Dodaj do ulubionych

kontakt z zamieszkalymi w Niemczech

IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.04.03, 23:20
poszukuje kontaktu z osobami osiadlymi w Niemczech. Otrzymalam niemiecki
Ausweis ale nadal tkwie w Polsce, bo nie wiem jak mam dalej zalatwiac! Nie
mam juz rodziny w Niemczech, a tu w Polsce NIKT nic nie wie, jak zwykle.
Pewnie sa jakies organizacje, albo cos w tym rodzaju. Tak ciezko mi postawic
1szy krok. Prosze o odzew.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: jot-23 Re: kontakt z zamieszkalymi w Niemczech IP: *.dyn.optonline.net 05.04.03, 23:28
      Gość portalu: aga napisał(a):

> poszukuje kontaktu z osobami osiadlymi w Niemczech. Otrzymalam niemiecki
      > Ausweis ale nadal tkwie w Polsce, bo nie wiem jak mam dalej zalatwiac! Nie
      > mam juz rodziny w Niemczech, a tu w Polsce NIKT nic nie wie, jak zwykle.
      > Pewnie sa jakies organizacje, albo cos w tym rodzaju. Tak ciezko mi postawic
      > 1szy krok. Prosze o odzew.
      > Pozdrawiam

z tego co wiem , ci pomagaja w takich sytuacjach...ale nie wiem na pewno bo
      nie znam niemieckiego!

www.bund-der-vertriebenen.de
    • Gość: Artur @ aga IP: *.pppool.de 06.04.03, 01:56
      Wychodze z zalozenia, ze znasz niemiecki.
      Najpierw potrzebujesz dach nad glowa i zameldowanie (do zameldowania
      potrzebujesz dowod tozsamosci i oczywiscie jakies lokum. Przy zameldowaniu sie
      powinnas poprosic o wystawienie karty podatkowej (Lohsteuerkarte), do tego
      potrzebne sa takie informacje jak: stan cywilny i ilosc dzieci.
      Po zameldowaniu musisz zalozyc konto w banku.
      Jesli masz napewno niemiecki do dowod osobisty, bedziesz musiala tez pojsc do
      Sozialamtu aby dostac jakas forse na zycie, jakies ubezpieczenie lekarskie,
      forsa na ubranie, umeblowanie sie i czynsz, prad itd. Jest tego b. malo, tak
      malo, ze praktycznie za to nie mozna znalesc zadnego lokum. Nie mow im, ze
      posiadasz jakas wlasna forse bo cie wykiwaja.
      Oni skieruja ciebie tez do Arbeitsamtu gdzie bedziesz musiala sie zameldowac
      jako poszukujaca pracy (Arbeitssuchende). Do tego bedziesz potrzebowac:
      zameldowanie, niemiecki dowod tozsamosci, swiadectwa szkolne z Polski
      (najlepiej przetlumacz w Polsce bo taniej). Moze oni dadza Tobie jakies
      przeszkolenie, wtedy dostalabys tzw. Unterhaltsged (jest to rownoznaczne z
      Arbeitslosengeld). W tym momencie stracisz Sozialhilfe ale nie przejmuj sie bo
      Sozialhilfe to dziadowanie. Przeszkolenie byloby dla ciebie najlepszym
      wyjsciem, mialabys wtedy czas na to aby troche okrzepnac, a i ukonczony kurs
      zawodowy jest zawsze lepszy niz zawod (nawet z praktyka) z Polski.
      Jako przesiedleniec bedziesz prawdopodobnie miec uznany swoj zawod, lecz tylko
      przez Arbeitsamt mozesz liczyc na zalapanie sie gdzies w tym zawodzie. W innym
      przypadku mozesz szukac do konca zycia.
      Niestety nie jest mi nic wiadomo na temat organizacji i aktualnych przepisow na
      temat pomocy dla przesiedlencow.
      Zycze duzo ciepliwosci i powodzenia.
      • Gość: mi Re: @ aga IP: *.dip.t-dialin.net 06.04.03, 11:13
        Artur, widze ze sie niezle orietujesz w tych sprawach.myslisz ze mam szanse na
        Umschulung bedac nadal na polskim ob. Mieszkam jednak od 10 lat na stale w
        niemczech i wlasnie jestem w trakcie zrzekania sie ob. polskiego.Znam niemiecki
        perfekt i aktualnie pracuje jako Arzthelferin jednak bez wyksztalcenia,
        poprostu zostalam przyuczona ale nie moge np. pobierac krwi itp.Nie jestem tu
        tez na pochodzeniu.Ale Aufenthalterlaubnis mam unbefristet.pozdr.
        • Gość: Artur Re: @ aga IP: *.pppool.de 06.04.03, 11:32
          nie chodzi o pochodzenia itd. tylko czy wypelnia sie pewne warunki.
          hm, jesli masz pobyt nieograniczony, dziwi mnie, ze nie znasz prawa pracy.
          Ale najlepiej idz do Arbeitsamtu i sie dowiedz, teraz przepisy sie bardzo
          zmieniaja i Arbeitsamt nie za bardzo chce juz wywalac kase. Probuja racze
          poupychac ludzi w innych pracach. Mozesz sprobowac z tzw. Fortbildung w swoim
          zawodzie wykonywanym.
          Najlepiej dowiedziec sie z pierwszej reki. duzo zalezy od tego kogo masz po
          drugiej stronie biurka.
          Powodzenia.
          • Gość: aga Re: @ aga IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.04.03, 17:05
          • Gość: aga Re: @ aga IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.04.03, 17:11
            dzieki Atur za podpowiedz, tylko szkopuł tkwi w tym, ze ja nie wiem JAK mam ten
            dach nad głowa załatwic, z gazety z ogłoszenia, nie wiem jakie sa ceny, czy
            mnie nie nabiora?
            aha i jeszcze jedno, moja Mama,tez ma Ausweis, ma 57 lat, nie pracuje w swoim
            zawodzie od 20 (jest fryzjerka) stara sie obecnie tu w POlsce o emeryture, ale
            wiesz to wszawe grosze i tez chce wyjechac. Nie jest AZ tak stara ani
            schorowana wiec moglaby pracowac w zawodzie w BRD. Jakie kroki ona ma w tej
            sytuacji przedsiewziac Twoim zdaniem?
            pozdrowka
            aga
            p.s. ja jezyk niem. znam, moja Mama hmm no powiedzmy ze sie dogada (gramatyka u
            niej lezy)
        • Gość: ja Re: @ aga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.03, 17:07
          Jezeli nie masz niem.obywatelstwa to zo przeksztalcenie placisz sama.Przy
          pozwoleniu na pobyt wiele Ci przysluguje, ale sytuacja bedzie lepsz kiedy
          zmienisz paszportna niem. - wtedy masz prawo do wszystkich swiadczen, a jest
          tego sporo smile)
          • Gość: mi Re: @ aga IP: *.dip.t-dialin.net 06.04.03, 21:56
            dzieki ja, tez tak mysle.dlatego wzielam sie ostro za zmiane obywatelstwa.sama
            nie wiem dlaczego tak dlugo czekalam,Kiedys sie dopytywalam ale jak sie
            dowiedzialam ile to bedzie kosztowac to pomyslalam, ze mnie nic nie goni a lata
            lecialy.Nigdy tu nie pracowlam na caly etat,dlatego prawa pracy nie znam, i
            nigdy nie bylam zameldowana w arbeitsamt'cie a w miedzyczasie urodzily nam sie
            dzieci i nie za bardzo mialam czas na zajmowanie sie tym a moj maz,niemiec
            pozostawil to mnie i w zasadzie bardzo zaluje bo stracilam np. prawo do
            Landeserziehungsgeld( w Bawarii) a przy bliznietach to sprawa 8000 DM w roku i
            dobrze, ze mi chociaz dali Bundeserziehungsgeld ale ze maz dobrze zarabia, wiec
            tylko przez 2 lata.Z jednej strony moge miec czyste sumienie, ze z pieniedzy
            podatnikow nigdy nie korzystalam i panstwo niem. nie musialo mi dawac czegos na
            co nigdy nie wplacilam.
            • Gość: ja Re: @ aga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.03, 09:02
              Pieniadze "na wychowanie" dostaje kazdy tylko na 2 lata, ale sa
              jeszcze "pieniadze na dziecko", a to przychodzi do 18 roku zycia(lub
              dluzej).Wystarczy sprawe przedstawic w Jugendamt, a oni, sa zwykle b.
              kompetentni, wszystko Ci wyjasnia.
            • Gość: ja Re: @ aga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.03, 09:05
              Acha, a jezeli chodzi o koszt zrzeczenia sie obywatelstwa to mozna wystapic o
              znizke( wymysl jakis powod!)-moze sie uda!!! Ja dostalam duza, ale wtedy
              studiowalam...
          • Gość: Artur Re: @ aga IP: *.pppool.de 06.04.03, 21:58
            Gość portalu: ja napisał(a):

> Jezeli nie masz niem.obywatelstwa to zo przeksztalcenie placisz sama.Przy
            > pozwoleniu na pobyt wiele Ci przysluguje, ale sytuacja bedzie lepsz kiedy
            > zmienisz paszportna niem. - wtedy masz prawo do wszystkich swiadczen, a jest
            > tego sporo smile)
            -------------------------
            Tu sie z Tobą nie moge zgodzic. Wedlug niemieckiego prawa pracy, KAŻDY (bez
            względu na narodowość) po przepracowaniu minimum 3 lat, tzn. po płaceniu 3 lata
            swiadczen socjalnych, ma prawo na przeszkolenie zawodowe z Arbeitsamtu. Jest to
            100% pewne.
    • ro-bert Re: kontakt z zamieszkalymi w Niemczech 06.04.03, 22:13
      Jesli potrzebujesz dalszych informacji to napisz na priv.

robert
      • Gość: mi Re: kontakt z zamieszkalymi w Niemczech IP: *.dip.t-dialin.net 06.04.03, 22:21
        do kogo to byo??
        a do Artura- dzieki.Mysle jednak, ze pora na zmiany.
        • ro-bert Re: kontakt z zamieszkalymi w Niemczech 06.04.03, 22:23
          Chyba raczej do Agi. Rozumiem, ze Ty juz tutaj dlugo siedzisz i sie
          orientujesz.

robert
        • Gość: Artur wstepne informacje... IP: *.pppool.de 06.04.03, 22:25
          możesz zasiegnąć:

www.arbeitsamt.de
      • chrisjoe Aga nie badz glupia 06.04.03, 22:30
        ro-bert napisał:

> Jesli potrzebujesz dalszych informacji to napisz na priv.
        >
        > robert

Trzymaj sie z daleka od ro-berta.On jest bardzo falszywy.

Pozdrawiam
    • lolo271 Re: kontakt z zamieszkalymi w Niemczech 06.04.03, 22:34
      (...)Osobiscie mieszkam w Niemczech......
      Wiem wszystko............pytaj sie,co chcesz wiedziec?...............
      • chrisjoe Re: kontakt z zamieszkalymi w Niemczech 06.04.03, 22:39
        lolo271 napisał:

> (...)Osobiscie mieszkam w Niemczech......
        > Wiem wszystko............pytaj sie,co chcesz wiedziec?...............

A Ty kurde spisz czy znowu nawalony jestes?Przeciez juz zadala pytania.Lolo
        bucu przestan pic !
        • lolo271 Re: kontakt z zamieszkalymi w Niemczech 06.04.03, 22:43
          (...)Ty Boryna!........Przestan machac lapami jak drogowka i rzadzic
          sie......ty rolniku............
          • Gość: aga Re: kontakt z zamieszkalymi w Niemczech IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.04.03, 23:28
          • Gość: aga Re: kontakt z zamieszkalymi w Niemczech IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.04.03, 23:30
            ro-bert- na priv? a adres priva???
            lolo 271 - napisalam w poscie rozpoczynajacym watek, wiec nie bede sie
            powtarzac.

pozdrawiam
            aga

• ro-bert Re: kontakt z zamieszkalymi w Niemczech 06.04.03, 23:32
              No kliknij po prostu na mojego nicka albo ro-bert@gazeta.pl

robert
            • chrisjoe Aga nie badz naiwna! 06.04.03, 23:51
              Gość portalu: aga napisał(a):

> ro-bert- na priv? a adres priva???
              >
              Pozdrawiam
          • Gość: aga Re: kontakt z zamieszkalymi w Niemczech IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.04.03, 23:31
          • Gość: aga Re: kontakt z zamieszkalymi w Niemczech IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.04.03, 23:32
            • ro-bert Re: kontakt z zamieszkalymi w Niemczech 07.04.03, 00:09
              Probowalem odpowiedz wyslac. Chyba jednak cos z Twoim adresem jest nie tak. E-
              mail wraca z informacja, ze Twoj adres nie moze byc zaakceptowany. Masz
              jeszcze jakis inny?

robert

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka