Dodaj do ulubionych

" Polska bieda "

01.03.03, 18:42

Zastanawiam sie , jak to z tym "dobrobytem" w Polsce jest...
Nie mieszkam w Polsce juz -nascie lat, na urlop tez raczej
wole w inne strony, ale slysze to i owo o zagranicznych
inwestycjach w Polsce. Najbardziej dziwi mnie fakt, ze Polacy
nie umieli nawet sobie sami wybudowac sieci "sklepow".
To nie fabryki, zaklady, gdzie nalazaloby wprowadzic nowoczesna
technologie, ale zwykle "polki" na ktorych sie ustawia
i sprzedaje produkty.....i robi sie olbrzymi biznes , a co
najwazniejsze, nikt nie dyktuje wtedy warunkow. A tak, to
kapital jest wywozony z kraju, bezrobocie olbrzymie, a
wszyscy sie ciesza jak to dobrze maja juz w Polsce...
tez juz maja "zachod", nie rozumiem... i po co AZ TYLE
roznych "sieci "...Jedna na wzor...a reszta polskie...
Podczas mojego ostatniego pobytu odwiedzilam co prawda
taki "maly " super...i...sie rozczarowalam...
Zupelnie nie rozumiem narzekan polskich Pan (nie wszystkich)
na zakupy w marketach, przeciez mamy XXI wiek i we wszystkich
rozwinietych krajach tylko juz tak robi sie zakupy...szybko,
oszczednie...i przyjemnie...nie wspomne juz o duzym wyborze i
o "gotowych" produktach zaoszczedzajacych potem czasu w
kuchni w przygotowywaniu posilkow...a moze i do tego nalezy
dorosnac...?
...odwiedzilam tez sklep elektroniczny...i zlapalam sie za glowe,
ceny z ksiezyca, wszystko 2 razy drozsze niz u nas...Oczywiscie
nic nie kupilam , bo mnie nie bylo " stac ", a sklepy jednak
prosperuja dobrze...Niech mi wiec ktos wytlumaczy jak to z ta
"polska bieda" jest...? Mamy sie dobrze...ale lubimy sobie
ponarzekac...?

Obserwuj wątek
    • jajecznica1 Re: ' Polska bieda ' 01.03.03, 21:08
      tam zawsze tak bylo i za koumne ludzie narzekali i teraz narzekaja ,to caly
      narod malkontentow !! ktorym wiecznie jest zle. Niby malo przecietnie wszyscy
      zarabiaja ale w kazdym domu na sile musi byc computer i telefon
      komorkowy,jako atrybut bogactwa i nowoczesnosci bo bez tych gadzetow sasiedzi
      sie beda smiali jeden z drugiego i to trzeba kupic chocby na drugi dzien nie
      bylo na chleb,choc na codzien wcale te rzeczy nie sa az tak potrzebne. Jak
      zwykle kazdy Polak wiecej wydaje jak zarabia !1 - jak to jest ?? skad naprwde
      ida pieniadze
      • pani_da_tej_na_36 Zalotniku 01.03.03, 21:43
        to jest bardzo fajne co napisales. Swiadczy o twoje glebokiej dojrzalosci
        potylicznej i wyglada ze polowe mozgu juz ci usunieto. Napisz kiedy sie
        szykujesz na operacje usuniecia tych nedznych restek ktorymi myslisz.

Do pajacyka: drogi pajacyku, osobiscie i stanowczo odmawiam czytac twoj tekst w
        obecnej formie! Obnizyles lot nie do poznania i mnie sie to bardzo nie podoba.
        Ja ci to mowie! Koniecznie odpisz tak zeby zalotnikowi pomylily sie piety.
        • Gość: troll I czego konia truje? IP: *.tor.primus.ca 01.03.03, 22:05
          Niech wyraznie napisze co go (ja) boli, bo belkotliwych na tym rykowisku
          wiecej nie potrza tera. Juz ich je za wiela.
    • Gość: Kraken Re: ' Polska bieda ' IP: *.ipt.aol.com 01.03.03, 23:04
      zalotnica napisała:

>
      > Zastanawiam sie , jak to z tym "dobrobytem" w Polsce jest...
      > Nie mieszkam w Polsce juz -nascie lat, na urlop tez raczej
      > wole w inne strony, ale slysze to i owo o zagranicznych
      > inwestycjach w Polsce. Najbardziej dziwi mnie fakt, ze Polacy
      > nie umieli nawet sobie sami wybudowac sieci "sklepow".
      -Kr. sama stwierdzasz,ze te inwestycje,ktore mialay byc ratunkiem i nadzieja
      polskiego przemyslu,ograniczyly sie do wybudownia ohydnych(choc wygodnych)
      sieci boze odpusc hipermarketow,ktore i tak amerykanskim do piet nie dorastaja-
      zapominasz,ze otwierania tego typu placowek wiazalo sie najczesciej z
      olbrzymymi ulgami podatkowymi(a raczej wyprowadzana pieniedzy zarobionych na
      glupocie polskich konsumentow na swe zagraniczne konta.Dodaj do tego
      niewolniczy wrecz system pracy polskiego personelu(tego nizszego-bo te boze
      zlituj sie polskie "menegary" sa gorszymy skurwysynami dla persoenlu anizeli
      pozwolilby sobie na to szef zagraniczny.)

> To nie fabryki, zaklady, gdzie nalazaloby wprowadzic nowoczesna
      > technologie,
      Kr. zaklady,ktore mialy nowoczesna technologie (bujda jest,ze nasz przemysl
      przed prywatyzacja byl AZ TAK zacofany)zostaly wykupione wraz ze swoimi rynkami
      zbytu-a nasrepnie zamkniete-te ,ktore jeszcze staraja sie walczyc na
      rynkachswiatowych sa systematycznie niszczone(banki sa w rekach kapitalu w 80%
      zagranicznego)

ale zwykle "polki" na ktorych sie ustawia
      > i sprzedaje produkty.....i robi sie olbrzymi biznes , a co
      > najwazniejsze, nikt nie dyktuje wtedy warunkow.
      -Kr. Nie wiem ilu pojedynczych polskich inwestorow stac by bylo na wybudowanie
      takiego hipermarketu-nie mowiac juz o tym,ze kapital zagraniczny ma fory juz na
      samym starcie-to tak jakbys usiadla do partii szachow z doswiadczonym graczem w
      dodatku pozbawiona hetmana,obu wiez i powiedzmy skoczka-PATRIA NIE DO WYGRANIA!!

A tak, to
      > kapital jest wywozony z kraju, bezrobocie olbrzymie, a
      > wszyscy sie ciesza jak to dobrze maja juz w Polsce...
      > tez juz maja "zachod", nie rozumiem... i po co AZ TYLE
      > roznych "sieci "...Jedna na wzor...a reszta polskie...
      -Kr. KTO mialby finasowac budowe ui rozruch polskich sieci-to sa kolosalne
      pieniadze

> Podczas mojego ostatniego pobytu odwiedzilam co prawda
      > taki "maly " super...i...sie rozczarowalam...
      > Zupelnie nie rozumiem narzekan polskich Pan (nie wszystkich)
      > na zakupy w marketach, przeciez mamy XXI wiek i we wszystkich
      > rozwinietych krajach tylko juz tak robi sie zakupy...szybko,
      > oszczednie...i przyjemnie...
      -Kr. Tylko nie opowiadaj,ze "przyjemnie"-to wcale przyjemne nie jest

nie wspomne juz o duzym wyborze i
      > o "gotowych" produktach zaoszczedzajacych potem czasu w
      > kuchni w przygotowywaniu posilkow...a moze i do tego nalezy
      > dorosnac...?
      -Kr. jakiez to "gotowe" produkty masz na mysli czy "Tv-dinner"(jak w USA-toz to
      ostatnie swinstwo i do tego drogie.Jakiez to produkty zaoszczedzaja ci tak
      bardzo czas?Pizza z dostawa do domu ??toz to tzw. "Junk-food"-w dodatku drogi-
      za jedna pizze moge dostac dwie kaczki,ktore sobie upieke z jablkami czy
      borowkami-i mam obiad na 8 osob-ile osob naje sie jedna pizza??

> ...odwiedzilam tez sklep elektroniczny...i zlapalam sie za glowe,
      > ceny z ksiezyca, wszystko 2 razy drozsze niz u nas...Oczywiscie
      > nic nie kupilam , bo mnie nie bylo " stac ", a sklepy jednak
      > prosperuja dobrze...
      -Kr. To sie zgadza!Jednak nie wiem jaki rodzaj sprzetu widzialas-ja mialem w
      Polsce wieze "Sony"-ktorej w USA nie jestem w stanie kupic(chodzi mi zakres
      funcji i niezawodnosc)lecz byla to PRAWDZIWA japonska wieza,a nie ordynarna
      podrobka rodem z Chin czy Indonezji,ktora faktycznie jest 3-4 razy tansza,i 5-6
      razy GORSZA,a takim wlasnie badziewiem zawalone sa amerykanskie sklepy.
      Nie wspomnialas o cenie benzyny,za litr ktore Polacy prawie tyle,co ja za
      galon(prawie 4 litry)
      Jednak chocbym sie w tych amerykanskich hipermarketach zesral w spodnie-nie
      kupie porzadnek kielbasy(italian sussage przypomina troche polskie wyroby),czy
      porzadnej golonki(mozna kupic cala swinska lopatke,ktora tak sie ma do golonki
      jak kon do koniaku

Niech mi wiec ktos wytlumaczy jak to z ta
      > "polska bieda" jest...? Mamy sie dobrze...ale lubimy sobie
      > ponarzekac...?
      >
      >
      >
      >
      >
    • Gość: Seba Re: ' Polska bieda ' IP: *.sloneczne.fly.pl 01.03.03, 23:27
      Fajnie sobie tak pogadac o PL na tym forum wtedy gdy czlowiek sobie za granica
      siedzie, ma dobra prace, ustatkowane zycie no i co najwazniejsze jakies
      perspektywy. Kochani przyjezdzie sobie tutaj na pol roku to zobaczycie jaki tu
      syf panuje i bezrobocie. Wyobrazacie sobie gdziekolwiek na zachodzie 200
      tysieczne miasto w ktorym bezrobocie siega 30%??? no prosze bo ja np. w takim
      mieszkam (Kielce). Tutaj o prace jest naprawde ciezko. Co do tych sprzetow to
      sobie moga stac tylko kogo stac na takie cacka. Druga sprawa to zarobki 1000 zl
      to juz zajebista pensja mimo ze zasz rzad twierdzi ze srednia krajowa to
      2600... az wola o pomste do nieba. Kto tutaj tyle zarabia??? Druga sprawa
      mieszkania. Malo sie buduje no i strasznie drogo. Ja jako mlody czlowiek ktory
      planuje zalozyc rodzine chce gdzies mieszkac na swoim a nie do 40 wloczyc sie
      po wynajmowanych mieszkaniach. Dziekuje za takie perspektywy. Jako ze jestem IT
      przy pierwszej nadazajacej sie okazje spadam z tego kraju w ktorym rzad nie
      prowadzi zadnej polityki prorodzinnej tylko wymyslaja nowe podatki i sposoby
      jak tu wyludzic pieniadze od ludzi. Wiec prosze was nie mowcie ze wiekszosc
      polakow to marudezy bo caly czas narzekaja. Tu naprawde jest ciezko. Zreszta co
      robicie teraz za granica??? Uciekliscie do lepszego zycia....
      • jajecznica1 Re: ' Polska bieda ' 01.03.03, 23:46
        niestety drogi kolego masz pecha !! ,znajdujesz sie w tzw Polsce "B" ktora od
        dawna byla zacofana pod wzgledem gospodarczym a teraz gdy wielkie "budowy
        socjalizmu' upadly ta czesc Polski odstaje do tylu jeszcze bardziej niz przed
        tem. Nikt nie chce inwestowc w te regiony polozone na wschodnich granicach
        Polski,natomiast zagraniczni inwestorzy chetnie pchaja pieniadze w
        wojewodztwa zachodnie majace juz infrastrukture od dziesiatkow lat to jest
        przedewszystkim poznanskie i sam Poznan gdzie wszyscy buisnesmani sie tam
        pchaja i ceny ziemi i nieruchomosci rosna w zawrotnym tempie,nastepnie jest
        gdanskie, szczecinskie itp . Niestety kieleckie ,przemyskie,lubelskie,mazury
        itp to inny swiat Polski B. Duzo wody w wisle uplynie zanim tam cos sie
        zmieni na lepsze.
        • Gość: troll Re: ' Polska bieda ' IP: *.tor.primus.ca 02.03.03, 05:03
          Nie jeb glupot - cala Polska to kraj kategorii Z, juz nie wazne gdzie A, gdzie
          B. Wszystko to jedna wielka kila, mogila, syf, malaria, korniki. W Poznaniu,
          ktorym tak sie podniecasz, bedzie 25% bezrobocia, gdy w Kielcach 30%. Tez mi
          powod do zadowolenia. Chlopak ma racje - dobrze tak sobie kurwa sie madrzyc
          grzejac dupsko we wlasnym domku i popijajac Heinekenka. Jedz tam glabie,
          zostaw swoje dolary w domu, idz sobie poszukaj pracy, a jak ja znajdziesz
          (hehehe) to sobie popracuj. Spedz tam kurwa roczek, cwaniaczku z miodem w
          uszach, a pozniej pogadamy, albo jeszcze lepiej - zamien sie z Seba miejscami
          na rok.
          • Gość: Seba Re: ' Polska bieda ' IP: *.vn.kielce.com.pl 02.03.03, 08:11
            Prosty przyklad moi starzy. Pracuja tutaj juz 30 lat. czego sie dorobili...
            mieszkania oraz dziesiecioletniego poloneza. Przy czym nie sa pracownikami
            fizycznymi. Oboje na panstwowych posadach. Matka przelozona a stary jest
            prezesem panstwowej agencji... no i co nie sa mi w stanie zagwarantowac dobrego
            startu. Przeciez to nie ich wina ze musza tyle zapierdalac za grosze... Jak
            kolego powiedzial latwo jest siedziec z dolarami za granica i ogladac to
            przystko na forum albo z wiadomosci. Zreszta obejrzyjcie sobie najblizsze
            wiadomosci polskie, zobaczcie co sie tu dzieje... strajki, aferty, zwolnienia,
            pomysly nowych podatkow i ogolne rozgoryczenie. To sa perspektywy dla mnie
            mlodego czlowieka. Po prostu lipa jak nic. Dlatego denerwuja mnie takie
            stwierdzenia ze polacy to marudezy... wy byscie nie marudzili?? Moj kumpel po
            politechnice swietokrzyskiej (kierunek mechatronika) wyklada w Tesco towary na
            polki na pol etatu za 350 zł (policzcie ile to dolcow)... szkoda gadac!!!
          • Gość: Marcin Re: ' Polska bieda ' IP: 193.114.111.* 02.03.03, 11:42
            Gość portalu: troll napisał(a):

> Nie jeb glupot - cala Polska to kraj kategorii Z, juz nie wazne gdzie A,
            gdzie
            > B. Wszystko to jedna wielka kila, mogila, syf, malaria, korniki. W Poznaniu,
            > ktorym tak sie podniecasz, bedzie 25% bezrobocia, gdy w Kielcach 30%.

Poniewaz, jak sam piszesz, grzejesz dupsko w Kanadzie, to sie o PL tak
            kategoryczne nie wypowiadaj.

Tez mi
            > powod do zadowolenia. Chlopak ma racje - dobrze tak sobie kurwa sie madrzyc
            > grzejac dupsko we wlasnym domku i popijajac Heinekenka.

Rzeczywiscie, Heineken to zajebisty luksus! Moze dla emigranta co macha w
            hAmeryce lopata albo kilofem przy azbescie, z PL wyjechal za glebokiej komuny i
            uwaza ze zlapal Pana Boga za nogi, jak sobie moze pozwolic na Heinekena w
            puszce przed TV po robocie. Czlowiek sukcesu, he, he, he...

• Gość: troll Re: ' Polska bieda ' IP: *.tor.primus.ca 03.03.03, 00:54
              Gość portalu: Marcin napisał(a):

> Gość portalu: troll napisał(a):
              >
              > > Nie jeb glupot - cala Polska to kraj kategorii Z, juz nie wazne gdzie A,
              > gdzie
              > > B. Wszystko to jedna wielka kila, mogila, syf, malaria, korniki. W Poznani
              > u,
              > > ktorym tak sie podniecasz, bedzie 25% bezrobocia, gdy w Kielcach 30%.
              >
              > Poniewaz, jak sam piszesz, grzejesz dupsko w Kanadzie, to sie o PL tak
              > kategoryczne nie wypowiadaj.

W zadnym miejscu mego postu nie pisze, ze grzeje dupsko w Kanadzie. Musisz byc
              chyba "jenformatykiem", bo bardzo chitrze i roztropnie wyczytales to z
              naglowka. Umiejetnosci zajebiste, nawet w Hameryce nie ma takich ekspertow. Co
              jescze potrafisz pociecho i dumo RPL?
              >
              > Tez mi
              > > powod do zadowolenia. Chlopak ma racje - dobrze tak sobie kurwa sie madrzy
              > c
              > > grzejac dupsko we wlasnym domku i popijajac Heinekenka.
              >

> Rzeczywiscie, Heineken to zajebisty luksus! Moze dla emigranta co macha w
              > hAmeryce lopata albo kilofem przy azbescie, z PL wyjechal za glebokiej
              komuny i
              >
              > uwaza ze zlapal Pana Boga za nogi, jak sobie moze pozwolic na Heinekena w
              > puszce przed TV po robocie. Czlowiek sukcesu, he, he, he...

Cieszy mnie, ze dla ciebie puszka Heinekena juz nie jest luksusem. Nie dziwie
              sie twemu zadowoleniu. To naprawde sukces, ktory tylko mlodym,
              obiecujacym "profesjonalistom" w Polsce jest dany. Znaczy sie w Polsce idzie
              ku lepszemu. Orzeszki tez dasz rade zakupic bez bolu razem z tym Heinekenem
              czy ten standard osiagniecie dopiero w nastepnej pieciolatce, heheheh?

Pewnie, ze wyjechalem za komuny, a co mialem czekac az mnie sitwa kryminalno-
              kryptokomunistyczna, rzadzaca dzisiaj w RPL doprowadzi do swietlanej (dla
              nich) przyszlosci?

Tak, zlapalem Pana Boga za nogi, bo zyje w wolnym kraju, (pojecie takie dla
              szmaciarzy twojego pokroju jest nie do ogarniecia rozumem), ktory zapewnil mi
              dostatek (dzieki mojej wlasnej pracy - glowka, a nie raczkami jak moglbys
              sobie tego zyczyc). Do roboty to jest cham (popatrz w lustro), kon i traktor -
              ja, przyjacielu mojej kozy, ktorej zreszta nie posiadam, chodze do pracy.

Nudzi mnie juz udowadnianie roznym zawistnym a zalosnym, glupio aroganckim i
              nadetym bufonikom z Polski, ktorym sie wydaje, ze sa Europejczykami (notabene
              Europka nie robi na mnie od dawna zadnego wrazenia, ekonomiczna lokomotywa
              swiata lezy na tym kontynencie i nazywa sie USA) i cos potrafia, ze w istocie
              rzeczy sa w dalszym ciagu cienkimi a naiwnymi Bolkami (i dlugo jeszcze beda,
              hehehe), a Nowa Polonia Wolnego Swiata (dwa ostatnie slowa nic nie stracily na
              aktualnosci) naprawde nie musi zapierdalac lopata, zeby sobie zapewnic zycie
              na dobrym poziomie, bo stac ja na znacznie wiecej. W rzeczy samej znajdujecie
              sie w dupie Europy i tam tez wasze wlasciwe miejsce. Moze wam sie zdaje, ze
              zaraz ruszycie na podboj tej Europy, po stanowiska i pieniadze, niech no tylko
              przyjdzie maj 2004? O swieta naiwnosci! Otworza sie przed wami szeroko rynki
              prac takich jak zbieranie truskawek i tym podobnych, moj
              smieszny "profesjonalisto".

Co do mnie i wielu innych emigrantow: Jestem tu kim jestem, zyje jak zyje i
              mam to co mam - jestem wielce z siebie zadowolony i wiem, ze mam ku temu
              powody. Nie zalezy mi na wykazywaniu ambitnym krajowym chlopkom-roztropkom, ze
              nie jestem wielbladem. Rozumiem, ze nedzna polska rzeczywistosc trzeba jakos
              odreagowac, chociazby przy pomocy zawistnego "wishful thinking" na temat
              emigrantow. Sweet dreams, poor suckers.

PS. Z tego co napisalem powyzej nie adresuje niczego do ludzi w Polsce takich
              jak Seba - zycze im wszystkiego najlepszego, prawdopodobnie poza granicami, w
              raju nad Wisla nic im raczej nie wyjdzie. Uwagi powyzsze sa skierowane
              wylacznie do glupio z siebie zadowolonych wiesniakow pokroju Marcina. Albo oni
              sa matolkami zupelnie nie majacymi kontaktu z rzeczywistoscia w Polsce albo
              naleza do kurwio-milicyjno-partyjno-zlodziejskiej koalicji rzadzacej w Polsce
              od dawna i rozkradajacej ja z powodzeniem.
              • Gość: rzne_twoja_matke TROLL TO WIESNIAK Z KANADY IP: *.tampabay.rr.com 04.03.03, 01:48
                UDAJE KRETYN KANADYJCZYKA MATOL Z WSI PO HUJ TU PRZYCHODZISZ NA TO POLSKIE
                FORUM KRETYNIE ?? PO HUJ SIE WYZYWASZ MATOLE?? AAAA KOLEGOW NIE MAZESZ SMUTNO
                TAM W TEJ PODUPCZONEJ KANADZIE CO ?? PAJACU PO 2 LETNIM TECHNIKUM smile
                • Gość: troll Kmiocie obrzygany.... IP: *.tor.primus.ca 04.03.03, 03:38
                  Nawet mi sie juz nie chce cie opierdalac, osrana sieroto. To ostatecznie tak
                  jakbym gadal do tej muszli klozetowej w publicznym kiblu slumsow Tampy, w
                  ktora jakis podly czarnuch zwalil ohydna kupe po kwasnych jablkach, po czym
                  jeszcze sie zrzygal, a ty ten caly syf sprzatasz dzien po dniu. I tak bedziesz
                  szorowal te kible, az na ktoryms z nich zdechniesz, a czarnuch nawet nie
                  zauwazy tylko cie osra i pojdzie. Ludzka kupo gnoju, czysta esencjo polskiego
                  chamstwa, niech cie aligatory jebia pod kolejarza. Od dzisiaj mozesz jebac
                  swoje hujowiny sam do siebie, i tak nikt nie zwraca na ciebie uwagi. Dla
                  ciekawosci: dlaczego jebiesz swoje wypociny duzymi literami? Osleples patrzac
                  na te gowna? Pisze do ciebie powoli, bo wiem, ze czytasz powoli, kwintesencjo
                  wiesniactwa i zbydlecenia. Huj ci w dupe, do widzenia.

A teraz na koniec dojebie ci najbolesniej:

Ja jestem w Kanadzie LEGALNIE. Posiadam wyzsze wyksztalcenie techniczne,
                  uzyskane w Kanadzie. Dzieki temu wyksztalceniu posiadam dobrze platna prace, w
                  ktorej mowia do mnie "prosze pana". Rowniez LEGALNIE i bez przeszkod moge w
                  kazdej chwili wjechac i pracowac w Stanach, gdzie moge liczyc na jeszcze
                  lepsza prace. A teraz popatrz na siebie - co widzisz, hehehehe? Prawda, ze cie
                  ujebalo? Ty wiesz, ze ja nie klamie i wiesz tez co soba reprezentujesz:

DZIADOW CZESC TRZECIA I OSTATNIA

hehehehe
                  • rzne_twoja_matke troll ty parowo ZE WSI 04.03.03, 18:55
                    TROLL TO WIDZE ZE TO JEST PEWNEGO RODZAJU FORMA DOWARTOSCIOWANIA SIE PRZEZ
                    CIEBIE JAK POKRZYCZYS TUTAJ I KRZYKNIESZ KILKA SLOGANOW ZE MASZ SZKOLE Z KANADY
                    TY POJEBIE , JESTES NIKIM DALEJ W TEJ KANADZIE GDZIE DOLAR NIEDLUGO BEDZIE
                    SLABSZY OD ZLOTOWKI ,WIEC NIE PIERDOL TYLKO BURAKU ROB NA TE WASZE TAXY
                    POJEBANE ,KAZDY KOGO ZNAM CHCE WYDUPCZAC Z TEJ POJEBANEJ KRAINY A TY GLUPEK JAK
                    TY SIE WYZYWA NA FORUM, A DODATKOWO TO ZMIEN MNIE ROBOTE BO SIE POWTARZASZ ZA
                    DUZO WYMYSL COS INNEGO BO SPRZATANIE KIBLI MNIE SIE ZNUZYLYO JUZ
                    OHH CANADA smile WHAT A JOKE
                  • rzne_twoja_matke BYM ZAPOMNIAL 04.03.03, 19:07
                    TROLL POZDROW SWOJAM MATKE STARA KURWE ZESPERMIONA ZA TO ZE WYSRALAS TAKIEGO
                    BEKARTA JAK TY Z TEJ ZAROPIALEJ PIZDY, MOZE MASZ GDZIES JESZCZE JAKIS
                    BRACISZKOW POMIOTKOW BO PRZECIESZ TWOJA MATKA TO STARA KURWA BYLA I DOBRZE DUPY
                    WSZYSTKIM DAWALA>>>
                    AHA NIE WIEM ZYJE TA KURWA JESZCZE CZY JUZ ZDECHLA W POLSCE ???
                    • Gość: troll Zabolalo cie chlopku, co? hehehehe IP: *.sympatico.ca 04.03.03, 19:22
                      • rzne_twoja_matke ZABRAKLO CI INWENCJI JUZ :)) DEBILKU 04.03.03, 19:29
                        • Gość: troll Z psychicznym nikt nie wygra, hehehe IP: *.sympatico.ca 04.03.03, 19:31
    • Gość: marcee Re: ha ha ha IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.03.03, 10:50
      jajecznica

nie wierze ze to pajacyk 2 we wlasnej osobie, jakis taki wymietolony i nijaki
      to nie pajac!!!!

Dorot jak myslisz, nie?
      • salceson.kujawski biedna luxusowa Polska 03.03.03, 02:04
        to jesli tam kurcze !! w Pl jest tak zle ?? to skad masz pieniadze na
        computer ??? ze klikasz tu na Forum,co ??????? no skad ?? posiadanie compa w
        Polsce to jecszcze luxus i wydatek ponad tysiaca zlotych albo lepiej, czyli
        cos tu pierdolisz przyjacielu z biednej Pl , a te wszystkie mercedesy, BMW,
        Lancie itp, co jezdrza po Polsce to skad sie biora ????? a te luksusowe
        wille !!!! i apartamenty !! jest sporo ludzi co ma to wszystko,czy oni wszyscy
        to tylko ZLODZIEJE ?????,kurcze !!! nie chce sie mi wierzyc ????
        • Gość: Mirko Supermarkety IP: *.union01.nj.comcast.net 03.03.03, 04:20
          Zaczelo sie pytaniem o duze sklepy. Slyszalem cos o tym.

Odpowiedz jest prosta: KASA i bezczelnosc (tzw "sila przebicia") zwiazana z
          jej posiadaniem. Nawet 135 sklepikarzy z okolicy zeby PADLO W BLOTKO to nie
          dygnie.
          Duze zachodnie sieci maja tej kasy duzo. Oblatwiaja pozwolenia i jak juz
          walizeczki z forsa zmienia wlascicieli - kupuja plac, oglaszaja przetarg na
          budowe i jak juz walizeczki z forsa zmienia wlascicieli powstaje sklep,
          parkingi i co tam jeszcze.
          Nastepnie pojawia sie towar: brany na kreche po tak zdolowanych cenach ze mozg
          staje. Duze sieci sa mistrzami swiata w dolowaniu cen a ze maja kase i DUUUZO
          poleczek na towarek - dostaja to co chca i za ile chca. Mam znajoma dziewuche
          pracujaca w zrzadzie sieci "B..." no niewazne gdzie. Opowiadala mi, ze drobni
          geszefciarze nie maja przy sieci ZADNYCH szans. Jest mnostwo biedy i ludzie
          ida jednak tam gdzie chocby 20 groszy taniej. I to sie musi zgadzac bo kolezka
          widzial ostatnio w takim sklepie koszule meskie Made in Czajna, IDENTYCZNE jak
          ogladal w HURTOWNI w SZANGHAJU po $1 wiecej w detalu w Warszawie niz byly w
          hurcie tam. Kupowal tam na szczescie co innego. A kupowal cos, co kiedys
          produkowano w Polsce. Teraz sie nie oplaca. Oplaca sie Chinczykom i nawet po
          transporcie, rebusze dla celnikow i tak jest lepiej i taniej niz polskie.
        • Gość: Seba Re: biedna luxusowa Polska IP: *.sloneczne.fly.pl 03.03.03, 12:10
          Myslisz ze komputer to luksus. chyba sie kolego myslisz. dla mnie luksusem jest
          posiadanie swojego mieszkania (nie wspominam o domu nawet) dobrej pracy, takiej
          abym mogl utrzymac rodzine a nie liczyc od pierwszego do pierwszego. Te wille,
          to kto je ma, moje miasto to jedno wielkie blokowisko... a kase na nauke
          (szkolenia) biore stad ze co rok wyjezdzam do DE zbierac ogorki i dzieki temu
          moge zrobic sobie nastepny certyfikat, ktory bedzie przepustka za granice. Mam
          nadzieje ze w tym roku pojade ostatni raz. Wiec kolego nie denerwuj mnie nawet
          opowiastakami ze komputer to luksus i o willach, lanciach itp. Obrazasz Polakow
          ktorzy siedzia w PL i glowia sie jak tu zarobic. Pozdro
    • Gość: Albertine Masz racje Zalotnico. Tylko czemu tak rozwlekle? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.03, 13:08
      Strescic sie. Napisac: jestescie w Polandii chujowinami, nie potrafilista sobie
      nawet sklepow porzadnych zrobic, a te co sa to dla was i tak za dobre, bo nie
      dorosliscie. A za sprzet elektroniczny przeplacacie, wiec nawet ta marna kasa
      ktora macie to dla was za duzo bo wydac rozsadnie nie potraficie.

Oto slowo boze. Alleluja.

ps. do kogo sie zalecasz? Jak masz duze cycki to moj brat ci zrobi dobrze,
      tylko musisz jeszcze salatki umiec robic.
      • Gość: Prorok Nic nie rozumiem IP: *.140.88.213.host.tele1europe.se 03.03.03, 16:51

Potwiedzam Polacy to malkontenci ostatnio współpracuję z małą polską firmą
        i wcale się nie dziwią dlaczego tam taka bieda.
        Parę groszy zarobił i zamiast jak każdy normalny człowiek inwestować
        w firmę to inwestuje w ziemię i inne pierdoły.
        I gówo prawda, że szansę mają bogaci i zagraniczni inwestorzy wszyscy kiedyś
        nawet na zachodzie jakoś zyczynali.
        Tylko Polak jest cwany, głupi, pazerny i musi się pokazać sąsiadom ja pracy mam
        od groma proponowałem nawet opłacenie przejazdu utrzymanie i 3000zł miesięcznie
        to taki cymbał przez telefon powiedział, że w Niemczech proponowali mu 5000zł.
        I gadaj z takim w głowie mają poprzewracane i dobrze im tak a jak wejdą do Unii
        to dopiero się zacznie wykończą resztę zakładów a Polacy będą w swoim kraju
        pracowali na najgorszych pozycjach.
        Niech jak panienki nie obrażają się tylko zaczną od głosowania na mądrych ludzi
        a nie na tych co tylko objecują od czegoś trzeba zacząć.
        Potem niech zakasają rękawy a nie tylko handel i układy im w głowie niech zejdą
        na ziemię bo sami sobie winni niech nie zwalają na komunę bo są wolni .
        Nie politycy tylko ludzie sami stworzyli sobie takie warunki więcej zrozumienia,
        tolerancji i uczciwości.
        • salceson.kujawski Seba ! wez sie do roboty 04.03.03, 03:21
          nie pierdol mi ze komputer nie jest luxusem w Polsce !! jak juz pislem to
          wydatek ponad tysiaca zlotych a gdzie jest oplata miesieczna za Internet ???
          nastepne 90 zl albo lepiej,tych naprawde biednych to nie stac na takie
          pierdoly i glupoty bo muszom myslec co do garnka wlozyc na drugi dzien na
          obiad a ty tu miauczysz ze ci zle !,W USa czy Cnadzie ludzie ktorzy chca sie
          dorobic czegos w zyciu zapierdalaja po dwie roboty, albo siedza w fabrykach
          przy maszynach od switu do nocy robiac over time albo zapierdalaja na dachach
          nie patrzac czy to niedziele czy sobota. Wam tylko w RP sni sie osiem godzinek
          roboty i to nie ciezkiej tylko lekkiej ,wolne soboty, kupa swiat w czasie
          ktorych wypija sie morze gorzaly siedzac za stolami i biadoli sie na los swoj
          i innych. Jestescie tam pojebani wszyscy,obudzicie sie z rekum w nocniku, poza
          tymi ktorym chce sie naprawde pracowac w tym kraju, a ich widac golym okiem to
          wlasnie oni jezdza BMW i majom piekne nowoczesne domy i umieja oszczedzac
          pieniadze i madrze inwestowc,reszta to spuscizna socjalizmu ktora sie niczego
          nie nauczyla i juz nie nauczy,powoli wegetujac w tym bagienku.
          • Gość: seba Re: Seba ! wez sie do roboty IP: *.sloneczne.fly.pl 04.03.03, 11:51
            nie mozesz zrozumiec ze tu nie ma pracy!!! jak zapieprzac na dwie roboty skoro
            o jedna bardzo ciezko... siedzisz sobie za granica i glupoty opowiadasz...
            lepiej juz nic nie mow. Jestem na miejscu i wiem jaka jest sytuacja.
            • Gość: Cobra Nawiedzeni Polacy IP: *.web.thalamus.se 04.03.03, 23:48
              Gość portalu: seba napisał(a):

> nie mozesz zrozumiec ze tu nie ma pracy!!! jak zapieprzac na dwie roboty
              skoro
              > o jedna bardzo ciezko... siedzisz sobie za granica i glupoty opowiadasz...
              > lepiej juz nic nie mow. Jestem na miejscu i wiem jaka jest sytuacja.

A samemu głową poruszać czekać aż inni zaproponują, człowieku nie te czasy.
              Jeśli nie ma pracy to należy ją stworzyć mnie też nikt tu pracy nie dał
              uczyłem się nocami gdy inni robili pieniądze na czarno, potem w firmie którą
              sobie upatrzyłem powiedziałem że jestem niezbędny i okazało się , że trafiłem
              w dziesiątkę mam cudowną pracę jeżdżę po całym swiecie i w życiu grosza bym
              nie zainwestował w Polskę gdyż ludzie żyją na innej planecie to jest
              nienormalne, wina jest tylko ludzi a cwani politycy na tym żerują.
              • Gość: seba Re: Nawiedzeni Polacy IP: *.sloneczne.fly.pl 05.03.03, 00:10
                ale nie kazdy ma takie szczescie jak ty...
                • pani_da_przekroj Re: Nawiedzeni Polacy 05.03.03, 02:23
                  Seba, wiesz po przeczytaniu ciebie boje sie znowu jechac do Polski na pare dni.
                  Bylo strachliwie jak jechalem w 1999 ale teraz to juz dopiero. Coz mi wyglada
                  ze emigracja zacznei sie oddzielac od Polski coraz bardziej.
                  • teruci Re: Nawiedzeni Polacy 06.03.03, 03:45
                    nie boj zaby, tylko omin pulapke czyli wyrob sobie polski paszport. Wtedy
                    jestes juz na mur polskim obywatelem i juz calkiem legalnie cie moga przymknac.
                    A USA sie o ciebie nie upomni bo sam wiesz ze ci mowili ze jak pojedziesz a sie
                    nie zrzekles to na wlasne ryzyko.
    • cinkciarz20 Re: ' Polska bieda ' 06.03.03, 11:19
      Ja stawiam, ze w Polsce wielu ludziom zyje sie o wiele lepiej
      niz emigrantom. Lubia tylko narzekac tak jak wczesniej prywaciarze.
      Kto z emigrantow tak sie wczasuje jak oni ? Te dlugie urlopy, wycieczki
      zagraniczne i prosze mi tu nie mowic o biedzie, te samochody, wille rosna
      jak grzyby po deszczu.
      • Gość: seba Re: ' Polska bieda ' IP: *.enetwork.pl 06.03.03, 15:49
        nastepny zorientowany zagraniczniak...
      • Gość: Al Bundy Jaki % spoleczenstwa? IP: *.sympatico.ca 06.03.03, 18:04
        Ci na topie w Argentynie, Boliwii, czy innych takich, tez sie maja swietnie.

My tez mamy taki model: malutka warstwa posiadajaca, dlugo, dlugo nic, potem
        rzesze biedakow.

Powinnismy tak blizej Ameryki Lacinskiej sie trzymac. Mamy z nimi duzo
        wspolnego.

• voytek74 Re: Jaki % spoleczenstwa? 06.03.03, 18:29
          Gość portalu: Al Bundy napisał(a):

> Ci na topie w Argentynie, Boliwii, czy innych takich, tez sie maja swietnie.
          >
          > My tez mamy taki model: malutka warstwa posiadajaca, dlugo, dlugo nic, potem
          > rzesze biedakow.
          >
          > Powinnismy tak blizej Ameryki Lacinskiej sie trzymac. Mamy z nimi duzo
          > wspolnego.
          >
          Dokladnie. W Polsce sa w zasadzie trzy progi podatkowe:
          do 35,000 (okolo 2000 moesiecznie na reke)
          pomiedzy 35 000 - 75 000 (od 2000 do ciut powyzej 4000 miesiecznie na reke)
          powyzej 75 000
          Jak komus sie chce, to poszuka w sieci (dane GUSu) ile podatnikow jest w
          pierwszym przedziale a ile w ostatnim. Mozna powiedziec ze sporo osob unika
          podatkow. No to chyba wychodzi na to ze te wczasy i wille to zlodzieje maja, bo
          kto? Mit ploskiej klasy sredniej jest misternie budowany od kilku lat. Klasa
          srednia, jak nazwa wskazuje, to nic nadzwyczajnego a dane GUSu pokazuja ze
          wiekszosc to prawie nie ma co to garnka wlozyc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka