maugosia1 12.04.07, 09:17 Chyba sie nam pomieszlay znowu watki, zakladam wiec nowy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maugosia1 Wiosenna mobilizacja! 12.04.07, 09:18 • Wiosenna mobílizacja ! lamatha 11.04.07, 20:46 + odpowiedz Kochane, umowmy sie na wiosenna kawe w miescie. Glucho i cicho w naszym watku, az chlodem wieje a tak pieknie za oknem. Pobudka wiosna juz przyszla. Do zobaczenia w realu, koniec witrualnosci. M Odpowiedz Link Zgłoś
maugosia1 Re: Mamy z Wiednia? 12.04.07, 09:18 Jestem za! I znam doskonale miejsce - Tichy na Raumenplatz - najlepsze lody w wiedniu, cudne koktajle owocowe, puszne lodowe knedle; mozna usiasc w cukierni lub w wersji dzieciatej zabrac dzieci na pobliski plac zabaw. Wracajac do rowerow - Lainzertiergarten odpoada - wybralismy sie tam w Swieta, a na bramie ZAKAZ, buuu. wiec pojechalismy dookola trasa rowerowa, rodzina klela mnie w zywy kamien, bo nastepne 2 km bylo caly czas pod gore Jak sie okazalo trasa byla dla rowerow gorskich, a nie pieciolatkow Teraz pare ogloszen: piatek 20.04 o 14.30 jest organizowana wycieczka dla dzieci po Stephansdom (Domorgel fur Kinder) 29.04 w niedziele Kinderfreunde organizuje Powitanie wiosny w Lainzertiergarten (10.00-18.00) 17.05-20.maja bedzie Festival Sredniowieczny w Bomische Prater 9-10.czerwca Festiwal Rycerski kolo Lainzertiergarten Bylam na obydwoch imprezach rok temu - fantastyczna zabawa od wieku przedszkolnego - turnieje rycerskie, praca z prawdziwym kowalem, warsztaty ceramiczne (czyli lepienie smokow z gliny), strzelanie z luku, kuszy, przymierzanie zbroi etc plus jadlo i napitki calkiem sredniowieczne Mam nadzieje, ze nie bedziemy czekac ze spotkaniem do czerwca Ja chetnie kazde przedpoludnie w przyszlym tygodniu, ewentualnie spacer po Schonnbrun - obok najpyszniejsza (i chyba najdrozsza ) w calym wiedniu kawa (ale miejsce malo przyjazne dzieciom). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agus05 Re: Mamy z Wiednia! 14.04.07, 20:02 Hej Dziewczyny, to co w końcu z tym spotkaniem? Co do mnie, popieram Schoenbrunn i kawiarnię z huśtawkami, bo ja tradycyjnie w "wersji dzieciatej" Pozdrawiam gorąco! ( dosłownie i w przenośni Odpowiedz Link Zgłoś
agika44 Re: Mamy z Wiednia! 14.04.07, 23:14 Hej Chetnie sie spotkam. Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
lamatha Re: Mamy z Wiednia! 15.04.07, 18:42 Hello Super ze sa chetne ))))) Wtorek lub sroda ?? czy pozniej? Mnie odpowiada po 11 godz, bo ja tez z dzieckiem. Kawiarnia z hustawkami, to chyba dobre miejsce Marta Odpowiedz Link Zgłoś
agika44 spotkanie i pytanie 16.04.07, 23:10 Dziewczyny, jutro wybieram sie z dzieciakami do laryngologa i moze uda mi sie wyleczyc nareszcie uszy i nosy maluchom. Natomiast mam pomysl na spotkanie na Praterze, jest tam mnostwo atrakcji dla dzieciakow, takze polecam. Karuzele, place zabaw, pompowane zjezdzalnie, kawiarnie, do wyboru do koloru. Mam jeszcze pytanie, komu przysluguje na dzieci 400 euro miesiecznie? Jakie trzeba spelnic wymogi? Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
lamatha Re: spotkanie i pytanie 17.04.07, 07:24 Jak dla mnie moze byc i Prater, wszedzie dojedziemy. M Odpowiedz Link Zgłoś
agus05 Re: spotkanie i pytanie 17.04.07, 08:23 Dla nas również Prater OK. Może w piątek, np. o 11tej? Odpowiedz Link Zgłoś
agika44 Re: spotkanie i pytanie 18.04.07, 09:53 Bardzo sie ciesze, ze mozecie sie spotkac na Praterze. Ja moge potwierdzic spotkanie w czwartek, bo na razie doleczam dzieci, bo maja lekkie stany zapalne w uszach i katary. Wczoraj bylam u laryngologa. No i oczywiscie jak nie bedzie lalo, bo dzisiaj pogoda deszczowa. Agus05, mamy podobna sytuacje ubezpieczeniowa czy orientujesz sie czy przysluguje nam dodatek rodzinny? ( 400 euro!)? Jesli bedziesz miala ochote, to znajdz mnie na skypie.Jestem wgierasimowicz. POzdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinka202 odpowiedz:) 18.04.07, 10:29 www.help.gv.at/Content.Node/8/Seite.080600.html Odpowiedz Link Zgłoś
maugosia1 Re: odpowiedz:) 18.04.07, 18:38 Czy wyklul sie termin spotkania? Moge wpasc na kawe w piatek Odpowiedz Link Zgłoś
agus05 Re: odpowiedz:) 18.04.07, 18:48 Agnieszko, ja w tej sprawie pytałam w Biurze dla emigrantów (finansowanym przez austriacki urząd pracy) - Beratungszentrum fur Migranten und Migrantinnen, które doradza emigrantom w sprawach prawa pracy i różnych świadczeń socjalnych. Warunkiem numer 1 do otrzymywania tych 400euro jest oczywiście legalne zatrudnienie w Austrii i płacenie tutaj podatków, co nie dotyczy np. ludzi pracujących w delegacji. Zdaje się, że jest też jakiś limit zarobków, powyżej których to świadczenie się nie należy (chyba ok. 12 000 euro netto / rocznie, ale nie pamiętam dokładnie kwoty). Najlepiej zapytaj osobiście (trzeba się wcześniej umówić na spotkanie z polską konsultantką). Adres : Hoher Markt 8/ Stiege 4 / 2. Stock, nr tel. 712-56-04 / 00, www.migrant.at A ja mam jeszcze pytanie do wszystkich dziewczyn: w jaki sposób znaleźć sensowne mieszkanie w Wiedniu? Bardzo zależy mi na zmianie, a na każdym kroku spotykam się tylko z ogłoszeniami agencji, które żądają horrendalnych prowizji. POMOCY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinka202 Re: odpowiedz:) 18.04.07, 19:13 co do mieszkania: 1. mimo wszystko polecalabym robic to przez maklera (jak pojdzie na reke, to nie dostaniecie rachunku wprawdzie, ale wszystko bedzie legalnie, oficjalnie, bezpiecznie!), wiem, to droga przyjemnosc, ale trzeba strasznie uwazac, zeby nie naciac sie, a chodzi o duze pieniadza...mowie nie/stety z doswiadczenia... 2. prywatnie moze sie jednakze na pewno powiesc, jak sie ma do tych osob zaufanie... napisz o jakie mieszkanie Ci chodzi, kupno, sprzedaz, metraz, bezyrk, moze cos sie znajdzie w internecie Odpowiedz Link Zgłoś
agus05 Re: spotkanie 18.04.07, 19:55 Chodzi mi o mieszkanie do wynajęcia, 2 pokoje, jasne i w miarę nowe, najchętniej w 12 lub 13 bezirku, do 750 euro/m-c total. Będę wdzięczna za pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinka202 Re: spotkanie 19.04.07, 08:56 polecalabym goraco ta strone: www.jobwohnen.at mieszkania bez prowizji i ciagle nowe oferty! my mieszkanie mamy z remax, ale wlasnosciowe, nie chcielismy nic ryzykowac Chuck Norris ma dwie predkosci: chodzenie i zabijanie. Jaroslaw Kaczynski decyduje, ktora ma wlaczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
agus05 dzięki 19.04.07, 12:09 Dzięki za link, Ewelinko202. A propos mieszkania, to potrzebujemy go prawdopodobnie na ok. rok czasu, więc wyłożenie 2 czy 3 tysięcy euro bezzwrotnej prowizji w tym przypadku raczej się nie opłaca. Co innego, jeśli wynajmuje się mieszkanie na kilka lat... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinka202 Re: dzięki 19.04.07, 15:39 rozumiem i prosze bardzo! pozdrawiam ewelina Odpowiedz Link Zgłoś
agus05 do Lmathy 19.04.07, 21:05 Lamatha, parę dni temu zjechałaś mnie za brak entuzjazmu odnośnie forumowego spotkania, więc ja się staram, a Ty co ?! Odpowiedz Link Zgłoś
agika44 piatkowe spotkanie 19.04.07, 22:49 Ja niestety nie moge, bo corka dostala wysypki i musze z Nia jechac do lekarza. Nie chce ryzykowac zarazeniem ewentualnym Waszych dzieciakow. Pozdrawiam i do zobaczenia mam nadzieje wkrotce Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
lamatha do Agus 20.04.07, 07:11 Oj, oberwalo mi sie Sorry Aga, ale jak wiesz u mnie piatki sa nie tego ... No i czekalam na deklaracje Agiki, no i myslalam ze Maugosia bedzie na 100%, a z Toba kochana to sie moge umowic na kawke w 'naszym domowym' parku. Mamy blisko i tak przyjemnie bedzie na swiezym powietrzu i cora Twa na hustawce )) Moze dzisiaj o 11 ?? Zadzwonie o 9! Pa pa M Odpowiedz Link Zgłoś
maugosia1 Re: do Agus 20.04.07, 08:04 Ja bardzo chetnie Tylko zabraklo kiedy i gdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
lamatha Re: do Agus 20.04.07, 08:36 Maugosiu jesli jeszcze doczytasz dzisiaj i znajdziesz chwileczke na kawe, to zapraszamy z Aga do Schönbrunn, na 11 godz. kawiarenka na swiezym powietrzu wejscie od strony stacji metra Schönbrunn. Taka niewielka kawiarnia ukryta wsrod drzew i plotow, (w czawarki i soboty muzyka na zywo ) zapraszamy Marta i Agnieszka z dziecmi Odpowiedz Link Zgłoś
maugosia1 Re: do Agus 22.04.07, 22:18 Pechowo nie zdazylam zaproszenia przeczytac - padl mi komputer - odkurzalam modem i nagle Internet znikl - jak sie nastepnego dnia okazalo, wlaczylam niechcacy stand by. Ale dzieki za zaproszenie. Moze uda sie nastepnym razem. Przy okazji mam do Was pytanie - jak sie nazywa kosciol tuz przy wejsciu do Schonnbrun od strony Tiergarten? Slyszalam, ze w maju jest tam organizowany parafialny kinder-flohmarkt - wiecie cos o tym? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lamatha do Maugosia1 26.04.07, 19:03 Hello Nie wiem jaki tam kosciol stoi ale sprawdze wybierzemy sie na spacerek z Karolkiem. I sprawa spotkania ciagle aktualna, moze jakos sie zgramy M i K Odpowiedz Link Zgłoś
maugosia1 Re: do Maugosia1 28.04.07, 18:17 Mam nadzieje, ze uda sie nam wreszcie spotkac, niesty ja moge dopiero za tydzien, teraz bede miec gosci z Polski. Udalo sie odkryc pod jakim wezwaniem jest kosciol kolo Schonnbrun ZOO? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lamatha Re: do Maugosia1 28.04.07, 19:57 www.planet-vienna.com/spots/maria_hietzing/maria_hietzing.htm Oczywiscie spotkanie odkladamy. Ja moze spotkam sie z Agika i juz sie ciesze. Pozdrawiam M Odpowiedz Link Zgłoś
agika44 co slychac? 02.05.07, 21:33 Czesc Dziewczyny Mialam gosci z POlski, wiec nie zagladalam na forum. Co u Was slychac, kiedy jakies spotkanie? Witam Alicjako1. Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
lamatha Re: co slychac? 03.05.07, 09:26 Agnieszka, pisalam maila na gazetowy adres. Pozdrawiam M Odpowiedz Link Zgłoś
agika44 Re: co slychac? 03.05.07, 11:08 o rany, przepraszam, ja tam prawie nie zagladam. Odpowiedz Link Zgłoś
maallinka A czy jest tu jeszcze janowa? 20.04.07, 14:39 Mam do niej pytanie, ale nie wiem czy jeszcze gdzies ją znajdę, wiem, że uczestniczyla w tym forum, bo przebywa w Wiedniu, tylko cos ostatnio jej nie ma. Szukalam na innym forum i tez jej nie znalazlam... Moze tu jest? Odpowiedz Link Zgłoś
liloom Parafialne wyprzedaze czyli flomarki 27.04.07, 17:14 Te parafialne wyprzedaze to nie tylko w tym kosciele. W czwartki w Kronenzeitung jest na ten temat informacja, poszukaj co tam bedzie, bo czasem na takich parafialnych wyprzedazach sa tylko ksiazki. Sezon na takie wyprzedaze (Flohmarkt czyli Pchli Tagr) to okres przedswiateczny (przed Wielkanoca) i Jesien. Warto tez pojsc na Naschmarkt w sobote rano. Maugos, Czego szukasz??? Ja chetnie zrobilabym flomark u mnie w domu mam pol mieszkania na zbyciu Jak tu zajrzysz dzis daj znac (fon), bede w Twojej okolicy, idziemy na lody. Odpowiedz Link Zgłoś
maugosia1 Re: Parafialne wyprzedaze czyli flomarki 28.04.07, 18:14 Liloom, sorry jeszcze raz za piatek - nie udalo mi sie w pore dotrzec z powrotem. Musimy sie jakos umowic, ale po 7.05, po wyjezdzie moich gosci. Co do parafialnych flohmarktow to jestem wielka fanka . Zbieram stare mlynki i najpiekniejsze cudenka znalazlam wlasnie tam, ostatnio mlynek do mielenia galki muszkatalowej Kinder flohmarkty tez bardzo lubie - nieocenione zrodlo nowych atrakcji dla dzieci. Na przyklad - jak grac z kolezankami ze szkoly w polski monopol? - trzeba kupic za 1 Euro Monopol austriacki i wykorzystac plansze Do zobaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
liloom Re: Parafialne wyprzedaze czyli flomarki 29.04.07, 10:08 odpowiedz masz na skypie Odpowiedz Link Zgłoś
alicjaka1 Re: Mamy z Wiednia? 02.05.07, 15:59 Czesc dziewczyny, bardzo sie ciesze, ze znalazlam to forum. We wrzesniu przeprowadzamy sie do Wiednia i jestem tym troche przerazona. Teraz mieszkam w Stanach. Mam dwojke dzieci (Kuba 5 lat i Filip 1 miesiac). Jest wiele pytan, ktore chcialabym Wam zadac, glownie o szkole, mieszkanie itp. Wiecie jak to jest na poczatku, jak sie jest zielonym i nie zna miejsca...i jezyka tez. Czy moze ktoras z Was moglaby mi dac jakies rady odpisujac na moje prywatne kato aosuchowska@hotmail.com?? Bylabym bardzo wdzieczna!!!! Aktywnie dolacze po wakacjach, jesli mnie przyjmiecie do swojego grona... Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
maugosia1 Re: Mamy z Wiednia? 02.05.07, 21:16 hej, napisalam Ci list. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lamatha Re: Mamy z Wiednia? 03.05.07, 09:27 Witaj Alicja zapraszamy do pieknego Wiednia. Informacjami nie sluze, bo moje dziecie malutkie. Pozdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś
alicjaka1 Re: Mamy z Wiednia? 03.05.07, 18:12 dzieki serdeczne; tez juz odpisalam... Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinka202 opiekunka/Polka 06.05.07, 13:41 dziewczyny! moze macie kogos znajomego, kto szuka pracy jako nianka? chodzi mi o: - wieczory, ok. 3 razy/msc, - place 7,8 Euro/h+ przywoz,odwoz z wiednia; - koniecznie Polka Odpowiedz Link Zgłoś
lamatha Re: opiekunka/Polka 06.05.07, 21:08 Mam znajoma, ma pozwolenie na prace, na imie ma Beata. Podam jej Twoj adres maila gazetowego i dalej ona bedzie pisala do Ciebie, jezeli bedzie zainteresowana. M Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinka202 dziekuje lamantha:)!!! 07.05.07, 16:27 porozmawiam z M., a potem z niania Odpowiedz Link Zgłoś
paulka25 Prośba o pomoc z Innsbrucka :-) 08.05.07, 15:38 Witam dziewczyny. Nie odzywałam się wcześniej w tym wątku bo ja mieszkam pod Innsbruckiem a nie w Wiedniu. Mam nadzieję, że mnie nie przegonicie . Mam do was ogromną prośbę. Jesteśmy właśnie w trakcie negocjacji kontraktu mojego męża i pojawiły sie pewne wątpliwości dotyczące różnych "dodatkowych" pieniędzy przysługujących dziecku. Czy któraś z was jest może zorientowana w tym temacie? Chodzi mi o pieniądze jakie dostaje matka będąca w domu dzieckiem. Czy jest jakiś limit wiekowy dziecka do kiedy te pieniądze przysługują? Ile dokładnie to jest? I do jakiej kwoty ewentualnie można sobie dorobic w czasie pobytu w domu z dzieckiem nie tracąc tych przysługujących pieniędzy? Przepraszam bardzo, że tak na "dzień dobry" o pieniądzach ale nie możemy się tego dowiedziec. W pracy męża każdy ma na ten temat inne zdanie, w urzędach nie możemy sie dogadac... Jesli któraś z was jest zorientowana w tym temacie będe bardzo wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam serdecznie. I zadroszcze wam spotkań! Ja niestety nie mogę znaleźc nigdzie w okolicy żadnej polskiej mamy. Paulina Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinka202 Re: Prośba o pomoc z Innsbrucka :-) 08.05.07, 19:03 witaj Paulka ja Cie nie przegonie, bo ja tez "spod" Wiednia a, ze len jestem, to i na spotkania wybrac sie nie moge, choc jedna mame berdzo lubie)) (jedna znam co do pieniedzy... - do 18r.z. badz edukacji dziecka- familienbeihilfe - do 2,5 r. dziecka- kindergeld- ok 480 E/msc, warunki pewnie znasz, jak nie to poczytaj nasze wczesniejsze posty, byly i linki i dokladne "dane"... a jak nie to pytaj pozdrawiam(y) cieplo ewelina Odpowiedz Link Zgłoś
paulka25 Re: Prośba o pomoc z Innsbrucka :-) 09.05.07, 22:50 Witam. Wielkie dzięki za odzew. Usiłowałam przebrnąc dzisiaj przez te przepisy, niestety niewiele zrozumiałam Mój niemiecki ogranicza się na razie do kwestii codziennych spraw i to też niezbyt skomplikowanych Rozumiem jednak, że skoro córka ma 3,5 roku to poza familienbeihilfe w wysokości 112 euro nic nam nie przysługuje tak? Ja niestety też z leniwych . Od kilku miesięcy wybieram się do Innsbrucka na polską msze i nie moge się wybrac. Ponieważ jednak mąż ma podpisac kontrakt na następne 2 lata chyba się w końcy zmobilizuje. Może tam trafię na jakieś młode polskie mamy. Pozdrawiam ciepło z deszczowego i zimnego Tirolu. Paulina Odpowiedz Link Zgłoś
mistigri30 do paulka25 29.06.07, 11:45 Czesc Paulina a gdzie Ty mieszkasz ?? Ja mam jakies 70 km do Innsbrucka . Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
paulka25 Re: do paulka25 12.07.07, 19:05 Hej. Ja mam do Innsbrucka dokladnie 25 km. Mieszkam w Schwaz. A Ty gdzie mieszkasz? Pozdrawiam. Paula Odpowiedz Link Zgłoś
madziulek8 Do alicjaka1 12.05.07, 09:42 czesc,ja tez moze wyladuje w Wiedniu po wakacjach,ale to nic pewnego jeszcze- poki co mieszkamy na Bliskim Wschodzie. Sluchaj, czy Ty nie jestes moze z Lodzi-spojrzalam na Twoj adres mailowy podany w ostatnim poscie... znalam kiedy Asie Osuchowska...Pozdrowienia Magda Odpowiedz Link Zgłoś
arbik Re: Mamy z Wiednia? 14.05.07, 15:22 hej, milo ze grono naszych mam sie powieksza, jezeli masz pytania o szkole to jestem na tym wlasnie etapie mam takze 5 letniego synka i wlasnie go zapisalam. mozesz pisan na maila gazetowego arbi@gazeta.pl pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alicjaka1 Re: Mamy z Wiednia? 15.05.07, 20:16 Wyslalam na adres arbi@gazeta.pl i dostalam wiadomosc "adresat nieznany"?! Odpowiedz Link Zgłoś
lamatha do alicja1 16.05.07, 10:02 Arbik pomylila sie i zabraklo K, maile zaczynaja sie nikiem czyli powinno byc arbik@gazeta.pl pisz do niej jeszcze raz, pewnie chetnie odpowie. pozdrawiam M Odpowiedz Link Zgłoś
polonijnamama Re: Mamy z Wiednia? 15.05.07, 18:25 Witajcie. Najprawdopodobniej od 1.10. tez bedziemy mieszkali w Wiedniu. Teraz mieszkamy w Niemczech, ale dzial, w ktorym pracuje moj maz przenosi sie do Wiednia, stad zmiana u nas. Przeczytalam poprzednie watki "Mamy z Wiednia2", "3" itd, troszke moich watpliwosci zostalo rozwianych, ale nie wszystkie. Mam do Was pytania: 1. Ile kosztuje przedszkole. Szczerze mowiac znalazlam jedno przy Siemens za 154€ od rana do 12:00 (czy naprawde az tyle? Ja teraz place 65€ 2. Mamy problem ze znalezieniem mieszkania. Na www.jobwohnen.at jest bardzo maly wybor nieumeblowanych, po drugie nie wiem jaki kod wybrac. Moj maz bedzie pracowac przy Siemensstr.(to jest polnocno- wschodnia czesc) Moze ktoras z Was mieszka w tych okolicach i moze mi cos napisac o tej czesci miasta i czy sa tam moze jakies szeregowce w rozsadnej cenie do wynajecia. (oczywiscie 4-pokojowym mieszkaniem tez nie pogardze ). Oj Dziewczyny, jak ja Wam bede wdzieczna za odpowiedzi i za wiadomosci na temat tej czesci miasta. Wlasciwie dopiero co zaczelam sie przyzwyczajac do mieszkania w Niemczech, a tu kolejna zmiana i nawet nie wiem czy na lepsze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agika44 Re: Mamy z Wiednia? 15.05.07, 20:13 Witaj polonijna mamo. Nie mieszkam w tych okolicach, wiec nic nie doradze, jest to najprawdopodobniej 21 becirk. Sprawdzilam tylko, ze jest tam obok centrum handlowe http: www.scn.at/contact.jsp . Co do ceny przedszkola to sie zgadza, niestety takie sa oplaty, ale w zaleznowsci od zarobkow i nie tylko jest tu duzo roznych doplat. Jezeli planujesz w tym roku wyslac dziecko do przedszkola, to koniecznie juz sie zarejestruj w tutejszej centrali, poszukam adresu. Jest juz pozno, bo okolo lutego sie tutaj rejestruja, ale moze sie uda. Jak nie, to zawsze zostaje przedszkole prywatne, ktore z tego co wiem kosztuja przewaznie tyle samo. Moze w firmie meza pomoga Ci przedszkole zarezerwowac, ja zaluje, ze tego nie wynegocjowalismy. POzdrawiam, w razie pytan pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
polonijnamama Do agika44 i innych mam z Wiednia 16.05.07, 11:20 Dzeikuje za odzew. Troszke sie podlamalam tymi cenami i przedszkola i mieszkan. Z tego co widze, to niestety standard naszego zycia sie obnizy. No chyba ze z podatkami jest inaczej w Austrii. Czy orientujesz sie moze ile wynosi podatek od dochodu i jak wyglada sytuacja z podatkiem na kosciol? No i wlasnie, jaki jest Vat, bo na produktach w sklepach widze, ze np w Niemczech cos kosztuje 1€, a w Austrii 1,20€, itd. Jest ta roznica zwiazana z Vatem, czy transportem. I jeszcze jedno pytanie, ile sie placi na ubezpieczenie zdrowotne (w panstwowej kasie chorych). My tutaj jestesmy ubezpieczeni w prywatnej, ale moze w Wiedniu bardziej by nam sie jednak oplacalo byc panstwowo ubezpieczonym. Jesli chodzi o przedszkole, to firma zadeklarowala nam sie pomoc. Nie tylko zreszta w zwiazku z przedszkolem, ale i maklerem, pozwoleniem na prace (teraz mamy pozwolenie tylko w Niemczech) i oczywiscie z przeprowadzka itd. Jak bedzie w rzeczywistosci, to zobaczymy za kilka miesiecy Oczywiscie za te i inne informacje bede wdzieczna. Z gory dzieki. Pozdrawiam Was wszystkie Odpowiedz Link Zgłoś
parole_parole o podatku koscielnym 16.05.07, 12:56 Co do innych rzeczy to sie nie wypowiem, ale akurat podatek na kosciol, wiem z wlasnego doswiadczenia, jest obowiazkowy. Jak wypelnisz w Meldezettel, ze jestes katoliczka, to Ci przysla list i bedziesz musiala placic. Ja taki list dostalam. To jest 1% Twoich dochodow w skali rocznej, wiec nie tak malo. Na dodatek placenie jest obowiazkowe i oni maja to prawo sciagnac z Ciebie na drodze sadowej, jesli nie bedziesz chciala placic. Byl watek na ten temat na forum Viennaexpats, jakas dziewczyna nie chciala placic, wiec musiala sie oficjalnie wypisac z Kosciola Katolickiego! Serio. A wracajac do mich doswiadczen... Odpisalam im, ze nie mam zadnych dochodow, bo nie pracuje i wychowuje dziecko. W odpowiedzi zapytali ile dziecko ma lat i jak dlugo bede miala Karenzgeld. Ja akurat nie pobieram tego Karenzgeld, no ale to nie ma nic do rzeczy, bo oni wtedy podatku nie pobieraja, kiedy kobieta jest na tym "karenz" (urlop wychowawczy?). Poniewaz nie moglam im podac daty kiedy mi sie konczy karenzgeld, to mi odpisali, ze w takim razie skontaktuja sie ze mna pod koniec 2007 r., zeby sprawdzic jaka jest sytuacja. Od razu tez zapytali czy dziekco jest ochrzczone. Odpowiedz Link Zgłoś
parole_parole link do forum z watkiem o podatku koscielnym 16.05.07, 13:06 www.vienna-expats.net/ForumsPro/viewtopic/t=3953/ Odpowiedz Link Zgłoś
parole_parole Re: Mamy z Wiednia? 15.05.07, 18:37 Wrocilam po miesiecznej przerwie (pobyt w PL), a tu taka niespodzianka - tyle nowych Mam - witam Was serdecznie! Te "stare" tez witam ) Jak sie ogarne z rozpakowywaniem, to moze WRESZCIE naprawde uda nam sie zorganizowac jakies spotkanie? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
parole_parole Re: witaj w domu Parole :)) 16.05.07, 12:59 Dzieki za mile powitanie! Jak sie troche zorganizuje na nowo, to moze wybierzemy sie do Schoenbrunn? Pogoda zaczyna sie naprawiac Odpowiedz Link Zgłoś
lamatha Re: witaj w domu Parole :)) 16.05.07, 21:30 My zawsze chetnie, przeciez wiesz ze to prawie Nasz park )) M Odpowiedz Link Zgłoś
arbik Re: witaj w domu Parole :)) 17.05.07, 11:35 dolaczam sie do powitania i takze mam nadzieje ze przed wakacjami uda nam sie spotkac, moje dzicie chodzi do przedszkola co prawda ale chetnie dolacze sie do ktorejs z was na spacer w ciagu dnia. jeszcze mam czas wolny i chce go wykorzystac. polonijnamamo jezeli chodzi o przedszkole to potwierdzam moje chodzio do prywatrnego i place 154 eur do 12godz a potem doplacam i to wychodzi roznie w zaleznosci ile chodzil ostatnio padl rekord 3 tygodnie ciagiem i doplata wyniosla 39 eur. nie chodzi jeszcze na zadne zajecia dodatkowe ktore ekstra kosztuja, teatrzyk raz w miesiacu 4 eur. jezeli chodz i mieszkania polecam www. immobilien.net www.remax.at na tej pierwszej stronce jest ogrom ofert i czasami trafiaja sie perelki warto zagladac kazdego dnia alebo mies staly kontakt z jakims maklerem ktory jak cos sie pojawi to zadzwoni. jezeli chodzi o roznice cen pomiedzy niemcami a austria to jest znaczna. kilka dni temu jechalam autem na trasie szczecin berlin drzno praga wieden i ceny w restauracjach sa znacznie nizsze zeby nie powiedziec nizsze o 50%. ubranka takze sa troche tansze, mysle ze chemia jest na podobnym poziomie wynika to niestety z faktu iz niemcy sa duzo wiekszym rynkiem pod kazdym wzgledem a jak wiadomo wieksza produkcja obniza kosz jednostkowy, austria jest mala, popyt mniejszy i niestety m.in zycie troszeczke jest drozsze ale dalej idac pensje sa w jakims stopniu do tego sdostosowane. jezeli chodzi o sprawy socjalne to nie ma co porownywac po ostatnich zmianach w polityce rodzinnej w niemczech trudno bedzie sie przestawic na system austryjacki acz kolwiek jest on duzo lepszy od polskiego. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
parole_parole Jak szukac opiekunki? 18.05.07, 12:26 Chcialabym wreszcie zapisac sie na kurs niemieckiego, ale nie mam co zrobic z synkiem w czasie, kiedy bede miala lekcje. Dojrzalam juz chyba do decyzji, zeby poszukac opiekunki, bo do tej pory nawet sobie nie moglam wypbrazic, zeby go zostawic z kims obcym. No ale musze wreszcie miec czas dla siebie i cos zrobic, chocby ten kurs... Bardzo zle czuje sie z nieznajomoscia niemieckiego, glupio sie przyznac komus, ze mieszkam tu juz ponad pol roku i ani be, ani me... Jak/gdzie szukac zaufanej opiekunki? Macie jakies pomysly? Jak ktos szuka takiej pracy, to mu pewnie zalezy na calym tygodniu, a ja bede pewnie zainteresowana tylko dwoma dniami w tygodniu po jakies 4 godziny. Pewnie trudno bedzie kogos znalezc (?) Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinka202 Re: Jak szukac opiekunki? 18.05.07, 12:38 kochana parole! wlasnie na www.jobwohnen.at znajdziesz moje/nasze ogloszenie! polecam ta strone, mozesz napisac tez po ang., nie ma problemu... ja w poniedzialek mam pierwsza nianie, przyjdzie sie przedstawic itd., w srode druga, mam nadzieje, ze sie mi ktoras spodoba... polecona przez kolezanke z tego forum Polka mi sie nie spodobala (nie bede o tym pisac), a ze tez chce sie doszkalac, wiec kogos szukam powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
maugosia1 Re: Jak szukac opiekunki? 18.05.07, 19:03 Dziewczyny - mam znajoma Polke, studentke (chyba IV rok Wien Univ.), z rodziny moich bardzo bliskich znajomych z Warszawy - moge polecic z reka na sercu Bardzo kulturalna, sympatyczna osoba. Jesli chcialybyscie sie z nia skontaktowac, prosze o maila do mnie (szumilasy@o2.pl) A co slychac w sprawie naszego wiosennego spotkania? Bo zaraz zrobi sie lato Ja bardzo chetnie bez dzieci przedpoludniem lub z dziecmi popoludniu. Dzisiaj odkrylam cudny plac zabaw - wasserspielplatz na Donauinsel. Jest nawet mini-plaza i prom sznurowy I codzinnie urzeduje tam Kinderfreunde - czyli animatorzy zabaw z dziecmi - woluntariusze. Mozna bezplatnie pozyczac od nich rozne rzeczy do zabawy w piachu i wodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
parole_parole Re: Jak szukac opiekunki? 18.05.07, 20:38 Maugosiu, dzieki za namiary na potencjalna opiekunke. Jak juz bede wiedziec konkretnie jakie dni i godziny mnie interesuja, to sie z Toba skontaktuje. Czy ona studiuje dziennie? Czy w gre wchodzi opieka tylko po zajeciach, poznym popoludniem lub wieczorem czy rowniez w ciagu dnia? Co do spotkania, to ja proponuje najblizsza srode 23 maja, ok. 14:00 - 14:30 w Schoenbrunn - jesli pogoda dopisze. Ja sie tam mam zamiar zjawic, wiec jesli ma ktoras z Was ochote sie przylaczyc, to zapraszam. Pod Palmenhaus, jak zwykle Odpowiedz Link Zgłoś
agika44 Re: Jak szukac opiekunki? 18.05.07, 23:43 ja sie pisze na spotkanie, mam nadzieje, ze nic mi nie wypali. Parole mam dokladnie taki sam problem jak Ty, tylko jeszcze dodatkowo nie wiem, czy stac mnie by bylo na opiekunke i kurs, hehe. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
parole_parole Re: Jak szukac opiekunki? 19.05.07, 08:11 Kurs to tylko 90 EUR (pierwszy poziom, nastepne sa nieco drozsze), opiekunka na czas tego kursu (a wiadomo, ze na jednym kursie sie nie skonczy, jesli sie chce jako tako nauczyc niemieckiego) bedzie kosztowac kilka razy wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
agus05 Re: Jak szukac opiekunki? 19.05.07, 11:06 Hej Dziewczyny, my wciąż jeszcze w rozjazdach w PL , ale udało mi się dopaść do internetu i zajrzeć na nasze wiedeńskie forum Wracamy pod koniec tygodnia, a tymczasem pozdrawiam serdecznie wszystkie mamy, również te "nowe" ! Widzę, że na tapecie mamy ostatnio wątek niań i przedszkoli. To spory stres - zostawić kochanego malucha z obcą osobą, zwłaszcza że tyle się słyszy o przekrętach w wykonaniu opiekunek. Oj zazdroszczę mamom, które mają zaufane i sprawdzone nianie, bo sama coraz częściej myślę o jakimś zastępstwie dla siebie od czasu do czasu. Wiecie co mi się marzy? Żeby co jakiś czas zebrać w domu u którejś ze znajomych mam kilkoro dzieci (np 3, czy 4 )i zrzucić się na opiekunkę, która zajmowałaby się wtedy dziećmi pod okiem tej mamy. Czyli coś jakby "mini-przedszkole" na 4-5 godzin. A z czasem, gdyby opiekunka się sprawdziła, można by ją też czasem zostawiać samą z maluchami. Wyszłoby taniej i weselej, bo dzieci miałyby towarzystwo i odmianę. Oczywiście, na razie to taki luźny pomysł, kiedyś na podobny wpadła Parole, ale jakoś nie było czasu się w to wgłębić, bo może i nie było jeszcze takiej potrzeby. Ale coś widzę, że kilka z nas zaczyna dojrzewać do chwilowej separacji z maluszkami Co sądzicie o takim pomyśle? Jakie są jego zalety i wady, według Was? Proszę, piszcie, bo co kilka głów, to nie dwie Odpowiedz Link Zgłoś
parole_parole Re: Jak szukac opiekunki? 19.05.07, 18:45 No sie wlasnie zastanawialismy czy juz jestescie... Daj zanc, jak sie zjawicie w Wiedniu Odpowiedz Link Zgłoś
alicjaka1 Re: Kurs 19.05.07, 16:04 Parole, czy moglabys dac troche szczegolow na temat tego kursu? 90 euro to za tydzien, miesiac czy jak? Ja sie w ogole nie orientuje w cenach, ale pierwszwe poszukiwania jakie zrobilam przez internet to byly kwoty raczej okolo 200 euro. Sama mysle o kursie jak tylko zjawie sie na jesieni w Wiedniu...no, to taki ambitny plan. Odpowiedz Link Zgłoś
parole_parole Re: Kurs 19.05.07, 18:44 Zajrzyj sobie na strone Volkshochschulen: www.vhs.at Oni tam maja przerozne kursy, w tym jezykowe (m.in. niemiecki jako jezyk obcy). Cena, ktora ja podalam dotyczy jedengo poziomu, tu konkternie poziom pierwszy po podstawowym - Deutsch als Fremdsprache - Geringe Vorkenntnisse (ten poprzedni, tj. podstawowy - Deutsch als Fremdsprache AnfängerInnen ohne Vorkenntnisse - wydaje mi sie za slaby, nawet jak dla kogos, kto sie nigdy jezyka nie uczyl, bo ma on na celu nauczyc Cie jak sie przywitac i powiedziec jak sie nazywasz Ten, o ktorym wspominam najpierw ma na celu nauczyc Cie rozumiec wolno wypowiadane zdania, napisac kartke z wakacji i powiedziec cos o sobie etc.). Taki jeden kurs trwa ok. miesiaca, zajecia sa dwa razy w tygodniu po 120 minut. W sumie wychodzi 12 dni lekcyjnych. Taki jeden blok/poziom kosztuje roznie, w zaleznosci od rodzaju i zaawansowania 90-120 EUR. Aha, te informacje dotycza zajec organizowanych przez VHS w 12. dzielnicy. W innych moze to wygladac roznie (chyba, bo nie zagladalam). Sprawdzalam jeszcze oferte kursow w VHS w 13. dzielnicy i tam nic nie ma w tej chwili. COs mi sie zdaje, ze VHS w 12. dzielnicy musi byc jakas wieksza,bo u nich jest multum zajec, do wyboru, do koloru. Odpowiedz Link Zgłoś
maugosia1 Wasserspielplatz na Donauinsel 19.05.07, 19:31 Wlasnie wrocilismy - moje dzieci absolutnie zachwycone. www.wien.gv.at/ma42/parks/wasserspiel.htm - jest staw z mini-plaza, tratwa-prom linowy, mnostwo urzadzen typu mlyn wodny, sluza, drewniany most itp. Mozna plywac, opalac sie, budowac zamki z piasku, wypozyczyc zabawki i gry z kinderfreunde wien.kinderfreunde.at - wszystko oczywiscie bezplatnie. Sa miejsca dla starszych dzieci, ale mozna tez spokojnie znalezc miejsce dla maluszkow. Dzisiaj widzialam tam mnostwo rodzin z maluszkami. Znacie to miejsce? Nie mialybyscie ochoty tam sie wybrac w srode? Jesli nie - my chetnie dolaczymy na spotkanie obok palmiarni. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lamatha Palmiarnia w srode 20.05.07, 20:54 Parole, my sie stawimy Do zobaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
parole_parole Re: Wasserspielplatz na Donauinsel 21.05.07, 08:09 My wybieramy sie do Schoenbrunn. Bylam wczoraj obok tego placu zabaw na Donauinsel - to fajna rzecz, ale dla starszych dzieci. Moje jeszcze nie bardzo moze z tego skorzystac. A do Schoenbrunn mamy duuuzo blizej, wiec... Wybor jest latwy Do zobaczenia! My sie stawimy chyba miedzy 14:00 a 14:15 - w zaleznosci od tego jak mi sie dziecko obudzi. Odpowiedz Link Zgłoś
agika44 Re: Wasserspielplatz na Donauinsel 21.05.07, 13:46 ja tez sie postaram przyjechac, raczej po 14, bo Artur spi i goscie wyjezdzaja. Parole czy znasz plac zabaw przy labiryncie? Moze bysmy sie tam spotkaly. Placi sie tylko za dorosle osoby. Sam spacer po parku to troche nudne dla moich dzieciakow szczegolnie dla 4- latki Izuni. Odpowiedz Link Zgłoś
parole_parole Re: Wasserspielplatz na Donauinsel 21.05.07, 21:47 Nie znam, ale moge poznac My tez sie doczlapiemy pewnie pare minut po 14:00. Odpowiedz Link Zgłoś
agika44 dzisiejsze spotkanie 22.05.07, 13:22 Parole, nie dam rady na taka godzine sie stawic. Dopiero pozegnalam gosci z Polski a Artur wlasnie padl, nawet nie umiem powiedziec na ktora bym sie wyrobila. Czy ktos jeszcze przychodzi? Moze wymienimy sie numerami telefonu to sie jakos zlapiemy, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agika44 do parole 22.05.07, 13:28 Przepraszam mam przeciez Twoj telefon, podrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
parole_parole Sprostowanie ;-) 22.05.07, 13:42 Zeby inni sie nie pomylili - chodzi o srode, czyli jutro, a nie dzis Do zobaczenia! Aha, zapowiadaja deszcz, ale wedlug mnie prognoza nie jest trafna Jakby padalo to odwolujemy, ale miejsmy nadzieje, ze padac nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
polonijnamama Decyzja podjeta :) 23.05.07, 14:57 Dzeikuje Wam za informacje. To juz wlasciwie pewne, ze od pazdziernika bedziemy mieszkac w Wiedniu. Tak jak juz wczesniej pisalam, standard naszego zycia troszke sie obnizy (w zwiazku z wyzszymi wydatkami, a pensja stojaca w miejscu), ale moze to mnie zmusi do podjecia pracy, co pewnie nie bedzie konfortowe kiedy dziecko bedzie mialo ferie, lub sie rozchoruje, ale zobaczymy. Wstepnie przejzalam ogloszenia wynajecia mieszkan, jest w czym wybierac ogolnie, z przedszkolem pomoze nam firma, wiec mam nadzieje ze sie uda, no i mam nadzieje ze uda mi sie Was poznac osobiscie . Musze Wam powiedziec, ze bardzo sympatyczne na mnie zrobilyscie wrazenie. WSZYSTKIE. Szczerze mowiac Polonia w Niemczech nie jest tak sympatyczna jak "wiedenska" . Mam nadzieje ze znajdzie sie jakas mama mieszkajaca w 19, 20, 21, czy 22 bezirk´u (bo wlasnie w tych szukam mieszkania). Gdybyscie mialy jakies uwagi, badz dalsze informacje, to z gory dziekuje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
parole_parole Maugosiu1... 23.05.07, 19:28 nie dotarlas dzis do Schoenbrunn czy sie nie spotkalysmy, bo nie wiedzialas jak wygladamy? Dla wszystkich zainteresowanych - spotkanie sie odbylo, dotarly Lamatha, Agika i Ewelinka202 z dziecmi plus przez przypadek spotkalysmy jeszcze jedna bardzo sympatyczna Polke z dziecmi, ale nie z Forum. Nastepne spotkanie juz w planach, tym razem moze Prater. Szykujcie sie Dziewczyny! Odpowiedz Link Zgłoś
maugosia1 Re: Maugosiu1... 23.05.07, 21:27 Przepraszam, powinnam byla napisac wczesniej wiadomosc, ale do ostatniej chwili mialam nadzieje, ze dotre. Niestety wzielo mnie na calego przeziebienie - w taki upal?! A musze do soboty stanac na nogi, w dodatku od prawie miesiaca przerabiam model "samotnej matki w wiedniu" Sorry, obiecuje dotrzec na nastepne spotkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
agus05 Dziś koncert w Schoenbrunn 24.05.07, 08:14 Dziś o 20tej przed fontanną Neptuna w Schoenbrunn - koncert filharmoników wiedeńskich na wolnym powietrzu. Wstęp wolny. POZDRAWIAM! Odpowiedz Link Zgłoś
agus05 Re: Dziś koncert w Schoenbrunn 24.05.07, 13:34 Aha, ostrzegano mnie, że na te koncerty przychodzą tłumy ... Odpowiedz Link Zgłoś
szkrabik77 Re: Mamy z Wiednia? 24.05.07, 19:57 Witam serdecznie jestem mama 7 m-cznej Wiktori mieszkam w 3 bezyrku i chetnie poznam jakies mamy bo nam tak czasami nudno tylko we dwie !! Odpowiedz Link Zgłoś
arbik cos na weekend 25.05.07, 08:17 www.styrassicpark.at/default.asp pomysl na wyciecuke dla calej rodziny. pozdrawiam wszystkie mamy na kolejne spotkanie jezeli bedzie w stadpark bardzo chetnie przyjde. Odpowiedz Link Zgłoś
lamatha szkrabik 25.05.07, 11:18 Witaj widze ze mamy dzieci w podobnym wieku, moj kawaler Karol za tydzien konczy 8 miesiecy. Mieszkamy w 15 bezirku i dobrze nam tu. Moze spotkamy sie w czerwcu, i namowimy reszte mam na spotkanie ? pozdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś
szkrabik77 Re: szkrabik 25.05.07, 11:36 Chetnie mozemy sie kiedys spotkac.Kwestia uzgodnienia terminu moj gg2324043 czesciej go wlanczam niz forum pozdrawiam Monika Odpowiedz Link Zgłoś
arbik pomysl na wycieczke 30.05.07, 13:01 bylismy z dziecmi w ostatni weekend w dolinie Wachau........ piekne miejsce, fajne plaze nad dunajem, fajne trasy do spacerowania, sciany wspinaczkowe przygotowane dla wprawniejszych, piekne trasy rowerowe, widoki zapierajace oddech, zamki w lepszym i gorszym stanie, stare koscioly...... na moim dziecku mlodszym najwieksza atrakcja bylo przeplyniecie na druga strone dunaju autem na promie juz sie obawialam ze bedziemy musieli tak kilka razy ale jakos udalo sie go przekonac do dalszej wycieczki, po drodze zbieralismy truskawki 1,9 eur za kg frajda dla dzieci glownie, i znalezlismy park dinosaurow www.saurierpark.at fajne miejsce lecz troszke zaniedbane ale dzieciaki mialy niezapomniane wrazenia i to bylo najwazniejsze . pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
arbik pytanie ... 30.05.07, 13:05 czy znacie miejscowosc polozona nad jeziorkiem w otoczeniu gorek i lodowcow, ot taki rajski obrazek, mojemu mezowi marzy sie pojechac na weekend macie jakies propozycje.... zbliza sie dzien taty i chcemy z dziecmi zrobic mu niespodzianke ...dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
lamatha Re: pytanie ... 30.05.07, 14:18 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=34545 nie wiem czy znasz to forum, moze tu cos bedzie. podrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinka202 Re: pytanie ... 30.05.07, 19:16 wiec ja polecam to: www.attersee.at/alias/attersee/de/ uwielbiam to jezioro, tylko 3h autostrada A1 do Gmunden (Salzkammergut), wg mnie to oprocz Kärtnen najpiekniejsze okolicy w calej Austrii Odpowiedz Link Zgłoś
arbik Re: pytanie ... 30.05.07, 22:11 dziekuje dziewczyny za obie odpowiedzi podpowiedzi, jak wroce z weekendowej wycieczki to podziele sie oczywiscie wrazeniami. pod warunkiem ze moj maz caly i zdrowy wroci wkoncu z delegacji jak narazie samolot sie zepsol i zastepczy musial przymusowo ladowac takze ustarka.... Odpowiedz Link Zgłoś
agus05 Arbik 30.05.07, 23:32 Arbik, polecam Ci alpejski region Zell am See / Kaprun (Ziemia Salzburgska) - po prostu raj na ziemi Miasteczko Zell am See jest przepięknie położone wśród gór nad jeziorem, a Kaprun u stóp lodowca Kitzsteinhorn. Jest możliwość uprawiania wszelkich sportów (w tym całoroczne narciarstwo na lodowcu), górskich wędrówek, wjazdów kolejką na górskie szczyty, czy przejażdżek rowerem np.wokół jeziora. W pobliżu przebiega uważana za najpiękniejszą w całych Alpach trasa widokowa Grossglocknerhochalpenstrasse z widokiem na najwyższy szczyt w Austrii (Grossglockner), warto odwiedzić również słynne wodospady Krimml, czy jeziorka i wawóz w okolicy Kaprun. Strony do poczytania: www.mojaaustria.pl/x.php/15/Zell-am-See.html www.zellamsee.com/ My byliśmy tam w Wielkanoc i to miejsce nas zaczarowało Odpowiedz Link Zgłoś
arbik Re: Arbik 01.06.07, 10:03 oj ajk tam jest pieknie . wlasnie dostalam wczoraj 2 przewodniki po austrii i chyba wlasnie tam pojedziemy. dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
arbik Re: kurs niemieckiego 01.06.07, 10:05 hej musze sie pochwalic u mnie pelna mobilizacja i od poniedzialku zaczynam nauke niemieckiego w deutche akademie chyba dobrze napisalam , w centrum wiednia. kurs intenysywny 4 tygodnie , 4 razy w tygodniu po 3 godzinki. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lamatha Re: Mamy z Wiednia? 04.06.07, 14:05 Agus, Arbik, Agika, Ewelinka, Maugosia, Parole, Szkrabik - macie czas na kawke ?? Bylam dzisiaj na glownej ulicy naszego pieknego miasta chociaz poniedzialek to sporo ludzi, kawiarnie zapraszaja - a my co ?? Ciagle zapracowane ?? Moze kawa w srode w kawiarence gdzie mozemy isc z dziecmi na Mariahilferstraße 47 ??? Kochane bo zima nas znowu zaskoczy Podrawiam i do zobaczenia Marta i Karol Odpowiedz Link Zgłoś
maugosia1 Re: Mamy z Wiednia? 04.06.07, 16:55 przyjde z wielka przyjemnoscia sroda? o ktorej? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agus05 pogaduchy w Smalltalk ? 04.06.07, 18:50 My też chętnie Chodzi o kawiarnię Smalltalk , prawda? ( www.kidscafe.at ) Mają tam kącik zabaw dla dzieci z opiekunką, wstęp 4 euro od dziecka O której godzinie? Odpowiedz Link Zgłoś
agus05 pogaduchy w Smalltalk 04.06.07, 18:52 My też chętnie Chodzi o kawiarnię Smalltalk , prawda? ( www.kidscafe.at ) Mają tam kącik zabaw dla dzieci z opiekunką, wstęp 4 euro od dziecka O której godzinie? Odpowiedz Link Zgłoś
parole_parole Re: pogaduchy w Smalltalk 04.06.07, 19:25 To i my sie piszemy na srode, napiszcie o ktorej. Odpowiedz Link Zgłoś
lamatha Re: pogaduchy w Smalltalk 04.06.07, 20:23 o 11 czy o 14 ?? jakis inny pomysl?? szybkie decyzje to dobre decyzje ) Odpowiedz Link Zgłoś
parole_parole Re: pogaduchy w Smalltalk 04.06.07, 20:31 To ja wole o 14, bo 11 to najgorsza godzina, jaka mozna wymyslec Moj synek idzie wtedy spac Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinka202 Re: pogaduchy w Smalltalk 04.06.07, 21:03 kurka... ja na 14 sie nie wyrobie, jak zwykle zreszta, ale jak mi mala wczesniej usnie to dam rogala w reke zamiast obiadu i do Was pedze! bardzo chetnie!! Odpowiedz Link Zgłoś
lamatha Re: pogaduchy w Smalltalk 04.06.07, 21:19 Jak dla mnie 14 tez OK, jakos zaciagne spiacego synka do kawiarni) mama wypije kawe w superowym towarzystwie Odpowiedz Link Zgłoś
agika44 Re: Mamy z Wiednia? 04.06.07, 23:45 niestety musze odmowic uczestnictwa w spotkaniu, poniewaz juz w srode prawdopodobnie wyjezdzam do Polski na 10 dni. Pozdrawiam Was serdecznie i zycze udanego spotkania. Pisze sie na nastepne po przyjezdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
arbik Re: Mamy z Wiednia? 05.06.07, 08:13 hej, ja bardzo chetnie copradwa bez dzieci ale kawka w milym towarzystwie zawsze. w srode mam co prawda niemiecki do 15 ale jak troszke wczesniej z niego wyjde i dojade do was np na 15 to bedziecie jeszcze???. tylko napiszcie mi prosze na jakiej wysokosci jest ta kawiarnia niedaleko jakiego wiekszego sklepu jakos optycznie jej nie kojarze. Niestety ja mam teraz tylko piatki wolne, niemiecki od poniedzialku do czwartku. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lamatha Re: Mamy z Wiednia? 05.06.07, 09:43 www.wien.gv.at/stadtplan/spread.asp?Cmd=adrok&lang=de&advadrwebappID=eb61b774-4e3d-48b8-865b-0538c584f389 miesce spotkania M Odpowiedz Link Zgłoś
lamatha poprawka :) 05.06.07, 10:58 Monika wpisz nazwe ulicy i nr w lini ponizej, i szukaj zaznaczy Ci koleczkiem miejsce To chyba najptosciej bo cos nie kopiuje wyszukanego miejsca, sorry a spotykamy sie na Mariahilfer Strasse 47, a najlepiej to chyba dojechac do Gerngrossa (Neubaugasse)i kawaleczek na piechote. Do zobaczenia M Odpowiedz Link Zgłoś
arbik Re: poprawka :) 05.06.07, 14:16 dziekuje to ja bede. rozumiem ze chodzi o jutrzejsza srode ) Odpowiedz Link Zgłoś
maugosia1 Re: poprawka :) 05.06.07, 19:45 Tez postaram sie przyjechac - tylko, podobnie jak arbik, zjawie sie dopiero tuz przed 15-ta - bedziecie jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
lamatha Re: poprawka :) 05.06.07, 20:48 Jak dla mnie BOMBA ) im blizej 15 tym lepiej. Bede. Odpowiedz Link Zgłoś
lamatha Re: Mamy z Wiednia? 07.06.07, 10:59 Hello Milo bylo poznac Was, kochane mamy. Kiedy powtorka ?? M Odpowiedz Link Zgłoś
maugosia1 Re: Mamy z Wiednia? 07.06.07, 16:44 To mi bylo milo Was poznac Wlasnie wrocilam z basenu Laaberg kolo Oberlaa (3 przystanki tramwajem od lodow Tichy) - jedno z naszych ulubionych miejsc w Wiedniu na lato - wielki odkryty teren, w duzej czesci zadrzewiony, z dwoma basenami dla maluszkow, wielkim basenem ze sztucznymi falami i 30 metrowym basenem 2-5m glebokosci do plywania dla doroslych. Jedynym minusem jest ilosc ludzi - w dni swiateczne, od wczesnego popoludnia nie sposob znalezc sobie lozka - ale zawsze pozostaje trawa www.wien-konkret.at/sport/schwimmbad/laabergbad-wien-bad-laaberg/ Moze macie ochote sie tam spotkac? Jesli nie, jestem otwarta na wszelkie inne propozycje, bedziemy w wiedniu do 22 czerwca. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
parole_parole Re: Mamy z Wiednia? 09.06.07, 10:22 Fajnie bylo sie spotkac Jesli chodzi o nastepne spotkanie, to jestem jak najbardziej za - i czasem dysponuje przez caly czerwiec i chyba lipiec. Odpowiedz Link Zgłoś
polonijnamama Oplata za wynajem mieszkania 08.06.07, 12:53 Witajcie. To znow ja . Dziewczyny, jestesmy teraz na etapie szukania mieszkania i wlasnie przez "dziesiate osoby" dowiedzialam sie, ze po podpisaniu umowy o wynajem mieszkania trzeba wniesc oplate do urzedu skarbowego. Czy to jest prawda? A jesli tak, to o jakiej naprawde kwocie mowa, czy to jest "ilestam" procent? No i jeszcze raz mam pytanie odnosnie dzielnic. Jakie macie zdanie (badz Wasi znajomi) na temat bezirk 20, 21,22? Dowiedzialam sie od was, ze 19 jest naprawde przyjemna, ale nie wiem czy uda nam sie tam znalezc mieszkanie. Prosze o odpowiedz, za ktora z gory serdeczne dzieki. Pozdrawiam Beata Odpowiedz Link Zgłoś
parole_parole Re: Oplata za wynajem mieszkania 09.06.07, 10:21 Moze to zalezy od tego, w jaki sposob wynajmujesz mieszkanie - tj. czy przez agencje, czy bezposrednio od kogos? My zadnej oplaty do urzedu skarbowego nie wnosilismy (wynajelismy mieszkanie bezposrednio od wlasciciela, bez posrednikow), po podpisaniu umowy musielismy tylko zaplacic za notariusza, wydaje mi sie, ze byla to kwota ok. 300 EUR, ale juz dobrze nie pamietam, dopytam mojego meza i Ci napisze. Odpowiedz Link Zgłoś
polonijnamama Re: Oplata za wynajem mieszkania 09.06.07, 10:52 A moze to chodzilo wlasnie o oplate za notariusza (chociaz podano mi ze wnosi sie oplate do urzedu skarbowego wlasnie). Uswiadom mnie prosze, po co ten notariusz. Tak jak pisalam juz wczesniej, teraz (juz 4 lata) mieszkamy w Niemczech i to wyglada troche inaczej. Mianowicie wynajmuje sie mieszkanie, podpisuje umowe z wlascicielem(moze to byc firma badz osoba prywatna), warunki umowy sa w niej zawarte, niektore sa przyjete odgornie, wiec nie potrzeba ich wyszczegolniac i wlasciwie tyle. Z umowa idziesz sie zameldowac do ratusza. I wlasciwie wszystko zalatwione. I jeszcze jedno pytanko w zwiazku z tym, czy oplata dla notariusza jest stala, czy zalezna od czynszu? Odpowiedz Link Zgłoś
arbik Re: Oplata za wynajem mieszkania 09.06.07, 17:51 hej , ja wynajelam mieszkanko od posrednika. kosztowalo nas to ekstra prowizje dla niego i musielismy wplacic kaucje wynikajaca z umowy. i z taka podpisana umowa przez obie strony poszlismy sie zameldowac. ani oplaty w urzedzie finansowym ani oplaty notarialnej nie ponosilismy. Odpowiedz Link Zgłoś
parole_parole Re: Oplata za wynajem mieszkania 11.06.07, 19:53 Oplata za notariusza jest stala, u nas to bylo jednak ok. 100 EUR, a nie 300 EUR jak mi sie wydawalo. Sam wlasciciel mieszkania nas zachecal, zeby notarialnie to podpisac, zebysmy sie czuli bardziej komfortowo, w przypadku gdybysmy potem mieli jakies roszczenia. Dalismy mu te 100 EUR ekstra i on to zalatwil. Z wlascicielem podpisalismy umowe i z nia poszlismy sie zameldowac do ratusza, wypelniajac wczesniej Meldezettel. Zadnych innych formalnosci nie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
agika44 plaza nad Dunajem 02.07.07, 11:04 Wybieram sie tam dzisiaj z kolezanka, wiec jesli ktaras z Was mialaby ochote i da rade sie jeszcze dzisiaj wybrac, to zapraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
maugosia1 Nowe spotkanie? 12.06.07, 08:21 Wybieram sie w czwartek z dziecmi gdzies nad wode - kto ma ochote do nas dolaczyc? Znam Wasserspielpark na Donauisland, Laabergbad kolo Oberlaa (pisalam o nim), bardzo dzieciecy i bezpieczny basen kolo Sudbanhof - o glebokosci od kilku cm stopniowo do max. 1 m. Jest plac zabaw, zjezdzalnia dla maluchow i dzieci w wieku od kilku miesiecy do 10-11 lat. Jest spokojnie, mozna znalezc zacienione miejsce. Bardzo polecam. A moze znacie jakies inne miejsca? Odpowiedz Link Zgłoś
lamatha Re: Nowe spotkanie? 12.06.07, 09:03 Hello Ja w tym tygodniu nie moge, sorry. W przyszlym tygodniu - poniedzialek i sroda tylko. Pozdrawiamy tych co nad woda lezakowac beda. M Odpowiedz Link Zgłoś
maugosia1 Re: Nowe spotkanie? 12.06.07, 16:15 Sorry, wlasnie udalo mi sie umowic wizyte u ortopedy - dokladnie w czwartek o 14.30. Moze w takim razie poniedzialek? To chyba jedyny dla mnie mozliwy termin, niestety. W piatek wyjezdzam na 2 miesiace. Odpowiedz Link Zgłoś
agika44 basen- stadionbad 21.06.07, 00:20 czesc dziewczyny, bylam dzisiaj na bardzo fajnym basenie przy Praterze. Nie wiem czy juz o nim pisalyscie. Bylby dobrym miejscem na spotkanie, bardzo duzy obszar, wiele basenow roznej glebokosci w tym kilka brodzikow dla najmlodszych, wiele drzew dajacych cien. Gdybyscie mialy ochote na spotkanie, to zapraszam do mojego becirku , pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agika44 plaza nad Dunajem 22.06.07, 11:27 I nowe miejsce mam na spotkanie Parole juz pisala o placu zabaw nad Dunajem, prawie wszystko sie zgadza z wyjatkiem tego, ze to nieodpowiednie dla najmlodszych, moze to nie to samo miejsce. Zapraszam)) Odpowiedz Link Zgłoś
agus05 Re: plaza nad Dunajem 22.06.07, 12:39 Hej Agika, widzę, że zaczęliście zapuszczać się w coraz odleglejsze rewiry A ten wodny plac zabaw nad Dunajem ( z mini-jeziorkiem, po którym można się przeprawiać tamą na linie ) niedawno przetestowaliśmy i wg mnie to świetne miejsce na szaleństwa w towarzystwie tatusia Nasza dwulatka była zachwycona! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
szkrabik77 Re: basen- stadionbad 28.06.07, 14:05 Witam widze ze mieszkamy w tym samym bezyrku moze kiedys umowimy sie na spacer z dzieciakami pozdrawim Monika Odpowiedz Link Zgłoś
szkrabik77 Re: Nowe spotkanie? 24.06.07, 21:05 Witam .Nie bylo mnie prawie miesiac wiec nie odpowiadalam co do spotkania.Dzisiaj wrocilysmy wiec jak bedzie w najblizszym czasie jakies spotkanko my chetnie przyjdziemy. Pozdrawiam mamy Monika Odpowiedz Link Zgłoś
alela1 mamy z Wiednia 27.06.07, 17:39 czesc dziewczyny, pozwolilam sobie napisac bo sledze Wasze forum troszeczke z racji, ze niedlugo przeprowadzamy sie do wiednia. Poza tym jestemy we Wiedniu raz w miesiacu, na razie jeszcze w Polsce ale co miesiac odwiedzamy rodzine meza. Bylam tez na wasserspiel plaz nad Dunajem dokladnie 2 tyg. temu i nasza 3 latka byla zachwycona, polecam, takich fajnych miejsc nie ma w Warszawie ale juz sie ciesze na przyjazd do Wiednia, to dopiero przyszlym roku ale czas szybko leci, mamy czas na remont domu we Wiedniu. Pozdrawiam wszystkie Mamy Odpowiedz Link Zgłoś
szkrabik77 Re: do szkrabik77 02.07.07, 08:14 Nie wiem kiedy ci pasuje ja prawie codziennie wychodze na Prater na spacer. Moze sie zdzwonimy 06769418832.Pozdrawiam Monika Odpowiedz Link Zgłoś
agika44 plaza nad Dunajem 02.07.07, 11:06 Wybieram sie tam dzisiaj z kolezanka, wiec jesli ktaras z Was mialaby ochote i da rade sie jeszcze dzisiaj wybrac, to zapraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
parole_parole Bardzo ciekawe! 12.07.07, 12:21 www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_070712/swiat/swiat_a_2.html Odpowiedz Link Zgłoś
agatex19 szkoly w Wiedniu 16.07.07, 15:09 Witajcie Wiedenskie Mamy, Jako ze jest bardzo mozliwe , iz bedziemy niebawem mieszkac w Wiedniu sledze z duzym zainteresowaniem Wasze forum. Mam pytanie dotyczace szkoly podstawowej. Czy slyszalyscie cos o nastepujacych szkolach: www.vis.ac.at www.danubeschool.at www.vienna- elemantary-school.at Dostalismy te szkoly jako dysponujace wolnymi miejscami dla naszej 7latki (ktora w Polsce powinna pojsc do 1 klasy). Poza szkola szukamy rowniez przedszkola dla 5 latki. Wybieramy sie do Wiednia w przyszlym tygodniu, wiec jesli ktoras z Was mialaby jakies wskazowki i dobre rady na temat wyboru szkoly i mieszkania , prosze o nie. Serdecznie Was pozdrawiam i moze do zobaczenia w Wiedniu we wrzesniu. Agata Odpowiedz Link Zgłoś
szkrabik77 Re: Mamy z Wiednia? 05.08.07, 20:18 witam czy zagladaja tutaj jakies mamy bo tu takie pustki ostanio? Kiedy bedzie jakies spotkanie? My chetnie przyjdziemy. Odpowiedz Link Zgłoś
agika44 spotkanie na Praterze 06.08.07, 12:48 Dziewczyny co myslicie o spotkaniu w srode na Praterze? Juz zglosila sie Parole, Agus jeszcze sie zastanawia a Wy? Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinka202 Re: spotkanie na Praterze 09.08.07, 18:53 ja wybywam jutro do Polski na cale 2 tygodnie... ciesze sie strasznie!!! zycze Wam wielu spotkan i jeszcze wielu pieknych, slonecznych dni!!! pozdrawiam Was wszystkie cieplo! Ewelina Odpowiedz Link Zgłoś
szkrabik77 Re: spotkanie na Praterze 30.08.07, 07:12 Witam my juz tez po urlopie jestesmy. Dziewczyny kiedy jakies spotkanie? My chetnie przyjdziemy pozdrawiamy Monika i Wiktoria. Odpowiedz Link Zgłoś
lamatha Re: spotkanie na Praterze 01.09.07, 11:11 Monika jest gdzies nowy watek, zaraz wkleje linka ) Odpowiedz Link Zgłoś
lamatha link do nowego watku 01.09.07, 11:11 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=591&w=68044390 Odpowiedz Link Zgłoś