Dodaj do ulubionych

Jak jest w Holandii?

16.11.06, 00:12
Jak się tam mieszka?
Jak z pracą?
Jak z zarobkami?

Pytam się bo odwiedził mnie znajomy, koleś ze szkoły, który od wielu lat
mieszka gdzieś pod Amsterdamem. Po paru dniach jego pobytu miałem go dość.
Groszem nie śmierdzi ale opinie jak to i tamto trzeba zmienić w USA. Chętnie
przyjmuje zaproszenia do restauracji gdzie nawet "typa" nie zostawi. Wszystko
krytykuje i porównuje do Holandii. Teraz wyjechał do innego znajomego. Ja
będę miał okazję go zobaczyć przy jego powrocie.

Dlatego chciałbym się dowiedzieć czegoś na temat Holandii.

Dzięki
Obserwuj wątek
    • hotdog1 Re: Jak jest w Holandii? 16.11.06, 01:29
      Hollandia ?? ,drozyzna, drozyzna i jeszcze raz drozyzna !!!,piekielnie drogie
      mieszkania do wynajecia , z praca dla auslanderow piekielnie trudno !!!
      nawet jesli masz wszystkie papiery Ok i znasz jezyk jako tako, koszty
      utrzymiania wysokie typu wyzywienie ,prad ,gaz itp ,dlatego rowery do dzis
      sa w modzie i w godzinach populudniowych kiedy wszyscy wracja z pracy
      widzisz kawalkade rowerowa.
      Do standartu zycia w canadzie i USA to im daleko tzn ,nie tak szybko
      sobie kupia to na co ty mozesz sobie pozwolic mieszkajac tu. i pracujac
      normalnie.
      • flipflap Re: Jak jest w Holandii? 16.11.06, 02:26
        Tak też myślałem.

Gość ściemnia jak każdy bulbończyk. Też mi się nie chce wierzyć że jest tam
        tak słodko.
        • robinhood101 Re: Jak jest w Holandii? 16.11.06, 02:52
          Zaraz po Niemcach, Holendrzy sa druga nacja, ktora namietnie emigruje do USA.
          Spieprzyli wlasny kraj tym, ze najpierw wpuscili tam tych z bylych kolonii: z
          Filipin, nawet czarnych.A ostatnio jest tam zatrzesienie Arabow. Nie dziwie
          sie, ze przecietny Holender nie ma czym oddychac i zwiewa. A swoja droga jak
          trzeba byc glupim, zeby sie tak zalatwic wlasny kraj.
          • hotdog1 Re: Jak jest w Holandii? 16.11.06, 03:42
            tego podszywanego "holendra' zapytaj jakie ma mieszkanie i w ilu spi w
            jednym pokoju ???,heheheheh !!!! jak go przycisniesz do muru to sie okaze
            ze na jednym dwupokojowym mieszkanku jest ich do kupy 4 - 5
            ludzi ,kazdy robi na innej zmianie i wspolnie placa rent w wysokosci
            1200 Euro/miesiac + prad i ogrzewanie osobno ,hehehheh!! litr benzyny
            kosztuje w granicach 2 - 2,5 US$,wiec samochodu nie ma ,albo najwyzej
            jakies malolitrazowe goovno !!!, wysokiej jakosci sprzet TV typu HD i
            wielki ekran to luxus dla bogaczy !!! zarabiajacych 6 -8 tysiecy Euro na
            miesiac. Wiekszosc osiadlych tam polakow mieszka w dziadowskich
            dzielnicach pelnych arabow,turkow i hindusow,gdzie normalny hollender
            ucieka stamtad gdzie pieprz rosnie.
          • unaswameryce Re: Jak jest w Holandii? 17.11.06, 00:41
            robin napisal
            .... kolonii: z
            Filipin, nawet czarnych.

A Kiedy Filipiny byly kolonia Holenderska co?

i kto z was byl w holandii, jestescie tak samo smieszni jak bulbonczycy
            pieprzacy o tym jak sie zyje w usa a usa znajacy jedynie z seriali dallas lub
            dynasty.
            • _czosnek_ Re: Jak jest w Holandii? 17.11.06, 01:06
              Tak jest z cieciami, oni juz wiedza najlepiej.
            • caesar_pl Re: Jak jest w Holandii? 17.11.06, 01:14
              W Holandi sa piekne autostrady,jak nowe.Ludzie maja tyle domow prywatnie co w USA i do tego wiekszosc robotnikow mieszka w jednorodzinnych domach szeregowych za czynsz!!Kobiety ktore nie pracowaly dostaja osiagnawszy wiek 60 lat pares set euro za NIC..
              Przedszkola sa za darmo.Holendzy sa najwyzsi sposrod wszystkich nacji zachodnich,wyzsi niz Amerykanie,a to podobno zalezy od dobrobytu.Pieknie rozbudowane trasy rowerowe,gdyz kraj plaski.Promy dla rowerzystow na niezliczonych kanalach.Szef Shella jezdzi do pracy na rowerze.Shell to 5 ta najwieksza firma na Swiecie.
              Rowery i piesi rzadza na ulicach miast holenderskich
              img102.imagevenue.com/view.php?image=22413_Holland_122_482lo.jpg
              Kraj bardzo czysty,wszedzie podcieta drawka na rowach,terenach niczyich.Dla Holendra USA to kraj brudny.
          • drabiniasty Re: Jak jest w Holandii? 17.11.06, 03:28
            pomyliles Malezje z Filipinami... Niby ten sam narodek maly i paskudny ale
            jedni sa muzulmanami a drudzy zabitymi katolikami...
            W Holandii dawno bylem, kraj maly,cichy i nudny. Teraz rzeczywiscie bardziej
            kolorowy niz bialy - zyc bym tam nie chcial. Ale wszystko kwestia gustu.
          • mister1 Re: Jak jest w Holandii? 21.11.06, 16:03
            skad wzieles te Filipiny ? kolenie holenderskie to Antyle ( prowincja zamorska)
            a do 1975 byl Surinam, czyli Gujana Holenderska.
    • yaponczyk Wiem co ich tak zlosci :) 17.11.06, 00:57
      Exports $365,100,000,000.00 -Holandia
      Exports: $927,500,000,000.00 - USA

Ciekawe ile razy ludzi wiecej mieszka w USA niz w Holandii?

Albo :
      Jak to jest ze USA w wysokosci GDP per capita sa dopiero 7 a 6 pierwszych
      miejsc to kraje europejskie smile
      #1 Luxembourg: $66,463.78 per capita
      #2 Norway: $54,467.23 per capita
      #3 Switzerland: $47,999.07 per capita
      #4 Ireland: $45,707.17 per capita
      #5 Denmark: $44,742.82 per capita
      #6 Iceland: $41,720.45 per capita
      #7 United States: $39,452.74 per capita

Hehe, syf jest, bo na rowerach jezdza i po kilku w mieszkaniach mieszkaja smile

a po ilu Pakistanow mieszka w jednym "apartamencie" w Elizabeth? Macie
      statystyki, koledzy ?
      PS
      Wiecie juz, "Amerykanie", co to jest fixed a co to floating holidays smile)
      • caesar_pl Re: Wiem co ich tak zlosci :) 17.11.06, 01:23
        USA sa wysokosci per capita na 7 a jesli chodzi o median income na rodzine to bije ich wiekszosc Europy.A jesli chodzi o zarobek godzinowy..
        img141.imagevenue.com/view.php?image=95546_arbeitslohn_485lo.jpg
        Amerykanie nadriabiaja tylko tym,ze pracuja 2 miesiace dluzej w roku niz np.Niemcy czy Holendrzy.Ale i mimo to malo ktory Amerykanin cos odlozy.
        img131.imagevenue.com/img.php?image=22993_Oszczednosci_122_380lo.jpg
        Tabelka ile ognisko domowe srednio oszczedza.Amerykanie oszczedzaja na minus....
    • tato1 Re: Jak jest w Holandii? 17.11.06, 01:32
      .......wy naprawde wierzycie w te pierduly?.............
      • tato1 Re: Jak jest w Holandii? 17.11.06, 01:36
        ...........osobiscie mysle ze holandia to trzeci swiat ktory musi byc wspomagany
        paczkami zywnosciowymi..........licho tam z ulicami i kijowo
        ogolnie...........mase tam prostytutek z usa ale to napewno filipny.....kolonia
        holenderska........kazdy to wie.........

..mha.............
        • hotdog1 Re: Jak jest w Holandii? 17.11.06, 01:42
          heheehehheh !!,mundre sie znalazly !!,tylko nikt nie zadal pytania jak zyja
          ci wszyscy co osiedli sie w Holandi ,a wiec Turki,Jugole,Araby i Polacy ,oni
          wszyscy maja wielkie goovno !! gdyby bylo tam az tak rozowo i dobrze to ten
          kraj zapchany by byl pod brzegi granic obcokrajowcami,tymczasem holendrzy
          robia wszystko co moga zeby pozbyc sie emigrantow z tego malego
          kraju,wszelkie przywileje, socjalne sa przedewszytkim dla urodzonych tam
          rodowitych holendrow nie dla auslanderow,ktorzy podobnie jaki w Niemczech
          wykonuja najbardziej brudne i niechciane roboty.
          • tato1 Re: Jak jest w Holandii? 17.11.06, 01:43
            ....a kogo to pierdzieli...............
          • sirrr Re: Jak jest w Holandii? 21.11.06, 10:16
            hotdog1 napisał:

> ! gdyby bylo tam az tak rozowo i dobrze to ten
            > kraj zapchany by byl pod brzegi granic obcokrajowcami,tymczasem holendrzy
            > robia wszystko co moga zeby pozbyc sie emigrantow z tego malego
            > kraju,

I gdzie tu logika ?
    • mister1 forum o Holandii 21.11.06, 16:01
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25348
    • soup.nazi Eurobieda, a ty co myslales? n/t 21.11.06, 20:30

• mister1 Re: Eurobieda, a ty co myslales? n/t 21.11.06, 21:02
        bez przesady - za minimum 2000 netto mozna wzglednie przyzwoicie zyc
        • soup.nazi Re: Eurobieda, a ty co myslales? n/t 21.11.06, 21:28
          mister1 napisał:

> bez przesady - za minimum 2000 netto mozna wzglednie przyzwoicie zyc

Caly problem polega na tym, ze "wzglednie przyzwoicie" jest wzgledne. Zalezy od
          punktu widzenia, a ten z kolei od punktu siedzenia.

Nie chce nikogo obrazac, nie zamienilbym jednak w zyciu Kanady na Niderlandy,
          dlatego chetnie je wasci ofiaruje, tym chetniej, ze nie moje wink.

Tacy kretynkowie, jak ten co przyjechal do flipflapa, to jest dopiero fun.
          Widac, ze groszem nie smierdzi, slina mu z pyska leci, i bedzie Stany
          przemeblowywal, hehehe. Smetny wannabe, ot co. Znamy te buraczane reakcje.
    • piss.doff Re: Jak jest w Holandii? 21.11.06, 21:56
      wiesz, ja jestem tez z tych skapych co typa nie zostawia jak sa zaproszeni.
      • soup.nazi Re: Jak jest w Holandii? 21.11.06, 22:09
        piss.doff napisał:

> wiesz, ja jestem tez z tych skapych co typa nie zostawia jak sa zaproszeni.

To z ciebie typ. Zalezy od sytuacji - czasem ladnie jest sie dorzucic do typa,
        albo samemu wytypowac jakiegos typa kelnerskiego. Nie ma reguly.
        • flipflap Re: Jak jest w Holandii? 22.11.06, 04:37
          soup.nazi napisał:

> piss.doff napisał:
          >
          > > wiesz, ja jestem tez z tych skapych co typa nie zostawia jak sa zaproszen
          > i.
          >
          > To z ciebie typ. Zalezy od sytuacji - czasem ladnie jest sie dorzucic do typa,
          > albo samemu wytypowac jakiegos typa kelnerskiego. Nie ma reguly.
          >

Teź nie jestem z tych co wymagają od gości płacenia. Tyle że jak się bajdurzy
          o wielkich biznesas i czego to się nie ma, to można się spodziewać że facet
          chociaz zaproponuje zapłacenia "typa". Szczególnie jak się wpierdzieliło obiad
          za $70.00

Poza tym nie jest to sedno dyskusji. Frajer od samego początku pobytu
          krytykował wszystko. Nie podobał się Manhattan nocą, Times Square mają podobny
          w Europie, samochody dużo palą, domy są z tektury itp. Jak wziąlem go do
          Mall-a to wszystkie sklepy były dla niego za drogie. Dopiero był zadowolony
          jak nakupował dziadostwa w K-Marcie i Wallmart.
          Wyższość UE okazywał szerokością chodnika którego u nas nie ma. Najbardziej
          mnie rozbawił jak się naśmiewał z kabli internetowych, które wiszą u nas na
          słupach ale umozliwiają mi superszybkie połączenie aż do 20.0 MBps. Fakt nie
          wygląda to ładnie ale jest łatwo dostępne. Frajerek nie powiedział co on posiada.
          Poza tym to wszędzie gdzie byłem, zostawianie typa jest mile widziane. Jak kogoś
          nie stać na droższą restaurację to chodzi do tańszej ale nie jest to Big Deal
          zostawić parę $$ typa. Stać ciebie zapłacić za obiad $200.00 to też stać ciebie
          zapłacić następne $20-30 typa i wsio.
          • caesar_pl Re: Jak jest w Holandii? 22.11.06, 18:18
            Jesli chodzi o szybki internet to USA nie ma szans w porownaniu z Holandia.To samo jesli chodzi o dlugosc urlopu,czas pracy.Nie mowiac juz o wyjazdach uropowych za granice.Taki maly kraik,16 mln mieszkancow a sa w tej chwili jako turysci w kazdej czesci swiata...Spadlby teraz meteoryt na Sahare i byly by ofiary smiertelne - choc to malo prawdopodobne,to byli by miedzy nimi Holender i Niemiec - bo jechali turystycznie karawana prze pustynie.....Z tym ze Niemcow jest 5 razy wiecej...
            • flipflap Re: Jak jest w Holandii? 22.11.06, 19:02
              caesar_pl napisał:

> Jesli chodzi o szybki internet to USA nie ma szans w porownaniu z Holandia.To s
              > amo jesli chodzi o dlugosc urlopu,czas pracy.Nie mowiac juz o wyjazdach uropowy
              > ch za granice.Taki maly kraik,16 mln mieszkancow a sa w tej chwili jako turysci
              > w kazdej czesci swiata...Spadlby teraz meteoryt na Sahare i byly by ofiary smi
              > ertelne - choc to malo prawdopodobne,to byli by miedzy nimi Holender i Niemiec
              > - bo jechali turystycznie karawana prze pustynie.....Z tym ze Niemcow jest 5 r
              > azy wiecej...

Ty chyba muisisz być znajomym majoego gościa. Taką samą nutkę ironi wyczówam od
              ciebie.
              Poza tym jak masz jakąś dobrą ofertę internetową to podeślij link. Sprawdzimy i
              porównamy. Mój provider to
              www.rcn.com

Wejziesz na ich łeb pejdż to się zorientujesz.
              • bruno5 Re: Jak jest w Holandii? 22.11.06, 19:28
                Ogolnie jest ch..owo.Polacy zapie..ja za grosze i gniezdza sie po dziesieciu
                w jednym mieszkaniu.Kupuja zarcie na przecenach i tak dziaduja odkladajac co
                nieco by wrocic do Polski.
                • unaswameryce Re: Jak jest w Holandii? 22.11.06, 19:53
                  flipflap zmien kolegow.
                  Ja nie znam polakow pracujacych w holandii ale znam kupe holendrow.
                  I tak pierwszy lepszy przyklad panienka pracuje w rotterdamie w banku ma 24
                  lata dopiero co skonczyla studia, jest w tzw nizszej kadrze kierowniczej ( czy
                  jak sie to nazywa po polsku) na miesia zarabia 4300 euro. Za bardzo ladny dom
                  placi miesiecznie okolo 700 euro wiec taka tragedia to nie jest. Holandia nie
                  ma ziemi i domy sa drogie to jest problem ale zdecydowanie srednia klasa zyja
                  na lepszym poziomie od klasy sredniej w usa ( no moze z wyjatkiem kalafiorni i
                  miasta NY). I nie ma co lac lez i pie..c gloopot w stylu soop nazi ktory
                  uwaza ze wszystko co w kanadzie to najlepsze a reszta swiata je palcami.
                  A co do podrozowania to sie zgadza w 100%. W brazylii amerykanski student
                  szczypie sie na wydanie 20 usd za kolacje co dla studentow z holandii czy
                  norwegii problemem nie jest. O ile amerykanow spotkasz w meksyku costaryce to
                  dalej juz ich policzysz na palcach jednej reki Natomiast holendrow jest pelno
                  od australii przez azje po ameryke poludniowa. A teraz policz ile jest
                  amerykanow i ile holendrow. Dwie najbardziej podrozujace nacje to Izraelici i
                  Holendrzy.
                  A co do twojego kolegi to faktycznie musi mu sie ciezko powodzic skoro
                  pie..l takie gloopoty i krytykowal wszystko, dlatego zmien kolegow.

• flipflap Re: Jak jest w Holandii? 22.11.06, 20:14
                    unaswameryce napisał:

> flipflap zmien kolegow.

To taki dawny znajomy ze studiów. Taka znajomość sprzed 20-tu lat.
                    Ja będąc w Polsce nigdy słowa krytyki nie wypowiedziałem mimo, że niektóre
                    zachowania czy sytuacje bardzo mnie drażniły. Czasami dotyczyło to moich
                    bliskich innym razem przypadkowo spotkanych ludzi.
                    Obojętnie co, to sporo osób namawiało mnie na powrót do kraju.

"co ty siem wtem dalekiem świecie plonczesz, sprzedawaj wszystko i wracaj"

Bardzo delikatnie zmieniałem temat żeby nikogo nie obrazić. Teraz przyjechał
                    dawny znajomy i robił wszystko żeby mnie zdołować. Na szczęści już go nie ma i
                    na tym nasza znajomość się skończy. Może następnym razem jak pojadę do Polski
                    to zaplanuję trasę przez Holandię.

Dzięki
                  • soup.nazi Re: Jak jest w Holandii? 22.11.06, 21:16
                    unaswameryce napisał:

> flipflap zmien kolegow.
                    > Ja nie znam polakow pracujacych w holandii ale znam kupe

Zdazylismy sie domyslic.

holendrow.
                    > I tak pierwszy lepszy przyklad panienka pracuje w rotterdamie w banku ma 24
                    > lata dopiero co skonczyla studia, jest w tzw nizszej kadrze kierowniczej ( czy
                    > jak sie to nazywa po polsku) na miesia zarabia 4300 euro

po czym na reke zostaje jej jakies 1500, a uwzgledniwszy sile nabywcza euro w
                    Europie, zostaje jej rownowartosc jakichs $1000, z ktorych po oplaceniu jakiegos
                    kata nad smierdzacym szczurami i trupem kanalem (ale kanal!) zostaje jej jakies
                    300 na ruchy, dlatego tez wykonuje ruchy po poludniu w red lantern district jako
                    pracownica wystawy i lozka dla marynarzy.

Za bardzo ladny dom
                    > placi miesiecznie okolo 700 euro

Rozumiem, ze placi tyle za stanie kolo tego domu, bo na pewno nie za hipoteke,
                    hehehe.

wiec taka tragedia to nie jest.

Nie, tylko placz i zgrzytanie zebow. Zdradziles sie, hehehe.

Holandia nie
                    > ma ziemi i domy sa drogie to jest problem

Po hoooyu fest - w UK, gdzie ziemi jest znacznie wiecej, Tesco juz proponuje
                    hipoteki na splate szafy na 60 lat, krainie drewniakow pewno juz maja na 100,
                    albo sprzedaja barki mieszkalne (szczury gratis).

ale zdecydowanie srednia klasa zyja
                    > na lepszym poziomie od klasy sredniej w usa ( no moze z wyjatkiem kalafiorni i
                    > miasta NY).

Hehe, strzel jakimis cyferkami, Pyzdra, tylko nie z Interii albo innych takich
                    zrodelek.

I nie ma co lac lez i pie..c gloopot w stylu soop nazi ktory
                    > uwaza ze wszystko co w kanadzie to najlepsze

Nieprawda, w Stanach jest duzo dobrych rzeczy, hehehe, w Australii jest milo

a reszta swiata je palcami.

Mhm, a juz zwlaszcza w tych krajach, o ktorych piszesz tam ponizej. Gdy maja co
                    jesc.

> A co do podrozowania to sie zgadza w 100%. W brazylii amerykanski student
                    > szczypie sie na wydanie 20 usd za kolacje co dla studentow z holandii czy
                    > norwegii problemem nie jest. O ile amerykanow spotkasz w meksyku costaryce to
                    > dalej juz ich policzysz na palcach jednej reki Natomiast holendrow jest pelno
                    > od australii przez azje po ameryke poludniowa. A teraz policz ile jest
                    > amerykanow i ile holendrow. Dwie najbardziej podrozujace nacje to Izraelici i
                    > Holendrzy.
                    > A co do twojego kolegi to faktycznie musi mu sie ciezko powodzic skoro
                    > pie..l takie gloopoty i krytykowal wszystko, dlatego zmien kolegow.

Dobra, Stefan, nie pjerdol, juz my dobrze wiemy, jak wyglada w tej drugiej
                    Ameryce, hehehe.
                • soup.nazi Brunon, raz prawde powiedziales 22.11.06, 20:30
                  Chyba niechcacy, hehehe.

A tu macie troche informacji o tym, jak zyja Polacy w UK (sami o sobie). W
                  Holandii jest jeszcze gorzej.

www.joemonster.org/article.php?sid=6642
            • soup.nazi Re: Jak jest w Holandii? 22.11.06, 20:40
              caesar_pl napisał:

> Jesli chodzi o szybki internet to USA nie ma szans w porownaniu z Holandia.

Hehe, rzuc jakimis cyferkami i linkami, wannabe szkopek, potanczymy.

To s
              > amo jesli chodzi o dlugosc urlopu,czas pracy....

... klepana biede, ilosc turasow i polaczkow na metr kwadratowy uprawy
              szparagow, etc.

Nie mowiac juz o wyjazdach uropowy
              > ch za granice...

pedofilow do Azji Mniejszej, Wiekszej i Nijakiej

Taki maly kraik,16 mln mieszkancow a sa w tej chwili jako turysci
              > w kazdej czesci swiata...Spadlby teraz meteoryt na Sahare i byly by ofiary smi
              > ertelne - choc to malo prawdopodobne,to byli by miedzy nimi Holender i Niemiec
              > - bo jechali turystycznie karawana prze pustynie.....Z tym ze Niemcow jest 5 r
              > azy wiecej...

Ciecie jezdza, bo zarabiaja za malo zeby przyzwoicie zyc, za duzo zeby
              pjerdolnac w kalendarz z rozpaczy, zatem placza sie po 3 swiecie szpanujac przed
              Murzynami i inna nedza. Pozniej wracaja do swoich malych komunalnych mieszkanek
              w blokowiskach, o pokojach wielkosci walk-in closet w srednim
              polnocnoamerykanskim domu, i pala legalnie maryche zeby sie odurzyc i zapomniec
              o zyciu w eurokomunce.
              • bruno5 Re: Jak jest w Holandii? 22.11.06, 22:11
                Tak zapka masz calkowita racje Holandia jest do dupy.
                • hotdog1 Re: Jak jest w Holandii? 22.11.06, 22:35
                  polacy w hollandii roznosza gazety od 4 rano do 9 ,spia po 5 -ciu w
                  jednym pokoiku ,a jak przyjdzie czas na placenie czynszu to zaczyna sie
                  bijatyka miedzy soba ,bo nikt nie ma pieniedzy !!
                  • bruno5 Re: Jak jest w Holandii? 22.11.06, 23:51
                    Taka jest naga prawda o Holandi.
                    • unaswameryce Re: Jak jest w Holandii? 23.11.06, 00:50
                      flip nie sluchaj bulbonskiego gdakania zyj tam gdzie ci dobrze.
                      soopa i koledzy to ze wy wszystko widzicie z perspektywy beczki na sledzie w
                      ktorej zescie ledwo doplyneli i ze wszystko wam sie kojazy z roznoszeniem gazet
                      zapie..niem na kontrakturce to wybaczcie faktycznie holandia nie jest dla
                      was. Przedstaw mi osle zoopowaty te wyliczenia na podstawie ktorych uwazasz ze
                      zostaje jej 300 euro czy ile to pisales. I z ta australia to mnie setnie
                      ubawiles ten kraj jest dobry na nurkowanie i wakcje. Mieszkales kiedys w
                      australii? A zreszta gdzie ty byles oprocz wolomina w ktorym sie urodziles a
                      teraz tej kanadyjskiej dziury ekspercie od ameryki poludniowej he he. Stary ty
                      niezle prochy muysisz lykac zeby przy takim ignoractwie ktore soba
                      reprezentujesz miec jeszcze takie dobre samopoczucie, a moze to wlasnie
                      dlatego .
                      • tato1 Re: Jak jest w Holandii? 23.11.06, 01:03
                        unaswameryce napisał:

> flip nie sluchaj bulbonskiego gdakania zyj tam gdzie ci dobrze.
                        > soopa i koledzy to ze wy wszystko widzicie z perspektywy beczki na sledzie w
                        > ktorej zescie ledwo doplyneli i ze wszystko wam sie kojazy z roznoszeniem gazet
                        >
                        ..........to moze hydro(woda)........nurek znajde jak mu zaplace dobra cyfre?....
              • caesar_pl Re: Jak jest w Holandii? 23.11.06, 01:13
                www.orange.nl/adsl/?adtype=adword.keyword&adrecip=Google&adcamp=SEA.end2008
                20 mb za 24 euro to duzo?
                www.breedbandwinkel.nl/adsl_aanbieders/adsl_aanbieders
                Holandia ma 60% dostepu do Internetu przez DSL.
                www.google.de/search?sourceid=navclient&hl=de&ie=UTF-8&rls=GGLD,GGLD:2005-04,GGLD:de&q=ADSL+aanbieders+
                • soup.nazi Re: Jak jest w Holandii? 23.11.06, 05:18
                  Po angielsku, nie rznij glupa. W lokalnych narzeczach to mozesz sobie tam o
                  klinkier cegle pogaworzyc z czerwonymi karkami.
                  • tato1 Re: Jak jest w Holandii? 23.11.06, 05:41
                    soup.nazi napisał:

> Po angielsku, nie rznij glupa. W lokalnych narzeczach to mozesz sobie tam o
                    > klinkier cegle pogaworzyc z czerwonymi karkami.
                    >

.......idz spac...........prosze cie............
                • soup.nazi Re: Jak jest w Holandii? 23.11.06, 06:10
                  Ja wiem jak jest w Holandii. Mam tam znajomego, siedzi juz 24 lata. Nie bede
                  opowiadal, bo jeszcze mnie rozpozna, hehehe, i sie wqrwi. Bieda, wyjaca,
                  piszczaca, pierdzaca bieda. Wyjechal do krainy drewniakow kilka dobrych lat
                  przede mna - ja i moja stara zdazylismy drugi raz skonczyc studia w Kanadzie i
                  zostawic goscia w blokach startowych do dzisiaj. Drugi jest przedsiebiorca w
                  Belgii. Ponoc dobrze prosperujacym, hehehe, moze niedlugo zobacze. W kazdym
                  razie kilka lat najpierw lyknal DSL (nowosc! w Ameryce Pln. to sie nazywa old
                  news, hehehe), pozniej stwierdzil, ze za 25 erosow to mu sie nie oplaca, bo to
                  kupa grosza. Zjechal na dziadowski ISDN 128, kupa smiechu, bo mu firma oplacala.
                  Jak przestala oplacac, to zjechal na dial-up. Kiedys sie spytal, ile place za
                  telecom stuff. Jak uslyszal, ze niecale CAD 190 miesiecznie za high speed cable
                  broadband, cable HDTV z PVR i dobrym pakietem, 2 komory i full landline ze
                  wszystkimi bells & whistles + 400 min @ 2 c long distance do 30 krajow Europy,
                  to chlopina kucnal, hehehe. A teraz Vonage oferuje VOIP za CAD 40 - all features
                  + 5 krajow Europy NIELIMITOWANE W ZADEN SPOSOB jak lokalny abonament. Poczekam
                  az wlacza Bulbonie do tego deal-u. Wlasnie pare dni temu pytalem na forum UK ile
                  oni wlasciwie placa za telefony do PL - blisko CAD .70/min. Z UK do PL,
                  buahahaha. Wytrzyjcie sobie ladnie rogi, bo jeszcze dlugo was beda po nich w
                  eurokomunce napjerdalac.
                  • hotdog1 Re: Jak jest w Holandii? 23.11.06, 15:43
                    tak wlasnie jest dokladnie w Holandii jak napisano wyzej !!,wszyscy emigranci
                    biede klepia tzn w stosunku do rodowitych holendrow,pozatym mieszkaja w tzw.
                    Gettach ,czyli miejscach gdzie rodowity holender nie bedzie nawet
                    przechodzil ,zazwyczaj sa to kiepskiej jakosci stare kamienice polozone na
                    odludziu lub innym nie ciekawym miejscu, zatloczone od piwnicy pod dach
                    pakistanczykami,hindusami, arabami,turkami i polakami ,jednym slowem smrod ,
                    balagan i ubostwo !!
                    Bajki na temat tego ze ktos pracuje na stanowiskach menadzera i innych
                    wysoko platnych pracach ,to moga opowiadac jak przyjada na odwiedziny do swej
                    wioski przy puszczy Bialowiejskiej !!
                  • unaswameryce [...] 23.11.06, 16:00
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                    • hotdog1 Re: Jak jest w Holandii? 23.11.06, 16:17
                      a co to za belkot ??/!,to ty w koncu o czym piszesz? o biedzie w Holandii
                      czy w Kanadzie? - siedzisz w Holandii ? i roznosisz gazety od 4 rano? za
                      600 Euro/miesiac ??,tylko mi nie pisz ze pracujesz w Banku jako
                      menadzer ,heheheheeh !!!!! te prace sa zarezerwowane dla holendrow a nie
                      dla auslanderow !,hehehehe dobrze wiemy jak tam jest !! cudzoziemcy sa
                      potrzebni w europie do wykonywania brudnych i uciazliwych robot ,a nie do
                      pchania sie na atrakcyjne stanowiska ,one sa dla rodowitych i wyksztalconych
                      w miejscowych szkolach tubylcow.
                      • unaswameryce Re: Jak jest w Holandii? 23.11.06, 16:26
                        ten belkot to rodzima mowa soopnaziego fajny nie ale tylko taki do niego
                        trafia. Ja nie pracuje w holandii kiedys bylem 2 lata na placowce w holandii i
                        opowiadanie takich bzdur jak tu piszecie mnie naprawde rozbraja. Oczym wy
                        piszecie o jakis menalach ktorzy beda menelami w holandii polsce czy kanadzie?
                        Piszcie poprostu ze baran ktory w kanadzie pomyka na budowie i stac go na
                        flaszke co dwa dni w holandii mieszka w 100 osob na metrze kwadratowym a nie ze
                        holandia jest do doopy.
                        • bruno5 Re: Jak jest w Holandii? 23.11.06, 20:18
                          Dla Polakow jest tam bardzo ch..owo.
                          • unaswameryce balmy 23.11.06, 22:40
                            balmy ciekawe czy oprocz skasowania mojego postu ( ktory faktycznie nadawal sie
                            do skasowania) skasujsz post tego zmazanca soopy w ktorym rowniez nie przebiera
                            w jezyku.
                  • unaswameryce Re: Jak jest w Holandii? 23.11.06, 23:31
                    tobie zoopa sie faktycznie musi niezle powodzic w kanadzie jak sie przejmujesz
                    tym ile placisz za telefon. Faktycznie holandia nie dla ciebie bobys suche
                    krakersy wpie..l. Ha ha kolejny czlowiek sukcesu z za oceanu ktory szczypie
                    sie na telefon.
    • tato1 Re: Jak jest w Holandii? 23.11.06, 05:18
      soup.nazi napisał:

> Ty glupi szmoku z dzungli bialowiejskiej, ktory trzech slow nie potrafi do kupy
      > zlozyc zeby nie zapjerdolic 8 bledow i 5 literowek, ze o gramatyce nie wspomne
      > bedziesz mi tu pisal o ignoracji. Rwij kapcie z powrotem do tych zakazanych
      > kraikow, w ktorych gnijesz, hehehe. Milo mi popatrzyc jak cie wqrviam wiesniaku
      > - a ja wiem, mam doswiadczenie we wqrvianiu zdebow ubogich umyslowo i wyczuwani
      > u
      > przez net jak im brudne, kostropate paluchy poobijane na budowach albo przy
      > wyrebie lasow lataja z wscieklosci po klawiaturze - widze te twoja zapocona
      > morde przed zaplutym monitorem, hehehe. Zajmij, kmiocie swoje hoooyowe miejsce
      > w
      > szeregu tobie podobnych cieciow i naprzod marsz - ktos przeciez musi orac.
      >
      > Nas nie rzuca o sciane Holandia, srandia i takie tam duperszwance - to was
      > non-stop gula yebie i dlatego tu bez przerwy przylazicie. A wszystko sprowadza
      > sie do tego, ze ty jestes tam, a ja tu i to jest przeyebane - dla ciebie, heheh
      > e.
      >
      .posieciles niewatpliwie wiele godzin na slownik.........przyglupiesmile.....chyba
      pierwszy raz w zyciu...........
      • soup.nazi Re: Jak jest w Holandii? 23.11.06, 05:52
        Tate, nie wtracaj sie, bo cie jeszcze obleci...jak niegdys...hehehe
        • tato1 Re: Jak jest w Holandii? 23.11.06, 05:55
          soup.nazi napisał:

> Tate, nie wtracaj sie, bo cie jeszcze obleci...jak niegdys...hehehe
          >

..niewatpliwie..........dobranoc..........idz tez lulku........

.zyczliwy............
          • soup.nazi Re: Jak jest w Holandii? 23.11.06, 06:12
            tato1 napisał:

> soup.nazi napisał:
            >
            > > Tate, nie wtracaj sie, bo cie jeszcze obleci...jak niegdys...hehehe
            > >
            >
            >
            > ..niewatpliwie..........dobranoc..........idz tez lulku........

No niech bedzie - pchly na noc. Swoja droga to beats me, co ty robisz przed
            kompem o 6 rano. Ale niech sie gajowy Marucha o to martwi.

>
            > .zyczliwy............
    • viper39 Re: Jak jest w Holandii? 05.12.06, 21:56
      flipflap napisał:

> Jak się tam mieszka?

mieszka sie ok, wieczorami troche niebezpiecznie bo zjezdza sie tam cala eu i
      Can oraz USA popalic maryche
      mieszkania sa drogie zarobiki ok ale tylko jesli jestes bialym holendrem, bo
      juz arabstwo ma problemy z dobra praca nawet jesli jest wyksztalcone
      w szkolach zaczyna sie segregacja podobna do belgijskiej aby oddzielic sie od
      tych ciemniejszych
      Polacy tam nie maja zle, ale sa traktowani jak obywatele drugiej kategorii,
      taka troche mentalnosc niemiecka wychodzi z holendrow

> Jak z pracą?

z tego co wiem to roznie, znajomy jest informatykiem i prace ma zona jego jest
      lekarzem i miala dluzszy czas problemy.. wiec jak mowie bywa roznie, zarobki
      jednak maja gorsze od holendrow caly czas zastanawiaja sie o wyprowadzeniu sie
      do GB

> Jak z zarobkami?

j.w.

>
      > Pytam się bo odwiedził mnie znajomy, koleś ze szkoły, który od wielu lat
      > mieszka gdzieś pod Amsterdamem.

Amsterdam jest bardzo ladny miastem, ale zyc tam nie chcialbym, nie wiem jak
      jest na wsiach w Holandii, wygladaja ladnie

> Po paru dniach jego pobytu miałem go dość.

znaczy typ yaponczyka, niczego sie w zyciu nie dorobil, i marudzi, znamy
      takich,

> Groszem nie śmierdzi ale opinie jak to i tamto trzeba zmienić w USA.

no wiesz ci ktorzy nigdy w zyciu groszem nie smierdzieli maja poglady socjalne
      (czytaj zainfekowani komunizmem), najlepiej aby dzielic wszystkim po rowno,
      dany kraj i jego obywatele nie po to ksztaltowali i budowali dany kraj aby
      przyjechal cwiercinteligent z kolbuszowej i zaczynal zmieniac wszystko, gdyby
      to bylo zmienione na takie jak ten "ekspert" z kolbuszowej czy lomzy by chcial
      to by sie to nazywalo Polska, a juz jedna Polska jest po co druga budowac?

> Chętnie przyjmuje zaproszenia do restauracji gdzie nawet "typa" nie zostawi.

no troche przesadziles, jak zapraszasz to i zostawiaj typa, w eu zostawianie
      typow jest mniej powszechne niz w USA

> Wszystko krytykuje i porównuje do Holandii.

no to widac ze "yntelygent" z niego

> Dlatego chciałbym się dowiedzieć czegoś na temat Holandii.

moje zdanie a bylem tam 3 razy, zwiedzac mozna, mozna sie nawet niezle zabawic,
      ale mieszkac tam nigdy bym nie chcial. dlatego tam nie pchaja sie zbytnio np
      Polacy

> Dzięki

prosze bardzo

aaaa i czytajac posty coniektorych mozna sie usmiac, bo goscie nie maja pojecia
      o czym mowia.
      zapomnieli ze aby o czyms pisac i mowic ze sie zna trzeba tego doswiadczyc.
      • naiwny12 Ubeckie tradycje cenzury ciagle zywe dzieki Balmy\'emu. 22.12.06, 15:13
        Moderator Balmy traktuje to forum jak swoj prywatny folwark. Nie rozumie kompletnie roznicy miedzy cenzura a moderacja. Czy Balmy moglby zachowac pewna uczciwosc wobec innych uzytkownikow forum?
    • mister1 Forum o Holandii 22.12.06, 15:26
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25348

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka