pia.ed 08.04.07, 09:15 O spedzaniu Swiat Wielkanonych na obczyznie miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35769,4042030.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pol-prawnik Re: Swieta- te same, ale nie te same ... 08.04.07, 09:25 Pia przeciez Szwecja to nie zadna obczyzna kilka godzin promem i jestes w Polsce. Ale wy ludzie przesadzacie. Ty chyba nie wiesz co to obczyzna.... Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Swieta- te same, ale nie te same ... 08.04.07, 09:52 Nie pisalam o sobie, bo dla mnie Szwecja to moj kraj w ktorym zapuscilam korzenie, i o Swietach w Polsce, czy chocby na sposob polskijuz dawno zapomnialam! Od poczatku mojego pobytu w Szwecji przejelam szwedzkie zwyczaje, co bylo naturalne poniewaz moj maz byl Szwedem, poza tym chcialam jak najszybciej wejsc w srodowisko szwedzkie ze wzgledu na sytuacje zawodowa, co mi sie zreszta udalo. Siedzac jedna noga w Polsce a druga w Szwecji bylabym do dzis w sytuacji moich kolezanek, ktore majac dobre zawody w Polsce, tutaj skonczyly jako sprzataczki czy robotnice w fabrykach, i teraz sa na rentach chorobowych. pol-prawnik napisał: > Pia przeciez Szwecja to nie zadna obczyzna kilka godzin promem i jestes w > Polsce. Ale wy ludzie przesadzacie. Ty chyba nie wiesz co to obczyzna.... Odpowiedz Link Zgłoś
wyksztalciuch_pl Re: Swieta- te same, ale nie te same ... 08.04.07, 09:57 No podziwiam, podziwiam. Bo w Szwecji wszystko jest piekne, oprocz jezyka. Naprawde rozumiesz co oni tam do Ciebie belkocza? Dobrze przynajmniej, ze prawie kazdy Szewd gada English. Odpowiedz Link Zgłoś
pol-prawnik Re: Swieta- te same, ale nie te same ... 08.04.07, 14:54 to jestes jedna z nielicznych Polek, ktore tak mysla. J sam mam kilku znajomych w Szwecji i rzadko sie zdarzylo, ze Polki do czegos tam doszly i w ogole myslaly podobnie jak ty. TO JEST RZADKOSC. Wiekszosc wyjezdzajac do obcych krajow, zwlaszcza tych blisko Polski, uwazala, ze jak one przyjechaly, to cala Szwecja powinna sie nauczyc natychmiast po polsku i to nic nie gadac. Rezultat byl oplakany i taki wlasnie jak piszesz. Ja nie mam podobnyxh klopotow, bo poznalem moja zone w Rzymie, w bardzo dawnych czasach i na dodatek nie jest ona Polka ale pochodzi z bylej Jugoslawii, z malenkiej republiki, ktora sie nazywa Czarnogora. Teraz to oddzielne panstwo. Zone mam piekna, pracowita i wyksztalcona i zupelnie pozbawionej polskiej maniery, a to rzecz wyjatkowo cenna. W ubieglym roku po raz pierwszy bylem w Czarnogorze. To piekny kraj z wyjatkowo pieknymi ludzmi. Szkoda, ze tak malo o nim slychac i malo sie o nim wie. Odpowiedz Link Zgłoś
piss.doff Re: Swieta- te same, ale nie te same ... 08.04.07, 16:13 taka jest cala Europa i dlatego jezeli ktos do czegos doszedl w Europie to jest geniuszem. Odpowiedz Link Zgłoś
wyksztalciuch_pl Tradycja jednak przetrwa ! 08.04.07, 10:11 Dzięki Chinolom. finanse.wp.pl/POD,1,wid,8810763,wiadomosc.html?rfbawp=1176019753.890 Niech Budda ma ich w swojej opiece. ============================================== Wesolego Alleluja Odpowiedz Link Zgłoś
alladyn15 Re: Tradycja jednak przetrwa ! 08.04.07, 13:11 I rozumiesz,Twoje kolezanki sa na rentach chorobowych,bo sprzataly.Zapytam sie ile jest taka renta i jak byc chorym?Mozesz odpowiedziec? Nie..nie wybieram sie do Szwesji. Odpowiedz Link Zgłoś
piss.doff Re: Tradycja jednak przetrwa ! 08.04.07, 16:15 ty, co to ma byc ta aluzja o sprzataniu? Masz cos przeciwko sprzataczom? Ja jestem sprzataczem i jest mi z tym bardzo dobrze a tobie guzik do tego. Odpowiedz Link Zgłoś