27.11.01, 20:30
Jakas cholerna grypa mnie dopadla wiec leze w lozku z notebook i czytam sobie to forum.
Musze przyznac ze mnie to powoli wciaga i troche sie boje co sie stanie jak wyzdrowieje
i bede musial isc do pracy. Postacie niektore mamy wybitne i raczej troche prowokujace:

Gadula byl chyba najaktywniejszy ale nas teraz bojkotuje i sam do siebie gada na nowo-stworzonym
forum - przynajmniej cos robi, liczy sie jego inicjatywa. Renka jest tez raczej ciekawa postacia,
gadajaca czasami bardzo do rzeczy ale i czasami od. Wielka nadzieja napawa mnie Bronek. Pojawil
sie prawie znikad z bardzo prowokujacym tematem. Ostrzegl nas jak to w Kanadzie ciezko dla
emigrantow ale przycisniety powiadomil nas ze ma wlasna firme i pracuje dla niego 4 ludzi. No to
chyba nie jest tak zle. Kliken ma dobre intencje ale niestety nie ma jezyka dyplomaty i to sie na nim
czesto msci. Bardzo lubie czytac ESL, Doki i Starego ale ten ostatni to sie bardziej udziela na
forumpolonia.com (szczerze polecam jego posty), wiec nie ma dla nas zbyt duzo czasu.

O, chyba sie rozgadalem mialo byc o konkursie. Konkurs otwarty dla wszystkich ale nagroda (tak,
jest) bedzie wyslana do kogos zamieszkalego w Ontario i oczywiscie jezeli ktos zaufa mi ze swoim
adresem domowym (na priva, obiecuje ze nie bedzie opublikowany).
Czy ktos moze powiedziec mi tytul i autora ponizszego wiersza?
"Rozdzielil nas, moj bracie,
Zly los i trzyma straz -
W dwoch wrogich sobie szancach
Patrzymy smierci w twarz.
W okopach pelnych jeku,
Wsluchani w armat huk,
Stoimy na wprost siebie -
Ja - wrog twoj, ty - moj wrog!"

Daje panstwu, powiedzmy 24 godziny.
Nagroda jest ksiazka Antoniego Maczka "Odkrywanie Europy" opisujaca wrazenia polskiej (i nie tylko)
szlachty z pobytow za granica. Pozdrowienia ttc

Obserwuj wątek
    • Gość: Mirko To proste... IP: 65.206.44.* 27.11.01, 21:37
      www.math.ualberta.ca/~amk/zwoje03/text01p.htm
      • Gość: wojtek Gratuluje IP: *.att.com 27.11.01, 21:46
        Mirko,

Dobry jestes. Tez szukalem ale nie moglem znalezc.

pzdr
      • ttc Re: To proste... 27.11.01, 21:49
        Gość portalu: Mirko napisał(a):
        Gratulacje dla Mirko, ale niestety ten link to z Edmonton a nie z Ontario wiec nagrody nie wysle.
        Moze ktos inny zada jakies ciekawe historyczno-literatyczne zagadki? ttc

> <a href="http://www.math.ualberta.ca/~amk/zwoje03/text01p.htm">www.math.ualbert
        > a.ca/~amk/zwoje03/text01p.htm</a>

• Gość: wojtek Re: To proste... IP: *.att.com 27.11.01, 21:58
          Mirko mieszka w New Jersey a nie w Edmonton.
          Nie badz sknera.
          • ttc Re: To proste... 27.11.01, 22:29
            Gość portalu: wojtek napisał(a):
            Masz racje. Jak juz pisalem mam grype i ciezko mi dzisiaj myslec. Sknera nie jestem, NJ blisko do
            Ontario, jak poda mi swoj adres domowy na moj gazetowy email, to ksiazka bedzie w tym tygodniu
            wyslana. Tak czy inaczej gratulacje. ttc
            > Mirko mieszka w New Jersey a nie w Edmonton.
            > Nie badz sknera.

• Gość: Mirko Pospieszyłes sie ttc z ta oferta nagrody, prawda? IP: 65.206.44.* 27.11.01, 22:32
            Pytanie bylo o autora i tytul, nie o to zeby link byl z Ontario.
            Uwazalem (i nadal uwazam), ze umieszczajac link do ladnie zrobionej strony
            ZAWIERAJACEJ NIECO WIECEJ niz tylko odpowiedz, pokazuje cos wiecej niz tylko to
            o co pytales jak jakis belfer bez poczucia humoru.

Moze tego nie wiesz, ale na Internecie nie ma znaczenia gdzie miesci sie
            odpowiedz. Wazne jest tylko jak zadaje sie pytanie i czy przegladarka pozwala
            na wyswietlenie literek z odpowiedniego alfabetu.

ttc napisał:

> Gość portalu: Mirko napisał(a):
            > Gratulacje dla Mirko, ale niestety ten link to z Edmonton a nie z Ontario
            wiec
            > nagrody nie wysle.
            > Moze ktos inny zada jakies ciekawe historyczno-literatyczne zagadki? ttc

oraz
            >ale nagroda (tak, jest) bedzie wyslana do kogos zamieszkalego w Ontario.

Nie mieszkam w Ontario, ale bywam w Ontario (w najblizszym czasie: za dwa
            tygodnie), wiec rzeczywiscie sie nie kwalifikuje.
            W domu i tak mam za duzo ksiazek i ciagle przynosze nowe.
            Nawet z Indii ciagnalem do Polski ksiazki. Kocham ksiazki.
            Tak wiec podaruj ja komus kto nie ma w domu ani jednej poza telefoniczna.
            Upewnij sie tylko jakos, zeby przeczytal...

P.S. "Pojdz dziecie, ja Cie uczyc kaze"...
            Prosze bardzo.
            Historia, poziom podstawowki.
            Dla ulatwienia dodam, ze dotyczy sredniowiecza i okresu miedzywojennego
            jednoczesnie.
            Pomnik (ogromny, wielometrowy) jakiego slynnego Polaka stoi na samym srodku
            Manhattanu?
            Ulatwienie dodatkowe: 99,999% Amerykanow nie ma zielonego pojecia co to za
            facet i skad sie tam wzial.
            (Pomnik Kosciuszki jest gdzie indziej)
            • ttc Re: Pospieszyłes sie ttc z ta oferta nagrody, prawda? 28.11.01, 00:32

> Pytanie bylo o autora i tytul, nie o to zeby link byl z Ontario.
              > Uwazalem (i nadal uwazam), ze umieszczajac link do ladnie zrobionej strony
              > ZAWIERAJACEJ NIECO WIECEJ niz tylko odpowiedz, pokazuje cos wiecej niz tylko to
              >
              > o co pytales jak jakis belfer bez poczucia humoru.

Nie wiem dlaczego odebrales moje pytanie jako belfrowskie bez poczucia humoru. Jezeli czujesz sie
              urazony, to przepraszam. Jak juz napisalem, jestem czlowiekiem honoru i oferta stoji. Jak podasz mi
              swoj adres to bedziesz mial ksiazke przed swietami. Fakt, powinienem zauwazyc po Twoim IP ze jestes
              nie z Alberty ale bardzo kiepsko sie dzisiaj czuje

>
              > P.S. "Pojdz dziecie, ja Cie uczyc kaze"...
              > Prosze bardzo.
              > Historia, poziom podstawowki.
              > Dla ulatwienia dodam, ze dotyczy sredniowiecza i okresu miedzywojennego
              > jednoczesnie.
              > Pomnik (ogromny, wielometrowy) jakiego slynnego Polaka stoi na samym srodku
              > Manhattanu?
              > Ulatwienie dodatkowe: 99,999% Amerykanow nie ma zielonego pojecia co to za
              > facet i skad sie tam wzial.
              > (Pomnik Kosciuszki jest gdzie indziej)

Pytanie jest ciekawe. Bylem na Manhattanie trzy razy ale zawsze tylko po 48 godzin tak wiec nie mialem
              za duzo czasu na zwiedzanie. Podawanie jako ulatwienia ze 99.999% Amerykanow tego nie wie to mi za
              duzo nie pomaga. Oni to sa raczej z historia na bakier smile Jezeli chodzi o okres miedzywojenny to
              przychodza mi na mysl tylko dwie osoby - Paderewski i Korzeniowski ale za nic nie moge skapowac tego
              sredniowiecza. Pozdrawiam, ttc
              • Gość: grzegorz Re: Pospieszyłes sie ttc z ta oferta nagrody, prawda? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 28.11.01, 01:04
                ttc napisał(a):

> Gość portalu: Mirko napisał(a):
                >
                > > Pytanie bylo o autora i tytul, nie o to zeby link byl z Ontario.
                > > Uwazalem (i nadal uwazam), ze umieszczajac link do ladnie zrobionej strony
                >
                > > ZAWIERAJACEJ NIECO WIECEJ niz tylko odpowiedz, pokazuje cos wiecej niz tyl
                > ko to
                > >
                > > o co pytales jak jakis belfer bez poczucia humoru.
                >
                > Nie wiem dlaczego odebrales moje pytanie jako belfrowskie bez poczucia humoru.
                > Jezeli czujesz sie
                > urazony, to przepraszam. Jak juz napisalem, jestem czlowiekiem honoru i oferta
                > stoji. Jak podasz mi
                > swoj adres to bedziesz mial ksiazke przed swietami. Fakt, powinienem zauwazyc p
                > o Twoim IP ze jestes
                > nie z Alberty ale bardzo kiepsko sie dzisiaj czuje
                >
                >
                > >
                > > P.S. "Pojdz dziecie, ja Cie uczyc kaze"...
                > > Prosze bardzo.
                > > Historia, poziom podstawowki.
                > > Dla ulatwienia dodam, ze dotyczy sredniowiecza i okresu miedzywojennego
                > > jednoczesnie.
                > > Pomnik (ogromny, wielometrowy) jakiego slynnego Polaka stoi na samym srodk
                > u
                > > Manhattanu?
                > > Ulatwienie dodatkowe: 99,999% Amerykanow nie ma zielonego pojecia co to za
                >
                > > facet i skad sie tam wzial.
                > > (Pomnik Kosciuszki jest gdzie indziej)
                >
                > Pytanie jest ciekawe. Bylem na Manhattanie trzy razy ale zawsze tylko po 48 god
                > zin tak wiec nie mialem
                > za duzo czasu na zwiedzanie. Podawanie jako ulatwienia ze 99.999% Amerykanow te
                > go nie wie to mi za
                > duzo nie pomaga. Oni to sa raczej z historia na bakier smile Jezeli chodzi o okres
                > miedzywojenny to
                > przychodza mi na mysl tylko dwie osoby - Paderewski i Korzeniowski ale za nic n
                > ie moge skapowac tego
                > sredniowiecza. Pozdrawiam, ttc

Średniowiecze...hm a to pomnik w centaral parku? WJ?

• Gość: grzegorz Re: Pospieszyłes sie ttc z ta oferta nagrody, prawda? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 28.11.01, 01:09

>
                  > Średniowiecze...hm a to pomnik w centaral parku? WJ?
                  >

Dobra nie kryje sie- JAGIEŁŁY pomnik, Władzia? średniowiecze
                  a rzeźbiarz zył w okresie miedzywojennym- Ostrowski
            • Gość: anatolka Re: Pospieszyłes sie ttc z ta oferta nagrody, prawda? IP: *.o1.com 28.11.01, 00:54

> P.S. "Pojdz dziecie, ja Cie uczyc kaze"...
              > Prosze bardzo.
              > Historia, poziom podstawowki.
              > Dla ulatwienia dodam, ze dotyczy sredniowiecza i okresu miedzywojennego
              > jednoczesnie.
              > Pomnik (ogromny, wielometrowy) jakiego slynnego Polaka stoi na samym srodku
              > Manhattanu?
              > Ulatwienie dodatkowe: 99,999% Amerykanow nie ma zielonego pojecia co to za
              > facet i skad sie tam wzial.
              > (Pomnik Kosciuszki jest gdzie indziej)

Adam Mickiewicz "DZiady" ? nie jestem pewna wink.. ale chyba Adam Mickiewicz, choc
              nie wiem czy jego pomnik stoi na Manhattanie.
              Pozdrawiam
              • Gość: Mirko 1410 IP: *.union1.nj.home.com 28.11.01, 04:17
                Grzegorz,
                trafiony-zatopiony!
                Władyslaw Jagiełło na koniu. Przyjechał na Wystawe Swiatowa, wybuchła wojna i
                jak wielu imigrantow, został sie chlop z koniem na obczyznie.

Grzegorz, stawiam piwo (nieamerykanskie).
                • ttc Re: 1410 28.11.01, 04:29
                  Mirko, pytanie bylo dobre tylko z podpowiedziami cos nie tak. Przecierz to Litwin a nie Polak i moze to nas
                  troche z tropu zbilo smile A jezeli chodzi o piwa amerykanskie to niektore sa calkiem dobre. Osobiscie
                  polecam Anchor Steambeer z San Francisco. Pozdrowienia ttc
                  > Grzegorz,
                  > trafiony-zatopiony!
                  > Władyslaw Jagiełło na koniu. Przyjechał na Wystawe Swiatowa, wybuchła wojna i
                  > jak wielu imigrantow, został sie chlop z koniem na obczyznie.
                  >
                  > Grzegorz, stawiam piwo (nieamerykanskie).

• Gość: Mirko ttc, nie ma sprawy. IP: *.union1.nj.home.com 28.11.01, 04:38
                  Nie gniewam sie wcale. Choroba Cie meczy, to i nie myslisz prosto. Dam znac jak
                  bede sie wybieral i podam adres w Toronto.
                • Gość: grzegorz Re: 1410 IP: *.bielsko.dialog.net.pl 28.11.01, 12:36

> Grzegorz,
                  > trafiony-zatopiony!
                  > Władyslaw Jagiełło na koniu. Przyjechał na Wystawe Swiatowa, wybuchła wojna i
                  > jak wielu imigrantow, został sie chlop z koniem na obczyznie.
                  >
                  > Grzegorz, stawiam piwo (nieamerykanskie).

HURAsmile, moze byc irlandzkie lub belgijskie, bo polskie pije zazwyczaj.
                  Tylko jak Ty bedziesz w BB czy ja w NJ? O ile tam bede...

• Gość: Mirko BB vs NJ gdzie dzis znowu +18 i slonecznie. IP: 65.206.44.* 28.11.01, 15:52
                    Ciezko wyczuc, ale z tego jak sie sprawy (i pogoda) maja, to Ty masz wieksza
                    szanse.
                    Co do odprawy na lotnisku EWR, to przebiegla nad podziw sprawnie, mimo prawie
                    100% zapelnienia polskiego Boeinga. Wiekszosc inspektorow INS i celnikow mowila
                    po polsku i w mniej niz godzine wszyscy pasazerowie wyszli. (Moznaby chyba
                    zalozyc, ze Polacy nie sa na amerykanskiej liscie "podejrzanych"... Nie da sie
                    tego jednak powiedziec o kontroli na Okeciu, gdzie podejrzani o niecne zamiary
                    sa wszyscy.)

Jest tez po prostu wyraznie mniej lotow...

Z "amerykanskich" piw to najlepiej smakuje mi "Zywiec". Jeszcze bardziej
                    smakuje on mojej zonie, ktora z podbeskidziem ma tyle wspolnego ile ma ze mna.
                    Nie jest tani, $2.20 za butelke "euro" albo $7.50 za 6 mniejszych, ale jakosc
                    (i sentyment) kosztuje a nie kupujemy piwa codziennie tylko raz-dwa w tygodniu
                    butelke lub dwie.

Z innych gatunkow - to rzeczywiscie slyszalem, ze takie nieduze wytwornie
                    (nawet amerykanskie) potrafia wypuszczac ciekawe produkty - bede musiał
                    sprobowac, choc moja zona jest na ogol przeciwna eksperymentom n/t tego co
                    lubi, a ze panuje w naszej "podst. kom. społ." demokracja i dziecko w tej
                    akurat sprawie nie ma prawa glosu - jest mi czasem ciezko uzyskac przewage.
                    • Gość: grzegorz Re: BB vs NJ gdzie dzis slonecznie ale +4 IP: *.bielsko.dialog.net.pl 28.11.01, 18:08

A co za tym idzie cholerna "ciapa" jest na ulicach. W Szczyeki super warunki.

Jak ja ladowalem rok temu to odprawa zajela moze z 10 min, z kolejka, ale za to
                      okolo godziny wszyscy na bagaze czekali, takze chyba nie zaostrzyli az tak bardzo
                      kontroli.

ja pilem " Natural Ice", za 12 chyba 5,25$ i nie bylo zle,i slabe jak BUD i Cors.
                      A w barze 2 $ za kufel zywca placilem .
                      • Gość: Mirko La czyli mokro. Ale jeszcze cieplej... IP: 65.206.44.* 29.11.01, 15:11
                        Zaostrzone kontrole sa przy odlocie z Polski. Amerykanie dogadali sie z
                        Polakami (i pewnie innymi), ze Polakow czesac beda Polacy - jeszcze zanim
                        ktokolwiek gdziekolwiek poleci. Od dawna jest tak, ze linie placa spora kare
                        (kilka tys $.) za pasazera, ktory nie powinienbyl znalezc sie na pokladzie i w
                        konsekwencji oko w oko ze zniecierpliwionym tym faktem i meczaca praca
                        urzednikiem imigracyjnym. To jest wlasnie rozwiniecie tej polityki.
                        W takiej n.p. Irlandii, na lotnisku Shannon od co najmniej 20 lat miesci sie
                        amerykanskie biuro imigracyjne i odprawa wizowa odbywa sie ZANIM wejdzie sie do
                        samolotu w kierunku USA, gdzie laduje sie juz w pieczatka wjazdu.

Pewnie przylot z krajow, z ktorymi sie nie dogadali wyglada kompletnie inaczej.
                        • Gość: grzegorz Re: La czyli mokro. IP: *.bielsko.dialog.net.pl 29.11.01, 23:09

> Zaostrzone kontrole sa przy odlocie z Polski. Amerykanie dogadali sie z
                          > Polakami (i pewnie innymi), ze Polakow czesac beda Polacy - jeszcze zanim
                          > ktokolwiek gdziekolwiek poleci. Od dawna jest tak, ze linie placa spora kare
                          > (kilka tys $.) za pasazera, ktory nie powinienbyl znalezc sie na pokladzie i w
                          > konsekwencji oko w oko ze zniecierpliwionym tym faktem i meczaca praca
                          > urzednikiem imigracyjnym. To jest wlasnie rozwiniecie tej polityki.
                          > W takiej n.p. Irlandii, na lotnisku Shannon od co najmniej 20 lat miesci sie
                          > amerykanskie biuro imigracyjne i odprawa wizowa odbywa sie ZANIM wejdzie sie do
                          >
                          > samolotu w kierunku USA, gdzie laduje sie juz w pieczatka wjazdu.
                          >
                          > Pewnie przylot z krajow, z ktorymi sie nie dogadali wyglada kompletnie inaczej.
                          >

czesc, no niby jest zaostrzona kontrola, a pamietam pare dni po ataki, gdzi niby
                          byla super zaostrzona kontrol, do radia (PR 3) zadzwonil gosciu i mowil, ze na
                          Okeciu go puscili, a w Germanii na lotnisku znalezli u niego scyzoryk, o ktorym
                          nie wiedzial. Moze dlapicu gadal ale jest to mozliwe, a ostatni przypadek z
                          Bostonu chyba...to samo.

Super byl dzisiaj jazzowy konert! Rabdy Brecker Band, pieknie grali!
                          Chodzisz u siebie na jakies imprezki?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka