać we właściwym terytorialnie konsulacie RP.

II. Dokumenty
                        Obywatel polski ubiegający się o wyrażenie zgody na zrzeczenie się obywatelstwa
                        polskiego winien załączyć następujące dokumenty:
                        1. własnoręcznie wypełniony w języku polskim wniosek o wyrażenie zgody na
                        zrzeczenie się obywatelstwa polskiego; wniosek może złożyć osoba pełnoletnia i
                        posiadająca zdolność do czynności prawnych, małżonkowie mogą złożyć wspólny
                        wniosek dla nich i dla ich małoletnich dzieci pozostających pod ich władzą
                        rodzicielską z tym że, każda osoba dorosła wypełnia wniosek oddzielnie; wniosek
                        w imieniu małoletniego mogą złożyć jego rodzice, a jeżeli rodzice nie żyją lub
                        zostali pozbawieni władzy rodzicielskiej, jego opiekun wyznaczony przez
                        właściwy sąd; wniosek w imieniu ubezwłasnowolnionego może złożyć jego kurator;
                        2. oświadczenie o zrzeczeniu się obywatelstwa polskiego;
                        3. poświadczoną urzędowo kopie ważnego dokumentu potwierdzającego tożsamość i
                        obywatelstwo wnioskodawcy;
                        wnioskodawcy;
                        4. dokument stwierdzający posiadanie obywatelstwa innego państwa lub
                        przyrzeczenie jego nadania, wydany przez właściwy organ państwa, którego jest
                        obywatelem lub o którego obywatelstwo występuje,
                        5. oświadczenie wnioskodawcy, że nie toczy się przeciwko niemu postępowanie
                        sądowe;
                        6. odpis aktu urodzenia;
                        7. odpis aktu małżeństwa lub inny dokument określający stan cywilny;
                        8. własnoręcznie sporządzony w języku polskim życiorys;
                        9. aktualną fotografię formatu paszportowego;
                        Wskazane wyżej akty stanu cywilnego sporządzone za granicą muszą być
                        umiejscowione w polskich księgach stanu cywilnego.

Do wniosku o wyrażenie zgody na zrzeczenie się obywatelstwa polskiego
                        obejmującego małoletnie dziecko nadto należy dołączyć:
                        1. odpis aktu urodzenia dziecka;
                        2. Pisemne oświadczenie o wyrażeniu zgody na zrzeczenie się obywatelstwa
                        polskiego dziecka przez drugiego z rodziców, który będąc obywatelem polskim nie
                        ubiega się o taką zgodę:
                        3. pisemne oświadczenie opiekuna dziecka , w którym wyraża on zgodę na
                        zrzeczenie się obywatelstwa polskiego dziecka pozostającego pod jego opieką
                        4. pisemne oświadczenie dziecka, które ukończyło lat szesnaście, w którym
                        wyraża ono zgodę na zrzeczenie się obywatelstwa polskiego;
                        5. rozstrzygnięcie polskiego sądu , w przypadku gdy zgoda na zrzeczenie się
                        obywatelstwa polskiego udzielona jednemu z rodziców ma rozciągnąć się na
                        dziecko, którego drugie z rodziców jest obywatelem polskim i nie wyraża zgody
                        na utratę obywatelstwa polskiego przez dziecko lub gdy porozumienie się między
                        rodzicami napotyka trudne do przezwyciężenia przeszkody.
                        III. Opłaty konsularne
                        Przyjęcie i opracowanie wniosku o wyrażenie zgody na zrzeczenie się
                        obywatelstwa polskiego - $345;
                        Doręczenie postanowienia Prezydenta o wyrażeniu zgody na zrzeczenie się
                        obywatelstwa polskiego - $75;
                        W przypadku wspólnego złożenia przez małżonków wniosku o wyrażenie zgody na
                        zrzeczenie się obywatelstwa polskiego uiszcza się jedną opłatę konsularna
                        zarówno za przyjęcie i opracowanie wniosku jak i za doręczenie decyzji
                        prezydenta.

___________________________________________________________
                        UWAGI:
                         Do urzędu konsularnego należy przesyłać oryginały dokumentów lub ich
                        uwierzytelnione odpisy sporządzone przez właściwe władze
                         Dokumenty sporządzone w języku obcym winny być przetłumaczone na język polski
                        przez tłumacza przysięgłego lub przez konsula RP
                         Uwierzytelnione odpisy amerykańskich dokumentów winny być zalegalizowane
                        przez polskiego konsula
                         Dokumenty będące załącznikami do pism i oświadczeń składanych w konsulacie
                        nie są zwracane chyba że, na wniosek zainteresowanego, zostały z nich
                        sporządzone przez konsula uwierzytelnione fotokopie
                         Przez poświadczoną urzędowo kopię należy rozumieć kserokopię z dokumentu
                        którego zgodność z oryginałem poświadczona została przez konsula RP lub
                        notariusza
                         Opłaty konsularne należy wnosić w formie gotówki, Money Order, czeku
                        potwierdzonego lub kasjerskiego płatnych na "Consulate of Poland"

www.polishconsulateny.org/

• warcholski Re: Hello- do towarzystwa herbatkoego z Konsulatu 14.08.06, 09:42
                          FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

Q: Does a child born from Polish parents on the US territory and holding US
                          citizenship, who never lived in Poland, hold Polish citizenship?
                          A: YES, because he/she is born from Polish parents.

Q: I am a Polish citizen. My spouse is a US citizen. Our children are born in
                          the US and are US citizens. Are they also Polish citizens?
                          A: YES. Children born from couples of mixed nationality loose their Polish
                          citizenship only by parents’ declaration made within three months from the
                          child’s birth.

+++++++++++ A TERAZ CIEKAWOSTKA PRZYRODNICZA ++++++++
                          Note:
                          For citizens who emigrated from Poland before 1962, the above-mentioned
                          eligibility criteria do not apply.

(Obywatele ktorzy emigrowali z Polski przed 1962, powyzsze prawa obywatelskie
                          ich *NIE obowiazuja*.)

Q: I have emigrated from Poland with my parents as a minor child, before WWII.
                          Since then, I reside abroad. I do not have a Polish passport. Am I still a
                          Polish citizen?
                          A: To receive answer to that question, you should submit an Application for
                          Confirmation of Possession or Loss of Polish Citizenship to the nearest Polish
                          Consulate

(Pyt.:
                          Emigrowalem z Polski z moimi rodzicami jako dziecko, przed II-Wojna Swiatowa [
                          patrz:czyli przed 1962].Od tamtego czasu zamieszkiwalem poza granicami Polski.
                          Nie posiadam polskiego paszportu. Czy jestem polskim obywatelem:

Odp.:
                          sciemniaczy kosularnych: Aby otrzymac odpowiedz na to pytanie, powinienes
                          wyslac aplikacje do zatwierdzenia posiadania lub utraty polskiego obywatelstwa
                          do najblizszego konsulatu.)} -

hehehe czyli mowiac prostym jezykiem szukanie "frajera" by zamchnac sie na
                          kase. Kosul oczywiscie przyjmie wniosek z odpowiednia oplata, wlaczajac koszta
                          tlumaczen i potwierdzen - w ostatecznosci tylko po to by stwierdzic, ze nie
                          moze miec ob. polskiego (ze wzgledu j.w. rok 1962) lacznie z informacja, ze do
                          PL moze sie udac z wizyta na 90dni bez wizy.
                          No, a jak sie wlaaadzy upatrzy nadac obywatelstwo zaocznie (bo wiadomo z oczu
                          patrzac zglosil sie "fajer" i nic nie rozumie), to okazja do wyszarpania
                          wiekszej kasy - czyli na sile "frajerowi" wcisnac cala procedure pindy
                          urzedniczej w biegu przez plotki przepysow w zdobyciu paszportu, na ktory
                          oczywiscie bardzo sie dlugo czeka.
        • fan.club1 Mała korekta. 14.08.06, 12:57
          jp.hi napisał:
          > Mam wielu przyjaciol Polakow mieszkajacych w Niemczech. Przybyli ze Slaska i
          > kazano im sie zrzec obywatelstwa. Wg prawa sa wiec tylko niemcami ale sercem
          > i dusza Polakami. Sa Polakami i sami o tym mowia.

Kazano im się zrzec obywatelstwa? Te wypadki dotyczyły tylko tych, którzy
          podawali się za Niemców. Popracuj jeszcze trochę nad tą wersją.
          • jp.hi Re: Mała korekta. 14.08.06, 21:15
            Wlasnie to napisalem. Dla ciebie jeszcze raz.
            Mieszkajac kilkanascie lat na Slasku poznalem tam wielu Slazakow ktorzy
            wyjezdzali w tym czasie do Niemiec. Poniewaz mieli pochodzenie niemieckie,
            otrzymywali obywatelstwa niemal od reki. Musieli jednak zrzec sie obywatelstwa
            polskiego. Takie byly wtedy warunki.
            Pisze dalej, ze oni sercem i dusza zwiazani sa z Polska. Czuja sie Polakami i
            sa Polakami, choc nie maja juz polskiego obywatelstwa. Urodzili sie w Polsce,
            tam wychowali, pokonczyli szkoly, lacznie ze studiami, tam pracowali. W pracy i
            na studiach (Politechnika Slaska w Gliwicach) ktore razem z nimi konczylem,
            poznalem ich bardzo wielu. Do dzisiaj utrzymuje z niektorymi z nich bliskie
            kontakty. Stad wiem, ze czesto odwiedzaja Polske i sa z nia bardzo mocno
            zwiazani. Mowia nawet o pewnym wyobcowaniu w Nieczech.
            Wiem tez, ze dla Polaka asymilowanie sie w Nieczech jest duzo trudniejsze niz w
            USA, AU czy Kanadzie.
            Moze sie ktorys z nich tu odezwie.
            • warcholski Re: Mała korekta. 15.08.06, 09:24
              jp.hi. napisal/a:
              >>Dzieci urodzone np w USA i nie znajace Polski i j.polskiego tez sa Polakami.
              Tylko ze one czesto tak nie mysla.<<

Mozna rowniez powiedziec tak:
              Dzieci urodzone np. w Polsce i nie znajace Niemiec, i jezyka niemieckiego tez
              sa Niemcami.
              Tylko, ze one czesto tak nie mysla.

W zwiazku z czym, wiedzac ze prawo niemieckie zezwalilo im sie osiedlic na
              stale na podstawie bycia niemcem…

fan.club1 napisal/a:
              ===> Te wypadki dotyczyły tylko tych,
              którzy PODAWALI się za Niemców…===wiec DOBROWOLNIE:

1)-PRZYBTWALI ze Slaska =>"I" KAZANO im sie zrzec obywatelstwa.

2)-WYJEZDZALI w tym czasie do Niemiec=>MUSIELI "JEDNAK" zrzec sie obywatelstwa
              polskiego.

i=/=jednak
              -------
              Tyle tego, ze pozniej te swiadome ysh bin Niemiec uwazaja sie za Polakow.
              Wielki placz gdyz siwiadomie podajac sie za Niemcow tam ktos ich qwa smial
              zmuszac - przy tym majac wlasny wybor np. wracac albo emigrowac dalej.

Gdyby tak "nieswiadomie opusczali" Polske jak do Rosji radzieckiej wtedy Polska
              mila by ich zupelnie w doopie.

Na leowo most , na prawo most a w srodku "wielka dziura"==>gdyz te komuchowate
              prawo lysego smierdzi w tej "dziurze" od 1962 roku zwlaszcza gdy przestalo
              dotyczyc pewnej grupy osob.

Oczywiscie czerwone prawo dla tych na wschodzie nie wymaga zgody prezydenta.
              Ani w PRL-u , ani w PRL-bis nie musza skladac podan o zrzeczenie sie z ob.
              polskiego- "jak ruski to ruski", chociazby plynela w nim cala polska krew -
              tylko pogratulowac wspanialosci i mondrosci pacholkow sowieckiego sojuza?!
              Jeszcze raz, stalinowsko-gomulkowskie prawawo ma te czesc obywateli w zyci -
              jak okreslaja slunzaki te czesc ciala maja spuchmieta, na ktorej okrakiem
              siedza i w kroczu boli, majac wrzody i odciski.
              -----

I na koniec powtorze:

Dzieci urodzone np. w Rosji i znajace Polske, i jezyk polski, i majc polska
              krew "?NIE?" sa Polakami.
              Tylko, ze one czesto tak "sobie" mysla.

PS. Here you have_____________________________________
              FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

Q: Does a child born from Polish parents on the US territory and holding US
              citizenship, who NEWER lived in Poland, hold Polish citizenship?
              A: YES, because he/she is born from Polish parents.

(Obywatele ktorzy emigrowali z Polski przed 1962, powyzsze prawa obywatelskie
              ich *NIE obowiazuja*. -) swietne, prawda?… gdyz PRL istnieje od gomulki do
              dzisiaj, za tem:

(Pyt.:
              Emigrowalem z Polski z moimi rodzicami jako dziecko, przed II-Wojna Swiatowa [
              patrz:czyli przed 1962].Od tamtego czasu zamieszkiwalem poza granicami Polski.
              Nie posiadam polskiego paszportu. Czy jestem polskim obywatelem:

Odp.:sciemniaczy kosularnych:

Aby otrzymac odpowiedz na to pytanie, powinienes wyslac aplikacje do
              zatwierdzenia posiadania lub utraty polskiego obywatelstwa do najblizszego
              konsulatu.)} ----O^O--
              • jp.hi Re: Mała korekta. 15.08.06, 10:55
                Innaczej mowiac, te polskie dzieci w USA, czy chca czy nie chca, sa obywatelami
                Polski i nie maja wyboru. Podobnie te polskie w Rosji tez nie maja wyboru. Z ta
                jednak roznica, ze ten konstytucyjny brak wyboru, rozroznia polskie dzieci na
                te ktore musza byc obywatelami, od tych ktore nie moga byc obywatelami.
                Te niemieckie w Polsce sa uprzywilejowane bo maja wybor.

Dziwny jest ten polski swiat.

• fan.club1 jp.hi. o kim Ty właściwie piszesz? 15.08.06, 12:40
                  O Polakach, Niemcach, volksdeutschach czy o jeszcze innych patriotach za parę
                  marek? A może to jakiś rodzaj wolnych najmitów?
                  • artur666 Gratuluje ci fanatyzmu fanclub! 15.08.06, 12:47
                    Moze ci jakis psychiatra jest w stanie pomoc...forum to chyba dla ciebie nie za
                    dobre lekarstwo.
                    • fan.club1 Re: Gratuluje ci fanatyzmu fanclub! 15.08.06, 17:27
                      A ja tobie kolejnej urojonej wystawy. Tak trzymać! Pozdrów Tomka Lisa.
          • feliusiak Wyjatkowo upierdliwy cenzor 15.08.06, 18:09
            fan.club1 napisał:

> jp.hi napisał:
            Wg prawa sa wiec tylko niemcami ale ser
            > cem
            > > i dusza Polakami. Sa Polakami i sami o tym mowia.
            >
            > Kazano im się zrzec obywatelstwa? Te wypadki dotyczyły tylko tych, którzy
            > podawali się za Niemców. Popracuj jeszcze trochę nad tą wersją.

To jest wyjatkowo wpieniajacy gosciu, trudno go na spokojnie czytac smile)
            Wypisuje takie wytrzaskane z kapelusza glupoty na dziesiatki tematow a jak mu
            spokojnie i grzecznie odpowiedz i jasno pokarzesz ze glupoty pisze- to ci twoj
            post usunie, bo przeciez to on jest cenzorem tego forum !
            Poczytaj jego wykwity na temat nieruchomosci, smiac sie czy plakac ?
      • drabiniasty Re: maly apel 14.08.06, 03:31
        Ja polskiego paszportu nie posiadam, nie jest mi potrzebny ale posiadam dwoch
        synow juz doroslych. Nigdy nie byli w Polsce, nie znaja jezyka polskiego, maja
        nie-polska matke. Tym sposobem uchronilem obu przed polska paranoja. Nazwisko
        posiadam niemieckie, wiec tak na dobra sprawe moi synowie nigdy nie byli i nie
        beda Polakami. Nie sadze,zeby ktokolwiek w USA chcial ich raptem uczynic
        Polakami i obdzielic polskim paszportem na sile.
    • warcholski Re: zglaszam sprzeciw 14.08.06, 03:04
      > Dlatego proponuje zdwojona tolerancje dla odmiennych swiatopogladow czy
      > odmiennych punktow widzenia.
      >
      > Pozdrawiam, JP

Przyznam, ze dla gliniactwa nie moge, za kolere nie moge... powiem wprost nie
      mam ulamka tolerancji.
      Czy to na malym, czy duzym apelu.

PS. Kto wycial jp.hi. wczorajszy watek o "poszywkach z kieleckiego"?
      Czyzby wiadomosc z gazety.pl o wpisywaniu sie tu roznych typow z urzedu byla
      komus niewygodna. To by wyjasnilo kto tu ciagle zaglada i uzywa ciagle nowych
      nickow. Mam przypomniec link?

• jp.hi Re: zglaszam sprzeciw 14.08.06, 03:19
        Kto to jest gliniak? Chodzi Ci o ludzi mieszkajacych na wsi czy o tych ktorzy
        nie potrafila zdac matury?
        Ci pierwsi maja wielka madrosc ludowa. Duzo od nich mozna sie nauczyc. A ci
        drudzy to mniej zdolni. Chcesz powiedziec ze nie tolerujesz ulomnych, chorych,
        inwalidow, innych odbiegajacych od normy? Wiesz jak to sie nazywa?
        • drabiniasty Re: zglaszam sprzeciw 14.08.06, 03:23
          Nie udawaj, ze nie wiesz o co chodzi...
        • warcholski Re: zglaszam sprzeciw 14.08.06, 03:25
          Przestan sie zgrywac, wiesz dobrze o kogo chodzi

Urzędnik ukarany za wpisy w internecie
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3544901.html
          A gdzie te czosnki, doopywolowy i setka podobych nickow ...
          • robinhood101 Re: zglaszam sprzeciw 14.08.06, 03:39
            Co ty nie widzisz? Sa caly czas tylko kazali im byc grzeczniejszymi, bo ludzie
            sie wynosza. Wiec zmienili nicki i sa grzeczniejsi, nawet udaja kolegow z
            Polonii. Tylko, ze nic nie wiedza o zyciu w Ameryce, wiec sie rypneli ale dalej
            uwazaja, ze my nie zauwazymy.
    • pieciupancernych do robinhooda 14.08.06, 03:29
      Nie wiem, jakie Twoje paranoidalne przypuszczenia potwierdzilem. Naleze do
      Polonii w przeciwienstwie do wielu Polakow piszacych na tym forum z Polski.
      • robinhood101 Re: do robinhooda 14.08.06, 03:37
        Wiemy, wiemy, czytamy co piszesz. To wlasnie potwierdza, ze mieszkasz tu wiele
        lat i jest prawdziwa Polonia. Ludzie "w delegacji" maly nie naleza do Polonii.
        Pochopnie cie wyslai do USA, powinni przedtem nalozyc lopata do glowy, jak
        wyglada sprawa codziennego zycia w Ameryce.
        • pol.onus5 haha 14.08.06, 04:40
          Widze ze twoj apel odnisl skutek!!! nawet tutaj chlopaki nie potrafia byc
          spokojni. Przeciez wy nie tylko sie gryziecie z rodakami w kraju ale nawet
          miedzy soba. Cholera chyba znowu Wolfovitz( o sorry zapomnialem on teraz
          swiatowym bankiem trzesie) powinien nakazac dodawac Prozac do wody bo sie piana
          robi.
      • warcholski Re: do robinhooda 14.08.06, 05:24
        pieciupancernych napisał:

> Nie wiem, jakie Twoje paranoidalne przypuszczenia potwierdzilem. Naleze do
        > Polonii w przeciwienstwie do wielu Polakow piszacych na tym forum z Polski.

O prosze sa tu sierzanci od 13lat "tymczasowi P." -oczekajacych na amnestie….sa
        w "przeciwienstwie do Polakow".

• robinhood101 Re: do robinhooda 14.08.06, 06:15
          On na forum praca napisal, ze jest w USA 8 miesiecy. Sam nie wie jak dlugo?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka